Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Аз за...пари не жаля. Аз за ...пари не давам.
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
Cury
Нещо днес ми даде повод да се замисля колко различни сме ние хората по отношение на ценностна скала, а от там и на склонност да даваме или да не даваме пари за това или онова. И дайте, споделете да проверим колко сме различни:-)

Аз например пари не давам за скъпи козметики, за луксозни коли, за маркови долни гащи на безумни цени, за топ модел GSM-и...
От друга страна пари не жаля за обувки и маратонки, за трайни неща за дома (естествен паркет, мебели и т.н.), за алкохол (Вече не пия обикновени ракии, уискита, коняци, а понеже пия много малко гледам да е все от високия клас. Е, без да стигам до крайности като няколко стотин лева за бутилка де w00tbrows.gif )...

Сигурно има и още, ама за сега не се сещам. Ма то важен е принципът, а като чета ще се подсетя. Давайте вие wavetowel2.gif
Iosarian
Кеф цена няма! animatedwink.gif В този смисъл, всеки разход, който ми доставя удоволствие го правя, без да съжалявам за това. Естествено има и необходими разходи, но темата май не е за тях.
New
И аз съм, като теб. Давам много пари единствено за неща, които са свързани директно с живота и здравето ми - качествени обувки, дрехи от естесвени материали, сигурна кола (тук се кара много) както и неща, които да ми улесняват домакинската работа и да ми правят живота удобен. Моят комфорт е важен.
Със същите изисквания подхождам и когато купувам неща за близките ми. Тяхната безопасност и удобство са ми много важни. Не купувам маркови боклуци, само защото били модерни.
Виждала съм жена, носи дизайнерска чанта, да си плаща сметка в магазин с карта за социално слаби.
Никога няма да ги разбера. neprichom.gif
Cury
Това беше идеята - кое за кого е кеф и кое е безсмислен харч.
Jade
Определено съм тук и аз.
unguriano
И аз съм така. Да не се повтарям. biggrin.gif И с Йосариан съм съгласен също.
Е, с нюансите разбира се. Коли харесвам определен клас. Ако ми подарят един Вейрон сигурно ше го карам, но не бих си купил дори да имам възможност. Не е мойта кола. Както и ламбовци, ферарита и всички подобни резачки.
От време на време си взимам по някоя по-скъпа дрешка, но щото е качествена и здрава, не щот е модерна.
Телефони сменям, но там случая е друг. Кат преподписвам договор, има възможност нещо да го взема на 50%, че и по-долу от пазарната цена. Що да не взема нещо за 5-600, дет струва 1200. Макар че сегашният ми телефон май гони 5-та година. w00tbrows.gif laugh.gif
Единственото дет немам е един часовник, дет женка ми го обеща кат беше студентка. Каза, че кат стане велика и богата, ше ми купи. Е, явно още не е. biggrin.gif
Cury
Сетих се, никога няма да дам пари и за супер скъп часовник. Потребителската стойност на един часовник расте до към...1000 евро, да кажем. И то пряко сили с двоен запас по цена. От там нататък се плаща за снобизъм и гъзария.

Ма то и със супер колите е така де, и с манекенките, и с още някои неща w00tbrows.gif
Бай Ганьо
Пура, запалка, скъпо питие,
часовник, портфейл, дрехи, обувки,
парфюм, колан, Ферарито отвън
и пиша несъстоятелен постинг във форума на последен модел смартфон.
Така се виждам, па вие си говорете... laugh.gif
И дамата до мен казва всичко. biggrin.gif
Тарабас
Първо независимо кой за какво харчи пари, важно е да се подчертае, че парите са за харчене, а не за бечмилостно пестене. Грижа на бъдещето да, но не като самоцел. Парите са за харчене.

Марки и лукс не ме интересуват, но има неще на които държа и ако мога да си го позволя го правя. При дрехи и козметика купувам само удобни неща. Ликсозни коли също не ме интересуват, важно е да е удобна и да върши работа.

Пари без са се замислям харча за храна и лекартсва. Зависим съм от кофеин, затова държа на скъпа мащина и кафе от производителя. Обичам специало напитки, определени видове уиски и понеже е скъпо си позволявам рядко.
Като фен фотограф не пестя пари за камери и оптика. Като член не Лийдс Юнайтед не пропуска новите трика и артукули, скурзиики. Много е важен и компа и телефона, не заради марката, а заради удобството и качеството.

Persian
Ако всички хора бяха като мен, нямаше да има нито дискотеки, кръчми, кафенета и хиляди работи. smile.gif

Но дрехи, маратонки, техника ми е мания. smile.gif
Mukaveev
Ти си баси дзифтара........
hristam
Не си падам по марки, избирам нужното според доказано качество, а то не винаги съвпада с най-рекламираните марки. Харесва ми да сменям обувките си често, омръзват ми бързо, а не ги похабявам, така че не изпитвам потребност да купувам често скъпи обувки.
Склонни сме да си угаждаме с някои качествени храни и напитки, но съвсем умерено.
Харесвам и качествената козметика, но пък обичам да си забърквам сама разни еликсири чудодейни smile.gif , които редувам с готови козметични продукти. В тая връзка се сетих как веднъж обяснявах на мъжа ми какво съдържа току-що нанесената на лицето ми домашна маска.
"Та ти ми изброи кажи-речи всичко, което го има в хладилника! - възкликна той. А после се позамисли и добави - Ей, да не ми пипаш ракията!"
Mukaveev
Цитат(Cury @ 19/07/2017, 17:35) <{POST_SNAPBACK}>
Нещо днес ми даде повод да се замисля колко различни сме ние хората по отношение на ценностна скала, а от там и на склонност да даваме или да не даваме пари за това или онова. И дайте, споделете да проверим колко сме различни:-)

Аз например пари не давам за скъпи козметики, за луксозни коли, за маркови долни гащи на безумни цени, за топ модел GSM-и...
От друга страна пари не жаля за обувки и маратонки, за трайни неща за дома (естествен паркет, мебели и т.н.), за алкохол (Вече не пия обикновени ракии, уискита, коняци, а понеже пия много малко гледам да е все от високия клас. Е, без да стигам до крайности като няколко стотин лева за бутилка де w00tbrows.gif )...

Сигурно има и още, ама за сега не се сещам. Ма то важен е принципът, а като чета ще се подсетя. Давайте вие wavetowel2.gif

Давам пари за скъпа козметика и продължавам да давам, и долните ми гащи са маркови- 40 Е от тия имам към 15 чифта, имам и други малко по евтинджос, GSM - взимам последен модел - харесва ми. при това само Самсунг, обувки , маратонки - пак маркови, ризи - също, .......за колите имам особено мнение, там обичам добра кола да не бие на очи - просташко е . За питиета не давам никакви пари - освен вода , кафе и чай , друго не пия, обичам и скъпи часовници , там не бих жалил бюджет , въпреки това нося едно сейко - подарък , струва около 460 Е.......не е кой знае какво но го обичам. Връща ме към любими мигове в живота. Обичам и скъпи джапанки и обичам да правя скъпи подаръци на любими хора. Обичам най - скъпото.....там където има вложени пари има и мисъл , покупката поощрява тази мисъл - генератор на прогреса.
Това което не обичам е стиснати хора с възможности.......повдига ми се от такива. Искат да си купят кеф за 20 стотинки, даже не ......искат кефа да им плати.
Marbella
Аз охотно давам пари за пътувания, това ми е доминанта от много години. Сега, когато децата ми пораснаха, оценявам колко много са спечелили от това, че са видели свят от малки, виждам свободата им на движение, удоволствието от познанствата. Е, не сме били по петзвездни хотели, но в прилични условия.

Иначе обичаме да харчим за добра храна и питиета, без да изпадаме в крайности като био и еко. Охотно се задоволяваме със среден клас дрешки, козметика, техника. Много купуваме книги, и у нас, и от чужбина, особено важно за професията.

П.П. Понеже Унги ще ме пита къде е яхтата, ще му кажа, че тая година е на пристанището на Пуерто Банус.

wal
Удоволствията,хобитата са различни ,а от там и приоритетите.Не жаля пари за планинарска екипировка.Спалният ми чувал е един от най-скъпите и ме е яд,че още не мога да го ползвам.С обувките никакви компромиси не правя,нито за планината ,нито за градски условия.
Срам ,не срам ще си призная,че самобръсначката ми е от времето на соца,ама като ми върши същата работа за какво да я сменям.
Mukaveev
Цитат(wal @ 19/07/2017, 21:13) <{POST_SNAPBACK}>
Срам ,не срам ще си призная,че самобръсначката ми е от времето на соца,ама като ми върши същата работа за какво да я сменям.

Знаеш ли какви Филипс - и има....... laugh.gif
New
Цитат(wal @ 19/07/2017, 21:13) <{POST_SNAPBACK}>

Абе, че върши същата работа - вероятно върши, ама въпросът е как я върши. Ако пробваш от новите, бъди сигурен, че няма да ти се връща към тези от соц времето. На хубавото бързо се свиква.
evanka
Не правя харчове за показност. Дори напротив, колата, градинката пред къщи и кучето ги поддържам умишлено неугледни за да не привличам крадци.
Дрехи купувам от поносимо прилични магазини, но само в периоди на сезонни намаления. Умишлено. Просто ми е мъка да дам пари за екстри за себе си, когато хора нямат пари за храна и лекарства за децата си.

Подбрани и скъпи са ми кафето и много черния шоколад, който ям компулсивно...

Харча за подаръци на близки и приятели, за пътувания винаги с децата и никога самостоятелно с мъжа.

А изобщо не броя пари когато става въпрос за децата - образование, частни уроци, плюс глезотии, които считам за полезни -компютри, книги, абонаменти за нещо си ...
Тарабас
И моята е от 1999. Работи безотказно.
Cury
Защо, защото има неща, за които не искам да давам пари???
Ама пък давам за образование, например.
Cury
Да, за детиту и за подаръци не се стискаме и ние.
Alexfield
Аз па за нищо не давам пари, дори и за себе си.
rocco_george
Пари за книги,музика,други изкуства,за здраве,за децата и за качествени храна и напитки не жаля.
Давам пари за концерти,театър,кино с охота.
За любимия ми риболов също не жаля пари,напоследък там ме изместват децата,но то е друга тема.
Дрехите и обувките ми не са някакви маркови,бутикови и скъпи,но са ми удобни и практични.
Имам някои уреди в кухнята,които според една позната са си направо изгъзица,но на мен са ми в редовна употреба и не са разкош.
За ремонт на апартамента направих доста големи разходи,но то ще е за десетилетия напред.
Тиара
Не купувам прекалено скъпа козметика, но в последно време имам проблем с цвета на червилото - все не мога да го нацеля . Купувам нон стоп и ги давам на детенце. Това ми е голям проблем. laugh.gif
agrippa
Направо се чудя за какво ми отиват парите. misli.gif Като си вляза в сайта на банката, там веднага излиза една кръгова графика на разходите, шото вкичко е минало през сметките ( почти), та ме сещат. Излиза, че обичам да ги давам за къщата, застраховки и други текущи разходи. Това обаче си има разшифровка.

Обичам да давам пари за пътувания, макар и цял ден да съм все в движение. Не давам пари за концерти и ресторанти, особено дето искат бакшиши. Алкохол купувам много малко щото и не пия много напоследък, не ми действа добре. Обувки и дрехи -- предимно спортни, но ги нося до скъсване или деформиране. Не залитам по модни неща, нищо не значат те за мен. Мебели, декорации, техника. Давам също за разни здравословни храни и добавки.
krem-karamel
И да искам, не мога да си позволя луксозни стоки и услуги, но според възможностите си, предпочитам да си харча свободните пари за пътувания и вървящите с тях музеи, галерии, исторически места и пещери, за театър, концерт и оперета, обичам да си купувам цветя, разни гъделчета като сирена, хайвер, морски вкусотийки, хубаво вино. На ресторант също ходя с удоволствие. Бих си купувала маркови парфюми ако можех.

Но! Дори да разполагам с повече средства, не бих ги дала за "последния модел на смартфон Aplle" или разни разкрасителни процедури, за дрехи и обувки, само защото са модни.
Leon
Не обичам да харчя пари, но пък има кой да ми ги харчи w00tbrows.gif
Освен това не мисля, че хубавото е винаги много скъпо.
Обичам хубаво питие-добра ракия, водка, джин, коняк/бренди, бира и добрата храна, важни са за доброто настроение.
За маркови дрехи и обувки пари не давам.
Кожени български патъци до 100 лева са ми добре.
Напоследък открих Мерцедес - ходи ми на фигурата wavetowel2.gif
Личинка
В чергата съм си, не снобея и съм практична... Ама то и да искам пеесеметрова яхта и мезонет в Монте Карло няма да си купя скоро.
Ask
[quote name='Iosarian' date='19/07/2017, 16:46' post='6328']
Кеф цена няма!
Всяко нещо ИМА цена! Но цената не винаги се плаща с пари. Парите са най-лесният начин да се отплатиш.
Cury
Това не е по темата navikvane.gif

Темата е за наклонности за харчене, а не за възможности. Когато някой каже "аз не пестя за обувки и маратонки" може да има предвид, че дава 100 лева, 150 лева, 200 лева, 300 лева или 1000 лева за обувки. Сумата е относителна и зависи от материалното му състояние, но съотношението на сумите, давани за различни неща, определя наклонността на човека да харчи за едно и да не харчи за друго.
Личинка

Е как да не е по темата, бре! navikvane.gif Харча релевантно на чергата и не бих се набутала с нещо, заради което ще плащам кредити или трябва да изгладувам, освен ако не е жизнено необходимо, де. Нямам наклонности, за които да се изхвърлям... и май не съм имала. И да, нормално е да искам луксозни неща, но не на всяка цена. Мога да си позволя скъпа чанта например, но по-добре за зимни гуми да дам парите... или за 10 чанти plezz.gif

Бай Ганьо
За кво са ти 10 китайски чанти!
Купи ена, ама кат за хора.
Аз имам по ено от всичко необходимо,
но за сметка на това скъпо и качествено.
Aya
Аз гледах на нетфликс или както там се казва, младежта ми го показа, един документален филм на име Минимализъм.
Гледай го и ти, приятелю, но да си знаеш от мен, под лъжичката ще те бодне, целият ти замисъл за прекрасен див капитализъм ще се изпари, както са започнали да се изпаряват полека, но сигурно айсбергите. worshippy.gif
Leon
Цитат(Aya @ 20/07/2017, 19:39) <{POST_SNAPBACK}>
....прекрасен див капитализъм ще се изпари, както са започнали да се изпаряват полека, но сигурно айсбергите. worshippy.gif

Ваййййй, аз пък мисля, че няма нищо по-естествено от "прекрасен див капитализъм"!
Cury
Това па какво общо има с моята тема w00tbrows.gif
Mukaveev

Чанта Agata с леопардова щампа – 2 595 долара...........а Dolce & Gabbana

Stirrup Brown Crocodile Top Handle Handbag ........26 500 долара.....Gucci, разбира се.
Тя е средно голяма, от крокодилска кожа и е вдъхновена от модел от 1965 година.
Днешният модел обаче има джобове за смартфон и ключове.
Металните части са от злато.

Hermes Rose Gold Crocodile или Diamond Birkin Bag
Крокодилска кожа с преплетена дръжка, покрита с около 11 000 диаманта.......$1,9 млн.
one woman
Аз мога с 2 и с 200, при това се чувствам еднакво добре и в двата варианта. Когато сме били с най-малко пари, не сме се скъпяли за добро образование и всичко свързано с него, за децата и за нас. За книги също. С малко храна мога, без книги - не.

Иначе обичайните базови неща - за хубаво жилище, удобни матраци, дивани, сигурна кола, макар че за последното няма гаранция и отиваме в рубриката - да пази Господ, защото никой не е сам на пътя.

Мога да дам много пари за хубави дрехи, обувки, бельо, бижута и козметика, но няма да дам 10лв. за нещо намалено и некачествено, защото за мен това са излишно изхарчени пари. Парфюми не си купувам сама, там мъжът ми се развихря и винаги ме нацелва в десятката, вече така съм свикнала с хубави аромати, че ако дойде време да няма възможност за тях, вероятно ще предпочета да съм без нищо, отколкото с нещо, което приемам за компромис и ми дразни сетивата.

Сещам се, че за някои неща човек си променя мнението. Преди първия ми масаж, който беше подарък от колежки - ти много работиш, не си почиваш, имаш един час, в който да те поглезят, смятах, че това е ненужна глезотия за жените домакини, които цял ден се чудят с какво да си наситят времето. След този час коренно си промених мнението, вярно, че важно условие за това беше и добрата масажистка, на която попаднах и съм станала върл фен на тази терапия, защото това си е жива терапия, не глезотия и смятам, че е едно от най-чудесните неща, които човек може да подари на тялото и самоусещането си.
Mukaveev
Има едни здрави масажисти.......те пък какви чудеса правят с ........тялото........ laugh.gif
one woman
Оооо, да! Фен съм един такъв масажист от един спа хотел, преди само жени ме бяха масажирали, друго си е, когато е мъж и добър професионалист. В този хотел, между другото, само си запазихме часове за масажи, защото отивахме за първи път и не им познавахме спа-то, но там политиката беше, че жените ги масажира мъж, а мъжете - жени, мноооого добра политика между другото. Когато се върнах след втория масаж, мъж ми не беше така доволен, може би трябваше да изсмуча едно лимонче да не ми гледа доволната физиономия. laughing.gif
Това стана повод за много шеги и закачки с приятели дълго след случката. az takovata.gif
Mukaveev
Цитат(one woman @ 20/07/2017, 22:41) <{POST_SNAPBACK}>
Оооо, да! Фен съм един такъв масажист от един спа хотел, преди само жени ме бяха масажирали, друго си е, когато е мъж и добър професионалист. В този хотел, между другото, само си запазихме часове за масажи, защото отивахме за първи път и не им познавахме спа-то, но там политиката беше, че жените ги масажира мъж, а мъжете - жени, мноооого добра политика между другото. Когато се върнах след втория масаж, мъж ми не беше така доволен, може би трябваше да изсмуча едно лимонче да не ми гледа доволната физиономия. laughing.gif
Това стана повод за много шеги и закачки с приятели дълго след случката. az takovata.gif

МорЕ.....шега....... laugh.gif
Тарантула
Давам ги за изкарване с хора. Пътешествия, сбирки с приятели, приятна вечеря, концерти, кино, храна за душата, накратко.
Книги, музика (вече рядко), необходима дреха, за подарък, масаж...

НЕ давам за: Скъпи вещи, маркови дрехи, козметика, техника, детски капризи, предмети, обувки.
Накратко: вещи, на които има някакъв известен етикет. Никога.
one woman
Е, разбрах де, но и аз шегувайки се ти отговорих със самата истина. a4dff7b7.gif

Между другото, добрият масаж много се доближава до добрия секс, ама много. В нашия случай беше нещо като чудесна подготовка, един вид човекът се труди върху тялото ми, мъжът ми обра кефа, та се чудех що беше толкова раздразнителен в началото. angel_not.gif
Тарантула
Все тая какво описваш. Аз виждам чанти и точка. И не по мой вкус даже, грозни са ми.
Питето
Отговора е в правилния форум, сега че е улучил съседната тема вече е ...детайли без особено значение. Все едно да придиряш в кой квартал точно е паднала атомната бомба. laughing.gif
Mukaveev
Цитат(one woman @ 20/07/2017, 22:50) <{POST_SNAPBACK}>
Е, разбрах де, но и аз шегувайки се ти отговорих със самата истина. a4dff7b7.gif

Между другото, добрият масаж много се доближава до добрия секс, ама много. В нашия случай беше нещо като чудесна подготовка, един вид човекът се труди върху тялото ми, мъжът ми обра кефа, та се чудех що беше толкова раздразнителен в началото. angel_not.gif

Е .......................знам какво ще кажеш, но ние не сме мъжа ти, наши хора сме си.......ай де ти си дръж там за мъжа ти.... laugh.gif а ние си знаем как е...... a4dff7b7.gif
one woman
grin.gif

Мда, и за да се върнем в темата, всички, независимо за какво даваме пари, в крайна сметка ги даваме за някакъв вид усещания. Няма значение дали ще са за пътешествия, почивки, духовни храни, храни за тялото и за душата, ех, зюмбюлите за душата, и прави са Йосарян и Аск в диалога как кеф цена няма и щом нещо се плаща с пари, значи цената не е голяма. Както и щастливото усещане, че най-ценните ни усещания не са свързани с пари.
Това някак парадоксално човек го усеща още по-ясно, когато започне да разполага с повече пари и да осъзнава какво носят парите като вид енергия, да усеща истинската стойност на нещата, същността им, и как най-простичките и най-важните неща не са свързани с пари, стига разбира се, да не е зомбиран от тях, и да не осъзнава, че те са просто вид енергия, могат да дадат много правилно използвани, както и да забият зловещо и смешно, ако човек ги сложи необмислено в основата.
Личинка
w00tbrows.gif Как една, бре ... За всеки тоалет, обувки, сезон и повод си трябва чанта. Лесно ви е на вас мъжовете...
Пък и една омръзва.
tumna_indiq
За дома и за себе си купувам всичко което ми хареса без да се замисля,
както и подаръци, когато и за когото трябва rolleyes.gif
Cury
Цитат(Личинка @ 21/07/2017, 00:26) <{POST_SNAPBACK}>
Пък и една омръзва.

Ахаааа, значи чантата е общо взето нещо като жената, така кажи, че да те разбера worshippy.gif
Persian
Цитат(Личинка @ 21/07/2017, 00:26) <{POST_SNAPBACK}>
За всеки тоалет

Да бе, лесно ни е щото пестим само от чантички. smile.gif

Иначе е лесно: Едни каубойски ботуши, шорти, сако и сламена шапка, обличаш ги накуп и си готов за навсякъде. smile.gif

Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.