Така, че не смятам, че светът се е променил към по-добро от 1914г.
В никакъв случай. Просто в различните времена доброто и злото се проявяват под различни форми. Не може преди 1000 г. да те изхвърлят от болница, защото не е имало болници.
Mukaveev
01/10/2017, 19:27
Аха, сигурно.

Расист ..........не повече от другите.
Mukaveev
01/10/2017, 19:28
Съжалявам.............тъжна история.
Mukaveev
01/10/2017, 19:30
Всеки народ си заслужава здравеопазването и всеки пациент си заслужава политиците, а да народите и пациентите си защлужават и още нЕкои представители на нЕкои касти и професии. Що така ли, ми щото един министър предложи пациентите да се легитимират с палеца (пръстов отпечатък) и от там да се орежат схемите за източване на кинтите за лечение, ма пациентите като ревнаха че не били престъпници... и си се возят на частни линейки от болница до болница, щото схемите с кинтите оцеляха и що да се занимават с такива гастрольор-пациенти. Та всички управници си заслужават пациентите или там както беше...
Извинявай , но това беше голяма простотия с тоя палец.
Тоя беше един нагъл некадърник.........
Да, калабалъкът винаги приспива съвестта. "Щом и другите са като мен, значи всичко е шест". Въпросът е друг - защо съвестта изобщо се включва? Защо ти се налага да се оправдаваш и да преиначаваш? Защото подсъзнателно, че дори и съзнателно знаеш, че не е правилно и че си в грешка. Ама пусто его, на което не му харесва да е в грешка.
Alexfield
01/10/2017, 19:50
Ти ше кажеш! Знайш ли колко хора пийват сериозно преди да седнат пред клавиатурата?
Alexfield
01/10/2017, 20:00
Този палец нищо не променя. Болниците лекуват пациентите от едно, но на книга документират друго - причините са много:
- повече пари по клинична пътека
- нямат право да лекуват истинското заболяване, но за да не изпуснат пациента (клиента) пишат друго
Има и други.
Всичко това става със знанието и съгласието на пациента. И нищо от това не се оправя със системата с пръстовия отпечатък. Докато болниците са принизени до търговски дружества, нищо не може да се оправи в здравеопазването.
Mukaveev
01/10/2017, 20:01
Ти ше кажеш! Знайш ли колко хора пийват сериозно преди да седнат пред клавиатурата?

Такова нещо никога не си позволявам.........
Това е идеята на форумите: да спорим (да се дърляме) на теми, които ни вълнуват.
....
Може и така да е, но се оказва че, на някои магарето е по мъжко!
Marbella
01/10/2017, 20:32
Могат. Ама човек може да си има едно наум, защото знаеш ли им критериите за прием и изкласяване в медицинските вузове в Пакистан или Кения? И дали татко им не е платил дипломата им.
За Кения не знам, но специално за пакистанските лекари, инженери, физици, знам, че са на изключително високо ниво и са предпочитани в Европа. В частност в Швеция болниците се бият за тях.
Marbella
01/10/2017, 20:57
Забелязала съм, че когато се срещна с някого, едно от нещата, които са ми супер важни за първото впечатление, е състоянието на зъбите. И ми е много тъжно, че у нас устната хигиена е на толкова ниско ниво. Хора без зъби, хора с изпочупени, развалени зъби са много често срещано явление.
И моите деца са научени на 6 ме. профилактика, за момента се справяме прекрасно.
Marbella
01/10/2017, 20:58

Аз, аз! Никога не сядам неподплатена, че ще ми избяга музата
Сериозно? Срещу това предложение на "този некадърник" ревнаха всички лекари едновременно, а всичкОто администрация се спука да прави номера и да саботира системата. При това, системата можеше да си работи по желание на пациента и с палеца и по стария начин, ама критичната маса акъл у един народ е друга тема. За мен, такава масова и явна реакция е показател, че "този некадърник" е успял да настъпи всички по мазола. Реакцията на електоралното стадо също е показателна и напълно си заслужава разхождането между болниците и кабинетите, както и големия брой "странни" лечения и "странни" решения в здравната администрация.
.... Да и после винаги следва: "Кво стана та не вечерахме?"

И - Ква я мислихме, пък тя ква станА!
От памтивека противоречията движат водите... Ако всички бяхме съгласни и на едно мнение, за какво щяхме да си говорим?
Mukaveev
01/10/2017, 22:28
Ти го представи все едно е измислил нов елемент.
На грешното място гледаш за кражбата ......на грешното.
А това срещу което съм против е тая тъпотия. Нито давам нито взимам .......това си беше недомислена тъпня. Нефункционираща . Спестил пари.....спестил е дедовия.
Така го сервират на балъците, ама ако от здравната каса те попитат: "вие защо си сложихте палеца срещу фиктивно лечение, щото ви излъгаха или щото получихте едни пари от източеното?" дали следващия път нЕма да попиташ в касата: "абе тези тук ми пишат едни неща, ма не им разбирам, да не стане некой сакатлък и да ме привиквате за едни операции дето не са били оперирани..." Как мислиш, колко бързо ще се разкапят схемите, и колко бързо ще се хванат "платените пациенти". Да, "палеца" не е панацея и ще оцелеят други схеми за източване, ама то и Рим не е построен за един ден.
Тъпнята беше, че се опита да го наложи повсеместно и задължително, а трябваше да го прокара само като възможност с някои яки бонуси за ползващите. После щеше да му е лесно — който не се възползва от новата система и не я предлага на пациентите значи е за подробна проверка...
...за какво щяхме да си говорим?

И не само. Прочети ми подписа.
Alexfield
02/10/2017, 10:25
Винаги пациентът ще отговаря със "За да ме лекуват, защото иначе нямаше да ме лекуват." Също така винаги може да каже, че не знае какво точно пише в документа, който е заверил с пръстовия си отпечатък, защото хич не ги разбира тези докторски работи.
Пръстовият отпечатък щеше да елиминира само една далавера: Болници и санаториуми да приемат само на книга нищо не подозиращи пациенти.
Това се бори по други начини - с проверки и ревизии, а не със закупуване на скъпо и безсмислено оборудване, както и съпътстващия го софтуер и поддръжката му.
Всъщност вместо четци за пръстови отпечатъци трябваше да се въведат четци за карти и всеки пациент да получи лична здравна карта във формат на пластика (кредитна карта). Като отиде на дофтур и дофтурът слага картата в четеца и вижда цялото здравно досие на пациента, написва му диагнозата, манипулациите, лечението и всичко това отива директно до сървера на НЗОК, а пациентът накрая верифицира нещата с пин код.
Alexfield
02/10/2017, 11:37
Това, щото не си виждал, как един пенсионер борави с карта и пин-код
Всичко трябва да е просто. Трябва да има доверие. Но като те хванат в измама, трябва да има наказание. А точно там ни е проблемът - повсеместна безнаказаност. А това ние с теб няма да доживеем да видим как ще се оправи...
Бай Ганьо
02/10/2017, 12:02
Това за доверието си прав.
Спомням си, когато свидетелството ми за съдимост беше с изтекъл срок
и аз възпитаник на комунизма-ами сега какво трябва да направя,
ще трябва да ходя до посолство да искам ново, пък ще чакам 3 месеца...
а те ми казаха: подпиши тук ена декларасия, че не си осъждан и готово.
Ама как така- питам.
Ами ей така отговарят.
Ние ти вярваме.
Но, ако лъжеш си е за твоя сметка.
Бай Иван
02/10/2017, 16:47
Картите са хубаво нещо ,но и те не са панацея.Пациента от къде да знае какво докторът е начаткал в компа.Най добре е изненадващи проверки на място.
Не знае, ама знае дали е лежал в болницата или не, дали са му правили лапароскопска операция или само са му изписали някакво мазило. То винаги може да се мами, ама с картата ситото става по-ситно. Да не говорим какво удобство е за самото лечение - лекарят веднага вижда всичко за пациента - стари заболявания, лечения, снимки, изследвания...
Alexfield
02/10/2017, 17:58
То па щото трябва карта, за да ги види. Данните седят в централна база данни на (примерно) здравната каса. Търсенето може да става и по ЕГН. Кой ще ти тика данните в карта? Та нали пенсионерите умрат да си затриват документите? Така биха си затривали цялата история през година-две.
Картата е ключ, както са дебитните карти, а не носител.
unguriano
02/10/2017, 18:38
Картата е ключ, както са дебитните карти, а не носител.
Ти да видиш.........
Нали се викат - ше ти преведа кинтите в картата, имам пари в картата.........а то кво.........менте работата.......
Ти да видиш.........
Нали се викат - ше ти преведа кинтите в картата, имам пари в картата.........а то кво.........менте работата.......

Ти пък, виж я колко е тънка картата, колко пари може да събере в себе си?
Умно и хитро. Пиша си пин-а на картата и я пускам под наем на схемаджиите...
Тогава и ти ще си вътре, а няма да става зад гърба ти. Има разлика.
Абе те, така пробваха да отговарят и на банките, и на кредитните карти, и на събирачите на дългове, ма нещо не се получи разговора.

Отделно, че можеше на тези с палеца да се дава някаква преференция, точки некакви за ползване на допълнителни направления, или да пререждат опашката пред кабинетите, да видиш тогава дали не разбират под какво си слагат палеца. Има начини бол, ама мерак нЕма. Абе българска работа.
Радио Ереван
03/10/2017, 19:38
Застроховката е семейна, т.е. покрива четири човека - 320 долара на месец. Колко плаща работодателят не съм се интересувала.
Тази сума, обаче не може да те ориентира особено много, защото различните застрахователи, както и различните работодатели/фирми и видовете застраховки правят тя да варира в голям диапазон.
Разбирам те, но при нас като че ли е по-добре. Децата и държавните служители не плащат осигуровки, пенсионерите и соц. слабите също, а уж сме бедна държава.
Тарабас
03/10/2017, 19:39
Разбирам те, но при нас като че ли е по-добре. Децата и държавните служители не плащат осигуровки, пенсионерите и соц. слабите също, а уж сме бедна държава.
Ами то там е проблема. Че маса хора не плащат застраховки. Системата се храни с пари, а не с лозунги.
Alexfield
03/10/2017, 19:41
Държавните служители вече плащат осигуровки. Има-няма от как въведоха плоския данък.
Пенсионерите и социално слабите тук също не плащат застраховки, а има специални такива за тях, които не знам по какви пера точно се финансират.
Всъщност, най-зле тук са тези, които са на границата - не са социално слаби, но и нямат достатъчен доход, за да си покрият всички разходи.
Би било изключително нагло, ако наистина не плащаха.
unguriano
03/10/2017, 19:47
Ами то там е проблема. Че маса хора не плащат застраховки. Системата се храни с пари, а не с лозунги.
Така е, ма вникна ли в думите на радиото, щото тоя път е прав?
Не са виновни хората. На държавните служители налозите трябва да им ги плаща държавата. Да, ама не. И няма нито кой да я глоби, нито кой да я накаже. А тези хора хич не са малко. И едни доста пари се губят. А ние си джафкаме тука и си мерим паците.
Mukaveev
03/10/2017, 19:50
Би било изключително нагло, ако наистина не плащаха.
То няма значение..................после ако не си платиш, ще получиш адекватна за неплащането услуга.
Mukaveev
03/10/2017, 19:52
.......... и си мерим паците.

Муките.......си мерим...
На държавните служители налозите трябва да им ги плаща държавата.
...по-точно всички които внасяме - внасяме и за тях. А 'отговорните' за посоката им след това си ги мукат от единия в другия крачол/или джоб
Да, ама не е честно те да плащат само един път.
Mukaveev
03/10/2017, 20:34
Да, ама не е честно те да плащат само един път.
Интересно как моралната среда на този въпрос терзае общата менталност..
То не е честно и да се краде , но се краде.
Според Сун Дзъ изкуството на войната е измама. Тук е война и всичко е измама.
Не търси честност - няма да намериш....
Проблемът е, че кражбата е незаконна нечестност, която евентуално може да бъде поправена, като крадецът бъде хванат рано или късно (някаква надежда, че справедливостта може да възтържествува), докато невнасянето на осигуровки на законово основание е дразнещо, защото е узаконена несправедливост, която навява на усещане за безизходица и обреченост.
Точно тук обаче казусът е много интересен
Значи от една страна държавата не внася вноските на държавните служители и от това възниква дупка от 50 милиона месечно (примерно). От друаг страна вноските не стигат и държавата плаща от нашите данъци нестигащите 50 милиона. И доколкото вноските на държавните служители пак щяха да са от данъците, то се получава, че всичко се нулира
Mukaveev
03/10/2017, 20:58
Проблемът е, че кражбата е незаконна нечестност, която евентуално може да бъде поправена, като крадецът бъде хванат рано или късно (някаква надежда, че справедливостта може да възтържествува), докато невнасянето на осигуровки на законово основание е дразнещо, защото е узаконена несправедливост, която навява на усещане за безизходица и обреченост.
Най - много не внася държавата.......кой точно да я накаже ? После тя казва , ама ние даваме парите на касата , за какво да ги местим наляво надясно. Да де а ма това е липса.После един идва и бърка при събраните пари и с тях покрива дупка при./.....социални плащания. Той ги използва хуманно , обаче от взетите пари зейва дупка.....която се запълва с орязвания. Хората не са доволни , обаче ония на които е дадено от тия пари за момента са доволни и огъня е потушен. После ? После ще мислим . Просто това е една престъпна некадърност. Недоволните емигрират, защото им омръзва от държавническа мангасарщина, вноските падат , бюджета изтънява, орезват се всички ( първо ) социални плащания, от там едни започват повече да емигрират , едни други да умират, едни трети се маргинализират и едни други оцеляват , но главата започва вече да не ги слуша. И от поданици - вносители , се превръщат в бреме, за които държавата не е в състояние да се погрижи.
Оскотяването и изпростяването довежда до упадък на обществото. Така на кражбата най - малкия проблем е моралната и визия.
Има разлика, ама с пластмасата може да се обслужат мноооого схеми безотказно, а с палеца трЕбе да ходиш лично, което рано или късно проваля схемата, щото къде от алчност, къде от простотия, къде от завист, къде от мързел...
Alexfield
03/10/2017, 21:41
Сварени жаби! Само това мога да кажа аз! Съгласни сте да се похарчат колосални суми със съмнителна възръщаемост!
Корупцията се бори на други нива!
Специално за здравеопазването трябва да се започне от прокуратурата и неуспешната здравна реформа до сега.
Държавата не ги внася, ама би следвало да ги внесе в определен момент заедно с лихвите, не ли?
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.