Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Расист ли е българина ..............?
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3
Mukaveev
Расист ли е българина ..............?

Когато през вековетре циганите са били гонени от Европа , изгонени през 1500-та година от Холандия, преследвани през 18-ти век в Англия, стерилизирани през миналия век в скандинавските държави и екстрадирани от Италия ,бити, палени, мъчени, убивани ,.......те са намерили спокойствие по нашите земи и по земите на Румъния. За това тук има такава концентрация.
Как изглежда холандския циганин или люксембургския ? Къде са техните цигани. Техните цигани всъщност са станали ,, наши ,,

Не мисля , че другите не са расисти в сравнение с нас. Тяхната изтънченост им позволява да предадат финес на един завоелиран расизъм и ако сега се окаже , че тук у нас има расизъм е добре да се анализира защо се е появил чак сега ?
А и друго си мисля......Тоя Саркози ,когато товари нашите ( румънски ) цигани на обратния влак......той расист ли е ?
Мултикултурализмът е расизмът на антирасистите: той приковава хората към техния произход.
.Българин робовладелец няма
„Колониализмът и робството са създали у западните народи едно усещане за вина, което ги кара да се прекланят пред чужди традиции. Това е един ленив, дори расистки начин на мислене“ – Айан Хирзи Али
Persian
Твърдо Да.
Българина не приема нищо чуждо, дори и котката на съседа. smile.gif Но това не му пречи да чука циганки на околовръстното.
Обаче, ако стане нещо по-така, тогава вече циганите са свои и за предпочитане пред чуждите.

Тарабас
Расист е българина! От тези дето нямат ремонт!

Има хора хвашат грешен път. Примерно боцкат си наркотици или пият като смокове. Един ден докато се търкалят по пейките и им се явява Исус или Харе Кришна, ей на, на ена ръка, аха и да го барне...и от дума на дума и стват приятели. А сички знаем колко е сладкодумен Харе Кришна. И на човекът му просветва, избистя му се сичко, преражда се, става нов човек. Спира да пие, спира да се боцка. Намира си работа, семейство деца....фаша си пътя. Ама щото е знаел че е бил на утайката утайката.

А като не знаеш какъв си и Харе Кришна не може да ти помогне.

Българите сме расист без да знаем, че сме такива. Там е трагедията.
Cury
Расисти сме по общоприетите представи, затова гласувах са "да". Но всъщност не сме расисти, защото расизмът е безпричинно негативно отношение към някого само на база на расата му. А отношението не българите към циганите не е безпричинно, защото циганите сами са си постлали това, на което сега лежат. И българите ги мразят с много основателни причини и това вече не е расизъм. Ама върви го обяснявай на Запада.

Подобно е и с ислямофобията - аз съм яростен ислямофоб. Обаче нека се разберем - да имаш агорафобия не значи да мразиш открити пространства, а да се страхуваш от открити пространства. Да имаш аерофобия не значи да мразиш да летиш, а да се страхуваш да летиш. И така и аз, като ислямофоб, не мразя мюсюлманите, а се страхувам от тях. Ако си живеят мирно, кротко и неагресивно нямам нищо против тях, както нямам нищо против индуси, будисти, бахайци и т.н. Но мюсюлманите напират агресивно към нас и искат да променят нашия свят, а това вече е страшно и изисква отпор. Ама няма кой да схване нюанса...
Питето
Мрънкало е, а другото е просто страх, дето пасва на мнооооого "заболявания", а не само на расизма.
New
Цитат(Mukaveev @ 30/09/2017, 22:11) <{POST_SNAPBACK}>
Когато през вековетре циганите са били гонени от Европа .......те са намерили спокойствие по нашите земи и по земите на Румъния.

Е и, нима на расистите им пречи да са милосърдни към живи същества, които смятат, че превъзхождат?! Едното няма абсолютно нищо общо с другото. Отделно от милосърдието, мнозина го правят поради причината "от мен да мине" или "понеже съм голяма работа и мога да си го позволя", т.е. надменност, която много често върви ръка за ръка с расизма.
New
Българите не са расисти само по отношение на циганите, за които наистина си имат голямо оправдание, а по отношение на доста народи от т.нар. "трети свят". Щом са от там, значи по подразбиране са втора ръка хора.
Cury
Цитат(New @ 01/10/2017, 06:20) <{POST_SNAPBACK}>
Българите не са расисти само по отношение на циганите, за които наистина си имат голямо оправдание, а по отношение на доста народи от т.нар. "трети свят". Щом са от там, значи по подразбиране са втора ръка хора.

Расисти/фоби сме и към всички мюсюлмани, но и за това си има причина.

Иначе си казваме "негър", че даже и "печка", но това не е със злоба, просто национален манталитет. Като гледам някое състезание може и аз да кажа "леле, каква чернилка" или "леле, тая съвсем като маймуна", но то пак не е израз на омраза, а нещо като учудване или стъписване, защото наистина има някои видове негри, които са изключително черни и други, които (аз какво съм виновен) съвсем мязат на първобитни хора. Та по-скоро не сме расисти, а просто не сме възпитавани в тази насилствена и прекомерна толерантност, при която всеки си мери думите и си потиска спонтанните реакции. Но не ми казвай, че западняците не забелязват кой е по-черен и на кого челото и челюстта са като на неандарталец. Иначе съм тренирал с негър и абсолютно никой не се е отнасял към него странно, хем на тренировката и се допираме, и се прегръщаме, и се търкаляме по земята. Никой не е казал "аз със Катунга не искам да играя спаринг". Най-много се е случвало треньорът като прави проверка и чете имената - Гошо, Иван, Драган, Катунга... да каже "Катунга се вижда, че го няма". Ама и това не е расизъм.

Вече отношението към третия свят е израз на комплекси, а не на расизъм. Ние българите имаме много комплекси и се опитваме с пренебрежението си да си докажем, че поне от някого сме по-горе. Ма и това не е расизъм.
Leon
Аз съм расист.
Расист във смисъла, по който Джек Лондон го дефинира, а именно че във всеки народ има процент хора, които движат прогреса.
При някои народи този процент е по-малък, и даже доста по-малък, отколкото при други.
Работил съм с хора от повече от 20 нации, а съм контактувал едва ли не с цялото ООН w00tbrows.gif
и знам, че навсякъде има и свестни, и кофти хора.
Имал съм циганин мазач, черен като сенегалец, който е по-чист от повечето българи, включително и изселници такива, и работи като вол. Ако всички цигани са като него, то тогава и аз бих се писал циганин. Ама не са!
Iosarian
good.gif Няма какво да добавя, все едно аз съм го писал!
New
Има си хас да не ти харесва. Доста оправдателно звучи ... за слепите. smile.gif
Онуфри
Цитат(Leon @ 01/10/2017, 10:18) <{POST_SNAPBACK}>
Аз съм расист.
Расист във смисъла, по който Джек Лондон го дефинира, а именно че във всеки народ има процент хора, които движат прогреса.
...

https://chitanka.info/text/2183-neizbezhnijat-bjal

60.gif
Тарабас
Цитат(Онуфри @ 01/10/2017, 16:03) <{POST_SNAPBACK}>

С две думи, родните расисити, процентите от населението са тези, които движат прогреса!

Прогресът у нас или по цялото земно кълбо?

И доколкото разирам от внушението, тва сте вие?!
Онуфри
Цитат(Тарабас @ 01/10/2017, 17:19) <{POST_SNAPBACK}>
....
И доколкото разирам от внушението, тва сте вие?!

Това според теб е лошо или добро?

wavetowel2.gif
Тарабас
Цитат(Онуфри @ 01/10/2017, 16:27) <{POST_SNAPBACK}>
Това според теб е лошо или добро?

wavetowel2.gif

Кое? Че сте расисти или че сте носители на прогреса?
Онуфри
Цитат(Тарабас @ 01/10/2017, 17:36) <{POST_SNAPBACK}>
Кое? Че сте расисти или че сте носители на прогреса?

И двете!

Mukaveev
Още не съм гласувал ( за да не подвеждам гласуващите ).......но тук сте се събрали само расисти........

New
Ама чакай, защо говориш за омраза? Расист не е човек, който мрази различните от него, дори напротив, може даже да ги харесва и обича. Расист е този, който смята, че другите са по-нисши същества от него, предимно като интелект, само защото са от друга раса. Както хората харесват и обичат животните, което не им пречи да ги смятат за по-глупави от себе си.
Мнозина, когато говорят за негри, изтъкват, че негрите са по-атлетични физически, но определено смятат, че белите са по-умни. По същия начин, по който говорят с уважение за "царя на животните" - лъва, който смятат за величествено и силно животно, но в никакъв случай за по-умно от тях. И ако имат фактологично основание за мнението си по отношение на лъвовете, то нямат такова за расите. Дори най-често почива на липсата на какъвто и да личен опит и контакт с негри. Българинът може цял живот да не е видял негър на живо, но има изградено силно негативно мнение за тези хор, без да има каквато и да е основателна причина за това.
Cury
Да, ама расизмът по определение е необосновано чувство за превъзходство над другите раси. А ако има основание тогава? Според теб расистка ли е картата на картинката по-долу?

Ще кажеш, че това е защото в Африка не ги обучават (нищо, че на теория IQ тестовете не мерят образование, а интелект), затова ето и друга картинка:

Пак ще кажеш, че това е така, защото черните са главно бедни, а белите са главно богати. Ми ето ти и трета картинка, която сравнява бели и черни при равни условия - според дохода им. И резултатите пак са същите. Сега, не е много нова картинката, но едва ли са се променили нещата:

Mukaveev
Сигур и аз съм расист. Но като се замисля , светът се управлява от ........бели. Не от негри, араби, азиатци, индуси. От бели.
В този смисъл ми е трудно да слушам лекция от циганин завършил софийския , за урбанизацията на съвременния мегаполис .
И дори да е вселенския мъдрец и лекцията му да влезе в програмата на всички английски университети.....дори и да съм съгласен с него той си е един циганин. Не го мразя, ще го заобиколя..
А Обама.......пълна трагедия. Черен кенийски козар да го сложат за войвода на света. Това, това , не е истина....

Искам да кажа , че мушкатото си е мушкато, охлюва - охлюв, жабата - жаба........а щъркела яде жаби.
Така ги е ударила матрицата. Не искам да ми обясняват , че и жабата е щъркел. Тази муликултуралност няма да направи негъра бял , а циганина - швед. Може и да може , но след 1000 г. до тогава ще е така , а после другите да му мислят.
Не знам дали се изказах като расист , но съм 100 % прав.............за себе си разбира се .
Mukaveev
Още не съм гласувал.......
Alexfield
Е па да си! Толкова сме новите форумци. Нема кой още да гласува.
И да - расист е българинът. Докато викаш: "Къф българин е? Циганин от Максуда!" няма начин да не си расист дори и в собствената си държава.
Marbella
Расизмът е и априори негативно отношение към някого, както и всичките видове фобии. Мисля, че точно в думата "априори" се крие ключът, поне по моите наблюдения.
Marbella
Расист е, и още как. Расист за мен означава априори да смяташ някого за по-долу от теб, без значение какви са неговите лични качества, а само защото принадлежи към някакъв етнос.
Преди години се хванах самата аз в подобни мисли, въпреки, че си въобразявах, че нямам нищо подобно в главата си. Имах колега-циганин, много интелигентен и начетен, с две истински магистратури, когото поканихме у дома на вечеря. После се хванах, че мисля с удивление как той е използвал нож и вилица, измил си е ръцете преди вечеря и е ползвал салфетка. На финала, разбира се, ме хвана срам. Но мисля, че той не усети моите предразсъдъци, понеже още сме приятели.
Тиара
Кюри е казал всичко. Гласувай и да приключваме с темата, Муки!
New
Аха, значи да гледаме нещата от ъгъла "Като си толкова умен, къде са ти парите", така ли?! smile.gif Което е абсолютно неправилен начин на расъждение, надявам се да се съгласиш. Нещата не винаги опират до чист интелект. Справка - българите.
За IQ теста - къде е провеждан? В училищата ли е пускан или само тези, които сами са отишли да се тестват фигурират в резултата? Защото това е от голямо значение. Предполагам, че за всяка държава е различно. Което значи, че се съпоставят ябълки и дини. А, ако разгледаш по-подробно графиката, можеш да забележиш, че Китай е със 100 т. и англичаните са също със 100 т., ама са от различни раси, а жълтата уж беше по-умната. Индийците, които са от бялата раса са взели-дали. А в другата графика индианците, които са също от жълтата раса имат ниски показатели. И ако това не е пълна каша. w00tbrows.gif
Графиките за Америка са некоректни и не е редно да се дават, като довод за расизма, защото черните там са специално подбирани и селектирани по време на робството. Умните и находчивите не са оживявали. Също така ученето при тях едва сега набира скорост, така че е нормално да са с по-нисък успех на САТ-а, както и съответно с по-ниски доходи.
Расизмът генерално е тъпо нещо, защото обобщава. Ако се срещнат трима души, представители на основните три раси, нямаш абсолютно никаква гаранция, че жълтият ще е най-умният, воден от белия, а черният ще е най-тъп. Жълтите се водят статистически най-интелигентни, което не означава, че 100% всички жълти са такива, както и черните за най-тъпи, ама не всички черни са тъпи. Не е правилно един бял човек да счита себе си за нещо повече от един черен човек, без реално да се е състезавал и тествал с него.
New
Нали знаеш, че циганите са от бялата раса, така че толкова по въпроса за расите. smile.gif
Cury
Защо пренебрегваш последената графика? Там ясно се вижда, че всъщност въпроса е "като си богат защо не си станал и умен?". В нея се сравняват бели и черни според доходите им - бедни бели с бедни черни и богати бели с богати черни. И въпреки това има един расов гап който е неизменен. Потърси в нета и ще видиш доста подобни графики - винаги черните са надолу независимо как се аранжират тестовете. Иначе и при тях се забелязва тенденцията - колкото по-богати, толкова по-висок успех, но с отместване надолу на цялата графика.

Има и друго, тестовете за IQ и според мен са малко фалшиви, но SAT тестовете са показател за комбинацията на две качества - ум и трудолюбие. Някои много умни минават с по-малко труд, други по-глупави компенсират с труд, но при негрите явно и двете са в дефицит. Освен това тези тестове са с много широка база, не са като IQ тестовете.

Погледни и исторически - какво са създали негрите докато не е имало бели да им пречат - литература, изкуство, дворци и храмове, земеделие... Къде ги? Ако притежаваха онзи комплекс от качества, които имат белите, защо не са се развили?

Нещата са пределно ясни, но са политически неудобни и затова се насмитат под килима. Даже и днес, когато негрите биват вкарвани в университетите с предимство (отрицателна дискриминация), и след като получават същото образование като белите, къде са им прочутите учени, художници, музиканти, бизнесмени? Само черни спортисти се издигат легално като цяло (да не ми намериш сега някое изключение).

И лесно ме изкарваш мен расист, ама как се нарича скриването на неудибните факти?
Cury
Цитат(New @ 02/10/2017, 05:27) <{POST_SNAPBACK}>
Нали знаеш, че циганите са от бялата раса, така че толкова по въпроса за расите. smile.gif

Да бе, да. То генетично всички хора на Земята са произлезли от едно единствено племе първобитни хора, та би трябвало и раси да няма изобщо по тая логика w00tbrows.gif Ама е важно и кой кога се е отделил и е почнал да се развива самостоятелно. та да, били са циганите от бялата раса, ама някога wavetowel2.gif
New
Цитат(Cury @ 02/10/2017, 09:43) <{POST_SNAPBACK}>
Да бе, да. То генетично всички хора на Земята са произлезли от едно единствено племе първобитни хора, та би трябвало и раси да няма изобщо по тая логика w00tbrows.gif

Да, ама има. smile.gif И според теорията за расите българи и цигани са от една раса. Това, за което говориш вече не е различия на база раса, а социален, културно-технически и индустриален напредък на различните етноси, и в това отношение навлизаме в много мътни води, защото през различните периоди от историята статуквото варира.
New
Цитат(Cury @ 02/10/2017, 09:41) <{POST_SNAPBACK}>
Защо пренебрегваш последената графика?

Коментирала съм я:
Цитат
Графиките за Америка са некоректни и не е редно да се дават, като довод за расизма, защото черните там са специално подбирани и селектирани по време на робството. Умните и находчивите не са оживявали. Също така ученето при тях едва сега набира скорост, така че е нормално да са с по-нисък успех на САТ-а, както и съответно с по-ниски доходи.

Черните тук живеят в гето, където да учиш не е престижно. Ако се напъваха да учат, но не успяваха, защото са тъпи, тогава щях да се съглася напълно с теб, само че те са като нашите цигани - учението им е през оная работа и съответно резултатите са такива, каквито ги виждаш.
Cury
А това с расата на циганите е само защото явно не са негри, не са и азиатци, та остава да са бели. Ама не са, просто по липса на друго разделение ги пишат бели.
Cury
Цитат(New @ 02/10/2017, 15:53) <{POST_SNAPBACK}>
Черните тук живеят в гето, където да учиш не е престижно. Ако се напъваха да учат, но не успяваха, защото са тъпи, тогава щях да се съглася напълно с теб, само че те са като нашите цигани - учението им е през оная работа и съответно резултатите са такива, каквито ги виждаш.

Да, ама в тази графика се дават и постиженията на негърчета от богати семейства и пак същата работа - богатите негри изостават от богатите бели деца точно толкова, колкото и бедните негри от бедните деца. За мен разликата е изключително постоянна за да е плод на случайност. Освен това за да си вземеш SAT-а не ти трябват вековни знания, трябва ти да си учиш уроците и да ги схванеш, защото и бели, и черни започват от нулата. На колко наши (и не само наши) професори и академици бащите са били неуки селяни пък са се изучили? За да не си научиш уроците в училище трябва да си или мързелив, или глупав, защото поне децата на богатиоте негри учат в същите училища като децата на богатите бели. A бе не аз съм го измислил този racial gap. А и забележи, че най-богатите негърчета не могат да стигнат успеха на най-бедните бели. Това вече на какво се дължи?

Впрочем ако в САЩ естественият подбор е оставил глупавите негри, то защо и цяла Африка е явно открояваща се към по-зле по коефициент на интелигентност? Прекалено много съвпадения станаха за да се обясняват със случайности.
Бай Иван
+1.
Бай Ганьо
Цитат(Cury @ 30/09/2017, 22:24) <{POST_SNAPBACK}>
Но мюсюлманите напират агресивно към нас и искат да променят нашия свят, а това вече е страшно и изисква отпор. Ама няма кой да схване нюанса...

А ние не правим ли същото с техния свят?
Бай Иван
От анкетата излиза ,че българина е расист по-скоро към самия себе си.Излиза ,че АБХК/антибългарския хелзински .../е прав като ни определя като расисти.Ако съдя по себе си ,не съм расист априори,а поради негативни впечатления от моя живот.Но по принцип приемам всички с доверие,макар и на тръни.
Cury
Цитат(Бай Ганьо @ 02/10/2017, 17:32) <{POST_SNAPBACK}>
А ние не правим ли същото с техния свят?

Не забелязвам да напираме на тълпи натам. Нито пък Саудитска Арабия да се съобразява с нашите културни особености. Когато наши хора ходят там спазват техните правила, а не изявяват претенции.
Бай Ганьо
Не е точно така, но хайде.
Иначе спорът ще е доста дълъг.
Cury
Ние може да им искаме петрола, но им го плащаме доста добре, не сме ги заробили да им го вземаме даром. И не им налагаме религията си. Т.е. и двете сме правели в миналото, но сме се променили, а те не са. И затова ме е страх от тях.
New

Богатите черни са много малко. Като процент от населението, негрите са едва 12%. Познай от този процент колко са учените и богатите и причината не е защото са тъпи, а ... писах ти я вече.
За коефициента на интелигентност, мисля че и двамата се съгласихме, че статистиката по въпроса е булшит.
New
Напротив, расовите особености са на база антропологични белези, така че циганите са си 100% бели и това е неоспорим факт.
New
Цитат(Бай Иван @ 02/10/2017, 17:33) <{POST_SNAPBACK}>
Но по принцип приемам всички с доверие,макар и на тръни.

Какво общо има доверието с расизма?
Ти и една пеперуда приемаш с доверие, но се обзалагам, че смяташ хората за по-висш интелект от пеперудите.
Cury
Цитат(New @ 02/10/2017, 18:06) <{POST_SNAPBACK}>
Богатите черни са много малко. Като процент от населението, негрите са едва 12%. Познай от този процент колко са учените и богатите и причината не е защото са тъпи, а ... писах ти я вече.
За коефициента на интелигентност, мисля че и двамата се съгласихме, че статистиката по въпроса е булшит.

Няма значение дали са много или малко, щом ги има, защото гледаме проценти, а не абсолютни цифри. Жълтите да не са повече, а я ги виж къде са - бият белите. И ние българите сме колко по малко от американците, ама се сравняваме. Истината обаче е политически некректна и затова се измислят какви ли не обяснения за явлението, като най-общо стремежът е да се нагодят фактите към теорията, а не да се ревизира теорията към фактите. Имам предвид теорията, че всички раси са равни. А те не са - едни негри са ненадминати в дългото бягане, други в спринта, белите пък бият в други дисциплини. Но в спорта това се приема без проблем, ама като заговорим за акъл изведнъж става неудобно да се признае, че някоя раса изостава.
Cury
Цитат(New @ 02/10/2017, 18:07) <{POST_SNAPBACK}>
Напротив, расовите особености са на база антропологични белези, така че циганите са си 100% бели и това е неоспорим факт.

Като са бели защо са черни? wavetowel2.gif
New

Само, че и двете групи - и черни, и жълти са селектирани. Първите по време на робството, а вторите сега, на принцип качество.
New
За количеството меланин ли искаш да си говорим? smile.gif
То не е сериозен довод изобщо.
Cury
Цитат(New @ 02/10/2017, 18:21) <{POST_SNAPBACK}>
Само, че и двете групи - и черни, и жълти са селектирани. Първите по време на робството, а вторите сега, на принцип качество.

Да бе, малцинството жълти са потомци на бивши кулита, вкарвани почти като робите негри за строежите. А и с времето ефектът трябва да се е самоликвидирал. Ние, българите, да не би да не сме били генетично осакатени от турците? Ама с времето това минава, ако няма по-дълбока основа.

Но дори да си права, това само доказва, че конкретно американските негри са по-глупави, макар и поради селекцията в миналото svirkam si.gif
Cury
Цитат(New @ 02/10/2017, 18:23) <{POST_SNAPBACK}>
За количеството меланин ли искаш да си говорим? smile.gif
То не е сериозен довод изобщо.

Не само. Иначе как щяхме да различаваме циганите? Преди колко хилядолетия индийците са се отделили и са почнали да се развиват самостоятелно? Е, циганите нали от тях идват, това са хилядолетия разделено развитие, няма как да няма разлика.
Alexfield
Аз мислех, че имат индийски произход...
New
Ако турците подбираха българи по специфични техни качества и след това да ги държаха стриктно някъде, без право на гък и всеки, който надига глава да бъде убиван, тогава може да се прави сравнение между двете ситуации. С времето ефектът трябва да се самоликвидира, ама въпросът е колко точно време е нужно.Нали гледаш как ние от един социализъм не можем да се отърсим още, макар и да не са ни селектирали точно. А, ако интелектът се наследява генетично, шансът да се самоликвидира ефектът е нулев.

Когато четеш за азиатци, се има предвид не само хора от жълтата раса, а също и индийци, и пакистанци, които са от бялата раса, така че нещата не са съвсем изчистени по расов точно белег.

И да, това твърдя, че ако американските негри са по-глупави, което не е доказано черно на бяло, то си има основателна причина за това. Я си представи, че отделят някъде сингапурци по тъпотия и после ги тестват - ами познай какъв ще е резултатът, независимо, че по IQ Сингапур е с най-висок показател. smile.gif
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.