Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: ... колко са велики ......великите ?
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3
Buitenlander
Цитат(hristam @ 10/07/2017, 16:05) <{POST_SNAPBACK}>
А коя друга нация има песен, изпратена в космоса? Забележителният глас на Валя Балканска е част от нещо, което касае цялата земна общност, и би било срамота да не я споменем сред великите българи.

Австралия, Грузия,Нова Гвинея, Остров Ява и още около 30-тина държави.Понеже не ми се изреждат, ето цялото съдържание на "Златната плоча" във Вояджър.:

"След секцията на звуците следва 90 минутен подбор от световна музика от многобройни култури, включващ:

Йохан Себастиан Бах, Бранденбургски концерт номер 2 във Фа, първа част, Мюнхенски оркестър на Бах, с диригент Карл Рихтер, продължителност 4:40 мин.
Песен от остров Ява, записана от Робърт Браун, 4:43.
Сенегалски ударни инструменти, записани от Чарлз Дювал, 2:08
Заирска песен, записана от Колин Търнбул, 0:56
Австралийски аборигенски песни „Сутрешна звезда“ и „Дяволска птица“, записани от Сандра Холмс, 1:26
Мексиканска песен „El Cascabel“, изпълнена от Лоренцо Барчелата и Мариачи Мексико, 3:14
„Johnny B. Goode“, текст и изпълнение на Чък Бери, 2:38
Песен от Нова Гвинея, записана от Робърт Макленан, 1:20
Японска песен „Гнездото на Жерава“, изпълнена от Горо Ямагучи, 4:51
Бах, „Гавот и рондо“ от Партита номер 3 в Ми мажор за цигулка, изпълнена от Артур Гримо, 2:55
Моцарт, Вълшебната флейта, ария на Царицата на нощта, номер 14, Еда Мозер — сопран, Държавна баварска опера, Мюнхен, диригент Волфганг Савалич, 2:55
Хор от Грузинска ССР — „Чакруло“, записана от Радио Москва, 2:18
Панови флейти и перкусия от Перу, записана от Каса де ла Култура, Лима, 0:52
„Меланхоличен блус“ изпълнена от Луис Армстронг, 3:05
Гайди от Азърбайджан, записани от Радио Москва, 2:30
Стравински — Пролетно тайнство, жертвен танц, Симфоничен оркестър на Колумбия, диригент — Игор Стравински, 4:35
Бах, Добре темперирано пиано, том 2, прелюд и фуга в До, номер 1. Пиано — Глен Гулд, 4:48
Бетховен, Пета симфония, първо движение, Филхармоничен оркестър, диригент — Ото Клемперер, 7:20
България — „Излел е Делю хайдутин“, изпълнена от Валя Балканска, 4:59
Индианци от племето навахо, Нощни заклинания, записана от Уилард Роудс, 0:57
Holborne, Paueans, Galliards, Almains и други къси арии, „The Fairie Round“, изпълнени от Дейвид Мунроу и Early Music Consort of London, 1:17
Панови флейти от Соломонови острови, записани от Предавателната станция на Соломоновите острови, 1:12
Сватбена песен от Перу, записана от Джон Коен, 0:38
Китайска песен, „Течащи потоци“, изпълнена от Куан Пингху, 7:37
Индийска рага „Jaat Kahan Ho“, изпълнена от Сурашри Кесарбай Керкар, 3:30
„Тъмна бе нощта“, по текст и изпълнение на Blind Willie Johnson, 3:15
Бетховен, Струнен квартет номер 13 в Си бемол, опус 130, Каватина, изпълнен от Струнен квартет на Будапеща, 6:37"

източник - https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Златн?..._Вояджър

Така че, без превземания.....

hristam
Цитат(Cury @ 10/07/2017, 17:32) <{POST_SNAPBACK}>
За факта си права. Но съм чел как е била избрана тази песен. Не си мисли, че някакво мастито жури е направило преценка, че тази песен е връх на изкуството и ще ни представи най-добре в космоса. Просто група учени са се чудили какво да изпратят, търсела се е и някаква музика и някой предложил това. Чули го, харесали го и го направили. Това са инженери, решили са, че става и действат бързо animatedwink.gif

laughing.gif Извинявай, Кюри, но човек трябва да е идиот, за да си помисли, че тази песен е избирана с жури като най-добрата землянска песен. Не бях се сетила за такъв вариант, но пък написаното от теб искрено ме развесели.
Песента е избрана заради спецификата на на звученето си и е единствената избрана песен от Европа, след като предварително комисията по избор на звукова програма "За бъдни времена" е направила щателна селекция на около трийсетина песни от цял свят, както и на всеизвестната класическа инструментална музика - Бах, Бетовен и Брамс, доколкото помня от това, което съм чела.
"Излел е Дельо хайдутин" е избрана и изобщо забелязана заради неимоверните усилия на двама американски фолклористи, които идват в България специално за да я издирят и запишат.
hristam
Грешката е моя, разбира се, сега забелязах, че съм пропуснала "европейска" преди "нация".
Buitenlander
Цитат(hristam @ 10/07/2017, 17:22) <{POST_SNAPBACK}>
Грешката е моя, разбира се, сега забелязах, че съм пропуснала "европейска" преди "нация".

В смисъл че Великобритания, Германия и Грузия не са в Европа? Ами, добре.
hristam
Цитат(Buitenlander @ 10/07/2017, 19:40) <{POST_SNAPBACK}>
В смисъл че Великобритания, Германия и Грузия не са в Европа? Ами, добре.

Кои са песните и изпълнителите от тези страни?
Питето
Твоето стана:
— Колко са жертвите от атомните бомбардировки? И ги избройте поименно, колега, поименно...

...ама хайде да отдадем недоглеждането на ниската кофеинова наситеност на организма в толкова ранен час. 770d4fd976.gif
hristam
Цитат(Питето @ 11/07/2017, 07:19) <{POST_SNAPBACK}>
Твоето стана:
— Колко са жертвите от атомните бомбардировки? И ги избройте поименно, колега, поименно...

...ама хайде да отдадем недоглеждането на ниската кофеинова наситеност на организма в толкова ранен час. 770d4fd976.gif

Не, не е същото. Доколкото видях става дума за грузински хор и за английски арии, докато нашата песен е солово изпълнение, плод на българското народно творчество, и - все пак се намираме в тема за велики хора - е представена от българка със забележителен глас, чието име е станало световноизвестно.
Mukaveev
....и ,, Бранденбургски концерт номер 2 във Фа, .....не е за подценяване. svirkam si.gif
Mukaveev
Цитат(Радио Ереван @ 10/07/2017, 14:32) <{POST_SNAPBACK}>
България има природни богатства, България има народ не сломим! България има от всичко по много, но ........ .......... е само един.
Хайде сега попълни многоточието. smile.gif

България има.......но кой е България ?
Mukaveev
Цитат(hristam @ 09/07/2017, 18:37) <{POST_SNAPBACK}>
Не говориш сериозно. Не може да кажеш, че имена като Панчо Владигеров, Владимир Димитров - Майстора, Минчо Минчев и Васко Василев например, не са световноизвестни. Това на прима виста, ако се замисля със сигурност ще се сетя за още не малко известни българи.

Тоя Панчо ако си говорим........може ли да го сложим до Моцарт . М ?
Искам да ти кажа , че в Гармиш-Партенкирхен...................не са го и чували....
hristam
Цитат(Mukaveev @ 11/07/2017, 19:24) <{POST_SNAPBACK}>
....и ,, Бранденбургски концерт номер 2 във Фа, .....не е за подценяване. svirkam si.gif

А и виждам, че го запя a4dff7b7.gif
Питето
Не се напомпвай. Точно за плочата на Вояджър, целта е да се представи цялата цивилизация заедно с планетата в звук. В смисъл, че на нея има и природни звуци, и поздрави на различни езици, а не "записи от първите ХХ от най-великите хора на света". Като почнеш да чуваш постоянно из летищата на света телефони да звънят с "Дельо хайдутин", тогава почваш да говориш за "световно известната българка" Валя Балканска. До тогава е само добра българска певица, ама без "световно известна" отпред. Реализъм му е разковничето. Между другото, наистина очаквам световно известните българи да се появят в сферата на изкуствата. Просто за другите сфери нямаме (към момента) финансов гръб, за да догоним развитите, че и да ги изненадаме с водещи личности на българска територия.
hristam
Цитат(Питето @ 14/07/2017, 09:29) <{POST_SNAPBACK}>
Не се напомпвай.

smile.gif Не се напомпвам, каквото и да означава това. Само споменавам факта, че "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска е единствената песен, избрана сред песенното творчество на Европа. И виждам сред пишещите тук хора, за които този факт е недостатъчно значим, що се отнася до световна известност.
Mukaveev
Цитат(hristam @ 14/07/2017, 09:00) <{POST_SNAPBACK}>
А и виждам, че го запя a4dff7b7.gif

Не знаеш с кой говориш........ sun.gif С този мек глас - тенор, мога от 4 метра да галя котка с дълъг косъм, с едно ,, Добър ден ,, мога да накарам теменужките да цъфнат, гората да се разлисти , морския бриз да спре до плажната ми кърпа, а пояса ми - жълто пате да се обърне с човката си към мен, разпея ли се - Ма - Мо - Ми - Ме - Мо.......лака на буковата маса се напуква, това арията на ловеца от ,, Вълшебния стрелец ,, ......за мен е писана.....Мхм....
Си на найста октава ловя.....та един концерт в Фа .......ми е играчка..... sunbathing.gif
hristam
Цитат(Mukaveev @ 14/07/2017, 21:49) <{POST_SNAPBACK}>
Не знаеш с кой говориш........ sun.gif С този мек глас - тенор

Уф...тенор и мек...не си те представях така... george.gif
Mukaveev
Цитат(hristam @ 14/07/2017, 22:52) <{POST_SNAPBACK}>
Уф...тенор и мек...не си те представях така... george.gif

Не......така го написах......може би баритон, бас не съм, да по- скоро баритон.
Чак се замислих, но като викам котката да я галя по дългия косъм.....ставам и мецо сопрано... sun.gif
Mukaveev
Правил съм и други анкети........зле е работата.
hristam
Многогласен си ти, Муки, като канон, изпълнен от руски военен хор...
Iosarian
Какво мислиш за Петър Дънов? Айнщайн е казал, че се прекланя пред него. А ти признаваш ли го?
Shade
Цитат(Iosarian @ 16/07/2017, 08:11) <{POST_SNAPBACK}>
Какво мислиш за Петър Дънов? Айнщайн е казал, че се прекланя пред него. А ти признаваш ли го?

Къде го е казал това Айнщайн?
Негова мисъл е, че науката без религия е непълна, а религията без наука е сляпа, но на въпроса на журналисти дали вярва в Бог, е отговорил, че макар да не се определя като атеист, не е привърженик на нито една официално организирана религия.
Питето
Напомпването е същото като надуването, ама по-силно. В смисъл почна от "А коя друга нация има песен, изпратена в космоса?", мина през "забелязах, че съм пропуснала "европейска" преди "нация". " + "Кои са песните и изпълнителите от тези страни?", и го докара до " нашата песен е солово изпълнение, плод на българското народно творчество"... като нареди избора до други подобни, които освен народно творчество нямат известни личности в бранша... И като сме на темата за народно творчество, имаше едни приказки, за жаби, волове и подкови, лисици дето се правят на вълци или врани дето се правят на орли. Абе подреждали ги според местния диалект и препитание. wavetowel2.gif
Малко реализъм, щото ако не си признаеш че имаш греди за дялане, никога няма да ги одялаш и с одяланите греди да си построиш къща на два ката, та да те зачитат за нещо. animatedwink.gif
Питето
Какво е общото между последния ми коментар за подбора на песните и звуците изпратени на космически апарат и какво мисля за Дънов? confused1.gif
Сетих се — още не си открил що е това "дървовиден режим" на четене на форума. Стегни се де, коментираме велики българи, а твоите отговори във форума се получава все едно четеш всеки ред във вестника от край до край, вместо колонка по колонка.
Buitenlander
Цитат(Iosarian @ 16/07/2017, 17:11) <{POST_SNAPBACK}>
Айнщайн е казал, че се прекланя пред него.

Аха, освен че го е казал, даже и е поръчал да го напишат със златни букви в Сорбоната, точно под стиховете на Ботев laugh.gif

"През 1990-те и в началото на 21 век се разпространява мистификация, според която Алберт Айнщайн се изказва положително за Петър Дънов. Според статия във вестник „Монитор“ по повод годишнина от рождението на Алберт Айнщайн, през 1989 г. френското радио RDF (на френски: Radiodiffusion française, спряло да излъчва през 1949, а наследникът му RTF през 1964) е излъчило предаване с негови изказвания, между които е било и следното: „Целият свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред духовния учител Петър Дънов от България.“[25] Същото твърди и председателят на Бялото братство в България Андрей Грива.[26] Преподавателката от НБУ Лилия Гурова разследва това твърдение, за което няма директни доказателства. Според Джон Нортън от Питсбъргския университет, авторитетен изследовател на архивите на Айнщайн, е малко вероятно и дори невероятно Айнщайн да е казал наистина тези думи, в частност и защото Айнщайн поначало е изпитвал презрение към „авторитетите“. Предположението на Гурова е, че в случая думите са приписани на Айнщайн, за да бъде използван неговият собствен авторитет."

Buitenlander
Цитат(hristam @ 14/07/2017, 09:52) <{POST_SNAPBACK}>
........ в изпълнение на Валя Балканска е единствената песен, избрана сред песенното творчество на Европа. И виждам сред пишещите тук хора, за които този факт е недостатъчно значим, що се отнася до световна известност.

Всъщност, Валя Балканска е световно неизвестна....... В който и град по света да питаш хората по улиците коя е , и един на десет хиляди няма да знае.
D-rA
Достатъчно е позната, след като и Гугъл и е индексирал толкова много инфо
https://www.google.bg/search?q=%D0%92%D0%B0...hNsHR8gfloZjYDg

Значимостта и не е в името и, а в гласът и станал повод нейното изпълнение да лети 36 та година в космоса, всред още други значими за света достижения.
hristam
Цитат(Buitenlander @ 17/07/2017, 00:29) <{POST_SNAPBACK}>
Всъщност, Валя Балканска е световно неизвестна....... В който и град по света да питаш хората по улиците коя е , и един на десет хиляди няма да знае.

Аха. Голяма част от тези същите хора не са и чували за България, но откога липсата на осведоменост и образованост са мерило за известност? Българи, прочули България съвсем наскоро са и фимови режисьори и сценаристи като Димитър Димитров и Дилян Еленков, спечелили втора голяма награда - специалната награда тази година в Париж, миналата - в Берлин, и чиито филми са участвали в най-престижните световни филмови фестивали. Тази година за пореден път чухме името и на друг български творец - аниматорът Теодор Ушев, чийто филм "Сляпата Вайша" бе сред 10-те късометражни филма, номинирани за "Оскар", и това не е случайно, защото преди няколко години и друг негов филм бе номиниран сред Оскарите...
Някъде по света тези, а и други българи, са оценени заради качеството на работата си, аплодирани са и са сред каймака на световното изкуство, преподават в едни от най-елитните световни учебни заведения. И ако те са ви световно неизвестни, какво ще кажете за Никола Гюзелев, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска...мога да продължавам и още, но няма да ми стигне времето. Разбира се, за теб и за други родни питета, тези хора са също така световно неизвестни, с оглед на това, че с техни хитове не звънят масово телефоните по света - един умомопрачителен аргумент наистина. Още повече, като се има предвид, че телефоните най-често звънят с новоизлюпените хитове еднодневки като "Деспасито", които догодина вече ще бъдат забравени...
Питето
Напомпването продължава в стил "българин е открил компютъра", щото:
"Теодор Ушев ... от 1999 г. живее в Монреал, Канада. Работи за NFB. Носител е на над 120 престижни международни награди през последните 10 години..." от http://www.dnes.bg/art/2017/01/25/teodor-u...za-oskar.329825
В смисъл, върви към велик, ама в стил Дан Колов и Котоошу — старта е в чужбина.

hristam
Цитат(Питето @ 17/07/2017, 09:04) <{POST_SNAPBACK}>
Напомпването продължава в стил "българин е открил компютъра", щото:
"Теодор Ушев ... от 1999 г. живее в Монреал, Канада. Работи за NFB. Носител е на над 120 престижни международни награди през последните 10 години..." от http://www.dnes.bg/art/2017/01/25/teodor-u...za-oskar.329825
В смисъл, върви към велик, ама в стил Дан Колов и Котоошу — старта е в чужбина.

А къде да е старта, българино, при наличието на такива сънародници като теб, които биха го оплюли веднага, щом понечи да направи нещо различно и велико? Та нали ти щеше да си първият, който да го посочи с пръст и да викне:"Не се напомпвай, та ти си просто българин!". Ето защо българските умове отиват навън, където хората ги ценят, ползват знанията им и им осигуряват поле за развитие и изява.
Горския
Цитат(hristam @ 17/07/2017, 07:03) <{POST_SNAPBACK}>
какво ще кажете за Никола Гюзелев, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска...

И що забравяте Силви Вартан ?! navikvane.gif
hristam
Цитат(Горския @ 17/07/2017, 11:21) <{POST_SNAPBACK}>
И що забравяте Силви Вартан ?! navikvane.gif

Изобщо не я забравяме, още повече, че и там има арменска намеса, както и при Филип Киркоров. И както и при мен, нищо, че не ми е по роднинска линия, върши ми работа smile.gif
Iosarian
Ти се стегни и прочети внимателно какво пишеш и как завършва точно този пост, към който съм се закачил. А и цялата ти теза подкрепя идеята, че няма известни българи, защото..., ами защото сме българи. Какво по-естествено да ти напомня за Дънов? Или не е така?
пп. радвам се, че четеш какво пиша, но те моля да посочих къде съм писал неадекватни отговори..., или просто се правиш на остроумен...
Iosarian
Да приемем, че Айнщайн не е казал такова нещо. Той и за Ганди не го е казал, и какво от това? Ти приемаш ли Дънов за известен по света българин или не?
Buitenlander
Цитат(Iosarian @ 17/07/2017, 14:47) <{POST_SNAPBACK}>
Да приемем, че Айнщайн не е казал такова нещо. Той и за Ганди не го е казал, и какво от това? Ти приемаш ли Дънов за известен по света българин или не?

От 20 години комуникирам основно с чужденци.Не съм чувал някой да му е споменал името.Ти приемаш ли го за известен?Аз не.Известен е Стоичков.
Mukaveev
Цитат(hristam @ 17/07/2017, 09:39) <{POST_SNAPBACK}>
А къде да е старта, българино, при наличието на такива сънародници като теб, които биха го оплюли веднага, щом понечи да направи нещо различно и велико? Та нали ти щеше да си първият, който да го посочи с пръст и да викне:"Не се напомпвай, та ти си просто българин!". Ето защо българските умове отиват навън, където хората ги ценят, ползват знанията им и им осигуряват поле за развитие и изява.

Кажи мацко........как Котоошу да стане..... Котоошу ....в България ?
New
Точно днес ми обясняваха колко са пощурели американските тийнейджъри по България и българския език (някои започнали да го учат дори) заради актрисата Нина Добрев. Играе в сериала "Дневниците на вампира", както го превеждат на български. За мен е скучен, но пък важното е, че предизвиква интерес към страната ни.
hristam
Цитат(Mukaveev @ 17/07/2017, 22:44) <{POST_SNAPBACK}>
Кажи мацко........как Котоошу да стане..... Котоошу ....в България ?

Съвсем естествено е когато някой притежава потенциал в някаква област, да търси и намери начин да развива този потенциал извън рамките на страната, в която е роден и живее. Такъв е случаят с цитираният от теб Калоян Михлянов, със Стоичков, Димитър Бербатов, Григор Димитров, Кубрат Пулев. Това прави ли ги по-малко българи, ако и някои от тях да говорят по-добре чужди езици, като например Стоичков? grin.gif
Iosarian
Трябва да си смениш средата! animatedwink.gif
Thursday Next
Гледам, че само Бах фигурира с 4 произведения. И 2 на Бетховен. Знаеш ли колко малко германци знаят това? Не им е важно. Нямат зор да се гордеят. Сигурно и националистите им не го знаят. А ако почнат да го развяват, ще ги спукат от майтап.
hristam
Цитат(Thursday Next @ 18/07/2017, 17:34) <{POST_SNAPBACK}>
Гледам, че само Бах фигурира с 4 произведения. И 2 на Бетховен. Знаеш ли колко малко германци знаят това? Не им е важно. Нямат зор да се гордеят. Сигурно и националистите им не го знаят. А ако почнат да го развяват, ще ги спукат от майтап.

Ма и на мен не ми е важно, бе жена, просто стана дума за това, а аз го знам. Може би трябва да се извиня на някого за това, че го знам. А и какво знаят германците и с какво те се гордеят трябва ли на мен да ми е критерий за каквото и да било?
Thursday Next
Аха. И понеже не ти е важно, с комсомолски патос питаше риторично коя друга нация имала песен на Вояджър. Разбрах.
Iosarian
Е, в някой немски форум, ако има тема за велики германци, може някой да спомене този факт. Както го направи Христам тук на точното място в точната тема. animatedwink.gif
hristam
Цитат(Thursday Next @ 18/07/2017, 17:52) <{POST_SNAPBACK}>
Аха. И понеже не ти е важно, с комсомолски патос питаше риторично коя друга нация имала песен на Вояджър. Разбрах.

Не си разбрала, понеже със същият комсомолски патос споменах редица други известни български имена smile.gif
Което не омаловажава и променя факта, че за мен наличието на българска народна песен сред избраните за този диск, в това изпълнение, е нещо много значимо. Без значение, германците, питето, ти и нам си кой още какво мисли по този въпрос.
Mukaveev
Цитат(Iosarian @ 18/07/2017, 17:19) <{POST_SNAPBACK}>
Трябва да си смениш средата! animatedwink.gif

А може ти да се заблуждаваш..........там някъде е истината.
Thursday Next
Цитат(Iosarian @ 18/07/2017, 17:59) <{POST_SNAPBACK}>
Е, в някой немски форум, ако има тема за велики германци, може някой да спомене този факт. Както го направи Христам тук на точното място в точната тема. animatedwink.gif

Може би. Но преди да седне да се бие в гърдите колко са уникални и как никой друг освен Бах не е качен на тая златна плоча, ще си направи труда да провери дали наистина е така. Кво да ги правиш, сухари, с факти седнали да ми се занимават.
Thursday Next
Сред избраните? Как се връзва това с "коя друга нация"? Първо бяхме единствени, сега имало и други.

Одеве каза, че не ти било важно. Сега изведнъж е значимо. Кое да приема за окончателно мнение?
hristam
Цитат(Thursday Next @ 18/07/2017, 23:25) <{POST_SNAPBACK}>
Сред избраните? Как се връзва това с "коя друга нация"? Първо бяхме единствени, сега имало и други.

Одеве каза, че не ти било важно. Сега изведнъж е значимо. Кое да приема за окончателно мнение?

Някъде малко по-нагоре допълних - единствената европейска нация, чиято песен е избрана да лети в космоса. Това не ми е било важно в смисъл, че не съм изтъквала този факт, защото не е имало повод да го направя. Но в тема за известни българи смятам, че тъкмо тук му е мястото.
Приеми за окончателно, че няма български успех, който да не ме радва.
hristam
Цитат(Thursday Next @ 18/07/2017, 23:21) <{POST_SNAPBACK}>
Може би. Но преди да седне да се бие в гърдите колко са уникални и как никой друг освен Бах не е качен на тая златна плоча, ще си направи труда да провери дали наистина е така.

По същата логика е добре човек да проследи целият разговор, преди да се включи, за да коментира адекватно.
Thursday Next
Ма тя дори не е единствената европейска ... neprichom.gif
hristam
Цитат(Thursday Next @ 19/07/2017, 09:23) <{POST_SNAPBACK}>
Ма тя дори не е единствената европейска ... neprichom.gif

Е.

А съвсем наскоро прочетох, че през 1988г. още една българска песен е тръгнала със совалката "Колумбия" като космическо послание, в изпълнение на Диана Дафова, песента "Аадия". Така че продължавам да допълвам информацията относно българското участие.
Thursday Next
Аааааа, ти правиш много тънката разлика между музикално произведение по принцип и песен, ясно. И какво точно променя това?
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.