Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: .....големия разход.....големия приход..
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
Mukaveev
Най - големия разход на държавата е за пенсии...
Най - големия приход за държавата е от ДДС.....

Мисля си, от тази статистика какъв извод може да си направи човек , за държавата и за управлението ?

Питето
Екстра е. Щом облагането на харченето покрива социалната помощ за възраст, значи хората дето харчат са с прилични доходи. Сега, колко време ще се балансират приходите и харчовете по тази схема, вече е трети въпрос. Четвърти въпрос е, що старите хора чакат на държавна социална помощ, а нямат други, независими от политиците, източници на доходи е пети въпрос. Шестия въпрос е що пишеш по форумите и чакаш на ДДС и акцизите да ти свършат работата в магазините, вместо да облагаш доходите при източниците...
Радио Ереван
Цитат(Mukaveev @ 14/11/2020, 23:41) <{POST_SNAPBACK}>
Най - големия разход на държавата е за пенсии...
Най - големия приход за държавата е от ДДС.....

Мисля си, от тази статистика какъв извод може да си направи човек , за държавата и за управлението ?

Щом е най-големият разход, нека се увеличи пенсионната възраст. Би могло да се помисли за данък и здравни осигуровки върху пенсиите, както и за отмяна на привилегиите на пенсионерите. Стига са ни точили бюджета.
Щом е най-големият приход, нека се увеличи ДДС примерно с 25%.

Това са изводите. smile.gif
ЕксГорски
Цитат(Радио Ереван @ 15/11/2020, 14:28) <{POST_SNAPBACK}>
Би могло да се помисли за данък и здравни осигуровки върху пенсиите, както и за отмяна на привилегиите на пенсионерите. Стига са ни точили бюджета.

Само за информация (моя) : колко са ви средно пенсиите (не твоята - на българските пенсионери) ?
И като им вземеш това, което предлагаш, колко ще им останат на пенсионерите и какво могат да си купят с това - само се питам - аз към пенсиите (българските) нямам никакакво отношение
Бай Ганьо
Горски, българинът е лъжец по рождение. И не само той.
Не можеш цял живот да прецакваш държавата, а накрая да разчиташ на нея.
Тая социалност при смешни приходи не я разбирам.
Остави няколко поколения на мизерия, но истинска и ще видиш как системите ще заработят.
Питето
В твоята посока, може пенсионерите да се обложат с регресивен данък. Колкото по-рано се пенсионираш, толкова по-голям данък плащаш, и данъка намаля с нарастване на възрастта, като се нулира, около 70 години, а след тази възраст почва да трупа кинти към пенсията. Така де, за къв да ми вдигат ДДС-то, като може да дръпнем една "гръцка подстрижка" на тарикатите, дето са направили огромни пенсии в "мътните времена" и смятат да се пенсионират предсрочно, та да харчат повечко и по-дълго време. angel_not.gif
Mukaveev
Цитат(Бай Ганьо @ 15/11/2020, 16:08) <{POST_SNAPBACK}>
Горски, българинът е лъжец по рождение. И не само той.
Не можеш цял живот да прецакваш държавата, а накрая да разчиташ на нея.
Тая социалност при смешни приходи не я разбирам.
Остави няколко поколения на мизерия, но истинска и ще видиш как системите ще заработят.

Толко си се объркал , че и с компас не можеш да се намериш.....
Mukaveev
Цитат(ЕксГорски @ 15/11/2020, 15:36) <{POST_SNAPBACK}>
Само за информация (моя) : колко са ви средно пенсиите (не твоята - на българските пенсионери) ?
И като им вземеш това, което предлагаш, колко ще им останат на пенсионерите и какво могат да си купят с това - само се питам - аз към пенсиите (българските) нямам никакакво отношение

Около 1 милион са пенсионерите, които ще получават по 300 лева минимална пенсия ......как ти се вижда ?
Иначе общия им брой е 2 180 000 ....... е някой взимат и по 400 - 500 ....
Радио Ереван
Цитат(ЕксГорски @ 15/11/2020, 15:36) <{POST_SNAPBACK}>

Баба знае две и двеста. Има пенсии по 250 (от догодина 300) лева, но има и такива по 1200 (от догодина 1440) лева. Има и една шепа хора с над 2000 лева пенсии - бивши президенти, премиери и т.н..8% за здравни осигуровки и после 10% ДОД, можеш сам да пресметнеш. Средната мисля, че е над 400 лева. Досега не съм видял пенсионери да протестират за по-големи пенсии. Значи са им достатъчни. smile.gif
Бай Ганьо
И кое ми е объркването? Че цял живот се осигурявяш на минимална заплата, а след това очакваш максимална пенсия! Знаеш ли кога тук държавата ще ти дотури, ако пенсията ти е нищожна? Точно никога. Колкото си внасял, толкоз ти дава.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 15/11/2020, 17:25) <{POST_SNAPBACK}>
В твоята посока, може пенсионерите да се обложат с регресивен данък. Колкото по-рано се пенсионираш, толкова по-голям данък плащаш, и данъка намаля с нарастване на възрастта, като се нулира, около 70 години, а след тази възраст почва да трупа кинти към пенсията. Така де, за къв да ми вдигат ДДС-то, като може да дръпнем една "гръцка подстрижка" на тарикатите, дето са направили огромни пенсии в "мътните времена" и смятат да се пенсионират предсрочно, та да харчат повечко и по-дълго време. angel_not.gif

Хайде нека да се нулира на около 85 години и стискаме ръцете? p.gif Така ще се стимулират дълголетниците. smile.gif
Радио Ереван
Цитат(Радио Ереван @ 15/11/2020, 14:28) <{POST_SNAPBACK}>
Щом е най-големият разход, нека се увеличи пенсионната възраст. Би могло да се помисли за данък и здравни осигуровки върху пенсиите, както и за отмяна на привилегиите на пенсионерите. Стига са ни точили бюджета.
Щом е най-големият приход, нека се увеличи ДДС примерно с (на) 25%.

Това са изводите. smile.gif

Mukaveev
Цитат(Бай Ганьо @ 15/11/2020, 18:45) <{POST_SNAPBACK}>
И кое ми е объркването? Че цял живот се осигурявяш на минимална заплата, а след това очакваш максимална пенсия! Знаеш ли кога тук държавата ще ти дотури, ако пенсията ти е нищожна? Точно никога. Колкото си внасял, толкоз ти дава.

Ако колкото внасяш , толкова ти дават е добре.....това е схема , има логика .....само , че тук не е така.
Пенсионерите са най......прецаканите хора. Заради големия разход към тях , държавата мисли постоянно само как да ги ореже, затова пенсионната тема е най - преправяната . За 2 години имаше 40 поправки и то не за да вземеш повече , а само как да те ощракат още малко.....
Прецакани са и тези с големите заплати ..... ако се осигурявал на 15 000 - 30 000 колко ще получи ? 1400..... изобщо държавата прецаква всичките си поданици.
Една правителствена женица казва ......е ми няма пари в касата ,,.... е ми няма .... бъркахте 100 пъти в нея , как да има.
Изобщо тука толкова тънки уникално балкански , просташки крадливи нотки има , че само здраво напушил се тип може да му се струва нормално подобно отношение.
Mukaveev
Увеличението на ДДС - то води до неговото не събиране..... и се обезсмисля увеличението .
Пенсиите през новата година ще са около 12 млрд. лева......несъбраното ДДС за изтеклата година е около 20 млрд. лева.....
Икономика , инвестиции.......мизерия.
Радио Ереван
Цитат(Mukaveev @ 15/11/2020, 18:59) <{POST_SNAPBACK}>
Ако колкото внасяш , толкова ти дават е добре.....това е схема , има логика .....само , че тук не е така.
Пенсионерите са най......прецаканите хора. Заради големия разход към тях , държавата мисли постоянно само как да ги ореже, затова пенсионната тема е най - преправяната . За 2 години имаше 40 поправки и то не за да вземеш повече , а само как да те ощракат още малко.....
Прецакани са и тези с големите заплати ..... ако се осигурявал на 15 000 - 30 000 колко ще получи ? 1400..... изобщо държавата прецаква всичките си поданици.
Една правителствена женица казва ......е ми няма пари в касата ,,.... е ми няма .... бъркахте 100 пъти в нея , как да има.
Изобщо тука толкова тънки уникално балкански , просташки крадливи нотки има , че само здраво напушил се тип може да му се струва нормално подобно отношение.

Недей писа неверни неща. Горната граница на осигуровките е 3000 лева. Миналата година беше 2600 лева.
Повече от тях са прецакани тези, които им изкарват пенсиите. Те дават, а пенсионерите получават.
Радио Ереван
Цитат(Mukaveev @ 15/11/2020, 19:02) <{POST_SNAPBACK}>
Увеличението на ДДС - то води до неговото не събиране..... и се обезсмисля увеличението .
Пенсиите през новата година ще са около 12 млрд. лева......несъбраното ДДС за изтеклата година е около 20 млрд. лева.....
Икономика , инвестиции.......мизерия.

Ами, води до несъбиране. То е апетитна хапка и сега когато е 20%, но съвсем не са 20 млрд. лева несъбрани. Стига писа небивалици.
https://news.bg/politics/nap-ne-16-a-5-4-ml...ranoto-dds.html
Бай Ганьо
Не знам как е при вас, но тук сметката е проста.
За пенсия се заделят общо 18% от заплатата ти.
Ако работиш 40 години, 20 години като пенсионер ще получаваш 36% от заплатата си.
Ако се има предвид, че децата си ги изучил, оженил изплатил си къща, кола тези 36% не са много, но ще се справиш прилично.
Радио Ереван
Цитат(Бай Ганьо @ 15/11/2020, 19:13) <{POST_SNAPBACK}>
Ако работиш 40 години, 20 години като пенсионер ще получаваш 36% от заплатата си.
Ако се има предвид, че децата си ги изучил, оженил изплатил си къща ,кола тези 36% не са много, но ще се справиш прилично.

36% от последната заплата ли? И после ще расте ли или ще я яде инфлацията? А като изминат тези 20 години?
Не е ли по-добре тези 18% да ти сам да си ги инвестираш в нещо и после да ги харчиш? Или да живееш нашироко без да пестиш и децата ти да те издържат на старини? Така не е ли по-справедливо?
Бай Ганьо
Парите се инвестират от пенсионните фондове.
Тази сметка е най-лошият вариант.
Приемаш, че инвестициите покриват инфлацията, а ако е повече си на +.
Mukaveev
Да , така...... има хора , нещо работили 40 - 45 г0д9ни.......с мизерни пенсии. Малко внасяли хубаво - малко, но пък 40 г. работил.....колкото и малко да е не заслужаваш 150 Е ..... а ги получаваш не защото си малко внасял , а защото си ограбен....
Mukaveev
Цитат(Бай Ганьо @ 15/11/2020, 19:13) <{POST_SNAPBACK}>
Ако се има предвид, че децата си ги изучил, оженил изплатил си къща, кола тези 36% не са много, но ще се справиш прилично.

Знаеш ли какво си изложил...... една логична сметка и там където си може тая мисъл да върви. Тука НОЙ е тотално затънал , всяка година държавата му дава едни 4 млрд. и това ще е докато някой следваш политик се изправи вдигне ръце и каже...... е мииии няма никакви пари . Работил , внасял , заделял..... пари няма . 36 % . 50 %....... ощракали са ги - няма . Айде направи сметка кой колко ще отмъкне.
Ниска раждаемост , висока смъртност и здрава емиграция на работоспособно население. Държава със затихващи функции.....
Mukaveev
Пълни глупости разтяга Димитрова.....замазва положението , .....

За тия здрави кражби имаше доста сигнали, но.....партията е яка.

ЦЪК
Радио Ереван
Цитат(Mukaveev @ 15/11/2020, 19:58) <{POST_SNAPBACK}>
Пълни глупости разтяга Димитрова.....замазва положението , .....

За тия здрави кражби имаше доста сигнали, но.....партията е яка.

ЦЪК

Дори да е вярно публикацията, сумата е много по-малка от 20 млрд. на година. Няма спор, че е апетитна хапка и сега и увеличението му няма да намали събирането му.
Радио Ереван
Цитат(Бай Ганьо @ 15/11/2020, 19:27) <{POST_SNAPBACK}>
Парите се инвестират от пенсионните фондове.
Тази сметка е най-лошият вариант.
Приемаш, че инвестициите покриват инфлацията, а ако е повече си на +.

Не ми отговори на въпросите.
Ако можеш сам да инвестираш, защо да разчиташ на фондове?
Ами ако човекът умре преди пенсиониране, парите му взимат ли се от наследниците му?
Радио Ереван
Цитат(Mukaveev @ 15/11/2020, 19:28) <{POST_SNAPBACK}>
Да , така...... има хора , нещо работили 40 - 45 г0д9ни.......с мизерни пенсии. Малко внасяли хубаво - малко, но пък 40 г. работил.....колкото и малко да е не заслужаваш 150 Е ..... а ги получаваш не защото си малко внасял , а защото си ограбен....

Там е работата, че нищо не са внесли. Парите са отивали за пенсии на тогашните пенсионери.
Ето, направиха го. Минималната стана 300 лева. Сега този който е с 300 лева и нагоре пенсия е прецакан. Прецакан е и бюджетът, ама нали идват избори.
Mukaveev
Цитат(Радио Ереван @ 15/11/2020, 20:52) <{POST_SNAPBACK}>
Дори да е вярно публикацията, сумата е много по-малка от 20 млрд. на година. Няма спор, че е апетитна хапка и сега и увеличението му няма да намали събирането му.

Да сумата не е на година, но е и много по - голяма от 20.....много.

Към 31 декември 2016 г. НАП има да събира умопомрачителната сума от 29,8 млрд.лв..... цък
Mukaveev
За периода 2013 - 2016.......данни след направен одит на Сметната палата
D-rA
Толкова ли е трудно да се проследят "продадени" за жълти стотинки или "прехвърлени" фирми на малоимотни лица и тези сделки да се анулират? Защо се обявяват за трудно или невъзможно дългосъбиране? Всяка сделка от подобен характер има "продавач" - него да подгонят... Или всички вкупом да спрем с данъчни плащания - докато държавата стане Държава. sunbathing.gif
Бай Ганьо
Държавата не позволява сам да боравиш с парите си за пенсия.
Презумцията е че ти можеш да загубиш всичко.
Все пак тези пенсионни фондове имат солиден опит в инвестирането.
Ако умреш и имаш остатък от пенсия тя се наследява от посочени от тебе наследници.
Имаш право още в деня на пенсионирането си да изтеглиш една трета от парите си без да плащаш даньци за тях. Ако ги изтеглиш всички или повече от една трета те облагат с данък (не съм сигурен за процента) но е не по-малко от 33%.
Mukaveev
Не става така...... това го позволява закона , който така е направен.
Много, много трудно ще стане държава така както си я представяш. съсипията е уникална .... трябва да се изучава в учебниците.
D-rA
Цитат(Mukaveev @ 15/11/2020, 22:20) <{POST_SNAPBACK}>
Не става така...... това го позволява закона , който така е направен.
Много, много трудно ще стане държава така както си я представяш. съсипията е уникална .... трябва да се изучава в учебниците.

Ами "революция за законност" - всички закони позволяващи ущърб на държавността - в кофата. sunbathing.gif
Mukaveev
Частните пенсионни фондове са на загуба от началото на 2020 г........
Всички регистрират отрицателна доходност между минус 3.08% и минус 8.26%.....

За 60 работни дни кризата на световните пазари, предизвикана от пандемията с коронавируса, е започнала да топи парите за втора пенсия на родените след 1959 г., показва статистика на Комисията за финансов надзор. Сривът от началото на годината е повсеместен, като универсалните фондове регистрират отрицателна доходност между минус 3.08% и минус 8.26%. Лоши са и резултатите на доброволните фондове, където хората се осигуряват за т.нар. трета пенсия....... цък

.....Иначе са прибрали 160 млн. за управление на парите. Доходът от тази никаква пенсия ще е 18 - 30 лв. ....след време , инфлацията ще е изяла всичко , иначе са ги поуправлявали добре. После не се знае какво ще стане и с тях в държава като нашата. Вече се направи опит да се национализират , петък вечер , понеделник май беше празник , но вторник журналистите ги надушиха и работата се размина. Но накрая като се закъса здраво за пари......ще им теглят ножа и на тях. В Унгария май ги национализираха.....могат - взимат.
Всичко е уникална измама..... и ние сме уникални , така ни работи мисълта.
Радио Ереван
Цитат(Бай Ганьо @ 15/11/2020, 22:03) <{POST_SNAPBACK}>
Държавата не позволява сам да боравиш с парите си за пенсия.
Презумцията е че ти можеш да загубиш всичко.
Все пак тези пенсионни фондове имат солиден опит в инвестирането.
Ако умреш и имаш остатък от пенсия тя се наследява от посочени от тебе наследници.
Имаш право още в деня на пенсионирането си да изтеглиш една трета от парите си без да плащаш даньци за тях. Ако ги изтеглиш всички или повече от една трета те облагат с данък (не съм сигурен за процента) но е не по-малко от 33%.

Презумцията е, че си тъп и не резбираш от бизнес. smile.gif Затова трябва някой друг да се погрижи. Нищо ново под слънцето. И в България е така.
Пак не разбрах какво става след като изминат 20 години от пенсионирането и тези 36% пенсия от размера на последната заплата ли са?
Радио Ереван
Цитат(Mukaveev @ 15/11/2020, 21:09) <{POST_SNAPBACK}>
Да сумата не е на година, но е и много по - голяма от 20.....много.

Към 31 декември 2016 г. НАП има да събира умопомрачителната сума от 29,8 млрд.лв..... цък

Чети внимтелно, не става въпрос само за ДДС и пак ще ти напиша, увеличението на ДДС по какъв начин ще повлияе на неговото събиране?
Бай Ганьо
Ще обясня малко по-подробно тогава.
Навършваш 65 години и се пенсионираш.
Тук няма коефициенти, години стаж, или други глупости.
Ако събраната ти сума за пенсия за 40 години работа е да кажем 1,000,000.
Веднага можеш да изтеглиш една трета или 333, 333 чисти.
Демек не ти се облагат с данък.
Останалите 666 667 сключваш сделка за колко години ти искаш да ти се изплащат на месец като пенсия. Ако смяташ, че ще живееш още 15 години ще ти плащат по 3 703 на месец но ще платиш и данъци на тях. Можеш да направиш сделка и за една година. Ще ти плащат по 55 555 на месец но с голям данък. Тук данъкът е прогресивен. Твой избор.
Ако живееш по-дълго от сключената сделка ти се плаща социална пенсия, която тук е много малка: R1 750. Или около 175 лв на месец.
Радио Ереван
Цитат(Бай Ганьо @ 16/11/2020, 12:04) <{POST_SNAPBACK}>
Ще обясня малко по-подробно тогава.
Навършваш 65 години и се пенсионираш.
Тук няма коефициенти, години стаж, или други глупости.
Ако събраната ти сума за пенсия за 40 години работа е да кажем 1,000,000.
Веднага можеш да изтеглиш една трета или 333, 333 чисти.
Демек не ти се облагат с данък.
Останалите 666 667 сключваш сделка за колко години ти искаш да ти се изплащат на месец като пенсия. Ако смяташ, че ще живееш още 15 години ще ти плащат по 3 703 на месец но ще платиш и данъци на тях. Можеш да направиш сделка и за една година. Ще ти плащат по 55 555 на месец но с голям данък. Тук данъкът е прогресивен. Твой избор.

Значи събираш в продължение на 40 години кинти, които обаче не се олихвяват и почти цялата събрана сума се е обезценила от инфлацията. Сложи средно преди 20 години какви са били цените и ще разбереш за какво става въпрос. Според мен си прецакан, щом парите ти не се олихвяват съобразно инфлацията.

Какво ще стане ако смятам, че ще живея до 105 години, т.е. още 40 години?
Бай Ганьо
Не ме разбра. Тези пари които събираш 40 години се инвестират.
Ако пенсионния фонд е с добра репутация си отгоре с поне 20%.
От тези един милион за които дадох пример твоите са да кажем 800 000.
Останалите 200 000 са от добрата работа на фонда. За другият ти въпрос виж допълнението от предишния ми пост.

ПП. За това, че хората са тъпи и държавата трябва да се грижи за тях е вярно.
Но има сектори, при които ти можеш да откажеш да плащаш пенсионни вноски.
Плаща ти се заплата и осигуряването е изцяло твоя грижа. Но това са сектори, където работят образовани хора.
Радио Ереван
Цитат(Бай Ганьо @ 16/11/2020, 12:41) <{POST_SNAPBACK}>
Не ме разбра. Тези пари които събираш 40 години се инвестират.
Ако пенсионния фонд е с добра репутация си отгоре с поне 20%.
От тези един милион за които дадох пример твоите са да кажем 800 000.
Останалите 200 000 са от добрата работа на фонда. За другият ти въпрос виж допълнението от предишния ми пост.

ПП. За това, че хората са тъпи и държавата трябва да се грижи за тях е вярно.
Но има сектори, при които ти можеш да откажеш да плащаш пенсионни вноски.
Плаща ти се заплата и осигуряването е изцяло твоя грижа. Но това са сектори, където работят образовани хора.

Вече съм съгласен, но все пак човек трябва да има право на избор. От нашата система е много по-справедлива. Има ли опция за пенсиониране по болест?

Какво е това R1 750?

П.П. Ами ако пенсионният фонд фалира? Има ли застраховка?
Бай Ганьо
Това е нашата валута Ранд. Един лев е долу горе 10 ранда.
По принцип можеш да си застаховаш парите, ако фонда фалира.
Аз не съм, защото му имам доверие.
Но нищо не се знае. animatedwink.gif
Има опция за пенсиониране по болест.
Нея не я знам, но предполагам е както на запад.
Питето
Леко с "Ако"-тата. "Ако си се осигурявал на 15-30 000 заплата"... баце, максималното осигуряване е върху 3 000лв заплата. От там нагоре нЕма пенсионни вноски към държавата и тя не ти дължи никаква горница. Та като/ако стигнеш до пенсия, ще получаваш същата пенсия, дето ще я получава и онзи със заплата 3 000лв, нищо че си получавал 5-10 пъти повече — просто държавата ви е облагала еднакво и само до 3 000лв.
В една гадна държава, щяха да ти изпълнят желанието да се осигуряваш на 30 000 и нагоре, пък после... после може да си от онези 25% "примерни граждани", дето си плащат големите вноски, ама не стигат до пенсия. Между другото, лично наблюдение де, ама закона на Мърфи работи на пълни обороти точно в тази финасова област в североизточния край на територията.
Питето
Тц, не става така, щото хората са тъпи, но като цяло имат достатъчно акъл. Самата идея, че ако живееш по-дълго от 70години ще получиш повече ще стимулира хората редовно да си ходят на профилактичните прегледи и изследвания, да натискат за свястна "бърза помощ" ("златния час" се оказа голЕма работа) и качествено лечение, та сами ще се стимулират. Номера е все пак да са на години, та да са в състояние да си изхарчат пенсиите докато са адекватни, щото иначе ще избягат от територията на младини. Сега, ако искаш да гониш дълголетие около век, тогава ще трябва да "стръмно" да вдигаш пенсиите след 85 годишна възраст, и отделно як бонус на всеки прескочил стотака.
Питето
Ако си умен и разбираш от инвестиране, то ще си играл на борсата (дето печалбите и риска са по-големи отколкото при пенсионните фондове) и хич няма да ти пука дали ще имаш държавна пенсия и в какъв размер. И да, повечето хора са тъпи в тази и близките области (щото не ги смятат за приоритет), иначе всички щяха да имат брокери и доходи от борсата, а не мобилни телефони за тагване и селфита...
Питето
Тц. Просто е невъзмжно да имаш едновременно пари дето ги лови инфлация (и на всичкото отгоре зависят от политици дето да водят икономиката) и заедно с тях масова пенсионна система с нисък риск на инвестирането... А и само името е "пенсионна система" щото навремето само най-най-яките фирми са давали пенсии на служителите си, и държавата тук-там на някой мнооооого заслужили и високопоставени хора и после нЕкои политици ползвали думичката "пенсия" и "масова" та да излъжат хората да ги изберат а после... "след мен и потоп". Реалността зад евфемизма "пенсия от държавата" е държавна социална помощ за гражданите, навършили определена възраст, и съвсем логично държавата налива пари в системата.
Кражбите от "пенсиите" са си заложени изначално по друго направление — много дълго време между вноските и теленето. Ката спокойно крадеш днес, щото липсите се откриват три мандата след твоя и никой не знае кой е виновен, та кой ще устиска да не бръкне в кацата с меда.
Радио Ереван
Цитат(Бай Ганьо @ 16/11/2020, 15:51) <{POST_SNAPBACK}>
Това е нашата валута Ранд. Един лев е долу горе 10 ранда.
По принцип можеш да си застаховаш парите, ако фонда фалира.
Аз не съм, защото му имам доверие.
Но нищо не се знае. animatedwink.gif
Има опция за пенсиониране по болест.
Нея не я знам, но предполагам е както на запад.

Аха, значи ЮАР. Климатът там съм чувал, че не е съвсем добър, поне за нас българите.
Белите имат ли някакво предимство все още?
Има ли ковид?
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 16/11/2020, 19:08) <{POST_SNAPBACK}>
Ако си умен и разбираш от инвестиране, то ще си играл на борсата (дето печалбите и риска са по-големи отколкото при пенсионните фондове) и хич няма да ти пука дали ще имаш държавна пенсия и в какъв размер. И да, повечето хора са тъпи в тази и близките области (щото не ги смятат за приоритет), иначе всички щяха да имат брокери и доходи от борсата, а не мобилни телефони за тагване и селфита...

Ами на мен не ми пука (не разчитам на нея) или малко ми пука, тъй като полагам труд за тази държава и смятам, че ще съм я заслужил.
Щях да бъда по-доволен обаче, ако ми даваха социалните осигуровки без да имам право на пенсия, въпреки че не играя на борсата.
Mukaveev
Цитат(Радио Ереван @ 15/11/2020, 23:34) <{POST_SNAPBACK}>
Чети внимтелно, не става въпрос само за ДДС и пак ще ти напиша, увеличението на ДДС по какъв начин ще повлияе на неговото събиране?

Като дигнеш ДДС-то , оскъпяваш стоката и намаляваш потреблението , от там пада и ДДС-то.
Защо го не направят 40 % ...... да го дигнат...
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 16/11/2020, 19:00) <{POST_SNAPBACK}>
Тц, не става така, щото хората са тъпи, но като цяло имат достатъчно акъл. Самата идея, че ако живееш по-дълго от 70години ще получиш повече ще стимулира хората редовно да си ходят на профилактичните прегледи и изследвания, да натискат за свястна "бърза помощ" ("златния час" се оказа голЕма работа) и качествено лечение, та сами ще се стимулират. Номера е все пак да са на години, та да са в състояние да си изхарчат пенсиите докато са адекватни, щото иначе ще избягат от територията на младини. Сега, ако искаш да гониш дълголетие около век, тогава ще трябва да "стръмно" да вдигаш пенсиите след 85 годишна възраст, и отделно як бонус на всеки прескочил стотака.

Хайде да се разберем стръмното увеличение да е след 95 годишна възраст, а якият бонус да е след 103 -тата годишнина. Какво са някакви си три години? smile.gif Помисли си как ще седнат на пейките пред блока и ще обсъждат какво ще правят с увеличените пенсии и после с бонуса. clap3.gif
Бих добавил и още един бонус, ако и двамата съпрузи навършат сто години. w00tbrows.gif
Радио Ереван
Цитат(Mukaveev @ 16/11/2020, 20:01) <{POST_SNAPBACK}>
Като дигнеш ДДС-то , оскъпяваш стоката и намаляваш потреблението , от там пада и ДДС-то.
Защо го не направят 40 % ...... да го дигнат...

Хората ще започнат да ядат по-малко? Дали? А дано, че като гледам колко затлъстели има.

Аз предлагам да е 25%.
D-rA
Цитат(Радио Ереван @ 16/11/2020, 20:05) <{POST_SNAPBACK}>
Хората ще започнат да ядат по-малко? Дали? А дано, че като гледам колко затлъстели има.

Аз предлагам да е 25%.

Сега половината приход в хазната е от ДДС - а половината от този ДДС приход храни държавната администрация. Искаш да се увеличи и без това раздутия и щат ли? sunbathing.gif
Питето
Там е проблема, мислиш си че като не ти пука щото имаш, другите дето нямат ги няма, ама ги има. И като огладнеят ще ти вземат квото имаш без на тях да им пука, щото (сещаш се) нЕма какво да губят, а и винаги са мнозинство и винаги се намират мераклии да ги яхнат... Аха, който смята че като няма хляб, може на пасти щото той имал и торта дори, накрая губи и хляба, и пастите, и главата си. Общество, бате, нЕма как едните да са богове, пък другите да са роби на робите и нещата да си стоят така дългосрочно. Цялата история е осеяна с примери, дето като стане голяма разликата и системата се сучпва, а други системи държат разликата по-малка и изкарват по 12-13 века...
Пенсиите на социален принцип в съчетание с тавана в осигуровките са точно това — осигуряват "порцията" на гражданите за целия им живот, та да не хвърчат глави и да се "рестартира" обществото постоянно през десетина петилетки.
Тънкия номер е, мнозинството дето не му пука и не разбира от дългосрочност и финанси, някак си да се погрижи за старините си, без да вреди на децата си. Много тънък номер, за който трябва много дълбок акъл, ма ей там ни куцат нещата — не можем да търпим нЕкой по-умен от нас, че и да ни казва кое как да правим, и белята пристига щото сме я повикали колективно.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.