Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: ... колко са велики ......великите ?
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3
hristam
Ако човек желае да се образова по отношение на различните музикални жанрове и стилове, винаги може да го направи и в нета. Аз изтъквам факт, а кой как го приема е негова работа. Жалко ще е единствено, ако този факт се отрича или омаловажава. И то от българи.
Личинка

Все съм чудила пък аз, кой е избрал точно тази песен и защо!? Никак не ми харесва..., едно дразнещо виене и скърцане...
Buitenlander
Цитат(hristam @ 19/07/2017, 05:30) <{POST_SNAPBACK}>
Някъде малко по-нагоре допълних - единствената европейска нация, чиято песен е избрана да лети в космоса.

Ко?Нье! laugh.gif

"Хор от Грузинска ССР — „Чакруло“, записана от Радио Москва, 2:18"

Освен че не е единствената европейска, "Дельо" не е и единствената европейска фолклорна песен.

Опитай със "единствената европейска фолклорна песен в солово изпълнение от жена на възраст между 45 и 55 години" laugh.gif Така ще ти се получи..... световната известност....
hristam
Веднъж вече пратих този линк. Що не четете, бе хора?

И понеже си така мил да ми пратиш "Чакруло" на грузинският хор, редно е да поясня, че това тяхно изпълнение не е песен, а едно прекрасно полифонично грузинско многогласие. Това е древен химн, който е признат от Юнеско за шедьовър на световната музика.
Зная, че е твърде много да искам от всеки да прави разлика между видовете вокални жанрове и изпълнения, но все пак - без да искам да ви натоварвам с излишна информация, за да не ви дойде в повече - такава разлика има. И тя е голяма. Точно затова в статията, която ти пратих, хората изрично са подчертали, че "Излел е Дельо" хайдутин е единствената европейска песен сред избраните. А вече са и две българските песни, които летят в космоса.
hristam
Цитат(Личинка @ 19/07/2017, 12:34) <{POST_SNAPBACK}>
Все съм чудила пък аз, кой е избрал точно тази песен и защо!? Никак не ми харесва..., едно дразнещо виене и скърцане...

За да не се чудиш толкова, ето и на теб http://www.peika.bg/statia/Kak_Izlel_e_Del....a_i.74778.html

Аз пък от дете съм впечатлена точно от родопските песни. При цялото разнообразие на българската народна музика и песен, за мен те са най-вълнуващи с особената пространственост на звученето заради дългите фрази и богатата орнаментика. .
Buitenlander
Цитат(hristam @ 19/07/2017, 14:48) <{POST_SNAPBACK}>
Веднъж вече пратих този линк. Що не четете, бе хора?

И понеже си така мил да ми пратиш "Чакруло" на грузинският хор, редно е да поясня, че това тяхно изпълнение не е песен, а едно прекрасно полифонично грузинско многогласие. Това е древен химн, който е признат от Юнеско за шедьовър на световната музика.
Зная, че е твърде много да искам от всеки да прави разлика между видовете вокални жанрове и изпълнения.......

Я чакай, чакай -)))) Ти твърдиш, че полифоничното многогласие и химнът не са песни в музикалния смисъл на тази дума? Интересно защо тогава енциклопедията твърди че от 21-те познати ни песенни форми, едната се нарича "химн", а други четири биват и многогласни? laugh.gif И то от 13-ти век насам.Справка :
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Песен
Та вярно че бива да се чете, ама не "пейка.бг".....
hristam
Цитат(Buitenlander @ 19/07/2017, 16:38) <{POST_SNAPBACK}>
Я чакай, чакай -)))) Ти твърдиш, че полифоничното многогласие и химнът не са песни в музикалния смисъл на тази дума? Интересно защо тогава енциклопедията твърди че от 21-те познати ни песенни форми, едната се нарича "химн", а други четири биват и многогласни? laugh.gif И то от 13-ти век насам.Справка :
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Песен
Та вярно че бива да се чете, ама не "пейка.бг".....

Песенна форма, съфорумецо, е нещо различно от песен. Както съществуват различни музикални форми, които определят структурата на едно музикално произведение, така съществуват и различни песенни форми. Те също са с различна музикална постройка.
Ако не вярваш на мен и на горната статия, ето виж това тук, то не е пейка.бг, щом имаш проблем с пейка.бг...

Buitenlander
Цитат(hristam @ 19/07/2017, 16:12) <{POST_SNAPBACK}>
Песенна форма, съфорумецо, е нещо различно от песен.

Юбряяяя - )))))
"Песента е относително кратка музикална композиция, написана за един или няколко гласа без съпровод или в съпровод на музикални инструменти." В музиката, различаваме 21 песенни форми, или видове песни, ако така ти е по-лесно да го схванеш.И няма нужда да ми пращаш един и същи материал от различни източници.Може би, ще е по-добре да погледнеш като какво са определили грузинското изпълнение специалистите, които са го включили в "Златната плоча"?На английски му викат "Georgian song", а на руски - "Грузинская песня".Кое от двете не разбра?
Личинка

Да, хората сме с различни предпочитания... На мен пък точно заради тва увиване не ми допадат, забравям първата сричка докато изпеят втората. А и тоз стиснат бабешки глас не понасям. Но пък аз по принцип не харесвам много народни песни и пеене, де. С изключение на единици.
ПП Друга досадна песен ми е за Даньовата мама. Що не са пратили "Йовано, Йованке", по ми харесва.
Alexfield
Е то можеше и "Градил Илия килия" да пратят...

Мен друго ми е чудно. Ако онзи, дето ритна момата в берлинското метро по стълбите, не е българин, то тогава и Ваня Балканска не е българка.
Iosarian
Българин е, разбира се, както и Валя Балканска е българка. Оня, дето ритна камериерката в главата е швед, както и Бьорн Борг е швед. И какво следва?
Онуфри
Цитат(Личинка @ 19/07/2017, 17:52) <{POST_SNAPBACK}>
.....
ПП Друга досадна песен ми е за Даньовата мама. Що не са пратили "Йовано, Йованке", по ми харесва.

А не мое ли "бралай мома къпини у поповите градини"?

п.п. За пъдаря няма а припомням.

animatedwink.gif
hristam
Цитат(Buitenlander @ 19/07/2017, 17:42) <{POST_SNAPBACK}>
Юбряяяя - )))))
"Песента е относително кратка музикална композиция, написана за един или няколко гласа без съпровод или в съпровод на музикални инструменти." В музиката, различаваме 21 песенни форми, или видове песни, ако така ти е по-лесно да го схванеш.И няма нужда да ми пращаш един и същи материал от различни източници.Може би, ще е по-добре да погледнеш като какво са определили грузинското изпълнение специалистите, които са го включили в "Златната плоча"?На английски му викат "Georgian song", а на руски - "Грузинская песня".Кое от двете не разбра?

Тоест не бива да се вярва на онези специалисти, които твърдят, че българската народна песен е единствената европейска песен, а на онези, които твърдят, че "Чакруло" е грузинска народна песен. smile.gif Ми щом предпочиташ, добре, изборът е твой. Но това не променя фактите.

Ето и друг източник, мога да намеря и още: http://www.desant.net/show-news/28895
Искаш ли?
Alexfield
Цитат
В крайна сметка се оказа, че ритащият е ром от “Максуда”. Масовият възглас бе - не е българин, а е циганин. В отговор скочи следващата агитка, която пък каза, може да е циганин, ама е българин. Разделението продължи със скоростта на светлината. За една сутрин издирваният Светослав Стойков се оказа, че не е съвсем българин, щом е циганин, не е варненец, щом е роден в Добрич, не е добричлия, щом е от “Максуда”...

Източник

Просто казвам, че ние българите сме като фурнаджийски лопати. Когато ни изнася - българин, когато не ни - не е българин.

Жена, когато еба аз, ебем ние. Когато те ебат теб, ебат нас.... мисли му!!!
Iosarian
Аз съм българин и признавам за българи, както този, ритнал жената, така и свестните ни сънародници. Не трябва да отиваме и в другата крайност, всички българи да отъждествяваме с оня боклук. animatedwink.gif
unguriano
Цитат(Онуфри @ 19/07/2017, 18:42) <{POST_SNAPBACK}>
А не мое ли "бралай мома къпини у поповите градини"?

animatedwink.gif

Бе, дай да си стиснем ръцете за "калугер ми мига мамо..." laugh.gif laugh.gif
Онуфри
Цитат(unguriano @ 19/07/2017, 18:56) <{POST_SNAPBACK}>
Бе, дай да си стиснем ръцете за "калугер ми мига мамо..." laugh.gif laugh.gif

beerchug.gif
Alexfield
Да бе, ясно. По твоята и моята логика Ваня Балканска е българка. Но по логиката на повечето българи е туркиня.
hristam
Цитат(Alexfield @ 19/07/2017, 19:11) <{POST_SNAPBACK}>
Да бе, ясно. По твоята и моята логика Ваня Балканска е българка. Но по логиката на повечето българи е туркиня.

Надали. Това, че е израснала в българо-мохамеданско семейство не я прави туркиня, освен, ако тя сама не държи да се определя като такава. Мъжът ми е израснал в българо-арменско семейство, но дори не знае арменски и никога не се е чувствал арменец. Което пък ме подсеща, че четейки в Гугъл един ден попаднах на твърдението, че аз съм арменка от Хасково smile.gif
Онуфри
Цитат(hristam @ 19/07/2017, 19:50) <{POST_SNAPBACK}>
.... Което пък ме подсеща, че четейки в Гугъл един ден попаднах на твърдението, че аз съм арменка от Хасково smile.gif

Това обидно ли е?

hristam
Цитат(Онуфри @ 19/07/2017, 19:54) <{POST_SNAPBACK}>
Това обидно ли е?

Не, разбира се. Но не е вярно.
Онуфри
Цитат(hristam @ 19/07/2017, 19:57) <{POST_SNAPBACK}>
Не, разбира се. Но не е вярно.

Да не ти пука.
hristam
Цитат(Онуфри @ 19/07/2017, 20:11) <{POST_SNAPBACK}>
Да не ти пука.

По-скоро ми е забавно. Особено откак разбрах, че мои стихотворения са цитирани и във форума на сексуално разкрепостените българи. Чак се изчервих az takovata.gif
Онуфри
Цитат(hristam @ 19/07/2017, 20:20) <{POST_SNAPBACK}>
По-скоро ми е забавно. Особено откак разбрах, че мои стихотворения са цитирани и във форума на сексуално разкрепостените българи. Чак се изчервих az takovata.gif

Дай линк, де.
hristam
Цитат(Онуфри @ 19/07/2017, 20:23) <{POST_SNAPBACK}>
Дай линк, де.

А, линк, мислиш, че си ги пазя тези неща като скъпи спомени ли? Пиши ми името в Гугъл и глей кво става. w00tbrows.gif
Mukaveev
Цитат(hristam @ 16/07/2017, 17:34) <{POST_SNAPBACK}>
Многогласен си ти, Муки, като канон, изпълнен от руски военен хор...

Трудно ми е да се чуя от страни.....
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.