Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: За или против смяната на времето?
Форум АБВ > Общи > Ъ?
Страници: 1, 2, 3
biggeorge
В началото на 2018 г. в Европейския парламент се водиха дебати по отмяна на лятното часово време на територията на целия Европейски съюз, като се обсъждаха икономическите ползи, но и вредите за здравето от смяната на времето.
Ето какво реши Европа за лятното часово време.
Какво обаче означава това за обикновения човек никой не казва?!? neprichom.gif
За да разберем какво ще се случи ако се отмени лятното часово време трябва да видим в колко часа изгрява и залязва слънцето през най-дългия и през най-краткия ден от годината.
Намерих един сайт, на който са посочени часовете на изгрев и залез за 22 декември 2018 г. по зимно часово време:
Изгрев - 07:54 ч.; Залез - 16:56 ч.
На същият сайт са посочени часовете на изгрев и залез за 22 юни 2018 г. по лятно часово време:
Изгрев - 05:48 ч.; Залез - 21:08 ч.
Всички знаем, че зимното часово време е астрономическото време, а лятното часово време е изместено с един час напред от астрономическото време. korabche.gif

Да си представим за миг, че цяла година сме по зимно часово време.
Тогава часовете на изгрев и залез за 22 декември 2018 г. ще си останат същите:
Но часовете на изгрев и залез за 22 юни 2018 г. ще бъдат с 1 час по-рано:
Изгрев - 04:48 ч.; Залез - 20:08 ч.

Да си представим за още един миг, че цяла година сме по лятно часово време.
Тогава часовете на изгрев и залез за 22 декември 2018 г. ще бъдат с 1 час по-късно:
Изгрев - 08:54 ч.; Залез - 17:56 ч.
Но часовете на изгрев и залез за 22 юни 2018 г. ще си останат същите:

Т.е. изборът между цяла година зимно часово време или цяла година лятно часово време всъщност е избор дали искаме зимата да е тъмно до 08:54 ч. при ЛЧВ или лятото да е светло от 04:48 ч. при ЗЧВ.
За северните държави в близост до полярния кръг по-подходящо е зимното часово време.
За южните държави в близост до тропика по-подходящо е лятното часово време.
Но за държавите в умерения климатичен пояс, сред които е и България, избора между ЗЧВ и ЛЧВ е повече от труден.
Според мен по-удачно е да сме по лятно часово време цяла година, защото не ми се струва нормално през лятото слънцето да изгрява в 04:48 ч. по ЗЧВ.
Недостатъкът е, че през тъмните месеци на годината (ноември, декември и януари) сутрин ще е тъмно до много късно.
Може би е по-добре едно лято да сме на ЗЧВ, а после една зима да сме на ЛЧВ, за да могат хората да направят разлика между двете.
Но понеже в България се действа на стадно-лидерския принцип ще стане това, което Бойко реши. dry.gif
Скъпи съфорумци, за или против смяната на времето сте?
По кое време искате да живеете - по зимно или по лятно часово време?
rolleyes.gif
Persian
Винаги съм бил За
Вечер има повече светло. smile.gif
За тия, където бачкат нощни смени е идеално.
Тъкмо му се доспи и вече се е прибрал.
Онуфри
Цитат(biggeorge @ 20/02/2018, 18:27) <{POST_SNAPBACK}>
....Но понеже в България се действа на стадно-лидерския принцип ще стане това, което Бойко реши. dry.gif
....

офф...

Тоз Бойко ти е взел акъла!

п.п. Да не би да ти е отмъкнал гаджето, което е само в мечтите ти бре джоре?

animatedwink.gif
biggeorge
На мен не ми стана ясно за какво си "За"? rolleyes.gif
За премахването на смяната на времето или за оставането му?
За ЛЧВ или за ЗЧВ?
misli.gif
biggeorge

Така си те представям! w00tbrows.gif
Върл гербаджия! laugh.gif
Онуфри
Цитат(biggeorge @ 20/02/2018, 19:23) <{POST_SNAPBACK}>
....
Така си те представям! w00tbrows.gif
Върл гербаджия! laugh.gif

Дори и ти джоре имаш право на мнение!

п.п. Още ли папаш пенцийките на мама и тате?

wavetowel2.gif

Alexfield
Ако най-после се спре това недоразумение, ще останем с оригиналното часово време - зимното. Лятното е измислица и то трябва да бъде премахнато. За мен никога не е имало ползи. За сметка на това съм принуден да сверявам една камара часовници два пъти годишно. През лятото нощната тарифа на тока започва в 23:00 вместо в 22:00 часа. Отделно пренастройването за този един час ме прави частично неадекватен за около седмица.
Flama
Аз съм привърженик да остане само лятното часово време, за да бъде по-дълъг денят. Животът, особено в големия град, се измества към по-късните часове, ако се сещате, едно време се започваше работа в 8 ч., сега в 9, че даже някъде и по-късно или има плаващо работно време, така че по-дълъг ден, повече светло вечер, е по-удобен. На мен смяната не времето не ми влияе особено, особено към лятно. Когато се преминава към зимно ми е неприятно внезапното скъсяване на деня.
New
ЗЧВ ми харесва повече. Не ми се вижда нормално изгревът да бъде едва към 9 часа през зимата, ако сме по ЛЧВ.
Persian
Цитат(biggeorge @ 20/02/2018, 19:21) <{POST_SNAPBACK}>
На мен не ми стана ясно за какво си "За"? rolleyes.gif

Да го бутаме напред.
Предпочитам лятното часово време, не нормалното. smile.gif

Абе, бутенгяс напреш. smile.gif
Тарабас
За лятното време съм. Дори и да зси сменям часовника всеки ден.
Бай Ганьо
... но и вредите за здравето от смяната на времето.

Айде нека някой тук да ми обясни като как един час напред или назад ще увреди човека. laugh.gif
evanka
Цитат(Alexfield @ 20/02/2018, 18:39) <{POST_SNAPBACK}>
Ако най-после се спре това недоразумение, ще останем с оригиналното часово време - зимното. Лятното е измислица и то трябва да бъде премахнато. За мен никога не е имало ползи. За сметка на това съм принуден да сверявам една камара часовници два пъти годишно. През лятото нощната тарифа на тока започва в 23:00 вместо в 22:00 часа. Отделно пренастройването за този един час ме прави частично неадекватен за около седмица.

Един въпрос. Българското енерго не ви ли сменя тарифата с импулс така че независимо по какво време си, да започва винаги в 22ч да речем?
Flama
Като чето отговорите, няма угодия, един иска ЗЧВ, друг ЛЧВ, един иска да сменя, друг да не сменя, направо си става въпрос за референдум. w00tbrows.gif
evanka
За северните държави, близки до полярния кръг няма абсолютно никакво значение по какво часово време живеят, защото там нощта и деня в съответно летните и зимните месеци са по час-два.
Мисля, че трябва да застопорят веднъж завинаги часовниците като ги мръднат с половин час. Компромис, с който всички да са доволни.
Като бях дете се радвах на лятното време, защото се стъмваше късно. Сега смяната ме нервира.
България е на кофти място в часовия пояс. Лош късмет.

Хасан
В началото на 2018 г. в Европейския парламент се водиха дебати по отмяна на лятното часово време на територията на целия Европейски съюз, като се обсъждаха икономическите ползи, но и вредите за здравето от смяната на времето.
Ето какво реши Европа за лятното часово време.
Какво обаче означава това за обикновения човек никой не казва?!? neprichom.gif
За да разберем какво ще се случи ако се отмени лятното часово време трябва да видим в колко часа изгрява и залязва слънцето през най-дългия и през най-краткия ден от годината.
Намерих един сайт, на който са посочени часовете на изгрев и залез за 22 декември 2018 г. по зимно часово време:
На същият сайт са посочени часовете на изгрев и залез за 22 юни 2018 г. по лятно часово време:
Всички знаем, че зимното часово време е астрономическото време, а лятното часово време е изместено с един час напред от астрономическото време. korabche.gif

Да си представим за миг, че цяла година сме по зимно часово време.
Тогава часовете на изгрев и залез за 22 декември 2018 г. ще си останат същите:
Но часовете на изгрев и залез за 22 юни 2018 г. ще бъдат с 1 час по-рано:
Изгрев - 04:48 ч.; Залез - 20:08 ч.

Да си представим за още един миг, че цяла година сме по лятно часово време.
Тогава часовете на изгрев и залез за 22 декември 2018 г. ще бъдат с 1 час по-късно:
Изгрев - 08:54 ч.; Залез - 17:56 ч.
Но часовете на изгрев и залез за 22 юни 2018 г. ще си останат същите:

Т.е. изборът между цяла година зимно часово време или цяла година лятно часово време всъщност е избор дали искаме зимата да е тъмно до 08:54 ч. при ЛЧВ или лятото да е светло от 04:48 ч. при ЗЧВ.
За северните държави в близост до полярния кръг по-подходящо е зимното часово време.
За южните държави в близост до тропика по-подходящо е лятното часово време.
Но за държавите в умерения климатичен пояс, сред които е и България, избора между ЗЧВ и ЛЧВ е повече от труден.
Според мен по-удачно е да сме по лятно часово време цяла година, защото не ми се струва нормално през лятото слънцето да изгрява в 04:48 ч. по ЗЧВ.
Недостатъкът е, че през тъмните месеци на годината (ноември, декември и януари) сутрин ще е тъмно до много късно.
Може би е по-добре едно лято да сме на ЗЧВ, а после една зима да сме на ЛЧВ, за да могат хората да направят разлика между двете.
Но понеже в България се действа на стадно-лидерския принцип ще стане това, което Бойко реши. dry.gif
Скъпи съфорумци, за или против смяната на времето сте?
По кое време искате да живеете - по зимно или по лятно часово време?
rolleyes.gif

По лятно за да се мръква късно, то е ясно.
Alexfield
Разбира се, че "НЕ". Зимно време от 22:00 до 06:00, лятно време от 23;00 до 07:00.
Лятно време имам един час повече дневна тарифа вечер, а сутрин до 7 така или иначе спя.
Хасан
Цитат(Alexfield @ 20/02/2018, 19:39) <{POST_SNAPBACK}>

Аз си мисля, че трябва да останем на лятно. Рядко ставам преди седем часа, тъй че е безмислено.
evanka
Цитат(Alexfield @ 20/02/2018, 21:53) <{POST_SNAPBACK}>
Разбира се, че "НЕ". Зимно време от 22:00 до 06:00, лятно време от 23;00 до 07:00.
Лятно време имам един час повече дневна тарифа вечер, а сутрин до 7 така или иначе спя.

Като интервал е едно и също.
Просто се питах, дали с модернизацията, енергото не е започнало да превключва автоматично личните електромери с импулс, а не с часовник на самия елекртомер както беше едно време. И нощната да ти започва винаги в 22ч без значение дали е зима или лято.
D-rA
Цитат
Лятното часово време е въведено в България нa 1 април 1979 година.

Това е най-дълго продължаващата първоаприлска шега. Никаква полза за икономиката, нито за човека.
Сещам се и за един слава богу бързо приключил експеримент в София - плаващото начало на работния ден, едни организации и предприятия започваха в 7:00, други в 8:00 а трети в 9:00 и за какво - "Да опазим Икарусите Другари" - да не претоварваме транспорта w00tbrows.gif
Плътно съм за зимното, астрономическо време по нашите ширини - sunbathing.gif
rocco_george
Играта със стрелките въобще е безполезна,дори вредна.
biggeorge
Съгласен съм. good.gif
Лятното часово време целогодишно е най-добре. sun.gif
biggeorge
Плюскам, плюскам, освиних се! sunbathing.gif
biggeorge
А защо да не остане лятното часово време?
Ако сме на ЗЧВ през лятото ще е светло от 04:48 ч., което е нечовешко рано. sad.gif
biggeorge
А как ти се вижда през лятото изгрева да е в 04:48 ч., ако сме на ЗЧВ? rolleyes.gif
biggeorge
Там където живееш сменяте ли си часа?
Ти не беше ли в Африка?
misli.gif
biggeorge
Джамбазки и националистите много ще се зарадват на това предложение. laugh.gif
Може да го комбинират с референдума за еднополовите бракове и Истанбулската конвенция. a4dff7b7.gif
biggeorge
Цитат(evanka @ 20/02/2018, 21:12) <{POST_SNAPBACK}>
Мисля, че трябва да застопорят веднъж завинаги часовниците като ги мръднат с половин час. Компромис, с който всички да са доволни.

Като Венецуела ли? rolleyes.gif
Това значи ли, че Бойко Борисов е българския Уго Чавес, а Цветан Цветанов е българския Николас Мадуро?
w00tbrows.gif
biggeorge
И теб ще те питам:
А какво ще правим, когато през лятото изгрева е в 04:48 ч., ако сме на ЗЧВ? unsure.gif
D-rA
Цитат(biggeorge @ 21/02/2018, 00:38) <{POST_SNAPBACK}>
И теб ще те питам:
А какво ще правим, когато през лятото изгрева е в 04:48 ч., ако сме на ЗЧВ? unsure.gif

И какво като изгрява в 04:48? Да не би да нямаш пердета или щори? Или щом изгрее и си скочил от кревата w00tbrows.gif
Когато и да изгрява, ако нямаш работа слънцето все ще ти е виновно. sunbathing.gif
Thursday Next
Цитат(biggeorge @ 21/02/2018, 00:38) <{POST_SNAPBACK}>
И теб ще те питам:

Хм, веднага ми хрумнаха някои идеи за уплътняване на двата часа докато дойде време да се става за работа. И за вица за селото с влака се сетих. animatedwink.gif
Швейк
Ще правим деца.
Швейк
Селото с многото деца.
New
Много добре ми се вижда. Обикновено нямам навика да се заглеждам в слънцето, докато спя, така че ми е все тази, ако е подранило. Виж, обратният вариант ми е определено неприятен - да ставам в тъмното. Действа ми подтискащо.
klik_kibik
Все ми е едно. Преживях около 7-10 часова разика при пътуване със самолет та няма да преживея един час. С него или без него - за мен няма никакво значение. v.gif
Danel
Дългите летни вечери и късният залез са голям кеф за душата(мила покана за романтика и нежност).
НО! Зимата, когато е студено, мрачно и мъгливо е страшно подтискащо да посрещнеш деня по обяд.
А горките дечица, на тъмно и във виелицата тръгват твърде рано за училище.
Докато не светнат и селата(не само центъра на София) като тези в Швеция и Норвегия съм за ЗЧВ+1ч. и ЛЧВ -1ч. с три дни почивни, веднага след сманата на ЧВ за пренастройка на мислите( за мърморковците).
krem-karamel
Никога не съм имала проблем с местенето на стрелките и затова съм ОК с лятното часово време. А и предпочитам да използвам светлата част на деня, не да я проспивам.
The_Purifier
По принцип смяната на стрелките никога не ме е нервирала особено, но ако трябва да избирам между зимно и лятно време, ще предпочета зимното.
Alexfield
И на мен повече ми допада лятното, но не вярвам да го оставят точно него. Все пак то е фалшивото.
Alexfield
1977-ма се въвежда лятното часово време. То е допълнителното - неистинското. Няма как да премахнем оригиналното и да си оставим неистинското. Това значи просто да преместим часовника с един час напред. Не че е важно, кое време ще остане. Важното е да спре това безумие два пъти годишно да пренастроваме биологичния си часовник.
Бай Ганьо
Не го сменяме по разбираеми причини.
Flama
Двете нямат никаква връзка.
Пък ти стига ги мисли тия политици, мисли си за по-приятни неща. smile.gif
Хасан
Цитат(Alexfield @ 21/02/2018, 09:49) <{POST_SNAPBACK}>
И на мен повече ми допада лятното, но не вярвам да го оставят точно него. Все пак то е фалшивото.

Каквото искат може да решат. Да остане само на зимно е най-лошият вариант.
Хаос
Егати сложнотията...!!!
Заглавието ти само беше достатъчно ...
Що се хАбиш бе човек - и без това нищо не разбрах от туй, дето си го написал...
Не ми се мисли хич....

Обичам си лятното време, онуй изместеното...
Много ми е кеф вечер да се стъмни късно!
И нямам никакви проблеми с адаптацията при смените.
Alexfield
За мен е почти все едно дали ще сме по зимно или по лятно време, но най-лошото, обаче, си остават двете смени на часа годишно.
Persian
Цитат(Хаос @ 21/02/2018, 14:38) <{POST_SNAPBACK}>
Обичам си лятното време, онуй изместеното...
Много ми е кеф вечер да се стъмни късно!

На млади години хич не го обичах, щото късно се стъмваше и момичетата трябваше да ходят до тях, да искат позволение, да се приберат по-късно. smile.gif
И не дай си боже, ония да са в лошо настроение и кажат Не, направо ни замина секса за лека нощ. smile.gif
tumna_indiq
От както се помня часовото време винаги се сменяло пролет и есен ,
не ми е действало депресиращо и се учудвам,че точно с това се занимава ЕП,
но на който всичко му е криво и отмяната на въвеждането на ЛЧВ пак няма да го направи
позитивен или по-здрав ,каквато причина се изтъква най-много.
evanka
Цитат(tumna_indiq @ 21/02/2018, 16:35) <{POST_SNAPBACK}>
От както се помня часовото време винаги се сменяло пролет и есен ,
не ми е действало депресиращо и се учудвам,че точно с това се занимава ЕП,
но на който всичко му е криво и отмяната на въвеждането на ЛЧВ пак няма да го направи
позитивен или по-здрав ,каквато причина се изтъква най-много.

ЕП се занимава с това, защото се оказва, че в дните около смените има увеличаване на инциденти, катастрофи и прочие понякога смъртни случаи... Хората стресират, губят концентрация... явно не е безобидно.
wal
Зимно часово време няма.Това е нормалното,истинското часово време.На мен не ми влияе добре смяната на времето.Биологичният ми часовник е настроен по астрономическото и се бунтува ,когато дойде лятното време.Искам си астрономическото през цялата година.
biggeorge
Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година. cool.gif
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.