Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Здравеопазването в България
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
rocco_george
Цитат(Thursday Next @ 30/09/2017, 21:30) <{POST_SNAPBACK}>
Моля те, не ми казвай, че това за теб е валиден аргумент да се откаже спешна помощ на човек - някакви кьопави административни измишльотини.

Това за мен е аргумент да не се съди прибързано кой е крив и кой прав в даден случай.И тези административни „измишльотини“ са доста солиден аргумент при едно дело за „лекарска грешка“ или „небрежност“.И тогава никой няма да каже,ама той сам пожела да си е в къщи,нали?Както и не го изнесоха като информация.За всички отстрани излезе,че лекарите са некадърни,злонамерени и небрежни към човешкия живот,но небрежността на дадения болен и неговите близки към собственото му здраве са пренебрегнати изцяло.Казано бе,че му е направена инжекция преди да бъде препратен към друга болница,което противоречи на тезата за отказана помощ.
Тарабас
Цитат(rocco_george @ 30/09/2017, 21:51) <{POST_SNAPBACK}>
За практиката пациент да бъде пускан в домашен отпуск и да е приходящ за манипулациите и изследванията явно не си чувал,но много често се прави по болниците и е обикновено след едно непрекъснато настояване от страна на близки и пациент,че лежането в болничното легло натоварва психически пациента.

Виж сега Роко, пациент с анемия и индикация за трансфузия на кръв не пасва с разказа ти за домашен отпуск и ходене насам натам. Ако си говорим за физиотерапия с нагряване на синусите с разни лампи или мазане на кожата с помади, виж има резон.
Ама тука става въпрос доколкото разбирам за онкоболен пациент след химиотерапия и предполагам с панцитопения. Явно това не си го чувала, затова така реагираш.
unguriano
Цитат(Тарабас @ 30/09/2017, 23:06) <{POST_SNAPBACK}>
Виж сега Роко, пациент с анемия и индикация за трансфузия на кръв не пасва с разказа ти за домашен отпуск и ходене насам натам. Ако си говорим за физиотерапия с нагряване на синусите с разни лампи или мазане на кожата с помади, виж има резон.
Ама тука става въпрос доколкото разбирам за онкоболен пациент след химиотерапия и предполагам с панцитопения. Явно това не си го чувала, затова така реагираш.

Ти къде се буташ бе....... кво разбираш...
Мааш на струга и фрезата по цел ден па акъли за диагнози ше ми дава......... navikvane.gif
rocco_george
Цитат(Тарабас @ 30/09/2017, 23:06) <{POST_SNAPBACK}>

Ето,че съдиш без да познаваш човека насреща си!
Тук,където работя аз напоследък сме се обърнали на последен пристан на хора с всякакви болести терминален стадий и това,което ти говоря го виждам ежедневно!
Личното впечатление на един съфорумец за мястото,където работя беше едно преди да попадне при нас за изследване и лечение,дори дълго време се налагаше да го убеждаваме с някои лекари,че каквото го няма в тялото му няма как да се появи при изследванията,но поне ще може да бъде диагностициран и лекуван според вече установената диагноза.
Преди две седмици в отделението постъпи пациент,живеещ на „две крачки“ от болницата,по спешност заради Hb 45,веднага му се направи кръстосана проба за кръвна група,прати си спешно искане за еритроцитен концентрат и се започна венозна терапия с Idafer.Какъв бе ужасът на колежката,която застъпи на нощна смяна,когато не откри пациента на леглото му-бил настоял и подписал такава декларация веднага след хемотрансфузията,да иде да си спи в собственото легло у дома,защото имал страх от болнични легла(на тях видиш ли някой преди него може да е умрял).Този болен се оказа с карцином на стомаха с лезии в черен дроб,панкреас и слезка.И освен тази „нечувана от мен“ панцитопения имаше и още други хематологични проблеми.Така и не пожела да разбере,че не бива да напуска отделението.Та него кажи ми като как да обслужиш адекватно и без да нарушиш неговите права?Защото веднага ни емваше с това,че има права и нямаме право да му ги ограничаваме?
Тарабас
Цитат(unguriano @ 30/09/2017, 22:14) <{POST_SNAPBACK}>
Ти къде се буташ бе....... кво разбираш...
Мааш на струга и фрезата по цел ден па акъли за диагнози ше ми дава......... navikvane.gif

Виж сега, имам братовчед дето живее директоно срещу едно спешно. Безработен е и по цял ден клечи на прозореца и знае кой идва, какво носи за кое какво се прави. Не е учил за това, но си е доктор. От него знам хиляди истории. Мога по разказ да ти туря диагноза,
Тарабас
Цитат(rocco_george @ 30/09/2017, 22:19) <{POST_SNAPBACK}>
Ето,че съдиш без да познаваш човека насреща си!
Тук,където работя аз напоследък сме се обърнали на последен пристан на хора с всякакви болести терминален стадий и това,което ти говоря го виждам ежедневно!
Личното впечатление на един съфорумец за мястото,където работя беше едно преди да попадне при нас за изследване и лечение,дори дълго време се налагаше да го убеждаваме с някои лекари,че каквото го няма в тялото му няма как да се появи при изследванията,но поне ще може да бъде диагностициран и лекуван според вече установената диагноза.
Преди две седмици в отделението постъпи пациент,живеещ на „две крачки“ от болницата,по спешност заради Hb 45,веднага му се направи кръстосана проба за кръвна група,прати си спешно искане за еритроцитен концентрат и се започна венозна терапия с Idafer.Какъв бе ужасът на колежката,която застъпи на нощна смяна,когато не откри пациента на леглото му-бил настоял и подписал такава декларация веднага след хемотрансфузията,да иде да си спи в собственото легло у дома,защото имал страх от болнични легла(на тях видиш ли някой преди него може да е умрял).Този болен се оказа с карцином на стомаха с лезии в черен дроб,панкреас и слезка.И освен тази „нечувана от мен“ панцитопения имаше и още други хематологични проблеми.Така и не пожела да разбере,че не бива да напуска отделението.Та него кажи ми като как да обслужиш адекватно и без да нарушиш неговите права?Защото веднага ни емваше с това,че има права и нямаме право да му ги ограничаваме?

Не ми казвай, че историите които ми разказваш са аргумент, на спешно болен да се откаже помощ. Ако тва наистина го мислите, и мачка да ви ... вие е малко!
Cury
Не, разликата е, че ние знаем какво са циганите, за разлика от лицемерните западняци, на които се опитвате да приличате. За повечето българи циганин не е мургав човек, а човек който краде, къже, мами, насилва, не спазва законите, мърляв е, не признава правилата... А да мразиш такъв не е расизъм, защото омразата си има причина.
rocco_george
Кое ако наистина го мислим?
Че освен нас и пациентът е отговорен за здравето си ли?
Cury
Цитат(Тарабас @ 30/09/2017, 22:42) <{POST_SNAPBACK}>
Не става реч за страх, а за чисто лицемерие!

А, не. Нашето не е лицемерие, лицемерие е отношението на Запада, което вие копирате. Те някога са изгорили и избесили циганите си и сега ги нямат и могат да си позволят лукса да ни осъждат какви сме расисти и да ни съветват как да спрем да ги сегрегираме. И не им увират главите, че циганите сами се делят и сами не искат да се интегрират, защото не им харесва и не им изнася.
Тарабас
Цитат(rocco_george @ 30/09/2017, 22:32) <{POST_SNAPBACK}>
Кое ако наистина го мислим?
Че освен нас и пациентът е отговорен за здравето си ли?

Не може да откажеш на един човек спешна помощ, защото преди време си срещнала друг спешно болен, който се е държал като идиот. w00tbrows.gif
Радио Ереван
Цитат(New @ 30/09/2017, 19:14) <{POST_SNAPBACK}>
Не знам колко струват коронките тук, защото не са ми слагали, но и да са ми слагали, не аз плащам, а застрахователят.

И колко те ръси застрахователят на месец?
Persian
Цитат(Тарабас @ 30/09/2017, 23:24) <{POST_SNAPBACK}>
Не ми казвай, че историите

Когато ме откараха в Пирогов и минах по кабинетите, накрая доктора ми вика - Ще трябва да постъпиш.
Аз отказах. Не исках там. Имах лошо усещане.
Тогава ми дадоха един лист да подпиша, че отказвам.
Подписах го и той ми вика да изчезвам.
Попитах го къде да отида и няма ли да ми каже нещо, кво да си взема за болката.
Той ми се озъби, че няма какво повече да направи щом съм се отказал.
Каза ми да ходя където поискам.
- Отивай в Токуда
Каза го с такава злоба и омраза към болницата.
Аз му отговорих, че няма къде да ходя.
Тогава една, верояртно лекарка каза, че положението ми не е добро и е хубаво да остана.
Доктора каза - Не може. Вече е подписал.
Но реши да ме прати при друг лекар, да ме погледнел пак.
Доктора каза същото. Зле съм и това било сериозно - Панкреатит
В последствие се оказа, че е друго. Обърнат стомах, или усукан.

На времето по селата такива стомаси ги оправяха с каруцата и ми беше много странно.
В днешни дни с напредъка на медицината, чпвек може да си пукне.

Вероятно, някога нямаше техника, но имаше добри лекари. Сега е обратното.
Но тогава имаше и сметало, а сега има смартфон.
За какво човек да учи. smile.gif
Питето
Всеки народ си заслужава здравеопазването и всеки пациент си заслужава политиците, а да народите и пациентите си защлужават и още нЕкои представители на нЕкои касти и професии. Що така ли, ми щото един министър предложи пациентите да се легитимират с палеца (пръстов отпечатък) и от там да се орежат схемите за източване на кинтите за лечение, ма пациентите като ревнаха че не били престъпници... и си се возят на частни линейки от болница до болница, щото схемите с кинтите оцеляха и що да се занимават с такива гастрольор-пациенти. Та всички управници си заслужават пациентите или там както беше...
Змей
Ами като всичко останало в България - всички браншове са така - без изключение. Върхът беше когато в един магазин ме попитаха "Ти кво прайш в магазина, бе", а ми трябваха гуми - летни и зимни, а и в последно време забелязвам, че за да получиш смислена информация трябва да подложиш продавачите на измъчения. Иначе те разкарват веднага w00tbrows.gif
С "майсторите" е същото, образованието и то е пълно менте и т.н. Тука е така, народът сам си го прави
New
Застроховката е семейна, т.е. покрива четири човека - 320 долара на месец. Колко плаща работодателят не съм се интересувала.
Тази сума, обаче не може да те ориентира особено много, защото различните застрахователи, както и различните работодатели/фирми и видовете застраховки правят тя да варира в голям диапазон.
New
Цитат(Persian @ 30/09/2017, 22:52) <{POST_SNAPBACK}>
Преди година или две попаднах на подобна статия за Япония.

Не ми казвай, че и повярва. Япония е друг свят.
New
Цитат(Mukaveev @ 30/09/2017, 21:11) <{POST_SNAPBACK}>
Българина не е расист......

Аха, сигурно. wink.gif
Змей
Не мислиш ли, че говориш глупости? Ехографията след 6 месеца няма как да е все още актуална - заболяването или ще е минало или ще е прогресирало в спешен или поне неотложен случай или вече просто ще е безсмислена. Е това там няма как да не го знаят

Цитат(Iosarian @ 30/09/2017, 15:49) <{POST_SNAPBACK}>
... Да не говорим за ехография, за която моя близка в Лондон имаше час за след 6 месеца. ...

Питето
Абе не са съвсем от друг свят, щото имат огромен класически проблем с медицинските кадри от всякакво ниво — недостиг на индианци. Що имат протези и шини подобни на екзоскелети от фантастичните филми, щото са маниаци на тема техника ли, или щото усещат проблеми около асистирането? animatedwink.gif
Проблема на здравеопазването е, че всички без изключения, рано или късно опират до него, а то е скъпо удоволствие за да е "безплатно и за всички" при това е свързано с определено обучение на изпълнителите, та ако немаш кинти за всички или немаш специалисти (у нас тури и щипка балкански келепирджилък) и ей ти я "манджата с грозде" дето трЕбе да я ручаме.
Alexfield
Дори и да е вярно, това е единичен случай. Докато в България такава история имаме всяка седмица, ако не и по-често.
Thursday Next
Не, нямам предвид, че те е страх. А че се усети колко адски грозно звучи това, което каза, и веднага се дръпна и взе да го усукваш. Щото не искаш да си нарушаваш представата за собствената прекрасност. Дежурният лаф в такива случаи е "Ама аз имам приятели гейове" и "Ама аз лекувам и цигани", според случая. Направо да се разплаче от умиление човек.
Thursday Next
И така - 6 дни? Инжекция-препращане, инжекция-препращане ... Щом се води оказана помощ по документи, значи няма кво да мърка тая, работата е свършена.
Хаос
Още ли се връзвате на журналистическите манипулации...
Но пък е добре, че предизвикват горещи дискусии, да се опознаем.... a4dff7b7.gif
Хаос
Цитат(evanka @ 30/09/2017, 15:51) <{POST_SNAPBACK}>
Вярно, че в чужбина се чака за преглед с месеци. Но това е за рутинни профилактични прегледи. За спешни случаи има бърз прием в болниците.

Доколкото ми е известно, в чужбина се чака прекалено дълго, когато се върви "по пътеките" или както там се казва, когато си осигурен...
Спешните кабинети навсякъде приемат веднага.
Но ако искаш да те прегледа специалист - трябва да си платиш, за да те види веднага, а не след месеци. И понеже у нас се плаща по-малко, а обслужването не е по-лошо, голяма част от българите в чужбина използват отпуските си, за да се пооправят в България...
И няма какво да се правим на интересни и да влизаме в глупави наддумвания, всички знаем, че е така...
Тарабас
За здравеопазване не се плаща нищо допълнително. Дали ще чакаш или не, за рецепта или за трансплантация. Разходите се поемат от зависи. В Англия е държавно здравеопазването. Немско говорящите и в Скандинавия се поема от застраховката. Всичко.
Хаос
Хайде, гледайте "Търси се", и слушайте две лекарки, работили в чужбина и завърнали се да работят у нас за да помагат на хората...

Аман от тези непрекъснати караници, и мерене кой е по- по- най - останалият или избягалият...
Хаос
Цитат(Тарабас @ 01/10/2017, 11:20) <{POST_SNAPBACK}>
За здравеопазване не се плаща нищо допълнително. Дали ще чакаш или не, за рецепта или за трансплантация. Разходите се поемат от зависи. В Англия е държавно здравеопазването. Немско говорящите и в Скандинавия се поема от застраховката. Всичко.

Нямам преки впечатления, както казах, но познавам мотивите на много хора, които се връщат, за да се лекуват тук...
И затова не приемам твърденията, че здравеопазването е класно само в чужбина, а тук нищо не струва... Това са крайни твърдения на неразумни хора..
И всички знаем, как един лекар може да лекува в перфектни условия, каквито му е осигурила една държава, и как го прави в мизерията, в която го е захвърлила друга... което въобще не означава, че не са добри лекари и двамата...
Ама нали знаеш приказката - на лесното и баба знае, майсторлъкът обаче, е на трудното... laughing.gif laughing.gif laughing.gif
Тарабас
Темата беше за отношенето, а не за качество.

А те реплекирах, защото от това което написа, нищо не е вярно.
Цитат
Доколкото ми е известно, в чужбина се чака прекалено дълго, когато се върви "по пътеките" или както там се казва, когато си осигурен...
Но ако искаш да те прегледа специалист - трябва да си платиш, за да те види веднага, а не след месеци. И понеже у нас се плаща по-малко, а обслужването не е по-лошо, голяма част от българите в чужбина използват отпуските си, за да се пооправят в България...
И няма какво да се правим на интересни и да влизаме в глупави наддумвания, всички знаем, че е така...
Iosarian
Ох, боже! Истината е, че нямам никакво лично отношение към гейове, негри и подобни, стига да не ми пречат. Както и към всеки друг, разбира се. Защото има и българи-буклуци. Наистина съм израсъл сред цигани и с някои дори си ходим на гости, но ти едно си знаеш, едно си баеш. За да мирясаш, ще си призная, че съм расист и правя разлика между расите-негрите са по-бързи и надарени, според някои, жълтите, казват, че са по-умни...Тук сме страхотни расисти, но все още има да се учим от други нации, които са използвали газови камери и са били от арийската раса, или пък си имат Ку Клус Клан. Не съм първият лекар-расист. Мои учители са Менгеле и неговите колеги. Освен това съм и хомофоб-хич не бих се зарадвал да разбера, че синът ми е хомосексуалист. И съм сексист също-никога не бих подарил цветя на мъж. И аз много се вълнувам, когато прочета как пишеш за пеерасите, с такава любов и нежност. Веднага си личи, че си отявлен хомофобфоб. Дано сега се поуспокоиш. animatedwink.gif
Iosarian
Именно! Ако мен са ме излъгали, и аз ви лъжа. Но е факт, че тази жена се прибра в Бъгария за изследвания и операция.
Iosarian
Кой ти говори за приходи?
unguriano
Цитат(Iosarian @ 01/10/2017, 14:07) <{POST_SNAPBACK}>
Мои учители са Менгеле и неговите колеги.

Ооооо начи и ти си ученик на Отмар фон Фершуер. laugh.gif
evanka
Цитат(Хаос @ 01/10/2017, 10:07) <{POST_SNAPBACK}>

Аз живея в чужбина, в която не вадя от джоба си нито цент за здравна услуга. Няма пътеки, частни или държавни кабинети. Всички кабинети са частни. Така че ако искам мога да отида и при много скъп специалист, но и за него също ще чакам месеци. Просто защото системата e такава. Умишлено се поддържа нисък брой здравни работници и нисък брой студенти по медицина. Т.нар. numerus clausus. И когато населението нарастне или бързо се появят няколко милиона мигранти, лекарите стават кът. Тогава държавата кани "мангусти" от Пакистан или Индия, както беше споменато от колегите. Другаде канят лекари от Източна Европа, но те понякога се дърпат, не искат...
Българите, които се лекуват през ваканцията в България, просто нямат добра застраховка в чужбината.
Iosarian
Мдаа, той много се е гордеел с ученика си. И получава "заслужена" почит в Германия след войната. laughing.gif
Хаос
Цитат(Тарабас @ 01/10/2017, 13:47) <{POST_SNAPBACK}>
Темата беше за отношенето, а не за качество.

Съжалявам, но не аз я изместих....
Тя и за расизма не е...
Една тема не е тема, когато е едностранна, и всяко нещо е следствие или причина на много други неща, без които не може...
Хаос
Потретвам, че информацията ми е то трети лица, не пряка, и чета с интерес, защото почти всички, които познавам, се връщат тук да се лекуват. Казвали са ми, че едни кръвни изследвания се чакат седмици, докато тук ги получаваш на същия ден. Мой познат имаше проблем с коляното в Испания, не можеше да върви, а операцията на менискуса беше планирана след два месеца. При което той се върна тук, защото не можеше да куца и да го боли още два месеца... И още много такива неща, все по темата, че у нас се бавело нещо си, или не се случвало навреме...
Iosarian
Внимавай с мангустите, защото и теб ще те емнат като расист! animatedwink.gif
evanka
Цитат(Хаос @ 01/10/2017, 14:04) <{POST_SNAPBACK}>
Потретвам, че информацията ми е то трети лица, не пряка, и чета с интерес, защото почти всички, които познавам, се връщат тук да се лекуват. Казвали са ми, че едни кръвни изследвания се чакат седмици, докато тук ги получаваш на същия ден. Мой познат имаше проблем с коляното в Испания, не можеше да върви, а операцията на менискуса беше планирана след два месеца. При което той се върна тук, защото не можеше да куца и да го боли още два месеца... И още много такива неща, все по темата, че у нас се бавело нещо си, или не се случвало навреме...

Базови кръвни резултати стават за няколко часа. Няколко седмици се чакат специфични изследвания, защото пробата пътува и т.н. А лабораториите обикновено чакат да им дойдат всички резултати за да ги дадат на пациента на един път, освен ако изрично не си поискаш това, което е готово.
За операциите не съм много наясно. Но за мен е за предпочитане да се правят там където човек живее за да има следоперативно проследяване. Да не стане после като в горната история. Жената се лекувала в Турция, но иска да се оперира в София...
В България се бавят например лекарства за хронични болести. Независимо колко си готов да платиш, защото има комисия, чакане....Като че ли едната диагноза и рецепта не са достатъчни фактори да ти се осигури лечение. Ей тази бюрокрация ако бъде съкратена, здравната каса може да спести доста пари.
Не е нормално хората да ходят да си ги купуват от Турция или Гърция. Макар, че понякога го правят и защото им излиза по-евтино.
Alexfield
Ми обясни тогава? Какво те дразни активността?
agrippa
Цитат(Leon @ 30/09/2017, 07:48) <{POST_SNAPBACK}>
Защо ли ми се струва, че във всеки частен случай търсиш да оправдаеш вече взето твое решение?
И не само ти.
Защото сме приели жизнена позиция, да не съжаляваме за нищо вече сторено.
agrippa
Цитат(Thursday Next @ 30/09/2017, 08:19) <{POST_SNAPBACK}>
Да разбираме ли, че "чернилките" и пакистанците не могат да бъдат лекари per se?

Тука гледката към лекарите е подобна, щото сравнително лесно им признават дипломите, обаче ако търсиш бяло момиче или момче, трябва ли да ходиш точно на лекар?
New
А защо трябва да е безплатно? Нима храната е безплатна?!
agrippa
Цитат(rocco_george @ 30/09/2017, 09:20) <{POST_SNAPBACK}>
В този случай има премълчана информация от страна на близките на болния-все оше се е водел на легло в друга болница и редът е да бъде върнат в леглото в лекуващата го в момента болница.Въпреки това много набързо бяха уволнени цял екип медицински специалисти.
А частната линейка никак не е евтино удоволствие дори само в рамките нанаселеното място,където е ползвана.

Да, никак не е редно да ти отказват спешна медицинска помощ, даже и болницата да е фалирала и да нямат свободни специалисти в момента. При положение, че в друга държава я приемат веднага.
Признавам, за мене това, къде ще си прекарвам старините, ще зависи и от това, какви са перспективите за добро здравно осигуряване на съответното място.
evanka
Цитат(Thursday Next @ 30/09/2017, 16:19) <{POST_SNAPBACK}>
Да разбираме ли, че "чернилките" и пакистанците не могат да бъдат лекари per se?

Могат. Ама човек може да си има едно наум, защото знаеш ли им критериите за прием и изкласяване в медицинските вузове в Пакистан или Кения? И дали татко им не е платил дипломата им.
Iosarian
Активността ме радва и затова допринасям за нея. Но ми е мъчно, че я има само, когато се дърляме помежду си на една и съща тема. Постоянно се повтаряме, знаем си позициите и упорито го правим. Мисля, че това не е добре за нашия форум и би отблъснало интелигентни хора, които биха искали да споделят или да научат нещо ново. Наистина искам повече хора да идват с желание тук.
New
Бихме се дърляли и на други теми, но не сме ги измислили още. smile.gif
Alexfield
Това е идеята на форумите: да спорим (да се дърляме) на теми, които ни вълнуват.
Муки се впечатлява от нещо - пуска тема. Този път - аз.
Тарабас
Това може да се случи само, ако човек приема разговорите тук прекалено сериозно. Във форум ако не се спори и не се развиват теми, къде? В крайна сметка не сме в клуб на анонимните алкохолици biggrin.gif
Persian
Цитат(New @ 01/10/2017, 06:06) <{POST_SNAPBACK}>
Не ми казвай, че и повярва. Япония е друг свят.

Друг свят е, но не отхвърлям нищо човешко и нечовешко. smile.gif

Има един филм, Османският Капитан.
Действието се развива 1914г.
Филма зачочва с една Мед. сестра в САЩ.
Докарват един в болницата, целият в кръв от злополука.
Тя иска да му помогне, но лекарите го изхвърлиха, че не бил за тази болница.

Така, че не смятам, че светът се е променил към по-добро от 1914г.
Дори смятам, че ако на някой клошар или друг му се случи да посети болница, ще бъде изхвърлен, защото няма осигуровки и пари, независимо дали е Пирогов или друга, а да не говорим за тия където се водят частни.

Persian
Цитат(New @ 01/10/2017, 16:23) <{POST_SNAPBACK}>
Бихме се дърляли и на други теми, но не сме ги измислили още. smile.gif

Аааа, всичко е измислено, но не всеки може да говори за всичко, затова и говорим ограничено. smile.gif

Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.