Mukaveev
01/12/2017, 20:18
.......българинът е богат, но е циция и живее мизерно поради стиснатоста си.....( по Бай Ганьо )
По-скоро е келепирджия, ако може да не плаща, го прави.
Иначе в миналото за селската част от народа беше обичайно да построят триетажна къща и да я заключат, а да живеят в една лятна кухня. Пък голямата къща да е само за показване на гости. Та има такова нещо, но чак да се обобщава не може.
Не бива да забравяме и бедното минало на почти всички нас. И сега, веднъж замогнали се, някои се разпищолват за да си наваксат, а други от страх да не се върне сиромашията пестят. И това го има, но пак не може да се обобщава.
Mukaveev
01/12/2017, 21:20
,...............ако може да не плаща, го прави.
Това го има навсякъде.
.......българинът е богат, но е циция и живее мизерно поради стиснатоста си.....( по Бай Ганьо )
Кой
Бай Ганьо ?
п.п. Тоз има ли връзка с НСИ?
hristam
01/12/2017, 22:21
Аз пък мисля, че българинът е от хората, които умеят да се забавляват. И не му е нужно много, за да го прави така, че да се накефи. Дори почивката му да е обвързана с кредит, ако е решил да почива, ще го направи и ще се наслади на това удоволствие.
Преди няколко години при една наша лятно почивка имахме навика почти всяка вечер да се отбиваме при един продавач на катми в един от морските ни курорти, бяха най-вкусните в района. Та тогава помня, че той казваше - ей, няма по-стиснати от чужденците, идват тук на ол инклузив и гледат да не изтърват и стотинка извън това. Разказваше с прискърбие, че редовно купували една катма за цяло семейство с две деца и ги псуваше на воля, съпоставяйки ги с къде по-щедрите в това отношение български туристи.
Трябва да съм луд за да живея на трети етаж без асансьор ако имам избора да си кютам на партера... И това лятото, щото зимата има да мъкна кубици дърва до втория/третия етаж, за да отоплявам съседните етажи.
Всеки харчи както му щрака машинката (според манталитета и мисленето си), а и "българина" е доста обширно понятие. Отделно, че не само българите са стиснати или ларж ами го има и по другите държави. Ако четете шегите за шотландци и габровци... абе все едно живеят заедно и си ходят на гости през "комшулука".
Persian
02/12/2017, 00:00
Има хора, които са готови на всичко в името на парите.
То това са си и хора без личен живот.
Тия дни гледах един филм - Скъперник - Radin
Навсякъде по света са, не само тук.
Някога познавах някои жени, които все на нещастни се правеха.
Все гладни, жадни и без пари и непрекъснато ходеха на някой на гости за да се наядат и некоя дрешка да им дадат.
След време ги разбраха що за хора са, като се обзаведоха с апартаменти в брой.
Говоря за жени, 30, 40ти набор.
Обаче има и едно по-лошо нещо при хората.
Отчуждаването и нежеланието да се виждаш с някои близки или роднини, защото може да не сте се виждали с години и като се видите, те не се радват да те видят, а гледат кво носиш в ръцете си за тях.
Българите и турците винаги са се славели като гостоприемен народ, вероятно и страните от бивша Югославия.
Не мога да кажа: Да, българите са еди какви си, защото всякакви съм виждал.
И такива, които дават от сърце, и заради очи, и нищо не дават, но всеки си знае положението.
Бай Ганьо
02/12/2017, 00:01
Отивам на гости на познат.
Отвън блокът се едно е претърпял гражданска война.
Вътре още по-зле. Олющен цокъл и мазилка.
Асансьорът пристига с гръм и трясък.
Влизам тъмно като в гъз.
Паля запалка да видя бутоните за етажите.
Цифрите изтъркани.
БроЯ и налучквам 7`ми етаж.
И са почва ено лашкане нагоре със скорост на костенурка.
Идилия.
По-зле от гето.
Защо живеем кат говеда.
Колко струва да се живее като нормални хора?
Не е много.
И можем да си го позволим.
Ама нещем.
Аре сега соц.вицове.

От години не съм попадал на асансьор без осветление.
Persian
02/12/2017, 01:56
Ама тва е, където има асансьор.
...а асансьорите ги има навсякъде. Само старите кооперации и някои "наказани тарикати" (прекозаконно надстроена къща) или някои ниски блокчета от соца нямат, ама те по проект си нямат такова возило. Дори в старите блоково почнаха да разблокират вратите на вторите етажи, щото се усетиха че с годинките стълбите до втория етаж стават повече и по-стръмни...
agrippa
02/12/2017, 04:42
Има нещо такова. Аз така си ги обяснявам тия спестявания, дето ги огласяват банките, милиони или милиарди. За кога – черни дни, старини или какво? Живот след пенсия?
Или говорим за духовно или друго богатство?
Личинка
02/12/2017, 07:14
Не, не е стиснат повече от други нации. По-скоро е несигурен в бъдещето... и в настоящето също.
Бай Ганьо
02/12/2017, 08:35
Къде жибееш бе човек!
Бай Ганьо
02/12/2017, 08:37
Тези в банките са на по-заможните.
В буркани са поне три пъти повече.
Личинка
02/12/2017, 08:56
90% от влоговете са около 1000лв. Това не е спестяване, а миниатюрно буферче за непредвиден разход.
По-пестелив е може би,но стиснат не е.Как беше-бели пари за черни дни.
90% от влоговете са около 1000лв. Това не е спестяване, а миниатюрно буферче за непредвиден разход.
Ми точно. Дали са по 1 000 или по 1 000 000 е все тая - буфер са срещу лошо стечение на обстоятелствата. И съвсем не е лошо човек да си има буфер. И аз цял живот съм знаел, че палачинката може да се обърне още утре, и затова също съм си събирал буферче.
one woman
02/12/2017, 11:10
Да, буферчето винаги е предвидливо и разумно.
Дано нямаш личен банкер като на Мартин Петров. Чета тези дни как се развива неговия случай и хем ми е мъчно за човека, хем не мога да преценя колко истина има в думите, че личната му банкерка е била повече от това и става дума за интимни неща, хем се ядосах на думите на Хампарцумян, които иначе ми е симпатичен, че банката не носи отговорност за действията на личната му банкерка, нищо, че парите са в неговата банка, и че става въпрос за ниска финансова грамотност. Което пак повдига много въпроси.
О, чета го и аз това и е голяма каша. Не мога да си обясня всички обстоятелства и не мога да си представя как е станала работата. Според мен информацията не е пълна и нещо не е така - толкова преводи, тегления, как стават? Особено след като е била напуснала банката? Как е покривала липсите, на какъв мекл са комуникирали и изобщо...
one woman
02/12/2017, 11:39
Не мога да преценя в сравнение с другите народи дали сме стиснати, ходила съм само по екскурзии, не съм живяла за по-дълго в чужбина, за да имам сериозни впечатления, но според мен за някои неща има сбъркани приоритети.
Например, шумното недоволство от здравната ни система, не че няма основание за такова, много даже има, но минутки след това оставане на голям бакшиш на фризоьорката след голяма сметка, докато се примръмква недоволно, че направленията на джипито свършили и ще трябва да плати цели 20 лв. за преглед на кардиолог. Това преди години.Също преди години коментар, че шините на детето са безбожно скъпи и съответно няма пари да се направят, а има две зъбчета, които имат спешна нужда от корекция, а и зъбите все пак са за цял живот, и дни след това уикенд за по-голяма сума от тази за шините.
Не че косите и релаксите не са важни, важни са, ама все пак има и приоритети.
Да не говорим за годините спестяване и стискане на левчата, събиране на хиляди под дюшека и лежерното им хвърляне от терасата на поредните измамници.
В същата България си живея, дето ти ходиш на гости. Дори тока не са ми спирали от десетилетия, въпреки че едни умници предвиждаха режим на тока щото сме немали прескъпа втора АЕЦ.
Бай Ганьо
02/12/2017, 13:16
Намерих блока на Гугъл мар.
Искаш ли да го видиш как изглежда?
Но там изглежда по-добре, защото снимката е от 2012 г.
А аз мога да ти пратя името на града в който живея и в който не съм попадал на асансьор без осветление. Хем напоследък яко обикалям дори и из крайните квартали. Дори обещавам, когато/ако попадна на асансьор без осветление да ти пиша.
Значи си бил късметлия.
Това лято се качих в асансьор, който имаше осветление и не се движеше бавно, обаче вътре вонеше на лайна. Буквално. Обяснението беше, че миризмата идва от някакъв канал долу в избата. Не знам как ежедневно пътуват в тази воня. Били си свикнали. Лично аз не мога да повторя.
Точно това е причината - несигурост.
Не можеш да наречеш някого циция, когато не иска да харчи за себе си. Обикновено това се отнася, когато трябва да дава на другите, но случаят не е такъв.
tumna_indiq
02/12/2017, 14:52
И аз споделям мнението ти, че 1000 лв. не са спестявания,обикновено това е една чиста заплата,
която дори трябва да не е на влог, а някъде в къщи, да е подръка всеки момент.
Миризлив, ама светъл. В смисъл, че е бил технически адекватен, а хигиената си е според живущите. Ей това обяснявам, че още от миналата година точно асансьорите бяха на мушката на държавата и технически им оправиха проблемите, че и по един сервизен бутон за директна връзка с техниците им таптисаха, обаче Бай Ганьо мели та мели...
Тарабас
02/12/2017, 19:57
Не мисля, че българите са стиснати. Ако може да се обобщава. За сравнение имам само немците, определено ни водят и по тоя показател. Повечето от немските ми колеги, макар да печелят не малко, цепят стотинката на 100 и си правят сметка за всичко. В четвъртък бяхме на фирмено коледно парти, над 1000 човека бехме на дискотека. Има огромен платен паркинг под дискотеката. Иди ти и търси на километър да паркираш колата на някоя улица, само и само да не дадеш 2 евро за паркинг. И тва хора дето взема поне 8 хил. на месец. Друг един не си носи храна, ходи по хладилниците и квот остане от на пациентите яде.

И тва не са единици.
Може сме секви, ама не и скръндзи. Некой го каза тука, хората си правят сметката, но не са скръндзи.
Mukaveev
02/12/2017, 20:14
Не мисля, че българите са стиснати. Ако може да се обобщава. За сравнение имам само немците, определено ни водят и по тоя показател. Повечето от немските ми колеги, макар да печелят не малко, цепят стотинката на 100 и си правят сметка за всичко. В четвъртък бяхме на фирмено коледно парти, над 1000 човека бехме на дискотека. Има огромен платен паркинг под дискотеката. Иди ти и търси на километър да паркираш колата на някоя улица, само и само да не дадеш 2 евро за паркинг. И тва хора дето взема поне 8 хил. на месец. Друг един не си носи храна, ходи по хладилниците и квот остане от на пациентите яде.

И тва не са единици.
Може сме секви, ама не и скръндзи. Некой го каза тука, хората си правят сметката, но не са скръндзи.
Потресе ме........ тия не са стиснати, тия са яки дзифтари.
Thursday Next
03/12/2017, 10:50
Потресе ме........ тия не са стиснати, тия са яки дзифтари.
Що бе, ти не знаеше ли?

Прав е Тарабаско, поголовно са стиснати. Тоя номер с паркирането колко пъти съм го гледала, не мога да ти опиша. Веднъж без малко да ме бият, задето отказах безплатната (!!!) грапа, която ни предложиха след вечерята в един италиански ресторант. На какво приличало това? Кво като не ми се пие, та тя е
безплатна!
Инак българинът е щедър/стиснат за странни неща понякога, такива наблюдения имам. Да речем, ще се изръси една шапка пари за нов телефон, с който да може да се фука, и после ще бие ластици, щото да не се охарчи много за разговор. Къде е логиката в това?
Ей сега ми попадна нещо по темата ти, та затова се върнах да драсна в нея: "Българинът ще даде 20 лева за коледен подарък за любимата и 200 лева за пиратки".
Mukaveev
03/12/2017, 12:48
Ей сега ми попадна нещо по темата ти, та затова се върнах да драсна в нея: "Българинът ще даде 20 лева за коледен подарък за любимата и 200 лева за пиратки".

От българска гледна точка.................. има логика........
Бай Иван
03/12/2017, 13:01
Е,това не е първото антибългарско изказване на Ганьо.Този човек дали не е циганин?
Бай Ганьо
03/12/2017, 14:26
Дзифтари, ама не лъжат и не мушингуват кат българина.
Немеца ще ходи един километър, но няма да се циганее да лъже с паркинг тикета.
Ела ги виж кви схеми правят тука нашего брата.
По-голями боклуци сме от черните.
Бай Ганьо
03/12/2017, 14:29
Де да бях.
По-горд щях да бъда, ако бях циганин.
Значи просто държавата още не е била стигнала до ганевия асансьор. Не става ли така или ти непремено държиш на това, че Ганев лъже?
То не е трудно да станеш циганин.
Просто трябва да спреш да работиш, да не си плащаш сметките и да ревнеш за помощи. Е, за по-голяма автентичност си извади предните зъби и започни да говориш с акцент.
Миризлив, ама светъл. В смисъл, че е бил технически адекватен, а хигиената си е според живущите. Ей това обяснявам, че още от миналата година точно асансьорите бяха на мушката на държавата и технически им оправиха проблемите, че и по един сервизен бутон за директна връзка с техниците им таптисаха, обаче Бай Ганьо мели та мели...

Асансьорите в България са в плачевно състояние и по някакво чудо не стават сакътлъци.
В тях мирише, защото хората си вършат нуждите там. Щом никой не е вложил средства в почистването им, което струва стотинки, как да предположиш, че някой плаща по-големи пари за техническа поддръжка?
Изобщо тези огромни двайсеетажни блокове, гордостта на соца, трябва да се сринат и на хората да се предложат нормални сгради.
Пак говориш малко наедро. Асансьорите задължително трябва да се поддържат от сециализирана фирма, иначе ги затварят. Е, ясно е, че поддръжката включва само задвижването, блокировките и осигурвките, докато чистенето и външния им вид си зависят от хората. Може да са стиснати и да не плащат за чистене, но ако не плащат за поддръжката ще им спрат асансьора. И осветлението също е задължително
На Балканите поговорки като "Малко,но мое" и "Който не уважава пфенига/стотинката/ няма да има марки/левове/" не виреят.Виж "За лудо работи ,за лудо не стой" е наше изобретение,принос към европейското културно наследство.
Цитат
Асансьорите в България са в плачевно състояние и по някакво чудо не стават сакътлъци.
Как от чужбина го видяхте това плачевно състояние?!Времето, когато ставаха сакатлъци го забравихме.Асансьорите са поднадзорни съоръжения и всяка година минават на технически преглед от РИТН /Регионална Инспекция за Технически Надзор/.Опреснителните курсове на сервизните работници са задължителни.Изпълняват се и всички предписания.Това за безопасността.
Сервизът няма никакви задължения за чистотата.Това зависи от собствениците.Чистачката във фирмата измита всяка сутрин дори и товарния асансьор.
Как от чужбина го видяхте това плачевно състояние?!Времето, когато ставаха сакатлъци го забравихме.Асансьорите са поднадзорни съоръжения и всяка година минават на технически преглед от РИТН /Регионална Инспекция за Технически Надзор/.Опреснителните курсове на сервизните работници са задължителни.Изпълняват се и всички предписания.Това за безопасността.
Сервизът няма никакви задължения за чистотата.Това зависи от собствениците.Чистачката във фирмата измита всяка сутрин дори и товарния асансьор.
Te нека минават 20 проверки на година ако искат. Ние когато сме в България и по някакво изключение трябва да се качим на етаж, се качваме пеш. Нямам доверие в нещо, което шуми, чагърта, липсват му копчета, тряскат му се вратите... пикае се в него.
Thursday Next
03/12/2017, 21:37
От българска гледна точка.................. има логика........

Ако беше направил обратното, щеше да си осигури два-три месеца кратки музикални форми, българката умее да бъде признателна.

А така ... два дена пукотевица и аре чао. Няма логика.
Thursday Next
03/12/2017, 21:40
Дааа, може би това отговаря и на въпроса защо българинът продължава да работи дори когато месеци наред не му изплащат заплатата.
Държавата е стигнала до всеки асансьор, щото имаше неколко сакатлъка с асансьори, дето били изправни ама само по документи, та имаше яка акция, а след нея още една (щото по стар обичай пак имаше фиктивни документи за изправност, ама пак имаше сакатлък) и дори рушветите не оправяха нещата, та се наложи фирмите дето поддържат асансьорите да пооправят нещата с поддръжката, а осветлението е едно от най-лесните неща.
Всъщност никой не лъже, просто нещата са се променили неочаквано много за кратко време и старото инфо е невалидно.
Старо ти е инфото и ги мелиш по навик. Точно с асансьорите се случи нещо сериозно, и то в хубава посока. И малко в аванс: вече не се крадът лампите от стълбищата, на много места вече са с датчик за движение (също не ги крадат), а в някои входове имат енергоспестяващи лампи без да са заключени в метални кутии с решетки като едно време...
Ъ-ъ-ъ като не се качваш в нещото, от къде знаеш как вози...
Не лъжат на дребно, щото ги хващат* и плащат на едро. Виж, за лъгането на едро, там си струва и го правят със същата педантичност.
--------------
*А ги хващат щото системата е настроена да хваща такива шмекери и си работи, а е настроена и работи, щото явно е имало такива шмекерии. Така де, не са ангели, а хора — лесно може да се изкушат.
rocco_george
04/12/2017, 00:16
Навсякъде по света ги има цициите,не е наш патент цицилъка.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.