Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: ..има ли значение кой е министър на здравеопазването ?
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2
Mukaveev
ЗА 8 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛА 10 РАЗЛИЧНИ МИНИСТРИ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.

Парите за здраве се увеличават , но никой не е доволен лекари , пациенти, .......никой.
Явно не е проблема и в министрите , толкова пък никой да не случи , всички да са некомпетентни, слаби..........и това не ми се вярва. Явно и там не е проблема.
Гледам в Германия - има 260 здравни каси ( или там някъде ).
Швейцария ( Население: 8,372 милиона (2016 г.) Световна банка )..... 61 съществуващи здравни каси.
Белгия.........не ми се коментира и там не е една каса. В Белгия има 64 болници у нас са.......412 ( и да съм сбъркал цифрата - колко пък да съм объркал )
Значи имаме много болници и 1 каса , шефа се назначава от правителството което може да му казва ( повлияе ) ......какво да подпише , кое да пусне , кое е с приоритет, къде да даде , къде да вземе и кои са ,, нашите хора ,, с ,, нашата ,, лъжица на ,, нашата ,, каца с мед. А има много болници защото има далавера , дърпат много кеш и носят голяма доходност. За какво ти е да се разправяш с рентиерство , да гониш доходност от 5- 7 %........направи си болница - там е мача.
Значи имаме голямо лапане от многото болници и 1- та каса.

За да имаме доволни лекари и пациенти трябва да имаме повече здравни каси ( в които да не могат да влияят политици ) и по- малко болници. Сегашния модел здравеопазване е трагедия, така е замислен за да може да се краде и не се оправя за да може далаверата да продължава............ без значение кой е министър. Боже - това е РАЙ.....само да си на точното място.
Не съм специалист по здраве, но пък много му разбирам когато някой краде........никога не се чудя..... 406.gif
Нещо да съм пропуснал , объркал.......колко пък да съм пропуснал и объркал ?

П.С........ Москов докато се прави на министър .......също разписа на няколко болници, а здравно неосигурените за които държавата е харчила пари ( не си спомням бройката , но помня сумата ).....пари на стойност 3 млн. лв, при бюджет около 4 млрд. лв........ми е ясно , че и тия клетници не са отмъкнали парите за здраве.
Какво излиза даваме повече пари , за да може да отмъкнем повече пари .
Будала е тоя народ - будалаааааа......

Тааааа........ как мислите , има ли значение кой е министър на здравеопазването ?

Гледам и тъпото лого ...... създадено все едно за фирма производител , специализирана в производство на гаубици с калибър 105 – 203 мм, стрелящи под ъгъл до 70°......... и там някой е дърпал пари...... 406.gif
Ако се направи ревизия ще се види , че това лого не е 20 лв.........

Аз така ги виждам нещата............ daisy.gif
Cury
И ДА, и НЕ. Няма значение, защото който и да дойде, все нещата не се оправят. От друга страна има значение, защото може да наложи някоя нова система и да причини смут в системата, който ще се усети от всички.
Иначе според мен ако се наруши монополът на НЗОК и се пуснат всякакви здравни каси нещата с разхищенията и кражбите много ще се подобрят, ама нали се сещате за един голям контингент неосигурени, дето сега ги лекуват с парите на други осигурени, а тогава ще духат супата. Пък това е неприемливо и политически некоректно svirkam si.gif
Бай Ганьо
Тоя народ е като брашнян чувал. laugh.gif
Тарабас
Цитат(Бай Ганьо @ 12/11/2017, 20:36) <{POST_SNAPBACK}>
Тоя народ е като брашнян чувал. laugh.gif

Тва са митове.
Тарабас
Абсолютно!
Конкуренция трябва, голяма конкуренция. И най-важното, никакъв гьовеч за пролетариата. Реформи и конкуренция не се допускат, за да не се ядоса електората.
Thursday Next
Не. Системата е калпава, затова няма значение кого ще сложат да командва парада. Не ми се проверява цифра по цифра, само за Германия да ти кажа, щото имам малко представа: 113 са т.нар. "държавни" каси. Останалото са здравни каси на предприятия, общински здравни каси, здравни каси на професионални задруги ... Пациентът има избор. А здравната каса има интерес да следи болницата да не я цака. И за броя на болниците, понеже ме подсети. Казваш, че в България са 412. В Германия са 1951 (към 2016 г.) Значи, при 10 пъти повече население, болниците са само 5 пъти повече. И пак никой не е останал на улицата, никого не са разкарвали между 7 болници ... Що така, бре? И бързи помощи има различни. Повечето частни. И никой не чака 2 часа за линейка.
Бай Ганьо
Ти тупал ли си брашнян чувал? laugh.gif
Mukaveev
Цитат(Cury @ 12/11/2017, 21:35) <{POST_SNAPBACK}>
И ДА, и НЕ. Няма значение, защото който и да дойде, все нещата не се оправят. От друга страна има значение, защото може да наложи някоя нова система и да причини смут в системата, който ще се усети от всички.
Иначе според мен ако се наруши монополът на НЗОК и се пуснат всякакви здравни каси нещата с разхищенията и кражбите много ще се подобрят, ама нали се сещате за един голям контингент неосигурени, дето сега ги лекуват с парите на други осигурени, а тогава ще духат супата. Пък това е неприемливо и политически некоректно svirkam si.gif

Мисля си , че.......в момента някой се крие зад неосигурените. Като се направят касите и хората си изберат къде и какво да плащат........ще се види истинската бройка на наистина неосигурените и тогава ще се види те с какъв бюджет ще бъдат лекувани и от къде - нали ?
Но си мисля и , че в този вариант ще се подобри много услугата, хората ще са по - доволни и това което ми се струва за реално .....далеч по- малко пари ще се харчат за лечение на неосигурените. ( за миналата година - 3 млн. лв. )......Обаче има една преграда , някой няма да има свободно достъп до един нарастващ бюджет от 4 млрд.
Сегашния модел не работи......новия - 50 / 50. ( в най - лошия случай ). Неосигурените са параван........те са добро алиби за здрава кражба...
Тарабас
Ми така е, колкото и да тупаш, то пак си излиза. Но по принцип.
Но това, че народът бил брашнян чувал е долна уйдурма. Друго е, не е брашнян чувал.
Mukaveev
Цитат(Thursday Next @ 12/11/2017, 21:47) <{POST_SNAPBACK}>
Не. Системата е калпава, затова няма значение кого ще сложат да командва парада. Не ми се проверява цифра по цифра, само за Германия да ти кажа, щото имам малко представа: 113 са т.нар. "държавни" каси. Останалото са здравни каси на предприятия, общински здравни каси, здравни каси на професионални задруги ... Пациентът има избор. А здравната каса има интерес да следи болницата да не я цака. И за броя на болниците, понеже ме подсети. Казваш, че в България са 412. В Германия са 1951 (към 2016 г.) Значи, при 10 пъти повече население, болниците са само 5 пъти повече. И пак никой не е останал на улицата, никого не са разкарвали между 7 болници ... Що така, бре? И бързи помощи има различни. Повечето частни. И никой не чака 2 часа за линейка.

Не правилно задаваш въпроса........
Хензел и Гретел са си направили здравеопазване да се лекуват.
А тук има здравеопазване за да се краде , под предлог , че ще се лекува....
Thursday Next
Ми баце, тъпите емигрантски въпроси са ми специалитет, свиквай. laughing.gif
evanka
Болниците не дърпат само в България. Болница за да съществува независимо къде по света е, трябва да дърпа много.
Допълнителните застраховки по света не се плащат само от служителите. Ако тяхната вноска е да речем 300 евро, то работодателя (ако е богат) добавя отделно едно 500-1000 евро. Затова тези каси са богати.
Ако в Белгия има само 60 болници, то е защото другите се водят клиники и не влизат в статистиката ти.
Мисълта ми е да се спре да се гледа в канчето на неплащащия български пролетариат, а да се помисли как да се отупа чувала на работодателя.
Бай Иван
Здравеопазването е тотална корупция от страна на здравната каса.Повече здравни каси,вероятно повече корупция.Става въпрос за снабдяването с лекарства.Определени снабдители източват брутално касата,не без помощта на политици и управата на касата.Нормално е при такова източване да не стигат парите за пътеките.Валя Ахчиева имаше скоро предаване на тая тема.Лекарство с цена в Турция о/о 500лв.,касата го продава за 1800лв.и то произведено от една и съща фирма.Същото в Германия струвало 3000лв.От една страна вносителят печели от огромната разлика,а от друга същевременно и го изнасят за Германия,и се появява недостиг на вътрешния пазар.Свидетел съм и на други факти.Ноотропил ,баща ми доплащаше 15лв когато е с 50% намаление към здр. каса.а на свободна продажба в същото време беше 11лв.Слухови апаратчета купени от тайланд за 8 долара касата ги изплащаше на вносителя/Масларова/300 лв.Управлението на касата не трябва да се назначава от политици,а от лекарската колегия.
Бай Иван
А,какво да правим с неплащащия безработен българин.Да умира ли?България не е само София.Има райони с тотална безработица.Ако имаше работа за всички,-да.Но не е така.Хипократовата клетва,в сила ли е още?
Cury
Ама точно една частна здравна каса няма да допуска това, защото целта и ще бъде колкото може повече от вноските да си останат като печалба и да не бъдат похарчени.
New
Абсолютно никакво значение няма кой е министър, защото системата е гнила, а на министъра няма да му позволята да направи никакви промени.
New
Цитат(Cury @ 12/11/2017, 22:35) <{POST_SNAPBACK}>
... може да наложи някоя нова система и да причини смут в системата, който ще се усети от всички.

Ако има опасност да направи такова нещо, то не биха го избрали за министър. Само верни хора могат да са на тези постове.
Cury
Москов не създаде ли шум в системата? Опита някакви промени, но не разбрах защо го провалиха - защото промените са тъпи или защото наистина щяха да затруднят краденето. Каквото и да е, брожения имаше.
New
И какво промениха тези брожения и дали не са целени?
Cury
Цитат(New @ 13/11/2017, 16:42) <{POST_SNAPBACK}>
И какво промениха тези брожения и дали не са целени?

Аз някъде да съм писал, че нещо ще се промени? Писах, че от една страна няма значение кой ще е миснистър, защото нищо няма да се промени, но от друга страна има значение, защото може да създаде шум в системата. Какво не ти харесва?
New
Защо си толкова нападателен?!
Не съм писала, че нещо не ми харесва. Напротив, съгласна съм с теб. Единствено уточних, че не вярвам в случайни брожения.
Cury
Не съм нападателен, а отбранителен - аз написах нещо и ти ме атакува с аргументи, несъвместими с написаното от мен.
Личинка
Цитат(Cury @ 13/11/2017, 16:41) <{POST_SNAPBACK}>
Ама точно една частна здравна каса няма да допуска това, защото целта и ще бъде колкото може повече от вноските да си останат като печалба и да не бъдат похарчени.

Защо пък няма да го допуска!? Ако касата е твоя, вносителят е жена ти, а парите са чужди... - кво праим?
Cury
Цитат(Личинка @ 13/11/2017, 17:56) <{POST_SNAPBACK}>
Защо пък няма да го допуска!? Ако касата е твоя, вносителят е жена ти, а парите са чужди... - кво праим?

Аз имам една жена, нали? А в касата се осигуряват десетки или стотици хиляди.
А и възможността да лекувам жена си навсякъде по света зависи от печалбата на касата, а не от евтини номера да я пробутам гратис. Последното е присъщо за държавните организации, а твоето е все едно собственик на фирма да вземе рушвет за да сключи неизгодна сделка wavetowel2.gif
Cayen
В началото на 90те години Илко Семерджиев предложи многокасовата система но бързо му затвориха устата като го изпратиха на почивка из дебрите на програмата ФАР.Сигурно за компенсация в по-късни години се бил възползвал от държавната каса както се говори. Затова според мен няма значение кой е министър щом няма кой да го подкрепя.
Питето
Бе хората си искат държавата, бе, искат си соца... Да им сготви, да им сипе, пък да ги покани на софрата. абе да се грижи за тях и тЕхното здраве и папо. Щото ако имаме 64 здравни каси, като не платиш и ще ти обяснят, че си мнооооого ценен клиент, и с голямо нежелание ще те оставят на конкурентите. Пък сега кво му е? Очакваш пълно обслужване на цената на три кутии цигари месечно, пък че нЕкой източвал, че нЕкой щял да го ду*а ако му вкарат електронни досите и отпечатъци, това не го отразяват българите. Та нали тя, държавата плаща. svirkam si.gif
Бай Ганьо
Днес Хърсев пише във "Сега", че който крал- крал.
Честните абдали да го духат.
Бизнесът вече е завъртян и всяко отнемане на крадените пари
ще доведе до по-голями проблеми.
Ами да ти кажа звучи правдиво и логично.
Та всеки да си прави изводите от сега нататък.
Е, за някои ще е късно, но да са ловили рибата,
когато водата е била мътна.
Сега всичко е чисто. laugh.gif
Тарабас
Ме не знам, аз нобелова награда за пост бих ти дал. Ако ме попитат де...
Thursday Next
И ти ли почна да се озърташ за лайк бутон? a4dff7b7.gif

agrippa
Цитат(Питето @ 13/11/2017, 11:06) <{POST_SNAPBACK}>
Бе хората си искат държавата, бе, искат си соца... Да им сготви, да им сипе, пък да ги покани на софрата. абе да се грижи за тях и тЕхното здраве и папо. ==== Та нали тя, държавата плаща. svirkam si.gif

Държавата явно е нещо като дойна крава, излегнала се на една страна, и ако не те мързи да допълзиш през "дълбоката несменяема постеля" до вимето и, си спасен... И как не, като повечето сме родени и осъзнали се по време на соца.

А кой е министъра, не трябва да има значение. Освен за него и приближените му, семейството.
Питето
Цитат(New @ 13/11/2017, 16:29) <{POST_SNAPBACK}>
Ако има опасност да направи такова нещо, то не биха го избрали за министър. ...

Далеч по-просто е:
"Принцип на Питър: В една йерархична система всеки служител се стреми да се издигне на нивото на собствената си некомпетентност.
Следствия:
1. С течение на времето всеки пост се заема от служител, който е най малко подходящ за него.
2. Работата се извършва от онези служители, които още не са достигнали своето ниво на некомпетентност. "

animatedwink.gif
New
В случая, мисля, този принцип се гони съвсем умишлено. Което е тъжно.
Бай Иван
Не е задължително.Познаваме случаи на топ банкери задигнали крупни суми и забегнали.Ако това се случи с частна здравна каса,какво правим?Държавата ли да покрие загубите ,или изгаряне на вносителите?При държавна здр.каса държавата ще поеме загубата.
Бай Иван
При тая порочна съдебна система,/създадена от политици/,няма голямо значение далавераджията частник ли ще е или държавен служител.Струва ми се че идеализираш честния частник,и сатанизираш държавния служител.Но длъжноста на държавата е да осигури някаква сигурност на гражданите си.Няма ли я сигурността ,хората бягат,и държавата се разпада.
Cury
Цитат(Бай Иван @ 14/11/2017, 21:57) <{POST_SNAPBACK}>
Не е задължително.Познаваме случаи на топ банкери задигнали крупни суми и забегнали.Ако това се случи с частна здравна каса,какво правим?Държавата ли да покрие загубите ,или изгаряне на вносителите?При държавна здр.каса държавата ще поеме загубата.

Загубите при една здравна каса са потенциално многократно по-малки отколкото в една банка. Касата събира вноски всеки месец и всеки месец се разплаща с тези вноски. Ако някой забегне с месечните вноски (а то не е толкова лесно) се губят вноските за един месец. В банката се натрупват пари за да се инвестират и не се знае къде са инвестирани с години, докато касата плаща на болници, които ако не получат пари веднага ще вдигнат вой.
Бай Иван
Не е така.От вноските трябва да има и натрупвания.Освен че заплатите на служителите са от същите вноски.
Cury
Цитат(Бай Иван @ 15/11/2017, 09:08) <{POST_SNAPBACK}>
Не е така.От вноските трябва да има и натрупвания.Освен че заплатите на служителите са от същите вноски.

Ма то ясно, че в разходите влизат и заплати, и издръжка на офиси и т.н. Не мисля, че е трябвало да го споменавам. Но натрупванията, доколкото ги има, би трябвало да са в малък обем за екстремни случаи - епидемии или нещо такова. Обаче за това си има и застраховки та не виждам за какво трябва да има големи натрупвания. Ти ако виждаш обясни ми.
Thursday Next
Цитат(Бай Иван @ 15/11/2017, 10:08) <{POST_SNAPBACK}>

Е колко натрупвания да има? Когато в края на годината немските здравни каси отчетат излишък, те го възстановяват пропорционално на застрахованите в тях пациенти. Имат някакъв резерв, но като го надхвърлят, разликата се възстановява.
Питето
Политиците се нагласят според вятъра и възможностите, а вятъра и възможностите им ги дава народа — една част като гласува под строй, друга част като гласува платено, трета част като ходи за гъби... Политиците правят пакости колкото им се позволи. Що у швейцарско политиците не си правят каквото си искат? Щото тамошния материал не им позволява щото им слага чатала на врата с референдуми, и мераклиите за далавери я успеят да си поделят тук-там десетина процента (от нЕкоя общинска далаверка), я не. Тук референдум е мръсна дума, въпросите ги омаскаряват, отделно че нЕма тренировки с по десетина референдума годишно и матряла не знае какво прави и що го прави. А за капак, нЕкой требе да Ареса гласуваното на референдума, че чак после да поработи по въпроса... От матряла и чипа му идват проблемите, а не от правосъдието, политиците, законите, полицията, данъчните или друга нЕкоя държавна инстанция или институция.
Cury
Ха, ми че то реферндумът Е мръсна дума. Я виж какво стана в Англия, а какво в Испания? Винаги на референдум анархистите са по-активни от разумните и виж кво става. Бас държа, че нито болшинството каталунци, нито болшинството британци искат да се делят, ама...
Тя тая работа явно само в Швейцария работи, а при нас ще е хептен зле.
Бай Ганьо
И защо в Англия и Испания станалото трябва да е зле?
Ще поживеем ще видим.
Cury
Цитат(Бай Ганьо @ 15/11/2017, 20:45) <{POST_SNAPBACK}>
Ще поживеем ще видим.

Не знам дали е зле или добре. Искам да кажа, че референдумът не даде обективното мнение на народа, а даде превес на по-кресливите и надъханите.
Питето
И теб да те пусна на състезание без да си тренирал, и ти ще се изложиш. Абе у швейцарско що не се излагат така, а? И "1:12" не мина, и "ББД" го отсвириха, не са се разпаднали въпреки че са три етноса. Ама са почнали с референдумите още когато я са имали 10% грамотно населения, я не. Писах, че тренировки му е разковничето, а не "едно, голямо ама на 10 гОдин веднъж". Ако от утре почнем да гласуваме всеки месец на местен референдум, още първия месец куп народ ще иде за гъби когато обсъждат паркоместата и синя/зелена зона, пък после ще се бори да има друг референдум да върне нещата както са си били... пък от следващия месец всичките гъбари превантивно ще гласуват на още десетина-двайсет референдума с по нЕколко въпроса, ей така да не стават сакатлъци, пък после, като свикнем че гласуването има файда, ела да правим референдуми за излизане от ЕС, за ББД и другите уловки на калпазаните.
Cury
Аз нямам време да чакам народа да се учи.
Mukaveev
Цитат(Cury @ 15/11/2017, 22:04) <{POST_SNAPBACK}>
Аз нямам време да чакам народа да се учи.

1000 г. да имаш , пак няма да го дочакаш.......... laugh.gif
Mukaveev
Цитат(Бай Ганьо @ 15/11/2017, 20:45) <{POST_SNAPBACK}>
Ще поживеем ще видим.

Защото не прилича на ....... ,, добре ,,........
Mukaveev
Цитат(Thursday Next @ 15/11/2017, 09:43) <{POST_SNAPBACK}>
Е колко натрупвания да има? Когато в края на годината немските здравни каси отчетат излишък, те го възстановяват пропорционално на застрахованите в тях пациенти. Имат някакъв резерв, но като го надхвърлят, разликата се възстановява.

Пак почна да сравняваш кон с кокошка..........едното има пера и снася, другото цвили и пасе...... laugh.gif
Thursday Next
Аз само се опитвам да разкажа, че може и иначе.
Mukaveev
Цитат(Thursday Next @ 15/11/2017, 22:20) <{POST_SNAPBACK}>
Аз само се опитвам да разкажа, че може и иначе.

Не, не може.......
Иначе .......нямаше да е тук.
Бай Иван
Бе то и аз от кога казвам ,че застраховките гр.отговорност трябва да са по-ниски ,ако при предната не е имало произшествие,ама чува ли ме някой.Все парите им не стигат.Така ще стане и с здравните каси,все вноските ще са по-малко от необходимото.И ако сега издържаме администрация на една каса,тогава ще трябва да удесеторим средствата при 10 каси.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.