Вярно е, че се плащат данъци и такси, когато жилището е твое, обаче в дългосрочен план то представлява инвестиция, тъй като едно, че парите, които си вложил в него си остават там и второ му се повишава цената, поради естествената инфлация, т.е. на парите пак им взимаш един вид лихвата чрез поскъпването на имота. Докато парите, дадени за наем никога няма да се върнат при теб под никаква форма. Те са просто изхарчени.
Iosarian
06/06/2017, 16:12
Да, ходил съм. Ти, очевидно нямаш идея каква мизерия е в тези страни. Те не са само Пекин, Шанхай и Делхи. Те са и огромните бордеи на Калкута и Мумбай. Поинтересувай се как живеят хората в Китай на запад от 100 километровата зона около пристанищата. Много българи правят свой бизнес. Това са хората, които ще измъкнат страната ни от бедността. Вярвам в това!
Малко инфо.БВП на глава от населението в България е 17000 долара,а във Великобритания 38000.А сега въпрос с понижена трудност.Каква е разликата м/у българските и английските заплати,и къде отива разликата.
И да ти го обяснявам, няма да разбереш, защото не искаш да разбереш, но БВП и заплата не са в правопропорционална зависимост. Не казвам, че няма изкривявания и прочее (впрочем това не е незаконно), а че е абсолютна профанщина да смяташ, че ако техният БВП е 2,24 пъти по-висок то и нашите заплати трябва да са само 2,5 пъти по-ниски.
Разликата в заплатите в нетно изражение е 5,5 пъти, но ако я сравним като покупателна способност е още по-малка, някъде къмто сметнатите по-горе 2,5 пъти според мен.
Alexfield
06/06/2017, 17:07
Докато пишеш неща от сорта на "седни си на дестинацията" вместо "седни си на мястото", не мога да имам никакви угризения относно етикетите, с които те оприличавам. "Дестинация" не значи "място". Най-близкото значение е "местоназначение".
И в Люксембург няма анонимни (не са тайни) банкови сметки. Няма държава в ЕС, където да има такива.
Iosarian
06/06/2017, 17:57
Това не попречи на Юнкер да сътвори чутовен скандал с огромни данъчни облекчения на най-големите световни компании. Така че, Люксембург си беше своеобразен данъчен рай за тези компании.
пп. Мисля, че Капучиното е обяснила добре значението на думата дестинация, но може и да бъркам. А и тя точно е всичко друго, но не и глупава.
Горския
06/06/2017, 18:00
Вярно е, че се плащат данъци и такси, когато жилището е твое, обаче в дългосрочен план то представлява инвестиция, тъй като едно, че парите, които си вложил в него си остават там и второ му се повишава цената, поради естествената инфлация, т.е. на парите пак им взимаш един вид лихвата чрез поскъпването на имота. Докато парите, дадени за наем никога няма да се върнат при теб под никаква форма. Те са просто изхарчени.
И аз това съм разправял на тези двамцата отгоре, но те си имат собствена логика, която в някои отношения не е съвсем погрешна. Аз описах само някои аспекти от нея, в допълнение на казаното от Алех за професионалната мобилност!
Професионалната мобилност е много важна.
Освен това е от значение за коя държава говорим. Дори конкретното населено място е от значение. Цените и лихвите са много различни, затова не може да се обобщава. Сигурна съм, че синът ти си го е измислил добре.
Catpuccino
06/06/2017, 18:54
Вероятно...

четеш каквото ти се иска...нема проблем!
Съгласна...ще вдигаме рейтинга с глупавото Капучино...споко не ми е за първи път
Catpuccino
06/06/2017, 19:32
Не съм сигурна, че още не е така Йоси (това с данъчните облекчения)!...но може и да греша...
ПП че не съм руса го зная, Йоси...дали съм глупава...ами това няма как сама да преценя...
зная, че всеки отделен човек е експерт в някоя област, компетентен в друга, но вероятно на дъното в много други...
..но ти благодаря за оценката...
...обичайно съм аз ...па макар и глупава
Бай Иван
06/06/2017, 20:13
Както и ти си забелязал,БВТ и заплати не са правопропорционални.И за това има причини.Ха сега се опитай да ми обясниш причините.А ,колкото до по скъпия живот там,си прав ,ама не много.Храните ,както съм чувал са с проценти по-скъпи от тук,а не с пъти.А, и не вярвам че една английска кола тук ще се продава по-евтино от там.
Както и ти си забелязал,БВТ и заплати не са правопропорционални.И за това има причини.Ха сега се опитай да ми обясниш причините.А ,колкото до по скъпия живот там,си прав ,ама не много.Храните ,както съм чувал са с проценти по-скъпи от тук,а не с пъти.А, и не вярвам че една английска кола тук ще се продава по-евтино от там.
Taка е, храните са само процентно по-скъпи, а колите и техниката са почти същите. Обаче услугите, режийните, наемите/жилищата, транспортът и доставките (ток, вода канал) са много по-скъпи.
Причините не мога да ти ги обясня в няколко реда, но ще опитам. Нека приемем, че проиводителността и печалбата са синоними (всъщност са общо взето пропорционални). Та ако вземем една фирма и тръгнем от нулева производителност ще рече, че нямаме никакви приходи, с които да си покрием разходите. Лека полека с нарастване на производителността почват да капят и приходи и почваме да плащаме разходи. И при производителност от 100 единици сме излезли на нула (т.е. платили сме всичко без заплатите). При 150 единици производителност 50 остават за заплата и печалба на собственика, нека речем, че си ги делят 50:50, значи остават 25 единици за заплата. Сега нека производителността да се удвои и да е 300, а не 150. РАзходите си остават същите, но за печалба и заплати вече остават 200 единици или 100 единици за заплата. И както виждаш, при двойно по-висока производителност имаме 4 пъти по-големи заплати.
Та нещо такова е, разбира се не толкова опростено като в примера, но общо взето заради сходните разходи от едно ниво нататък парите за заплати и екстри се увеличават непропорционално на ръста на производителността.
one woman
06/06/2017, 20:51
Не е споко, нито ок, подобен начин на водене на разговор - със слагане на етикети, заяждания или внушения.
Още повече, че и Алекс, и Търсди, визирам горе клончето й с Йосарян, което е в подобен дух като това тук, са администратори и би трябвало те да тушират подобно поведение още в зародиш или поне да не го толерират, а най-малко сами да го предлагат.
Дано бъда разбрана правилно, че вметката ми е изцяло за запазване на общото ни усещане за уют в този форум, защото ако не се лъжа затова сме се събрали.
Ако не ме лъже паметта, там произвеждат хубави зъбни протези. Те от това ще да са толкова богати.
Горския
06/06/2017, 22:41
Ако не ме лъже паметта, там произвеждат хубави зъбни протези. Те от това ще да са толкова богати.

Не, причината е, че си, имат Принц, както и Монако, както и Лихтенщайн, както и Андора, впрочем тази последната си има два!
Потребител
06/06/2017, 23:05
... всички знаят, че Наполеон е бил висок около два метра и 6 инча :.) ...
Потребител
06/06/2017, 23:10
Докато пишеш неща от сорта на "седни си на дестинацията" вместо "седни си на мястото", не мога да имам никакви угризения относно етикетите, с които те оприличавам. ...
... простете, вие Администратор ли сте? :.) ...
Потребител
06/06/2017, 23:14
Не е споко, нито ок, подобен начин на водене на разговор - със слагане на етикети, заяждания или внушения.
Още повече, че и Алекс, и Търсди, визирам горе клончето й с Йосарян, което е в подобен дух като това тук, са администратори и би трябвало те да тушират подобно поведение още в зародиш или поне да не го толерират, а най-малко сами да го предлагат.
Дано бъда разбрана правилно, че вметката ми е изцяло за запазване на общото ни усещане за уют в този форум, защото ако не се лъжа затова сме се събрали.

... извинявам се! ... повторил съм те ...
... бих добавил само очевидният двоен стандарт - смърт на блондинките! :.) ...
Бай Иван
07/06/2017, 11:50
Така,а,съгласен съм. а=2б където б са заплатите,а /а/производителността.Да си представим сега ,че работника не е един ,а 100.Произвежда се 100 пъти повече,а се дели по равно м/у собственик и работници./почти/Това имам пред вид като твърдя че експлоатацията в България е по-голяма от тази в белите страни.Влоговете растат,защото няма нови инвестиции.България е на едно от предните места по закупуване на скъпи автомобили.С други думи "пир по време на чума".
Съвсем възможно е нормите на печалба да са по-високи отколкото на Запад, но според мен причина за това е по-големият риск. Ей на, като знам какви са рисковете у нас, на мен хич не ми се занимава с мой бизнес. Ако бях в друга свястна страна можеше да е друго. Та разбери, че който се залови да прави бизнес го прави за печалба, а не от алтруизъм. И ако шансовете скоро скоро някоя промяна или друг нашенски риск да ти фалира фирмата и ти ще си слагаш повече печалба. А и работната заплата все пак е пазарно определяна стока, защо някой да плаща повече от пазарната цена?
zainteresovan
07/06/2017, 13:43
Съвсем възможно е нормите на печалба да са по-високи отколкото на Запад, но според мен причина за това е по-големият риск.
Ами малко е сбъркана тук нагласата за развиване на бизнес, особено когато говорим за малък такъв. Никой не тръгва с идеята просто да си докарва прилични доходи, с тази разлика, че той ще си е шеф, а иска бързо забогатяване. Т.е. не предприемача да си каже: "Ей, ако като покрия всичко ще имам едни 2-3 хиляди лева печалба за месеца-супер, ебаси якото". Неговата идея е да трупа къде къде повече и като не се случват нещата, псува. И какво като е бизнес, това не значи, че доходите следва да са големи. Просто никой не те командва и бачкаш за себе си, когато бизнеса ти е малък или семеен, като имаш доход малко повече от обикновения работещ. Това е.
Преди време имаше някакви идеи, почивните дни да не работели големите вериги, та да се подпомогнел малкия бизнес-разбирайте кварталните бакалии и магазинчета. Баси нахалството. От къде накъде, аз като потребител ще страдам от тая работа, просто щото някой е решил да си отваря дюкянче и да навирам парите си там, та той да печели. Защо да му се помага...............
да се помага на производителите-там съм "за" 100%, а не на прекупвачите и продавачи в малките хранителни магазини, например-без да искам да засегна никой. Защото дюкянчетата повечето са точно това. Ама не вървяло - като не върви ще отиват да работят за някого, не може всеки да го дава бизнесмен. Ей го колко ниши на пазара си търсят кадри.
Вероятно и не са управлявали с комунисти!
Alexfield
07/06/2017, 14:42
Има едно нещо, което аз наричам "хигиена на изразяването".
Много оригинално звучи "тайна банкова дестинация", но на практика е израз лишен от смисъл. Можем да продължим със смисловия разбор на този израз и какво точно е имала предвид авторката, но не мисля, че това ще е от полза за когото и да било.
unguriano
07/06/2017, 15:21
.дали съм глупава...ами това няма как сама да преценя...
Идвам на помощ веднага.
КАжи са, обичаш ли да ядеш ребърца с ръце? Или нещо от тоя род.......по-мазничко.
Catpuccino
07/06/2017, 15:49
Обичам ребърца и ..... да, ям ги с уста, но ги държа с пръстчета
Бай Ганьо
07/06/2017, 16:18
Искаш да кажеш, че за предпочитане е глупаците да не пишат в този форум.
Само да четат, така ли?
И още едно уточнение - само тези, които модераторите преценят, че са глупаци.
ПП пиша тук, защо не мога на лични.
Форумна политика.
unguriano
07/06/2017, 16:43
Обичам ребърца и ..... да, ям ги с уста, но ги държа с пръстчета

Браво! Умно момиче си начи.
Кат са ти мазни пръстчетата, не моя щракаш с тях.
Iosarian
07/06/2017, 16:49
Уважавана жена, завършила медицина и успешна в това, което работи, ти с лека ръка я обяви за глупачка, само заради един, според теб, неуместен израз? Виж, новият форум е наистина хубав и мисля, че ще се завърнат много хора. Но не вярвам това да стане, ако вие, модераторите създавате такава атмосфера.Съвсем добронамерено си казвам мнението.
unguriano
07/06/2017, 16:51
Искаш да кажеш, че за предпочитане е глупаците да не пишат в този форум.
Само да четат, така ли?
Естествено.
Мое прифанат нещо и кат земат пишат да е гот.
Alexfield
07/06/2017, 17:07
Да се върнем на написаното:
Отговорът не е труден...тайна банкова дестинация
и...изнасяне на леарните и... развитие на услуги

Не ги мисли люксите

Смяташ ли, че написаното е смислено? Защото аз - не.
П.П. Смяташ ли, че аз нямам право да си изразявам мнението като обикновен протебител, защото имам модераторски права?
Iosarian
07/06/2017, 17:58
Смятам, че квалификации, уронващи достойнството на който и да е, са неуместни. На мен лично, поста и ми се стори нормален, защото по стечение на обстоятелствата имах възможност да следя скандала, свързан с регистриране на големи световни компании в Люксембург, заради данъчен чадър, осигурен им от Юнкер, докато беше премиер. Пост като пост. Ти сам си решаваш, аз просто изразих мнение.
Catpuccino
07/06/2017, 19:24
Йоси, чувставам се неудобно,че неволно предизвиках това...
извинете ме за неуместния ми изказ...не съм го преценила вероятно...
това знаех..това споделих...нясно съм, че става въпрос за някаква
нагласа спрямо мен! Съжалявам...мислех, че е ново място...и можем да
дойдем с усмивка...Благодаря за подкрепата отново! ...съжалявам...
Catpuccino
07/06/2017, 19:27
..явно не съм...и никога не съм щракала с пръсти...слушам това...
...и някога и сега...
unguriano
07/06/2017, 19:39
..явно не съм...и никога не съм щракала с пръсти...слушам това...
...и някога и сега...Знам бееее.....даже беше ми писнал по едно време.
Ти нямаше ли чуфстфо за хумор или не съм си пил гинкобилобата.
Catpuccino
07/06/2017, 20:09
пил си я, Унги...проблемът явно е в мен...
Горския
07/06/2017, 20:57
Една лъжа, като се повтори 100 пъти, става истина (Гоеббелс но и агитпропа)!

Извинявай, Горски, но това не е честно.
Да се повтаря 100 пъти, че Симеон бил честен и достоен аристократ, позовавайки се единствено на автобиографичната му самооценка, наистина звучи близко до Гьобелс.
В стария форум неколкократно те бях молил да представиш обективни доказателства за твърденията си, но ти се измъкна.
Потребител
07/06/2017, 23:00
Има едно нещо, което аз наричам "хигиена на изразяването".
Много оригинално звучи "тайна банкова дестинация", но на практика е израз лишен от смисъл. Можем да продължим със смисловия разбор на този израз и какво точно е имала предвид авторката, но не мисля, че това ще е от полза за когото и да било.
презрял съдбата,
със меч, димящ от вража кръв, се вряза
в пълчищата му и когато стигна
до раба разбунтуван, без да встъпва
в поклони и приветствия, разпра го
от пъпа до зъбите и набучи
главата му над крепостния зид ...
... вижте Алекс, вие имате, как да се изразя, твърде опростена представа за света :.) ...
... нека ви предложа етикет, който не предизвиква когнитивен дисонанс - фанатиците не желаят да имат правото на избор, искат техният избор да бъде задължителен за всеки ...
Поздрави!
Вероятно и не са управлявали с комунисти!

Аха. И не са обещавали да оправят никого за 800 дни, нито са взели от страните си нещо повече, от това, което им се полага.
Persian
07/06/2017, 23:18

Маани ги тия. Те са отскоро
Всичко започва преди 2017 години, а за толкова години, няма как някой да не схване някои неща
Alexfield
07/06/2017, 23:21
Обещаха да ни оправят 800 дни... не сме разбрали
Бай Ганьо
07/06/2017, 23:52
""Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство,
посредством които не по-късно от 800 дни
прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви.""
Какъв заблуден наивник е бил, а!
И аз бях, но много бързо прогледнах.
Обещаха да ни оправят 800 дни... не сме разбрали

Кое не сме разбрали - че са обещали или че са ни оправили?
Какъв заблуден наивник е бил, а!
.....

Преди години имах един ротен с любим лаф - Прозд а, прозд. Прозд пък му се еве!
Та и тоз - Наивник а, наивник. Наивник пък втория мандат (че и първия) управлява с кумунизите!
Зависимостта производителност/заплата не е линейна, дори не е само една зависимост. Отделно, че има замесени доста емоции, които ни се водят, ни се карат (независимо какво разправят статистиците)...
Бай Иван
08/06/2017, 13:51
Е,знам че вече не се срещат благодетели като някогашния бургазлия Александър Коджакафалията .Но от полза на самите бизнесмени е да запазят добрите специалисти тук ,в България,а не да плачат че немало специалисти.Ами нема оти са сбегали.
А и не виждам с какво тукашният риск е по-голям от чуждоземския в бизнеса.
Идете да обсъждате тази идея с бай Иван, с него споделяте този възглед.
Бай Иван
08/06/2017, 14:01
Няма да е интересно да споделяме едни и същи ,до болка ясни неща.Истината се ражда в спор.
Е,знам че вече не се срещат благодетели като някогашния бургазлия Александър Коджакафалията .Но от полза на самите бизнесмени е да запазят добрите специалисти тук ,в България,а не да плачат че немало специалисти.Ами нема оти са сбегали.
А и не виждам с какво тукашният риск е по-голям от чуждоземския в бизнеса.
Рискът е несъизмерим. В други държави имаш само нормалните бизнесрискове. У нас първо имаш политически риск - утре ще ти сменят данъчната система, ще ти наложат социални функции, че и някакви такси със задна дата. После имаш законов риск - утре някой ще ти открадне фирмата или хайде, което е по-вероятно, просто няма да ти плати. И да си вземеш своето е от умрял писмо. После има и мафиотски риск - ще се намесиш в бизнес, където не ти е мястото и веднага ще ти почнат проблемите. Е, може би няма да те пребият и застрелят, но ще почнат едни проверки, едни издевателства и ще те скапят. Отделно заемите са по-скъпи и все още ни виси рискът някой идиот да свали Борда. Да не говорим за инфраструктура, за държавна администрация, за разрешения и лицензи....
Бай Иван
08/06/2017, 14:15
Ако сменят данъчната с-ма,най много да я изравнят с тази от Европа,което едва ли е целта на днешните така наречени бизнесмени.Останалите доводи са в сферата на криминалистиката,за което би трябвало да има съответните закони.Е, тука ме закопа.Остава ми само надеждата че си спомняш за критиките ми по днешната избирателна с-ма,която продължава да валидизира
невежи и корумпирани народни представители.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.