lati1960
02/04/2021, 20:16
Здравейте!
Първо да се извиня на Мукавеев, понеже мислих в темата му за пророчествата да го вмъкна това. Но, като се замислих, тя е малко по-обща, не е само за идещия вот на 4 април. Затова отварям специална за тези избори, с идеята в нея да каже всеки какво очаква, на какво се надява и, може би да си спретнем една форумна лотария в смисъл - кой ще даде най-близки до крайните резултати? Като не става дума за пророчесто, а за анализ на ситуацията и трезв поглед върху фактите и реалността, кой както ги вижда. Да не забравяме в предвид и анкетите на агенциите и техните прогнози. Като стана дума за тях, моите са близки до техните, ето какво предвиждам:
ГЕРБ - 24.7%
БСП - 15.1%
ДПС - 12.8%
Има такава държава/Трифонов - 10.6
Демократична България - 9.4%
Мутри вън, изправи се - 4.2
ВМРО - 4.05%
-----------------------------
Всички останали под линия, мое предвиждане, повтарям.
Дайте вашето, ще е забавно да го направим, ако не друго. Щото нещата май са ясни, или?
Кажете също как виждате ситуацията след изборите - ще могат ли ГЕРБ да сформират мнозинство и правителство, и с кого? Или наесен две в едно? Въобще да поговорим за тези избори, поне по начина, по който позволява закона преди тях. Вие сте...
Mukaveev
02/04/2021, 20:57
Как не сложи опция за залагане.......
Catpuccino
03/04/2021, 01:04
..верно ли бе...толкова манипулирани ли има...
Не мога да се моря да правя прогнози за настоящата и бъдеща кочина....време е да се почисти щото адски вони!
Както винаги страхът и корпоративния вот ще победят, но този път пирово!

Грозна картна!
верно ли бе..., толкова манипулирани ли има?

Само опиращите се на вяра устояват на манипулацията. Ти как си с вярата?
Опасно е — може да го разорят залозите...
Хвърлих поглед на четирите последни в твоя списък- новите, в които е уж надеждата ни за промяна.
Ами кандидат депутатите им са с вид на номенклатурчици и калинки. Няма спасение. За когото и да се гласува - все същите идват на власт. На свестните хора не им се занимава с политика, или ако им се занимава, не им позволяват.
Радио Ереван
03/04/2021, 11:38
Здравейте!
Първо да се извиня на Мукавеев, понеже мислих в темата му за пророчествата да го вмъкна това. Но, като се замислих, тя е малко по-обща, не е само за идещия вот на 4 април. Затова отварям специална за тези избори, с идеята в нея да каже всеки какво очаква, на какво се надява и, може би да си спретнем една форумна лотария в смисъл - кой ще даде най-близки до крайните резултати? Като не става дума за пророчесто, а за анализ на ситуацията и трезв поглед върху фактите и реалността, кой както ги вижда. Да не забравяме в предвид и анкетите на агенциите и техните прогнози. Като стана дума за тях, моите са близки до техните, ето какво предвиждам:
ГЕРБ - 24.7%
БСП - 15.1%
ДПС - 12.8%
Има такава държава/Трифонов - 10.6
Демократична България - 9.4%
Мутри вън, изправи се - 4.2
ВМРО - 4.05%
-----------------------------
Всички останали под линия, мое предвиждане, повтарям.
Дайте вашето, ще е забавно да го направим, ако не друго. Щото нещата май са ясни, или?
Кажете също как виждате ситуацията след изборите - ще могат ли ГЕРБ да сформират мнозинство и правителство, и с кого? Или наесен две в едно? Въобще да поговорим за тези избори, поне по начина, по който позволява закона преди тях. Вие сте...
Значи коалиция ГЕРБ - ДПС - ВМРО. Възможно е и така да стане.
lati1960
03/04/2021, 11:46
Как не сложи опция за залагане.......

Сори. Но хазарт може да играе само Държавата, законът е такъв. /Можеш да се консултираш с Еревана по това./
Но какво пречи поне да се позабавляваме тука с тези така или иначе нагласени и предизвестени като резултат "избори"? Просто като игра, между нас. Дайте да видим какво вие предвиждате - и като резултат, и после като опции по вариантите след вота. Днес е денят. След утре нещата вече ще са ясни, не че и отсега не са.
---------------------------
Иначе, под сурдника, мога да се обзаложа с всеки по резултата /то заслугата е на агенциите, не е моя де/, на каквото кажете - ще черпя всеки, който е по-близо до крайните данни от мен, няма проблеми.
lati1960
03/04/2021, 11:48
..верно ли бе...толкова манипулирани ли има...
Не мога да се моря да правя прогнози за настоящата и бъдеща кочина....време е да се почисти щото адски вони!
Както винаги страхът и корпоративния вот ще победят, но този път пирово!

Грозна картна!
Мисля като теб. Но в негативния само план.
Да, кочина, и то каква! Обаче, не споделям оптимизма ти, че идва краят на тази свинщина, политическата у нас.
Ако не е проблем, би ли споделил как виждаш да стане това?
Жив и здрав!
lati1960
03/04/2021, 11:51
Само опиращите се на вяра устояват на манипулацията. Ти как си с вярата?
Вярваш ли, че изборите у нас са прозрачни и честни?
Погледът отвън е доста недостатъчен, в смисъл, че по гласуването зад граница контролът е добър, което те подвежда по реалностите по този вътре в страната ни. Разбираш ли това? За съжаление гласовете зад граница са недостатъчни, за да определят крайния резултат, който е плод именно на манипулации и фалшификации вътре. И това няма нищо общо с вярата. Тъкмо обратното.
lati1960
03/04/2021, 12:01
Хвърлих поглед на четирите последни в твоя списък- новите, в които е уж надеждата ни за промяна.
Ами кандидат депутатите им са с вид на номенклатурчици и калинки. Няма спасение. За когото и да се гласува - все същите идват на власт. На свестните хора не им се занимава с политика, или ако им се занимава, не им позволяват.
Толкова точно казано, че няма накъде повече.
За съжаление такава е реалността на този етап у нас.
Що се отнася за "новите" в политическия спектър за тези избори, виждаме наистина все старите муцуни, навсякъде. Тук там нещо новичко, но в старите рамки на все същите играчи, като партии и коалиции, с нови имена. Нарича се политически инженеринг, плод на това, което преди се е знаело като ДС и ЦК на БКП, сега са пак службите и ЦК на ГЕРБ и Кръстника, на когото целуват ръка за порции от народната баница, която той разпределя от джипката с помощта на другия голям Кръстник Сокола наш и момченцето му за всичко, познато като Шиши, или Пеевски. Нататък маймунките на клона политически са си същите, вече години, че и десетилетия. Или както се казва в онази вулгарна "мъдрост" - със стари к.....ви нов бардак да правиш. Няма как да стане. Бардъкът ще си остане същият.
Въпросът е, виждате ли светлина в този мутренски и ченгеджийски тунел? Аз - не, за съжаление. Но може би по-младите ще успеят да променят нещо, но дали искат? Или и на тях им харесва да пребивават в мутрунското и ченгеджийско безвремие? Това е въпросът.
lati1960
03/04/2021, 12:11
Значи коалиция ГЕРБ - ДПС - ВМРО. Възможно е и така да стане.
Без ДПС.
Не че ДПС няма да продължат да подкрепят извънкоалиционно ГЕРБ и г-н Борисов. Такава е сделката още от свалянето на Орешарски, помним. Няма промяна по това. Само че и двете централи го играят "противници", така че и този път ДПС ще са в "опозиция", но ще гласуват за всички по-важни неща с ГЕРБ, абсолютно! Официално обаче всичко ще се реши от твоя човек, Слави Трифонов и партията му. От него ще зависи дали ГЕРБ ще направят мнозинство и кабинет, или ще ходим наесен с песен две в едно. Това е. Което ще покаже всъщност доколко е искрен Слави с претенциите си срещу статуквото въобще. Ако стане патерица на ГЕРБ, да, ще има краткосрочни ползи, даже министерски пост, дори като вицепремиер, защо не. Но така ще се убие тотално политически, понеже политическата му съдба ще е като на всики други патерици на г-н Борисов, помним ги - от Яни Янев, през Сидеров, Реформаторите, Марешки, пишман патриотите, да до днес. Ако обаче Трифонов е искрен, че иска да промени кардинално политическата система у нас, ще трябва да откаже на Борисов коалиция, и да ходим на нови избори наесен. Така Слави ще спечели още доста подкрепа, понеже хората ще видят искреното му намерение да се бори срещу досегашното статукво, и наесен ще има още по-голяма подкрепа, която заедно с по-малките демократични формации може да му донесе и премиерския пост, примерно, възможно е. Което ще е краят на ерата ГЕРБ и Борисов. Но, само при положение, че Слави е искрен в тези си намерения. Което ще разберем след вота на 4 април. Дано греша, но както аз виждам нещата, той ще се полакомее за временните придобивки, и статуквото ще си остане. Плюс още една мутра и то чалгаджия. Но да видим. Много ще се радвам, ако греша. Ще е добре за родината ни. Така че, всичко ще е в ръцете, по-скоро в главата на Слави след вота, това е сигурно.
...На свестните хора не им се занимава с политика, или ако им се занимава, не им позволяват.
Точно така, обаче света не е черно-бял, а цветен, а всеки цвят си има цял набор нюанси. Та в тази посока, е добре все пак да избираш дали да е "тъмносиво", или "отчайващо тъмносиво"... Между другото, "свестните хора" си заслужават политиците точно щото не им се занимава с политика, не оказват натиск в "свястна посока" (къде с гласуване, къде с кандидатиране) и от там политиците почват да правят каквото си искат.
А да, и изконното българско:
"Свестните у нас считат за луди,
глупецът вредом всеки почита:
...."
Което пасва отлично на: "Закона е капо порта у поле — само улавите минават през нея."
Което обяснява липсата на "свестни хора" сред кандидатите... Всичко си е точно и логично.
Catpuccino
03/04/2021, 12:56
...вярваща съм...в себе си

и мразеща кочината...друг въпрос
Catpuccino
03/04/2021, 13:02
...ще стане...как ...питаш сложни неща
Аз на пети отново ще бъда на площада...а ти? а вие? ....пак ли ще чакате некой да изрине акото на прасетата,
А на 4-ти ще бъда очи и уши на истината...всеки може ...освен влюбените в един грозен, дебел, нагъл и прост толуп
The_Purifier
03/04/2021, 13:06
Според мен ще са интересни избори, ще има много дискусии, спорове, караници, протести, емоции. Успех на всеки гласоподавател!
Catpuccino
03/04/2021, 13:12
...за дискусия е необходимо ниво каквото рефлуксиращите мизерници нямат...но протест ...ДА
... и не. не е интерсно, тъжно е когато видиш хора, хранещи се от зрелища и водени за носа от едно нищожество

не е интересно...тъжно е...
lati1960
03/04/2021, 13:23
...ще стане...как ...питаш сложни неща
Аз на пети отново ще бъда на площада...а ти? а вие? ....пак ли ще чакате некой да изрине акото на прасетата,
А на 4-ти ще бъда очи и уши на истината...всеки може ...освен влюбените в един грозен, дебел, нагъл и прост толуп

Адмирации, за това - на площада!
Аз в момента съм извън обхват, така да се каже, по други причини, иначе и аз щях да съм до теб.
По другото пожелавам да сте наистина очи и уши до степен, че да не могат мутрите и ченгетата отново да си нагласят изборите както си знаят. Много се надявам. Дано успеете! Ако, ще си проличи по резултатите. Извини ме за скепциса, но, ако ГЕРБ пак "вземат" над 25%, значи отново всичо е нагласено, въпреки желанието на обществото да се отърве от това зловредно образувание, възпроизвело едно към едо и ЦК на БКП, и ДС, и всички останали параметри на уж загърбеното завинаги тоталитарно минало. Опитвам се да бъда полезен онлайн, но не е същото като да си на терен. Успех жалая!
Макар да се съмнявам, надеждата все пак умира последна.
lati1960
03/04/2021, 13:24
Според мен ще са интересни избори, ще има много дискусии, спорове, караници, протести, емоции. Успех на всеки гласоподавател!

А как виждаш ситуацията след вота?
The_Purifier
03/04/2021, 13:30
...за дискусия е необходимо ниво каквото рефлуксиращите мизерници нямат...но протест ...ДА
... и не. не е интерсно, тъжно е когато видиш хора, хранещи се от зрелища и водени за носа от едно нищожество

не е интересно...тъжно е...
"Сражението ще бъде страхотно! - казал един от военачалниците на македонския управител Антигон, когато настъпил срещу неприятеля. - Врагът ще ни обсипе с такъв облак от стрели, че ще засенчи слънцето.
- Толкова по-добре - отвърнал Антигон, - тогава ще се бием на сянка."
The_Purifier
03/04/2021, 13:31
Никак не я виждам. Кръгозорът ми е ограничен до утре!
lati1960
03/04/2021, 13:37
Никак не я виждам. Кръгозорът ми е ограничен до утре!

Утре е вотът.
Дай прогноза поне.
Залагам бутилка отлежало уиски, ако познаеш рузелтат по-близък до реалния от моя.
То не че е мой де, на агенциите е. Моят принос е, че давам по-добър резлултат на ДПС пред Трифонов, и на Демократична България близо до "Има такъв народ", даже ми се струва и пред нея. Ще видим.
Хайде бе, хора, престрашете се. Ще черпя всеки, който познае поне близо истинските резултати.
Catpuccino
03/04/2021, 13:50
Това е кучето ми 
Вероятно ще му хреса на Буци горнопанталонието

даже съм сигурна, че ще му хареса

За това се шегувам

Но за другото съм напълно сигурна!
Catpuccino
03/04/2021, 13:57
Това е битката при Термопилите
...спартанците на Леонид търпят поражение, но точно тази битка дава сили на гърците и година след нея персите са изгонени....
Лошото в тази територия е, че явно миризмата от кочината се приема за изискан парфюм и никой не помни Термопилите
Вота, сам по себе си, най вероятно няма да реши нищо.
Просто защото няма да има явен и очевиден победител, който да има нужното болшинство и ситуацията се очертава като патова или, както казват в шахмата - цугцванг.....
Иначе казано - никой от водещите играчи няма да има полезни ходове....
И тогава ще се появят нови играчи - високообразовани, интелигентни и културни, с качества за политици и държавници, които ще поемат нещата....
Някои от тях може би ще дойдат от партиите, считани сега за аутсайдери, други пък досега са стояли в сянка.
По белите държави на тия им казват "инициативна класа"....
Но това не го търсете в "Краткия курс по..." - в марксизЪма и болшевизЪма такива неща няма....
-------------------------------
Е, всичко това е само един непретенциозен опит за нещо като прогноза ......
The_Purifier
03/04/2021, 14:45
Утре е вотът.
Дай прогноза поне.
Залагам бутилка отлежало уиски, ако познаеш рузелтат по-близък до реалния от моя.
То не че е мой де, на агенциите е. Моят принос е, че давам по-добър резлултат на ДПС пред Трифонов, и на Демократична България близо до "Има такъв народ", даже ми се струва и пред нея. Ще видим.
Хайде бе, хора, престрашете се. Ще черпя всеки, който познае поне близо истинските резултати.
Говорили сме за "ефекта" на социологическите агенции и заради ролята им в убеждаването в "правилния" вот ми е неприятно да дам прогноза - оставам с усещането, че съучаствам. Но щом държиш - ето числа, току що ги изфабрикувах, без много да му мисля

:
ГЕРБ - 23,4%
БСП - 19,8%
ИТН - 13,8%
ДПС - 10,4%
ДБ - 9%
Изправи се мутри вън - 4,5%
ВМРО - 3,8%
Възраждане - 3,4%
АБВ - 2,5%
АТАКА - 2,1%
Възраждане на отечеството - 1%
БНО - 2,8%
РБ - 3,2%
ВОЛЯ-НФСБ - 3,5%
Бай Ганьо
03/04/2021, 16:31
ГЕРБ - 25%
БСП - 20%
ИТН - 15%
ДПС - 10%
ДБ - 7%
Изправи се мутри вън - 4%
ВМРО - 4%
ВОЛЯ-НФСБ - 4%
ЕксГорски
03/04/2021, 16:32
Мислех да гласувам за lati1960, ама той неще да се представи
А като прогноза : Бойко ще продължи да си е премиер - просто си заслужава.
А по-късно ще се представи за Президент, за да си почине и разбирасе ще спечели
Бай Ганьо
03/04/2021, 16:36
И аз мисля, че Бойко е пич.
Колко прайм министри са казвали на своите президенти, че акъл не се вкарва така лесно кат муй.
...вярваща съм... в себе си

О, значи си Богиня!
Или поне богоравна...
Остава само да се позовем на Теогония: "
Богини, които със смъртни мъже се събраха, после, безсмъртни самите, чеда богоравни родиха"
Аз на пети отново ще бъда на площада...а ти? а вие?
И ние ще бъдем с теб:
Бай Ганьо
03/04/2021, 17:46
Ако Божков пак плати ще дойда и аз.
И като изринеш акото на прасетата, имаш ли кон или вол (аз и на магаре съм навит) да го вкараш на мястото на прасетата. Да не стане свинеротация, че предните бях и по-зле. Тези само кочината осраха, а предните изровиха и градината, и сапуна изядоха...
lati1960
03/04/2021, 19:04
Това е кучето ми 
Вероятно ще му хреса на Буци горнопанталонието

даже съм сигурна, че ще му хареса

За това се шегувам

Но за другото съм напълно сигурна!
Кученцето си го бива.
Само не разбрах на него ли да разчитаме да сабуем "панталоните" на зловредното политическо статукво?
То май друго не остана. Ще ми се да го видя това!

Само че се съмнявам. И ще илюстрирам скепцисизма си с показателен по въпроса виц:
Попитали Радио Ереван /но не колегата тук, а самото радио/:
- Кога в България ще има гражданска война?
Радиото отговорило:
- Никога! Защото гражданска война се прави от граждани.
lati1960
03/04/2021, 19:17
Говорили сме за "ефекта" на социологическите агенции и заради ролята им в убеждаването в "правилния" вот ми е неприятно да дам прогноза - оставам с усещането, че съучаствам. Но щом държиш - ето числа, току що ги изфабрикувах, без много да му мисля

:
ГЕРБ - 23,4%
БСП - 19,8%
ИТН - 13,8%
ДПС - 10,4%
ДБ - 9%
Изправи се мутри вън - 4,5%
ВМРО - 3,8%
Възраждане - 3,4%
АБВ - 2,5%
АТАКА - 2,1%
Възраждане на отечеството - 1%
БНО - 2,8%
РБ - 3,2%
ВОЛЯ-НФСБ - 3,5%
Благодаря, че си направи труда!
Според мен БСП няма да вземат толкова, пресилена е прогнозата за тях, но ще видим. Също пак според мен се подценява твърдия от години електорат на ДПС, който наистина варира между 10 и 15%, и това предстои да разберем. Цялата интрига е колко ще събере Трифонов, а също Демократична България, понеже от тези две формации ще се реши после дали да има ново мнозинство, или политическа криза и нови избори наесен, вероятно с президентските. Също е ключово дали ВМРО ще влязат. Понеже, ако, то ГЕРБ печелят сигурен коалиционен партньор, поне един. Ако не, ще им е по-трудно в преговорите с останалите. Това са двете главни завръзки, които ще решат нещата.
Бъди здрав!
lati1960
03/04/2021, 19:21
ГЕРБ - 25%
БСП - 20%
ИТН - 15%
ДПС - 10%
ДБ - 7%
Изправи се мутри вън - 4%
ВМРО - 4%
ВОЛЯ-НФСБ - 4%
Благодаря ти, че се отзова.
Интересна прогноза. Бих поспорил, но ще говорим след два-три дни.
Ако се сбъдне горното, то почти е сигурно, че ГЕРБ и г-н Борисов ще направят мнозинство, на границата ще е. С подкрепата, сигурната, на ВМРО и ВОЛЯ-НФСБ. Могат дори да идат на вариант правителство на малцинството, с негласната подкрепа на ДПС, плюс частичната на ДБ и ИТН примерно, по някои неща. То и дотук така управляваха, след отлюспването и отстраняването на Атака от коалицията. Но да видим.
lati1960
03/04/2021, 19:31
Вота, сам по себе си, най вероятно няма да реши нищо.
Просто защото няма да има явен и очевиден победител, който да има нужното болшинство и ситуацията се очертава като патова или, както казват в шахмата - цугцванг.....
Иначе казано - никой от водещите играчи няма да има полезни ходове....
И тогава ще се появят нови играчи - високообразовани, интелигентни и културни, с качества за политици и държавници, които ще поемат нещата....
Някои от тях може би ще дойдат от партиите, считани сега за аутсайдери, други пък досега са стояли в сянка.
По белите държави на тия им казват "инициативна класа"....
Но това не го търсете в "Краткия курс по..." - в марксизЪма и болшевизЪма такива неща няма....
-------------------------------
Е, всичко това е само един непретенциозен опит за нещо като прогноза ......
Прогнозата ти е интересна и позитивна сама по себе си. Само не ми е ясно как виждаш да станат на практика тези неща, с инициативната класа? Докато ГЕРБ като партия държава не бъдат отстранени от властта и дори от политиката, това няма как да стане. По принцип нали за това е цялото драпане уж, на всички. Но като минат изборите, и същите се нареждат на опашка пред кабинета на г-н Борисов за постове и министерства.

Както аз ги виждам нещата, след повече от 30 години преход и злощастни опити за изграждане да демокрация у нас, в крайна сметка чрез ГЕРБ и Борисов народецът наш си възпроизведе системата отпреди 1989-та, едно към едно. Само че вместо Тато си имаме Бате, и вместо ЦК на БКП си имаме ЦК на ГЕРБ, също партия държава, която се страсна със същата. Дори говоренето на Бате е почти като на Тато, принципите на управление също, дори едноличната диктатура е неприкрита вече, даже по-крайна от тази преди промените, смея да твърдя. Щото тогава е имало поне група от хора, които са взимали решенията. Сега ги взима един само, и не се знае от кое посолство точно му дърпан конците, впрочем знае се. Та в този смисъл не виждам как това зловредно образувание може да бъде премахнато скоро, още повече с тоталната външна подкрепа за него. В самото ни общество няма никакви индикации, че се надига някаква сериозна заплаха за Партията Държава на г-н Борисов. Народът наш яде и пие на кредит в момента, и не му пука. Ще стане интересно, когато един ден му бъде представена сметката, но друг разговор. Бъди здрав!
lati1960
03/04/2021, 19:39
Мислех да гласувам за lati1960, ама той неще да се представи
А като прогноза : Бойко ще продължи да си е премиер - просто си заслужава.
А по-късно ще се представи за Президент, за да си почине и разбирасе ще спечели

Благодяра за виртуалната подкрепа, но Лати е далече от политиката. И така ще си остане.
Не за друго, а защото политиката днес е предрешена, една предварително зададена матрица, чрез която нищо не можеш да променяш, нито вътре в самата нея. Ако опиташ, изхвърчаш, често буквално и напред с краката. Чрез тази матрица просто се узаконява една друга власт, на дълбоката държава и на кукловодите в нейните полусенки. А това е робство. Буквално. Ново и технологично, глобално, но робство. И то на деструктивни, зловредни сили. На които служат почти всички управления, навсякъде.
Иначе съм солидарен с прогнозата ти. Само дето последната част - това за Бойко президент, си ми го откраднал от една друга тема, в която пръв представих такъв вариант наесен. Права ще трябва да ми плащаш, да знаеш.
Бъди здрав!
lati1960
04/04/2021, 13:13
Най-важното за изборите до този момент, според "Галъп":
Ниска избирателна активност. Средно с около 6 пункта надолу спрямо предните парламентарни избори. Към 13.00 часа местно време активността за страната ни е около 22%, докато на предния вот е била над 25%.
/Явно стратегията на управляващите с разхлабване на мерките непосредствено преди вота и ескалацията на пандемията, и после закъснялото затягане, после отново разхлабване от 1 април е сработила. От което полза ще имат трите най-големи формации - ГЕРБ, БСП и ДПС, с най-голям твърд електорат. Тоест, статуквото ще се запази. Ще се смени само "патерицата" и пълнежа./
Друго интересно е, че машините на доста места дават фира, по различни параметри. Така е в почти цялата Добричка област, в София също, и т. н. Любопитен е и начинът, по който гласуват ромите машинно - вкупом с един и същ номер, без да знаят обаче на коя партия или коалиция е!
Радио Ереван
04/04/2021, 13:31
Без ДПС.
Не че ДПС няма да продължат да подкрепят извънкоалиционно ГЕРБ и г-н Борисов. Такава е сделката още от свалянето на Орешарски, помним. Няма промяна по това. Само че и двете централи го играят "противници", така че и този път ДПС ще са в "опозиция", но ще гласуват за всички по-важни неща с ГЕРБ, абсолютно! Официално обаче всичко ще се реши от твоя човек, Слави Трифонов и партията му. От него ще зависи дали ГЕРБ ще направят мнозинство и кабинет, или ще ходим наесен с песен две в едно. Това е. Което ще покаже всъщност доколко е искрен Слави с претенциите си срещу статуквото въобще. Ако стане патерица на ГЕРБ, да, ще има краткосрочни ползи, даже министерски пост, дори като вицепремиер, защо не. Но така ще се убие тотално политически, понеже политическата му съдба ще е като на всики други патерици на г-н Борисов, помним ги - от Яни Янев, през Сидеров, Реформаторите, Марешки, пишман патриотите, да до днес. Ако обаче Трифонов е искрен, че иска да промени кардинално политическата система у нас, ще трябва да откаже на Борисов коалиция, и да ходим на нови избори наесен. Така Слави ще спечели още доста подкрепа, понеже хората ще видят искреното му намерение да се бори срещу досегашното статукво, и наесен ще има още по-голяма подкрепа, която заедно с по-малките демократични формации може да му донесе и премиерския пост, примерно, възможно е. Което ще е краят на ерата ГЕРБ и Борисов. Но, само при положение, че Слави е искрен в тези си намерения. Което ще разберем след вота на 4 април. Дано греша, но както аз виждам нещата, той ще се полакомее за временните придобивки, и статуквото ще си остане. Плюс още една мутра и то чалгаджия. Но да видим. Много ще се радвам, ако греша. Ще е добре за родината ни. Така че, всичко ще е в ръцете, по-скоро в главата на Слави след вота, това е сигурно.
Без тях няма да могат да съставят правителство, така че като гласуват за правителство на ГЕРБ - ВМРО няма как да не излязат на светло. Дори ВМРО може да се откаже да има министри в кабинета, за да не дразнят електората на ДПС. Правителство на ГЕРБ, подкрепено от ДПС и ВМРО, това очаквам ако ВМРО влезе в парламента.
Радио Ереван
04/04/2021, 13:39
"Сражението ще бъде страхотно! - казал един от военачалниците на македонския управител Антигон, когато настъпил срещу неприятеля. - Врагът ще ни обсипе с такъв облак от стрели, че ще засенчи слънцето.
- Толкова по-добре - отвърнал Антигон, - тогава ще се бием на сянка."
Доколкото знам тези думи принадлежат на Диенекий. Казал ги е на персийските пратеници.
Става дума за едни доста тънки, прагматични и далновидни политически и дипломатически игри, в рамките на действащата конституция.....
Друг въпрос е, дали в Бг имаме играчи на това ниво. Щото при болшинството от тия сегашните май политиката се свежда до "Дал Кольо, взел Кольо...."
А що се отнася до въпросното посолство - там не се заблуждават и не си правят илюзии, кое как е тука, реално и на практика. И такива като нас са виждали....
Та ако се убедят, че е възможна алтернатива към по добро за всички, мисля, че няма да се колебаят да я подкрепят - естествено, конфиденциално и дискретно.....
agrippa
04/04/2021, 16:12
Най-невероятен сценарий: Герб и Бсп не могат да съставят правителство, щото никой не иска да се коалира с тях. От идейни съображения. Мандата отива към третата политическа сила, която заедно с разни бунтари и патриоти съставя съвсем ново правителство. Небето порозовява, шумата позеленява и народа почва да живей по-добре още след няколко месеца.
biggeorge
04/04/2021, 16:25
А дано, ама ...
Точно това ми беше подтекста....
вЕрно ли "а дано"? Жоре, третата, четвъртата, петата и ... политическа сила (силна къде 4%), ако в тези имаше хора дето да съставят свястно правителство, щяха да ги съберат в една партия и да отвеят първата, втората и останалите... Обзалагам се, че ако "лошия" Костов днес беше в изборните листи, неговата партия щеше да преподреди парламента основно, а тези около границата щяха да останат отвън.
lati1960
04/04/2021, 18:37
Без тях няма да могат да съставят правителство, така че като гласуват за правителство на ГЕРБ - ВМРО няма как да не излязат на светло. Дори ВМРО може да се откаже да има министри в кабинета, за да не дразнят електората на ДПС. Правителство на ГЕРБ, подкрепено от ДПС и ВМРО, това очаквам ако ВМРО влезе в парламента.
Не знам. Трудничко ще е това. ДПС многократно декларираха досега, че с т. нар. патриоти няма как да се коалират, поне не и официално. Същото важѝ и за другата страна. Това ще е безпринципно обединение и от двете страни, ако стане. Но, в името на властта какво ли не сме гледали у нас. Така че, може и да излезеш прав. Ще видим. След няколко дни ще се очертае картинката. Засега е ясно едно - активността на вота е изключително ниска, което ще катапултира ГЕРБ отново във властта, а БСП пак като твърда опозиция. ДПС са политическа проститутка, знаем го, тези три партии са облагодетелствани от ниската активност. Тоест, това си е статуквото. Нагласиха си нещата и чрез "управление" на пандемията, както се изразяваше досегашният здравен министър Костадинов. Да, добре управляват нещата, пак ще са си същите, плюс Слави. Точно той обаче ще трябва да реши след изборите накъде ще тръгнат нещата.
---------------------------
Само да добавя под линия, че според Каракачанов, най-вероятно ще ходим пак до урните, за парламент, ето:
https://bnr.bg/post/101448158/karakachanov-...meraci-za-vlastЗа мен лично нещата ще опрат пак до същото - дали ще се разберат двете мутри, Борисов и Трифонов?
Това е основната интрига след вота.
lati1960
04/04/2021, 19:04
Най-невероятен сценарий: Герб и Бсп не могат да съставят правителство, щото никой не иска да се коалира с тях. От идейни съображения. Мандата отива към третата политическа сила, която заедно с разни бунтари и патриоти съставя съвсем ново правителство. Небето порозовява, шумата позеленява и народа почва да живей по-добре още след няколко месеца.

Абсурд!
Няма как да стане.
Трифонов ще вземе не повече от 15-16%, плюс кой?
Демократична България? Надали, с мутрата.
Триото и Манолова? Може би, най-вероятно. Но няма да е достатъчно.
Ако ВМРО влязат, дали? Не знам. Но дори и с тях, няма да им стигне мнозинство.
Тогава нещата ще опрат отново до полит. к........вата ДПС. Тоест, ще се иде пак към нещо като Орешарски2, само че начело с мутра чалгаджия. Пълно безумие! От това ли ще порозовее небето? Хайде стига!
Макар че може и да си прав. То останаха у нас педимно мутри, ченгетата, чалгаджиите, ромите и турците. Що да не си спретнат кабинет?
lati1960
04/04/2021, 19:06
Това за посолството е вярно. Хората добре наблюдават и анализират процесите у нас, напълно обективно. И си пазят интересите, нормално. Не те са виновни за ситуацията със страната ни. Сами сме си виновни. Което ще илюстрирам с пример, от изборите днес. Активността на нашите сънародници зад граница е изключително висока. Докато тази вътре обратното. Това илюстрира страшната демографска катастрофа, в която се намираме. Обяснението с активността е, че навън са най-образованите, можещи и знаещи българи. И отговорните, виждаме. Докато вътре останаха предимно пенсионерите, ромите и турчеещите се. Ако всички българи са в родината си, то изборите у нас няма да се решават от ромите и турците. За съжаление е факт. Но са виновни именно тези над 50%, които не гласуват. После именно същите най-много попържат властта. Пълно безумие!
Що касае тънките политически игри, за които говориш, то у нас те не са нужни. Нещата стават другояче. Играта е проста. Драпа се да стигнат някои до върха на системата, разбирай държавата, за да продават националните интереси навън. Откъдето пък да ги покровителстват, за да крадат яко вътре. И така е вече повече от век и половина, след възстановяването на т. нар. съвременна Българска държава. Нищо различно и днес. Най-активни и безкрупулни в това са мутрите и ченгетата, затова и те управляват. Останалите никой не ги пита, а и повечето виждаме не ги интересува, даже не гласуват. Така че нищо добро не очаквам и сега. Само шоуто в новия парламент ще има малко повечко чалга елементи, покрай новата мутра, около която ще се въртят нещата донякъде, говоря за Трифонов. Иначе нищо ново под слънцето. Бъди здрав!
lati1960
04/04/2021, 20:17
Ето новата ситуация до момента:
Към 17.00 ч. избирателната активност е към 39.9-40%. Или с два пукнта по-ниска от предходните парламентарни избори.
Какво дават екзит пуловете на различните социологични агенции? Приблизително това:
ГЕРБ - към 25%
БСП - към 16%
ИТН - към 16%
ДБ - към 11%
ДПС - към 10%
Триото ИМВ - към 4-5%
ВМРО - към 4-5%
--------------
всички останали под линията
Тоест, очертава се горните седем формации да запълнят следващия парламент. Почти е сигурно.
Нататък по-важният въпрос е как ще се подреди ситуацията след вота? Хайде, дайте мнение.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.