Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Джо Байдън е новият президент на САЩ
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3
Shade
Цитат(The_Purifier @ 09/11/2020, 07:40) <{POST_SNAPBACK}>
И то отива в кюпа! smile.gif

Защо?
The_Purifier
Цитат(Shade @ 09/11/2020, 17:43) <{POST_SNAPBACK}>
Защо?

Ненадеждни информационни източници. Втори избори подред в САЩ това, което изнасят като данни, се разминава драстично с действителността.
Бай Ганьо
Цитат(Shade @ 09/11/2020, 16:29) <{POST_SNAPBACK}>
....неизбежно е Доналд Тръмп да остане в историята като най-корумпирания американски президент за всички времена.

Поне някакви доказателства са това си твърдение имаш ли, или само си пишеш?
Shade
Цитат(The_Purifier @ 09/11/2020, 08:09) <{POST_SNAPBACK}>
Ненадеждни информационни източници. Втори избори подред в САЩ това, което изнасят като данни, се разминава драстично с действителността.

Правилно ли се разбира, че чрез вътрешен усет си установил ненадеждността на информационните източници в САЩ, чиито данни се разминават драстично с действителността?
Ако е така, каква точно е драстичната действителност в САЩ в съотвествие с вътрешния ти усет?
Shade
Цитат(Бай Ганьо @ 09/11/2020, 09:29) <{POST_SNAPBACK}>
Поне някакви доказателства са това си твърдение имаш ли, или само си пишеш?

По-важното е, че когато Доналд Тръмп бъде класифициран исторически като успешен президент, подобно на отчетливо класифицираните имена на успешни американски президенти, със сигурност ще ме информираш.
Така че съм спокоен, че няма да остана в заблуда след убедителното ти интелигентно и подкрепено с доказателства (както винаги) подчертаване на този факт. Подобно на един кош твои "предсказания", които се "потвърдиха".
The_Purifier
Цитат(Shade @ 09/11/2020, 19:32) <{POST_SNAPBACK}>
Правилно ли се разбира, че чрез вътрешен усет си установил ненадеждността на информационните източници в САЩ, чиито данни се разминават драстично с действителността?
Ако е така, каква точно е драстичната действителност в САЩ в съотвествие с вътрешния ти усет?

Абсолютно да. Пирова победа!
Shade
Цитат(The_Purifier @ 09/11/2020, 09:50) <{POST_SNAPBACK}>
Абсолютно да. Пирова победа!

Дано си прав. В противен случай вътрешният ти усет ще страда...
The_Purifier
Цитат(Shade @ 09/11/2020, 19:54) <{POST_SNAPBACK}>
Дано си прав. В противен случай вътрешният ти усет ще страда...

Не ми вярваш, нали? grin.gif
Радио Ереван
Разбира се, разбира се. Тръмп предварително обяви официално и продължава да го твърди чрез преданите си смешници-високоворители, че да не спечели, може да бъде само резултат на "измама и престъпление". Тръмп е винаги прав и никога не е виновен за нищо. Неизменно някой друг му е виновен. Който задължително следва да бъде нагрубяван, атакуван и преследван, той и семейството му до девето коляно.

Началникът винаги е прав докато е началник. smile.gif
Радио Ереван
Разбира се, разбира се. Тръмп предварително обяви официално и продължава да го твърди чрез преданите си смешници-високоворители, че да не спечели, може да бъде само резултат на "измама и престъпление". Тръмп е винаги прав и никога не е виновен за нищо. Неизменно някой друг му е виновен. Който задължително следва да бъде нагрубяван, атакуван и преследван, той и семейството му до девето коляно.
Независимо от предстоящото решение на съда, неизбежно е Доналд Тръмп да остане в историята като най-корумпирания американски президент за всички времена.

Повечето политици разсъждават по подобен начин. Много рядко се признават за виновни и негодни.
Какво значи най-корумпирания президент на всички времена? Значи, че е имало преди него и други корумпирани, но не чак толкова. Така излиза? И откъде знаеш, че след време няма някой да го надмине?
Корупция се доказва с влязла в сила присъда. Ще поживеем, ще видим.
Shade
Цитат(Радио Ереван @ 09/11/2020, 10:09) <{POST_SNAPBACK}>
Повечето политици разсъждават по подобен начин. Много рядко се признават за виновни и негодни.
Какво значи най-корумпирания президент на всички времена? Значи, че е имало преди него и други корумпирани, но не чак толкова. Така излиза? И откъде знаеш, че след време няма някой да го надмине?
Корупция се доказва с влязла в сила присъда. Ще поживеем, ще видим.

Петима корумпирани президенти са записани в американската история: Ричард Никсън, Уорън Хардинг, Ендрю Джонсън, Джеймс Бюканън и Ендрю Джаксън.
Има голяма вероятност корупцията на Тръмп, който ги надминава по всички показатели, да бъде потвърдена с присъда.
Shade
Цитат(Радио Ереван @ 09/11/2020, 10:05) <{POST_SNAPBACK}>
Началникът винаги е прав докато е началник. smile.gif

Не винаги. Един куп служители в Белия дом напуснаха през последните години, защото Тръмп ги принуждавал да нарушават закона. А законите в САЩ се събюдават с изключителна педантичност.
Закононарушения са причина седем от съратниците на Тръмп да получат присъди и някои от тях да лежат в затвора.
Shade
Цитат(The_Purifier @ 09/11/2020, 10:02) <{POST_SNAPBACK}>
Не ми вярваш, нали? grin.gif

Никак не съм силен във вярата. Интересувам се от факти, предoставени недвусмислено от текущата реалност.
Бай Ганьо
Как му казвате там в америка: бла бла бла.
Радио Ереван
Цитат(Shade @ 09/11/2020, 20:29) <{POST_SNAPBACK}>
Не винаги. Един куп служители в Белия дом напуснаха през последните години, защото Тръмп ги принуждавал да нарушават закона. А законите в САЩ се събюдават с изключителна педантичност.
Закононарушения са причина седем от съратниците на Тръмп да получат присъди и някои от тях да лежат в затвора.

Не ме разбра, ама карай...
Радио Ереван
Цитат(Shade @ 09/11/2020, 20:24) <{POST_SNAPBACK}>
Петима корумпирани президенти са записани в американската история: Ричард Никсън, Уорън Хардинг, Ендрю Джонсън, Джеймс Бюканън и Ендрю Джаксън.
Има голяма вероятност корупцията на Тръмп, който ги надминава по всички показатели, да бъде потвърдена с присъда.

Кой от тези петимата е осъден за корупция? unsure.gif
Никсън подава оставка след Уотъргейт, но не е осъждан. Хардинг доколкото си спомням умира по време на мандата, а Джонсън е обявен за невинен от Сената. Не знам дали е ставало въпрос за корупция.
Shade
Цитат(Радио Ереван @ 09/11/2020, 11:41) <{POST_SNAPBACK}>
Кой от тези петимата е осъден за корупция? unsure.gif
Никсън подава оставка след Уотъргейт, но не е осъждан. Хардинг доколкото си спомням умира по време на мандата, а Джонсън е обявен за невинен от Сената. Не знам дали е ставало въпрос за корупция.

Това са президенти, чиито имена са белязани от историята негативно.
В най-лекия случай Тръмп ще се присъедини към тях. Но към момента го заплашват по-сериозни обвинения. Едва ли Конгресът ще се заеме с разглеждане на Конституционните му нарушения и потенциалните заплахи за Националната сигурност в резултат на останалите му закононарушения, но щатът Ню-Йорк вече му е вдигнал мерника за финасовите проблеми.
Shade
Цитат(Бай Ганьо @ 09/11/2020, 11:26) <{POST_SNAPBACK}>
Как му казвате там в америка: бла бла бла.

Празнословен дъдорко си, както винаги. smile.gif
Най-добре иди обърни още една чашка.
wal
Мисля, че следващия път републиканците трябва повече да мислят и премислят кого да номинират за кандидатпрезидент.
The_Purifier
Цитат(Shade @ 09/11/2020, 20:35) <{POST_SNAPBACK}>
Никак не съм силен във вярата. Интересувам се от факти, предoставени недвусмислено от текущата реалност.

Лошото е, че и аз не съм достатъчно убедителен. Следващият път ще се постарая повече tan.gif
Shade
Цитат(Радио Ереван @ 09/11/2020, 11:29) <{POST_SNAPBACK}>
Не ме разбра, ама карай...

Доколкото схванах, казваш, че "Началникът винаги е прав, докато е началник".
Ето, днес началникът, който още е началник, уволни шефа на Пентагона, понеже не бил достъчно лоялен към него.
Уволнения по време на преходния период, когато се сменят президенти, са безпрецедентно явление в историята на САЩ. Обаче уволнения в областта на отбраната в момент, когато управлението е нестабилно и се предполага, че враговете се активизират, се счита за сериозна заплаха за националната сигурност. Освен това се очаква Тръмп да уволни и шефовете на ФБР и ЦРУ, с което целенасочено да засегне и вътрешната, и външната сигурност.
Очевидно Тръмп наистина съвсем е откачил от бяс, че му е показан среден пръст, след като не е преизбран. И възнамерява да си отмъщава с дивотии и безумия през последните 70 дни на президентството си. Някои от доскорошните му поддръжници вече повдигат глас за позоваване на 25-та промяна в Конституцията, когато президентът е превъртял психически и е неспособен да изпълнява задължениета си. Настояват да му се сложи усмирителна риза и вицепрезидентът да поеме властта през преходния период. Още повече, че днес Тръмп е разпоредил на администрацията си да отказват демонстративно всякакви контакти и разговори с екипа на Байдън за преходния период.
Циркът с "началника, който все още е началник", продължава с пълна сила...
Радио Ереван
Цитат(Shade @ 09/11/2020, 21:54) <{POST_SNAPBACK}>
Това са президенти, чиито имена са белязани от историята негативно.
В най-лекия случай Тръмп ще се присъедини към тях. Но към момента го заплашват по-сериозни обвинения. Едва ли Конгресът ще се заеме с разглеждане на Конституционните му нарушения и потенциалните заплахи за Националната сигурност в резултат на останалите му закононарушения, но щатът Ню-Йорк вече му е вдигнал мерника за финасовите проблеми.

А, това ли било? В България всичките ни премиери след 1944 г. са белязани от историята негативно с изключение на някои служебни, но никой открито не казва, че са били корумпирани.
Shade
Цитат(Радио Ереван @ 09/11/2020, 23:37) <{POST_SNAPBACK}>
А, това ли било? В България всичките ни премиери след 1944 г. са белязани от историята негативно с изключение на някои служебни, но никой открито не казва, че са били корумпирани.

Да, което се казва открито в България е "времето беше такова".
В САЩ има нещо като традиция обвинения в престъпения на предишен президент да бъдат опрощавани от следващия президент. Но който се интересува, може да прочете подробностите, описани открито в историята.
Много е интересно как в перспектива ще се завъртят събитията около Тръмп, който открито и нагло си го търси, нещо несъвместимо с президентските пълномощия по време на преходен период. Което е сигурно дотук е, че прокуратурата на Ню-Йорк вече го чака с отворени обятия.
Бай Ганьо
Намаш пост в който да не наплюеш Тръмп.
Я кажи какво толкова ти направи?
Накара те да работиш ли?
Shade
Цитат(Бай Ганьо @ 10/11/2020, 07:26) <{POST_SNAPBACK}>
Намаш пост в който да не наплюеш Тръмп.
Я кажи какво толкова ти направи?
Накара те да работиш ли?

Приятно поласкан съм, че ми обръщаш толкова голямо персонално внимание, но въпреки това няма как да се отрече, че по основната тема от теб друго, освен празнословни дрънканици, не се чува. smile.gif
За разлика от теб, който се пъха навсякъде само за да лае в подкрепа на безпочвените си пиянски видения, аз просто отговарям на зададени въпроси с документирани факти от текущата действителност.
Не вдяна ли, че не ми дреме нито за Тръмп, нито за Байдън, работата ми не зависи от никой от тях. Все ми е тая и няма да се разплача, дори ако неочаквано и изневиделица картината се обърне с реставрация на Тръмп.
Питето
Позволявам си да отбележа, че в България е имало проект за референдум с въпрос дали да се разследват падналите от власт политици (и съответно осъдени ако са сгафили с корупция докато са били на власт), и ... е бил провален преди още да влезе за обсъждане... Но пък в тази посока, може би Тръмп да е първия дето не му се опрости всичко. Подозирам, че ще зависи от държанието му ( финалните му простотии) докато си тръгне от Белия дом. Така де, щом на заспалите българи им е дошло до референдум по такъв въпрос, що да не се случи и в щатите, там са доста по-активни.
Shade
Цитат(Питето @ 10/11/2020, 08:24) <{POST_SNAPBACK}>
Позволявам си да отбележа, че в България е имало проект за референдум с въпрос дали да се разследват падналите от власт политици (и съответно осъдени ако са сгафили с корупция докато са били на власт), и ... е бил провален преди още да влезе за обсъждане...

Сигурно е имало такъв референдум, щом го споменаваш. Знам само едно интервю, май беше на Станко Тодоров, където на въпроса как оценява участието си в изграждането на авторитарната система, се оправда, че времето е било такова.
Shade
Става все по-забавно. Скрит в хралупата си от изборния ден насам, Тръмп не спира да се тръшка, че е жертва на изборна измама. За което няма доказателства. Отказва да признае поражението си и продължава да ангажира Републиканската партия, Главния прокурор и Върховния съд с претенциите си за повторно преброяване. С други думи желае да преживее загубата си два пъти. Нищо не се споменава по въпроса кой се предполага да плати за ново преброяване, след като се разкри, че Тръмп е сериозно задлъжнял и е пред пореден банкрут, а спонсорите на предизборната му кампания ясно показват нежелание да продължават да хвърлят пари в клозета. Сигурно пак ще е за сметка на данъкоплатците. Върховният съд тактично не дава ход, лидерът на републиканците в Сената мрънка конюнктурно с половин уста, че Тръмп е в правото си да изисква второ преброяване. Единствено преданият Главен прокурор, представял се до момента като личен адвокат на Тръмп, е разпоредил на федералните прокурори да започнат разследване за изборна измама. В резултат един от прокурорите подава остава, тъй като не желае да бъде участник във фарса с последната служебна инициатива на Главния прокурор с изтичащ мандат.
Деликатна е и ситуацията при Рупърт Мърдок, собственика на консервативната медия Fox News. Мърдок, който е с много силна консервативна ориентация, хвърля големи пари, за да превърне Fox News в най-крайната консервативна медия, поддържаща успешни консервативни управляващи. Което създава голяма аудитория. Но Мърдок също така е прагматичен бизнесмен и си дава сметка, че с поддръжката на Тръмп все повече губи аудитория и оттам пари. Поради това и с цел да демонстрира обективност, на следващия ден след изборите Fox News първа показа Аризона, спечелена от Байдън. При което зетят на Тръмп Джаред Кушнер се обажда на Мърдок с настояване да свалят представянето на Аризона в синьо от екрана, тъй като преброяването е далеч от приключване. Мърдок казва на Кушнер да предаде на тъста си, че е глупак и затваря телефона.
biggeorge
Много ми се иска Тръмп да откаже да напусне Белия дом и да не иска да предаде президентския пост на Байдън. good.gif
Едно такова негово действие ще ни даде възможност да видим как в САЩ се справят с диктаторски мислещите хора.
Така ще знаем какво да правим, когато нашите управляващи откажат да напуснат Министерски съвет.
Трябва да вземем ноу-хау-то на Големия брат. biggrin2.gif
Също много ми е любопитно, дали когато Байдън дойде на власт сделките и уговорките с агентите на Чичо Сам в България ще останат валидни.
Както и дали ще си получим осемте летящи щайги. w00tbrows.gif
В последните няколко години имам чувството, че България се е превърнала в 51-я щат на Америка, така като преди бяхме 16-та република на СССР.
Почти всяка втора новина в медиите е за САЩ или за интересите на САЩ някъде по света.
А пропагандата и промиването на мозъци са достигнали такива размери, че един потребител ме попита защо съм мразел Америка.
Леле-майко! malii.gif
Пази боже от прости хора. a4dff7b7.gif
wal
Цитат
Така ще знаем какво да правим, когато нашите управляващи откажат да напуснат Министерски съвет.

Припомни ми моля те кога някой наш управник е отказал да напусне поста си след избори!!
Shade
Цитат(biggeorge @ 11/11/2020, 10:08) <{POST_SNAPBACK}>
Много ми се иска Тръмп да откаже да напусне Белия дом и да не иска да предаде президентския пост на Байдън. good.gif
Едно такова негово действие ще ни даде възможност да видим как в САЩ се справят с диктаторски мислещите хора.

Едва ли ще ще се стигне и до такъв цирк. Чак такова падение дори от негова страна е малко вероятно. Бил съм свидетел колко са сръчни полицаите, когато трябва да измъкнат някой пиян от колата му, да го обърнат по лице върху капака, да му щракнат белезниците и да го откарат. Така че едва ли ще станем свидети на шоу, където двама здравеняци извиват ръцете на Тръмп, слагат му белзници, повличат го като чувал с картофи към изхода, и го изхвърлят на Pennsylvania Avenue, подобно на една култова сцена от филм за Дивия Запад с изхвърляне на натрапник от бар.
Просто в един момент посраният Тръмп кротко тихомълком ще повлече крак да си ходи. Под съмнение е дали ще поздрави новия президент и му пожелае успех, както добрият тон предполага. При неговото психично заболяване е много трудно да се признае за победен, така че завинаги ще отстоява, че е жертва на измама.
biggeorge
В момента не се сещам за някой български политик, който да е отказал да напусне поста си, след като е загубил изборите. misli.gif
Но аз искам да имаме план за действие, ако евентуално се случи нещо подобно.
Сегашните политици дават ясни сигнали, че могат да отложат парламентарните избори, които трябва да се проведат през пролетта на 2021 г.
Същите сигнали има и при евентуална загуба на изборите.
На националистите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" властта им се услади и не искат да пуснат "държавния кокал". dry.gif

D-rA
Цитат(biggeorge @ 11/11/2020, 23:31) <{POST_SNAPBACK}>
Но аз искам да имаме план за действие, ако евентуално се случи нещо подобно.

Създай го sunbathing.gif
Радио Ереван
Цитат(Shade @ 10/11/2020, 16:03) <{POST_SNAPBACK}>
Да, което се казва открито в България е "времето беше такова".
В САЩ има нещо като традиция обвинения в престъпения на предишен президент да бъдат опрощавани от следващия президент. Но който се интересува, може да прочете подробностите, описани открито в историята.
Много е интересно как в перспектива ще се завъртят събитията около Тръмп, който открито и нагло си го търси, нещо несъвместимо с президентските пълномощия по време на преходен период. Което е сигурно дотук е, че прокуратурата на Ню-Йорк вече го чака с отворени обятия.

Има ли право президентът на САЩ да прекрати наказателно производство срещу бившия президент? Не вярвам да е така. Възможно е след като е осъден да има право да го помилва, но това е нещо съвсем друго.
biggeorge
Представям си следната ситуация:
Доналд Тръмп се е вкопчил във вратата на Белия дом, а трима полицаи го дърпат за краката и се опитват да го извлекат навън.
През това време Мелания тихо плаче в един ъгъл, докато Сикрет Сървис изнасят личните им вещи на южната морава.
А Джо Байдън и Камала Харис стоят отстрани и се смеят.
Мисля, че ще бъде много забавно, ако ситуацията се развие по този начин. tooth.gif
Има и по-лош вариант - привържениците на Тръмп да започнат война срещу привържениците на Байдън.
Втората американска гражданска война ще е с много по-тежки последици от първата.
От подобен сблъсък Тръмп и Байдън няма да имат никаква полза, само враговете на Америка ще бъдат много доволни.
Shade
Цитат(Радио Ереван @ 13/11/2020, 04:04) <{POST_SNAPBACK}>
Има ли право президентът на САЩ да прекрати наказателно производство срещу бившия президент? Не вярвам да е така. Възможно е след като е осъден да има право да го помилва, но това е нещо съвсем друго.

Съгласно Конституцията президентът на САЩ има право да отменя обвинения, като това право е ограничено до федерални престъпления, т.е. престъпления срещу САЩ, и помилване на осъдени на смърт. Няма право да отменя обвинения, които нарушават щатски закони, ако не нарушават федерални закони.

Тук възниква един въпрос, който досега не е поставян сериозно.
От една страна на Тръмп му предстоят куп юридически предизвикателства, включващи много висящи съдебни дела и обвинения в измама, когато остане без защитата на президентството след 20-ти януари 2021 г.
От друга страна има разногласие между експертите по Конституционно право дали президентът може да отмени собствени обвинения в престъпление.
Вероятно през последните дни на президентстването си Тръмп ще отмени присъдите на своите престъпни сподвижници-любимци, които са осъдени поради нарушаване на федерални закони в интерес на Тръмп.
Но не е ясно дали на Тръмп ще му бъде позволено да приложи това правило върху себе си. Носят се слухове, че при невъзможност да се самооневини, има намерение да се откаже от президенството, като прехвърли президентските права на вицепрезидента Майк Пенс. Който да отмени обвиненията му. Дали този последен мошенически акт на Тръмп би сработил, е също под въпрос. Вероятно и Пенс си прави сметка един ден да се кандидатира официално за президент и не би желал да се ангажира с акт, който един дявол знае как ще бъде интерпретиран впоследствие.
Странни са също така намеренията на Тръмп на този етап с уволнението на трима от високопоставените служители във Военното министерство, Пентагона, и замяната им с лоялисти на Тръмп. Подобно изпълнение в преходния период се разглежда като сериозна заплаха за националната сигурност. Вчера един от генералите в Пентагона излезе с публично изявление, че служителите на това министерство не полагат клетва за вярност към диктатори, тирани и личности, а клетва за вярност към Конституцията.
Какъв ще е крайният разултат за Тръмп след това поредно сериозно нарушение на установените принципи, предстои да стане ясно след няколко месеца.
lati1960
Ето нещо интересно по темата, и то от мастит глобален банкер, от ФЕД на САЩ, което не бива да се подминава:

https://www.economic.bg/bg/a/view/pauyl-sa-...m_origin=abv.bg

Само че аз така и не разбрах за какво всъщност предупреждава Джером Пауъл? neprichom.gif
Те САЩ от години са си в перманентна финансова дупка, с огромна задлъжнялост, с разхитително наливане на невероятни средства в икономиката, раздуващи до небето дълга на Америка... Та, какво ново? И, как Байдън мисли да се справя с това? no.gif 292.gif
Shade
Цитат(biggeorge @ 13/11/2020, 07:39) <{POST_SNAPBACK}>
Представям си следната ситуация:
Доналд Тръмп се е вкопчил във вратата на Белия дом, а трима полицаи го дърпат за краката и се опитват да го извлекат навън.
През това време Мелания тихо плаче в един ъгъл, докато Сикрет Сървис изнасят личните им вещи на южната морава.
А Джо Байдън и Камала Харис стоят отстрани и се смеят.
Мисля, че ще бъде много забавно, ако ситуацията се развие по този начин. tooth.gif
Има и по-лош вариант - привържениците на Тръмп да започнат война срещу привържениците на Байдън.
Втората американска гражданска война ще е с много по-тежки последици от първата.
От подобен сблъсък Тръмп и Байдън няма да имат никаква полза, само враговете на Америка ще бъдат много доволни.

Едва ли ще се стигне до театъра с изритването на Тръмп от Белия дом.
Но привържениците на Тръмп наистина масово са екстремисти и вече на няколко пъти се опитаха да окажат натиск върху предизборния и изборния процес, размахвайки оръжие. Което се случи в Тексас и Аризона. За щастие заразата с тръмпизъм е временно явление и изтрезняването е неизбежно.
Обаче има и други неща. Дори на пръв поглед да не звучи сериозно, интересен момент е, че не само привържениците на Тръмп, но и голяма част от републиканците в Конгреса поддържат крайно дясната конспирационна теория QAnon. Според тази теория Демократическата партия е перверзен култ, чиито представители организирано отвличат деца, убиват ги, и пият кръвта им в ритуално обкръжение. Ако смяташ, че фантазирам, порови се в мрежата, има предостатъчно информация по темата.
Отделно от това, проучванията за степента на поддръжка на демокрацията между Демократическата и Републиканската партия на базата на няколко ключови показателя, сочат през последните десетилетия силна тенденция към прогресираща авторитарност при Републиканската партия.
Тъй като от една страна не съм активен поддръжник на нито една от настоящите политически тенденции или публични личности, а от друга имам лични наблюдения върху реалност с авторитарно управление, с голям интерес следя развитията и се забавлявам.
Радио Ереван
Цитат(Shade @ 13/11/2020, 18:24) <{POST_SNAPBACK}>
Съгласно Конституцията президентът на САЩ има право да отменя обвинения, като това право е ограничено до федерални престъпления, т.е. престъпления срещу САЩ, и помилване на осъдени на смърт. Няма право да отменя обвинения, които нарушават щатски закони, ако не нарушават федерални закони.

Тук възниква един въпрос, който досега не е поставян сериозно.
От една страна на Тръмп му предстоят куп юридически предизвикателства, включващи много висящи съдебни дела и обвинения в измама, когато остане без защитата на президентството след 20-ти януари 2021 г.
От друга страна има разногласие между експертите по Конституционно право дали президентът може да отмени собствени обвинения в престъпление.
Вероятно през последните дни на президентстването си Тръмп ще отмени присъдите на своите престъпни сподвижници-любимци, които са осъдени поради нарушаване на федерални закони в интерес на Тръмп.
Но не е ясно дали на Тръмп ще му бъде позволено да приложи това правило върху себе си. Носят се слухове, че при невъзможност да се самооневини, има намерение да се откаже от президенството, като прехвърли президентските права на вицепрезидента Майк Пенс. Който да отмени обвиненията му. Дали този последен мошенически акт на Тръмп би сработил, е също под въпрос. Вероятно и Пенс си прави сметка един ден да се кандидатира официално за президент и не би желал да се ангажира с акт, който един дявол знае как ще бъде интерпретиран впоследствие.
Странни са също така намеренията на Тръмп на този етап с уволнението на трима от високопоставените служители във Военното министерство, Пентагона, и замяната им с лоялисти на Тръмп. Подобно изпълнение в преходния период се разглежда като сериозна заплаха за националната сигурност. Вчера един от генералите в Пентагона излезе с публично изявление, че служителите на това министерство не полагат клетва за вярност към диктатори, тирани и личности, а клетва за вярност към Конституцията.
Какъв ще е крайният разултат за Тръмп след това поредно сериозно нарушение на установените принципи, предстои да стане ясно след няколко месеца.

Егати конституцията!? Това е намеса в работата на прокуратурата, щом може да отменя нейни актове. Излиза, че той освен президент е и нещо като Главен прокурор с ограничени права. Виж за помилването и у нас е така.
В България има принцип, че "никой не може да бъде съдия сам себе си" и ако така е и в САЩ, не би трябвало да може да отменя актове срещу себе си. Ако прокуратурата изчака до 20.01.2021 г., Тръмп вече нищо не може да отмени.
Ето ти нещо по въпроса.
„Принципът никой не може да бъде съдия сам на себе си е измерение/конкретизация и на общия принцип за независимост на съдебната власт. В случая функционалната независимост на всеки прокурор, като орган на съдебната власт, означава, че когато му е възложено извършване на проверки, разследвания и други процесуални действия, по сигнали срещу главния прокурор, дължи подчинение само на закона. Всяка друга зависимост, включително и от главния прокурор по отношение на правомощията му по чл. 126, ал. 2, е изключена“. Това гласят част от мотивите на Конституционния съд, който в четвъртък се произнесе с решение относно питането на правителството дали главният прокурор може да се намесва в разследвания срещу самия него.
D-rA
По-любопитно е друго, валидно не само за САЩ, а и у нас. Има избори - има резултат. Всеки победен вади от 10 кладенеца вода за да доказва измама... А когато той е бил победител... нямало измама. Егото ли е водещо или "световната конспирация", когато и както ми, ти, ни, ви , изнася... sunbathing.gif
Shade
Цитат(Радио Ереван @ 13/11/2020, 10:23) <{POST_SNAPBACK}>
Егати конституцията!? Това е намеса в работата на прокуратурата, щом може да отменя нейни актове. Излиза, че той освен президент е и нещо като Главен прокурор с ограничени права. Виж за помилването и у нас е така.
В България има принцип, че "никой не може да бъде съдия сам себе си" и ако така е и в САЩ, не би трябвало да може да отменя актове срещу себе си. Ако прокуратурата изчака до 20.01.2021 г., Тръмп вече нищо не може да отмени.

Сигурно по времето, когато е писана Конституцията, не се е допускало съществуването на толкова крайна реалност, където президент да се разпорежда еднолично в качеството на нагъл овластен престъпник. Поради което и не е ясно уточнено дали може да бъде съдия сам на себе си.
Що се отнася до Главната прокуратура на САЩ, която уж би трябвало да е независма в рамките на разделението на властите, в момента тя е в позиция на личен адвокат-защитник на Тръмп.
Радио Ереван
Цитат(Shade @ 13/11/2020, 20:41) <{POST_SNAPBACK}>
Сигурно по времето, когато е писана Конституцията, не се е допускало съществуването на толкова крайна реалност, където президент да се разпорежда еднолично в качеството на нагъл овластен престъпник. Поради което и не е ясно уточнено дали може да бъде съдия сам на себе си.
Що се отнася до Главната прокуратура на САЩ, която уж би трябвало да е независма в рамките на разделението на властите, в момента тя е в позиция на личен адвокат-защитник на Тръмп.

"NEMO JUDEX IN CAUSA SUA". Никой не може сам да си е съдия/арбитър/прокурор.
И в нашата конституция това не е уточнено, но това е принцип от римското право, което е в основата на континенталното право. В САЩ правната система е друга (англосаксонска), освен в Луизиана.

Сега го защитават, но утре ще го гонят. w00tbrows.gif
agrippa
Цитат(Радио Ереван @ 13/11/2020, 13:14) <{POST_SNAPBACK}>
"NEMO JUDEX IN CAUSA SUA". Никой не може сам да си е съдия/арбитър/прокурор.
И в нашата конституция това не е уточнено, но това е принцип от римското право, което е в основата на континенталното право. В САЩ правната система е друга (англосаксонска), освен в Луизиана.

Сега го защитават, но утре ще го гонят. w00tbrows.gif
Да де, ама те са независими и несменяеми. Неднъж назначени, трябва да съдят по закона и по съвест. А всеки президент е ограничен до 2 мандата и от живота си също.

Съмнения. https://www.youtube.com/watch?v=4cIZ_z0NG-8

Системата не е направена за гласуване по пощата, или за смесване на 2-та начина. Веднъж извадена от плика, бюлетината не се проследява. Щата и броячите решават, дали да я зачетат или не.

Също и за умрелите: никой те ги отписва овреме от списъка на гласоподавателите, те с години още са в списъците. Понеже не се иска ID, всеки може да я пусне или прати попощата, ако иска.
Аз на опашка за гласуване не съм чакал никога или е било за малко. В щатите явно нямат достатъчно участъци или активността е била неимоверно висока.
Цитат
Избирателната комисия на САЩ оповести, че няма никакви драстични нарушения на избирателния процес
Медиите обявиха победителя, явно те са взели властта.
Shade
Цитат(agrippa @ 16/11/2020, 17:58) <{POST_SNAPBACK}>
Системата не е направена за гласуване по пощата, или за смесване на 2-та начина. Веднъж извадена от плика, бюлетината не се проследява. Щата и броячите решават, дали да я зачетат или не.

Също и за умрелите: никой те ги отписва овреме от списъка на гласоподавателите, те с години още са в списъците. Понеже не се иска ID, всеки може да я пусне или прати попощата, ако иска.
Медиите обявиха победителя, явно те са взели властта.

Системата е направена възможно най-удобно за гласуване по начина, по който гласоподавателят желае.
Бюлетината не е някаква хвърчаща хартийка, а диплянка с дължина 50 см напечатана върху плътна хартия (може и воден знак да има, не съм гледал). Гласува се за Президент, представители за Сенат, Камара на Представителите, местни управляващи служби и местни проектозакони.
Бюлетината влиза в два плика, вложени един в друг, всеки със стикери, номера, имена и подписи на гласоподавателя. Всеки от пликовете се отваря от различен служител, който вкарва данните в съответна бази данни. Така че твърдението ти "Веднъж извадена от плика, бюлетината не се проследява. Щата и броячите решават, дали да я зачетат или не" е напълно невярно. Всичко, и бюлетините, и пликовете, е под контрол в независими бази данни и някой няма да рискува да попадне под ударите на закона за селски тарикатлъци.
По въпроса за умрелите, само идиот (или нагъл тръмпист, което е същото) може да си сложи главата в торбата да гласува от името на такъв.
Що се отнася до медиите, не само не са взели властта (особено пък явно), но и не обявяват победителя. Единственото, което правят, е projection, т.е. прогноза въз основа на процентното съотношение отчетени вотове, когато вече тенденциятта не може да бъде компенсирана от оставащите вотове.
Бай Ганьо
Прочети тази статия. Там ще видиш себе си от страни.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9229461
biggeorge
Не бях чувал за QAnon, но за мен това е пропаганда и промиване на мозъци.
А Тръмп много добре знае как да се възползва от пропагандата, как да я създава и как да я разпространява. dry.gif
biggeorge
При контролът, които има в Америка е невъзможно да има изборни измами.
САЩ не са България.
Тръмп се опитва да излезе от загубата на изборите по възможно най-удобния за него начин. dry.gif
Shade
Цитат(Бай Ганьо @ 18/11/2020, 02:28) <{POST_SNAPBACK}>
Прочети тази статия. Там ще видиш себе си от страни.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9229461

Всъщност с предлагането и вярата в тази статия като велико прозрение само потвърждаваш собствената си потрисаща наивност. Единствено ограничеността ти пречи да се видиш отстрани.
Авторът не представя някакви уникални разкрития или дълбоки предвиждания. Накълвал голям обем публикации, подбрал онова, което му допада, и предлага удобна компилация в собствен ракурс.
Реалността не се крепи на конспирационни теории, потвърждаващи желаното на вяра. Истината не е функция на лаене на тенденциозни медии, нагодени публикации и шумни пресконференции. Нужни са доказателства зад всяко твърдение. Именно поради липса на доказателства Тръмп и тръмпистката партия губят дело след дело в опитите си да докажат масова измама, когато всички бюлетини са сканирани и данните около тях до най-дребния детайл са налични и на хартия, и в базите данни.
Цялата шумотевица и борба е само и единствено за две сенатски места от Джорджия, които останаха неопределени. В началото на януари ще се проведат нови избори за тях. Тези две места ще определят кой ще контролира Сената, Републиканци или Демократи. Валидността на президентските избори не е под съмнение, там нещата са ясни. Патардията е генерална репетиция за тръмпистите как да се процедира през януари.
Shade
Цитат(biggeorge @ 18/11/2020, 03:53) <{POST_SNAPBACK}>
Не бях чувал за QAnon, но за мен това е пропаганда и промиване на мозъци.
А Тръмп много добре знае как да се възползва от пропагандата, как да я създава и как да я разпространява. dry.gif

Да, пропаганда и промиване на мозъци е, но ще се учудиш колко народ искрено вярва и приема всичко това за истина.
Вяра, това е ключовата дума.
Вяра, сравнима само с наивността и вярата на Бай Ганьо по-горе.
Shade
Цитат(biggeorge @ 18/11/2020, 04:02) <{POST_SNAPBACK}>
При контролът, които има в Америка е невъзможно да има изборни измами.
САЩ не са България.
Тръмп се опитва да излезе от загубата на изборите по възможно най-удобния за него начин. dry.gif

Разбира се, че загубата на Тръмп не е резултат на изборни измами. Просто преобладаваща част от простолюдието започна да проглежда и желае край на хаоса, наложен от Тръмп. Тръмп, обаче, съвсем е побеснял и откачил. В края на мандата си продължава масовите уволнения на несъгласни с него високопоставени служители. Вирусът на тръмпизма е в апогея си. Протръмпистката ултраконсервативна медия Fox News масирано разпространява грандиозни лъжи. Един от най-гледаните идиоти Tucker Carlson всеки ден пуска някоя измишльотина за изборна измама и на следващия ден, след като го развнчаят в лъжа, се извинява официално. Другият гледан идиот Sean Hannity е още по-нагъл тръмпист, лъже наедро и избщо не се извинява. Третата уважавана идиотка Laura Ingaham е с лицев дефект и не може да си затвори устата. Така че с постоянната идиотска усмивка на вечно отворената уста е символ за кретенизъм в допълнение към измишльотините за масови изборни измами.
Не е трудно човек да си представи нивото на манипулираност и ограниченост на онези нещастници, за които Fox News е единственият източник на информация.
Въпреки всичко Тръмп не е доволен от подкрепата на Fox News и предлага на зомбираните си поклонници друга медия, Max News, която го представя в още по-благоприятна величествена светлина.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.