Mukaveev
24/11/2017, 20:29
Общо 566 села в България имат под 10 жители или са без население.
Общият брой на селата с едноцифрен брой жители е 409.
157 са населените места, в които няма нито един постоянен обитател.
С един жител в страната са точно 69 села.
Селата без население са разположени в 12 области на страната, а тези с едноцифрен брой жители са пръснати в 22 области.
Последната област, в която има разположени села без постоянно население и такива с едноцифрен брой на обитателите, е Перник. В областта само едно населено място без постоянен жител, а 12 са с едноцифрен брой на населението.
И към края на миналата година най-голямото българско село остава Лозен (обл. София-град) с население 6252 души. Справката показва, че Лозен е по-голям от 145 града или иначе казано от повече от половината градове в страната.

Едно село по- голямо от половината градове........седиш и мислиш, е га ти и градовете.....а отделно пък селата изобщо ги няма.
А хората.......? В момента се копае една дупка която години напред няма да може да се запълни.
А утре ? И на мен ми се иска Сърбогъз - габровско , да е като Гармиш Партенкирхен , но не мисля , че скоро тази работа може да стане.

Какво ще е бъдещето ........ ако трябва да бъдем пророци ? Какво ще стане ?
Тарабас
24/11/2017, 21:48
Няма поминик, нема хора. На кой му требе тва село, тези села? Защо требе да ги има, като затриват само човешки животи. Закривай!
Това на снимката ако се не лъжа е Ротенбург аб дер Таубе. Чуден средновековен градец-селце, в който има в пъти повече японци от германци. Ама хората имат поминък. Измели са им улиците. А по наще села държавата не се сеща дори и да измете.
Че що само да им измете държавата? После може да им нацепи дърва за топлото, да им сготви, да им сервира и накрая да ги покани на софрата. Само ще се мъчат да викат: "Примък-отмък"... по немски тертип или нЕ?
Thursday Next
24/11/2017, 22:47
Остави ретушираните снимки на Ротенбург об дер Таубер. Иди в някое село, дето никой не е чувал за него. Ей тогава наистина ще ти се дореве.
Никой не може да се сърди на хората, че търсят препитание другаде. Не тия, дето бягат са за бой, а други.
Бюрократщина и файдокрация по балкански. Село с един жител, село без жител... нЕкой у по-голЕмата община има файда да ги държи на изкуствено дишане. Тръгни по парите и отпусканото от държавата за тези еднофамилини/безфамилни села и ще видиш що ги има. За малките градове е ясно — като град имаш различни облаги и постъпления в общината, отколкото ако се водиш село.
Mukaveev
24/11/2017, 23:23
Ей това е ........ интересното, гледаш една картинка и си казваш - ами да това онова село. Позна го веднага.
А познай тая картинка.... къде е ? Може да е от доста места. И не можеш да кажеш.....,, Да това е ......Къде ?
Mukaveev
24/11/2017, 23:26
Случайно попаднах на някакви обяви. Един продаваше саански пръч с 10 кози.
Замислих се за профила на куповача, кой ли вече купува саански пръчове , а са хубавци.
Не знам защо се сетих за тази обява,.....
Alexfield
24/11/2017, 23:48
Добре де! Аз едно не мога да разбера... Как съвместяваш "купОвача" и "купУва" в едно изречение???
Аз на твое място няма да мога да заспя...
Persian
25/11/2017, 00:22
Какво ще е бъдещето ........ ако трябва да бъдем пророци ? Какво ще стане ?
Не е нужно да си пророк в това нещо

Бъдещето е, че тук няма бъдеще

Има само минало и то благодарение на тук-там някоя империя

Онази къща, където си я сложил ми е пред очите от преди построяването и.
Мерак, желание и радост.
Събрали се хората и започнали. Тухла по тухла, дърво по дърво, накрая всички засмени, хвърлили някоя кофа с вода, седнали, пийнали и пожелали векуване.
Кой е предполагал, че домочадие и све ще побегне. Че всичко ще запустее.
Целият им труд и всички мечти на вятъра.
Вчера се замислих по подобен въпрос.
Ами, ти знаеш ли, че цял живот се утепах от бачкане, а няма нищо или почти нищо зад гърба ми.
И то не само аз, а милионите хора в тази държава.
Какво строихме. Какво градихме.
Всичко уйде матер путер
Какво строихме. Какво градихме.
Как какво - постоихме комунизъм за другарите, после им подарихме капитала да им е сладък капитализма.
Малко ли е?
А ти, аз и другите - на кой му пука за бурмичките, гайките и разните болтчета... Най-много да ти пилнат резбата ако много се натягаш
ПП. Да живей труда
Thursday Next
25/11/2017, 00:56
Не мога. Такива картинки съм виждала в много села. Невесела картинка.
Marbella
25/11/2017, 20:27
Не е розово бъдещето. От една страна никой не може да се сърди на хората, които си търсят късмета на друго място. Това си е тяхно право. От друга страна тоталното обезлюдяване далеч не е само нули в статистиката, а има последствия и за инфраструктура, образование, стандарт, култура и всичко друго, за което се сетиш. Става дума за липсваща държавна политика в тази насока и за бомба със закъснител. Щото не може цялото население да се изнесе в 3-4 големи града и държавата да умре.
Mukaveev
25/11/2017, 20:34
Не мога. Такива картинки съм виждала в много села. Невесела картинка.
Това ми е мисълта. Хората гледат секището им да има индивидуалност, да е красиво , да има някаква забележителност , да е посещаемо, да има ......живот в него.
Долната картинка показва всенародна сивота, незаинтересованост, изостаналост, имот за който не се полагат грижи защото няма ......живот, няма хора.
А в Ротенбург об дер ебеш ли му Майката......има хора , метат си улиците , варосват си къщите.......има живот.
Всичките ни села ще минат в сивата гама.........заради хората . А хората ще отидат да създават живот на някое друго място.
Mukaveev
25/11/2017, 20:40
Това е някаква местна урбанизация........ и то не балканска , а българска.
Mukaveev
25/11/2017, 20:41
А..... не може......?
Mukaveev
25/11/2017, 20:42
Добре де! Аз едно не мога да разбера... Как съвместяваш "купОвача" и "купУва" в едно изречение???
Аз на твое място няма да мога да заспя...
Ай де сега...........сеееш излишен драматизъм...
Mukaveev
25/11/2017, 20:43
Каквото било - било......кой бил плоча, кой косил тревата.......заминало вече.
Thursday Next
25/11/2017, 21:20
Нашите след като се пенсионираха се върнаха на селото, от което е майка ми. Живо село, на 15 км от съседен неголям град. Много хора ходят там на работа, но си живеят по къщите на село. И в самото село една чужда фирма е разкрила малко работни места, преживяват. Има народ, щъкат, една сюрия дечурлига търчат наоколо лятото. Да ти обяснявам ли, че въпреки това не изглежда като Ротенбург об дер на Майната си? Един паркирал мерцедес Е класа пред олющена плетарка, друг дигнал преди 30-40 години къща като прогимназия, отпреде пет коли (таралясници), обаче няма пари да си довърши двете тераси на къщата. Ей такива едни. Странни приоритети имат хората.
Mukaveev
25/11/2017, 21:26
А това какво е .........,, плетарка ,, ?
А-а-а, балканска е, иначе как така ще принудят цяло село македонци, ще се сместят (по адресна регистрация) на адреса на селски трафопост у българско. Балконско си е отвсякъде.
Точно в големите градове има образование, здравеопазване, работа и другите неща, дето правят живота интересен. От друга страна, технологиите пратиха в миналото ръчния земеделски труд, та нЕма нужда от огромни села с мноооого жътвари и косачи. Ах да, инфраструктурата е по-лесна за правене за голям град, щото по един квадрат асфалт минават по 300 коли дневно, а не на 300кв.м. асфалт, да минат два автомобила на ден.
Thursday Next
25/11/2017, 22:33
А това какво е .........,, плетарка ,, ?
Плетарка е къща, строена по една много стара методика. Ето ти инфо:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%...%80%D0%BA%D0%B0Да ти покажа и немски плетарки:
agrippa
26/11/2017, 16:26
Урбанизация. Това е, макар че не е само това.
Едно време земята е хранела хората и те са били пръснати там, където има орна или плодородна земя. Сега ... яденето и дрехите идват от магазина, а се произвежда във фобрики. Някъде далеч, в едни други страни, има села и ферми, бълващи някаква продукция. Явно е по-лесно да я внасяте, отколкото произвеждате, в доста от случаите. Модерното земеделие стана скъпо, енергоемко и почти не става без субсидии.
Отделно са съблазните на градския живот.
Не забравяйте, че хората в селата са били и крепостни в течение на дълги векове. Чак до двайсти век.
Отделно има силна съпротива да не се продавала земя на чужденци. Да не се заселват емигранти.
Може би сега е момента да се направят някакви резервати или защитени диви територии в обезлюдените земи?
Thursday Next
26/11/2017, 18:50
Цитат
Не забравяйте, че хората в селата са били и крепостни в течение на дълги векове. Чак до двайсти век.
Къде това?
Mukaveev
26/11/2017, 18:59
Добре са ги изплели....
agrippa
02/12/2017, 04:38
Къде това?
В Русия примерно. Формално свободни, но са нямали паспорти, лични документи - крепостни в колхоза един вид. В България имаше жителство също.
Който плаче за селото, що не вземе лично да се върне засели там? А?
Който плаче за селото, що не вземе лично да се върне засели там? А?
Аааа, бая се заселват, но там където е подредено. На никому не се иска да стъпва в кал до шия макар, че познавам поне двама живущи от село, където и "ток" не са прокарали.
Thursday Next
02/12/2017, 11:05
Ееее, ама ти за Русия ли ще ми говориш, или за цивилизования свят? Уточнявай в кои села, моля ти се.
Аз живея на село. Към 2000 души. Къщи, поляни, крави, кокошки, високоскоростен интернет, газ, кабелна, транспорт ... Та ето, заселих се. Просто като кажа село, имам предвид това, а ти - Малая Ольховка.
Имате, щото сте 2000 купувачи, а ако бяхте 400 парчета на български пенсии и "социалки" дали някой щеше да хаби ресурси да ви прекарва газ дето нЕмате пари да си я платите (а и купувате камион незаконни метровки за една кухничка) и високоскоростен интернет за баба и дядо, дето едвам се справят с обикновен телефон... В смисъл, че платежоспособността определя предлагането и наличието, а не търсенето.
Хонконг Сингапур...
Mukaveev
02/12/2017, 20:11
Хонконг Сингапур...

Андора
Mukaveev
02/12/2017, 20:13
И Люксембург.......село - войвода.
Тарабас
02/12/2017, 22:27
Тука има села с по 10-20 къщи. Обаче си имат всичко от изброеното от Четвъртъкова. Щото тея села са част от гезелшафта, от комюнити...от обществото. Тея думи на български са кухи.
20 селяндури призвеждат хляба, месото и млякото на съседния град. И хранят електрическата мрежа с ток. Щото тука всеки селянин има на покрива на къщата си, на плевнята и на всяка барака слънчеви батерии, с които си произвежда сам тока и излишъка да го налива в мрежата.
И на 20-те селяни никога не им е минавало през ума, че държавата нещо им дължи. И ако некой селянин сере на двора и си забърсва косматия гъз с вестници, то тва е, щото е тъп селянин.
Thursday Next
03/12/2017, 00:41
Не всичко е пари. Но знам, че няма как да го обясня така, че да ми повярваш.
В смисъл, че двайсетината селяндури не чакат за пенсии и социални помощи хляб и масло от съседния голям град, а си докарват немски доход... т.е. че имат сериозна покупателна способност.
Виж, онова другото, с тоалета на двора наистина е до чипа, а от чипа зависят и доходите (платежоспособното търсене и съответното предлагане и конкуренция) та за това си прав, у България манталитета е с друга нагласа и от това си патят из малките села и градчета.
Thursday Next
03/12/2017, 09:55
Стига с тая покупателна способност, пропусна важното, което Тарабас искаше да каже:
Цитат
Щото тея села са част от гезелшафта, от комюнити...от обществото
Очевидно отказваш да разбереш, че на някои места наистина нещата се организират на принципа "никой не трябва да бъде изоставен". А сам писа за това колко похвално, че Япония подбутнала онези, които били на опашката в обществото. Ами точно за същото нещо става дума. В България принципът е "Всяка коза за свой крак". Кой оцелял, оцелял.
Mukaveev
03/12/2017, 12:47
Стига с тая покупателна способност, пропусна важното, което Тарабас искаше да каже:
Очевидно отказваш да разбереш, че на някои места наистина нещата се организират на принципа "никой не трябва да бъде изоставен". А сам писа за това колко похвално, че Япония подбутнала онези, които били на опашката в обществото. Ами точно за същото нещо става дума. В България принципът е "Всяка коза за свой крак". Кой оцелял, оцелял.
Toва .......Gesellschaft, не е ли нещо като компания , или фирма ?
( Много ми е добър немския , знам как е мишка с остър нос ).....
Thursday Next
03/12/2017, 21:43
Гезелшафт означава и двете - и общество, и дружество. Точно както и на френски - société.
Побутнали са ги в Япония, ама по съвсем друг начин. Вместо да им прокарват магистрала в планината и да електрифицират гетата, просто им осигурили квартири ако работят в заводите (т.е. в градовете). На който се хванел на работа му събаряли бидонвила (изгаряли моста зад него). Така колкото по-малко оставали в гетата, толкова по.... неприятно се чувствали, а когато имаш избор между "моркови и осигурено утре" или "празна ясла и намаляващо ден за ден", много ясно... И съм съвсем сигурен, че грижата у немско има здрав икономически и финансов смисъл, а не общината да е единствения източник на папо.
Thursday Next
04/12/2017, 00:51
Добре, нека опитам пак, ще направим пак едно сравнение между Япония и Германия. Да вземем например Осака и Мюнхен, умишлено бягам от столиците и отивам към други големи градове. Да разгледаме също така метрополните региони, а не самите градове, за да е по-реалистично. И така:
Осака: площ 13 000 кв км, население 19 300 000 (закръглявам леко)
Мюнхен: площ 25 500 кв км, население 6 000 000
Ти как мислиш, при такава гмеж на малка площ какво качество на живот може да се осигури? Ти лично къде би искал да живееш?
Германците след войната просто са подходили по друг начин. Искали са да избегнат модела на кошмарното стълпотворение в Рур и съвсем съзнателно са започнали да насърчават големи фирми да се изнасят към по-малки населени места. Общините например стимулират тази практика с по-гъвкав корпоративен данък. Фирмите приветстват всичко, което им спестява данъци, и се запътват да изпълняват тази препоръка. Съответно им трябват квалифицирани работници наблизо. Или ги обучават (стимулира се образованието на местна почва), или си ги докарват от други краища (жилищно строителство). На тези хора им трябват магазини, кина, лекари, цветари, шивачи, автомонтьори ... Трябват им пътища. Трябва им интернет, газ, канализация ... Ето така става, че в Германия урбанизацията не се превръща в проблем, не обезлюдява купища села, никой не гори мостове, напротив, реставрира ги и им се любува.
Да си чувал за Валдорф, Грос-Герау и Унтертюркхайм? Ама така, без да гугълваш, просто от любопитство питам.
В смисъл, че двайсетината селяндури не чакат за пенсии и социални помощи хляб и масло от съседния голям град, а си докарват немски доход... т.е. че имат сериозна покупателна способност.
Виж, онова другото, с тоалета на двора наистина е до чипа, а от чипа зависят и доходите (платежоспособното търсене и съответното предлагане и конкуренция) та за това си прав, у България манталитета е с друга нагласа и от това си патят из малките села и градчета.
Не беше ли този, който съвсем скоро беше казал, че степента на развитие на едно общиство/общност/система се измерва по изоставащите/изостаналите?
Това е някаква местна урбанизация........ и то не балканска , а българска.
Ми, да! Едно време имало рубрика по медиите: "С лице към града!"
По-късно, предложили по-реалистичното название на същата рубрика: "С гъза към селОто!"
...
Ти чете ли за идеята на кмета на това швейцарско село?
http://www.bloombergtv.bg/novini/2017-12-0...selil-se-v-negoПриятно изглежда,поддържано е.Обаче :"Заселниците трябва да са под 45-годишна възраст, да си купят или построят дом за най-малко 200 000 франка и да останат поне десет години в селото."
"Други швейцарски села също предлагат стимули, за да се преборят със застаряването на населението и миграцията към градовете, включително по-евтини парцели за строеж или обществен транспорт.
Отдалеченото селце Гондо използва евтиното електричество, за да привлече айти компания."
и тн
Дошли били доста италианци да вземат парите и други чужденци да зяпат и да се дивят, но не ми се вярва акцията да е успешна въпреки големия шум. Много малко на брой млади хора ще вземат 1 за да дадат поне 10 и да живеят изолирано.
Мисълта ми е,че щом там се случва обезлюдяване на читави села,тука пък съвсем няма нещо,което да привлече читави хора по селата. Да не изброявам сега негативите,те са известни.
И ще стане каквото ще стане, никой не може да спре промените и да ги предвиди. То не е и толкова съществено,по-важно е хората да намират средата си според потребностите и късмета си пък ако ще някои да се върнат на наколните жилища пък други да се заселят на най далечната галактика.
Thursday Next
04/12/2017, 19:53
Много малко на брой млади хора ще вземат 1 за да дадат поне 10 и да живеят изолирано.
А всъщност какво те наведе на мисълта, че е изолирано? На 30 км от столицата на кантона е, а това за швейцарските пътища е нищо работа, няма и половин час. Не като от Вятово до Русе.
Също така не разбрах какви са тия италианци, които са дошли да вземат парите, след като офертата е за швейцарски граждани и хора с постоянно пребиваване в Швейцария.
Баси якия пазар в японско, по 1500 евентуални клиента на 1кв.км, а у немско едва го докарват до 235...
Като се замисля, май ще предпочета в Япония, щото при толкоз народ на кв.км. без да има джебчии и кражби по домовете, абе някак си по-спокойно ми изглежда, въпреки че е по-пренаселено. Абе каквото и да ми пишеш, където има повече хора на куп, там има и повече удобства щото като пазар са апетитни, а за да има повече удобства, трябва да има и повече работещи, което ще рече повече шансове за заплата... "колкото повече — толкова повече".
Thursday Next
06/12/2017, 09:13
Добре, няма да те занимавам вече с факти, виждам, че си имаш мнение.Виж, намерих ти възможност за преспиване на поносима цена в Токио:

И транспорт има дотам:

Друго си е в големия град, прав си.
Бай Ганьо
06/12/2017, 10:44
Това са капули по летищата.
Вместо да се ръпчиш на някоя седалка няколко часа,
можеш да си наемеш такава капсула.
Също ги имат някои фирми за служителите си,
които работят до късно.
Вместо да бие път до дома само за няколко часа сън
той приспива във фирмата.
Практични и удобни са.
Баси якия пазар в японско, по 1500 евентуални клиента на 1кв.км, а у немско едва го докарват до 235...
Като се замисля, май ще предпочета в Япония, щото при толкоз народ на кв.км. без да има джебчии и кражби по домовете, абе някак си по-спокойно ми изглежда, въпреки че е по-пренаселено. Абе каквото и да ми пишеш, където има повече хора на куп,
там има и повече удобства щото като пазар са апетитни, а за да има повече удобства, трябва да има и повече работещи, което ще рече повече шансове за заплата... "колкото повече — толкова повече".
Май нещо се заблуждаваш. Струпването на много хора на ограничена площ и пространство, никога не може да доведе до повече удобства за живот. Просто забрави! Човек не се нуждае само от пари и работа!
Това са капули по летищата.
Вместо да се ръпчиш на някоя седалка няколко часа,
можеш да си наемеш такава капсула.
Също ги имат някои фирми за служителите си,
които работят да късно.
Вместо да бие път до дома само за няколко часа сън
той приспива във фирмата.
Практични и удобни са.
Нали? За какво тогава са ни притрябвали тия домове и семейства?
Бай Ганьо
06/12/2017, 12:01
Има хора за всичко.
Някои строят къщи.
За тях, за децата, за внуците и накрая никой не живее в тях.
Други живеят по квартири, трети в хотели.
Разни хора разни идеали.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.