https://data.egov.bg/data/resourceView/e6a7...2Qy_1a7MYcHh5vMНа осми декември докато някои празнувахме, са починали 103 души от ковид, между които и 11 ваксинирани, от които и един 39 годишен без придружаващи заболявания, ваксиниран с Янсен. Какви изводи си правите от тази статистика?
мъж на 39 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания;
https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/12/10/...s-virusa.513511
От това, което слушам от лекари в ковид отделенията - ваксинираните в реанимация са или стари хора с хронични болести, или хора, които са се ваксинирали в началото на годината и имунитета към корона вируса им е спаднал, или млади хора, които са на имуносупресори и изобщо не са направили имунитет след ваксиниране.
А защо в България има млади ваксинирани хора, които умират? Или са с фалшив сертификат и не си признават дори и пред лекарите, или са потърсили помощ в болница прекалено късно.
Ваксинираните починали обикновено са възрастни хора с придружаващи заболявания. Те са с по-слаб имунитет поначало и не са успели да изградят добра имунна защита от ваксината или вече са минали 5-6 месеца от нея и ефективността ѝ е отслабнала.
Също трябва да се знае колко време е изминало от втората доза при двудозовите ваксини и съответно от еднодозовата на Янсен, да не е настъпило твърде скоро заразяването, защото тогава няма напълно създаден имунитет. Примерно, човек, заразил се два-три дни след ваксиниране, не е със силен имунен отговор все още.
Ваксинираните починали обикновено са възрастни хора с придружаващи заболявания. Те са с по-слаб имунитет поначало и не са успели да изградят добра имунна защита от ваксината или вече са минали 5-6 месеца от нея и ефективността ѝ е отслабнала.
Също трябва да се знае колко време е изминало от втората доза при двудозовите ваксини и съответно от еднодозовата на Янсен, да не е настъпило твърде скоро заразяването, защото тогава няма напълно създаден имунитет. Примерно, човек, заразил се два-три дни след ваксиниране, не е със силен имунен отговор все още.
Те и неваксинираните починали обикновено са възрастни хора с или без придружаващи заболявания. Ей тук е проблемът, минат ли три месеца, действието на ваксината започва да отслабва. Подозирам че част от тези с Янсен са фалшиво ваксинирани. Има българи, които си идват от Германия за да си поставят "такива" ваксина.
За да се води ваксиниран, трябва да са изминали поне 14 дни от втората доза. Ако не са, значи е некоректно поставен сред ваксинираните.
Въпросът е, че има немалко хора на 40+ и 50+, които се съобщават като починали без съпътстващи болести. Те са предимно неваксинирани.
Въпросът е, че има немалко хора на 40+ и 50+, които се съобщават като починали без съпътстващи болести. Те са предимно неваксинирани.
Мен обаче ме интересуват ваксинираните. Който не е, не се грижи за здравето си и никой не му е виновен.
Е, при тях един сериозно голям дял са ваксинирани само по документи... Забраявш, че живееш в България.
Е, при тях един сериозно голям дял са ваксинирани само по документи... Забраявш, че живееш в България.
Не забравям, но те са ваксинирани само с Янсен. Всички останали са истински ваксинирани. Провери колко са ваксинирани с Янсен. От тях колко да са фалшиви? Да погледнем тези с останалите ваксини. Колко са починали до четвъртия месец след поставянето и какъв профил имат тези хора? Възраст, пол, заболявания...Ей това искам да разбера.
Тарабас
12/12/2021, 22:26
Мога да ти споделя ситуацията в нашата клиника. 90% са неваксинирани. Ваксинираните са повечето с Джонсън и са били ваксинирани в началото на годината. Повечето от ваксинираните са на диализа, наднормено тегло, онкоболни и на имунна супресия. Неваксинираните са 40+, имаше и 20+, които и починаха. Много от тях бяха с наднормено тегло, 100+
Мога да ти споделя ситуацията в нашата клиника. 90% са неваксинирани. Ваксинираните са повечето с Джонсън и са били ваксинирани в началото на годината. Повечето от ваксинираните са на диализа, наднормено тегло, онкоболни и на имунна супресия. Неваксинираните са 40+, имаше и 20+, които и починаха. Много от тях бяха с наднормено тегло, 100+
Да разбирам ли, че починали ваксинирани с две дози и без сериозни заболявания хора почти нямате? Или ако имате са на 80+?
Любопитно е - какъв е протоколът за лечение при вас? Има ли достатъчно аргументирана оценка на състоянието преди началото на лечението от екипа лекуващи? Или изводът ти за тегло 100+, млади и неваксинирани е основание за леталния им изход...
Мен обаче ме интересуват ваксинираните. Който не е, не се грижи за здравето си и никой не му е виновен.
Млади, здрави, ваксинирани, които са починали от КОВИД, нямам в статистиката си.
Но млади, здрави, неваксинирани – да. Слава Богу, не са много. Без съпътстващи заболявания, активно спортуващи. Те са закъснели обикновено с лечението, не вярвайки, че заболяването може да ги събори.
Другите, непреборили болестта, са тези в напреднала възраст с хронични страдания, за които споменахме, че не могат да създадат добър имунитет след ваксиниране.
Има и млади с хронични болести, водещи до слаб имунен отговор, имунокомпрометирани и т.н., които също са застрашени от тежък КОВИД и летален изход, дори и ваксинирани.
Млади, здрави, ваксинирани, които са починали от КОВИД, нямам в статистиката си.
Но млади, здрави, неваксинирани – да. Слава Богу, не са много. Без съпътстващи заболявания, активно спортуващи. Те са закъснели обикновено с лечението, не вярвайки, че заболяването може да ги събори.
Другите, непреборили болестта, са тези в напреднала възраст с хронични страдания, за които споменахме, че не могат да създадат добър имунитет след ваксиниране.
Има и млади с хронични болести, водещи до слаб имунен отговор, имунокомпрометирани и т.н., които също са застрашени от тежък КОВИД и летален изход, дори и ваксинирани.
Ти лекар ли си?
И какво значи млади? Тези които не са в пенсионна възраст ли? Или тези под 35 години?

Аз като съм 50+, млад ли съм?
Това което виждам в статистиката за починалите ваксинирани с две дози, че преобладават възрастните хора над 60, дори над 70 години, но има и млади под 40 години. Повечето са мъже. Не се разбира обаче дали са имали придружаващи заболявания от тази статистика.
Янсен не се занимавам да я анализирам, тъй като за мен тя е отбий номер, ако няма след нея Пфайзер.
П.П. Вчера има починал един на 44 или 46 години без придружаващи заболявания, ваксиниран с две дози Пфайзер.
Ти лекар ли си?
И какво значи млади? Тези които не са в пенсионна възраст ли? Или тези под 35 години?

Аз като съм 50+, млад ли съм?

Ти си в средна/зряла възраст.

Младата е до 45 години.
Може починалият мъж да е закъснял с лечението, да не е спазвал лекарските препоръки, да е бил с обезитас (затлъстяване), с фалшив сертификат, да не е изградил добър имунен отговор след ваксиниране (има такива хора). Не знаем подробности.
За жалост, има хора, които са съвсем сигурни, че КОВИД не е опасна болест и подхождат несериозно. Трябва всеки да бъде внимателен.
Лекар съм, да.
Ти си в средна/зряла възраст.

Младата е до 45 години.
Може починалият мъж да е закъснял с лечението, да не е спазвал лекарските препоръки, да е бил с обезитас (затлъстяване), с фалшив сертификат, да не е изградил добър имунен отговор след ваксиниране (има такива хора). Не знаем подробности.
За жалост, има хора, които са съвсем сигурни, че КОВИД не е опасна болест и подхождат несериозно. Трябва всеки да бъде внимателен.
Лекар съм, да.
Ако не е тайна с каква специалност си и в България ли работиш?
Погледнато научно да, но не знаех какво имаш предвид.
И да е закъснял, ваксината не го е предпазила да не стига до болницата и боледува тежко. Не е бил със затлъстяване, щеше да го пише. Не е и с фалшив сертификат, тъй като не е с Янсен. Третото е възможно.
Една от причините хората да не се ваксинират е това, че си мислят, че ваксините не са надеждни. Умират ли ваксинирани с две дози, умират. Защо тогава да се ваксинираме? Един наш политик на няколко пъти се оплака, че свакото на жена му (84 г.), който бил ваксиниран с две дози през април, починал през септември. Не си обърнал внимание на лечението, тъй като бил ваксиниран. Ето, не само че няма полза от ваксинирането, но има и вреда според него.
Би било добре да се направи официално профил на починалите ваксинирани.
По вътрешни болести. Да, в България съм.
Не можем да кажем, че ваксините са ненадеждни, защото статистиката всекидневно ни показва, че над 90-92% от починалите са неваксинирани.
Ако погледнеш за вчерашния ден, където фигурира въпросният починал ваксиниран, ще видиш, че там са и друг мъж на 40+, жена на 39, мъж на 51 години, двама на 59 – те са без ваксина, без придружаващи заболявания.
Не знам кой е политикът, дето е споменавал за починал близък, но става дума за човек в старческа възраст, вероятно със съпътстващи болести. Макар и ваксиниран, той е трябвало да се пази и неговите хора да бъдат внимателни при контактите си с него, за да не го заразят.
П.П. Поздравления за кардиолога (прочетох в другата тема), който е убедил баща ти да си сложи ваксина.
https://coronavirus.bg/bg/news/3049
Тарабас
14/12/2021, 20:45
Две години с Ковид, една година с налични ваксини. Тотално отричане на заболяването и на ваксинацията. Определено проблемът не е само в политиката, не е във ваксините. Ваксинацията по принцип у нас е недолюбвана.
Но има една червена черта, пресичането на която ще убие всякакви аргументи против. Преди няколко дена дете почина от Neisseria meningitidis в една детска градина. Точно в този момент дори майки от БГ-Мама наостриха уши и попитаха има ли нещо като ваксина против Neisseria meningitidis.
Новият вариант е 2,5 пъти по заразен от делта варианта. До дни ще знаем и дали протичането му е по-леко или напротив. Едно е сигурно, там където върлува в момента, засяга много млади хора и деца. Почнат ли да си отиват и деца, всички самодиви, магьосници, хомеопати и борци за свят свободен от 5G ще се ваксинират. Дори и форумните антифарма фронтоваци ще подвият опашки.
Цената обаче не си струва.
lati1960
14/12/2021, 21:01
Две години с Ковид, една година с налични ваксини. Тотално отричане на заболяването и на ваксинацията. Определено проблемът не е само в политиката, не е във ваксините. Ваксинацията по принцип у нас е недолюбвана.
Но има една червена черта, пресичането на която ще убие всякакви аргументи против. Преди няколко дена дете почина от Neisseria meningitidis в една детска градина. Точно в този момент дори майки от БГ-Мама наостриха уши и попитаха има ли нещо като ваксина против Neisseria meningitidis.
Новият вариант е 2,5 пъти по заразен от делта варианта. До дни ще знаем и дали протичането му е по-леко или напротив. Едно е сигурно, там където върлува в момента, засяга много млади хора и деца. Почнат ли да си отиват и деца, всички самодиви, магьосници, хомеопати и борци за свят свободен от 5G ще се ваксинират. Дори и форумните антифарма фронтоваци ще подвият опашки.
Цената обаче не си струва.
Жалко за детенцето. Но. Нима е първото, което е жертва на подобни зарази? Ми не.
Да се спекулира с това е нелепо, и дори гадно! Щото в света не е само ковид, има кво ли не, ето:
https://www.vesti.bg/sviat/szo-pod-trevoga-...v-sudan-6135237И, сега? Като сме заобиколени от вируси и зарази отвсякъде, щото съсипваме природата и еко системите, трябва ли да насилваме хората да се боцкат с какви ли не отрови? Не, не трябва. Засега крачката към тоталната диктатура, последната, все още не е направена. Има натиск от някои среди да бъде. И мисля, че ще бъде. Скоро. Обаче.
Нито аз, нито останалите свободолюбиви хора ще се поддадем на тези лъжи и манипулации. Грозно и отблъскващо е да се използват трагедиите с дечица, каквито открай време е имало и ще има, за да се налага на света, народите и хората тази нова вирусна и ваксинационна тирания! Жалко и отвратително е!
Ми няма да се боцна, ако ще света да преобърнете! Е, какво ще направите?
Ще ме биете, ще ме убиете, ще ме заставите ли насила? Какво?
Големи уж демократи тука, ама май лъсна какви в действителност...
На базата точно на такава подкрепа са дошли на власт и Хитлер, и Сталин, и Мао, и Пиночет, и всякаква диктаторска пасмина в света! Нищо различно, като принцип. Опомнете се!
По вътрешни болести. Да, в България съм.
Не можем да кажем, че ваксините са ненадеждни, защото статистиката всекидневно ни показва, че над 90-92% от починалите са неваксинирани.
Ако погледнеш за вчерашния ден, където фигурира въпросният починал ваксиниран, ще видиш, че там са и друг мъж на 40+, жена на 39, мъж на 51 години, двама на 59 – те са без ваксина, без придружаващи заболявания.
Не знам кой е политикът, дето е споменавал за починал близък, но става дума за човек в старческа възраст, вероятно със съпътстващи болести. Макар и ваксиниран, той е трябвало да се пази и неговите хора да бъдат внимателни при контактите си с него, за да не го заразят.
П.П. Поздравления за кардиолога (прочетох в другата тема), който е убедил баща ти да си сложи ваксина.
https://coronavirus.bg/bg/news/3049Това добре, но ваксинираните у нас са все още малцинство. Нормално е ваксинираните починали да са повече, ще възразят антиваксерите.
Ами да, другият мъж 40+ беше неваксиниран без придружаващи.
Казва се Костадин Костадинов. Успя да яхне вотът на антиваксерите, макар че твърди, че не е такъв. Според ваксините не са добре проучени и неефективни. Със зеленият сертификат се нарушавали правата на гражданите.
Работа на лекарите и роднините да убедят възрастните хора да се ваксинират. Много често обаче става точно обратното. На моя позната дъщеря й е лекарка, но не й дава да се ваксинира.
Жалко за детенцето. Но. Нима е първото, което е жертва на подобни зарази? Ми не.
Да се спекулира с това е нелепо, и дори гадно! Щото в света не е само ковид, има кво ли не, ето:
https://www.vesti.bg/sviat/szo-pod-trevoga-...v-sudan-6135237И, сега? Като сме заобиколени от вируси и зарази отвсякъде, щото съсипваме природата и еко системите, трябва ли да насилваме хората да се боцкат с какви ли не отрови? Не, не трябва. Засега крачката към тоталната диктатура, последната, все още не е направена. Има натиск от някои среди да бъде. И мисля, че ще бъде. Скоро. Обаче.
Нито аз, нито останалите свободолюбиви хора ще се поддадем на тези лъжи и манипулации. Грозно и отблъскващо е да се използват трагедиите с дечица, каквито открай време е имало и ще има, за да се налага на света, народите и хората тази нова вирусна и ваксинационна тирания! Жалко и отвратително е!
Ми няма да се боцна, ако ще света да преобърнете! Е, какво ще направите?Ще ме биете, ще ме убиете, ще ме заставите ли насила? Какво?
Големи уж демократи тука, ама май лъсна какви в действителност...
На базата точно на такава подкрепа са дошли на власт и Хитлер, и Сталин, и Мао, и Пиночет, и всякаква диктаторска пасмина в света! Нищо различно, като принцип. Опомнете се!
Не е толкова важно дали ще се заразиш и разболееш от ковид. По-важно е да е на твоята. Нека всички знаят, че никой не може да те накара да направиш каквото и да е.
Не знаеш къде живееш. Къв Янсен кви пет лева. Нямаш си представа колко джипита сипват ваксината в мивката и издават документа. Е, и нЕкой лев трябва да се даде... Аха, българите обичат да си "ПрецЕнят самички".
Пропусна религиите, изобретили схемата, която диктаторите са копирали.
За другото си прав — и аз искам в България "всеки сам да си прецЕнЯ". Дори съм склонен да нямаме зелен сертификат, ама да има безплатна ваксина и занапред и без ограничения за възрастови групи и бустерни дози. Лечението, то е ясно че ще продължава да си е разходопокривно.
Тарабас
15/12/2021, 08:21
Не е първото дете, няма да е и последното. И то благодарение на малоумната част от населението.
При положение, че едни хора лекуват чума при животните си с тричане на кучета, други им се радват и им ръкопляскат, защото подържали традициите, нямам как да не умират деца от банални инфекции.
Шизофрения е, човек да си мисли, че е свободолюбив само защото е необразован, дори направо тъп.
Не знаеш къде живееш. Къв Янсен кви пет лева. Нямаш си представа колко джипита сипват ваксината в мивката и издават документа. Е, и нЕкой лев трябва да се даде... Аха, българите обичат да си "ПрецЕнят самички".
Фалшивите ваксинирани са само с Янсен, защото е еднодозова. Ако има и от другите ваксини, ще са само единични случаи.
Фалшивите ваксинирани са само с Янсен, защото е еднодозова. Ако има и от другите ваксини, ще са само единични случаи.
Ваксината на Джонсън & Джонсън (един дявол знае откъде е изпаднало това "Янсен") се оказа по-нискоефективна и с по-кратък период на защита. Поради което тук отдавна отпадна от само себе си и ваксинираните с нея преминаха към втора доза с Пфайзер или Модерна.
Ваксината на Джонсън & Джонсън (един дявол знае откъде е изпаднало това "Янсен") се оказа по-нискоефективна и с по-кратък период на защита. Поради което тук отдавна отпадна от само себе си и ваксинираните с нея преминаха към втора доза с Пфайзер или Модерна.
Това е напълно очаквано, тъй като е еднодозова. С втора доза Пфайзер или Модерна обаче е ефективна. Такава информация имам.
Ставаше въпрос за фалшивите ваксинирани с еднодозовата ваксина на Джонсън.
Потребител
15/12/2021, 21:21
Цитат
колко ефикасни да ваксините?
... ако не искаш да отговаряш на въпрос - задай си сам въпрос и отговори на него /по Зоотрополис/:
- гори ли немски боклук американския ТЕЦ 3? - гори!
+1 ... в триъгълника Раднево, Гълъбово и Димитровград одобряват това ...
... но, докато в DW са загрижени за екологията като цяло и ТЕЦ 2 в частност, върви изследване сред призованите от хладилника:
- щастливи ли сте?
... според социолозите, подобни допитвания не бива да се тълкуват твърде оптимистично ... данните изтъкват, че не само на запад, но и навсякъде, запитат ли някого "Щастливи ли сте?", отговорът е "да" ... няма как да отвърнеш на анкетьора, че си загубеняк и будала :.) ...
- - -
... по темата:
"1. Ваксинираните хора не се заразяват.
2. Ваксинираните се заразяват, но не се разболяват
3. Ваксинираните се разболяват, но леко
4. И ваксинираните боледуват, но не стигат до интензивно отделение
5. Ваксинираните стигат и до интензивно отделение, но не умират
6.Ваксинираните умират, но в лека форма
7.Ваксинираните умират мъчително, но с чиста съвест
8.Ваксинираните ще отидат в рая, а другите просто ще умрат
9.Умрелите ваксинирани не боледуват в рая"
п.п. ... знаехте ли, че Ел Греко имал астигматизъм? ... затова рисувал издължени лица ... е, сега знаете ...
Поздрави :.)
lati1960
15/12/2021, 22:13
Не е толкова важно дали ще се заразиш и разболееш от ковид. По-важно е да е на твоята. Нека всички знаят, че никой не може да те накара да направиш каквото и да е.

Могат да ни накарат, насила. Вече е факт в някои европейски страни, и то от старите демокрации - задължителното ваксиниране. Ще дойде навсякъде! Просто ще издадат закон да не можеш да ходиш на работа без зелен сертификат, и всички ще се юрнем да се дупчим. Както стана с учениците, и не само. Като наложат това и за пазаруване, в аптеките и хранителните магазини... и, край. Това ще е. Така че, могат. И ще го направят. Те вече го правят! Стъпка по стъпка, опичат ни бавничко, за да не шаваме много.
А от ковид няма как да се разболея, щото никой не се разболява от ковид. Те самите учени казват, че той само усложнявал и утежнявал нещата, често фатално. Абе, майн...та им, писна ми, честно. От тия лъжи и глупости. Сигурно като бях на легло от грип преди 3 години е било ковид, ми да, как не се сетих, само че още не сме го знаели. Вероятно и римските императори са починали от ковид, ама и тогава няма как да са го знаели древните. Ами да бе, всичко е ковид, ковид, ковид....

Всичко, приятелю, ще е ковид, докато не ни надупчат с тия говна, дето ги наричат ваксини!
Извинявам се за грубия език, ама действително вече пи идват в повече тия малоумщини с тази измама! Ще прощавате. Не е лично към някого тук, просто наистина ми писна! Хайде със здраве!
lati1960
15/12/2021, 22:19
Пропусна религиите, изобретили схемата, която диктаторите са копирали.
За другото си прав — и аз искам в България "всеки сам да си прецЕнЯ". Дори съм склонен да нямаме зелен сертификат, ама да има безплатна ваксина и занапред и без ограничения за възрастови групи и бустерни дози. Лечението, то е ясно че ще продължава да си е разходопокривно.
Пак си в грешка.
В религиите има теокрация, тоест директно управление на Божеството, и тя е напълно доброволна.
Докато което ни се налага сега е против волята на доста голяма част от обществата. Примерно, в България над 43% категорично заявяват, че няма да позволят да ги ваксинират! Не че сами няма да идат, като им го наложат със специални закони, и това вече се прави, с т. нар. "зелени сертификати". Но е против волята им/ни! Важно е да се знае. А това е ДИКТАТУРА!
Отделно ме учудва заявлението ти за безплатни ваксини.

Нали разлистваш читанките? Би трябвало да знаеш, че няма нищо безплатно на този свят. Ваксините се плащат от държавите и обществата, от гражданите. Вкл. и от тези, които отказват да се ваксинират. Откъде мислиш идват милиардите, които пълнят касите на фармацефтичните шамани?!
Само Евро Банката отпуска всяка година стотици милиарди, дори трилиони по тази "пандемия", конкретно за самите ваксини!
Отделно всяко правителство, нявсякъде по света.
lati1960
15/12/2021, 22:32
Не е първото дете, няма да е и последното. И то благодарение на малоумната част от населението.
При положение, че едни хора лекуват чума при животните си с тричане на кучета, други им се радват и им ръкопляскат, защото подържали традициите, нямам как да не умират деца от банални инфекции.
Шизофрения е, човек да си мисли, че е свободолюбив само защото е необразован, дори направо тъп.
Не мисля, че останаха много необразовани и тъпи хора, и у нас, и въобще.
Особено на фона на социалните и въобще нет мрежите. Не е това проблемът.
Неадекватното, хаотично и малоумно поведение и на учени, и на власти от началото на тази псевдо пандемия е причината да не са убедени много граждани, че им се казва истината и че не ги лъжат както винаги. Така се оплетоха и власти и учени лобиращи за пандемията в противоречия, манипулации и неистини, че е нормално почти никой нормален човек да не им вярва. А това, че много хора вече се ваксинират, е заради силовите похвати по налагане на скрито задължителна ваксинация, чрез различни некоректни и недемократични похвати и закони. Накратко: Хората се ваксинират, за да избегнат санкции, за да ходят на работа, да живеят някак в цялата тая каша. Както те, така семействата и децата им. Такава е истината. А че не ви харесва на някои, ваш проблем.
Да обиждаме хората, че са тъпи и необразовани, само защото не приемат нашите виждания и разбирания, е несериозно, да не използвам по-тежки думи. Няма как почти 50% от българите да са тъпи и необразовани, щото почти толкова е процентът на тези, които не вярват да има пандемия и отказват да се ваксинират, категорично!
Обществата по принцип имат колективен инстинкт по самосъхранение и чисто интуитивно усещат когато ги лъжат и мамят. А случая ковид е именно такъв. Този инстинкт сработи, вече друг въпрос, че ще се опитат да им наложат насилствен режим на ваксинация. Което си е откровен тоталитарен похват. Сега с оправданието за общественото здраве, преди са били други оправданията, за минали диктатури, но, принципът си е този.
Щом има безплатно лечение, значи има и безплатна превенция. Ако ще си плащам ваксината за ковид, то всички ще си плащаме и лечението. Демократично. Или казваш, щом е с пари, не е демократично...
Иначе съм против зеления сертификат и задължителното ваксиниране, но съм за възможността, всеки да се ваксинира (безплатно, щото иначе бедните ще са ощететени) само по собствено желание. Аха, на тази държава ѝ трябва Неволя, та да дръпне напред.
Rat_in_the_house
15/12/2021, 22:57
Точно преди изборите погребах моя съученичка. Беше ужасно изживяване. Дебелокожо животно съм, но цяла седмица не знаех на кой свят съм и още не съм сигурен къде се намирам точно. Пълен шок. Не можах да отида на погребението. Нямах сили. Познавахме се от осми клас. Това винаги усмихнато и слънчево същество си замина в препълнената реанимация на болницата след една седмица борба за живот.
Бременна в четвъртия месец. След не помня колко инвитро процедури....5 или 6 през годините, най-накрая успя да забременее. Последно помня, че се видяхме 4 месеца преди това. Имах път към града, в който живееше и се обадих да се видим. Точно и бяха излезли тестовете. Светеше, не можеше да повярва. Беше си купила три или 4 различни теста, за да е сигурна, че всичките ще излязат положителни. Не смееше още да каже на мъжа си, преди да направи всичките тестове. Толкова го искаха това бебе, години наред, толкова се обичаха и толкова съвместна енергия вложиха в това нещо. 10 години битка, за да се появи тоя нов живот. Минаха през какво ли не.
Пролетта помня пак се виждахме в по-голяма компания приятели....говорихме, обяснвахме...ваксинрай се, спри да четеш глупости в нета. Не и не!
След това се оказа, че и лекарите това са и обяснявали-да се ваксинира, защото от химията, дето се пие заради инвитрото, пада имунитета.
Това като продължение на друга случка от лятото, с момичето, дето работеше в архива ни. На 22. Не иска да се ваксинира, защото и тя чела, че ваксинираните не можели да забременяват, пък тя сгодена, мислеха с нейния човек да се женят сега еснта. Разболя се. Изкара вируса супер тежко. Покрай нея 20 човека карантина. Уж оздравя. Седмица по-късно-в болница, нещо с бъбреците, ама не е ясно какво. Инфекции, възпаления, докторите първоначално не успяват да хванат за какво иде реч. От вируса- тромбоза на дълбоките съдове и единия бъбрек умира. Оперираха я, за да го извадят. На 22! Сега ако реши да забременява, каква ще е тая бременност, дето ще кара с един бъбрек, никой не се и наема да мисли.
Дали са ефикасни ваксините? И 10% шанс да дават, това си е твоя личен 10% шанс:
-да преживееш още един ден.
-да изпратиш още една сутрин децата на училище
-още една сутрин да се събудиш до любимия ти човек, да пуснеш кафемашината и да си направите закуска
-още веднъж да разходиш кучето, да полееш цветята
-още един телефонен разговор с вашите, за ги питаш как са и да им кажеш, че ги обичаш
-още един ден пред компютъра, с колеги, на бира с приятели
-още една семейна почивка
-още един ден игра на компютъра, чат, кино, шопинг и т.н.
Това са само най-егоистичните причини.
Ми помислете и за тия, дето ви обичат, бе хора! Тия ахмаци загубени, дето ще им липсвате ако утре стане нещо с вас. Защо им го взимате тоя 10% шанс на тях?
И какъв е тоя личен избор? Личният избор е да си избереш коя точно ваксина да си сложиш. Другото е безотговорност, малоумщина, тъпотия, груба самонадеяност и игра на тото със собствения живот и здраве, здравето на околните ; брутално недооценяване на ситуацията, пред лицето на огромна и съвсем реална опасност. На никой ли няма да липсвате?
Не останаха много необразовани и тъпи хора на фона на социалните и въобще нет мрежите.
Това прозрение тип "
На мъдростта последните предели" ще го разпечатам с огромни букви и ще го окача на видно място да ме вдъхновява за велики дела!
trаnsalp
15/12/2021, 23:23
Точно преди изборите погребах моя съученичка. Беше ужасно изживяване. Дебелокожо животно съм, но цяла седмица не знаех на кой свят съм и още не съм сигурен къде се намирам точно. Пълен шок. Не можах да отида на погребението. Нямах сили. Познавахме се от осми клас. Това винаги усмихнато и слънчево същество си замина в препълнената реанимация на болницата след една седмица борба за живот.
Бременна в четвъртия месец. След не помня колко инвитро процедури....5 или 6 през годините, най-накрая успя да забременее. Последно помня, че се видяхме 4 месеца преди това. Имах път към града, в който живееше и се обадих да се видим. Точно и бяха излезли тестовете. Светеше, не можеше да повярва. Беше си купила три или 4 различни теста, за да е сигурна, че всичките ще излязат положителни. Не смееше още да каже на мъжа си, преди да направи всичките тестове. Толкова го искаха това бебе, години наред, толкова се обичаха и толкова съвместна енергия вложиха в това нещо. 10 години битка, за да се появи тоя нов живот. Минаха през какво ли не.
Пролетта помня пак се виждахме в по-голяма компания приятели....говорихме, обяснвахме...ваксинрай се, спри да четеш глупости в нета. Не и не!
След това се оказа, че и лекарите това са и обяснявали-да се ваксинира, защото от химията, дето се пие заради инвитрото, пада имунитета.
Това като продължение на друга случка от лятото, с момичето, дето работеше в архива ни. На 22. Не иска да се ваксинира, защото и тя чела, че ваксинираните не можели да забременяват, пък тя сгодена, мислеха с нейния човек да се женят сега еснта. Разболя се. Изкара вируса супер тежко. Покрай нея 20 човека карантина. Уж оздравя. Седмица по-късно-в болница, нещо с бъбреците, ама не е ясно какво. Инфекции, възпаления, докторите първоначално не успяват да хванат за какво иде реч. От вируса- тромбоза на дълбоките съдове и единия бъбрек умира. Оперираха я, за да го извадят. На 22! Сега ако реши да забременява, каква ще е тая бременност, дето ще кара с един бъбрек, никой не се и наема да мисли.
Дали са ефикасни ваксините? И 10% шанс да дават, това си е твоя личен 10% шанс:
-да преживееш още един ден.
-да изпратиш още една сутрин децата на училище
-още една сутрин да се събудиш до любимия ти човек, да пуснеш кафемашината и да си направите закуска
-още веднъж да разходиш кучето, да полееш цветята
-още един телефонен разговор с вашите, за ги питаш как са и да им кажеш, че ги обичаш
-още един ден пред компютъра, с колеги, на бира с приятели
-още една семейна почивка
-още един ден игра на компютъра, чат, кино, шопинг и т.н.
Това са само най-егоистичните причини.
Ми помислете и за тия, дето ви обичат, бе хора! Тия ахмаци загубени, дето ще им липсвате ако утре стане нещо с вас. Защо им го взимате тоя 10% шанс на тях?
И какъв е тоя личен избор? Личният избор е да си избереш коя точно ваксина да си сложиш. Другото е безотговорност, малоумщина, тъпотия, груба самонадеяност и игра на тото със собствения живот и здраве, здравето на околните ; брутално недооценяване на ситуацията, пред лицето на огромна и съвсем реална опасност. На никой ли няма да липсвате?
Наистина по-добре да се ваксинира човек, ако ще се притеснява за това. Сто пъти по-добре, отколкото да живее в страх и съмнение.
Разбира се, тези които вярват друго, нека бъдат според вярата си. Аз например въобще не го мисля, нито се притеснявам, че съм с намалени шансове.
Не мисля, че останаха много необразовани и тъпи хора, и у нас, и въобще.
Особено на фона на социалните и въобще нет мрежите. Не е това проблемът.
Неадекватното, хаотично и малоумно поведение и на учени, и на власти от началото на тази псевдо пандемия е причината да не са убедени много граждани, че им се казва истината и че не ги лъжат както винаги. Така се оплетоха и власти и учени лобиращи за пандемията в противоречия, манипулации и неистини, че е нормално почти никой нормален човек да не им вярва. А това, че много хора вече се ваксинират, е заради силовите похвати по налагане на скрито задължителна ваксинация, чрез различни некоректни и недемократични похвати и закони. Накратко: Хората се ваксинират, за да избегнат санкции, за да ходят на работа, да живеят някак в цялата тая каша. Както те, така семействата и децата им. Такава е истината. А че не ви харесва на някои, ваш проблем.
Да обиждаме хората, че са тъпи и необразовани, само защото не приемат нашите виждания и разбирания, е несериозно, да не използвам по-тежки думи. Няма как почти 50% от българите да са тъпи и необразовани, щото почти толкова е процентът на тези, които не вярват да има пандемия и отказват да се ваксинират, категорично!
Обществата по принцип имат колективен инстинкт по самосъхранение и чисто интуитивно усещат когато ги лъжат и мамят. А случая ковид е именно такъв. Този инстинкт сработи, вече друг въпрос, че ще се опитат да им наложат насилствен режим на ваксинация. Което си е откровен тоталитарен похват. Сега с оправданието за общественото здраве, преди са били други оправданията, за минали диктатури, но, принципът си е този.
Вярно ли 50% от българите не вярват, че има пандемия? Това звучи стряскащо!? Чак толкова много да са тъпи не вярвам. Това колко са образовани е друг въпрос.
Моето мнение е, че голяма част от хората в България се мислят за юнаци, които няма или почти няма да бъдат засегнати от вируса.
Много тъжен пост.

И същевременно показващ защо човек трябва да се ваксинира.
Бременните жени са застрашени от тежко протичане на КОВИД.
Абсолютно неверни твърдения се завъртяха за опасност от стерилитет след ваксиниране. Няма такова нещо, неистина е.
Личния избор, включва и избирането на глупостта. Знам, кофти изглежда, обаче трябва да сме честни и демократични — щом можеш да гласуваш, да шофираш, да сключваш сделки, значи си адекватен и можеш да смяташ и да преценяваш кое е добро за тебе и кое не е. Отделно, че насила хубост не става. На някои (и на мен се случва сравнително често), акъла им идва от сапа на мотиката.
Иначе утре, някоя партия ще вкара закон само нейните хора да имат право на избор, за доброто на останалите, и ей ти диктатура...а всъщност това го играхме миналия век. Умен, глупав избора, всеки да си тегли последиците и да се ограмотява за да може следващия му избор да е по-свестен.
Личния избор, включва и избирането на глупостта. Знам, кофти изглежда, обаче трябва да сме честни и демократични — щом можеш да гласуваш, да шофираш, да сключваш сделки, значи си адекватен и можеш да смяташ и да преценяваш кое е добро за тебе и кое не е. Отделно, че насила хубост не става. На някои (и на мен се случва сравнително често), акъла им идва от сапа на мотиката.
Иначе утре, някоя партия ще вкара закон само нейните хора да имат право на избор, за доброто на останалите, и ей ти диктатура...а всъщност това го играхме миналия век. Умен, глупав избора, всеки да си тегли последиците и да се ограмотява за да може следващия му избор да е по-свестен.
Казваш ваксинирането е личен избор. Хубаво, ама като се напълнят болниците с болни от ковид неваксинирани и пепел ми на устата се наложи да влезеш и ти макар че си ваксиниран, тогава пак ли ще си на същото мнение?
Наистина по-добре да се ваксинира човек, ако ще се притеснява за това. Сто пъти по-добре, отколкото да живее в страх и съмнение.
Разбира се, тези които вярват друго, нека бъдат според вярата си. Аз например въобще не го мисля, нито се притеснявам, че съм с намалени шансове.
Светът по отношение на ковида се дели на юнаци и кекави. Ти си от юнаците и не ти трябва да се ваксинираш.
Rat_in_the_house
16/12/2021, 15:48
Ами да...ето че много добре го "чуваш петела". Драмата е в това, че може. От мен ако зависи, изискванията за сертификати в съдилища, общини и Агенция по вписванията ги въвеждам утре още. И доста неща изведнъж ще се окаже, че вече няма да са толкова лесни. Начална дата-нека да е 01.01. Градски и междуградски транспорт, БДЖ...нека да е от февруари. Тоя спор съм го водил вече. Ми съжалвам, ама правото на достъп до съд примерно, изобщо не е свързано с правото на достъп до самата сграда на съда. С транспорта е още по-лесно, защото той няма такава конституционна уредба.
Ами да...ето че много добре го "чуваш петела". Драмата е в това, че може. От мен ако зависи, изискванията за сертификати в съдилища, общини и Агенция по вписванията ги въвеждам утре още. И доста неща изведнъж ще се окаже, че вече няма да са толкова лесни. Начална дата-нека да е 01.01. Градски и междуградски транспорт, БДЖ...нека да е от февруари. Тоя спор съм го водил вече. Ми съжалвам, ама правото на достъп до съд примерно, изобщо не е свързано с правото на достъп до самата сграда на съда. С транспорта е още по-лесно, защото той няма такава конституционна уредба.
Веднага от Възраждане ще ти възразят, че ваксините не предпазват от заразяване и зеленият сертификат е фашизъм. Ще изкарат десетки хиляди на протест.
Не е ли по-добре да се въведат допълнителни здравни осигуровки заради ковида за всички пълнолетни. Държавата да ги плаща на ваксинираните. Българинът разбира, когато му бръкнеш в джоба.
Аха, ще ми забраниш да отида до големия град на лекар и в магазина да си купя храна, и ще останеш на власт. Аха, освен да изкараш армията срещу народа, ама такива свършват кофти... А да, отделно ще го докараш до масово фалшифициране на това дето го искаш, което ще работи срещу твоята схема. Това също сме го играли при социализЪма.
А с това, дето "ние трябва да ги пазим от тях самите" вървиш към онова горе. Ако не могат да вземат адекватно решение за собственото си здраве и ти ще се грижиш за тях, то по подразбиране не могат да вземат адекватни решения за избора на политик, та може и да гласуваш вместо тях, а? Всеки има право да греши както си иска. Дори да извърши престъпление. Кой си ти, та да ми казваш какви решения да вземам щом съм готов и ще си понеса последиците. Щом не те заплашвам пряко, си гледаш твоята си работа и не се бъркаш в моята.
trаnsalp
16/12/2021, 17:10
Светът по отношение на ковида се дели на юнаци и кекави. Ти си от юнаците и не ти трябва да се ваксинираш.

абсолютно. Приемам го за напълно нормално. Начинът ми на живот е такъв. То не е отсега заради ковида.
Или пък някой да предложи обратното, и да осъмнеш ваксиниран и обложен с едни пари, щото антиваксърите са повечко в територията.
Абе ти кога ще почнеш да обмисляк какво точно си пожелаваш, че ако се сбъдне да не плачеш.
Или пък някой да предложи обратното, и да осъмнеш ваксиниран и обложен с едни пари, щото антиваксърите са повечко в територията.
Абе ти кога ще почнеш да обмисляк какво точно си пожелаваш, че ако се сбъдне да не плачеш.
На какво основание да се облагат ваксинираните?

Те мислят за здравето си и е нормално държавата да им плаща здравните осигуровки. Защо съм длъжен аз да плащам за такива безотговорни към себе си хора?
Rat_in_the_house
16/12/2021, 18:03
Никой не ти забранява да ходиш където и да било. Как да стигнеш дотам обаче си е твой проблем.
Аз нарочно представих малко крайно нещата. В действителност толкова крайно няма как да е. Макар, че в момента в Италия например е точно така. Тенденция и в Германия, във Франция също. Съществуват достатъчно средства, с които да се направи животът на антиваксърите пределно труден. КАто целта трябва да е постепенно да преодолеят глупостта си. Никой не твърди, че ще е лесно.
Rat_in_the_house
16/12/2021, 18:09
Надценяваш ги като фактор. С много.
Примерно "харчат се излишни пари за купуване, доставка, съхранение на ваксините и за екипи за ваксиниране", та мераклиите да си платят. Кво му е сбърканото — щом поръчваш си плащаш.
Това дето го искаш, може да стане през кинтите ако си плащаш лечението на 100%. Едва тогава, ще почнеш да преценяваш рискове, превенция и цени. Ако ти не можеш, то застрахователя ти ще ти обясни като ти направи разбивка на вноската по рискове и евентуални цени на леченията. Обаче това нито ти, нито аз го искаме. Поне аз, де, щото няма как да знам утре какво ще ми дойде до главата и колко скъпо ще му е лечението (щото има едни операции, на цената на апартамент и пак нямат гаранция), щото не съм милиардер, та да си позволя седем сърдечни операции с донорство...
Другия начин хората да почнат да мислят за превенция не включва пари, обаче включва реалните бройки на починалите и то разбити по възраст, заболявания и ваксиниране. Това и от други държави за сравнение. Този начин ме устройва, щото вместо да прецакваме системата е достатъчно да намерим информация, а на който не му се търси или му се вЕрва, то той става част от информацията по един или друг начин.
Примерно "харчат се излишни пари за купуване, доставка, съхранение на ваксините и за екипи за ваксиниране", та мераклиите да си платят. Кво му е сбърканото — щом поръчваш си плащаш.
Това дето го искаш, може да стане през кинтите ако си плащаш лечението на 100%. Едва тогава, ще почнеш да преценяваш рискове, превенция и цени. Ако ти не можеш, то застрахователя ти ще ти обясни като ти направи разбивка на вноската по рискове и евентуални цени на леченията. Обаче това нито ти, нито аз го искаме. Поне аз, де, щото няма как да знам утре какво ще ми дойде до главата и колко скъпо ще му е лечението (щото има едни операции, на цената на апартамент и пак нямат гаранция), щото не съм милиардер, та да си позволя седем сърдечни операции с донорство...
Когато се ваксинираш не натоварваш здравната система.
По-голямата част от неваксинираните си мислят, че няма да се разболеят сериозно, така че няма да ги уплашиш с плащането на лечението.
Ако си плащам данъците, то нямаш право да ми отрежеш правата. Ако не ме пускаш до лекаря, ще ми осигуриш лекаря да дойде при мен. Въобще щом ми орязваш придвижването, значи трябва да ми осигуриш нужното да дойде при мен. В затворите е точно така. Та ако някой се опита да ореже правата за придвижване, то аз скачам срещу него, независимо колко са му добри причините и основанията — основни права, баце, свободата е там. Същата свобода, дето ми осигурява избора дали да се ваксинирам или не.
Ако искаш да постигнеш нещо, трябва да обясниш на народа (предварително при това, та да имат време да се ваксинират ако преценят), че при претоварване на системата за здравеопазване, ще се мине към триаж, а там с предимство ще са ваксинираните, щото имат по-голям шанс да оцелеят, та да не се хабят нахалос лекарски труд и лекарства/легла. Това вече не е орязване на свободата, а последица от свободния избор. Онова, дето писах по-горе, че избора си върви със съответните последици.