Забавният цирк е в разгара си. Тръмп продължава да твори фаталности с перспектива. Миналата седмица на първата пресконференция с журналисти след изборите заяви, че ако Електоралният Колеж сертифицира Байдън, това ще е голяма грешка, защото изборите са фалшифицирани. С това внушава окончателно на безмозъчните си поддръжници, които му вярват като месия, че Байдън е нелегитимен президент. Което в перспектива ще бъде постоянен източник на проблеми.
На въпроса на журналист какви доказателства има, че изборите са фалшифицирани, Тръмп се разкрещя: "Ти си един незначителен драскач, а аз съм президентът на САЩ! Не си позволявай да държиш такъв тон на президента!". След това заяви, че няма да напусне Белия дом, докато Байдън не докаже легитимността на 80-те милиона гласа, които получи на изборите (рекорден брой гласове за президент в цялостната история на САЩ). Журналистът не възрази нищо, но по-късно се изказа, че не е работа на Тръмп да поставя условия на Байдън, след като всичките му съдебни дела за изборна измама пропаднаха поради липса на представени доказателства. И че ако Тръмп откаже да напусне Белия дом след 20-ти януари 2021, когато Байдън встъпва в длъжност, ще бъде отстранен силово като нарушител, проникнал в чужд дом без разрешение.
Да, това е интересен прецедент, дори за САЩ. Дано да не е фатален, с трагични последици. Щото в Щатите вече зрее граждански конфликт, и Тръмп, неволно или не, допринесе доста това да ескалира. Дали ще доведе до реални действия, не мога да кажа. Рано или късно и без Тръмп Америка ще пламне в нова гражданска война, неминуемо. Дори само заради финансовото си положение, с невероятния си дълг, засега туширан заради глобалното ѝ лидерство, най-вече в полза на племето, от което са световните крупни банкери и корпоративни играчи. Но ще дойде момент, в който и тези няма да могат да удържат нещата. Прекалено драстично стана разслоението, дори за реалността на САЩ. Непоносимо вече. Това няма как да свърши добре. Впрочем, и за останалия свят се очертава същата картинка. Понеже Вашингтон налага своя модел почти навсякъде. Русия, Китай и Иран от крупните държави са изключения, затуй точно те са обявени за врагове на Америка. Но светът вече не е това, което беше. Даже самите супер мощни и богати фамилии се изнесоха с капиталите си в югоизточна Азия, така че мащабите на американското влияние прогресивно намаляват в глобален план, с което и авторитета на администрацията във Вашингтон. Във вътрешен план е още по-фрапиращо, голяма част от самите американци нямат никакво доверие на тази администрация, дори я мразят като чуждо и вредно за самата Америка тяло. И може би с право. Но да видим, бъдещето ще покаже. Засега Байдън с екипа си не е предприел нищо решително, да изчакаме да застъпят догодина, и тогава ще се разбере. Аз лично очаквам интересни ходове, с може би тежки последици, специално по отношение на Русия и Иран, защо не и към Сирия също, обратно засилване контингентите в Ирак и Афганистан... ще видим. Мирише ми на нещо като затишие пред буря, но да изчакаме.