Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Принудителни спестявания
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
Shade
Цитат(Радио Ереван @ 30/04/2020, 03:13) <{POST_SNAPBACK}>
Аз обаче не ти благодаря за загубеното време.

Представяш се за важен? Бива. Дава илюзия за авторитет a4dff7b7.gif
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 22/04/2020, 16:32) <{POST_SNAPBACK}>
Всеки разумен човек спестява част от доходите си. За съжаление обаче малко хора не го правят. Сега ще ме нападнат. Абе ти нормален ли си? Как едно четиричленно семейство с под 2000 лева доход ще спестява? Ами така, може. Ако оптимизира разходите си ще спестява макар и малка сума. Досега не съм виждал някой политик да призовава хората да спестяват за да имат пари, ако някога настъпи криза. Дори и да бях видял, едва ли щеше това послание да има особен ефект.
Щом хората не мислят за трудни времена, защо държавата да не помисли вместо тях?
Идеята ми е винаги да се удържа известен процент от заплатата или пенсията подобно на данък и след известен период от време тази сума постепено да започне да се връща, но винаги да има на разположение остатък. Този остатък да се ползва само при три хипотези. Ако настъпи криза, която е прогласена от НС, тогава се връщат на лицето. Ако лицето има публични задължения за да бъдат погасени при отсъствие на друг начин. Примерно глоба или данъци. Ако лицето почине от наследниците му, примерно за погребението му.
Аз не бих се разсърдил ако започнат да ми удържат примерно 10% от заплатата. След 24 месеца да ми върнат половината. След още две години пак същото с тази разлика, че тогава ще ми върнат цялата сума. Остава само остатъкът (половината от спестеното първите две години).
Би могло да се помисли и за начисляване на лихви, като особено това важи за остатъка. При криза би трябвало временно парите да спрат да се удържат.

С новите поправки в ДОПК (в сила от 09.04.2020 г.) държавата не може да пипне не само пенсии под МРЗ, но и заплати ако общият им размер е под МРЗ. Ето ти начин да влязат пари в бюджета без да се нарушава ДОПК. wink.gif

Явно сърбите не са спестили като българите над 50 милиарда за черни дни, и ето какво става там:

https://fakti.bg/world/470401-antipravitels...otesti-v-sarbia

Парадоксът е, че Сърбия не е член на ЕС, и се води недемократична държава, като част още от орбитата около Москва. Но въпреки това именно там изригват първите въобще масови протести срещу мерките на властите по пандемията. Както се казва, невероятно, но факт. А иначе демократичните общества послушно сами се вкараха в режими на... е, кажете вие, аз няма да я кажа думичката. В Унгария поне е официално, прави им чест. А на останалите им се услади много този нов враг, покрай който властта не носи вече отговорност почти за нищо, и заради който призрак се опитват да мобилизират обществата за всичко друго, но не и за най-важното - изкореняване най-големият проблем на съвременното общество, корупцията по високите етажи на властта. Прекрасен враг! Невероятен! Направо перфектен е този вирус, за всички елити и недосегаеми самозабравили се управници. Оттук-насетне ще е игра на нерви - със сигурност втора вълна, наесен. После ще има и трета, догодина. После четвърта, пета... докато издържат нервите на простолюдието. Или, както каза Еревана, докато гладът не ги изкара хората на улицата. Да видим. Вие на кое залагате? Колко още ще устиска светът на тази лъжа и манипулация?
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 01/05/2020, 14:35) <{POST_SNAPBACK}>
Явно сърбите не са спестили като българите над 50 милиарда за черни дни, и ето какво става там:

https://fakti.bg/world/470401-antipravitels...otesti-v-sarbia

Парадоксът е, че Сърбия не е член на ЕС, и се води недемократична държава, като част още от орбитата около Москва. Но въпреки това именно там изригват първите въобще масови протести срещу мерките на властите по пандемията. Както се казва, невероятно, но факт. А иначе демократичните общества послушно сами се вкараха в режими на... е, кажете вие, аз няма да я кажа думичката. В Унгария поне е официално, прави им чест. А на останалите им се услади много този нов враг, покрай който властта не носи вече отговорност почти за нищо, и заради който призрак се опитват да мобилизират обществата за всичко друго, но не и за най-важното - изкореняване най-големият проблем на съвременното общество, корупцията по високите етажи на властта. Прекрасен враг! Невероятен! Направо перфектен е този вирус, за всички елити и недосегаеми самозабравили се управници. Оттук-насетне ще е игра на нерви - със сигурност втора вълна, наесен. После ще има и трета, догодина. После четвърта, пета... докато издържат нервите на простолюдието. Или, както каза Еревана, докато гладът не ги изкара хората на улицата. Да видим. Вие на кое залагате? Колко още ще устиска светът на тази лъжа и манипулация?

Сърбите ги знаем като веселяци и прахосници, а и при тях ограниченията са значително повече, докато при нас започнаха да разхлабват мерките. Всяко чудо за три дни и това чудо ще отмине и даже ще има и положителен ефект.
https://fakti.bg/world/462172-vazduhat-v-sv...-stava-po-chist
Моята прогноза е, че няма да има трета вълна.
Не се знае дали е лъжа, а и дори да е няма да го разберем. Народът ни е изтърпял какво ли не и не очаквам да стане революция.
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 01/05/2020, 19:47) <{POST_SNAPBACK}>
Сърбите ги знаем като веселяци и прахосници, а и при тях ограниченията са значително повече, докато при нас започнаха да разхлабват мерките. Всяко чудо за три дни и това чудо ще отмине и даже ще има и положителен ефект.
https://fakti.bg/world/462172-vazduhat-v-sv...-stava-po-chist
Моята прогноза е, че няма да има трета вълна.
Не се знае дали е лъжа, а и дори да е няма да го разберем. Народът ни е изтърпял какво ли не и не очаквам да стане революция.

Ето по-авторитетно мнение от моето:
https://fakti.bg/world/470527-ilon-mask-var...tata-im-svoboda
ЕксГорски
Цитат(lati1960 @ 01/05/2020, 13:35) <{POST_SNAPBACK}>
Да видим. Вие на кое залагате? Колко още ще устиска светът на тази лъжа и манипулация?

Абе Lati, ти май си евангелист?!
Слушах евангелистите в Щатите. Приказват точно като теб : измислен, фалшив вирус, за да се премахнат всякакви свободи и т.н., и тем подобни.
Ти прикаваш (пишеш) точ в точ като тях, та си мисля, че и ти си имаш ... кукловоди?!
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 01/05/2020, 19:52) <{POST_SNAPBACK}>

На кого да вярваме?
Друг титaн нa aмeрикaнcкия тeхнoлoгичeн ceктoр, coбcтвeникът нa Fасеbооk Мaрк Зукърбърг, зaяви oбaчe, чe aкo oгрaничeниятa бъдaт cвaлeни ceгa, здрaвнитe и икoнoмичecкитe пocлeдици мoгaт дa бъдaт oщe пo-тeжки
Shade
Цитат(Радио Ереван @ 01/05/2020, 12:17) <{POST_SNAPBACK}>
На кого да вярваме?
Друг титaн нa aмeрикaнcкия тeхнoлoгичeн ceктoр, coбcтвeникът нa Fасеbооk Мaрк Зукърбърг, зaяви oбaчe, чe aкo oгрaничeниятa бъдaт cвaлeни ceгa, здрaвнитe и икoнoмичecкитe пocлeдици мoгaт дa бъдaт oщe пo-тeжки

Ако наистина е толкова необходима 100%-ва вяра в нарочен авторитет, решение има. Същото, което прави lati. Целенасочено ровене напосоки в мрежата за информация по въпроса. Следва залагане на преобладаващото изровено становище, което започва да се цитира и поддържа.
Замерянето с разнородни авторитети е добра база за смислени дискусии, тъй като има успокояващо и утешително въздействие.
Mukaveev
Баси психолога си......
Mukaveev
Пишеш щуротии.....
Радио Ереван
Цитат(Mukaveev @ 01/05/2020, 23:58) <{POST_SNAPBACK}>
Пишеш щуротии.....

Кои са щуротиите? misli.gif
Shade
Цитат(Mukaveev @ 01/05/2020, 13:54) <{POST_SNAPBACK}>
Баси психолога си......

Психолог? Това пък откъде ти хрумна? Явно говориш напосоки без дори да предположиш, че е много по-лесно и напълно достатъчно да си наблюдател.
Mukaveev
Цитат(Shade @ 02/05/2020, 00:19) <{POST_SNAPBACK}>
Психолог? Това пък откъде ти хрумна? Явно говориш напосоки без дори да предположиш, че е много по-лесно и напълно достатъчно да си наблюдател.

Извода от авторитетите ме впечатли........ извинявам се за вмешателството , продължавам да следя дискусията - тихо......
Shade
Цитат(Mukaveev @ 01/05/2020, 14:27) <{POST_SNAPBACK}>
Извода от авторитетите ме впечатли........ извинявам се за вмешателството, продължавам да следя дискусията - тихо......

Добра идея. Правдивостта в подобни неопределени ситуации е по-близка до тенденция, отколкото до еднозначна дефиниция. При следене на теоретична дискусия, включваща крайни становища, без самохипнотизиращо вземане на страна, тенденцията започва да се избистря. Като характеристична стойност на математическо очакване на случайна величина. С други думи повече теория на вероятностите и по-малко психология.
Как го засуках, а? biggrin.gif
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 01/05/2020, 19:52) <{POST_SNAPBACK}>

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/vazduhat-v-s...no-chist-snimki

Необикновено чист въздух в София. Погледни от положителната страна на нещата.
lati1960
Цитат(ЕксГорски @ 01/05/2020, 21:18) <{POST_SNAPBACK}>
Абе Lati, ти май си евангелист?!
Слушах евангелистите в Щатите. Приказват точно като теб : измислен, фалшив вирус, за да се премахнат всякакви свободи и т.н., и тем подобни.
Ти прикаваш (пишеш) точ в точ като тях, та си мисля, че и ти си имаш ... кукловоди?!

Вярващ съм, да, християнин. Поне опитвам. За туй си прав. Но евангелист... Ако е в смисъл, че се придържам /опитвам/ към писаното в Евангелията и думите на... е, знаеш на Кой, то да, такъв съм. Но, ако имаш предвид, че съм член на някаква евангелистка църква, не, не съм. Иначе всеки има някакви кукловоди в този живот, няма начин. На едни е Чичко Паричко, или т. нар. Мамон, на други бос някакъв, в сенчестия сектор, на трети шефа, на четвърти премиери, министри, власт някаква, кумир... Ти познаваш ли абсолютно свободен човек? Какво е абсолютната свобода в свят на тотални обвързаности? Моят Кукловод Го споменах вече, поне искам да е Той, но дали, ще се разбере по-нататък, като дойде пак. Ще спра дотук, за да не измествам раздела, дразните се някои. /Но ти попита./
Що се касае до истината за вируса коронен, имам си своите съмнения, но никога не съм писал тук, че не съществува. Някакъв вирус има, циркулира насам-натам, но грипни и по-страшни е имало и преди, знаеш, за еболата, СПИН-а, и др. Но такова шоу, каквото сега ни спретнаха с този, не помним да е било. Както винаги съм казвал тук, за мен лично не вирусът е основният проблем, а какво някои среди и точно кукловоди се опитват да наложат на света и хората. Парализа и тотален контрол. И безнаказана абсолютна власт в политическия и не само сектор. Най-кратко обрисувано. Оказа се, че реален или не, вирусът се превърна в перфектният невидим враг, мечтан от управниците навсякъде. С който да плашат хората, докато ги заробват тотално! За друго вече не се говори, корупцията се изпари, далаверите на властта също, огромни парични ресурси се появяват от нищото и също така изчезват пак там, без никой да получи и цент, за нуждаещите говорим. Само дето народите задлъжняха още повече, и ще продължи така, не знам докога и докъде. Ти кажи. Впрочем, питах и други тук: Ти виждал ли си изобщо болен от този вирус? В България чета, че починалите от него са на преклонна възраст с дузина съпътстващи заболявания. Та те и без вируса са били на път! Тестовете? Пълна мъгла. Процентът им сигурност бил 70-80%. А другите проценти, какво правим с тях? И какво всъщност тестват с тях? Намалена имунна активност и спад в защитата на организма? И това бил КОВИД-19? Чакайте малко, аз не съм специалист, ама това е пълна идиотщина? Как ще тестваш вирус, който мутирал ежеминутно и се променял ежечасно? И още колко въпроси без отговори! Пълно безумие, според мен, на базата на което се правят опити да се отнемат наистина и малкото социални и демократични завоевания на хората, навсякъде. Факт.
Ето всъщност докъде докараха италианците, в Щатите се отива натам, за много хора, явно целта е навсякъде да стане:
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-k...a-smyrt-6109036
Лично мнение: Според мен, повечето от обявените за починали от вируса са си отишли от естествена смърт, за възрастните говоря, оттам вируса е превърнат в плашило, което се използва за съвсем други цели, по-горе писах за какви. Тотална манипулация! Така мисля, да.
lati1960
Цитат(Shade @ 02/05/2020, 01:21) <{POST_SNAPBACK}>
Добра идея. Правдивостта в подобни неопределени ситуации е по-близка до тенденция, отколкото до еднозначна дефиниция. При следене на теоретична дискусия, включваща крайни становища, без самохипнотизиращо вземане на страна, тенденцията започва да се избистря. Като характеристична стойност на математическо очакване на случайна величина. С други думи повече теория на вероятностите и по-малко психология.
Как го засуках, а? biggrin.gif

Прави сте, да. Точно това опитвам, да провокирам дискусия не чрез мои мнения, а такива на авторитети в конкретни области, по темите. Като ги противопоставим едни на други, тези авторитети. Щото аз каквото и да река, ще има съмнения, нормално, разбирам това. Вижда се обаче, че специално по въпроса за вируса и мерките тези становища са тотално противоположни. Моето обяснение е, че не авторитетите са виновни, объркването и при тях идва от невероятните манипулации съпътстващи от самото начало случващото се с този вирус и което ни се налага уж заради него, навсякъде. След като и такива фигури като Мъск, Зукърбърг, Гейтс, да не говорим за американския президент не са наясно какво точно се случва... С целия техен властови, финансов и професионален потенциал... За мен лично това е сигнал, че нещо не е наред с цялата ситуация. Не крия, че ми намирисва на глобална манипулация, и, да, на конспирация. Ето, признах си най-после. a4dff7b7.gif Така де, нали съм баш конспираторът тук. Но, прекалено много въпроси останаха без отговори, зададох някои на Горския по-долу. А също се вижда как властите навсякъде още отсега ни готвят някакви втори вълнѝ, трети май... Много удобно, за тях. Съжалявам, ама цялата работа наистина вони отвсякъде, вече. Ако не беше толкова сериозно, щеше да е комично. За мен големият въпрос оттук-нататък е докога обществата като такива навсякъде ще издържат на този натиск и ограничения. Прогнозата ми е, че през лятото режимите навсякъде ще паднат, повечето мерки, а наесен отново ще ни набутат в същата каша. Поне ще опитат. Властта няма да се откаже така лесно от златната си кокошка, наречена корона вирус. Много златни яйчица ще им излюпи, няма начин! А докога ние простосмъртните ще търпим това безумие, вие кажете?
Shade
Цитат(lati1960 @ 02/05/2020, 09:50) <{POST_SNAPBACK}>
А също се вижда как властите навсякъде още отсега ни готвят някакви втори вълнѝ, трети май... Много удобно, за тях.

Никой нищо не готви. Не се заблуждавай, че някой се радва на вируса. Точно обратното, много е неудобно за властите, тотално обърква интересите на власт/пари имащите. Тръмп се нервира, че спадът на икономиката подкопава шансовете му за преизбиране, Мъск недоволства, че правителствените разпоредби за временно затваряне на бизнеса водят до огромни финансови загуби. Обаче на фона на факта, че САЩ държи перлата на първенството с над 1 милион заразени при 3 милиона заразени по света, на всички е повече от ясно, че отпусне ли му се краят, икономическите и здрaвнитe пocлeдици ще са катастрофални.
Разумен баланс се търси, всичко останало е приказки за кръчмарска маса.
lati1960
Цитат(Shade @ 02/05/2020, 20:19) <{POST_SNAPBACK}>
Никой нищо не готви. Не се заблуждавай, че някой се радва на вируса. Точно обратното, много е неудобно за властите, тотално обърква интересите на власт/пари имащите. Тръмп се нервира, че спадът на икономиката подкопава шансовете му за преизбиране, Мъск недоволства, че правителствените разпоредби за временно затваряне на бизнеса водят до огромни финансови загуби. Обаче на фона на факта, че САЩ държи перлата на първенството с над 1 милион заразени при 3 милиона заразени по света, на всички е повече от ясно, че отпусне ли му се краят, икономическите и здрaвнитe пocлeдици ще са катастрофални.

Не отричам това. Просто твърдя, че е огромна манипулация. И измама. От полусенките на власт дори зад тази на Тръмп, Мъск и останалите. Затуй и те не са адекватни какво става реално. По последното също си прав, щото не само икономически погледнато, САЩ като кихнат, целият свят се разболява. Помним какво стана след 2008-ма и откъде, как тръгна. Шефът на ФЕД опита да успокои нещата, като обеща да намерят средства за спасяване на американската икономика след пандемията. Е, сещаш се кой, кои ще плащаме цената. Всичко ще се стовари отново върху гърба на тези, които все още бачкат като луди. За съжаление те стават все по-малко, затуй безумията в този свят ще са все по-големи. Играта е проста - всеки иска да живее добре като не бачка и прецаква другите, но като няма вече кого да прецакват, щото баламите свършиха, какво следва? Въпрос за размисъл.
Shade
Цитат(lati1960 @ 02/05/2020, 11:29) <{POST_SNAPBACK}>
...огромна манипулация. И измама.

Хайде пак... Оттук до дежурната застойна мантра за зверове, знаци, предсказания, пришествия, края на света и т.н. има само една крачка.
Манипулация и измама, казваш. И то огромни? Колко огромни?
Огромни само на думи, нищо ново под слънцето. Човек би трябвало да се е затворил в някакъв свой илюзорен свят, откъснат от реалността, за да вярва в това. Да, става въпрос именно за вяра.
Интелигентните хора се съмняват, наблюдават, търсят, съпоставят, анализират. Съответно виждат доброто и лошото, виждат движение и развитие, виждат движещи фактори...
Алтернативата е самохипнотизране в закостенял коловоз на недоказуеми клишета, които не се променят с векове. И съзнателно или несъзнателно ослепяване и оглушаване за всичко, което не се вписва в рамките на жадуваната идея-фикс. А именно прогнозата за края на света, ежегодно маркиран с мъчително изсмукани от пръстите знаци и предсказания, и очакван всеки момент в продължение вече на две хилядолетия. smile.gif
agrippa
Цитат(Shade @ 02/05/2020, 11:19) <{POST_SNAPBACK}>

Пак се радвайте, че американския ви долар пак излезе доста стабилен и печатенето не му се отразява на курса, щото може би и другите валути се равняват по него и са загубили относителна стойност от тая криза. Що се отнася до бройката на заразените и жертвите, тя трябва да се гледа само относително, като процент от населението. Американците не можеш да ги вържеш да си стоят вкъщи, то не е и правилно: бизнеса и парите са по-важни за много от тях, щото те въртят всичко останало. Пък и не могат да си боядисат косата сами, трябва им фризьорски салон със стилисти, а пък чернокожите даже всяка седмица се подкастряли да подържат прическите. Така че жертвите са почти неизбежни, въпроса е дали сега или след месеци, щото всички трябва да го минат и добият "стаден имунитет". Стадата и популациите оцеляват евентуално, а отделните индивиди са нищо, не повече от материал в ръцете на еволюцията. В световен мащаб процента на загиналите от новия вирус е доста малък строго погледнато, сравним с този на загиващите от други причини и болести.
agrippa
Цитат(Радио Ереван @ 02/05/2020, 01:41) <{POST_SNAPBACK}>
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/vazduhat-v-s...no-chist-snimki

Необикновено чист въздух в София. Погледни от положителната страна на нещата.
Абсолютно, има и други положителни тенденции, няма тука да ги изброявам.

А спестявания сме направили малко насила, щото не пътуваме в тая пандемия – от самолети, хотели и прочее. За други дето са в тия бизнеси, това са си чисти загуби, от които не знаят как ще излязат и дали ще ги бъде въобще. Обаче колко пари ни трябват, че да сме спокойни за всякакви бедствия, това е и голяма неизвестна: 1, 2, 6 заплати да се мъдрят неизползвани в банката за черни дни... това за мен са неизползвани възможности.
ByBa
Цитат(Радио Ереван @ 22/04/2020, 15:32) <{POST_SNAPBACK}>
Всеки разумен човек спестява част от доходите си.

Щом хората не мислят за трудни времена, защо държавата да не помисли вместо тях?

Идеята ми е винаги да се удържа известен процент от заплатата или пенсията подобно на данък и след известен период от време тази сума постепено да започне да се връща, но винаги да има на разположение остатък.

Би могло да се помисли и за начисляване на лихви, като особено това важи за остатъка. При криза би трябвало временно парите да спрат да се удържат.

С новите поправки в ДОПК (в сила от 09.04.2020 г.) държавата не може да пипне не само пенсии под МРЗ, но и заплати ако общият им размер е под МРЗ. Ето ти начин да влязат пари в бюджета без да се нарушава ДОПК. wink.gif

Защо разсъждаваш като евреин или...като министъра на икономиката ни...

Затова ли ни трябваше кризата с короната, за да мислим...за бели пари за черни дни...

И колко бели пари ще са ни нужни за колко черни дни...

Нека да помислим първо с какво и как се храним и как живеем, пък тогава...нека евреите, или държавата, да ни бъркат в джобовете...без наше съгласие...все пак сме в 21 век, където отвсякъде ни грабят...легално...за наше "добро"....хм
ByBa
Напълно се солидаризирам с теб.
Радио Ереван
Цитат(agrippa @ 03/05/2020, 18:37) <{POST_SNAPBACK}>
Абсолютно, има и други положителни тенденции, няма тука да ги изброявам.

А спестявания сме направили малко насила, щото не пътуваме в тая пандемия – от самолети, хотели и прочее. За други дето са в тия бизнеси, това са си чисти загуби, от които не знаят как ще излязат и дали ще ги бъде въобще. Обаче колко пари ни трябват, че да сме спокойни за всякакви бедствия, това е и голяма неизвестна: 1, 2, 6 заплати да се мъдрят неизползвани в банката за черни дни... това за мен са неизползвани възможности.

Според мен за в България минимумът спестяване трябва да е 10000 лева на човек. То не трябва да те бърка да ходиш на екскурзии и почивки.
П.П. Препоръчвам част от спестяванията ти да са в злато. Тук има по-големи "спецове" от мен в тази насока, така че можеш да вземеш акъл и от тях.
Shade
Цитат(agrippa @ 03/05/2020, 08:26) <{POST_SNAPBACK}>
Пак се радвайте...
...процента на загиналите от новия вирус е доста малък строго погледнато, сравним с този на загиващите от други причини и болести.

Да, да, разбира се, така е. Процентът на смъртност от вируса е незначителен в сравнение с процента на загиналите при автомобилни катастрофи. Това изчерпва темата. good.gif
И след като знаеш в такива убедителни детайли какво правят американците в ежедневието, сякаш живееш сред тях, защо не вземеш да се цаниш за проповедник? Тълпите имат нужда от искрен и прям глашатай, който като си отвори устата, все едно оракул хортува. На когото да вярват, на 100% да вярват, и да попиват всяка дума с благоговение. smile.gif
Радио Ереван
Цитат(ByBa @ 03/05/2020, 18:38) <{POST_SNAPBACK}>
Защо разсъждаваш като евреин или...като министъра на икономиката ни...

Затова ли ни трябваше кризата с короната, за да мислим...за бели пари за черни дни...

И колко бели пари ще са ни нужни за колко черни дни...

Нека да помислим първо с какво и как се храним и как живеем, пък тогава...нека евреите, или държавата, да ни бъркат в джобовете...без наше съгласие...все пак сме в 21 век, където отвсякъде ни грабят...легално...за наше "добро"....хм

Откъде знаеш, че не съм евреин? Дори да не съм, това означава ли, че трябва да съм прахосник?
Би трябвало някои от нас да си вземат поука и да не харчат като за последно.
Колкото повече, толкова повече е казал Мечо Пух.
Когато се обърне колата, пътища много.
Като не искаш да те грабят нашите управници или си намери друга държава, където да те грабят чужди управници или самият ти стани управник. Евреин няма как да станеш. Друго не мога да те посъветвам.
agrippa
Цитат(Shade @ 03/05/2020, 10:08) <{POST_SNAPBACK}>
...
И след като знаеш в такива убедителни детайли какво правят американците в ежедневието, сякаш живееш сред тях, защо не вземеш да се цаниш за проповедник? Тълпите имат нужда от искрен и прям глашатай, който като си отвори устата, все едно оракул хортува. На когото да вярват, на 100% да вярват, и да попиват всяка дума с благоговение. smile.gif
Не ми е работа да го правя, имам си много належащи и по-интересни занимания.
А откъде черпя инфо: тукашните медии ни заливат със всякакви подробности по въпроса, гледам и сериали, имам няколко човека на терен, с които се чувам редовно...
agrippa
Цитат(Радио Ереван @ 03/05/2020, 11:43) <{POST_SNAPBACK}>
Откъде знаеш, че не съм евреин? Дори да не съм, това означава ли, че трябва да съм прахосник?
Би трябвало някои от нас да си вземат поука и да не харчат като за последно.
Колкото повече, толкова повече е казал Мечо Пух.
Когато се обърне колата, пътища много.
Като не искаш да те грабят нашите управници или си намери друга държава, където да те грабят чужди управници или самият ти стани управник. Евреин няма как да станеш. Друго не мога да те посъветвам.
А какво ще препоръчаш на хората, които работят на черно и сега са изритани от работа? Такива в световен мащаб били повече от редовните. Те не получават обезщетения от държавата и нямат какво да ядат напоследък. А да се държат пари и злато вкъщи за черни дни направо е безумие, златна мина за крадците.
Питето
Ми тези дето "на черно" нали са си спестили парите от данъците и осигуровките, та сега ще си харчат от спестеното. И всеки дето си е виждал фиша за заплатата, ще е съгласен че е яка сума това спестеното. Отделно имат бонус — ако опрът до болница, ние (балъците дето сме плащали осигуровките и данъците 1:1) щедро ще им платим лечението.
Питето
Грешиш. Ако всички в БГ-то имаме по 10 000лв резерв, то със сигурност "извънредните цени" и другите "спешни разходи" ще ги надхвърлят, щото нали всеки знае че имаш резерв и ще те дере като за 10 000. Отделно дето всеки нуждаещ има спешна нужда и доста пари, и наддаването ще почне от 10 000. Просто търсенето/предлагането точно така действат.
Прав си за едно: сумата ще действа успокояващо, и от там страховете и паниката ще намалеят значително. Което спокойствие ще даде възможност за нормално мислене, което пък е добро лекарство за излизане от каквато и да е криза...
agrippa
Цитат(Радио Ереван @ 03/05/2020, 09:56) <{POST_SNAPBACK}>
Според мен за в България минимумът спестяване трябва да е 10000 лева на човек. То не трябва да те бърка да ходиш на екскурзии и почивки.
П.П. Препоръчвам част от спестяванията ти да са в злато. Тук има по-големи "спецове" от мен в тази насока, така че можеш да вземеш акъл и от тях.
Ако си на минимална заплата, 10 хиляди са направо недостижима цифра да спестиш. Златото го изкупуват много евтино и не ми изглежда изгодна инвестиция, макар и по-сигурно от валутите.
А за да правиш собствени спестявания с цел да не харчиш държавата си в периоди на бедствия, то трябва да вярваш в тая държава и управниците ѝ. А те са най-големите разбойници, имащи бюджета и държавните сделки за дойна крава и касичка за обогатяване. Аз отдавна не вярвам в тая държава.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 03/05/2020, 22:07) <{POST_SNAPBACK}>
Грешиш. Ако всички в БГ-то имаме по 10 000лв резерв, то със сигурност "извънредните цени" и другите "спешни разходи" ще ги надхвърлят, щото нали всеки знае че имаш резерв и ще те дере като за 10 000. Отделно дето всеки нуждаещ има спешна нужда и доста пари, и наддаването ще почне от 10 000. Просто търсенето/предлагането точно така действат.
Прав си за едно: сумата ще действа успокояващо, и от там страховете и паниката ще намалеят значително. Което спокойствие ще даде възможност за нормално мислене, което пък е добро лекарство за излизане от каквато и да е криза...

Ако има такива измислени извънредни цени и разходи тогава нека народът излезе на протести. Ти сам знаеш, че няма как всички да имат заделени кинти. Дори да има принудителни спестявания пак ще има хора без такива, тъй като работят в сивия сектор. Не приемам аргументите ти.
Shade
Цитат(agrippa @ 03/05/2020, 11:22) <{POST_SNAPBACK}>
А откъде черпя инфо: тукашните медии ни заливат със всякакви подробности по въпроса, гледам и сериали, имам няколко човека на терен, с които се чувам редовно...

Интересно. Тукашните медии също ме заливат с подробности, понякога гледам сериали, и с доста народ общувам ежедневно.
Но на фона на това, на което лично съм свидетел, нелепото смехотворно обобщение по-долу звучи точно като излязло от пожелателната информационна агенция "Една баба казала...":
Цитат
Американците не можеш да ги вържеш да си стоят вкъщи: бизнеса и парите са по-важни. Не могат да си боядисат косата сами, трябва им фризьорски салон със стилисти, а пък чернокожите даже всяка седмица се подкастряли да подържат прическите.

Е, след като си толкова наивно предубеден, че американците масово са идиоти-самоубийци, явно е напълно излишно да ти обяснявам как се работи и как се пазарува под карантина, която се спазва стриктно.
Да, наистина, все още има една категория кретени-поддръжници на Тръмп, които правят изпълнения по улиците в някои щати, защото му вярват "до гроб" (както се казва), че пандемията е измислена от конкурентите му. Но те стават все по-малко по-очевидна причина.
Радио Ереван
Цитат(agrippa @ 03/05/2020, 22:07) <{POST_SNAPBACK}>
Ако си на минимална заплата, 10 хиляди са направо недостижима цифра да спестиш. Златото го изкупуват много евтино и не ми изглежда изгодна инвестиция, макар и по-сигурно от валутите.
А за да правиш собствени спестявания с цел да не харчиш държавата си в периоди на бедствия, то трябва да вярваш в тая държава и управниците ѝ. А те са най-големите разбойници, имащи бюджета и държавните сделки за дойна крава и касичка за обогатяване. Аз отдавна не вярвам в тая държава.

Така е, с минимална заплата трудно се спестява. Според теб човек колко години работи на минимална заплата? 3, 4 или 5 години? Ако е повече значи е или голям некадърник или мързеливец или и двете заедно. Ако е така със собствени усилия няма да стане, признавам.
Затова ги наричам принудителни спестявания, за да нямаш нужда от вяра в държавата за да ги правиш.
Всеки народ си заслужава управниците.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 03/05/2020, 21:56) <{POST_SNAPBACK}>
Ми тези дето "на черно" нали са си спестили парите от данъците и осигуровките, та сега ще си харчат от спестеното. И всеки дето си е виждал фиша за заплатата, ще е съгласен че е яка сума това спестеното. Отделно имат бонус — ако опрът до болница, ние (балъците дето сме плащали осигуровките и данъците 1:1) щедро ще им платим лечението.

Може би затова човекът иска съвет къде да си скатае кинтите за да не ги откраднат или надушат данъчните. Разбирам го.

Съгласен съм с теб.
Радио Ереван
Цитат(agrippa @ 03/05/2020, 21:26) <{POST_SNAPBACK}>
А какво ще препоръчаш на хората, които работят на черно и сега са изритани от работа? Такива в световен мащаб били повече от редовните. Те не получават обезщетения от държавата и нямат какво да ядат напоследък. А да се държат пари и злато вкъщи за черни дни направо е безумие, златна мина за крадците.

По принцип не давам съвети как да се укриват не съвсем чисти пари. Все пак бих те посъветвал да си сложиш една хубава брава със скъп патрон (над 250 лв) на вратата.
Ако няма какво да ядат това означава, че не са спестявали, въпреки че са имали тази възможност. Питето ти го обясни много добре.
Питето
Какво приемаш си е твоя си работа. Аз ти пиша как ще изглежда ситуацията на пазар, където има ограничено предлагане и голямо платежоспособно търсене и това притиснато по време, територия или нарастващ риск. От там и 10-те хиляди задължителна резерва, няма да са точно с тази покупателна способност дето си я представяш, щото всички ще почнат наддаване/продаване от 10 000 и тежко му на който ги няма. Отделно пък ако резервата е под разпореждането на държавата (банки, трезори и други подобни) и всеки политик да ограничи тегленето, а не под дюшека на хората.
Именно заради това са измислени системите с купони и дажби, за да се елиминира неравенството в платежоспособността и наддаването при системите с кинтите в извънредни ситуации.
У японско имат практиката във време на криза (там такива времена имат доста) в магазина да ти продават стоката на нормална цена, а само да ограничават бройката, та да има за всички (или поне адекватно разпределено) в района. Имаш-нямаш пари, като знаеш че ще има и за тебе не наддаваш, няма спекуланти (щото нали има в магазина на достъпни цени) и не вдигаш цените излишно, а и се преборва паниката от "няма да стигне до мен". Тези поне това го играят често, та сигурно са го отработили и са му одялали треските до прилично ниво.
Питето
По принцип, днешните пари са всъщност материализирано доверие в държавата, която ги издава. В тази посока, ако нямаш доверие в държавата, значи нямаш доверие в нейните пари и стоящите за тях икономика, банкова, пенсионна и другите държавни системи... та камо ли доверие в спестителна система дето я предлагаш. Просто не вярваш на политиците че ще движат икономиката и ще вземат адекватни решения при криза, което обезсмисля "белите пари за черни дни" в тяхна валута и в тяхната държава. Също и обратното — ако държавата я бива, то ще ги бива и парите и решенията на политиците в кризисни моменти, и нямаш голяма файда от задължително спестяване.
Малко "параграф 22" се получава, но горе-долу това е силно опросена ситуацията.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 03/05/2020, 23:15) <{POST_SNAPBACK}>
Какво приемаш си е твоя си работа. Аз ти пиша как ще изглежда ситуацията на пазар, където има ограничено предлагане и голямо платежоспособно търсене и това притиснато по време, територия или нарастващ риск. От там и 10-те хиляди задължителна резерва, няма да са точно с тази покупателна способност дето си я представяш, щото всички ще почнат наддаване/продаване от 10 000 и тежко му на който ги няма. Отделно пък ако резервата е под разпореждането на държавата (банки, трезори и други подобни) и всеки политик да ограничи тегленето, а не под дюшека на хората.
Именно заради това са измислени системите с купони и дажби, за да се елиминира неравенството в платежоспособността и наддаването при системите с кинтите в извънредни ситуации.
У японско имат практиката във време на криза (там такива времена имат доста) в магазина да ти продават стоката на нормална цена, а само да ограничават бройката, та да има за всички (или поне адекватно разпределено) в района. Имаш-нямаш пари, като знаеш че ще има и за тебе не наддаваш, няма спекуланти (щото нали има в магазина на достъпни цени) и не вдигаш цените излишно, а и се преборва паниката от "няма да стигне до мен". Тези поне това го играят често, та сигурно са го отработили и са му одялали треските до прилично ниво.

След като има пазарна икономика не може да има ограничено предлагане за дълго време. Предлагаш да се върнем на купонна система, която отдавна е отживелица. Пазарът не търпи вакуум на стоки и услуги. Би трябвало да го знаеш.
Спестяванията са за да се решат лични проблеми, които може да ги има не само при криза. По време на криза голяма група от хора имат лични проблеми, което налага държавата да се намеси в полза на една част от обществото. Това става за сметка на всички останали.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 03/05/2020, 23:27) <{POST_SNAPBACK}>
По принцип, днешните пари са всъщност материализирано доверие в държавата, която ги издава. В тази посока, ако нямаш доверие в държавата, значи нямаш доверие в нейните пари и стоящите за тях икономика, банкова, пенсионна и другите държавни системи... та камо ли доверие в спестителна система дето я предлагаш. Просто не вярваш на политиците че ще движат икономиката и ще вземат адекватни решения при криза, което обезсмисля "белите пари за черни дни" в тяхна валута и в тяхната държава. Също и обратното — ако държавата я бива, то ще ги бива и парите и решенията на политиците в кризисни моменти, и нямаш голяма файда от задължително спестяване.
Малко "параграф 22" се получава, но горе-долу това е силно опросена ситуацията.

Има различни видове валути, а ако се наложи и злато, колкото и да звучи старомодно. Всеки си избира в какво да има доверие.
Държавата, ако няма доверие на себе си, тогава е много зле работата.
lati1960
Цитат(Shade @ 02/05/2020, 23:41) <{POST_SNAPBACK}>
Хайде пак... Оттук до дежурната застойна мантра за зверове, знаци, предсказания, пришествия, края на света и т.н. има само една крачка.
Манипулация и измама, казваш. И то огромни? Колко огромни?
Огромни само на думи, нищо ново под слънцето. Човек би трябвало да се е затворил в някакъв свой илюзорен свят, откъснат от реалността, за да вярва в това. Да, става въпрос именно за вяра.
Интелигентните хора се съмняват, наблюдават, търсят, съпоставят, анализират. Съответно виждат доброто и лошото, виждат движение и развитие, виждат движещи фактори...
Алтернативата е самохипнотизране в закостенял коловоз на недоказуеми клишета, които не се променят с векове. И съзнателно или несъзнателно ослепяване и оглушаване за всичко, което не се вписва в рамките на жадуваната идея-фикс. А именно прогнозата за края на света, ежегодно маркиран с мъчително изсмукани от пръстите знаци и предсказания, и очакван всеки момент в продължение вече на две хилядолетия. smile.gif

О кей. Пак се поизсилих, признавам. az takovata.gif
Но не се отказвам от същината на изказването си. Просто е нужно пояснение, явно. И веднага пример, от реалността /именно защото се съмнявам, наблюдавам, търся, съпоставям и анализирам случващото се/. Явно всички вече знаете, че нашият премиер г-н Борисов обяви вчера, че се подготвя план за поетапно отпадане на мерките. Няма лошо. Само че. Вижте цифрите от статистиката у нас, за заболелите. Какво ни говорят те? Ми цифрите говорят, че не между 20-26 април е бил пикът у нас, както твърдят от Щаба, а именно в момента, точно сега, тези дни, и предстоящите. Обаче, явно по политически причини - за да се харесат отново на народа, властите у нас ще направят тоталната грешка да премахнат ограниченията точно в пика! Защо? Защото идва най-народният празник, Гергьовден. Щото иде лято, и властта знае, че не може да озапти българина в този период, така че е безполезно да опитва, така или иначе. Армията ли ще изкарат? Ми то няма и армия, нито танкове! Тъй че се отива на този ход по популистки, политически причини. Да не забравяме, че идат избори и месеци на предизборна пропаганда. И още нещо, един чудесен повод наесен да натресат нова вълна мерки, с оправданието: Ето, нали ви казахме, не биваше да се прибързва, така върнахме вируса отново! Опитвам да кажа, че всичко това е манипулация именно по политически и властови причини, а не здравни. Здравната логика подсказва, че точно сега мерките трябва да са най-крути и затегнати, в пика у нас. Ама властта явно има информация, че на обществото взе да му писва от тая работа, и дава на заден. С всички последици, евентуално. Най-кратко казано, всичко се върши заради власт и парѝ, не от загриженост за хората. Това опитах да кажа и първия път. Затуй го нарекох измама и манипулация. Надявам се този път да съм бил по-ясен. С цялото ми уважение!
lati1960
Цитат(ByBa @ 03/05/2020, 18:40) <{POST_SNAPBACK}>
Напълно се солидаризирам с теб.

Да, според мен проблемът с този вирус е, че превърна властта навсякъде в недосегаем и неоспорим постулат, граничещ и дори прехвърлящ познатите ни диктаторски прийоми. В такъв режим никой няма право да я оспорва, дори критикува! А някои продължават да питат какви демократични ценности са ни отнети? Къде отиде разговорът за корупцията по високите етажи? За далаверите на управляващите, за кражбите им, за машинациите и манипулациите им, за всички дори доказани неща, които и преди се потулваха, но сега въобще не се и споменават? Какво стана с апартамент гейт, с Бойковата Барселонска афера, с ония тераси, с мезонетите с вътрешните асансьори... с пъченето на новия ни главен прокурор? Че ще пребори престъпността, че ще ревизира прехода и приватизацията... Всичко отново бе заметено под килима, на удобния нов враг, вируса. Дори случилото се с Милен Цветков се забрави сякаш буквално за дни! Минало-заминало. Виновни са умрелите. Властта никога! Перфектен наистина се оказа този вирус, като врагът плашило, чрез който масите буквално са парализирани, а властта може да си прави каквото си иска без последствия. И го прави. Освен всичко, набутва обществата с поголовни заеми, които ще заробят хората тотално. Сега никой не си дава сметка какво ще стане когато и ако нещата донякъде се нормализират. Примерно с цените. Намаленото производство и увеличеното потребление до какво ще доведат? Засега всичко се удържа по политически причини, но системата рано или късно ще гръмне. Това са прости икономически закони, от които никой не може да избяга, дори нашите родни незаменими управници. Не само у нас всичко в момента се крепи на кредит, на заемите. Но какво ще стане, когато те трябва да се връщат? Нима някой се заблуждава, че банките, били световни, европейски, държавни, регионални и частни ще печатат парѝ безкрайно и никога няма да си съберат заемите? Цената за сегашното безгрижие ще е жестока, точно за обикновените работещи хора! Много по-жестока от този вирус призрак. Една искра да пламне някъде, и светът ще се окаже в тотален хаос и разруха. Или в още по-прикрита и жестока диктатура. Не че някой се притеснява. Всички твърдят, че нещата са си нормални, няма проблем. О кей, дано да е така.
D-rA
Преведи това което си написал, през въздействието на вируса, правителството и всичко останало, върху собствения ти живот и сподели - така ще си обективен.
lati1960
Цитат(D-rA @ 04/05/2020, 20:34) <{POST_SNAPBACK}>
Преведи това което си написал, през въздействието на вируса, правителството и всичко останало, върху собствения ти живот и сподели - така ще си обективен.

Всеки трябва да го направи за себе си, този анализ. Аз мога да споделя само, мнение. Но първо това:
https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/NA...ki-suvet-963340
Днес, буквално преди часове, имаше брифинг, на който оповестиха частичното отпадане на някои мерки в България. Други обаче ще останат, трети ще са частични, четвърти... Пълна каша! Хем ще има мерки, хем няма да има, за едни ще има, за други не, след два месеца ще видим... Ако няма втора вълна /а ще има!/... Да, тотален буламач ще е! И всеки да се оправя както може, в тия г---на. Не че на българите им дреме. С това впечатление останах, ако те интересува личното ми мнение. Нещо като още по-голямо размътване на водата, явно "рибарите" искат още тлъсти "шаранчета", предполагам. Не мога да ти го преведа, последното, прощавай. Така ми дойде. Ако ме разбереш, разбереш. В смисъл, ще има още заеми, можем да се обзаложим. И така, докога? С две думи, властите оттук-насетне ще си правят каквото си искат, а вирусът ще продължи да е тяхно оправдание. И никой няма право да им държи сметка, понеже всички заедно имаме общ враг, вируса, и всички, най-вече те, управниците, са на "предната линия по грандиозната битка с този невидим и коварен вредител"! /Край на цитата/
Така най-кратко мога да го определя, такова е моето усещане и разбиране. Възможно погрешно, разбира се. Всичко на този свят е субективно, давам си сметка. За други подобна ситуация си е направо перфектна. И, ако използвам отново горното сравнение, всичко зависи от коя страна на... "въдицата" си. Това съм сигурен, че ще го разбереш. Бъди здрав!
D-rA
Нали не мислиш че някой от тук присъстващите освен форум абв, няма друга информационна линия? sunbathing.gif
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 04/05/2020, 22:06) <{POST_SNAPBACK}>
Всеки трябва да го направи за себе си, този анализ. Аз мога да споделя само, мнение. Но първо това:
https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/NA...ki-suvet-963340
Днес, буквално преди часове, имаше брифинг, на който оповестиха частичното отпадане на някои мерки в България. Други обаче ще останат, трети ще са частични, четвърти... Пълна каша! Хем ще има мерки, хем няма да има, за едни ще има, за други не, след два месеца ще видим... Ако няма втора вълна /а ще има!/... Да, тотален буламач ще е! И всеки да се оправя както може, в тия г---на. Не че на българите им дреме. С това впечатление останах, ако те интересува личното ми мнение. Нещо като още по-голямо размътване на водата, явно "рибарите" искат още тлъсти "шаранчета", предполагам. Не мога да ти го преведа, последното, прощавай. Така ми дойде. Ако ме разбереш, разбереш. В смисъл, ще има още заеми, можем да се обзаложим. И така, докога? С две думи, властите оттук-насетне ще си правят каквото си искат, а вирусът ще продължи да е тяхно оправдание. И никой няма право да им държи сметка, понеже всички заедно имаме общ враг, вируса, и всички, най-вече те, управниците, са на "предната линия по грандиозната битка с този невидим и коварен вредител"! /Край на цитата/
Така най-кратко мога да го определя, такова е моето усещане и разбиране. Възможно погрешно, разбира се. Всичко на този свят е субективно, давам си сметка. За други подобна ситуация си е направо перфектна. И, ако използвам отново горното сравнение, всичко зависи от коя страна на... "въдицата" си. Това съм сигурен, че ще го разбереш. Бъди здрав!

Какво не ти харесва на промените в мерките? Аз имам една забележка само.
С това за въдицата съм напълно съгласен.
lati1960
Цитат(D-rA @ 04/05/2020, 22:34) <{POST_SNAPBACK}>
Нали не мислиш че някой от тук присъстващите освен форум абв, няма друга информационна линия? sunbathing.gif

Нали това казах, че всеки сам трябва да направи този анализ за себе си. И че всичко е много субективно. Че зависи от коя страна на барикадата си, образно представено - дали от "рибарите" от върха на пирамидата на обществото, или от тлъстите "шарани" на дъното, да не говорим за дребните "рибки". Лично аз никога не съм крил, вкл. тук /ако не, сега го казвам/, че съм точно от последната категория, малка ситна "рибка", която като по някакво чудо още е жива сред едрите щуки и акули в огромното световно море. Така да го кажем. Споменавам го не от куртоазия или мазохизъм, а защото реално оценявам себе си, своите възможности, реалностите в живота и света, и съм наясно, че вселената не почва от мен, нито животът ще свърши с мен. А и за друго, за да е ясна позицията ми по всичко, което пиша и защо точно определени неща пиша. Мисля, че внесох някаква яснота, надявам се. Та, като малка нищожна "рибка" виждам заплахите и враговете в мътния глобален океан точно от позицията на най-дребната твар в хранителната верига. Тоест, от моя гледна точка и на всички останали дребни морски пасажи, когато акулата пръдне или косатката се оригне, ние виждаме винаги заплаха. За по-едрите обитатели на световното блато нещата са малко по-различни, разбираемо е. Не че и те понякога не са храна за най-хищните и едри господари от върха на еволюционната система. Тоест, говорим за едно поголовно взаимно изпояждане, а мирът и "хармонията" в глобалния басейн са само привидни и временни, докато някои от хищниците не огладнеят. И тогава се случва именно това, което и днес наблюдаваме, с всички базумства около въпросния коронован враг. Който можем да приемем, е само нещо като стръв именно за хранителните пасажи надолу по веригата, и, който се хване, хване, изяждат го. Ще спра дотук, мисля стана ясно за какво говоря.
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 04/05/2020, 23:04) <{POST_SNAPBACK}>
Какво не ти харесва на промените в мерките? Аз имам една забележка само.
С това за въдицата съм напълно съгласен.

Кажи си забележката, любопитно ми е.
А на мен не ми допада почти всичко, което властта не само у нас натвори покрай вируса коронован. Още в първите теми си казах мнението, ето схематично и сега: Първо, мерките навсякъде тотално закъсняха! Тотално. Примерно, страните от целия ЕС, Америка, и въобще целият цивилизован свят трябваше буквално да се затвори в себе си временно, границите, да направи КПП-та, през които да се пропускат само тествани за вируса граждани, които се прибират от Китай първо, после и от останалите огнища като Италия, Южна Корея, Иран, и т. н. Второ, които се прибраха, примерно у нас, да бъдат изолирани в нещо като временни лазарети, в училища /децата и без друго не учеха вече/, под най-строга карантина, а не да се пускат под домашна такава, която почти никой не спазваше. И т. н., и т. н. Тоест, мерките, които после се въведоха, трябваше да се въведат два месеца по-рано, когато се разбра реално за вируса, в Китай. После самите мерки само проточиха във времето агонията, и се използваха за съвсем други цели, нямаха почти никакъв здравен ефект. И е лъжа, че хората масово са щели да се разболеят. Дори в Италия не стана така, масово, а поетапно, преди мерките там. И друго, точно сега, утре, и тези дни, у нас е пикът на заразата, всеки може да види цифрите от статистиката и да направи сравнение. И именно в пика нашите власти ще разхлабят режима! Това е безумие. Ако въобще е имало някакъв ефект от мерките досега, от утре той ще е тотално прецакан. И ще е повод да се наложат отново наесен, а може би и по-рано, с оправданието, че има нова вълна. Е как няма да има, като управляващите правят от самото начало на кризата точно обратното на онова, което е правилно! Дали нарочно, или от некадърност, вие кажете. Но такова е поне моето впечатление и мнение. Освен всичко, отпадат само някои от мерките, други частично се запазват, ще се въведат нови, и въобще трябва да си наемем адвокат, за да се оправим в цялата тая каша, която ни надробиха. Затова казах, че размътиха още водата, за да станат управниците още по-недосегаеми и извън обществения контрол. Вече се стигна дотам, че е направо неудобно някой да говори за техните далавери, машинации, манипулации, лъжи, корупцията им, кражбите на някои, и т. н. Ето една перфектно постигната цел за властта, чрез вируса като обществен враг №1. Всички трябвало да се обединим срещу този коварен и невидим враг. Ама чакайте малко! Как да се обединят тия, които напълниха банките с милиарди от обществените средства и заемите, с бедстващите хорица, които не знаят с какво утре ще нахранят децата си? Не става така! Но пък у нас поне виждаме, че става. Властта все повече се откъсва от реалността и от обществения интерес /на думи е друго/, а обикновените хора търсят всеки своя начин да оцелеят и работят в цялата тая ситуация на безумие и манипулации. Ако не друго, вирусът разкри истинското състояние на обществата, в смисъл, че реална демокрация няма, било е само на думи и частично, и сега се откроиха двата основни лагера, един срещу друг: властта като елит, и обществото извън властта. Което винаги си е било факт. Но сега поне лъсна лъжата, че властта се грижи за интересите на управляваните. Нищо такова! Докога тези два лагера ще продължат мирното си съвместно съществуване, аз не мога да кажа. Ако продължава така, рано или късно ще се стигне до конфликт, неизбежно е.
D-rA
Цитат(lati1960 @ 05/05/2020, 10:48) <{POST_SNAPBACK}>
Та, като малка нищожна "рибка" виждам заплахите и враговете в мътния глобален океан точно от позицията на най-дребната твар в хранителната верига.

Точно от тази си позиция нищо не виждаш - защото дребната рибка има основно занимание да се крие или бяга от всички заплахи които си изброил.А и да се носи по теченията създавани от атакуващите хищници ...Позиция породена от уплаха не предполага глобални анализи и решения, а само хаос от нищо неказващи мисли, подредени също на основата на страха...За да имаш глобален поглед, следва поне да размахваш крила; та дори и врабчето вижда повече от теб... sunbathing.gif
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 05/05/2020, 11:11) <{POST_SNAPBACK}>
Кажи си забележката, любопитно ми е.
А на мен не ми допада почти всичко, което властта не само у нас натвори покрай вируса коронован. Още в първите теми си казах мнението, ето схематично и сега: Първо, мерките навсякъде тотално закъсняха! Тотално. Примерно, страните от целия ЕС, Америка, и въобще целият цивилизован свят трябваше буквално да се затвори в себе си временно, границите, да направи КПП-та, през които да се пропускат само тествани за вируса граждани, които се прибират от Китай първо, после и от останалите огнища като Италия, Южна Корея, Иран, и т. н. Второ, които се прибраха, примерно у нас, да бъдат изолирани в нещо като временни лазарети, в училища /децата и без друго не учеха вече/, под най-строга карантина, а не да се пускат под домашна такава, която почти никой не спазваше. И т. н., и т. н. Тоест, мерките, които после се въведоха, трябваше да се въведат два месеца по-рано, когато се разбра реално за вируса, в Китай. После самите мерки само проточиха във времето агонията, и се използваха за съвсем други цели, нямаха почти никакъв здравен ефект. И е лъжа, че хората масово са щели да се разболеят. Дори в Италия не стана така, масово, а поетапно, преди мерките там. И друго, точно сега, утре, и тези дни, у нас е пикът на заразата, всеки може да види цифрите от статистиката и да направи сравнение. И именно в пика нашите власти ще разхлабят режима! Това е безумие. Ако въобще е имало някакъв ефект от мерките досега, от утре той ще е тотално прецакан. И ще е повод да се наложат отново наесен, а може би и по-рано, с оправданието, че има нова вълна. Е как няма да има, като управляващите правят от самото начало на кризата точно обратното на онова, което е правилно! Дали нарочно, или от некадърност, вие кажете. Но такова е поне моето впечатление и мнение. Освен всичко, отпадат само някои от мерките, други частично се запазват, ще се въведат нови, и въобще трябва да си наемем адвокат, за да се оправим в цялата тая каша, която ни надробиха. Затова казах, че размътиха още водата, за да станат управниците още по-недосегаеми и извън обществения контрол. Вече се стигна дотам, че е направо неудобно някой да говори за техните далавери, машинации, манипулации, лъжи, корупцията им, кражбите на някои, и т. н. Ето една перфектно постигната цел за властта, чрез вируса като обществен враг №1. Всички трябвало да се обединим срещу този коварен и невидим враг. Ама чакайте малко! Как да се обединят тия, които напълниха банките с милиарди от обществените средства и заемите, с бедстващите хорица, които не знаят с какво утре ще нахранят децата си? Не става така! Но пък у нас поне виждаме, че става. Властта все повече се откъсва от реалността и от обществения интерес /на думи е друго/, а обикновените хора търсят всеки своя начин да оцелеят и работят в цялата тая ситуация на безумие и манипулации. Ако не друго, вирусът разкри истинското състояние на обществата, в смисъл, че реална демокрация няма, било е само на думи и частично, и сега се откроиха двата основни лагера, един срещу друг: властта като елит, и обществото извън властта. Което винаги си е било факт. Но сега поне лъсна лъжата, че властта се грижи за интересите на управляваните. Нищо такова! Докога тези два лагера ще продължат мирното си съвместно съществуване, аз не мога да кажа. Ако продължава така, рано или късно ще се стигне до конфликт, неизбежно е.

Работата на съдебните изпълнители продължава да бъде блокирана.
Ами нашата Тиква как пусна заразени да се върнат от Холандия?
Пак ще ти го напиша. Спасението на давещите се е дело на самите давещи се.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.