Айде нека някой тук да ми обясни като как един час напред или назад ще увреди човека.
Еле пък на пенсионер
New
22/02/2018, 01:20
Сменете ги и ще видиш как масово ще се увредят.
biggeorge
22/02/2018, 01:52
Преминаваме към лятното часово време в края на месец март.
biggeorge
22/02/2018, 01:53
Особено в месеците юни, юли и август ще бъде кошмарно топло от рано сутринта.
biggeorge
22/02/2018, 01:59
За такива като теб, които трудно разбират за какво иде реч трябва едно лято да сме на ЗЧВ, а една зима на ЛЧВ и тогава ще разбереш в колко часа изгрява слънцето през лятото и през зимата. Само от личен опит можеш да разбереш кое е по-добре.
Само от личен опит можеш да разбереш кое е по-добре.
Е, хубава работа.... Аз половината си живот изживях само на ЗЧВ, другата половина на смесено, ти ще ми говориш, че опитът ми бил недостатъчен...
Питето
22/02/2018, 08:42
Да, ама още не са измислили джобен климатик, дето да ти създава комфортна околна среда, докато си вървиш по тротоара... Зимно часово време през лятото — събуждаш се, излизаш, а всичко отвън вече е напечено. Ми не е много удобно. Отделно, че ще свършваш работа губейки от по-хладните часове късно след обед. Хайде малко по-прагматично да го обмислим, а не само да си гледаме сутрешното излежаване.
Thursday Next
22/02/2018, 09:04
Цитат
Зимно часово време през лятото — събуждаш се, излизаш, а всичко отвън вече е напечено.
И в Норвегия ли, бе пиле?
Колкото до личните климатици, виж, че хората вече работят по въпроса:
Alexfield
22/02/2018, 10:24
Ми няма кой да му свери стенния часовник примерно. Па те, пенсионерите, имат по един във всяка стая. Даже и в коридора слагат.
Горския
22/02/2018, 14:30
Никога не можах да разбера тази полемика два пъти всяка година?
На мен ми харесва да има лятно и зимно време (чаово)
New
22/02/2018, 14:38
Виж сега, всеки гледа от неговата си камбанария. Аз също. И понеже изключително рядко ми се налага да ходя по тротоари, хеле пък през лятото, в големите жеги, то ми е напълно безразлично колко точно градуса е навън.
Виж сега, всеки гледа от неговата си камбанария. Аз също. И понеже изключително рядко ми се налага да ходя по тротоари, хеле пък през лятото, в големите жеги, то ми е напълно безразлично колко точно градуса е навън.
Испанците са го измислили мнооого отдавна :
Започват работа в 6 часа сутринта до към 13 часа Обядват към 2 часа Почиват до към 5 часа Това покрива най-горещите часове След това работят до към 20 часа Вечерят към 21-22 и после ... фиеста
Те така се живее при жегата Как живеят ескимосите не заня, но и не ме интересува - нямам Вероника намерение да жи вея там
Питето
22/02/2018, 19:26
А на тези дето ползват тротоара също не им пука за пренастройката на твоя биологичен часовник... То има два начина — така че да спечелят двете страни или така че да загубят и двете страни. Предполагам пак ще го нагласим до "хубава работа, ама българска..."
... си мисля, че трябва да оставим смяната на времето. ...
Кои сте ВИЕ, дето ще оставите смяната на времето?
wal
22/02/2018, 20:07
Става въпрос за някакъв си час.И без друго трудно може да се избяга от горещината.В един от тези горещи месеци повечето от работещите сме в платен отпуск.
wal
22/02/2018, 20:12
Напълно нормално е.Биологичният ни часовник е адаптиран към астрономическото време.
Особено в месеците юни, юли и август ще бъде кошмарно топло от рано сутринта.
Ахм ... и защо?
п.п. Къде е връзката с ... главния мозък?
т.е. Къде са причинно следствените връзки?
Питето
23/02/2018, 21:54
Става дума за двайсетина часа жега и пот месечно, при това още преди да отидеш на работа. Найс, а?
New
24/02/2018, 04:14
Предполагам, че таз традиция им е останала от едно време, когато са ги владели арабите.
New
24/02/2018, 04:19
О, аз нямам никакъв проблем с биологичния си часовник и чудесно преживявам часовата промяна. Просто Жорето изиска в темата си да изберем само едно часово време и аз направих избора си, като представих моите аргументи за и съответно против. Ако, обаче, се наложи ЛЧВ целогодишно, понеже някои хора се потите обилно, ще го преживея някак.
wal
24/02/2018, 09:40
И като го оставим лятното часово време жегата ще изчезне!!
Питето
24/02/2018, 14:32
По-ранобудните ще я пропуснат, поне сутринта, останалите, е, на тях им е все едно...
Thursday Next
24/02/2018, 14:57
Не знам какво толкова ще пропуснат ранобудните - имам скъп спомен от Русе, когато лятото още в 5 сутринта вече беше 28 градуса. И така 5-6 седмици подред. Ходехме като зомбирани от един момент нататък заради хроничното недоспиване. Ако искаме да избягаме от жегата, трябва да се търсят други решения, единият час лятос не спасява никого.
Питето
24/02/2018, 16:22
Е, щом 5-6 седмици от 5-6 месеца (1:3) е "не спасяват никого от нищо", то още дълго ще се въртим из пустинята... А едно от решенията на проблема ви е било на 200км източно — във Варна. Там разликата от този един час се усеща. Да, само сутринта, обаче е достатъчно за да не ти почва "потно" деня. Абе усещам как някой умен човек някъде по света (на нашите г.ширини) ще се сети да въведе "натурално часово време" и часовниците да се водят по изгрева (щото надвечер, така или иначе си е жега и наистина единия час няма значение), ама нЕма да е у нашенско. Мисля, че ще нЕкъде дето соларите ще "обърнат палачинката" много яко и без... да го кажем без политическо-тарикатски схеми.
Питето
24/02/2018, 16:29
Жорето го остави, той все едно пита: "вместо да тичаме с двата крака, да си изберем само единия (ляв или десен) и да подскачаме само на него, щото имало било проблем с връзването на две обувки, та да връзваме само една... Аз търся как да се възползвам от ситуацията. Ти изчакай соларите да навлязат масово и чисто икономически (а не както у нас — със схеми и тарикатщини) и ще видиш как работното време ще почне да съвпада със слънчевото греене, което пък греене хич не се вълнува от ЛЧВ и ЗЧВ и дори ще се окаже, че с умиление ще си спомняме за времето "когато имаше само зимно и лятно часово време".
New
24/02/2018, 16:36
Не мисля, че може да се получи това. Няма как масово работното време за всички видове бизнеси да съвпада със слънчевото присъствие. Освен, ако нямаш предвид това и аз да не съм те разбрала.
Thursday Next
24/02/2018, 17:08
Цитат
работното време ще почне да съвпада със слънчевото греене
Малииии, е чак тогава ще се преместя в Тромсьо и половин година ще си клатя краката, докато чакам да изгрее слънцето.
Thursday Next
24/02/2018, 17:10
Цитат
А едно от решенията на проблема ви е било на 200км източно — във Варна.
Викаш, да преместим лятото Русе във Варна ли? Верно бе, как не ми хрумна това гениално решение!
Alexfield
24/02/2018, 17:43
Що ми се струва, че бъркаш работно време с астрономическо време...
biggeorge
24/02/2018, 18:00
Ако това, което ти предлагаш стане реалност - работното време да съвпада с дневната светлина - на 22 юни работния ден ще е 15 часа, а на 22 декември работния ден ще е 9 часа.
Питето
24/02/2018, 21:53
Точно за нас, нали сме били работливи, с такова работно време за няма две петилетки ще догоним западняците, а на края на третата петилетка вече ще си пеят: "Как ще ги стигнем, българите, че и задминем... кога?"
Питето
24/02/2018, 21:58
... и ще се пенсионираш преди втората заплата. Така де аванса на 15-тия работен ден, а заплатата на 30-тия...
Питето
24/02/2018, 22:03
Бива — има плаж, нема комари и 28° преди 9часа... ако се запази ЛЧВ де.
Така де аванса на 15-тия работен ден, а заплатата на 30-тия...
Това е родна измишльотина, не знам в други европейски държави хората да си получават заплатите на части. А отделно, че едното няма общо с другото - календарът си върви. Той е съставен от 30//31 дни по 24 часа, независимо дали в тях грее слънце или не. Така че стажът си тече. За разлика от работното време. Ще трябва да я дообмислиш тая твоя схема, май.
Питето
24/02/2018, 22:25
Щото в основата им стои слънчевото греене (светлата част на деня), а разликите идват от прецизирането (за по-доброто разпределяне на деня). Върни малко назад в историята и виж как се развива измерването на времето и колко е голям работния ден. За нощната смяна и дежурствата... там е отделна тема.
New
24/02/2018, 23:02
Ако всички хора работят по едно и също време, кога ще ножем да се ползваме от услугите на различните видове професии, ако ние следва да сме на работа по същото това време, когато работят и те? Примерно искам да си купя нещо от магазина, но не мога да го направя, защото съм на работа и единственият ми шанс е след залез слънце, когато магазинът, обаче е затворен. Или пък да се подстрижа, да отида на опера, да посетя масажистката си и т.н., и т.н.
Alexfield
25/02/2018, 09:30
Аз живея в 21-ви век. Не ми пробутвай, че в 19-ти век се е живяло иначе. Няма да се върна назад във времето при Белчо и Сивушка на нивата. Твоето предложение ще затвори дискотеките, а нощните барове ще направи дневни. Кръчмите ги зачеркваме, защото ще затварят, точно когато и ние свършим работа. А да! Свършваме работа и хоп - няма автобус, защото на шофоьра също му свършило работното време. Признавам, предложението ти е "гениално".
wal
25/02/2018, 09:40
Цитат
А едно от решенията на проблема ви е било на 200км източно — във Варна.
Това решение го практикуваме често през съботнонеделните почивки.
Питето
25/02/2018, 10:04
Харесва ми как мислиш — имаш проблем с харченето, а не с дългия работен ден.
Питето
25/02/2018, 10:39
Пак скачаш на един крак, вместо да тичаш с двата. Ми точно щото живееш в 21век, нещата ще се получат по-гладко. Просто старите батерии на колите ще стават буферни електроцентрали (да, знам че още нямаме нови електромобили та камо ли стари батерии от тях, ама такава ни е ориентацията — "първо съседа да опита, и ако не се мине...". Обяснявах, че както в 20-ти век нощната тарифа беше по-евтина, щото беше нерентабилно да се спират ТЕЦ-овете на въглища и АЕЦ-овете и доста енергоемки производства се ориентираха към нощната част на денонощието, то в 21-век, ако навлязат соларите ще е рентабилно да се ползва енергията им когато е в изобилие за да не се налага да се складира и губи... т.е. светлата част на деня. Не че като залезе слънцето и всичко ще секне, просто евтината тарифа на електромера ще е дневната, а нощната ще е по-скъпа заради акумулаторите и ще има сериозно преориентиране. Между другото винаги дневния труд е преобладавал, а и така ни е заложено в биологичния часовник, та евентуалното навлизане на соларите ще е положително за живота ни, а не напреки и въпреки. Между другото, "натуралното часово време" ще дава старта на работния ден според изгрева на слънцето, а не че работния ден ще е по 12-14 часа. Така винаги будилника ще съвпада с биологичния часовник*, ще се тръгва на работа по хладно (поне достатъчно голяма част от работещите, която файда си струва усилията), няма да го има трудното за някои час напред-час назад, щото промяната ще е плавна, ще си ползваме следобедите нормално... Абе ще се възползваме от географската си ширина "четири сезона".
------------------------- *Щото живееш в 21 век и будилниците могат да се сверяват автоматично всяка нощ, точно както е заложено на биологичния часовник да се сверява сутрин и вечер по Слънцето, та ще имаме съвпадение вместо принудителната настройка на биоритъма към непривичното астрономическо време и прескачането на един час.
New
25/02/2018, 16:05
Но проблемът си е проблем и си стои. Как ще ми го разрешиш?
Питето
25/02/2018, 17:54
По японски примерно. Пускаш си списъка за покупки през телефона и на коя спирка искаш да си получиш торбите, и след работа, като слезеш на спирката торбите те чакат в автомата до спирката. За услугите, пак може по японски — избираш си един петък от месеца, през който няма да ходиш на работа и кеф ти дълъг уикенд, кеф ти обиколка по масажистите... Е, ха се стегни де, само началото на работния ден ще е по слънцето, а не продължителността му. Ще имаш време за харчене.
Е, ха се стегни де, само началото на работния ден ще е по слънцето, а не продължителността му.
Ако продължителността му може да е и по тъмно, то и началото може да е така. И стигаме до текущата ситуация.
Питето
25/02/2018, 22:35
Ми не точно, щото началото ще е винаги по хладно, а и няма да го има проблема с прескачането на един час напред-назад два пъти годишно. А за харченето, със сигурност ще се намерят мераклии да се поизпотят за да ти вземат парите.
agrippa
26/02/2018, 02:28
Нямам съмнение, че повечето ще са против смяната два пъти годишно. Някаква стара глупост, която си върви по инерция и даже не си спомняме защо я въведоха. Аз съм за астрономическото време, искам сутрин да ми е светло, като излизам или още на събуждане. Вечер не ми е толкова важно, нека да е тъмно. Вечер в 8 часа, идеш на кино или ресторант – трябва да е тъмно.
Т.е. изборът между цяла година зимно часово време или цяла година лятно часово време всъщност е избор дали искаме зимата да е тъмно до 08:54 ч. при ЛЧВ или лятото да е светло от 04:48 ч. при ЗЧВ. За северните държави в близост до полярния кръг по-подходящо е зимното часово време. За южните държави в близост до тропика по-подходящо е лятното часово време. ===
Не е така. Зимата денят е къс, както и да го въртиш. Все едно, една къса дреха, както и да я придърпваш, тя все ще ти е къса от някой край.
ЕС съюз се превръща в един тежък бюрократичен динозавър. Всички знаете, какво се е случило с повечето динозаври.
Тука е почти същата работа, само няколко юрисдикции не признават DST. Нашата провинция яко се бяха нагласили да го отменят, но много бизнеси бяха против, защото така им отървало. И политиците клекнаха и запяха друга песен. Трябвало и другите съседни щати, територии или целия субконтинент да се сговорят и да го отменят заедно и едновременно, нещо такова. Сега ги чакаме някой ден да това да стане.
Да,и какво ви пречи лятото да е светло в 5 сутринта? Ако спиш в източна стая слагаш щори или завеси и нещата заспиват. Живял съм и на 61 градуса с. ш., юни месец вече в 3 часа грее слънце, и какво?
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.