Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: .....селото , града, .........пък и държавата. ?
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3
Thursday Next
Както аз се опитвам да обясня от три дена, няма нужда в селата да живеят само пенсионери, аман вече от клишета. След като у наше село има основно училище, значи в него живеят достатъчно млади хора, които се възпроизвеждат толкова ентусиазирано, че могат да напълнят една паралелка. Нали това се опитвам да ти обясня от самото начало, че е абсолютно остаряло клише, че на село живеят само пенсии.
Cury
Ми именно - значи няма проблем да ги ползват, не са претъпкани. А няма никой, защото искат да си возят гъза с кола.
New
Цитат(agrippa @ 10/12/2017, 22:54) <{POST_SNAPBACK}>
Eдно време да минат през кръчмата след работа е било нещо подразбиращо се, сега: само по джоба на богатите граждани!

Не е баш така. Кръчмите са пълни.
agrippa
Цитат(Швейк @ 10/12/2017, 08:42) <{POST_SNAPBACK}>
Е то, мърдането с пари става - без тях шаваш бавничко у махаличката.

Тоест - проблема е другаде: защо българските пенсионери след цял живот работа нямат пари за една средно бърза кола, а също и билета за рейса/влака има е скъп?

Инак си е много по-удобно и бързо с кола, не ти се късат ръцете от багажи и не висиш по спирки в студ и пек. Замърсявали викате, ми то важи и за общия транспорт. След някоя година ще са електрически всичките, спокойно.
New
Прав си, че в българските села живеят преобладаващо пенсионери. Така е, защото все още сме на етап оформяне на средна класа. Но случи ли се това веднъж осезателно, малките селища покрай големите градове ще започнат да се населяват с млади хора, а с тях ще се разрастнат и преместят в тези райони бизнесите, свързани с обсужването на това население. И така селата ще живнат, и то дотолкова, че изобщо няма да можеш да ги познаеш. Ще се окаже въпрос на престиж да живееш в провинцията, а не в града. В градовете ще останат пенсионерите - тези, които не са забогатяли междувременно и им е късно да се местят, както и непривикнали на "селски" живот, като Cury, също бедните - обслужващ перонал, които нямат достатъчно висок доход да си купят къща и да плащат за кола, а единствено им стига за наем в града - такива са основния процент населяващи градовете, както и млади, тепърва навлизащи в живота, с неясни перспективи, които веднъж стъпили на краката си ще побързат да се изнесат от града.
agrippa
Цитат(New @ 11/12/2017, 07:44) <{POST_SNAPBACK}>
Прав си, че в българските села живеят преобладаващо пенсионери. Така е, защото все още сме на етап оформяне на средна класа. Но случи ли се това веднъж осезателно, малките селища покрай големите градове ще започнат да се населяват с млади хора, а с тях ще се разрастнат и преместят в тези райони бизнесите, свързани с обсужването на това население. И така селата ще живнат, и то дотолкова, че изобщо няма да можеш да ги познаеш. Ще се окаже въпрос на престиж да живееш в провинцията, а не в града. В градовете ще останат пенсионерите - тези, които не са забогатяли междувременно и им е късно да се местят, както и непривикнали на "селски" живот, като Cury, също бедните - обслужващ перонал, които нямат достатъчно висок доход да си купят къща и да плащат за кола, а единствено им стига за наем в града - такива са основния процент населяващи градовете, както и млади, тепърва навлизащи в живота, с неясни перспективи, които веднъж стъпили на краката си ще побързат да се изнесат от града.
+ 1
agrippa
Цитат(Cury @ 10/12/2017, 11:56) <{POST_SNAPBACK}>
Аз, като безработен, грам помощи не получавам. И не мисля да отварям каквото и да било, ако не е печелившо.

Ами то може да стане, стига да има кой да го почне.
Населението нямало пари. Слагаш по един голям тефтер в магазина и в кръчмата, пускаш вересии. След време всичките къщи в селото ще са вече твои. Почваш да събираш наеми. sunbathing.gif Строиш замък, развиваш туризма, регионален и национален. Може и някоя субсидия по линия на туризма, европроект да падне. Ако е близа до града, може и бизнес парк да вдигнеш. Ще надойдат младите с автомобили, не ти трабва ни БДЖ, ни рейсове. Знам, че на теб и на мен не ни се занимава вече, ама все някой ще се наеме. Тия капитали в банките трябва да работят.
Питето
Направо да им наливат ракията в устата. Кво ще се мъчат да им връзват пенсиите за депутатските заплати (които са вързани за минималната работна заплата, че да "нема празно"), че после да ги теглят, че после да ги харчат, че селата да им метат и развиват... a4dff7b7.gif
Питето
Забрави Амин накрая. Нали всяка молитва така завършва, с едно Амин.
"Ще", "когато", аре леко малко, с 6,5 млн. застаряващо население да развиеш икономика дето да размножава средна класа, която да е достатъчно за да заселва около големите градове. Малко реализъм. У немско, с водеща икономика и 80млн население селото фалирало веднъж, а сега го продали на/под цената на мезонет във Варна... Реализъм.
rocco_george
Цитат(New @ 11/12/2017, 15:44) <{POST_SNAPBACK}>

Ти,това наистина ли го вярваш?Толкова села вече ги закриха и изтриха от картата на България,че да се чуди човек как е било възможно въобще там да е имало училище,читалище,църква,горна,долна и централна махала,няколко кръчми,смесен магазин,мегдан за сбор,неделно хоро,кметство...За такива екстри,за каквито ти говориш в скоро време не ще може да се говори.
New
Цитат(rocco_george @ 12/12/2017, 00:00) <{POST_SNAPBACK}>
За такива екстри,за каквито ти говориш в скоро време не ще може да се говори.

За съжаление си права, че скоро няма да се случи.
New
Тази държава не може да продължава вечно по този начин. Рано или късно ще я вкарат в "правата вяра".
Личинка
Цитат(New @ 11/12/2017, 23:38) <{POST_SNAPBACK}>
Тази държава не може да продължава вечно по този начин. Рано или късно ще я вкарат в "правата вяра".

Ами то, тя няма и да продължи. Щом официално при близо 50% от първолаците българският не е майчин, при новородените ще е още повече. След две поколения българите ще са по резервати...
The_Purifier
Цитат(Личинка @ 12/12/2017, 07:32) <{POST_SNAPBACK}>
След две поколения българите ще са по резервати...

Ще красим пейзажа за китайските туристи korabche.gif
Ask
Цитат(New @ 08/12/2017, 22:59) <{POST_SNAPBACK}>
Абсолютно!
Усещането, че тълпата е около теб, че ти диша във врата, без дори реално да виждаш хората с очите си, а просто да ги чувстваш около себе си е неприятно. Поне за мен. За разлика от едно време, сега вече не обичам големи, пренаселени градове. Изключително отблъскващи са. Стават единствено за работа или за мероприятия и купони, където именно срещата с хора е основна идея.

Никога не съм харесвал стълпотворенията, независимо от повода и където и да са били.Чувствам са някак напрегнат и не на моето място. И затова гледам по-бързичко да се изнижа.
Питето
За първото съм съгласен — рано или късно нещата се променят щото околната среда се променя, обаче за второто не съм съгласен щото нещата се променят, ама може да се променят по много и съвсем различни начини. Утре нЕкой политик ще влезе в политиката с обещание: "По двадесет хиляди Евро на пълнолетен калпак" и после ще ги раздаде, ама пълнолетния калпак ще може да ги тегли по схемата: първо за лечение, после за пенсия... И за капак, политика ще унищожи социалната хранилка, щото нали калпаците имат по двайсет бона Е, та няма как да са социално слаби. Е, който се чувства социално немощен, ще му пуснат да работи за социална заплата, ама там вече става дума за труд и знания за придобиване, та може този да попромени нещо без да се влиза или да се сервира някаква вяра...
Амин
(щото ми изглежда свястно, и пасва за молитва) a4dff7b7.gif
Mukaveev
Цитат(Cury @ 11/12/2017, 14:31) <{POST_SNAPBACK}>
Ми именно - значи няма проблем да ги ползват, не са претъпкани. А няма никой, защото искат да си возят гъза с кола.

Не е така.......на входа на София при ЕКСПО центъра .......не влизат в паркинга , а си оставят колите на паркинга на Метро.
За това МЕТРО в последствие сложи бариера.
Cury
Цитат(Mukaveev @ 12/12/2017, 21:30) <{POST_SNAPBACK}>
Не е така.......на входа на София при ЕКСПО центъра .......не влизат в паркинга , а си оставят колите на паркинга на Метро.
За това МЕТРО в последствие сложи бариера.

Е и? Трябва някой да ги накара да паркират където трябва, шото са калпав материал. Но и не са чак толкова много на паркинга на Метро. Там паркират и коли на офисите.
New
Какво се правиш, че не разбираш?! "Правата вяра" е израз, който означава правилния път, който път няма никаква връзка с някаква си вяра буквално.
Цитат(Питето @ 12/12/2017, 20:50) <{POST_SNAPBACK}>
Е, който се чувства социално немощен, ще му пуснат да работи за социална заплата, ама там вече става дума за труд и знания за придобиване, та може този да попромени нещо без да се влиза или да се сервира някаква вяра...

Именно това би било едно добро решение точно за вкарване в "правата вяра".х
Mukaveev
Цитат(Cury @ 12/12/2017, 23:01) <{POST_SNAPBACK}>
Е и? Трябва някой да ги накара да паркират където трябва, шото са калпав материал. Но и не са чак толкова много на паркинга на Метро. Там паркират и коли на офисите.

Преди да сложат бариерата................беше пълно до горе.....
Сега се регулираха нещата.
Но ако Фандъкова направи такива буферни паркинги на влизане в столицата......и срещу билет от метрото са безплатни. ..... доста ще облекчи нещата.
Alexfield
Няма как да стане. Нали знаеш колко е % от безплатен билет.
Питето
Всяка вяра, успоредна на Априлската линия, е права (вяра). В смисъл, че "вкарат в правата вяра" винаги означава различно за различните хора, като всеки смята за "права" тази, дето му докарва най-много файда и то другите да бъдат "вкарани" а не той самия. Прозаични балканщини. Кажи ми какво си готов да загубиш, а не какво да загубят другите. Примерно на мен няма да ми липсва социалните помощи в този си вид, и съм готов да си разваля нищоправенето за да си изработвам социалната заплата. Не бе, не съм от работливите, обаче ако поддържаш форма ще имаш шанс. Ако не ми вярваш, попитай нЕкой активен спортист що се пОти с тренировки между състезанията. Същото е и с труда. Не, не е "залудо работи, залудо не стой" щото от това файда нЕма.
New
Цитат(Питето @ 13/12/2017, 23:36) <{POST_SNAPBACK}>
Примерно на мен няма да ми липсва социалните помощи в този си вид, и съм готов да си разваля нищоправенето за да си изработвам социалната заплата.

Още повече, ако никога не си я получавал и без това. smile.gif
Mukaveev
Цитат(Alexfield @ 13/12/2017, 22:11) <{POST_SNAPBACK}>
Няма как да стане. Нали знаеш колко е % от безплатен билет.

Да де , но ще намалее трафика, шума, въздуха ще е по- чист....... има какво да се направи, но няма да се направи. Така и трябва - да е гадно....... devil.png
Питето
Да, ама не. Балканската психология изисква да имаш файда, ама да е по незаконен начин. Примерно, ако на най-забутаното кюше на този паркинг сложат един чичко да къса билети по 2лв, и от другата страна "забравят" да сложат колчета и ограда, и паркинга ще се напълни, щото аванта 2лв, цакаш общината, а байчото от бариерата така и не проверява кой от паркираните има билет и кой не. Отделно, че по броя на продадените билетчета ще може да се преброи очовечващия се материал. bg.gif
Питето
Никога не е късно да го закъсаш, та от тази гледна точка, като закъсал съм готов да бачкам адекватно за помощите (които вече ще бъдат заплата, а заплатата е срещу труд което не е обидно, а и не дразни излишно околните дето бачкат и плащат данъци), а не както е в момента да се дават на калпак срещу едното нищо. angel_not.gif
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.