Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: На прост човек кОр се набива, а не акъл.
Форум АБВ > Общи > Ъ?
Страници: 1, 2
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 31/08/2020, 18:25) <{POST_SNAPBACK}>
Е именно за насилието като част от наказанието. "Наказание" е различно от "насилие". От там и наказание, наложено само с насилие не е достатъчно възпиращо на днешно време. Ето, и онзи и ти сте отсвирили страха от наказание, хем знаете че ако ви хванат, ще ви го наложат насила (наказанието). Виж, ако в наказанието участва и собствен избор, който води до самопрецакване, то при същия размер, наказанието ще има далеч по-голяма превенция, въпреки че ще изглежда като сам си решаваш как да ти е по-лесно. Усещането за автогол е доста по-прецакващо от това, да получиш два-три гола. В момента, ситуацията е "аз срещу онези с наказанията", и си стискаш зъбите щото виждаш враг, дето трябва да бъде надигран. Обаче ако те оставят сам да си избереш между два-три (прецакващи) варианта, тогава освен враг, ще виждаш и огромен АВТОГОЛ, което е мнооого по-подтискащо от боренето на враг. Абе оставят те да се пържиш в собствения си избор. Съвсем тъп пример: Наказанието е определн брой трудодни, като неработните дни не се зачитат за нищо, а ти имаш избор дали да бачкаш и да стопиш наказанието, или да лежиш в килията. Ако лежиш, остава да ти висят трудодните, и усещаш как си губиш времето за нищо*. Ако бачкаш, то бачкаш за да си изтърпиш наказанието, а не като сега за да го намалиш... Ми нЕма пропуск, труда си го трудиш на 100%, а почивката я намразваш и сам си се гърчиш до откат. Ела после пак да шамариш по улиците.

------------------
*Може дори, на определен брой лежани дни, да ти "олихвяват хотела" с още по един трудоден. Така колкото повече отлагаш, толкова повече ще се САМОНАКАЗВАШ. Абе самопрецакване отвсякъде, а то боли повече от външната принуда.

Явно не си отворил и прочел линка, който ти пратих.

Няма как да се приеме такъв закон и го няма в нито една нормална държава. Дори да го приемат, какво ми пречи да съм самоуверен и да вярвам, че няма да бъда наказан и да се налага да бъхтя по цял ден в затвора? Някои казват, че затвора бил за баламите. Те нямало как да влязат там. Такива хора убеден съм има в цял свят.

Сещам се за един случай преди време с един длъжник във Варна. Отишъл в кантората на ЧСИ и започнал да го заплашва, псува и обижда. ЧСИ - яка бабанка, го изхвърлил от кабинета си. Длъжникът толкова се уплашил, че побягнал надолу по стъпалата, спънал се и паднал. Ударил се лошо и после си извадил медицинско, като се опитал да натопи ЧСИ пред прокуратурата, че бил блъснат от него. Добре, че се намерили служители да свидетелстват в полза на работодателя си и последният не бил наказан. Злите езици обаче говорят, че длъжникът наистина е бил "блъснат" и то с мощен ритник в задника.
Питето
Ми ти сам си даде примера дето го искаш: когато сам си помогнеш, и държавата ти помага и ставате богати и ти и държавата. Тези от нашата черга, още не сме стоплили че трябва сами да си помагаме (и да се обединяваме за да си помагаме по-добре и по-евтино), викаме Неволята и си стоим "на нашето дередже". Ако хората поумнеят поне с една единица (по образователната система, та двойкаджиите да го докарат до следващия клас), ще схванат колко опасно и скъпо е да се разчита на държавата да те пази от престъпници, а ти нищо да не правиш, и... тука вече отивам към молитва. Та нека първо да схванем, че "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се!" а не да чакаме на някакъв всемогъщ държавен спасител...
D-rA
Цитат(Питето @ 06/09/2020, 13:31) <{POST_SNAPBACK}>
"Спасението на давещите се е дело на самите давещи се!" а не да чакаме на някакъв всемогъщ държавен спасител...

...с едно малко допълнение - осъзнаване на принадлежност към групата на 'давещите се'... sunbathing.gif
Питето
Това му е проблема на проблема — липсата на дишане/давенето се усеща след секунди, докато липсата на мислене... абе някои цял живот не я усещат, а за други въобще не е липса.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 06/09/2020, 13:31) <{POST_SNAPBACK}>
Ми ти сам си даде примера дето го искаш: когато сам си помогнеш, и държавата ти помага и ставате богати и ти и държавата. Тези от нашата черга, още не сме стоплили че трябва сами да си помагаме (и да се обединяваме за да си помагаме по-добре и по-евтино), викаме Неволята и си стоим "на нашето дередже". Ако хората поумнеят поне с една единица (по образователната система, та двойкаджиите да го докарат до следващия клас), ще схванат колко опасно и скъпо е да се разчита на държавата да те пази от престъпници, а ти нищо да не правиш, и... тука вече отивам към молитва. Та нека първо да схванем, че "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се!" а не да чакаме на някакъв всемогъщ държавен спасител...

То това е ясно, че трябва сам да си помогнеш и да не разчиташ на държавата, но има моменти когато не можеш, а и не бива да се справяш сам. Примерно когато си събираш дълговете от длъжници или си пострадал от престъпление.
Освен това държавата е длъжна да създава условия за хубав живот - да се грижи за инфраструктура, екология, правосъдие и т.н..
Възможностите на много от хората са малки и по тази причина държавата ни е социална, колкото и да ни се струва, че не е справедливо. Давам ти пример с несеквестируемия доход, който е равен на МРЗ.
Питето
Колкото повече си помагаш сам, толкова повече ще имаш мерак да изискваш от държавата и ще държиш да си го получиш. Логично, щото хабиш собствен ресурс (време, пари риск) и ти пука пряко. И обратното, колкото повече чакаш някой да дойде да ти оправи дереджето, толкова повече ще си пасивен (чакането не харчи ни пари, ни нерви нито пот), а пасивните никой за нищо не ги бръсне...
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 07/09/2020, 16:13) <{POST_SNAPBACK}>
Колкото повече си помагаш сам, толкова повече ще имаш мерак да изискваш от държавата и ще държиш да си го получиш. Логично, щото хабиш собствен ресурс (време, пари риск) и ти пука пряко. И обратното, колкото повече чакаш някой да дойде да ти оправи дереджето, толкова повече ще си пасивен (чакането не харчи ни пари, ни нерви нито пот), а пасивните никой за нищо не ги бръсне...

След като даваш на държавата е нормално и да имаш претенции към нея. Бедата е, че тези които най-малко дават или нищо не дават са най-претенциозни и все са недоволни. Пример - майките на децата с увреждания.
Питето
Ми искай и ти, кой те е спрял? Щом на тях дават, то и на тебе ще трябва да ти дадат, щото ти хем гласуваш, хем създаваш стойност, а държавата Умре да преразпределя стойност от един на друг, и ако усети че ще го закъса от към източници на стойност, със сигурност ще промени преразпределянето, колкото и да са гласовити получаващите... Ми то, пак се оказа, че твоя проблем ("проблема с давенето"), ще се реши само ако вложиш повечко собствени усилия в решаването му... (е проблем на давещите се).
Сега, реално няма да получиш кой знае колко повече стойност от държавата, обаче един умен човек би спазарил доста меки ползи, и държавата ще се навие. Пък после, меките ползи може да си ги осребриш тихомълком, да не дразниш нито държавата, нито 100%-вите социани реципиенти.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 11/09/2020, 23:14) <{POST_SNAPBACK}>
Ми искай и ти, кой те е спрял? Щом на тях дават, то и на тебе ще трябва да ти дадат, щото ти хем гласуваш, хем създаваш стойност, а държавата Умре да преразпределя стойност от един на друг, и ако усети че ще го закъса от към източници на стойност, със сигурност ще промени преразпределянето, колкото и да са гласовити получаващите... Ми то, пак се оказа, че твоя проблем ("проблема с давенето"), ще се реши само ако вложиш повечко собствени усилия в решаването му... (е проблем на давещите се).
Сега, реално няма да получиш кой знае колко повече стойност от държавата, обаче един умен човек би спазарил доста меки ползи, и държавата ще се навие. Пък после, меките ползи може да си ги осребриш тихомълком, да не дразниш нито държавата, нито 100%-вите социани реципиенти.

Държавата (не само нашата) разсъждава, че този, който не е в крайна нужда, не е нужно да му се помага. Той е кадърен и заможен и сам може да се оправя. Защо да не го издои колкото може, пък той нека си мрънка по форумите или на маса с чаша в ръка или да вика на протести.
Ами аз това и правя. Сам си решавам проблемите.
Питето
Да и не. Съгласен за отношението на държавата както го описа, обаче има държави, в които тези дето нямат нищо са мнозинство, и държавата не прави почти нищо за тях. При нас, мераклиите за власт ползват тези дето нямали, за да ги докарат на власт, та и отговора как имащите да имат е като МАСОВО гласуват наопаки на нямащите дето гласуват под строй (за едните петдесет лева), та да нямат файда политиците от тях. Интересното е, че когато бедните престанат да са гласуващо-интересни, ще почнат да се замогват и да вървят към тези дето сами се оправят. Така де, като нЕмаш файда да си беден, ще трябва да си друг някакъв.*
Всъщност, проблема е , че тези дето имат и ги стрижат, не гласуват, ми ходят за гъби и после онова с оплакването по форумите и кръчмите... А да, и това че сам си докарваш кинти, няма нищо общо със справянето, щото няма и век, откакто тези като тебе бяха оставени без нищо от самата държава. Аха, дори имотите и палтата на жените им им взеха, та да си знаеш, че "аз се справям" хич не е константа някаква.

----------------------
*Министъра на образованието се оплаква, че раздали таблети на децата на бедните, пък те веднага ги заложили и издухали парите. Ако се даваше адекватно на заможността на родителите, то тези щяха да получат учебници дето не стават за залагане (и наистина някои деца да понаучат нещо), а тези дето имат, щяха да получат нещо дето нямаше да го залагат и да го ползват по предназначение. Да ама не, щото "в администрацията, всеки достига своето ниво на некомпетентност".
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 12/09/2020, 22:13) <{POST_SNAPBACK}>
Да и не. Съгласен за отношението на държавата както го описа, обаче има държави, в които тези дето нямат нищо са мнозинство, и държавата не прави почти нищо за тях. При нас, мераклиите за власт ползват тези дето нямали, за да ги докарат на власт, та и отговора как имащите да имат е като МАСОВО гласуват наопаки на нямащите дето гласуват под строй (за едните петдесет лева), та да нямат файда политиците от тях. Интересното е, че когато бедните престанат да са гласуващо-интересни, ще почнат да се замогват и да вървят към тези дето сами се оправят. Така де, като нЕмаш файда да си беден, ще трябва да си друг някакъв.*
Всъщност, проблема е , че тези дето имат и ги стрижат, не гласуват, ми ходят за гъби и после онова с оплакването по форумите и кръчмите... А да, и това че сам си докарваш кинти, няма нищо общо със справянето, щото няма и век, откакто тези като тебе бяха оставени без нищо от самата държава. Аха, дори имотите и палтата на жените им им взеха, та да си знаеш, че "аз се справям" хич не е константа някаква.

----------------------
*Министъра на образованието се оплаква, че раздали таблети на децата на бедните, пък те веднага ги заложили и издухали парите. Ако се даваше адекватно на заможността на родителите, то тези щяха да получат учебници дето не стават за залагане (и наистина някои деца да понаучат нещо), а тези дето имат, щяха да получат нещо дето нямаше да го залагат и да го ползват по предназначение. Да ама не, щото "в администрацията, всеки достига своето ниво на некомпетентност".

Не успях много добре да те разбера. В коя европейска държава бедните са мнозинство, а държавата не прави почти нищо за тях? Нашата ли имаш предвид?
Как така има файда да си беден? То вярно, че и да си факел има далавера, ама това, което пишеш ми се струва абсурдно! smile.gif
Съгласен съм, че трябва да се гласува за партии, които до момента не са били в парламента. По-добре да сбъкаш, отколкото да не гласуваш.
trаnsalp
Цитат(Радио Ереван @ 14/08/2020, 13:12) <{POST_SNAPBACK}>
Личи си, че не живееш в България и тълкуваш това изказване буквално.
На умен човек можеш да му обясниш проблема с добро и той ще те разбере. Не е нужно да го мачкаш. Простият човек не може да те разбере. Той разбира само от лошо.

good.gif
Може да го оставиш и неразбрал, но със сигурност, чрез добро нещата ще станат по-неразбрани за него.
Питето
Що трябва да е европейска държавата? Дори ако не е, примера е очеизвадно ясен. Файдата на бедните да са бедни, е ако се доберат до соцална държава. Абе все едно са влезли в рая. Примери ли, ми трето поколение безработни на социални помощи е отличен пример. Иначе има една основна файда да си беден — правиш повечко деца и гените ти превземат света.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 16/09/2020, 22:08) <{POST_SNAPBACK}>
Що трябва да е европейска държавата? Дори ако не е, примера е очеизвадно ясен. Файдата на бедните да са бедни, е ако се доберат до соцална държава. Абе все едно са влезли в рая. Примери ли, ми трето поколение безработни на социални помощи е отличен пример. Иначе има една основна файда да си беден — правиш повечко деца и гените ти превземат света.

САЩ ли имаш предвид? Чак толкова много бедни ли има там? unsure.gif Или Китай?
То е ясно, че ако държавата е социална, има файда, ако си некадърник и мързеливец.
Ей, туй не го разбрах. Какво ти дреме гените ти как ще се размножат? malii.gif
Catpuccino
"Ежедневното борене на злото изглежда уморително само ако не се свикне с мисълта, че то е било открай време и ще е завинаги."
К. Таков

По-здрави smile.gif
Потребител

"Конрад Аденауер и ГЕРБ – едно съдържателно сътрудничество ..."

... не се е получило в Германия ...

... не е въпрос само на генотип, набор от знания и система за речева комуникация ... главното е отношението към обкръжението, наборът от реакции, които се формират през целия живот ... последователността, с която се оценяват явленията в околния свят ...

... нещо трябва да се натрупа в несъзнателната детска възраст, да стане аксиома, която не изисква доказателства и не предизвиква съмнения ...

... не притежаваме именно аксиомите ... социалните норми, които не подлежат на разясняване ...

... но, бихме могли да се преструваме ...

... в тази рамка - няма полезен ход ... останалите НПО отрочета са дори по-неприятни в невинността си ... ако не друго, Винету работи като хм... имуностимулатор ...

... но не е чувство за безизходица ... нелепият избор подсказва, че DW също грешат :.) ...

ByBa
Цитат(Persian @ 30/08/2020, 01:10) <{POST_SNAPBACK}>
Не съм съгласен с тази мисъл, защото думата се използва за друг вид хора, не за прости.
То ако е така, значи всички жени са прости.

Използва се, когато се опитваш да вкараш на някой нещо в главата, ама той не зацепва.

Сега ще се обиждаме ли, Персианчо...макар че това е само предположение, което отричаш...от името на жените питам:

Защо мислиш, че не зацепваме?

Може би приемам нещата лично, но това, че си се показал добър, не значи че си такъв...но другите взимат адвентидж от това...да, другите се възползват, когато видят един слаб човек...не казвам прост.
ByBa
Ела та гледай как в Щатите не се стрелят за един или два шамара...

То има една приказка: ако в пиесата има оръжие, то ще гръмне /публиката не знае кога обаче и дали е истинско :-))
ByBa
Значи вие тук може да си обсъждате, но някои хора са непроменими и опасни...и Законът не ги плаши.

е, тогава се връщаме на темата...в началото :-)
Потребител

... ограничаване на броя възможни варианти води до загуба ... строго зададеният вектор може да бъде тактически печеливш, но стратегически рано или късно се оказва грешка ...

... проста операнда "ИЛИ" - няма степени в доверието ...

... не спориш, не се биеш, не флиртуваш с богове - боговете обичат само себе си ...

... но, във фабриката за мисли боговете допускат грешки - кървят ...

... а, когато има кръв във водата - остава просто да постоиш отстрани и да наблюдаваш ...

... при условие, че въобще ти е интересно :.) ...

Catpuccino
Хахахах ... готина мечта да е имуностимулатор, но онова л@нце e проста и недобре диференцирана антигенпрезентираща клетка при това с доста нелепа експресия на рецепторите, вследствие на което презентациите му са толкова девиантни, та стоволовите, които го създадоха започват да навлизат във фаза на цитокинов шок wink.gif ...предстоят им весели тромбоемболитични времена ... поне така ми се иска wink.gif
ByBa
Въобще не ми е интересно това, което пишеш - нито схващам да има някакъв смисъл, нито е смешно, нито полезно...

Предполагам, че има хора, които го разбират и те те разбират, трябва да има такива хора, но аз не съм от тях - и не обичам насилието под каквато и да е форма.
Shade
Цитат(ByBa @ 01/04/2021, 12:45) <{POST_SNAPBACK}>
Предполагам, че има хора, които го разбират и те те разбират.

Пък аз предполагам, че едва ли някой разбира разхвърляните "купешки" изрази (в повечето случаи цитати някакви, извадени от контекста) без смислена корелация с темата.
Някои само се правят, че го разбират. smile.gif
Потребител

... смели хора има навсякъде :.) ...

Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.