Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Аз за...пари не жаля. Аз за ...пари не давам.
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
Ev@
Пари не жаля за здраве, знание, удобство, сигурност и почивка.

Радио Ереван
Цитат(Cury @ 19/07/2017, 17:35) <{POST_SNAPBACK}>
Нещо днес ми даде повод да се замисля колко различни сме ние хората по отношение на ценностна скала, а от там и на склонност да даваме или да не даваме пари за това или онова. И дайте, споделете да проверим колко сме различни:-)

Аз например пари не давам за скъпи козметики, за луксозни коли, за маркови долни гащи на безумни цени, за топ модел GSM-и...
От друга страна пари не жаля за обувки и маратонки, за трайни неща за дома (естествен паркет, мебели и т.н.), за алкохол (Вече не пия обикновени ракии, уискита, коняци, а понеже пия много малко гледам да е все от високия клас. Е, без да стигам до крайности като няколко стотин лева за бутилка де w00tbrows.gif )...

Сигурно има и още, ама за сега не се сещам. Ма то важен е принципът, а като чета ще се подсетя. Давайте вие wavetowel2.gif

Не жаля пари за качествена храна, за почивки и екскурзии, за някои неща вкъщи например матрак, за обувки и ако се наложи за скъпи лекарства....
Не давам пари за леки жени, нямам кола, нямам и деца...
Mukaveev
Капиталист..........
Питето
Правилно, плащането дава измеримост на полученото, та дори да е (почти) безплатно. hat.gif
Thursday Next
Не мога да заявя категорично, че за еди-какво си пари няма да дам. По-скоро за мен тенденцията е в посока повече качество за сметка на по-малко количество. Това важи за дрехи, обувки, козметика, храна ... По-добре по-малко, но да са хубави и качествени неща.

Категорично не жаля пари за пътувания, преживявания (концерти и пр.) и книги. За учене и лечение също, естествено.

От друга страна, няма никога да изсипя пет бона за телевизор, например. Имам си приличен, но ми се вижда напълно излишно да имам някакъв свръх-мега-гига-хайтек модел. За какво ми е? Я се сетя да го пусна веднъж в седмицата, я не. Същото важи и за таблета. Таблет нямам. Стига ми приличен лаптоп и един сносен, не особено скъп мобилен телефон. Не ме влече да се затрупвам с техника. А, ето, изкристализира ми едно категорично твърдение: "Аз пари за телевизор в спалнята не давам!" svirkam si.gif
Shade
Цитат(Cury @ 19/07/2017, 07:35) <{POST_SNAPBACK}>
Давайте вие

Не съм в състояние да формулирам детайлна парично-ориентирана ценностна система.
Парите са средство за постигане на цел и нямат голяма стойност като самоцел.
Което означава, че когато е поставена конкретна цел, нещо силно желано или необходимо, което не е част от ежедневието, еднократен разход за голям период от време, цената си струва.
Спомнавал съм, че нося ръчен часовник "Casio" на стойност $20. И $1000 да струваше, пак щях да го взема. Не бих си взел "Rolex", дори да беше $20. Защото снобизмът ми е напълно чужд пред удобството (размер, тегло, информативност).
Бай Ганьо
Ти на това снобизъм ли му викаш!

Cury
Цитат(Shade @ 22/07/2017, 19:15) <{POST_SNAPBACK}>
Парите са средство за постигане на цел и нямат голяма стойност като самоцел.
.......................

Спомнавал съм, че нося ръчен часовник "Casio" на стойност $20. И $1000 да струваше, пак щях да го взема. Не бих си взел "Rolex", дори да беше $20. Защото снобизмът ми е напълно чужд пред удобството (размер, тегло, информативност).

Именно, темата е за приоритетите, не за притежание на пари. И аз не бих взел Ролекс, освен ако по някаква причина няма потребителска стойност за мен - например ако съм мафиот и без златен Ролекс няма да ме уважават, което ще ми създаде проблеми в бизнеса.
Cury
Ами да. Това, че механизмът граничи с теоретичната граница за механичен часовник, нищо не променя. Този часовник не показва времето по-точно от един електронен, не е по-устойчив и здрав от един много по-евтин, даже не е и по-красив от един обикновен. Каква му е потребителската стойност, че да не е снобизъм?
Shade
Цитат(Бай Ганьо @ 22/07/2017, 10:04) <{POST_SNAPBACK}>
Ти на това снобизъм ли му викаш!

Да, точно така му викам.
Ако, обаче, посочиш поне един стойностен акцент на това бичме, готов съм да си променя виждането.
Shade
Цитат(Cury @ 22/07/2017, 10:05) <{POST_SNAPBACK}>
ако съм мафиот и без златен Ролекс няма да ме уважават, което ще ми създаде проблеми в бизнеса.

Не съм сигурен в това. Задължителен атрибут на мафиотите от началото на миналия век е показността: костюм, бомбе, бастунче, джобен часовник на златна верижка. В днешно време май ценностната система е с други приоритети. Преди 2 години се оказахме в съседни стаи на не особено претенциозен хотел с една от днешните легенди. Не можеш да го познаеш дегизиран: очила, брадичка, мустачки и рентван Форд на паркинга. Нито лимузина, нито телохранители.
Тарабас
Нека не забравяме, ролекси се носят не само в България. Не всеки с ролекс е мафиот. Както и не всеки с БМВ примерно.
Cury
Това с какво противоречи на писаното от мен? Аз казах, че АЗ не бих си купил Ролекс, освен ако не ми е полезен с нещо. И измислих някакъв илюстратвен пример за полезност. А че ДРУГИ хора харесват Ролекс си е тяхно право. Никъде не съм писал, че това е часовник за мафиоти.
Бай Ганьо
Излишно е.
Само ще си загубя времето.
Mukaveev
Цитат(Cury @ 22/07/2017, 20:08) <{POST_SNAPBACK}>
Ами да. Това, че механизмът граничи с теоретичната граница за механичен часовник, нищо не променя. Този часовник не показва времето по-точно от един електронен, не е по-устойчив и здрав от един много по-евтин, даже не е и по-красив от един обикновен. Каква му е потребителската стойност, че да не е снобизъм?

Е то има и едни сносни палатки в Декатлон-а ......за какво ти е апартамент ......или пък къща....... laugh.gif
Баси логиката.....
Nova123
Каква му е потребителската стойност, питаш?
Просто - в цената, не всеки може да си го позволи.
Освен това има хора, мъже, които не се интересуват от бижута.
Но всеки /почти/ мъж се интересува от коли и /почти/ на всеки им харесва Мерцедес, или поне БМВ или Ферари с цвят зелен.
Schade е сноб по своемуу, все пак е изпрал Касио - това е също МАРКА, но достъпна.
И с две думи - да имаш ролекс не е снобизъм, ако може да си го позволиш и ако не си еснаф, със еснафско самочувствие.
И просто не мога да не спомена, че Швейцария е известна не само с банките си и всички я даваме/дават/ за пример в много отношения.
unguriano
Цитат(Nova123 @ 23/07/2017, 00:35) <{POST_SNAPBACK}>
Но всеки /почти/ мъж се интересува от коли и /почти/ на всеки им харесва Мерцедес, или поне БМВ или Ферари с цвят зелен.
.

Верно бе, аз па да се чудя кво ми липсвало досега. laugh.gif
Shade
Цитат(Nova123 @ 22/07/2017, 14:35) <{POST_SNAPBACK}>
Каква му е потребителската стойност, питаш?
Просто - в цената, не всеки може да си го позволи. Но всеки мъж се интересува от коли и /почти/ на всеки им харесва Мерцедес или поне БМВ, или Ферари с цвят зелен.
Shade е сноб по своему, все пак е избрал Касио - това е също МАРКА, но достъпна.
И с две думи - да имаш ролекс не е снобизъм, ако може да си го позволиш и ако не си еснаф, със еснафско самочувствие.
И просто не мога да не спомена, че Швейцария е известна не само с банките си и всички я даваме/дават/ за пример в много отношения.

Снобът Shade без затруднение би могъл да си позволи цената на гореспоменатия артикул, но го намира с нулева потребителска стойност. А нямаше да се поколебае да се оборудва със слабо известната марка часовник "Заря", ако го смяташе за удобен. Освен това пет пари не дава за Мерцедес или БМВ, а за Ферари да не говорим: едва ли човек би могъл да се насади сам на по-голямо главоболие от това.
Shade
Цитат(Бай Ганьо @ 22/07/2017, 13:08) <{POST_SNAPBACK}>
Излишно е.
Само ще си загубя времето.

Наистина ли? blink.gif
Загубил си доста повече време, за да пуснеш излишен линк към Rolex. Това именно е снобизъм.
Съществуват значително по-елегантни начини да излезеш от положение, когато нямаш какво да кажеш.
Shade
Цитат(Mukaveev @ 22/07/2017, 13:32) <{POST_SNAPBACK}>
Е то има и едни сносни палатки в Декатлон-а ......за какво ти е апартамент ......или пък къща....... laugh.gif
Баси логиката.....

След като въпросът се обръща на логика, бих искал да запитам дали палатката от Декатлон-а осигурява по-голямо удобство от апартамент или къща. misli.gif

И един стар виц в този контекст:
Иванчо пръднал в час по логика и учителката го изгонила от часа.
Седи Иванчо в коридора и замислено се чеше по-главата. Минава директорът:
- Иванчо, защо не си в час и какво се чудиш?
- Ами вижте логика, господин директор: пръднах в час по логика и учителката ме изгони на чист въздух, а другите остави в час да се задушават.
Cury
Цитат(Mukaveev @ 22/07/2017, 23:32) <{POST_SNAPBACK}>
Баси логиката.....

Извинявай, ама ТВОЯТА забележка към моята логика е нелепа w00tbrows.gif
Апартаментът е по-просторен, по-стабилен, с по-добра изолация, с електричество, вода, парно, адекватна защита от природните стихии, стабилна мебелировка, евентуално добър дизайн и т.н. Така че просто не виждам как даваш такъв пример??? Ако не си съгласен кажи ми с какво Ролексът е по-добър от един електронен часовник от висок клас, с еко-драйв технология и евентуално с радиосинхрон?
Личинка

И защо точно от Декатлон!? Един брезент или пейка ще свършат същата работа... harhar.gif
Cury
Точно снобизъм е това, което казваш - да си купиш нещо, защото масата не може да си го позволи. Те затова богатите си купуват ролсове, часовници с диаманти и т.н. Иначе и аз мога да си купя Ролекс, ама не ми и минава през ума да давам пари за такова нещо. Аз от един часовник искам съвсем други неща. Веднъж си купих една позлатена механична Омега с прилично качество и ... не я нося изобщо, защото е непрактична - кожата се мокри, стъклото е сапфир, но корпусът се драска и загрозява, не е точен и трябва да го сверяваш редовно...
Иначе не бих си купил и споменатите от теб коли, не му виждам смисъла да сложиш парите за един апартамент в тенекии, които след 10 години ще струват 10% от началната си стойност.
unguriano
Цитат(Cury @ 23/07/2017, 10:33) <{POST_SNAPBACK}>
Точно снобизъм е това, което казваш

Аман от вас...... navikvane.gif
Докат ви чета загубих време и закъснях. Забравих си ролекса на рояла, добре, че имах в джоба един Патек Филип да се отсрамя... Бях запалил дистанционно мерцедеса, ма му свърши горивото, а на бмв-то му жулнах калника от бързане, че и едната гума мека....
Вместо Бос съм си сложил Армани........ трагедия. Забравих да си сменя ризата и си останах с Ралф Лорън......бе мани... ужасТ.
laugh.gif
Cury
Нали поне тоалетната хартия от копринени влакна си ползвал преди да седнеш да четеш, свиркай си. Че ако беше набарал някоя гадна целулозна кой знае, можеше още да те смъди задникът wavetowel2.gif
Shade
Цитат(Cury @ 23/07/2017, 01:46) <{POST_SNAPBACK}>
Нали поне тоалетната хартия от копринени влакна си ползвал преди да седнеш да четеш, свиркай си. Че ако беше набарал някоя гадна целулозна кой знае, можеше още да те смъди задникът wavetowel2.gif

При луксозното електронно биде Geberit AquaClean такъв проблем е изключен. wink.gif
Бай Ганьо
Наистина ли очакваше повече аргументи от мен,
след като нарече Ролекс бичме.
Това не е въпрос.
Бай Ганьо
Живееш навън, и мисля че знаеш защо кучето си ближе топките. smile.gif
New
Този вид чосовници имат и друга цел, освен снобарска или да се направиш сред мафиотите. Те са инвестиция. Познавам човек, който има няколко Ролекса, които държи в банков сейф и никога не ги носи, а единствено следи повишаването на цената им.
Cury
Да, ама не го носи, нали? Това е друго.
А качва ли им се цената? Мисля си, че при днешното производство, ако не са от някаква супер лимитирана серия, едва ли ще има голям ръст в рамките на живота му. Все пак ръст има когато се появи дефиците и станат редки (т.е. повечето купувачи си ги счупят), ама ме съмнява, че някой си чупи ролекса svirkam si.gif
Shade
Цитат(Бай Ганьо @ 23/07/2017, 03:58) <{POST_SNAPBACK}>
Наистина ли очакваше повече аргументи от мен,
след като нарече Ролекс бичме.
Това не е въпрос.

Що за детински отговор е това? blink.gif
Театралниченето като ощипана селска мома и искрената вяра в Ролекс нямат силата на аргументация. Нормално е когато човек оценява високо или ниско дадена същност да е в състояние да се аргументира ЗАЩО мисли така в реда 1..., 2..., 3... и т.н.
New
Той твърди, че се качва цената. Не съм се интересувала изобщо и не знам дали е така.
Според него е добра инвестиция, която няма нужда от специална поддръжка и не и се плащат данъци.
Mukaveev
Цитат(Shade @ 23/07/2017, 03:04) <{POST_SNAPBACK}>
След като въпросът се обръща на логика, бих искал да запитам дали палатката от Декатлон-а осигурява по-голямо удобство от апартамент или къща. misli.gif

И това е въпрос на гледна точка , някой може да ти отговори , че апартамента те закрепостява, а палатката ти дава свободата за която човек винаги е жадувал. С нея можеш да живееш навсякъде, а с апартамента - не - мо - жеееееее....
D-rA
Цитат(Mukaveev @ 23/07/2017, 21:16) <{POST_SNAPBACK}>
И това е въпрос на гледна точка , някой може да ти отговори , че апартамента те закрепостява, а палатката ти дава свободата за която човек винаги е жадувал. С нея можеш да живееш навсякъде, а с апартамента - не - мо - жеееееее....

...Слънчевият лъч прониза леко открехнатото входно платно на палатката и закачливо се заигра с премигващите му очи... Стана залитайки, излезе на поляната и погледна яхтеното пристанище там долу, събуждащо се от заигралите се утринни вълни... Погледна си ролекса и се намръщи - още е толкова рано... animatedwink.gif
Mukaveev
Там някъде е истината......... laugh.gif
Изобщо всичко трябва да е скъпо... sunbathing.gif
Shade
Цитат(Бай Ганьо @ 23/07/2017, 04:00) <{POST_SNAPBACK}>
Живееш навън, и мисля че знаеш защо кучето си ближе топките. smile.gif

Да, живея навън, но въпреки това не зная защо кучето си ближе топките. Дори не зная, че изобщо го прави. Лае по минаващите коли, но и това не знам защо го прави.
Ако ти имаш смислени отговори и ги споделиш, ще съм благодарен.
Shade
Цитат(Mukaveev @ 23/07/2017, 11:16) <{POST_SNAPBACK}>
И това е въпрос на гледна точка, някой може да ти отговори, че апартаментът те закрепостява, а палатката ти дава свободата, за която човек винаги е жадувал. С нея можеш да живееш навсякъде, а с апартамента - не - мо - жеееееее....

Дискусия в рамките на тази гледна точка не изисква уголемен шрифт и удължени гласни, но нека доуточним въпроса с логиката.
Каква е логическата връзка палатка/апартамент и Ролекс/сносенЕлектроненЧасовник?
Mukaveev
Цитат(Shade @ 24/07/2017, 00:43) <{POST_SNAPBACK}>
Дискусия в рамките на тази гледна точка не изисква уголемен шрифт и удължени гласни, но нека доуточним въпроса с логиката.
Каква е логическата връзка палатка/апартамент и Ролекс/сносенЕлектроненЧасовник?

Дискусията изисква всякакви средства на комуникация. Точки , шрифтове, големи , малки ......всякакви има на склад и са сложени за ползване. Ако бяха излишни......защо са сложени тук ,. М ?
Не разбирам човек който може да си купи Мазерати ( например ) но се вози в 111 , Може да живее на Санта Барбара , но си е намерил заслон в някой чилийски чукар, може до края на дните си да се храни в най - изискания ресторант, но той обича да си яде парчето салам на предния капак на някоя паркирана кола изобщо за какво му е Ролекс - скъпарско изхвърляне и не защото не харесва марката , а защото е не нужно скъп.
Може всеки месец да организира конкурс- ,, Мис Мокра Фланелка ,, ......да покани всичките си съседи , приятели , колеги....но не той ще предпочете да се разходи в парка и да се радва на падналите листа- божеееее каква чудесна есен.
Ако това прилича на снобария и е нещо лошо.......горния описан индивид е лошо по 8 , трябва да го пребият с камани - това е позор , мутация, извратен геном на човешкия род.
Не се съгласявай с мен, няма да се съглася с теб.......
Бай Ганьо
Утре мислих да си купя ей това:
Ама ся се замислих, кво ша кажат хората.
И са чудя. laugh.gif

Shade
Цитат(Mukaveev @ 24/07/2017, 12:16) <{POST_SNAPBACK}>
Не се съгласявай с мен, няма да се съглася с теб.

Не мога нито да се съглася с теб, нито да не се съглася. Просто защото изобщо не става ясно какво целиш да ми кажеш с този ферман.
Но очевидно не е и нужно друг да го разберe, важното е ти да си го разбираш. good.gif
Mukaveev
Цитат(Shade @ 24/07/2017, 22:46) <{POST_SNAPBACK}>
Не мога нито да се съглася с теб, нито да не се съглася. Просто защото изобщо не става ясно какво целиш да ми кажеш с този ферман.
Но очевидно не е и нужно друг да го разберe, важното е ти да си го разбираш. good.gif

Ай де сега , всичко го разбраха ......само аз и ти говорим на различни езици.
Cury
Доколкото знам Бил Гейтс не се е заринал в мазератита, яхти и мацки с мокри фанелки, но намира за какво да си харчи парите по-смислено. Последно четох, че дал някакви милиони за борбата с комарите и пренасяните от тях болести.
Но има и друго, при неговите милиарди един Ролекс е като аз да си купя пакетче семки или да си оставя монетата от 20 стотинки в количката на Била... Говорим за съвсем други реалности, доста далеч от нас.

Затова пък у нас е пълно с хора, живеещи в коптор, но каращи Мерцедес или БМВ с голям двигател. Явно могат да си го позволят, но нормално ли е според теб???
Бай Ганьо
Cury не се занасяй.
Един клик на мишката ще ти покаже всичко за скромните милиардери. smile.gif
Persian
Цитат(Бай Ганьо @ 24/07/2017, 22:36) <{POST_SNAPBACK}>
Ама ся се замислих, кво ша кажат хората.

Е кво да кажат. smile.gif
- Брат, страшен мотор. Да си го яздиш със здраве. smile.gif
Ще возиш гаджетата отпред и ще им даваш да държат ръчките, та да не смеят да ги пуснат докато ти се държиш за някъде, къде ти падне. smile.gif
unguriano
Цитат(Persian @ 25/07/2017, 15:22) <{POST_SNAPBACK}>
Ще возиш гаджетата отпред и ще им даваш да държат ръчките, та да не смеят да ги пуснат докато ти се държиш за някъде, къде ти падне. smile.gif

Стига бе, аз дете нема возя отпред, ти за мацки се замислил........ паи да ги държиш за чашите.....лепването в некое дрЪво ти е сигурно. biggrin.gif
Thursday Next
Ми да, меткаш я отзад и да се държи за каквото намери. svirkam si.gif
New
Прилича ми на тази гадина.
Бай Ганьо
Италианците са най-добрите дизайнери.
Аз съм почитател на Дизел.
Дънки, фланелки, обувки каквото се сетиш.
Този мотор е тяхно дело с Дукати.
По-скоро Дукати и Дизел. smile.gif
Само 666 бройки.
New
Купувай го. Само да не се пребиеш. navikvane.gif
unguriano
Цитат(Бай Ганьо @ 25/07/2017, 16:47) <{POST_SNAPBACK}>
Италианците са най-добрите дизайнери.
Аз съм почитател на Дизел.
Дънки, фланелки, обувки каквото се сетиш.
Този мотор е тяхно дело с Дукати.
По-скоро Дукати и Дизел. smile.gif
Само 666 бройки.

Дизайнери, да. Ма дотам.
Иначе цял свят щеше да кара фиати. laugh.gif
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.