Пак си въобразяваш. Точно дето е той, може да ги е спестявал в крюгерранди... златни.
Радио Ереван
15/01/2021, 20:16
Тука вече коментираме недоимъка от онова време ("дефицит" му беше социалистическия термин, щото го бяха превърнали нямането в наука), спрямо сегашното изобилие. Различно нещо е. Я си представи на днешно време, за да си купиш кола да дойдеш да ти ударя един печат, че ти се разрешава да я купиш и чак тогава да ходиш в магазина за коли. Не, няма от къде другаде да я купиш. Ма имал си пари, ма имал си мерак, имал си шоф.книжка — ако не ме кефиш, или не си от нашата партия, ни печат ще ти ударя, ни подпис, а колата ще я гледаш само в магазина. А да, и колите в магазина само два-три вида в два три цвята. Та я сега ми обясни как си бил по-богат от днешните бедни, когато всеки от тези бедни може да си купи кола с една заплата, с два дни бюрокрация, при това има избор от десетки модели в десетки цветове... А-а-а, че твоята кола била десет-двайсет пъти по-скъпа от на бедния ли? Ми пазарлък и търговия: "Имал си бол пари – платил си я." Иначе си по-беден от онези навремето с Волгите и Чайките, щото нямаш на разположение шофьор 24/7, плащаш си от джоба всичките такси, консумативи, гориво и ремонти по скъпата кола, а те имаха тези благинки...
Забравяш, че все пак съм хванал малко от това време като дете и знам какво е било. Зная за дефицита по онова време и как са чакали за Лади и Волги по десетина години, че и повече. Имало и Трабанти, Запорожец и Москвич без ред или с много малко чакане. На старо Лади на двойна цена също без чакане. Долари по 5-6 и нагоре лева, да си купиш нещо от Кореком. Спомням си когато нашите ме пратиха веднъж за кока кола. Били "пуснали" в магазина до нас. Носих в една чанта да върна бутилки и чаках на голяма опашка. Дойде моят ред, но бяха останали само четири малки бутилки от 250 мл. Изведнъж ме прередиха трима симпатяги, на които продавачката отвори три коли. Аз се развиках, ама защо тези ме пререждат. Момче, това са ми редовни клиенти, не мога да не им дам по една кола. За мен остана последната. Отворих я и я изпих. Не занесох нищо вкъщи.
Пак не съм съгласен с теб. Какви са тези леки коли за 500 лева, а дори да ги има колко ли ще трябва да се дадат по тях за да се направят?

Бедните хора в България нямат пари да поддържат коли. Ако имат, значи не са бедни.
Нямам шофьор, но мога да си позволя денонощно да ме возят с такси където си поискам? Какво като си плащам, като не ме бърка? И чак шофьор на 24/7 онези с Волгите са нямали. Как си представяш, да звънне в 2.00 часа на някой да го кара? Виж кола на 24/7 са имали.
Мога да пътувам по целия свят. Тези с Волгите могли ли са?
Радио Ереван
15/01/2021, 21:06
Пак си въобразяваш. Точно дето е той, може да ги е спестявал в крюгерранди... златни.
Хубу де, но там инфлация няма ли?
Разбрахме се с него. Добре са го измислили в ЮАР.
Ъ-ъ-ъ злато, болно от инфлация...

... не.
Радио Ереван
15/01/2021, 23:46
Ъ-ъ-ъ злато, болно от инфлация...

... не.
Съгласен съм. Не разбрах, че са буквално златни.
Писах "за една заплата", а не за "една офицална заплата". И да, за същия град дето живееш пиша.
Радио Ереван
16/01/2021, 21:24
Писах "за една заплата", а не за "една офицална заплата". И да, за същия град дето живееш пиша.
Във Варна минималната заплата не е 2000 лева. Не е и 1000 лева. Повярвай ми. В "моя" блок има чистачки на щат. Чисто взимат под 600 лева и са доволни. Не са пенсионерки. Няма как да им дадат на ръка отгоре, защото трябва домоуправителят да осчетоводи разходите.
Пропускаш трайните безработни, които почти ги е нямало по онова време. Още ли продължаваш да твърдиш, че тогава разликата е била по-голяма?
В същия град, аз познавам чистачка, дето заформя двойно и тройно. Аха, чистачка с парцала и кофата и отказва работа щото не смогва. Та в такъв град, ако стоиш на МРЗ вместо да докараш заплата, дето с нея да си купиш возило (не чисто ново от дилъра, а кола дето да те развозва из града и после я бракуваш, и въпреки това е по-добра от соц.возилата)... си е... абе сам си го причиняваш, никой не ти е виновен.
Радио Ереван
17/01/2021, 00:56
В същия град, аз познавам чистачка, дето заформя двойно и тройно. Аха, чистачка с парцала и кофата и отказва работа щото не смогва. Та в такъв град, ако стоиш на МРЗ вместо да докараш заплата, дето с нея да си купиш возило (не чисто ново от дилъра, а кола дето да те развозва из града и после я бракуваш, и въпреки това е по-добра от соц.возилата)... си е... абе сам си го причиняваш, никой не ти е виновен.
Ако работи по 12 часа без почивен ден, може да заработи двойно, но и работи двойно. За Варна 1000 лева нетна заплата за работник през зимата е много добра заплата. Много хора обаче не искат да се скапват от работа. Има и такива, които изобщо не искат или не могат да бачкат, демек калпави работници са. По онова време са ги търпели. Сега не ги щат никъде. Може би само в МС и разните му държавни агенции, но там бройките са много ограничени. Променили са се времената.
Ами тези, които не могат да шофират, какво им дреме, че сега продават "евтини" автомобили? То за такава кола трябва и да си и поне малко монтьор. Тези които могат само да въртят волана, какво да правят?
Спомням си когато бях малък, че бяхме бедни, но спокойни. Никакъв проблем да си платим сметките, родителите ми нямаха кредити, хладилникът макар и малък беше пълен, вярно не с дефицитни стоки. Сега такова спокойствие не всички хора имат. Ако си некадърник е по-добре да живееш в онова време. Разбирам ги хората, които искат то да се върне, но им обяснявам, че всяка приказка има край.
Стига бе, 1000лв била много добра заплата за Варна. Добра за онези чистачки, дето ти обяснявали че се радват на 600лв. И не се налага за хилядарка да работиш по 12 часа. Дори каката дето ти писах за нея, и тя си работи нормален работен ден. За колите е същото. Ако шофираше, щеше да знаеш че времената, когато всеки с малко технически познания можеше да си пооправи колата отминаха. Днешните коли не става да се човъркат като ладите и москвичите.
И бедните не са спокойни. Да, навремето им създаваха такова чувство за "гарантирано и сигурно утре", ама си беше измама и се плащаше с недоимък... и страхотна несигурност като се срути пясъчната кула.
Радио Ереван
19/01/2021, 00:42
Стига бе, 1000лв била много добра заплата за Варна. Добра за онези чистачки, дето ти обяснявали че се радват на 600лв. И не се налага за хилядарка да работиш по 12 часа. Дори каката дето ти писах за нея, и тя си работи нормален работен ден. За колите е същото. Ако шофираше, щеше да знаеш че времената, когато всеки с малко технически познания можеше да си пооправи колата отминаха. Днешните коли не става да се човъркат като ладите и москвичите.
И бедните не са спокойни. Да, навремето им създаваха такова чувство за "гарантирано и сигурно утре", ама си беше измама и се плащаше с недоимък... и страхотна несигурност като се срути пясъчната кула.
Аз ли живея във Варна или ти? Става въпрос за нетна заплата на неквалифициран работник през зимата. Може някъде да има повече, но не е масово.
Евтините таратайки са стари без много електроника. Точно за тях трябва много да разбираш. Преди десет години подарих на баща ми Ауди А6 1999 година. Понякога дори я карам. Ако баща ми не разбираше от автомобили, щеше много повече да харчи по нея. Не че и сега не харчи. Според твоите разбирания той е беден човек, а не е така.
Сега повечето хора не са спокойни. Тогава ако те изгонят от едно място, ще отидеш на друго скапано място. Не дължиш кредити както сега. Надяваш се да ти "дадат" апартамент някой ден...Абе добро място за некадърниците е било.
Аз със сигурност живея във Варна, та... ти си знаеш де живееш, то града е големичък.

Миналата седмица си говорих с един, дето работи с лопата и чакъл, пясък и квото дойде. И той получава чиста четирицифрена сума в края на месеца. Аха, в същата тази Варна. Днес говорих с един дето е бил навремето на девненска заплата. Той, точно както го описваш: сега е недоволен, че му няма комбинацията с "на хляба мекото и на работата лекото"...
Радио Ереван
19/01/2021, 22:06
Аз със сигурност живея във Варна, та... ти си знаеш де живееш, то града е големичък.

Миналата седмица си говорих с един, дето работи с лопата и чакъл, пясък и квото дойде. И той получава чиста четирицифрена сума в края на месеца. Аха, в същата тази Варна. Днес говорих с един дето е бил навремето на девненска заплата. Той, точно както го описваш: сега е недоволен, че му няма комбинацията с "на хляба мекото и на работата лекото"...
Досега не знам да си се споделял, че живееш във Варна.
Ами тежка физическа работа, която не всеки може да върши, колко да получава?
Ето, виждаш ли, няма го/трудно се намира на хляба мекото. Преди не е било така.
Аре сега пак социализъм — било тежка физическа работа, сякаш е учил и специализирал колкото лекар, за да знае от коя страна се хваща лопатата. А то колко да е тежко с лопата бе, нали има багери и багерчета. Все оправдания се търсят, пък като опре до паницата, на никого не му е тежка лъжицата... Във Варна има работа за четирицифрени заплати, но само ако ти се работи. Който ти каже друго, значи си оправдава мързела.
Радио Ереван
20/01/2021, 12:34
Аре сега пак социализъм — било тежка физическа работа, сякаш е учил и специализирал колкото лекар, за да знае от коя страна се хваща лопатата. А то колко да е тежко с лопата бе, нали има багери и багерчета. Все оправдания се търсят, пък като опре до паницата, на никого не му е тежка лъжицата... Във Варна има работа за четирицифрени заплати, но само ако ти се работи. Който ти каже друго, значи си оправдава мързела.
Тук сме на едно мнение, нито е учил, нито е взел една камара изпити, нито има достатъчно акъл и постоянство да го направи. Забравяш обаче, че не всички имат физиката да работят такава работа, изморяват се, а никой не иска калпави работници, които да подпират лопатите. Голяма част от здравеняците отидоха в чужбина или в София. Различните хора, имат различни възможности. Твоят човек едва ли стои до багера и пуши цигара.
Не си ли бил в казарма? Знаеш, че имаше момчета, които и едно набиране не можеха да направят, да не говорим за коремно. Сега след 20 и повече години са станали още по-кекави. Той не може да се наведе, защото коремът му пречи, ти искаш физическа работа да ти върши. Не става.
...
А...... и още 1 фактор, никой мигрант не иска да дойде тук....просто сме уникално място.
Пречката да осребрим уникалността на мястото е "уникалният" ни акъл... първия акъл, щото онзи "от после" ни е много силен.
Таки ли мислиш? Не е измислен!?
Чувал ли си за капиталопокривна /пенсионно покривна/ система? При тази система осигурителните вноски се водят по отделна индивидуална партида за всяко осигурено лице. Осигурителните вноски се капитализират и олихвяват. От набраните по този начин парични суми се покриват разходите по нея и преди всичко изплащането на пенсии. Тази система в у нас се прилага при допълнителното задължително пенсионно осигуряване и при доброволното пенсионно/здравно осигуряване.
Такава е била пенсионната система в България преди 09.09.44г. Още пазя осигурителните книжки по индивидуални партиди на дядо ми и баба ми. Нещо повече, ако се разболееш и лечението ти е скъпо и натрупаните средства по индивидуалната ти партида не достигат, за да го покрият, твоите близки имат право да довнесат нужните средства от собствените си партиди. И други опции имаше, но вече не ги помня. Общо взето, това е доста по-справедлива и по-ясна система от сегашната.
Аха, който квото си е внасял, ама върви ако лева е златен. Като е хартиен, инфлацията налазва спестяванията и ти излапва покупателната способност за няма и двайсетина години. Това без некадърните политици дето прецакват икономиката и без краденето на пенсионните фондове и залязваща демография. Пък като туриш различното ниво на рисковете (и съответното различно ниво на лихви/печалби) на инвестирането за едни 30 години... Системата с истинските пенсии не работи в масовите варианти. Именно заради това се ползват разходопокривните.
Радио Ереван
08/02/2021, 15:16
Аха, който квото си е внасял, ама върви ако лева е златен. Като е хартиен, инфлацията налазва спестяванията и ти излапва покупателната способност за няма и двайсетина години. Това без некадърните политици дето прецакват икономиката и без краденето на пенсионните фондове и залязваща демография. Пък като туриш различното ниво на рисковете (и съответното различно ниво на лихви/печалби) на инвестирането за едни 30 години... Системата с истинските пенсии не работи в масовите варианти. Именно заради това се ползват разходопокривните.
Това е ролята на пенсионните фондове, да ти предпазят парите от инфлацията. Има риск фондът на който си поверил парите си да не го направи. Затова който не вярва на фондове, нека си спестява и влага парите сам там където намери за добре. Т.е. социалните осигуровки, както и пенсиите да не са задължителни. Нека хората да могат да избират.
Проблемът у нас е как да преминем изцяло на такава система.
Аре "още малко математика". Инвестициите зависят предимно от риска, а риска струва пари. В случая с пенсионните фондове, ако влагат във високорискови акции, ще имат висока печалба (за да покрият инфлацията, разходите по обслужването и да докарат някакво нарастване на вложенията на бъдещите пенсионери), обаче в дългосрочен план високите рискове прецакват вложителите*, т.е. губиш повече, отколкото печелиш. Заради това държавите ограничават тези фондове, и ги карат да влагат в нискорискови активи. Там почти няма риск в дългосрочен план**, обаче пък приходите са смешни, до степен години наред, сметката да "е на червено" (на загуба)... Просто няма как стратегията на икономиката да е "бързоборотна" и "бързопроменяща се" (технологиите я правят такава), а ти да си правиш разчети за след 30 години.
Точно заради това, "пенсията" е всъщност социална помощ за навършилите определена възраст. Разходопокривна и с малки нюанси според годините и размера на внесените осигуровки. Второто е за да има усещане за справедливост и да върви политическата (обществената) система. Като "математика" е безсмислено. Съвсем прост пример: около една четвърт от внасящите за пенсия, не дочакват да се пенсионират... уви.
---------------------------
* Съвсем обикновен природен закон, не че аз нещо нарочно, дори си има име в математиката и статистиката.
**Освен ако държавата направи война и "нискорисковите" активи изведнъж изчезнат, ама тогава проблема с оцеляването тушира песнионните неудобства, та не го обсъждам като вариант (да не дава Господ, както казват вярващите), щото тогава наистина няма да ни е до размера на пенсията и дали е справедлива...
Радио Ереван
08/02/2021, 22:02
Аре "още малко математика". Инвестициите зависят предимно от риска, а риска струва пари. В случая с пенсионните фондове, ако влагат във високорискови акции, ще имат висока печалба (за да покрият инфлацията, разходите по обслужването и да докарат някакво нарастване на вложенията на бъдещите пенсионери), обаче в дългосрочен план високите рискове прецакват вложителите*, т.е. губиш повече, отколкото печелиш. Заради това държавите ограничават тези фондове, и ги карат да влагат в нискорискови активи. Там почти няма риск в дългосрочен план**, обаче пък приходите са смешни, до степен години наред, сметката да "е на червено" (на загуба)... Просто няма как стратегията на икономиката да е "бързоборотна" и "бързопроменяща се" (технологиите я правят такава), а ти да си правиш разчети за след 30 години.
Точно заради това, "пенсията" е всъщност социална помощ за навършилите определена възраст. Разходопокривна и с малки нюанси според годините и размера на внесените осигуровки. Второто е за да има усещане за справедливост и да върви политическата (обществената) система. Като "математика" е безсмислено. Съвсем прост пример: около една четвърт от внасящите за пенсия, не дочакват да се пенсионират... уви.
---------------------------
* Съвсем обикновен природен закон, не че аз нещо нарочно, дори си има име в математиката и статистиката.
**Освен ако държавата направи война и "нискорисковите" активи изведнъж изчезнат, ама тогава проблема с оцеляването тушира песнионните неудобства, та не го обсъждам като вариант (да не дава Господ, както казват вярващите), щото тогава наистина няма да ни е до размера на пенсията и дали е справедлива...
Аз не съм спец в тази област, но след като има държави в които има пенсионни фондове, значи могат да се получат нещата. Може и да не се получат, затова написах нека хората да могат да избират.
Не бъркай социалната помощ с пенсията. Първата се дава на хора, които не са я заслужили. Ако ще се дава такава, нека да се нарича с истинското й име и да се дава след ситна цедка, по-голямата част от която да е в купони и енергийна помощ. Би могло да се задължат децата им да им плащат издръжка. То и сега това го има в СК, но не се прилага служебно.
Хайде да посмятаме малко. Нали харесваш математиката. България е страна със застаряващо население. Младите хора, които плащат данъци и осигувки, а възрастните хора, които чакат да се издържат от пенсии се увеличават. Ще дойде момент когато ще трябва да се увеличи пенсионната възраст и/или да се намалят/обложат с данък пенсиите. Ще стане така, че хората ще се пенсионират над 70 години и пенсиите ще станат реално по-ниски от сегашните. От друга страна данъчната тежест на работещите ще бъде по-висока от тази в момента. Този сценарий повече ли ти харесва? Или може би разчиташ ковид19 да се "справи" със старите хора?
П.П. Единствената надежда е чрез технологии да се поевтини производството и голяма част от пенсиите да се изплащат в хранителни продукти.
Ми точно този сценарий върви и в момента — пенсиите се изплащат от ДДС и другите данъци, а пенсионерите са обложени... със същото това ДДС. И сценария върви отдавна, и заради това пенсионната система се нарича "разходопокривна", да не се усетят хората че пенсиите не са пенсии ами нещо друго, дето е по-близо (почти съвпада) до социалните помощи.
Класическата пенсия, е по силите на отделна сериозна фирма, но не и на държава. Фирмата може да поема по-големи рискове, и отговаря за малък брой хора. Това позволва да купува високорискови активи, които докарват печалба над инфлацията. Държавата няма как да направи това и заради това остава да взема от данъците и да преразпределя към пенсионната система та да има мир в територията.
Радио Ереван
09/02/2021, 22:06
Ми точно този сценарий върви и в момента — пенсиите се изплащат от ДДС и другите данъци, а пенсионерите са обложени... със същото това ДДС. И сценария върви отдавна, и заради това пенсионната система се нарича "разходопокривна", да не се усетят хората че пенсиите не са пенсии ами нещо друго, дето е по-близо (почти съвпада) до социалните помощи.
Класическата пенсия, е по силите на отделна сериозна фирма, но не и на държава. Фирмата може да поема по-големи рискове, и отговаря за малък брой хора. Това позволва да купува високорискови активи, които докарват печалба над инфлацията. Държавата няма как да направи това и заради това остава да взема от данъците и да преразпределя към пенсионната система та да има мир в територията.
Нищо не плащат реално пенсионерите. Връщат под формата на ДДС част това което им се дава под формата на пенсии.
Е, ама някои хора се усещат.
Ами нали и аз това ти пиша. Частни фондове да осигуряват пенсиите и държавата да няма нищо общо. Който не иска остава без пенсия. Тогава държавата няма да се чуди откъде да плаща пенсии.
Нищо не плащат реално пенсионерите. Връщат под формата на ДДС част това което им се дава под формата на пенсии.
Е, ама някои хора се усещат.
...
Това е без значение. Покупателната способност на 120лв изхарчени от пенсионер или от работещ е все една и съща — 100лв. ДДС си е данък, събиран при харченето и като такъв облага всеки харч на всеки човек/фирма. Това че пенсионната система се пълни от ДДС е друго нещо, щото може да се пълни и от други данъци (както когато нямахме ДДС). Та като ги срещнеш тези хора дето "се усещат", да им кажеш да превключат на мислене и математика.
Радио Ереван
22/04/2021, 15:15
Това е без значение. Покупателната способност на 120лв изхарчени от пенсионер или от работещ е все една и съща — 100лв. ДДС си е данък, събиран при харченето и като такъв облага всеки харч на всеки човек/фирма. Това че пенсионната система се пълни от ДДС е друго нещо, щото може да се пълни и от други данъци (както когато нямахме ДДС). Та като ги срещнеш тези хора дето "се усещат", да им кажеш да превключат на мислене и математика.
Хайде да се разберем така. Нека ми дадеш 100 лева, макар че не съм ги заслужил с нищо. Аз после може би ще ти върна 20 лева, или поне 18 лева. Не всичко се облага с ДДС.
Значи държавата изсипва едни пари и после си връща част от тях.

Хайде смятай, нали си силен в мисленето и математиката. Увеличението на пенсиите идва 100% от данъците, митатата, акцизите и т.н. в които се включва и ДДС. От къде ще се извадят парите, дали от дълг или данъци е без значение. После щели да се върнат част от тях. Да бяха с тези пари вдигнали заплатите на лекарите за да не бягат в чужбина. Ето ти пак приход от ДДС, както и оборот на фирми. Ама знаеш за какво даваш парите. Не ги пилееш.
Пак обърка кое как и защо. Трябват ти 100лв, аз (държавата) ти давам 120 (като пенсия) и ти облагам покупките с 20% (за всички, щото иначе ще се хитрува яко). Реално, аз (държавата) съм ти дал 100лв (реална покупателна способност), точно както искаше. Дали си ги заслужил тези 100лв (покупателна способност) е друга тема, ама наистина друга. Математиката на "ДДС-то покрива пенсиите, а пенсионерите оставят ДДС в магазина като харчат пенсиите" е това което описах. Презумпцията е "еднакво ДДС за всичко, за да няма схеми в магазина". Така е по-лесно на държавата и по-трудно за заобикаляне от мераклиите да се пробват. Точно по същата причина, до съвсем скоро ДДС си беше един и същ процент (кръгъл при това) за всичко, точно за да не се дава шанс на дребните тарикати със схемата "пишем едно във фактурата, а пък тое друго", като с джиповете дето по документи са "баничарки".
Кой каква пенсия заслужава и дали "пенсията" е наистина пенсия или социална помощ за навършени години, вече излизат от темата.
lati1960
22/04/2021, 20:15
Най - големия разход на държавата е за пенсии...
Най - големия приход за държавата е от ДДС.....
Мисля си, от тази статистика какъв извод може да си направи човек , за държавата и за управлението ?

Ето го най-големият разход реално - дългът:
https://www.pariteni.bg/novini/pari/25-ot-b...ta-2020g-238818За които не знаят или не помнят, дългът при поемане управлението от Борисов и ГЕРБ е 5% от НБПродукт! 5%. Плюс близо 10 милиарда резерв! Сега се твърди да е 25%, но е по-голям, понеже има съпътстващи неблагоприятни фактори, като огромната междуфирмена задлъжнялост, драстичните дефицити по бюджета, ежемесечното вече емитиране на нов дълг, и т. н., и т. н. На фона на това аз продължавам да се чудя на тези дето все още твърдят, че това управление било най-малкото зло за България. Не знам по какъв критерий се твърди това, след като точно ГЕРБ набутаха държавата в огромни дефицити и колосален дълг, което тепърва ще стане страшен проблем за страната ни. Разбира се, големите в ЕС са в още по-тежко положение с дълга, някои над 60% от НБП, като Италия, Испания, дори Франция... Но те имат работещи икономики с голям потенциал. Ние не. Да се управлява в непрекъснат режим на кредит не чак толкова сложна работа. Обществото е спокойно, народът яде и пие, и нехае... Въпросът е какво ще стане, когато дойде сметката? А тя ще дойде все някога. И май това наближава. Не е просто случайност или приумица изненадващото за някои оттегляне на Борисов от властта, поне привидното такова. /Аз го предвидих преди време, както и следващия му ход наесен, като кандидат за президент./ Той им силно развит политически нюх, усеща най-вече финансовото цунами, което скоро ще връхлети страната ни, и идеята е друг да поеме негативите, както ги стовариха преди на кабинета Орешарски. Сега май ще е Славчо Учиндолски. Но да видим. В интересни времена живеем, това е сигурно. И още по-интересни се задават. Не само заради пандемията.
Ми вземи погреби Швейцария, бе, че техния дълг е над 200% и кредиторите гледат още дългове да им набутат... Нищо не схващаш от икономиката, не се напъвай да плашиш хората с цифри, ми вземи научи какво точно означават цифрите. Държавите с голям дълг са тези, дето могат да си връщат дълговете. Аха, това ще рече, че при ББ, инвеститорите са почнали да виждат в България стабилно правителство и предвидима икономика, та да рискуват да дават 5 пъти повече кинти. Да, това въпреки "гнилите ябълки в съдебната система" и странните прокуратурни образувания. На Орешарски, дори бюрократите от ЕС му бяха спрели фондовете, смятай за кредиторите, а при ББ се пласират ДЦК на отрицателна лихва. За неразбиращите от икономка, това е все едно ти да ми плащаш по 5 лв лихва, та да ми дадеш 100 лв на заем. Е това се случи и при ББ, и мераклиите да плащат бяха двойно повече от необходимите, а в същия момент Русия (с все армия, нефт и газ) не можа да си пласира техния скромен пакет ДЦК. Ей така, да си сравниш какво точно означават дълговете на една държава, и че нямат нищо общо с дълговете на обикновен човек от същата държава.
Чети учебници. Хем да не те лъжат, хем ако ти лъжеш, да го правиш на прилично ниво.
Радио Ереван
22/04/2021, 22:16
Пак обърка кое как и защо. Трябват ти 100лв, аз (държавата) ти давам 120 (като пенсия) и ти облагам покупките с 20% (за всички, щото иначе ще се хитрува яко). Реално, аз (държавата) съм ти дал 100лв (реална покупателна способност), точно както искаше. Дали си ги заслужил тези 100лв (покупателна способност) е друга тема, ама наистина друга. Математиката на "ДДС-то покрива пенсиите, а пенсионерите оставят ДДС в магазина като харчат пенсиите" е това което описах. Презумпцията е "еднакво ДДС за всичко, за да няма схеми в магазина". Така е по-лесно на държавата и по-трудно за заобикаляне от мераклиите да се пробват. Точно по същата причина, до съвсем скоро ДДС си беше един и същ процент (кръгъл при това) за всичко, точно за да не се дава шанс на дребните тарикати със схемата "пишем едно във фактурата, а пък тое друго", като с джиповете дето по документи са "баничарки".
Кой каква пенсия заслужава и дали "пенсията" е наистина пенсия или социална помощ за навършени години, вече излизат от темата.
Ти четеш и осмисляш ли това, което ти пиша? Държавата увеличава минималната пенсия без да е длъжна да го прави. Така се вкарва в разход, който трябва да платим ние данъкоплатците. Какво като върнат част от парите? Ако ще даваш, давай на този, който ти върши работа. Примерно на лекарите. Дават надбавки на пенсиите, без да са длъжни отново. Сега разбрах, че щяли да продължат и май. Защо? Тези пари пенсионерите не са ги заслужили и ни излизат от джоба.
Осмислям отлично: темата е , че пенсиите се покриват от ДДС-то, а не дали е справедливо да се увеличава минималната пенсия. Пусни тема " какво точно е пенсията и справедливо ли е въобще да има минимална пенсия" и там ще го обсъдим това със справедливостта, щото мен ако питаш, с тези "гнили ябълки в съдебната система", по-добре парите за съдебната система директно да се раздадат на пенсионерите... и по един пищов на всеки вменяем пълнолетен.
Радио Ереван
22/04/2021, 23:39
Осмислям отлично: темата е , че пенсиите се покриват от ДДС-то, а не дали е справедливо да се увеличава минималната пенсия. Пусни тема " какво точно е пенсията и справедливо ли е въобще да има минимална пенсия" и там ще го обсъдим това със справедливостта, щото мен ако питаш, с тези "гнили ябълки в съдебната система", по-добре парите за съдебната система директно да се раздадат на пенсионерите... и по един пищов на всеки вменяем пълнолетен.
Не само, че не е справедливо да се увеличава минималната пенсия, а е и глупаво, защото се ощетява бюджета. Това се опитвах да ти обясня.
Парите за увеличението идват не само от ДДС, но това какво значение има? Раздават пари, които не са длъжни, т.е. прахосват ги.
Ами да вземем да закрием тогава тази съдебна система. Щом не дават заплати, няма да има и съдилища и прокуратура. Писах ти вече, всяко стадо си има мърша.
Ти за пищова сериозно ли?
Представи си, че имаш баба, която те е осъдила да й плащаш издръжка. Има такава хипотеза в СК. Идва криза и ти решаваш по собствено желание да й увеличиш издръжката без никой да те задължава. Баба ти на практика не е пострадала от кризата. Дава някой лев за витамин Д и маски, но това са жълти стотинки, ще й стигнат 15-20 лева за цялата година. Ти обаче освен увеличението се бъркаш с още (50- 10)=40 лева и й даваш всеки месец надбавка, при положение, че семейният ти бюджет е на червено. Какъв глупак трябва да си?
Е сега, ако не ти е станало ясно, се отказвам повече да обяснявам.
Примера е погрешен щото пропускаш два факта. В реалността бабата гласува и увеличението към пенсията всъщност не е подарък, а се очаква да гласува за който увеличава пенсията. БСП го изиграха този номер преди години, като вдигнаха пенсиите с 5 (пет) лева в последния месец преди да сдадат властта, ама после им хвана пришка езика да призакват как "ние увеличихме пенсиите".
Като политик, трябва да държиш сметка и за минималната покупателна способност на населението, щото да не стане като с Виденов (айде да не стигаме до Мария Антоанета). Заслужавали, незаслужавали, ти имаш проблем в момента с "папо и топло" и трябва да го решаваш сега. Първо тези ще скочат, второ имат деца и внуци, дето също ще скочат... Второ, бюджета почти винаги е "на червено", та не е проблем да поеме още нЕкой допълнителен разход. А да, и по примера на БСП, ако ще губиш властта, направи така че избирателите да плачат за тебе, а тези дето дойдат, да се чудят как да вържат бюджета, щото няма да посмеят да орежат добавките...
Съвсем логична постъпка. Твоя проблем не е "ББ раздава едни пари за пенсии", а дали пенсионната система изначално е справедлива. Въобще справедливо ли е, незаслужилите да се оставят да умират от глад.
За пищовите съм сигурен, че ако утре изчезне съдебната система, до довечера ще се въоръжим, щото престъпниците ще са се въоръжили още преди обед. Сега, каква и колко справедливост ще се раздава с пищовите е проверено, но също е проверено и въоръжаването при липса на държавно правораздаване.
Радио Ереван
23/04/2021, 18:12
Примера е погрешен щото пропускаш два факта. В реалността бабата гласува и увеличението към пенсията всъщност не е подарък, а се очаква да гласува за който увеличава пенсията. БСП го изиграха този номер преди години, като вдигнаха пенсиите с 5 (пет) лева в последния месец преди да сдадат властта, ама после им хвана пришка езика да призакват как "ние увеличихме пенсиите".
Като политик, трябва да държиш сметка и за минималната покупателна способност на населението, щото да не стане като с Виденов (айде да не стигаме до Мария Антоанета). Заслужавали, незаслужавали, ти имаш проблем в момента с "папо и топло" и трябва да го решаваш сега. Първо тези ще скочат, второ имат деца и внуци, дето също ще скочат... Второ, бюджета почти винаги е "на червено", та не е проблем да поеме още нЕкой допълнителен разход. А да, и по примера на БСП, ако ще губиш властта, направи така че избирателите да плачат за тебе, а тези дето дойдат, да се чудят как да вържат бюджета, щото няма да посмеят да орежат добавките...
Съвсем логична постъпка. Твоя проблем не е "ББ раздава едни пари за пенсии", а дали пенсионната система изначално е справедлива. Въобще справедливо ли е, незаслужилите да се оставят да умират от глад.
За пищовите съм сигурен, че ако утре изчезне съдебната система, до довечера ще се въоръжим, щото престъпниците ще са се въоръжили още преди обед. Сега, каква и колко справедливост ще се раздава с пищовите е проверено, но също е проверено и въоръжаването при липса на държавно правораздаване.
Ха така, малко сближихме позиции. В реалността плащаш на баба си с чужди пари. Ти само ги разпределяш, те не са твои. Няма никакво съмнение, че миналата година управляващите вдигнаха минималните пенсии за да трупат рейтинг. Разчитат, че тези с увеличените пенсии ще гласуват за тях и може би така е станало. Ей затова се възмущавам. Защо някой ще трупа рейтинг с моите пари?
Надбавките които Борисов даде са абсолютно същото нещо. Опит за "купуване" на пенсионерите. Сегашните ги оставиха, защото нямат избор. Иначе ще лошите, а Борисов ще е добрият,
Има и обаче хора като мен, които са против тези благинки за пенсионерите. Първо, не са ги заслужили и второ, как ще се мотивира човек, който се осигурява да не е на минимална заплата? Нали минималната пенсия ще му е 300 лева, дори да се осигурява на минимума. Така отново губи бюджетът.
След като е разходнопокривна няма как да е справедлива, но имаше някаква относителна справедливост до преди няколко години когато минималната пенсия беше под 200 лева. Тези от ВМРО оплескаха нещата, като я вдигнаха на 300 лева.
Ако човек умира от глад би трябвало да получава социални помощи. Пенсията няма отношение. Тогава обаче ще се плаща диферинцирано (то и сега го има) на определени хора с минимална пенсия, които нямат и не могат да имат други доходи, а не така на калпак. Това е огромната разлика.
Най-лошото прилаганато правосъдие е по-добро от най-добрата анархия.
lati1960
23/04/2021, 19:21
Ми вземи погреби Швейцария, бе, че техния дълг е над 200% и кредиторите гледат още дългове да им набутат... Нищо не схващаш от икономиката, не се напъвай да плашиш хората с цифри, ми вземи научи какво точно означават цифрите. Държавите с голям дълг са тези, дето могат да си връщат дълговете. Аха, това ще рече, че при ББ, инвеститорите са почнали да виждат в България стабилно правителство и предвидима икономика, та да рискуват да дават 5 пъти повече кинти. Да, това въпреки "гнилите ябълки в съдебната система" и странните прокуратурни образувания. На Орешарски, дори бюрократите от ЕС му бяха спрели фондовете, смятай за кредиторите, а при ББ се пласират ДЦК на отрицателна лихва. За неразбиращите от икономка, това е все едно ти да ми плащаш по 5 лв лихва, та да ми дадеш 100 лв на заем. Е това се случи и при ББ, и мераклиите да плащат бяха двойно повече от необходимите, а в същия момент Русия (с все армия, нефт и газ) не можа да си пласира техния скромен пакет ДЦК. Ей така, да си сравниш какво точно означават дълговете на една държава, и че нямат нищо общо с дълговете на обикновен човек от същата държава.
Чети учебници. Хем да не те лъжат, хем ако ти лъжеш, да го правиш на прилично ниво.
Съгласен съм с това, че дълг и кредит се дава на този, който е платежспособен и може да връща. Както държава, така фирма, или човек. Само че затрупването на България с огромен дълг не е по тези причини, а по чисто политически и глобални стратегичисеки, в контекста по противопоставянето между САЩ и Русия. Същите причини стоят и зад примера ти защо руските ценни книжа не се котират. Ми щото Вашингтон е наредил това! Няма нищо общо с икономически и финансови закони, чиста политика и глобалнно надиграване. А нас ще ни помпат дотогава, докато гоним руски дипломати, сега това е модерно, виждаме какво става в Чехия примерно, и не само, италианците също натириха куп руски агенти... Борисов просто се възползва от глобалната ситуация, за да акумулира огормни средства отвън, вкл. от Брюксел, които обаче усвоиха обръчите от фирми около ГЕРБ и ДПС предимно, с ортака маша на Доган т. нар. Шиши или г-н Пеевски. И по магистралите, и изобщо. Само че тези средства в голямата си част просто преминаха през програмите и нашите банки и се върнаха там, откъдето дойдоха, в швейцарските предимно, също в офшорките, и т. н. Нищо почти не остана за бюджета български, да не говорим за трудовия роден човек, примерно които работиха по магистралите, в голямата си част чакат заплати от месеци!!! Да не обяснявам останалото. С две думи - тотален грабеж! И не е лъжа, обикновеният българин си го знае това. А твоите прословути учебници са съставени, за да оправдаят този грабеж, с много префърцунине думи и научни еквилибристики, но е същото - как едни хора да ограбват други. Напълно научно обосновано, разбира се.
"Да, ама не." баси фактите. Сякаш можеш да нареждаш на кредиторите да си дават парите дето ти искаш. "Някой наредил да се загроби България с дългове"... тъпо та вдлъбнато. Много по-евтино би било да купи политически елит, дето да я води. Нищо де, знам че икономиката и математиката са ти слаби страни, ама поне не напъвай да ги подчертаваш...
Споко, като стана министър-председател, ще променя закона и такива като тебе, дето си мислите че сте много способни ще ви оставя да си трупате пенсии където и както искате, обаче ще ви орежа от към социални помощи и минимална пенсия. Който трупал да си живее от натрупаното и никакво спасяване, то е за неможещите. Точно след половин година, сам/сами ще искаш/те да се върнем към "несправедливите социални помощи и минимални пенсии". Мисля, че 6 месеца са достатъчни на схемаджиите да ви преподадът пропуснатите уроци от базови знания по икономика, разпределение на риска, и малко схемо-номика. Разбира се дообразоването ще е платено, яко платено...
lati1960
24/04/2021, 19:07
"Да, ама не." баси фактите. Сякаш можеш да нареждаш на кредиторите да си дават парите дето ти искаш. "Някой наредил да се загроби България с дългове"... тъпо та вдлъбнато. Много по-евтино би било да купи политически елит, дето да я води. Нищо де, знам че икономиката и математиката са ти слаби страни, ама поне не напъвай да ги подчертаваш...
Че кой говори за загробване на България? Говорим за зависимости, различно е. В "моята", в дебелата Книга пише, че на когото си длъжник, негов роб ставаш. Без значение дали си богат или беден. Новият ни Голем Брат се нуждае от сигурен лост да бъдем послушни, а най-сигурният е именно финансовият, конкретно дългът. И това не е от вчера. Не е тайна, виждаме, вкл. по линия на НАТО, че новата администрация на Байдън мобилизира всички свои съюзници по линия на своето противопоставяне на Русия, това е цялата работа. Поне на този етап. Утре ще е нещо друго, но "педалът" пак ще е дългът, финансовата зависимост, която се трансформира в глобална и политическа, когато е нужно. Иначе българинът е Андрешко, хитрец, който само мрънкяви и се оплаква, но иначе... ето фактите:
https://www.pariteni.bg/novini/kreditirane/...-na-vlog-238833По тази линия ти излезе прав - много са малко реално бедните хора у нас, но ги има. Така е навсякъде, но не си прав, че винаги е въпрос на личен избор. Има хора възрастни, самотни, болни... , но да не измествам темата. За дълга говорим. А по него истината е, каквато я дадох по-горе, данните са на БНБ, не съм ги измислил аз. Ще повторя: Когато идват на власт ГЕРБ с Борисов и Цветанов /да не забравяме ролята и на другия "кръстник", важна беше!/, дългът на България е 5% от БВП, сега отива към 30% след над 10 г. управление. Сам можеш да сметнеш колко е това в кеш и милиарди. Отделно актуализациите по бюджета всяка година, многократно, търгуване с държавни облигации на вътрешния и външните пазари, междуфирмената задлъжнялост, и т. н., да не изброявам всичко. Отделно изпапаните от обръчите милиарди от Брюксел! И, когато положението сега, вкл. и заради пандемията, почва да става неудържимо и тежко, Бате хитро се измъква по терлици от властта, изпълнителната, за да операт други пешкира, образно казано. После, като президент ще се върне пак на бял кон, вероятно след като прокара идеята за президентска република, защо не /вече индикират някои това/, и, пак - пременил се Илия, огледал се, пак си в тия. И у нас ще се наложи буквално Путиновият модел от омразната за някои Русия. Един вожд, една Партия, един народ.

Само че докато текат тези политически игри, ще мине много време, цената отново ще платим гражданите, буквално и всякак. Като го слушаме тия дни Бойко, по-възрастните си припомнят буквално Тато, едно към едно! Никаква разлика. Гадното в цялата работа е, че българите, след над 30 г. "преход", се върнахме там, откъдето тръгнахме - към едноличен тоталитарен посткомунистически режим. Жалко. Толкова са прозрачни от статуквото, но вече не ми се говори, съжалявам.

А ти бъди здрав, нищо лично, с уважение!
Я пак, че пропусна: Как "големите братя" (Сорос, рептилите или там "елита" на конспирацията) нареждат на кредиторите да купуват български ДЦК?
lati1960
25/04/2021, 18:41
Я пак, че пропусна: Как "големите братя" (Сорос, рептилите или там "елита" на конспирацията) нареждат на кредиторите да купуват български ДЦК?

Чудно ти е, нали? Как по политически и глобални причини някой може да нареди не, но да посъветва други от "клана" да купят определени държавни ценни книжа, в случая български. Ми, Пите, така се купува влияние, също натиск, чрез купуване на дълг, нали за това говорихме дотук. А самия ни т. нар. "елит" няма дужда да го купуват, защо да си дават парѝте? Просто му позволяват да ограбва собствения си народ, и той винаги ще слушка, каквото му се нареди отвън. Това и наблюдаваме. Или ти виждаш нещо друго?
-----------------------
Единствените ценни книжа, които не се котират и изкупуват в момента, точно по политически причини наложени от Америка, са руските. Българските не са някакъв специален случай, различен от които и да било други, без упоменатите. И ще илюстрирам с пример подбудите по същото: Преди повече от 20 години финансови глобални институции като Световната Банка и МВФонд налагаха изключително тежки рестрикции по отношение на България, докато имаше активи за изкупуване и приватизация, а също за да я откъснат от руското влияние. Сега същите дават високи оценки за състоянието на българската икономика, пресилено разбира се, а също си затварят очите по нарушаване наложените от самите тях бюджетни и други критерии, банкови, финансови, и т. н., само защото страната ни е важна стратегичиски по хибридната война, която САЩ водят срещу Русия. Преди 15 г. примерно нямаше да бъде възможно български премиер да тегли дълг през месец-два и да нарушава така драстично бюджетната дисциплина наложена от същите световни банки. Сега е възможно. Защо? Каква е разликата? Тогава дългът бе сведен до мижавите 5%, плюс над 10 милиарда резерв, сега е почти 30%, резервът се топи ежемесечно, налагат се актуализации през месец, нов дълг също. Че каква е тази прекрасна наша икономика?! Че тя без заеми и актуализации ще се срине за дни!!! Пише го точно в твоите дебели учебници, чети! Но няма да ни пипат, докато играем срещу руснаците. И в това няма никаква икономическа или финансова локига. Всичко е политика, приятелю. Глобални игри за надмощие, за власт и парѝ, и за още власт, и още пари, и още, и още, няма насищане. Америка примерно е фалирала отдавна, но продължават да я помпат с напечатани хартийки. Докога? Ми докато китайците ги изкупуват. Щото руснаците спряха. Е, кой е сега глобалната сила? Който плаща, той поръчва. Ти имаш прекалено остарели псавдоакадемични разбирания за финанси и икономика, светът днес е различен, много по-динамичен и многолик отпреди. Нищо вече не е такова, каквото е било. Предстои ти да го разбереш, поне се надявам.
Радио Ереван
25/04/2021, 20:40
Споко, като стана министър-председател, ще променя закона и такива като тебе, дето си мислите че сте много способни ще ви оставя да си трупате пенсии където и както искате, обаче ще ви орежа от към социални помощи и минимална пенсия. Който трупал да си живее от натрупаното и никакво спасяване, то е за неможещите. Точно след половин година, сам/сами ще искаш/те да се върнем към "несправедливите социални помощи и минимални пенсии". Мисля, че 6 месеца са достатъчни на схемаджиите да ви преподадът пропуснатите уроци от базови знания по икономика, разпределение на риска, и малко схемо-номика. Разбира се дообразоването ще е платено, яко платено...
В никакъв случай няма да иска да се върна. Ако е възможно, ще искам да ми дадат сумата, която е събрана от социалните ми осигуровки. Нямам нужда нито от пенсия, нито от социални помощи, нито от базови знания по икономика. Аз ги имам, а и съм работил преди да стана държавен служител. В момента също си управлявам парите и имотите успешно, така че няма проблем. Такъв премиер искам, който да промени закона.
За съжаление това на практика е невъзможно.
Явно си от хората, дето учат нещата по трудния начин — на собствен гръб, вместо да го премислиш и да видиш дали някъде по света е сработило, ползвали са го и какво е станало накрая. Баце, инфлацията така "стапя" дългосрочните спестявания в пари, че за да стоиш на едно място (като покупателна способност на парите в сметката) изисква да се поемат големи рискове с инвестирането им (голям % доходност, който да бори инфлацията), които в дългосрочен план водят до големи издънки. От друга страна, колкото повече ти и такива като тебе трупат отделно и рисково, толкова повече мераклии да ви вземат кинтите ще има, което вдига риска допълнително. Радвай се, че няма такъв политик, дето да направи това дето описах.
Ако не ми вярваш, намери японец и го питай що не се върнат към системата на дядовците им — без пенсии (гарантирани и от държавата) и "който каквото си е заделил, това му е за старини".
ЕДна "справедлива" масова пенсионна система няма как да се основава единствено върху личните вноски през годините и да работи както трябва. Ето заради това в момента "пенсиите" изглеждат "несправедливи" за тези дето внасят/са внасяли повече и сега ги изравняват към невнасялите, и от друга страна "пенсиите са несправедливи" като размер, на тези дето са на ръба на глада... Пропуснат е момента с това "кой в момента изхранва пенсионера, и колко е допринесъл самия пенсионер за това изхранване в момента".
Радио Ереван
26/04/2021, 18:06
Явно си от хората, дето учат нещата по трудния начин — на собствен гръб, вместо да го премислиш и да видиш дали някъде по света е сработило, ползвали са го и какво е станало накрая. Баце, инфлацията така "стапя" дългосрочните спестявания в пари, че за да стоиш на едно място (като покупателна способност на парите в сметката) изисква да се поемат големи рискове с инвестирането им (голям % доходност, който да бори инфлацията), които в дългосрочен план водят до големи издънки. От друга страна, колкото повече ти и такива като тебе трупат отделно и рисково, толкова повече мераклии да ви вземат кинтите ще има, което вдига риска допълнително. Радвай се, че няма такъв политик, дето да направи това дето описах.
Ако не ми вярваш, намери японец и го питай що не се върнат към системата на дядовците им — без пенсии (гарантирани и от държавата) и "който каквото си е заделил, това му е за старини".
ЕДна "справедлива" масова пенсионна система няма как да се основава единствено върху личните вноски през годините и да работи както трябва. Ето заради това в момента "пенсиите" изглеждат "несправедливи" за тези дето внасят/са внасяли повече и сега ги изравняват към невнасялите, и от друга страна "пенсиите са несправедливи" като размер, на тези дето са на ръба на глада... Пропуснат е момента с това "кой в момента изхранва пенсионера, и колко е допринесъл самия пенсионер за това изхранване в момента".
Бай Ганьо го описа много добре какво правят в ЮАР. Парите ти се актуализират съобразно инфлацията. Естествено, че 200 лева осигуровки преди 10 години имат една стойност, а днес друга стойност Ако имаш предвид, че ще държа парите в банка, много се лъжеш. Ще ги инвестирам някъде. Най-лесно е в недвижим имот, който дори можеш да прехвърлиш срещу издръжка и гледане на старини с запазено ползване, ако нищо от друго не разбираш, но има и друго опции.
Аз с или без пенсия мога да живея. Не разчитам на нея и сега. Каквото ми дадат, дадат. Няма да е малка сравнение с на останалите.
Пенсии са получавали някога само полицаите в Япония. Тогава са били по-развита държава, сравнение с останалите страни, не мислиш ли?
Допринесъл е в зависимост колко осигуровки е внесъл/колко данъци е платил (преди да бъде въведено соц. осигуряване). Писах ти, пенсиите не са социални помощи. Който е на ръба на глада, да се обърне към социалните.
Ти питай японците що не искат "без пенсии, като преди", когато са си спестявали яко в банките, а държавата им е гарантирала спестеното и приличен процент олихвяване. Виж попрочети нещо по въпроса как така днес хем имат големи пенсии, хем не им стигат. Това, дето "държавата компенсира инфлацията" в ЮАР. Държавата не произвежда нищо, че да може да компенсира, тя само може да взема от който има, и да преразпределя към който няма или когото реши да компенсира. Сигурен съм, че не те кефи и не го намираш справедливо.
Това че имаш имоти... хайде да не ти забранят втори имот като през соца, ама колко му е да ти обложат жестоко всичко от втория имот нататък за да има за социални пенсии на наборите ти. Имаш, каквото държавата ти позволи да имаш, щото ако ѝ потрябва и си го взема и не те пита.
Не си вярвай, че си независим. В обществото няма "независим" и "сигурен", нито като пари, нито като потребител/създател на услуги и стоки.
Радио Ереван
26/04/2021, 20:09
Ти питай японците що не искат "без пенсии, като преди", когато са си спестявали яко в банките, а държавата им е гарантирала спестеното и приличен процент олихвяване. Виж попрочети нещо по въпроса как така днес хем имат големи пенсии, хем не им стигат. Това, дето "държавата компенсира инфлацията" в ЮАР. Държавата не произвежда нищо, че да може да компенсира, тя само може да взема от който има, и да преразпределя към който няма или когото реши да компенсира. Сигурен съм, че не те кефи и не го намираш справедливо.
Това че имаш имоти... хайде да не ти забранят втори имот като през соца, ама колко му е да ти обложат жестоко всичко от втория имот нататък за да има за социални пенсии на наборите ти. Имаш, каквото държавата ти позволи да имаш, щото ако ѝ потрябва и си го взема и не те пита.
Не си вярвай, че си независим. В обществото няма "независим" и "сигурен", нито като пари, нито като потребител/създател на услуги и стоки.
Знам само, че бяха по-развити от сега. Дали са доволни, не знам. И преди и сега се скъсват от работа. Ами да, държавата не трябва да се меси. Имат пенсионни фондове, но ако искаш можеш да си получиш парите обложени с данък, което е нормално. Ти не си плащал данъци върху тези суми.
Да го обложат, колко да го обложат? Да го вдигнат два пъти примерно. Ако е повече, сигурен съм, че изменението в закона за МДТ ще се обяви за противоконституционно. МДТ не са за да се осигуряват социални пенсии, а за да се подобрява благосъстоянието на градовете. Ако имаш предвид данък богатство, такъв от 2% го предложиха миналато година в САЩ за имущество над 50 милиона долара и не го приеха. Всякакъв данък, който застрашава собствеността на хората е противоконституционен.
Абсолютно независими хора няма, но относително има.
Радио Ереван
26/04/2021, 23:03
Абсолютно независими хора няма, но има такива, които са помислили за бъдещето си.[/quote]
Мислиш си че знаеш, ама ще го учиш по трудния начин. Нормално е американския данък богатсво да не мине, щото за богатството вече е платен данък или ще бъде платен данък (щото богатството може да е просто инвестиция, която я сработи, я изгори, и държавата е решила че е "по-добре инвестиция и развитие, вместо данък и преразпределяне". А конституцията може много бързо да се промени, и да не защитава частната собственост, дори напротив. Баси, поне това трябва да си научил от българската история, хем няма и век от когато се е случило — държавата да вземе каквото си иска от гражданите. В тази посока, твоето "имам за старини" е вярно, докато останалите също имат прилични пенсии. Почнат ли да липсват пенсии, държавата (политиците дето искат да са на власт) веднага ще потърсят от къде да вземат че да преразпределят към нуждаещите се... и тези като тебе, дето имат по няколко ризи ще оголеят... Звучи разтревожващо, обаче си е вярно отвсякъде — държавните закони не са природни и могат да се променят драстично в кратък срок.
Радио Ереван
27/04/2021, 21:27
Мислиш си че знаеш, ама ще го учиш по трудния начин. Нормално е американския данък богатсво да не мине, щото за богатството вече е платен данък или ще бъде платен данък (щото богатството може да е просто инвестиция, която я сработи, я изгори, и държавата е решила че е "по-добре инвестиция и развитие, вместо данък и преразпределяне". А конституцията може много бързо да се промени, и да не защитава частната собственост, дори напротив. Баси, поне това трябва да си научил от българската история, хем няма и век от когато се е случило — държавата да вземе каквото си иска от гражданите. В тази посока, твоето "имам за старини" е вярно, докато останалите също имат прилични пенсии. Почнат ли да липсват пенсии, държавата (политиците дето искат да са на власт) веднага ще потърсят от къде да вземат че да преразпределят към нуждаещите се... и тези като тебе, дето имат по няколко ризи ще оголеят... Звучи разтревожващо, обаче си е вярно отвсякъде — държавните закони не са природни и могат да се променят драстично в кратък срок.
След като съм успешен, би трябвало да имам някакви познания. Или си мислиш, че съм късметлия?

Конституцията за такъв данък не може да се промени нито лесно нито трудно. Трябва да се направи нова и познай дали ще има мералии да извършат подобна глупост. Би могло да се повиши ДДС, дори преките данъци, което също ще се отрази на благосъстоянието ни, но да направиш частична експоприация е лудост. Държавата може много, но не и всичко.
Почнат ли да нямат пари за пенсии, първо ще увеличат пенсионната възраст, след това ще увеличат данъците, но не и данък богатство в такъв вид. Накрая могат да намалят големите пенсии, примерно с данък. Държавата има какво да направи, не е нужно да прави такава глупост.
lati1960
28/04/2021, 18:14
Брях, че що не каза веднага, да ходим всички работливи към Варна и моренцето! Прекрасен град, слънчеви хора, ще дойдат и онез разголените лесни европейки, украинки, че и рускини...

Е, ще побачкаме малко, може. Но нали е за четири цифри, става. Според теб навсякъде се предлага работа за четири и пет цифрени заплати, но никой не ще да работи за тия парѝ.

Стига бе! Тогава откъде се взеха ето тези:
https://www.pariteni.bg/novini/rabota/nad-2...-bednost-238879 Сигурно са прекалено тъпи и необразовани, че не щат да идат във Варна или другаде да изкарват четири цифрени заплати, ми се бъхтят от глупост за жълти стотинки. Човеко, на такива лакардии като твоите като деца казвахме: Посмали, Манго! Хайде посмали малко, от кумува срама, както е рекъл народа, че почна някакви фантазии да пишеш вече! Или и ти като Бойко си натъпкал нощното шкафче с пачки, няма кво да ги правиш, и ги раздаваш на килограм от джипката.
"Лесни жени", "бачкаме малко", "бъхтят за жълти стотинки", "посмали Манго", "фантазии пишеш", "шкафчета пълни с пачки"... С това в главата, няма да ти върже. И да се повторя: жена от другия край на България, сама, само с метлата и парцала си изплати апартамент и си отгледа децата, и да, получава четирицифрена заплата. Ти си прецени дали наистина "са прекалено тъпи" (онези дето сам ги описа) или всичко опира до обикновения мъзел и страх...
lati1960
29/04/2021, 19:38
"Лесни жени", "бачкаме малко", "бъхтят за жълти стотинки", "посмали Манго", "фантазии пишеш", "шкафчета пълни с пачки"... С това в главата, няма да ти върже. И да се повторя: жена от другия край на България, сама, само с метлата и парцала си изплати апартамент и си отгледа децата, и да, получава четирицифрена заплата. Ти си прецени дали наистина "са прекалено тъпи" (онези дето сам ги описа) или всичко опира до обикновения мъзел и страх...
Ми сигурно близо милион работещи българи са прекалено тъпи, щото не знаят как с кофа и парцал се изплаща апартамент и се гледат деца с четири цифрена заплата. Ти сериозно ли? Едва ли. Винаги когато нещата опрат да конкретизираш фактологически /иначе уж много държиш на фактите/, ти само общи приказки редиш тука, точно "фантазии пишеш". Ако не е така, давай да видим къде е работила тая чистачка с кофата и парцала за четири цифрена заплата? И дали е възможно един милион българи да го вършат същото. Ако да, веднага призовавам:
- Хора, грабвайте кофите и парцала, и ставайте скоростно милионери!
Край на бедността, мизерията и недоимъка. Наш Пите откри разковничето за всеобщото благо. Бравос на човека! Така става, когато някой заляга над дебелите учебници