От много време наблюдавам тази страст към разделянето на "наши" и "ваши" у нас, това вечно дробене - два синода, две мюфтийства, двайспет безенесета ... Сещате се. Гледам от доста време и форуми, групи разни из Фейса, и там същата работа. Само да се появи някакъв повод, независимо какъв, мигом се оформят два лагера и търкалът почва. Независимо дали става дума за кемтрейлс, Крисия или кюфтета без лук. Не искам да се връщам назад в най-новата ни история и да търся събитието или събитията, сложили начало на този феномен. Ще ми се да вметна само, че от година насам, откак излязоха резултатите от референдума за Брекзит, наблюдавам същото противопоставяне и изостряне на тона сред британците, които следя по разните медии.
Не виждам до момента какво добро е произлязло от това. Но забелязвам, че и тука дебютирахме с една много сериозна буря в чаша вода. В няколко чаши вода, щото те все се препълваха и трябваше да удряме катанеца. Та по този повод ми се прищя да си направим един експеримент. Помислете и се опитайте да намерите по нещо общо между себе си и трима съфорумци. Няма значение кои са, даже е за предпочитане да са такива, с които се джафкате я за политика, я за религия, я за коли ... Опитайте и напишете, ще ми е много интересно, надявам се – и на вас. Започвам, да видите, че не боли:
1. Горският и аз мразим жегите. 2. Буитенландерът и аз обичаме бира. 3. Ганев и аз презираме клюкар(к)ите.
1. Горският и аз мразим жегите. 2. Буитенландерът и аз обичаме бира. 3. Ганев и аз презираме клюкар(к)ите.
1. Унги и аз имаме буйни коси. 2. Жоржи и аз обичаме да пишем туй-онуй. 3. Личинка и аз не си падаме по дългите постинги.
Освен това мразя да се прикрепям към групички. Ако има две групички, аз ще съм някъде по средата.
Thursday Next
23/06/2017, 19:18
Ха, за 3 бройте и мене. Обикновено ме мързи да пиша пространно, макар че още много хляб има да изям, докато достигна епиграматичността на Личи.
Тарабас
23/06/2017, 19:58
Целта на подобни седенки е дискусия, размяна на МНЕНИЯ, различни такива дори. Сичко мога да приема, дори хомеопатите са хора Но е много педераско от конкретна тема човек да го обърне на хемероиди и да ти обеснява, че задника ти е осеян с такива, щото ги е виждал. Стане ли лично, темата не ме интересува. Може да си броите хемероидите, ако това ви води до Нирвана!
Thursday Next
23/06/2017, 21:16
Пише се хемороиди бе, хабилитирано лице такова! Така по-добре ли е?
wal
23/06/2017, 21:56
Цитат
Помислете и се опитайте да намерите по нещо общо между себе си и трима съфорумци.
Ееее,чак пък трима. Прекалено много са трима.Понамали я радикално бройката и като едното нищо ще взема да открия някого тук!!
Thursday Next
23/06/2017, 22:12
Добре, да започнем с това: с тебе сме градски. Давай сега нататък.
Личинка
24/06/2017, 09:21
А, вярно бе - общо - всички имаме хемороиди ... или ще имаме.
one woman
24/06/2017, 10:11
1. Личи и аз сме фенове на краткия изказ. 2. Търсди и аз обичаме хората с чувство за хумор.
Мога да напиша още много, но куфарите ме чакат. Сега, това, че и аз съм фен на краткия изказ съвсем не ме прави така точно и лаконично изразяваща се като Личи, но не пречи да съм й фен. Това, че обичам хората с чувство за хумор, не доближава моето чувство за хумор до твоето, защото това в голяма степен си е даденост, при мен е по-слаба тази даденост.
Според мен, на всички ни е ясно, че повечето имаме нещо общо. То не е в подобни обобщения, а в това, което стои под тях. Разминаванията в общуванията ни се получават точно заради това - не заради повърхността, а заради дълбочината. Писала съм много пъти, че с много от моите приятели по много въпроси сме били и сме на различни мнения. Това по никакъв начин не ни е пречило. Защото всеки уважава мнението на другия, изслушва го, дава аргументи защо не е съгласен, става дискусия или понякога спор, няма лошо, но никой не държи да има последната дума по един неприятен и назидателен начин в стил - аааа, сега видя ли как ти начуках канчето!, колко съм прав, колко съм информиран, колко съм умен, това последното буди и леко недоумение по разбираеми причини, никой не навлиза като слон в стъкларски магазин в личното пространство на другия. Личното пространство, разбира се, за приятели е отворено, но всеки се стяга от определени, неприемливи начини. Давам съвсем прост пример, при разговор на хора с различни мнения по даден въпрос, няколко различни въпроса:
1. А защо мислиш (защо приемаш), че....? 2. Ама ти защо си мислиш, че...? 3. Е, ти пък как може да мислиш...?
При първото питане има наистина желание да се разбере защо този човек мисли или приема така нещо, в прав текст. Във второто и третото вече се появява едва загатнато лично навлизане, само една мини идейка дразнещо, което още е в зародиш, но ако продължи в същия стил да расте, разговорът се бъгва, леко агресивно навлизане, което още е само загатнато, но се усеща потенциала. Изключвам случаите, в които вторите два въпроса са зададени шеговито и на всички участници в разговора това им е ясно. Това, разбира се, са от най-най-простите примери, ние в този форум имаме къде по-силно навлизане в личното пространство, ако успеем да сведем до приемлив минимум такива изцепки, които принципно, но еднократно, на всеки може да се случат, на всички ще ни е добре, ако не можем, ще се броим наесен като пилците, и ще си казваме - здраве да е.
С две думи казах това, което каза и Тарби за хемороидите, само че с повече думи. От такива неща ни се бъгват разговорите или общуванията, не от това какво е общото или различното между нас, с него проблем нямаме, отдавна сме го приели. Не винаги от това какво казваме, а как го казваме.
Швейк
24/06/2017, 11:20
С две думи - типичен пример за кратък изказ
Thursday Next
24/06/2017, 11:23
Аз и не исках да правя каталог, а просто да обърна малко погледите в посоката на общото.
one woman
24/06/2017, 11:28
Хвани смисъла, не опаковката. Нито в моя пост се касаеше за каталог, нито в този на Тарби за хемороиди, и това се вижда с просто око.
Thursday Next
24/06/2017, 13:48
Явно моето е още по-просто.
Jade
24/06/2017, 15:59
1. С Личи обичаме хубави сериали. 2. С Хък сме родени на една дата. 3. Споделям много голяма част от възгледите на Кюри по разни въпроси.
Работата не е в това всеки да е на моето мнение. Не искам! Искам, когато някой изразява мнение, да не го прави все едно е най-великия, а ние простите, невежите - видиш ли - нищо не знаем в тоз живот. Трябва да мълчим и да кимаме. Преди се палех, ядосвах се, но към днешна дата просто се усмихвам тъпо и не се занимавам.
wal
24/06/2017, 16:02
С Боцмана споделяме една и съща теза за произхода на българския народ.
Дан бъркаш хемороидите със стафидки, беееее......... Гъзо треа се мие. А пък хемороидите одят по чити дирници.
Един гнусен виц по този повод (обаче с директна корелация към темата "Ние и те"): Някой си бил прочут с умение да разпознава сорта грозде по стафидка. Заинтересован му предлага стафидка да отгатне сорта. - Гъмза! - отсича експертът. - Абе не точно... - и обяснява откъде е. - Няма значение какъв е произходът - ял си гъмза пред това!
Така е. Разделението винаги го е имало, независимо как стоят нещата. Който не е с мен, е против мен
Общо със всеки може да се намери, но интересното е пълното разногласие по всички погледи на двама души
Не мога да се сетя с кои точно хора от форума имаме еднакви виждания, защото вижданията са ни различни в отделните теми, но на пръв поглед: Един от митовете за създаването на човека е, че мъжът и жената били слепени в гърбовете и тогава Господ ги разделил. Направил ги отделно. Те така виждам нещата между мен и Тарантула. Като един човек сме на две разделени. Другият с който сме много близко е Макарена. Вероятно тук играе роля и това, че сме една и съща зодия. Третият е зодиакалната ми противоположност с която в диалог не винаги се разбираме от раз и непрекъснато през годините кръстосвахме шпаги Но това е без значение. Приликите са ни огромни, въпреки различните пътища и пътеки, които сме изминали, Thursday Next.
И не обичаме ... немския език, ставаш само за военни ... маршове
Виж, френския ...
D-rA
24/06/2017, 22:46
Thursday Next
25/06/2017, 10:41
Че аз езици принципно не обичам. Или ги говоря, или не.
Thursday Next
25/06/2017, 10:47
Klabusterbeeren.
Питето
25/06/2017, 11:35
"НИЕ" са 119 човека (към момента) и аз, щото сме във форума, ама ако сме 119 на един акъл... то явно не мислим достатъчно. Мисля си, дето да има някакво оптимално съотношение "ние/те", което да прави един форум, подфорум или тема интересна за четене и писане. Дори подозирам, че освен "ние и те", има и една група "контра", ей така от време на време да разнообразиш изживяването, да се надскочиш като опиташ да погледнеш и от чуждата камбанария.
evanka
25/06/2017, 14:01
Под Ние сигурно се има предвид "ние админите", а Те - са останалите. Аз друг конфликт тук не срещнах.
Под Ние сигурно се има предвид "ние админите", а Те - са останалите. Аз друг конфликт тук не срещнах.
Струва ми се, че това трябва да се вземе предвид, както,и това което казва Бай Ганя. Иначе рискувате да загробите този нов и красив фору
Thursday Next
25/06/2017, 18:25
Не. Под "ние" и "те" се има предвид всяко, абсолютно всяко разделение на групи. Всъщност, в конкретния случай на тези размисли ме наведоха споровете между монархисти и републиканци.
Thursday Next
25/06/2017, 18:31
Ненене, не ме разбирай криво, в никакъв случай не става дума да сме на един акъл. По-скоро ... различните акъли да не водят до концентриране само в различията.
krem-karamel
26/06/2017, 05:57
Не мога да се сетя нещо конкретно сега, но има много случаи, когато в процеса на общуване или дори само на четене, съм усещала, че с някого сме на една вълна по някой въпрос. Различното пък ми е интересно - замисля ме. Може би начинът ни на живот, трудностите, които преодоляваме в ежедневието си, натрупват в нас напрежение или гняв и понеже не всички можем да го освободим в средата, където живеем (колеги, семейство, роднини), създаваме или се включваме във виртуални или реални спорове и не, че толкова държим на тезата си, колкото да изкараме бесовете от себе си. Един спокоен и щастлив човек не би се впуснал в такива дискусии. Така си мисля аз.
Струва ми се, че това трябва да се вземе предвид, както,и това което казва Бай Ганя. Иначе рискувате да загробите този нов и красив фору
Отговорът ти е към пост на Еванка, Горски, но искам да попитам, как и кой ще загроби този форум. Не намирам грам логика в този ти коментар. Защо ѝ пишеш това? Тя ли е опасност за форума? Нима ти не си участник тук и не представляваш заплаха за форума? По пътя на логиката ти така излиза - всеки форумец може да загроби форума. Не очаквах подобен коментар точно от теб.
agrippa
27/06/2017, 01:33
Струва ми се, че между нас има много повече общо, отколкото различно. Разделянето на лагери е може би част от страмажа да се различаваме от другите, масата, тълпата. Да не сме клонинги. Или да привлечем повече съмишленици в "нашия" лагер. Щото гогато всички бяхме единни, еднакви, от една партия, май не беше добре.
Написах го, без да чета повечето мнения в темата. И вие ли така?
Отговорът ти е към пост на Еванка, Горски, но искам да попитам, как и кой ще загроби този форум. Не намирам грам логика в този ти коментар. Защо ѝ пишеш това? Тя ли е опасност за форума? Нима ти не си участник тук и не представляваш заплаха за форума? По пътя на логиката ти така излиза - всеки форумец може да загроби форума. Не очаквах подобен коментар точно от теб.
Горския има предвид админите (модераторите), не Еванка. Той подкрепя нейния пост и мисля, че поводът е изгонването от новия форум на един друг форумец.
Горския има предвид админите (модераторите), не Еванка. Той подкрепя нейния пост и мисля, че поводът е изгонването от новия форум на един друг форумец.
Аз мога да намеря доста общи неща с близо половината съфорумци тука: пишем от чужбина (каквото и да значи), чувството за хумор, хетеросексуални, политиката ни вълнува и тнт. Факта, че влизаме в едни и същи теми, значи общи интереси. А разделянето на групи явно е характерно за "демокрацията". По времето, когато бяхме само "Ние", а други нямаше, или не можеше да има, май не беше по-добре.
Питето
22/07/2017, 06:54
То и това не е лесно. Трудно е да защитаваш подобни гледни точки, когато дори пролетариата по света не ги харесва до там, че самите "черноработници" отсвирват на референдуми ББД и "преразпределяне на принадена стойност чорбаджия/бачкатор 12/1", а Самая магучая вкарва в Средиземно море ледоразбивач, за да буксира единствения си дизелов самолетоносач... Та не им е лесно на групичката да блъскат глава в реалността (форум без полит-цензура, в който пишат хора от цял свят). Дори е по-трудно, щото чугуна е крехък материал, дори да е "червен чугун"...
По времето, когато бяхме само "Ние", а други нямаше, или не можеше да има, май не беше по-добре.
Е как, бееее, как да нямаше други? А класовио враг? А световния империализъм?
agrippa
23/07/2017, 05:26
Значи това деление си го е имало винаги. Още от времето, когато е имало леки и тежки елементи, дълги и къси вълни из космоса само. Материално и духовно. И клонинги да останем само в един момент, пак ще има "аз" и другите като мене, първа и втора барака...
От много време наблюдавам тази страст към разделянето на "наши" и "ваши" у нас, това вечно дробене - два синода, две мюфтийства, двайспет безенесета ... Сещате се. Гледам от доста време и форуми, групи разни из Фейса, и там същата работа. Само да се появи някакъв повод, независимо какъв, мигом се оформят два лагера и търкалът почва. ...... наблюдавам същото противопоставяне и изостряне на тона сред британците, ... Не виждам до момента какво добро е произлязло от това. Но забелязвам, че и тука дебютирахме с една много сериозна буря в чаша вода. В няколко чаши вода, щото те все се препълваха и трябваше да удряме катанеца. Та по този повод ми се прищя да си направим един експеримент. Помислете и се опитайте да намерите по нещо общо между себе си и трима съфорумци. Няма значение кои са, даже е за предпочитане да са такива, с които се джафкате я за политика, я за религия, я за коли ... Опитайте и напишете, ще ми е много интересно, надявам се – и на вас.
На мен си ми симпатична, кефиш ме, със сигурност има още много като мен. Обаче, има и други, чието мнение не съвпада с моето. Резултат: те ти два лагера, пак "наши" и "ваши". Колкото и да не ми се иска, има си го, но няма да посипвам главата си с пепел и няма да изпадам в депресия. Просто си свиркам...
Бай Иван
23/07/2017, 12:14
azinus azinum frikat,казват римляните/магаре магаре чеши/.Какъв е смисълът,да доказваш че си човек./защото е нормално да имаме общи интереси/.Разликите ,рисковете,дори неуспехите,са солта на живота.Вярно,инфантилността се възприема от някои като добро възпитание,но от там прозира фалш.Искам колкото е възможно да бъда себе си.
Nova123
23/07/2017, 22:11
Аз с никого не съм се "джавкала" ..........досега. Но ти пускаш интересна тема и се загледах..........в профилите. Затова бих написала двама с които си имаме нещо общо и един - наоборот.
1. с Мигавеев /да ме извинява, ако не му пиша името правилно/ имаме един и същ напън, уклон да оставяме точките да говорят вместо нас.....може би, защото нямаме думи да изразим това, което искаме да напишем.
2. с Unguriano имаме еднакъв пропуск или слабост, бих казала: да пропускаме /в бързината/ някои букви: " гъзо треа се мие....хемороидите одят по чити дирници
3. с Shade имам тази разлика, че аз не мога да разказвам вицове, мога само да ги преписвам :-)
Много бих искала да ме запознаеш с него. До сега не съм го срещала из форума.
Тиара
23/07/2017, 23:28
Всички сме двуноги с по една глава. Лошото е че някои не ползват съдържанието ѝ по предназначение. Та ето ти още едно разделение - на умни и красиви, а аз по средата като жабата.
Често се случва да се заформят лагери, но ми се губи смисъла на темата - пренесохме ли старите деления и тук? Нима различието в мненията неминуемо трябва да доведе до конфликт? Кои сме "ние", кои са "те"? Бедни и богати, умни и тъпи, властимащи и парии?
Често се случва да се заформят лагери, но ми се губи смисъла на темата - пренесохме ли старите деления и тук? Нима различието в мненията неминуемо трябва да доведе до конфликт? Кои сме "ние", кои са "те"? Бедни и богати, умни и тъпи, властимащи и парии?
Имам предвид всяко деление, по какъвто и да било признак, по какъвто и да било повод. И не говоря непременно за форума, все пак съществува и живот извън него. Просто посочих конкретния пример от форума, който ме наведе на тези размисли.
Тиара
24/07/2017, 23:08
Деление е имало и ще продължава да има, независимо дали е в реала или във виртуалния свят. Разбрах ти мисълта, но е терсенито тук, където сме си свои, да се джавкаме. А за съжаление точно това ми прави впечатление - в новото гнездо си донесохме смрадливите задници. /Извинявам се за израза! /
@Кюри, съжалявам че понижих мъжкия пол, пренебрегвайки скритата му глава!
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.