Mukaveev
29/09/2017, 21:08
,, - В развитите страни служителите се разглеждат като ценен капитал и за заплати се заделят около 50% от общите разходи. По този начин, хората получават достатъчно, за да живеят добре и нямат особен стимул да напускат работа и да създават бизнес. Те мислят само как да са по-продуктивни и да запазят работата си.
У нас положението е малко по-различно. Разходите за персонала са около 15-20% от общите разходи, а голямата печалба отива при собствениците.............( статия на Стойне Василев ),,
Може би ще станем развита държава когато и тук почне да се отдела 50 % за персонала. Може би ......
Как ви се струва , ако това е така..........какъв период от време ни е необходим ?
Ти!
Кога си имал собствен бизнес?, че и да отделяш около 50% от общите разходи за заплати!
Поредното обобщение. Някъде в някой завод може и да е така, но другаде да не е. Нормално е големите инвеститори да строят заводи тук именно за да не плащат 50%, а по-малко. Но много български фирми си плащат тези 50%, зависи от бранша, от пазара и от какво ли не.
unguriano
30/09/2017, 09:12
Но много български фирми си плащат тези 50%, зависи от бранша, от пазара и от какво ли не.
Ъхъ.
Зависи, много зависи и от какво ли не, зависи. Клише, ма е точно така.
Па у фирмата на жената може и 60%, и 80% да са за заплати. Те не купуват материали, офис си имат, плащат заплати и разни там оперативни разходи.
Iosarian
30/09/2017, 14:56
Ти искаш да кажеш, че е по-добре да си служител, отколкото да имаш свой бизнес? Аз пък бих предпочел да продавам гевреци на плажа, отколкото да имам шеф на главата си. Истината е, че заради високите данъци, много строги регулации и конкуренцията на големите компании, на запад е много трудно да правиш успешен малък и среден бизнес. Все още в България, ако си предприемчив и трудолюбив, може да развиеш такъв бизнес.
Аз пък предпочитам да съм служител. Служителят може по всяко време да си вдигне шапката и да напусне, докато за собственика е доста трудно да си излезе от инвестицията, ако е нещо сериозно (ако продаваш гевреци не е проблем). Освен това ако фирмата на наемника фалира той си остава с парите, докато ако фирмата на собственика фалира той може да загуби много. Фирмата е подвластна и на политическата и икономическа конюнктура, които могат да я съборят, налага се да си тровиш нервите с претенциите на служителите и т.н. То и да управляваш хора не е голям кеф ако нямаш афинитет за това, а аз например нямам. Да командвам хора не ми носи удовлетворение, а ме натоварва психически.
Всъщност единствения кусур на това да си наемник е, че ако не си мислил за рисковете един ден може конюнктурата да те изрита зад борда и да не можеш да се качиш обратно. Ей на, аз бях поспрял за малко да бачкам като станах на 50 годинки и се заех да си довършвам жилището. Да, ама му се вижда вече краят и като го обзаведа към Коледа после ще ми е скучно, та почнах да пращам CV-та тук или там с наистина нулев успех. На младини ми отговаряха на всяка втора апликация, а сега като ми видят тежкото ЕГН и тежкото CV директно ми хвърлят документите в кошчето

При това не пращам безразборно, а само за позиции, които ми пасват на 90-100% на профила. Само един чужденец ми звънна (те явно не дискриминират по възраст) ама каза, че повече от 1200 не може да плаща, а аз му казах, че не ми се започва за толкова и си пожелахме успех.
Затова ще се поправя, че най-добре е да си квалифициран (най-добре с рядка и специфична квалификация) добре платен наемник. Тогава хем си ценен и не си лесно заменим, хем имаш възможност да спастриш пати за черни дни (в това число и точно за случай, че слезеш от влака и вече не можеш да се качиш).
Iosarian
30/09/2017, 15:45
Може би си прав и аз разсъждавам така, заради естеството на професията. Всъщност, освен медицинска сестра и жена за хигиената, аз не поддържам друг персонал и нямам задълбочени наблюдения.
Да, да си фрийленсър или друга форма на самостоятелна трудова единица, но не и шеф на фирма, може би е най-готино. И такъв съм бил, но то не става за всяка професия.
Обаче пък почти сигурно си обречен на дребни неща и на ниско ниво, докато като наемник можеш да работиш и много наедро и на най-високо ниво.
Бай Иван
30/09/2017, 16:21
Въпрос на възможности и предпочитания.Едни се задоволяват с 50% от печалбата,а други с 200%..Ако чорбаджията има 10 работника,и от всеки получава 20% от печалбата,се оказва че ще взема 4 пъти повече от своите работници.В България се оказва че най-печеливши са фирмите които точат държавата.
unguriano
30/09/2017, 18:10
Въпрос на възможности и предпочитания.Едни се задоволяват с 50% от печалбата,а други с 200%..Ако чорбаджията има 10 работника,и от всеки получава 20% от печалбата,се оказва че ще взема 4 пъти повече от своите работници.В България се оказва че най-печеливши са фирмите които точат държавата.
Ти така ли формираш печалба?
Вероятно имаш отношение към собствен бизнес с не една и две фирми, та си наясно. Или?
Зависи дали ще копаш с китайски или западен багер
Бай Иван
30/09/2017, 18:57
А,не .Просто математика.Винаги съм бил бачкатор.
unguriano
30/09/2017, 19:17
А,не .Просто математика.
И тя куца, затва питах.
Mukaveev
30/09/2017, 19:43
Зависи дали ще копаш с китайски или западен багер

Зависи и кой копае и къде копае и какво копае и за кой копае.......марката е все тая.
Mukaveev
30/09/2017, 19:45
Па у фирмата на жената може и 60%, и 80% да са за заплати. Те не купуват материали, офис си имат, плащат заплати и разни там оперативни разходи.
Единичен случай........на отсрещната страна са вагони с друг модел на заплащане фирми.
Alexfield
30/09/2017, 19:49
Носят се слухове, че да наемеш севернокорейци било много евтино - бачкат за по 100-150$...
Mukaveev
30/09/2017, 19:50
Ти искаш да кажеш, че е по-добре да си служител, отколкото да имаш свой бизнес? Аз пък бих предпочел да продавам гевреци на плажа, отколкото да имам шеф на главата си. Истината е, че заради високите данъци, много строги регулации и конкуренцията на големите компании, на запад е много трудно да правиш успешен малък и среден бизнес. Все още в България, ако си предприемчив и трудолюбив, може да развиеш такъв бизнес.
Не е баш така...........
Mukaveev
30/09/2017, 19:51
Носят се слухове, че да наемеш севернокорейци било много евтино - бачкат за по 100-150$...
Да вземи ги за сервитьори ......и как ще се разбереш с тях ?
Mukaveev
30/09/2017, 19:53
Да, да си фрийленсър или друга форма на самостоятелна трудова единица, но не и шеф на фирма, може би е най-готино. И такъв съм бил, но то не става за всяка професия.
Обаче пък почти сигурно си обречен на дребни неща и на ниско ниво, докато като наемник можеш да работиш и много наедро и на най-високо ниво.
Нещо като депутата......и той е наемник на високо ниво........
Alexfield
30/09/2017, 20:58
Ама па за строителни работници са се утепали... в буквалния смисъл
Mukaveev
30/09/2017, 21:15
Ама па за строителни работници са се утепали... в буквалния смисъл

Кажи му донеси рифела ФИ 10......

И той носи....................
Не става брат.......тая гора е проверена.
unguriano
30/09/2017, 21:22
Единичен случай........на отсрещната страна са вагони с друг модел на заплащане фирми.
Е, единичните случаи в последните години се увеличиха.
Mukaveev
30/09/2017, 21:37
Е, единичните случаи в последните години се увеличиха.

Да кажем има движение , но е рано да се анализира. Ще спре, ще изчезне или ще продължи този темп.
unguriano
30/09/2017, 21:59
Кажи му донеси рифела ФИ 10......

И той носи....................
Не бъди максималист, де. Дай туули, дай вар, връти лопатата у бетона.........стига.
Принципно е точно така. Премиерът може да действа на най-високо ниво, а дефакто е наемник (на теория).
А рисковете, те как са разпределени. Питам за един приятел...

Всъщност този си е гонел неговите "5 минути медийна слава", щото иначе щеше да зададе нЕкой от следните въпроси:
- След като дават 20-тина % за заплата, дали чорбаджиите си запазват 80-те % или им се налага с голяма част от тях да си купуват спокойствие на криминално и държавно-административно ниво?
- А щом тука се отделят само 20-тина % за заплати, къде е опашката от инвеститори дето искат да отворят фабрика в България?
- А щом в чужбина дават 50+% за заплати, тъпи ли са че стоят и плащат, или нашите чорбаджии са прекалено хитри та са измислили схема, как да не допускат чужди чорбаджии на терена?
- А да не би случайно да има връзка между покупателната способност на тамошните пазари, размера на конкуренцията и ...изпиляването на печалбата до там, че се е свила до другите 50%...
- А да не би мобилността на работниците да стои в основата на разликата?
Не говоря за марка - китайски багер е когато изсипеш огромни маси хора да вършат изкопната работа - идва от това, че в Китай изобщо не им е проблем намирането на толкова хора. Колкото повече автоматизация толкова по-голям процент за теб
Ами има нива под които изобщо не говорим за заплати тоест под тях заплащането няма как да слезе. От друга страна вече организацията на труда налага определен брой работници тоест още на момента в който си решил какво ще правиш и разходите за труд вече са дефинирани. Процентът следователно зависи от печалбата, която също има максимум, определен от производствените ти възможности
Когато българските работници откажат предложение от рода "1:12"*, тогава ще станем развита държава.
-------------------------
* "1:12" е едно от имената на референдум проведен в Швейцария, който искаше да прокара правило, че разликата между най-голямата и най-малката заплата в една фирма няма да надхвърли отношението 1:12. В смисъл, питаха ги, "Искате ли, когато шефа ви вземе 12 000 на месец, вие да получавате от 1000 нагоре по закон?", а швейцарските работници отговориха "Аре бегайте с тез глупости."
Mukaveev
01/10/2017, 17:55
Когато българските работници откажат предложение от рода "1:12"*, тогава ще станем развита държава.
-------------------------
* "1:12" е едно от имената на референдум проведен в Швейцария, който искаше да прокара правило, че разликата между най-голямата и най-малката заплата в една фирма няма да надхвърли отношението 1:12. В смисъл, питаха ги, "Искате ли, когато шефа ви вземе 12 000 на месец, вие да получавате от 1000 нагоре по закон?", а швейцарските работници отговориха "Аре бегайте с тез глупости."
Като почнат да живеят като швейцарците.........ще почнат и да отказват.
Mukaveev
01/10/2017, 17:56
Не бъди максималист, де. Дай туули, дай вар, връти лопатата у бетона.........стига.

Исках да кажа , че тая така няма да стане........
Mukaveev
01/10/2017, 17:58
Когато си прав..........прав си.......
Mukaveev
01/10/2017, 18:01
Не говоря за марка - китайски багер е когато изсипеш огромни маси хора да вършат изкопната работа - идва от това, че в Китай изобщо не им е проблем намирането на толкова хора. Колкото повече автоматизация толкова по-голям процент за теб

Автоматизацията мисля , че ще се наложи от зор......като гледам колко хора останаха да бачкат.
Опрегна коня наопаки. Първо се вземат решенията, после се живее в/с последиците от решенията. Ако вземаш швейцарски решения, ще живееш със швейцарски стандарт, ако обратното, то... обратното.
Чувал ли си български работник да се интересува от преференциални цени на акции (или други дялове) на фирмата в която работи вместо премия към заплатата си?
Mukaveev
01/10/2017, 22:31
Опрегна коня наопаки. Първо се вземат решенията, после се живее в/с последиците от решенията. Ако вземаш швейцарски решения, ще живееш със швейцарски стандарт, ако обратното, то... обратното.
Чувал ли си български работник да се интересува от преференциални цени на акции (или други дялове) на фирмата в която работи вместо премия към заплатата си?

Защо ......това пък нашето да не би да е борса ?
Ми именно де, как да има борса като няма търсене, а търсене няма щото мисленето е "дават ми заплата", "вдигат ми пенсията", "чорбаджията ми плаща осигуровките"... абе с "дундуркат ме" нЕма да станем с швейцарски стандарт.
Стига бе, у нас всичко е изкривено, в това число и акциите. Фирмите пускат само миноритарни пакети и след като си вземат парите вече не им пука дали акциите се качват, дали спадат. Понеже те си имат основнсите пакето си решават дали да дават дивиденти, дали да прецакат малките. У нас акции и аз не искам. Искам пари, пък с парите мога да с купя акции от западни борси.
Бай Иван
02/10/2017, 17:00
Е,щом ти куца,не мога да помогна.
unguriano
02/10/2017, 18:33
Е,щом ти куца,не мога да помогна.
На някой куца, на кой......ба ли го.
Цитирам те:
"Едни се задоволяват с 50% от печалбата,а други с 200%" - без коментар.
"Ако чорбаджията има 10 работника,и от всеки получава 20% от печалбата,се оказва че ще взема 4 пъти повече от своите работници"
Ако чорбаджията взима 20% от печалбата формирана от работника, излиза, че работника взима 80%. Начи сичко е цветя , рози, торти и пасти. Да затваряме темата.
Е точно за това говоря — има акции с преференциални цени, с преференциални дивиденти... и с ограничен достъп. Въпроса е, че българина не пита за такива неща, не си ги търси и заради това реалността на българина е твоя отговор "пари ми дай, акции сам ще си купя от чужбина", ама не си ги купува, а се пени за МРЗ, "вдигане на заплатите", "вдигане на пенсията" и подобните политически морковчета пред магаретата.
Не говориш това, а си мислиш, че знаеш как е, докато аз съм загубил бая пари от нашите измислени акции, дето се манипулират елементарно.
В смисъл, че си купувал акции от фирмата в която работиш, ама ти ги продават на по-ниски цени щото работиш при тях. Или ти предлагат акции с гарантиран дивидент, ама мааалко по-висок от обикновено щото работиш за тях (фирмата)? Щото има разлика между "купих акции от наши фирми" и "всеки месец купувам акции от фирмата в която работя, щото ми ги дават на преференциални цени (или там онова с по-големия дивидент).
Не съм купувал преференциални акции, защото такива не се предлагат от нашите фирми, а от чуждите не ми се е занимавало. Рискът си е все за мен и резултатът изобщо не зависи от това как работя. Но за нашата борса я знам каква е тъпанарска. Иначе ти къде си ги видял тези неща по нашенско?
Mukaveev
06/10/2017, 21:08
Не съм купувал преференциални акции, защото такива не се предлагат от нашите фирми, а от чуждите не ми се е занимавало. Рискът си е все за мен и резултатът изобщо не зависи от това как работя. Но за нашата борса я знам каква е тъпанарска. Иначе ти къде си ги видял тези неща по нашенско?
То тази дума ,, тъпанарска ,,.........може да се използва за доста наши неща.......
Сега вече знам и за борсата..
Mukaveev
06/10/2017, 21:09
Ми именно де, как да има борса като няма търсене, а търсене няма щото мисленето е "дават ми заплата", "вдигат ми пенсията", "чорбаджията ми плаща осигуровките"... абе с "дундуркат ме" нЕма да станем с швейцарски стандарт.
Мисля , че търсене няма по доста други причини.........
Ще чакаме "да ни вдигнат търсенето"... пък после какви хора трябвали на държавата. Ми тя си ги е отгледала будалите, стриже си ги, дои си ги, пък те си чааааакат да им "вдигнат" това или онова. Службари.
Швейцарците, тоз стандарт са си го докарали с търсене, а не някой да им го е спуснал или направил. Първия им референдум е по икономически въпрос, и мога да се обзаложа че са гласували с бели и черни камъчета, щото над 90% са били неграмотни планинци. Неграмотни, ама търсещи, а не чакащи.
Бай Иван
07/10/2017, 16:17
Ако не включваш разните там данъци,си прав.Ако печалбата се разпределя 100% м/у собственик и работник ,значи си в сивата икономика.Може би от там идват различията.
Личинка
07/10/2017, 17:23
Ако не включваш разните там данъци,си прав.Ако печалбата се разпределя 100% м/у собственик и работник ,значи си в сивата икономика.Може би от там идват различията.
Работникът не участва в разпределянето на печалбата, а и от къв зор, в какво е вложил - в сграда, машини, технологии...?
Взима си заплатата и до там.
Схващам ти идеята за "малко парченце от мноооого торти", ама ползваш процентите както соц.техник телта и клещите — за всичко, дори и по неподходящ начин. В смисъл, че може да имаш 200% надценка, но не и 200% печалба. Печалбата може да е най-много 100% (кинтите над разходите, и то преди счетоводните магии дето правят печалбата невидима за данъчните) , а от там насетне процентите намаляват, та заради това по-горе се шегуват за куцащата математика.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.