Nova123
19/04/2018, 15:52
С догадки и недомлъвки установихме, че смяташ, че цената няма да е като в Китай и няма да е като в България, а някаква по-различна. Опитай се да изразиш някаква ясна теза преди да сме напълнили темата с недомлъвки. За чий са ни тия китайци в БГ?
А, да се върнем към темата - КОЙ ще ни управи или ще умрем ли? /перефразирам/
Някой беше подхвърлил...че някакви китайци ли, руснаци ли щели да ни "оправят"...нямам нищо против, стига да не ни оправят...неприлично ми е да го пиша как..
Nova123
19/04/2018, 15:54
Със сигурност цената ще е твърде различна, обаче в неконкурентна посока. Гарантирано, ако си платят данъците и спазят нашето законодателство спрямо полагането на труд, и най-вече ако си плащат наемите и пазаруват храна и стоки от първа необходимост в български магазини... което обезсмисля гимнастиката с "вноса на китайци" като цяло.
Ама те ядат само ориз...значи няма да потребяват много, пък и ми прави впечатление, че и не си купуват други гаджи, дрехи, коли и нещо подобно.
Alexfield
19/04/2018, 17:23
Крайно време е да решиш: оправям или управител.
омрем/умрем - ние тук сме заядливи старчета, дето кривописа не пропускаме.
А "КОЙ" - това е дълга тема - друга.
Alexfield
19/04/2018, 17:26
Китайците вече не ядат само гарнитурата - ориза. В резултат на това взеха доста да се окръглят. Имам преки наблюдения - колеги-китайци.
И една интересна новина: ИТ китайците получават колкото ИТ българите, но КПД-то им е много по-зле.
И си купуват всичко: телефони, дрехи, пошибалки... Излязат ли от Китай са като отвързани.
Mukaveev
19/04/2018, 18:28
И си купуват ..........., пошибалки...
Това баш как изглежда ?
Не знам дали забеляза, Алекс, че аз се включих в темата във връзка с много конкретна реплика на Тиара, която каза, че "БВП се създава единствено в процеса на производство на стоки, а не на продажба на китайски боклуци", на която реплика аз отговорих, че в Китай основно произвеждат и то не само боклуци, така че не е задължително да свързваме идеята за китайците единствено с търговия, а може и с производство. Изложих принципна гледна точка. А дали трябва да си внасяме китайци или не - не съм го коментирала и изобщо нямам мисли по въпроса. Вероятно затова и ти се струва, че говоря с недомлъвки, защото ти се опитваш да ме вкараш в диалог, в който не съм искала да участвам.
Със сигурност цената ще е твърде различна, обаче в неконкурентна посока.
Да, но и аз не мисля, че е добра идея да си внесем китайци, които да конкурират нас самите.
Alexfield
19/04/2018, 22:45
Не са интересни, ако това имаш предвид
agrippa
19/04/2018, 22:46
...
Иначе средната заплата си расте...Майката му е всички да станем софианци.
Именно. А останалата територия – ловни полета и балкани, вилни зони, курорти или защитени територии.
Обаче тази реформа и тя няма да мине: българина какъвто си е закоравял патриот, ще иска да си живее вечно в родното градче, искайки някой да му направи канализацията и улиците, докара достатъчно моми в квартала.
Alexfield
20/04/2018, 13:32
Получава се параграф 22: Българинът-партиот иска да си живее в собственото си градче. Ама иска някой да му докара моми за женене. Ама момите трябва да отговарят на едни изисквания - да са българки-патриотки. Па те тея не искат да ги откарват някъде, а да си живеят в собственото градче...
Е, то това му е едната основна черта на българския патриотизъм — мрънкането за безумни неща.
agrippa
22/04/2018, 04:19
Получава се параграф 22: Българинът-партиот иска да си живее в собственото си градче. Ама иска някой да му докара моми за женене. Ама момите трябва да отговарят на едни изисквания - да са българки-патриотки. Па те тея не искат да ги откарват някъде, а да си живеят в собственото градче...
Едно време са ги крадяли момите. Както викаше един известен патриот: "Няма не искам..." Сега у ергените явно доминира страха от обвинение в сексуален тормоз. А истината е математически проста: Всички с под 3-ма потомъка в семейството работят за стопяването на нацията.
Бай Ганьо
22/04/2018, 11:29
Всички с под 3-ма потомъка в семейството работят за стопяването на нацията.
Тя пък ена нация!
klik_kibik
27/04/2018, 18:15
Обезлюдяват се селата, обаче градовете се пълнят. В София примерно прираста е положителен... почти няма безработица... даже напротив - трудно можеш да останеш без работа в София... стига да не си твърде мързелив.
Обезлюдяват се селата, обаче градовете се пълнят.
Някои градове се пълнят.Други като Русе са със затихващи функции.
Тук.
Те може и да произвеждат стоки, когато са в България. Все пак нали точно това правят основно в Китай - произвеждат.

При това не само боклуци.
Това беше моя реплика.
Те може и да произвеждат стоки, когато са в България. Все пак нали точно това правят основно в Китай - произвеждат.

При това не само боклуци.
В България има доста китайци, ти познаваш ли някой, който да произвежда нещо?
Не познавам китайци в България.
Пропускаш услугите, а те често добавят повече стойност от производството на стоките.
agrippa
03/05/2018, 04:38
Пропускаш услугите, а те често добавят повече стойност от производството на стоките.
А може би работата не е само в паричното изражениие на тоя брутен продукт. Ав качеството, броя и размера на услугите които се предлагат в отечеството. Някои неща просто ги няма там или идват доста късно. И не ми разправяйте, че всичко се купувало с пари.
Най-вероятно сме в период на отлив, на спад. Ще дойде и време на увеличение на бройката.
...а предлагането е според джоба и броя на мераклиите, което обяснява защо в малките и бедни държави, някои неща не се предлагат, а другите неща са по-скъпи отколкото в богатите и големи държави. Горе-долу същото е и с "вноса на работна ръка", просто хората спират да мислят логично, когато се говори за заплати.
Някои градове се пълнят.Други като Русе са със затихващи функции.
Тук.Е, чак със затихващи, не е! Просто моментна снимка. Едва ли ще се превърне в тенденция.
Абе, Русе не беше ли седалище на една "фамозна" куриерска фирмичка? Чувам кофти неща за управлението й...вероятно злоупотребяват с безработицата в града, та си разиграват коня както си искат.
Alexfield
07/05/2018, 19:48
Куриерските фирми имат свойството да има офиси и служители не само там, където им е седалището, а по всички големи градове. Точно за тях е неуместно да търсиш връзка между седалище и безработица в района.
"Слуховете за смъртта ми са силно преувеличени..." Марк Твен
В смисъл, че точно в Русе имаше едни 10-12 фирми от Топ 100 на Търговската палата, едни други фирми наливаха по десетина милиона в цехове, дори една шивашка фирма (русенска) така нацели пазарна ниша, че докара почти по милион на работник за година (не заплати, бе, а за фирмата като цяло), та може би нещо в статистиката не е тълкувано правилно, което е често срещана грешка.
Абе, да не би да бъркаш Русе с Видин? Щото май във Видин, общината беше най-големия работодател...
"Слуховете за смъртта ми са силно преувеличени..." Марк Твен
В смисъл, че точно в Русе имаше едни 10-12 фирми от Топ 100 на Търговската палата, едни други фирми наливаха по десетина милиона в цехове, дори една шивашка фирма (русенска) така нацели пазарна ниша, че докара почти по милион на работник за година (не заплати, бе, а за фирмата като цяло), та може би нещо в статистиката не е тълкувано правилно, което е често срещана грешка.
Абе, да не би да бъркаш Русе с Видин? Щото май във Видин, общината беше най-големия работодател...
Ами, що тогава Вал казва за Русе, че е със
затихващи функции?
Куриерските фирми имат свойството да има офиси и служители не само там, където им е седалището, а по всички големи градове. Точно за тях е неуместно да търсиш връзка между седалище и безработица в района.
Връзка има и аз съм я споменал, а пък ти си я пропуснАл. Но не ми се обяснява. Все едно...здраве да е!
Щото-о-о-о, некой писал некъде че населението на Русе намаляло с 800 човека и... "небето пада, бегайте да бегаме". Ма колко е населението в момента, колко са дошли, колко са си тръгнали, колко родени, колко починали, тези 800 какъв процент се явяват и от коя група предимно — дреболии некакви, важното е заглавието да е страшно, та да се цъка върху статията. Класика, вземаш една цифра, орязваш обясненията та каквото остане да изглежда като катастрофа, като голям проблем и пускаш статията щото посещенията вдигат цената на рекламата. Като онова навремето дето "Изнесли сме компютри за Япония." После се уточнява че не били компютри а компоти, не за Япония а за Якутия, и не сме ги изнесли, а са ни ги върнали... Журналистика.
Alexfield
08/05/2018, 10:09
Е... здраве... какво не ти се обяснява?
Еконт имат 125 офиса в София, 21 офиса в Русе, 44 офиса в Пловдив и т.н.
Това, че някой русенец е основал куриерската фирма и седалището ѝ е в Русе, няма нищо общо с безработица и заплати.
Например седалището на SAP в Германия, се намира в забитото село Waldorf. Не е нито в Берлин, нито в Бон, нито в Дюселдорф, нито в Мюнхен и т.н. Каква е безработицата в Берлин и каква е във Валдорф?
Е... здраве... какво не ти се обяснява?
Еконт имат 125 офиса в София, 21 офиса в Русе, 44 офиса в Пловдив и т.н.
Това, че някой русенец е основал куриерската фирма и седалището ѝ е в Русе, няма нищо общо с безработица и заплати.
Например седалището на SAP в Германия, се намира в забитото село Waldorf. Не е нито в Берлин, нито в Бон, нито в Дюселдорф, нито в Мюнхен и т.н. Каква е безработицата в Берлин и каква е във Валдорф?
Ееее, щом си такава Мара Подробната, да се изЯсня: У нас има работодатели, които се държат като с говеда с работниците и служителите си, защото смятат, че по-висока безработицата означава да си гърчат работниците както им скимне и тяхният дежурен цинизъм е: "Изобщо не ми пука! На който не му харесва да си фаща пътя. На портала чакат други!" Такива предлагат договори за работа, в които не се упоменават редица "гънки", за които наетият работник/служител научава чак като му си изсипят върху главата: глоби, които ефвемистично наричат "отклонения" от правилата/стандартите на фирмата. Ти, разбира се, веднага ще ми опонираш: "Ама всяка фирма си има правила!" И ще си прав! Но когато правилата са направени по йезуитски - спазваш едно, а нагазваш две-три, за да си винаги вътре и тогава излиза, че си подписал договор за 1300 лв заплата, но я получаваш чат-пат. През останалото време от годината си винаги в нарушение на някое правило/стандарт и не можеш да вземеш повече от 800-900 лв. И всичко това, ако става в град с висока безработица, като Русе например, тогава ето това наричам цинична злоупотреба с безработицата, а още по гадното: злоупотреба с безизходицата на хората. Надявам се, че сега вече разбра какво съм имал предвид. Ако ли пък не, пак питай!
За да има касапи, трЕбе да има изобилно добитък... И е прав касапина, че на портала чака предостатъчно добитък, лошото е, че само тук-там некой от добитъците си надвива страха, става човек и си тръгва. Глоби, незнамквоси... ма щото страха е голямо шубе, ама то е така — който каквото си докара до главата, такова си тегли.
Thursday Next
08/05/2018, 21:27
, ако става в град с висока безработица, като Русе например,
https://rousse.info/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%8...0-%D0%BD%D0%B0/Тук при мен е 5,1 %, пък не се оплакват.
Alexfield
09/05/2018, 10:11
Куриерските фирми работят на този принцип. Това го знам от личен опит. Имах един кратък период от живота си, когато работих куриер. И за глобите е вярно, и за куп други работи. На служебната газстанция надписаха гориво на всички куриери. Въпреки очевидността на измамата ни накараха да си платим горивото. Мисълта ми е, че така работят навсякъде и изобщо не е свързано с нивото на безработица.
За Русе ти писаха: 5% безработица. Ти смяташ ли че това е висока безработица?
П.П. Също така да ти обърна внимание на:
Цитат
Абе, Русе не беше ли седалище на една "фамозна" куриерска фирмичка?
Моята реплика към теб беше за следното:
Обвързваш седалището на куриерска фирма с нивото на безработица в града. Куриерите в София са софиянци, не са русенци, куриерите в Пловдив са пловдивчани, а не са русенци и т.н. Няма как русенската безработица да повлияе на наемането на куриери в София, Пловдив и т.н.
Той по определения го кара: "чорбаджията е изедник", онези на портала и тези вътре са "горките работници" и нататък по схемата.
Проблемът на град като Русе не е безработицата ,а .........липсата на квалифицирани работници.Липсата е крещяща.Двама от стругарите ни са пенсионери.За шлосерите не знам колко са,не съм сигурен за бройката.За кадри в предпенсионна възраст да не говорим.
Близките Гюргево и Букурещ влияят.
Тези 5% безработни, са хора ,които не искат да бачкат или са напълно неграмотни мангусти.
ВЕрвайте ми и по клончето нагоре,щото ви го пише потребител работещ "на терен".
Той по определения го кара: "чорбаджията е изедник", онези на портала и тези вътре са "горките работници" и нататък по схемата.
Ееее, стига де. Ставаш банален.
Изобщо не съм проверявал каква е официалната статистика. Доверих се на човека, който работи в управлението на тази фирма и който ми разказа всичко това. И му повярвах, защото около мене също има колеги, които са натаманили подобни йезуитски правила във фирмите си, Трудно ми е да проумея
и да приема такива похвати. Не друго, втрещява ме цинизма им. Както и да е, изглежда съм прекалено чувствителен към някои гадории.
Куриерските фирми работят на този принцип. Това го знам от личен опит. Имах един кратък период от живота си, когато работих куриер. И за глобите е вярно, и за куп други работи. На служебната газстанция надписаха гориво на всички куриери. Въпреки очевидността на измамата ни накараха да си платим горивото. Мисълта ми е, че така работят навсякъде и изобщо не е свързано с нивото на безработица.
За Русе ти писаха: 5% безработица. Ти смяташ ли че това е висока безработица?
П.П. Също така да ти обърна внимание на:
Моята реплика към теб беше за следното:
Обвързваш седалището на куриерска фирма с нивото на безработица в града. Куриерите в София са софиянци, не са русенци, куриерите в Пловдив са пловдивчани, а не са русенци и т.н. Няма как русенската безработица да повлияе на наемането на куриери в София, Пловдив и т.н.
Добре де, аз се обърнах към Вал с очакването, че може би знае нещо за тази фирма и дали е вярно това което съм научил от друг русенец. Ти пък веднага се върза за моите думи и стана манджа с грозде.
За да има касапи, трЕбе да има изобилно добитък... И е прав касапина, че на портала чака предостатъчно добитък, лошото е, че само тук-там некой от добитъците си надвива страха, става човек и си тръгва. Глоби, незнамквоси... ма щото страха е голямо шубе, ама то е така — който каквото си докара до главата, такова си тегли.
Твърде шаблонно се опитваш да обясняваш нещата, като по калъп. Забравяш, че от едната и от другата страна стоят преди всичко свободни хора. Ще ти го напиша с големи букви: ХОРА! Знаеш ли какво е това?
Онези дето преборват страховете си, те са хора. Другите, другите имат възможност да станат и те хора, ама към момента не им достига мерака и от там сравнението само си идва. Крайно звучи, че и боли... което означава че е в реалността.
Thursday Next
10/05/2018, 08:29
Вярвам ти, то това е проблем навсякъде, не само в Русе.
Thursday Next
10/05/2018, 08:34
Да си чувствителен към гадориите и да правиш нещо за преборването и премахването им няма нищо общо с това да разтръбяваш ЕЖК-информация.
Да си чувствителен към гадориите и да правиш нещо за преборването и премахването им няма нищо общо с това да разтръбяваш ЕЖК-информация.
Айдеееее,ся съм разтръбявал ЕЖК. Споменаването в този, не чак толкоз голям форум, да не би да е разтръбяване. Повярвай ми, това ми е последната грижа. Опитах се просто да проверя дали е вярно ЕЖК-то, а пък то.... откъде почнааме,- докъде стигнааме.
Айдеееее,ся съм разтръбявал ЕЖК. Споменаването в този, не чак толкоз голям форум, да не би да е разтръбяване. Повярвай ми, това ми е последната грижа. Опитах се просто да проверя дали е вярно ЕЖК-то, а пък то.... откъде почнааме,- докъде стигнааме.
Една препоръка: не се оправдавай, просто замълчи. Така нищо не постигаш, освен подчертаване на грешката. Не е голяма беда, на всеки се случва да каже нещо излишно. "Verba volant" - рекли някога римляните.
Thursday Next
10/05/2018, 17:05
Опитвам се да ти кажа да не приемаш на голо доверие всичко казано, защото много хора считат преувеличението за невинен стилистичен похват.
В опита си да провериш дали е вярно ЕЖК-то скочи на Питето да го питаш знае ли какво значи хора ... На друг се озъби, че няма да му обясняваш, щот бил Мара Подробната ... Това прилича не на проверяване, а на приемане и бранене на чуждото ЕЖК като собствено мнение. Разбирам, че то е звучало достатъчно драматично и страшно и лошите са били ужасно лоши, а добрите - безкрайно добри, но ... Не се поддавай толкова лесно. Гадориите не се борят с инфаркти, а със смислени действия.
Може и да е вярно, обаче както писах разликата между човек и добитък е в преодоляването на страха. В случая говорим и за едни 30лв за устна консултация с адвокат и последващо начукване (тракане по клавиатурата за едни писмени обяснения, а онова дето си го помислихте се случва в последствие) на работодателя заради всичките "глоби" за месец назад. Ма то, нали разбираме от футбол, от политика, от филмови сценарии, та за къв ще плащаме за адвокатски акъл, я. Псувай чорбаджията... и си налягай парцалите да "не ти реже от заплатата".
Опитвам се да ти кажа да не приемаш на голо доверие всичко казано, защото много хора считат преувеличението за невинен стилистичен похват.
В опита си да провериш дали е вярно ЕЖК-то скочи на Питето да го питаш знае ли какво значи хора ... На друг се озъби, че няма да му обясняваш, щот бил Мара Подробната ... Това прилича не на проверяване, а на приемане и бранене на чуждото ЕЖК като собствено мнение. Разбирам, че то е звучало достатъчно драматично и страшно и лошите са били ужасно лоши, а добрите - безкрайно добри, но ... Не се поддавай толкова лесно. Гадориите не се борят с инфаркти, а със смислени действия.
Разбира се, че си права! Но не това оспорвам. Ще прекратим дебата сега. Друг път ще се опитам да формулирам по-ясно това, което искам да кажа.
Може и да е вярно, обаче както писах разликата между човек и добитък е в преодоляването на страха. В случая говорим и за едни 30лв за устна консултация с адвокат и последващо начукване (тракане по клавиатурата за едни писмени обяснения, а онова дето си го помислихте се случва в последствие) на работодателя заради всичките "глоби" за месец назад. Ма то, нали разбираме от футбол, от политика, от филмови сценарии, та за къв ще плащаме за адвокатски акъл, я. Псувай чорбаджията... и си налягай парцалите да "не ти реже от заплатата".

А ти защо първо не попита дали хората не са се допитали до адвокати, а веднага почна по навик да ръсиш акъли като поп светена вода. И това,че има хора, които не успяват да предолеят страховете си, не ги определя като добитък. Хората сме безкрайно различни, не сме устроени да бъдем еднакви и въпреки това винаги търсим онези неща, които ни държат в едно. Други, други са нещата които превръщат човека в животно.
Впрочем и ти имаш страхове. Успяваш ли и дали си успял да преодолееш всичките? М?
Хич даже. С къв акъл се редиш пред портала на фирма, дето си реже/глобява работниците за щяло и нещяло? Къв ти е акъла, ако работиш месеци наред в същата тази фирма, вместо да прескочиш на 200 км (Русе-Варна) и да получаваш същите пари (дори и повече)? То вярно, че човек трябва да се опари че да натрупа малко акъл, ама надали всичките в тази фирма са младежи без опит и заради това ги работят здраво. Повече акъл и по-малко страх — така се става човек.
Преодолях едни 20-тина % страхове, дори плащам за акъл. Може би заради това нямам проблеми като описаните и съм преодолял сиромахомилството.
Хич даже. С къв акъл се редиш пред портала на фирма, дето си реже/глобява работниците за щяло и нещяло? Къв ти е акъла, ако работиш месеци наред в същата тази фирма, вместо да прескочиш на 200 км (Русе-Варна) и да получаваш същите пари (дори и повече)? То вярно, че човек трябва да се опари че да натрупа малко акъл, ама надали всичките в тази фирма са младежи без опит и заради това ги работят здраво. Повече акъл и по-малко страх — така се става човек.
Ми те това и правят хората. Затова в тази куриерска фирма има голямо текучество на кадри, пък и понеже вече се е разчуло какви им са управленските методи и похвати, все по-трудно им се намират хора за работа. А с това болднатото си напипал истината - средната възраст е 24 години.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.