Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Най-достоверните информационни агенции?
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2
Shade
Живеем във "века на информацията". Днес не е трудно да се търси и намира отговор на почти всеки възникнал въпрос. Проблемът е, че обикновено вместо отговор, се откриват отговори. Тъй като освен че всеки може да чете в Интернет, също така всеки може и да пише там.
Как стои въпросът с новините? Информационните агенции като всеки бизнес се борят за приходи във финикийски знаци, а не за "Купата на Съветската армия" (както се бъзикаха хората по време на Съветското робство).
Бизнесът на информационните агенции се крепи основно на реклами и спонсори.
Заявките за реклами са пропорционална на рейтинга на агенцията. Кое вдига повече рейтинга на една агенция, обективно представена информация или информация, представена така, че да съвпада с мнението на преобладаваща част от аудиторията?
Спонсорите плащат за манипулация на информацията. Което не означава лъжлива информация, а подбор на информация.
Питето
Отговора е във въпроса.
Цитат(Shade @ 27/06/2020, 17:06) <{POST_SNAPBACK}>
...
Заявките за реклами са пропорционална на рейтинга на агенцията. Кое вдига повече рейтинга на една агенция, обективно представена информация или информация, представена така, че да съвпада с мнението на преобладаваща част от аудиторията?
...

Аудиторията определя дали иска точна и надеждна информация, или иска "подбрани" (а където ги няма се разчита на "сътворени") факти дето пасват на разбиранията и мераците на аудиторията. Мда, а рекламодателите не рекламират за всички, а точно за определен вид клиенти (щото имат за продаване точно определен вид стока като за съответните клиенти, но не за всички хора), и съответно търсят медията, дето е "в кръвната група" на тези клиенти. Примерно, безплатните медии са ориентирани към доставка на аудитория с определени мераци. При платените медии (дето аудиторията им си плаща, а не да живеят само от реклами) може да има свястна информация, но и там си трябва "втори акъл", та да следи какво прави първия...
wal
Въпрос на личен избор.Има медии, които са спечелили доверието ми с избора на теми, с това че мненията ми съвпадат с тези на авторите - Фактор бг. например, Медияпул, Площад Славейков от електронните.
От тридесетина години си купувам "Стършел" ,който остана единствен свестен, сериозен вестник от хартиените.От моята камбанария толкова.
evanka
Ако търсиш факт, не намираш отговорИ, а отговор.
Ако търсиш анализи и коментари на дадено събитие, е нормално да получиш различни и дори противоречащи си отговори.

Нормално всяка медия предоставя проверена информация.
Когато българска медия цитира някой западен информативен мастодонт, тогава приемам информацията за вярна.
Но по принцип рядко следя български медии.

Медиите са в услуга на властта и на парите. Това е вярно.
Важното е да го имаш предвид като си пуснеш някой инфо канал да ти бръмчи докато си режеш салатата.
Shade
Цитат(Питето @ 27/06/2020, 11:14) <{POST_SNAPBACK}>
1. Аудиторията определя дали иска точна и надеждна информация, или иска "подбрани" (а където ги няма се разчита на "сътворени") факти дето пасват на разбиранията и мераците на аудиторията.

2. Рекламодателите не рекламират за всички, а точно за определен вид клиенти (щото имат за продаване точно определен вид стока като за съответните клиенти, но не за всички хора), и съответно търсят медията, дето е "в кръвната група" на тези клиенти.

1. Да, така е по отношение на аудиторията. Следя американските медии. На фона на поляризираното общественото мнение например CNN и MNBC се стремят да бъдат обективни и толерантно дават подиум и на двете виждания. Fox News, обаче, е едностранчива. Представя само едната гледна точка като единствено вярна. Водещите се държат подигравателно по отношение на алтернативната. Именно подигравателно: "Излишно е да се гледат и слушат другите. Знаем, че много лъжат и това е". С аргументация непрофесионални хиления и гримаси. В резултат на това имат огромна аудитория. Защото този стил на поднасяне на информация допада на вкуса на простолюдието, за което професионализмът е трудно смилаем.

2. Въпросът с рекламите не стои така. Рекламите в новинарските медии са насочени към колкото е възможно по-широка аудитория. Няма реклами, насочени към тесен кръг. Рекламират се примерно препарати за почистване, инструменти, мебели, лекарства. Рекламират се и коли, но по телевизията липсват реклами на Ферари, Бентли и други скъпи марки. Биха били излишен и непродуктивен разход.
Shade
Цитат(wal @ 27/06/2020, 12:21) <{POST_SNAPBACK}>
Въпрос на личен избор.Има медии, които са спечелили доверието ми с избора на теми, с това че мненията ми съвпадат с тези на авторите - Фактор бг. например, Медияпул, Площад Славейков от електронните.
От тридесетина години си купувам "Стършел" ,който остана единствен свестен, сериозен вестник от хартиените.От моята камбанария толкова.

Някои български медии са странни. Не става дума само за медиите с имена на земеделски и дърводелски сечива. Интересно изглежда например dir.bg. На няколко пъти ми направи впечатление подчертана необективност и пристрастност към руската позиция. Отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му било западна инсинуация, защото ако било извършено от руските тайни служби, онези нямало да оживеят. Русия имала исторически основания да анексира Крим и Източна Украйна. Въпреки демонстрацията на агресивност, Европа нямала причина да се чувства застрашена. И тъй като ЕС неоснователно заплашвал Русия, съответно Путин бил напълно в правото си да изгражда военна защита.
Shade
Цитат(evanka @ 27/06/2020, 14:08) <{POST_SNAPBACK}>
Ако търсиш факт, не намираш отговорИ, а отговор.
Ако търсиш анализи и коментари на дадено събитие, е нормално да получиш различни и дори противоречащи си отговори.
Нормално всяка медия предоставя проверена информация.

Не е само до коментари, но и до представяне на факти. Навремето хората се смееха на категорията "соцалистическа обективност". Било представяне на фактите "в профил". При ляв профил дясната страна остава невидима.
wal
Цитат
Някои български медии са странни.

И ти ли почна да пишеш политкоректно?!Странни били някои медии, купени са и това е очеизвадно!!
Shade
Цитат(wal @ 28/06/2020, 06:58) <{POST_SNAPBACK}>
И ти ли почна да пишеш политкоректно?!Странни били някои медии, купени са и това е очеизвадно!!

Не ти разбирам въпроса за политкоректността, след като просто споделям обективни наблюдения и впечатления.
Що се отнася до споменатите купени медии, по-интересни са купувачите им. Израз на неплатежоспособност ли е или евтин тарикатлък купуване на медии, които не разплагат със собствени информационни източници, а само дублират като папагали информация, публикувана от сериозните медии. Че и се напъват да коментират.
ByBa
Цитат(Shade @ 28/06/2020, 08:48) <{POST_SNAPBACK}>
Не е само до коментари, но и до представяне на факти. Навремето хората се смееха на категорията "соцалистическа обективност". Било представяне на фактите "в профил". При ляв профил дясната страна остава невидима.

´´´
В профил и АНФАС ли ще бъде, отгоре или отдоле ще бъде, отпред или отзад ще бъде...не е обективно...

БТА напр. е обективна - а някои страници, като Факти - не са...

Сиенен се изживява като обективна агенция, но моето лично мнение е, че не е...и защо? - защото е точно политкоректна със западните стандартни ценности...

Мечтая си за вестник, в който ще има само три страници: едната - с факти, втората- с мнения, а третата - с фийдбек - с мнения на читатели.
Dani
Цитат(ByBa @ 28/06/2020, 20:20) <{POST_SNAPBACK}>
Мечтая си за вестник, в който ще има само три страници: едната - с факти, втората- с мнения, а третата - с фийдбек - с мнения на читатели.

Ами осъществи го, мечтите са за това - за да се реализират. grin.gif
agrippa
Цитат(ByBa @ 28/06/2020, 11:20) <{POST_SNAPBACK}>
´´´
Сиенен се изживява като обективна агенция, но моето лично мнение е, че не е...и защо? - защото е точно политкоректна със западните стандартни ценности...
Не е, разбира се. Тия "ценности" не се споделят от всички западняци, даже от повечето. Но те се налагат напоследък в обществата с обределена цел, замисъл. По-точно ни заливат с гадна смес от да кажем добри и доста съмнителни ценности.

А фактите дето се преподнасят: те може и да са същите, като и в други медии, но е важно как се акцентира и коментира(спекулира) върху тях, както и това, кои факти и събития се изпускат и никога не се поместват в дадена медия. Та, решавайте, кое е важно за вас, може би само местните новини, които е лесно да се проверят на място, примерно отиваш и виждаш докъде е стигнал строежа на околовръстното, дали е като на снимката в местния вестник/сайт, дали времето е било толкова лошо и дъждовно, че се е забавил строежа – също се знае. Или избираме да се косим за събития, ставащи на другия край на света, примерно скакалци опоскали африканската реколта... и защо по дяволите ония там не ги ядат щом са толкова огладнели (и дали медията не го коментира от политическа коректност?).
Питето
В тази посока, ти откъде знаеш за Ферари и Бентли, пробвал си ги от първа ръка или от ТВ-то? Жокер, "реклама по телевизора" не е само в рекламния блок, има и далеч по-финни и интересни подходи. За широката аудитория, тв.рекламата е сегментирана, щото телевизията е за широка , ама за мнооого широка публика. В пъти по-широка от аудиторията за перилни препарати примерно или други масови стоки. Примерно "сапунен сериал" е точно за такава една широка група хора, обаче там рядко се среща реклама за друга широка група, като инструментите примерно. От друга страна, като погледнеш времето за излъчване на реклами ще се усетиш, че "големите" групи не са чак толкова големи и заради това се редуват и от там рекламите с различните теми също се редуват, според времето на присъствие на групата, а не на общо основание.
Shade
Цитат(Питето @ 29/06/2020, 07:46) <{POST_SNAPBACK}>
В тази посока, ти откъде знаеш за Ферари и Бентли, пробвал си ги от първа ръка или от ТВ-то? Жокер, "реклама по телевизора" не е само в рекламния блок, има и далеч по-финни и интересни подходи. За широката аудитория, тв.рекламата е сегментирана, щото телевизията е за широка , ама за мнооого широка публика. В пъти по-широка от аудиторията за перилни препарати примерно или други масови стоки. Примерно "сапунен сериал" е точно за такава една широка група хора, обаче там рядко се среща реклама за друга широка група, като инструментите примерно. От друга страна, като погледнеш времето за излъчване на реклами ще се усетиш, че "големите" групи не са чак толкова големи и заради това се редуват и от там рекламите с различните теми също се редуват, според времето на присъствие на групата, а не на общо основание.

Що за възражение е това? Нахвърляни общи приказки само за да не паднеш по гръб ли? Живея в страна, която е Меката на рекламите и те валят обилно навсякъде: по улици, по магистрали, по сгради, по радиото, по телевизията (във всички предавания, не само новини и филми), по пощата, с балони и самолети във въздуха и къде ли не още. Разполагам с предостатъчно наблюдения и статистика, но не виждам смисъл да участвам в празни надприказвания. Така че смятай се за победител в този спор. grin.gif
lati1960
Цитат(Shade @ 27/06/2020, 17:06) <{POST_SNAPBACK}>
Живеем във "века на информацията". Днес не е трудно да се търси и намира отговор на почти всеки възникнал въпрос. Проблемът е, че обикновено вместо отговор, се откриват отговори. Тъй като освен че всеки може да чете в Интернет, също така всеки може и да пише там.
Как стои въпросът с новините? Информационните агенции като всеки бизнес се борят за приходи във финикийски знаци, а не за "Купата на Съветската армия" (както се бъзикаха хората по време на Съветското робство).
Бизнесът на информационните агенции се крепи основно на реклами и спонсори.
Спонсорите плащат за манипулация на информацията. Което не означава лъжлива информация, а подбор на информация.

А тази агенция става ли? С ето това инфо:
https://www.vesti.bg/bulgaria/szo-naj-losho...redstoi-6111615
От днес има и друго, ето: https://bgnesagency.com/lifestyle/%D0%BD%D0...82%D0%BA%D1%80/
Та, както предупреждавах от самото начало, тази сага, с вирусите, не само с коронования, няма да има край. Ако някой все още мисли, че ще има, жестоко се е объркал! Играта на вируси тепърва започва, и няма да е единствена. Ще има и други. В контекста на новия ред и контрола над обществата. За мен по-големият проблем е, че на повечето хора не им пука, дори им харесва да го играят това, някак много велики се чувстват, сякаш участват в нещо важно, и че самите те сякаш са важни. Ха-ха.
Пълно изпердашване! Ако някой не разбира какво казвам, мога да преведа. Но мисля не е нужно, нали. Или?
Shade
Цитат(lati1960 @ 30/06/2020, 11:47) <{POST_SNAPBACK}>
А тази агенция става ли? С ето това инфо:

Та, както предупреждавах от самото начало, тази сага, с вирусите, не само с коронования, няма да има край. Ако някой все още мисли, че ще има, жестоко се е объркал! Играта на вируси тепърва започва, и няма да е единствена. Ще има и други. В контекста на новия ред и контрола над обществата. За мен по-големият проблем е, че на повечето хора не им пука, дори им харесва да го играят това, някак много велики се чувстват, сякаш участват в нещо важно, и че самите те сякаш са важни. Ха-ха.
Пълно изпердашване! Ако някой не разбира какво казвам, мога да преведа. Но мисля не е нужно, нали. Или?

Става с тези агенции, но те не предлагат нищо ново и уникално, само цитират други агенции. На разположение е колкото искаш информация. Макар че преди два месеца някои се тръшкаха възмутено, че никой не ги държал за ръчичката да им налива в познание с биберон.
Що се отнася до предупрежденията ти, по-добре успокой вярата, че идва време на идиокрация, представена като "Нов ред", където някой гори от желание да бъде цар-самодържец в свят на призраци. smile.gif
По отношение на вирусите, да, имало е и ще ги има. Но дори епидемията от Испански грип преди 100 години, който заразява 25% от тогавашното 2-милиардно човечество и около 10% от това население се представя на Създателя, затихва за две години. Въпреки значително по-ниското ниво на развитие на медицината по онова време.
ЕксГорски
Цитат(lati1960 @ 30/06/2020, 20:47) <{POST_SNAPBACK}>
някак много велики се чувстват, сякаш участват в нещо важно, и че самите те сякаш са важни.

Браво!
Виж как добре си се описал! 501.gif hat.gif
Питето
Кви общи приказки, бе, писал съм ти учебникарски неща, а учебниците са писани точно там, дето живееш. И да, който плаща, той поръчва музиката. Ако плащаш адекватно за достоверна информация, ще я получиш. АКо получаваш безплатно, то ще получиш каквото е решил онзи, дето е платил безплатното... И това го има там дето живееш, само дето е далеч по-изпипано и развито от дето живея аз.
lati1960
Цитат(Shade @ 01/07/2020, 04:16) <{POST_SNAPBACK}>
Става с тези агенции, но те не предлагат нищо ново и уникално, само цитират други агенции. На разположение е колкото искаш информация. Макар че преди два месеца някои се тръшкаха възмутено, че никой не ги държал за ръчичката да им налива в познание с биберон.
Що се отнася до предупрежденията ти, по-добре успокой вярата, че идва време на идиокрация, представена като "Нов ред", където някой гори от желание да бъде цар-самодържец в свят на призраци. smile.gif
По отношение на вирусите, да, имало е и ще ги има. Но дори епидемията от Испански грип преди 100 години, който заразява 25% от тогавашното 2-милиардно човечество и около 10% от това население се представя на Създателя, затихва за две години. Въпреки значително по-ниското ниво на развитие на медицината по онова време.

О кей. Тогава ти си правѝ изводите, с цялото това шоу с КОВИД-19.
Нали държиш на фактите, ето ги:
Испански грип, преди век. 2 милиарда население световно. 25% заразени, 10% починали.
Корона вирус днес. Над 7 милиарда население. 10.5 милиона заразени, малко над 400 000 починали, засега.
Сметни последното в проценти, спрямо общия брой световно население. Е, какво се получи?
Несравнимо е, нали. Тоест, всичката тая врява, за смъртоносна зараза, за страшна пандемия, вирус убиец, дрън-дрън... Не че няма проблем, не казвам това. Но, на тия тикви от управленията и на ум не им идва какво е истинска зараза и пандемия. Тогава нещата са други. За мен по-големият проблем е, че дори учени, лекари, вирусолози, и т. н., им пригласят на глупостите, макар да са наясно, че става дума за невероятна манипулация! И за кво, за 1000 кинти на месец у нас. Пълни глупости.
Затова, не само аз съзирам конспирация, има си я, факт. Щото науката напредна, глобалните инфо мрежи също, и вече от най-дребното вирусче могат да ни направят на луди властите идиотски! Разбираш ли това? И на останалите идиоти /да ме прощават, които се чувстват засегнати!/ си им харесва да ги побъркват, да им оказват тази чест. Е, кажи ми как един нормален човек извън тези абсурди да ги приема отстрани? Ми идиоти са, и едните, и другите. Те си знаят кои. Само че аз не искам да ме правят на идиот, сори. Факт по това и от днес, тече и в момента - някакъв шутовски мач за купата у нас, по футбол. Там, на стадиона, повече от 12 хиляди идиота не спазват никакви мерки, нито карантина. А едни други техни колеги по разум им разрешиха това, и то в момент, когато за същия ден твърдят заразените от вируса да са над 150, а починалите 7!!! Хайде кажи ми сега, това не е ли идиотщина? Ми е. И защо? Щото властите прескъпи, начело с Вожда наш, който разреши и тази идиотщина, са наясно, че феновете футболни накуп, от всички цветове, ако се раздразнят и съберат заедно на жълтите павета в София, край на рахатлъка на властта, и екстрите, и пачките по нощните шкафчета, и т. н., и т. н. Нали така. Ако въобще има вирус, то сега трябва да са най-строгите мерки. Но, не са. Що? Щото властта я е страх, че ще свърши далаверата, за тая кочинка, и ще дойде друга. Абсолютни абсурди. А медиите също са виновни, щото и те пригласят на тая малоумщина, от самото начало, с малки изключения. Но основните са в хора. Което показва, че не само у нас за съжаление вече няма никакво разделение на властите, тоест реална Демокрация не съществува. Факт. Прокуратурата е политически играч, щурмувак на Кабинета и Премиера. Медиите пригласят, мисирките де. Висшият съдебен съвет и той. Президент и Премиер водят явна война, вадейки си един на друг кирливите ризи, понеже идат избори. В парламента подлоги, ченге до мутра, мутра до ченге, за дамската част няма да използвам груби изради, но и при тях нищо добро, от същото. Някакъв отврат навсякъде, не само у нас, впрочем. А мен никой не ме долюбва, щото съм лошият вестител, който непрекъснато я носи тая вест, за тоталното изперкване на всички навсякъде. Впрочем, на повечето хора си им харесва така да си я карат, по чалгаджийски, ченгеджийски и мутренски, явно аз съм от малкото аномалии в тази родна, а и световна действителност. Съжалявам за което, че ви развалям рахатлъка. sad.gif
Потребител

Цитат
...

"Абстрактна истина няма, истината е винаги конкретна."

... по този повод още един цитат:

"Истината, само истината и никога цялата истина"

... "ефективният мениджмънт" демонстрира когнитивно ниво очаквано от златната рибка ...

... честно казано, трудно ми е да си представя средата, понеже тук реклами не срещаме никакви, хеле пък таргетирани /на телефони, компютри, телевизори, в кола или през прозореца/ ... но, бих оценил искрен отговор - така поставени по ръба, не се ли изнервяте бе хора? :.) ...

... сега, в духа на темата - щеше ми се да попитам, защо регистрирания в Канзас грип е наречен "Испански" но, както виждате - не го правя ... а ми се искаше :.) ...

Shade
Цитат(Питето @ 01/07/2020, 10:46) <{POST_SNAPBACK}>
Кви общи приказки, бе, писал съм ти учебникарски неща, а учебниците са писани точно там, дето живееш. И да, който плаща, той поръчва музиката. Ако плащаш адекватно за достоверна информация, ще я получиш. АКо получаваш безплатно, то ще получиш каквото е решил онзи, дето е платил безплатното... И това го има там дето живееш, само дето е далеч по-изпипано и развито от дето живея аз.

Нали те признах за победител в този спор, излишно е да подчертаваш, че си чел много учебници. Само ми напомняш една случка отпреди години:

В отдела, къде работех, дойде на стаж студент от Техническия университет. Любознателно момче.
Прояви интерес към техническата разработка на един колега. Онзи с удоволствие му обясняваше как е проектирал устройството. Младежът го изслуша, след което започна да критикува конструкцията и да предлага подобрения. Колегата се подсмихна и го попита колко такива устройства е направил до момента. Студентът отговори, че може още да не е правил, обаче е прочел цялата налична литература по въпроса и е издържал изпита по тази дисциплина с отличен.
След това разговорът протече така:
- Теоретично си много добре подготвен, което безпорно те прави и добър в реализацията, така ли?
- Разбира се. Задълбоченото познаване на теорията е сигурна предпоставка за високи практически резултати.
- Да, звучи убедително. При това положение не бих могъл да ти възразя, ако кажеш, че още не си бил с жена, но знаеш, че ще си страхотен любовник, защото си изчел всички любовни романи.
Shade
Цитат(lati1960 @ 01/07/2020, 12:12) <{POST_SNAPBACK}>
Сметни последното в проценти, спрямо общия брой световно население. Е, какво се получи?

Признавам, че се получи въвеждане на "Нов Световен Ред" и нищо друго. Невъзможно е да се отрече. Само да повярваш и готово.
ЕксГорски
Цитат(lati1960 @ 01/07/2020, 21:12) <{POST_SNAPBACK}>
. За мен по-големият проблем е, че дори учени, лекари, вирусолози, и т. н., им пригласят на глупостите, макар да са наясно, че става дума за невероятна манипулация!

Lati, извинявай, но след горното, как да кажа ... хайде няма да кажа, заявление и много други подобни, налага се да те попитам. О, не от нездраво любопитство - не! В директна връзка с многобройните ти подобни заявления.
Та въпросът : Ти какво образование имаш ?! misli.gif
Buitenlander
Нали държиш на фактите, ето ги:
Испански грип, преди век. 2 милиарда население световно. 25% заразени, 10% починали.
Корона вирус днес. Над 7 милиарда население. 10.5 милиона заразени, малко над 400 000 починали, засега.
Несравнимо е, нали. Тоест, всичката тая врява, за смъртоносна зараза, за страшна пандемия, вирус убиец, дрън-дрън...

Проблемът на активната превенция - когато работи , всички идиоти започват да мислят, че няма нужда от нея...
Buitenlander
....че става дума за невероятна манипулация! И за кво, за 1000 кинти на месец у нас.

Най ме разочарова Григор Димитров, от него не съм очаквал да клекне за тия пари wavetowel2.gif
lati1960
Цитат(Shade @ 02/07/2020, 09:26) <{POST_SNAPBACK}>
Признавам, че се получи въвеждане на "Нов Световен Ред" и нищо друго. Невъзможно е да се отрече. Само да повярваш и готово.

Не е въпрос на вяра, а на факти и реалност. А ти си в правото да вярваш точно на тях. И не само ти.
По това ще дам примера с действията на българската Прокуратура последните месеци, откакто глав поркурор е г-н Гешев. Не само Москва не вярва на декларации, България също, особено напатилите се българи, знаеш. Та. В момента тече институционална и лична война между лицата Бойко Борисов и Румен Радев. Не е тайна за никого. Този конфликт освен личен, генералски, по мерене на пайети и други работи, е и политически, че и държавнически. Но, не го споменавам в този контекст. А в друг. Как Прокуратурата съвсем тенденциозно вади извадки от лични тел. разговори между разни лица, оково тези двамцата, а и със самите тях. В същата плоскост излязоха и онез неща за г-н Борисов, преди това за Радев... край няма, ще е така до изборите догодина. Обаче. Кое е важното в смисъла на разговора ни? Че властта може да притежава личното ти пространство при определени обстоятелства, които не зависят от теб. Просто политически е изгодно за някого, за някои, и, хоп - твоите разговори, снимки, клипове, тайни... всичко става явно. Нещо по-лошо. Представя се тенденциозно така, както е изгодно за управляващите, които държат Матрицата, от името пък на полусенчестите структури с онези кратки абревиатури с по няколко главни букви, сещаш се кои. Та ето ти го новия Ред. Не че е нов, прав си. Нов е дотолкова, колкото са нови средствата чрез новите технологии, чрез които се осъществява. Крайната цел? Същата си е, от векове. Една малка самоназначила се да ни управлява каста, елит, кукловоди, както щеш ги наречи, си играе на "богове", търсейки и смея да кажа намирайки именно чрез новите мрежи и иновации начините напълно да контролира и манипулира не само хората, но и реалността, всичко. Чрез лъжи и измами, буквални. ЗА ДА НИ ОГРАБВА! Ето това е всъщност крайната и извечна цела. Тези "божества" като елит да се изживяват именно като богчета, а ние да се трепем от сутрин до мрак за да се правят на такива. Примери няма да посочвам, знаем само тези на сцената, политическата, но истинските са в миманса, иззад кулисите, и не е никаква конспирация. Реални хора са, кланове, родове, държащи машинката за кинти, медиите, технологиите, оръжията, всичко. Това е най-кратко. Което означава, че грабежът над обществата, народите и хората ще продължи, засега. Самите хора и общества нямат дотук нищо против този глобален ред, понеже дава възможност на всеки чрез същите средства, ако може, да се изживява и той така. Не че не е илюзия, но тя струва скъпо, буквално. И, за да бъде постигната, трябва да се газят хора, съдби, трупове ако трябва... буквално понякога, във войнѝ, в личен план също... Нека си говорим направо. Вече и пеленачетата разбраха, че сладки приказки като тези за демокрация, права, и дрън-дрън са пълни лъжи и измама. Зад които все същата история - едни тарикати и хитреци облечени във власт ограбват останалите. Последните пък се надяват да дойде някога и техния ред, или на децата им поне, и затова си траят и вършат същите гадости, на своето си ниво. И така, земята все пак се върти, и въпреки че не казвам нищо ново, все се намират някои да ме мразят за това, че слънцето свети, луната е гръгла, и че този свят се крепи на парите, егоизма и нечестието. А как ще свърши всичко това, вече друга тема.
lati1960
Цитат(ЕксГорски @ 02/07/2020, 12:47) <{POST_SNAPBACK}>
Lati, извинявай, но след горното, как да кажа ... хайде няма да кажа, заявление и много други подобни, налага се да те попитам. О, не от нездраво любопитство - не! В директна връзка с многобройните ти подобни заявления.
Та въпросът : Ти какво образование имаш ?! misli.gif

Имам железен принцип тук да не отговарям на лични въпроси.
По този само ще кажа, че иман нужното образование, за да различа лекар от аптекар или санитар, примерно. И, понеже и без това образование се досещам накъде биеш, ако да кажем си лекар, и то добър, и си честен пред себе си, ще признаеш, че съм прав за горното - че при реална СМЪРТОНОСНА глобална пандемия и зараза се действа по съвсем различен начин, с различни средства от тези, карикатурните и вече комичните, които ни налагат сега. Последен пример: Снощното българско "дерби" за купата между ритнитопковците и техните фенове. Хайде, пич, ама честно - така ли се действа при смъртоносна зараза?
Мисля въпросът е риторичен. Оттук-нататък не искам да влизам в лични разпри с когото и да било, вкл. и с теб. Но ти давай, няма проблем, аз не съм обидчив, не се сърдя. Фактите и реалността са красноречиви сами по себе си. Както вече казах, аз съм лошият вестоносец, върху когото някои прехвърляте омразата си заради вестите, които носи. Свикнал съм, не се притеснявай.
lati1960
Цитат(Buitenlander @ 02/07/2020, 19:12) <{POST_SNAPBACK}>
Проблемът на активната превенция - когато работи , всички идиоти започват да мислят, че няма нужда от нея...

Сигурно е работила и снощи на стадиона в София:
https://www.gol.bg/cska/2020-07-02/bez-mask...a-be-nad-12-000
Пълна порнография е всичко това, и не само от снощи, въобще. И не знам защо трябва да убеждавам за същото умни, образовани и информирани хора, каквито сте тук.
wal
Нима наистина смяташ, че щом напишеш след някое изречение - "факт" и действително то става факт и ние сме убедени ,че е истина?!Питам, щото темата е за достоверните информационни агенции, а някои медии действат точно като теб.Или ти като тях!
lati1960
Цитат(Buitenlander @ 02/07/2020, 19:15) <{POST_SNAPBACK}>
Най ме разочарова Григор Димитров, от него не съм очаквал да клекне за тия пари wavetowel2.gif

А сигурен ли си, че и това не е било манипулация?
Днес излезе друго инфо, за Джокович, когото уж Григор е заразил, ето:
https://www.vesti.bg/sviat/dzhokovich-e-s-o...navirus-6111770
Първо бил заразен, после май не, после... не знам. Цялото това шоу вече е комично, пародия някаква.
Но, след като ви харесва на някои, давайте. Аз си запазвам правото да се отдръпна малко встрани и да го гледам с трезва доза скепсис. Някои искат светът да живее лудо и безумно, о кей, тяхно право. Да има шоу някакво, мътна вода, тлъсти шарани в нея... Добре. Но не ме бройте мен. Просто не им вярвам, човек! На властите - и родни, и всякакви. И мисля, не съм единственият.
Самите тестове за тоя вирус са пълна измишльотина и пародия, с неясни критерии, произход, сигурност... която била до около 70%, по официални данни. По неофициални... пълна измишльотина!
Като с онези за пандемиите по животните, дето ги изтрепаха. Един ден ще излезе истината, че и това е лъжа. И тогава, какво ще правите? Ще ти кажа - ще ви набутат в ново шоу. И защо ще го направят? Ми просто е - защото им се връзвате!
lati1960
Цитат(wal @ 02/07/2020, 21:47) <{POST_SNAPBACK}>
Нима наистина смяташ, че щом напишеш след някое изречение - "факт" и действително то става факт и ние сме убедени ,че е истина?!Питам, щото темата е за достоверните информационни агенции, а някои медии действат точно като теб.Или ти като тях!

Опитвам поне когато употребя думата "факт" да давам някакъв източник. А че на някои източниците не им допадат по някакви причини, ми хора, не аз правя новините! Хайде да бъдем коректни. Като сте толкоз капризни някои, отворете специална тема, или в тази всеки да посочи списък с източници, на които вярва, ще си го постна под ника, и ще опитвам да задоволявам вашите капризи.
Хайде по-сериозно!
Питето
Позволявам си да виждам случката различно. Този просто е дразнел стажанта, та онзи да каже кое как може да се подобри според него, а после е "пресял" казаното за адекватни идеи и доработки. Такъв "шамар" с "не си спал с жена, ма се мислиш за много голям" направо ще отприщи техническия контрареволюционер в умния студент стажант, та да изкара всяка слабост на продукта, пък дори и само привидна. Класикаааааа. После си сядаш на д-то и оправяш нещата където има нужда или ще стане по-добре. Трябва да съм много тъп или самовлюбен, та да си мисля, че друг няма как да подобри моя разработка. Бранша ми е друг, но е същото.
Shade
Цитат(Питето @ 03/07/2020, 12:10) <{POST_SNAPBACK}>
Позволявам си да виждам случката различно. Този просто е дразнел стажанта, та онзи да каже кое как може да се подобри според него, а после е "пресял" казаното за адекватни идеи и доработки. Такъв "шамар" с "не си спал с жена, ма се мислиш за много голям" направо ще отприщи техническия контрареволюционер в умния студент стажант, та да изкара всяка слабост на продукта, пък дори и само привидна. Класикаааааа. После си сядаш на д-то и оправяш нещата където има нужда или ще стане по-добре. Трябва да съм много тъп или самовлюбен, та да си мисля, че друг няма как да подобри моя разработка. Бранша ми е друг, но е същото.

Няма лошо да си позволяваш да виждаш каквото си искаш. За теб двамата индивиди се изчерпват като абстрактни персонажи от разказ. Литературни образи, на които лесно се приписват предполагаеми качества.
И след като очевидно не си тъп, със сигурност имаш добри идеи как този незначителен епизод, в резултат на който навремето се роди крилатата фраза "Ебач по учебник", да се превърне в подобрена белетристика. smile.gif
Не знам какъв ти е браншът, но в моя бранш с теория без практика трудно ще постигнеш много повече от това, да станеш един добър даскал. Сблъсквал съм се с немалко амбициозни прохождащи. Никой от тях не ми е отворил очите. Но понякога съм затварял безсмислена дискусия с едно "Да, да, разбира се, прав си!". Нека се радва човекът, че е убедителен и неопровержим, това е стимулиращо.
Shade
Цитат(lati1960 @ 02/07/2020, 11:28) <{POST_SNAPBACK}>
Не е въпрос на вяра, а на факти и реалност. А ти си в правото да вярваш точно на тях. И не само ти.

"Вяра", "факти" и "реалност"? Кое точно е реалност? Факти, крепящи се на вяра или факти, крепящи се на познание?
Е, известна е склонността на апологетите на вярата да профанизират реалността до степен обявяване на абсолютно всяко познание за вяра. С други думи елементарното "2 + 2 = 4" е в сила само като вяра.
Разбира се, тук би могло да се отбележи, че в квантовата реалност споменатото уравнение не е в сила. Но те няма как да се позоват на такова познание. Не толкова защото го нямат, колкото, че ще се самоотрекат, попадайки в парадокса на собствения си капан, че всичко е вяра.
lati1960
Цитат(Shade @ 04/07/2020, 03:16) <{POST_SNAPBACK}>
"Вяра", "факти" и "реалност"? Кое точно е реалност? Факти, крепящи се на вяра или факти, крепящи се на познание?
Е, известна е склонността на апологетите на вярата да профанизират реалността до степен обявяване на абсолютно всяко познание за вяра. С други думи елементарното "2 + 2 = 4" е в сила само като вяра.
Разбира се, тук би могло да се отбележи, че в квантовата реалност споменатото уравнение не е в сила. Но те няма как да се позоват на такова познание. Не толкова защото го нямат, колкото, че ще се самоотрекат, попадайки в парадокса на собствения си капан, че всичко е вяра.

А какво е реалност?
И само една ли е? Дали само това, което виждат очите ни, чуваш ушите ни, възприемат сетивата ни и осъзнава ума ни?
Примерно микробиолозите имат съвсем различен поглед върху една друга реалност, на микро ниво. Астрофизиците и те, в другата посока - в макро космоса и вселената. Коя е истинската реалност? Човекът като мерна еденица ли е абсолютната такава?
А ако си представим, че човекът не съществува, има ли реалност, и коя е, каква е тя?
Не е толкова просто. В този смисъл всеки си играе с фактите и представите за реалност най-вече с користни цели. Не само властта и управленията. Въобще всички хора. Това твърдя. А като го правим, ние изкривяваме истинската реалност, създавайки изопачени представи за нея, имитации. Илюзии и матрици Това правят медиите, да кажем. Политиците също. Донякъде и учените, видя се в ситуацията с този вирус призрак. Така че, защо да им вярвам на всички тези? Не че и моята представа за реалността е по-добра, и тя се гради върху информация подадена от същите тези източници, които споменах. Но все пак се опитвам да бъда максимално обективен, без да изкористявам доказани поне неща заради егоистични цели и намерения. А точно това наблюдавам наоколо - почти всички манипулират и озопачават реалностите, за да се доберат до власт и парѝ, с които обикновено не знаят какво да правят, освен да се напушат, напият, надрусат и ред други малоумщини, чиято цел всъщност е да ги накара да забравят истинската реалност. Парадокс. Но факт.
Shade
Цитат(lati1960 @ 04/07/2020, 03:45) <{POST_SNAPBACK}>
А какво е реалност? И само една ли е? Дали само това, което виждат очите ни, чуваш ушите ни, възприемат сетивата ни и осъзнава ума ни? А ако си представим, че човекът не съществува, има ли реалност, и коя е, каква е тя?
Не че и моята представа за реалността е по-добра, но все пак се опитвам да бъда максимално обективен: почти всички манипулират и озопачават реалностите, за да се доберат до власт и парѝ, с които обикновено не знаят какво да правят, освен да се напушат, напият, надрусат и ред други малоумщини, чиято цел всъщност е да ги накара да забравят истинската реалност. Парадокс. Но факт.

Започваш много добре с полагане основите на интересна философска доскусия.
И в следващия момент отново се връщаш в затворения объркан цикъл на смесване на вяра и реалност.
Питето
В моя бранш, днес подобрявах нещо вече сътворено към по-практично. Нямах опит с нещото, просто имам достатъчно знания в съответните области. sunbathing.gif
За "ебач по учебник"... Камасутрам е доста по-стара от лафа, а и доста по-известна, що ли...
Shade
Цитат(Питето @ 04/07/2020, 10:02) <{POST_SNAPBACK}>
1. В моя бранш, днес подобрявах нещо вече сътворено към по-практично. Нямах опит с нещото, просто имам достатъчно знания в съответните области. sunbathing.gif

2. За "ебач по учебник"... Камасутра е доста по-стара от лафа, а и доста по-известна, що ли...

1. В моя бранш най-редовно подобрявам и оптимизирам сътвореното, задълбавайки в детайлите. Занимание, което в общия случай се отрича от гилдията на недодяланите "творци" въз основа на аматьорската норма "Не пипай, не го поправяй! Нали работи!!!". Дали е резултат на перфекционизъм или на достатъчно знания в съответните области е друга тема. Но в крайна сметка това е положението.

2. Отговорът е повече от елементарен. Лаф, използван от създателите му за бъзик в тесен кръг. Без амбицията да пишат учебник, в който да го включат или да го представят на научни конференции.
agrippa
Цитат(Buitenlander @ 02/07/2020, 10:12) <{POST_SNAPBACK}>

Да, работи намного места, но на каква цена? На загубени доходи, работа и бизнес. Защото някои може и да си отидат евентуално. Обаче силните на деня си запазиха и даже подобриха позициите. Тоест от цялата работа иа губещи и печелещи. Превенция, викаш.
prius06
Достоверността на осведомителните агенции не винаги е от особено значение. Информацията е много капризен материал - има случаи, когато достоверността на информацията може да бъде проверена сравнително лесно, в други случаи провряването е трудно, в трети - невъзможно.

В последно време, например, почти всички новинари публикуваха статии за замърсени тестове за корона вирус. Тук говорим за информационно замърсяване в зародиш. Пример: "Бай Иван има положителен тест". Колкото и осведомителни агенции да хвърлиш и колкото и обективни да са те, тестът е налице и е положителен, никой не го отрича, никой не го оспорва (макар и да е необходимо, съвременните осведомителни агенции нямат време да проверяват всичко - най-вече поради ограничено време за публикуване), разлики може да има само в тълкуването. Но когато тестът на бай Иван би бил положителен дори в дестилирана вода, проблемът не е в журналистическото братство.

В математиката има един принцип, според който за да достигнеш до верен резултат са нужни:
1) Достоверни начални твърдения (аксиоми, теореми и пр.)
2) Логични причинно-следствени връзки

Започвайки от вярно основно твърдение, по логичен път могат да бъдат изведени само верни резултати.
Започвайки от невярно основно твърдение може да се изведе всякакъв резултат, независио от това дали междинните изводи са логични или не.
ByBa
Цитат(Shade @ 27/06/2020, 16:06) <{POST_SNAPBACK}>

Като следната информация, показвана много често сега във връзка с пандемията:

СDC казва, че случаите на заразените с Квируса са десет пъти повече на базата на 2,4 милиона потвърдени положителни antibody tests.
Shade
Цитат(ByBa @ 05/07/2020, 08:08) <{POST_SNAPBACK}>
Като следната информация, показвана много често сега във връзка с пандемията:

СDC казва, че случаите на заразените с Квируса са десет пъти повече на базата на 2,4 милиона потвърдени положителни antibody tests.

Не точно. Например Доналд Тръмп щедро спонсорира Fox News, за да бъде неговата информациона агенция. С което ги превръща в личен марионетен високоговорител, тръбящ например следното:
1. Причина 1/3 от световните случаи на заразени с COVID-19 да са в САЩ, са вирусните тестове. Колкото повече тестове се правят, толкова повече случаи се откриват. Да спрем тестовете и ще отчетем спад, както в Западна Европа!
2. Носенето на маски и социалната дистанция не спират разпространението на COVID-19. Да бъдем силни и да не обръщаме внимание какво грачат злобните мошеници. Защото преодоляхме вируса и той вече си отива.

И масовата простотия, копнееща за "силна ръка", вярва и изпълнява.
agrippa
Гледам тука само политиканстват, конкретика почти няма. Ето ви една агенция, сайт или медия, чието навини ми изглеждат достоверни:
https://www.dunavmost.com/

Абе, колкото е по-дребна агенцията, толкова е по-вероятно на е обективна. Личните вкусове и мнения е трудно да се избегнат, но на много места дават трибуна на различни мнения почти без цензура.
Shade
Цитат(agrippa @ 05/07/2020, 09:08) <{POST_SNAPBACK}>
Гледам тука само политиканстват, конкретика почти няма.
Абе, колкото е по-дребна агенцията, толкова е по-вероятно да е обективна. Личните вкусове и мнения е трудно да се избегнат, но на много места дават трибуна на различни мнения почти без цензура.

Ето ти тогава мнение, по-дребно от агенция. Еднолично обективно мнение:
По време на речта си по случай 4 юли пред пред масова тълпа без социална дистанция и без маски, Доналд Тръмп обяви, че при 99% от развилите сипмтоми на коронавирус заболяването протичало незабележимо и безвредно.
Извън политиканстването, в рамките на изразеното от теб възхищение на "достойното" поведение на споменатия, споделяш ли това конкретно мнение?
Или като се стигне до конкретика, започваш да си правиш оглушки?
Buitenlander
Цитат(agrippa @ 05/07/2020, 04:35) <{POST_SNAPBACK}>
Да, работи намного места, но на каква цена? На загубени доходи, работа и бизнес. Защото някои може и да си отидат евентуално. Обаче силните на деня си запазиха и даже подобриха позициите. Тоест от цялата работа иа губещи и печелещи. Превенция, викаш.

Викаш, по-добре умрял, отколкото временно безработен?
ByBa
Цитат(Shade @ 05/07/2020, 18:43) <{POST_SNAPBACK}>
Ето ти тогава мнение, по-дребно от агенция. Еднолично обективно мнение:
...Трръм или Мангъров ?
Или като се стигне до конкретика, започваш да си правиш оглушки?

Ето ти конкретика:

В интервюто на доц. Мангъров с журналиста от студио Хъ, 24 юни 2020:

включете го от 13:35 мин. !

Ако имате време, горещо го препоръчвам да го изгледате цялото !
Shade
Цитат(ByBa @ 05/07/2020, 17:45) <{POST_SNAPBACK}>
Ето ти конкретика:
В интервюто на доц. Мангъров с журналиста от студио Хъ, 24 юни 2020:
включете го от 13:35 мин. !
Ако имате време, горещо го препоръчвам да го изгледате цялото!

Изгледах го цялото(!), но не ми стана горещо. Единственото, което научих след 13:35 мин. от журналиста с излъчване на борец (не го знам дали е Бар... или Бай..) е, че хининът бил средство срещу вируси. Този човек знае много и заслужава обявената за средство срещу вируси Нобелова премия. Друга новост не научих.

Според Мангъров ваксина не може да се направи за по-малко от 20 години и не било важно. Заболяването протичало не по-сериозно от обикновен грип (явно с толкова се е сблъсквал) и нямало голяма опасност при деца. Общо взето звучеше "Абе който умрял - умрял, който оживее, придобива имунитет, запазен в клетъчната памет". Работата е там, че още не е ясно колко време съществуват тези антитела и дали това време е еднакво за всички, защото са публикувани случаи на повторно заразяване и развиване на симптомите.

В САЩ заразените с коронавирус са почти 3 милиона. До момента умрелите в резултат на това заболяване са около 133 хиляди, което означава смъртност над 4%.
Бърз преглед на статистиката показва, че за цялата 2019 г. общата смъртност в САЩ е над 2,8 милиона, а само от 1 март до 30 май 2020 г. умрелите са общо около 780 хиляди.

Би ли уточнила каква конкретика имаш предвид с това "...Тръмп или Мангъров?"
Защото и според Тръмп 99% от случаите минават почти незабележимо и са абсолютно безвредни. Което никак не съответства на реалността, която ме заобикаля.
Питето
Ето че си стиснахме ръцете по темата "учебникар дава акъл". cheers1.gif На който му сече пипето и е запознат с учебниците на прилично ниво, може и да успее да предложи нещо свястно. Проблема идва от недоучените убечникари, дето най-лесно дават акъл щото... абе имаше тука някъде писано за ефекта "Дънинг-Крюгер".
agrippa
Цитат
В САЩ заразените с коронавирус са почти 3 милиона.
Повече са: тия са установени със сигурност или голяма вероятност, щото им е правен тест. Така че процента на умрелите е по-малък.

И толкова да са, какво? Това говори само за слабата им имунна система, обусловена от американския начин на живот. И Тръмп за това не им е виновен.
agrippa
Не уточняваш, учебници за кой клас разлиствате с интерес?
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.