Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: ТИ искаш ли АЕЦ Белене ..................?
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
admiral
Цитат(Питето @ 16/07/2018, 22:41) <{POST_SNAPBACK}>
Ако обърнеш реда на исканията, ще ти върже за АЕЦ-а, щото икономиката ще го иска, а не далавераджиите из партиите. animatedwink.gif
Мен ми е все едно кой и защо го иска.
Интересува ме единствено, дали проектът е икономически печеливш, за колко време ще се изплати, стигат ли мощностите на далекопроводите, ей такива неща.
D-rA
Цитат(admiral @ 19/07/2018, 00:11) <{POST_SNAPBACK}>
...стигат ли мощностите на далекопроводите, ей такива неща.

Да си чул в последните години някой далекопровод да е строил? sunbathing.gif
Alexfield
Имаше един виц подходящ за случая.
Политик прави предизборни обещания:
- Детски градини ще ви построим!
- Ама то няма толкова деца...
- И деца ще ви направим!
admiral
Цитат(D-rA @ 19/07/2018, 00:45) <{POST_SNAPBACK}>
Да си чул в последните години някой далекопровод да е строил? sunbathing.gif
Не, не съм чувал, но това нищо не значи. Времето, когато в пресата се отразяваха най-вече големите ни строителни успехи премина преди доста време. Сега ни информират единствено кой колко пари откъде откраднал или кой с коя си поляга и как.
Та може и да се е строил. Може и някой стар далекопровод да е бил постегнат. Всичко може. Далекопроводите, които обслужваха старите спрени реактори предполагам още не са нарязани на скрап, но знам ли... unsure.gif
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 19/06/2018, 19:56) <{POST_SNAPBACK}>
Хайде едно по едно. Консумирането и производството на ел.енергия са непрекъснат, но НЕРАВНОМЕРЕН процес. Именно заради това има пикове (по два на ден) и именно заради това на енергийната система се налага да поема някак си тези пикове, щото АЕЦ и ТЕЦ не могат да се "развъртят" за два часа и да поемат пика. За "енергиен пръстен" няма да говоря, щото при него всички участници си имат ел.централи. Значи дори при две АЕЦ, без ВЕЦ-ове и ПАВЕЦ няма да се мине. От друга страна АЕЦ и ТЕЦ са най-печеливши ако работят непрекъснато на максимум, т.е. трябва да покриват базовото потребление, а не пиковете. Ама базовото потребление не е като общото потребление. От там следва, че ти, в твоето домакинство ще ползваш ел.енергия от АЕЦ за уреди, които работят непрекъснато — хладилника, климатика, фризера, евентуално компютъра ако не го спираш... Всичко дето ти харчи ток извън 24/7 трудно се вписва към АЕЦ и ТЕЦ. Ха сега се сети, ако енергийната ти система има повечко мощност от към АЕЦ и ТЕЦ (базови, които ще трябва да работят с намален капацитет щото ще надхвърлят базовото потребление, и ще трябва всеки ден да работят и с по-ниско натоварване), дали ще е евтино? Ми не, щото ще трябва някой як консуматор когато ти си легнеш и изключиш почти всичко у вас. От друга страна, фотоволтаиците дават енергия точно когато си буден и ти трябва. Техния цикъл съвпада по естествен път с твоя цикъл на живот. От друга страна, като писа потреблението, да те светна, че 2 000 000 български потребители (от младите, дето имат телевизор, компютър, таблет, къпят се по един-два пъти дневно и други подобни енергоемки неща) вече не са в България, та от къде го вадиш това нарастване на потреблението, че и за 70 години напред го предвиждаш... Несериозно. Извън големите градове, потреблението не расте. Е, тук-там децата и внуците купиха по един климатик на дядо и баба за да спят на хладно, ама пред къщата си стоят двата камиона метровки. За АЕЦ ти трябва заводско потребление, и то от заводи с непрекъснат цикъл. Сещаш ли се, онези дето обработват метали в течно състояние. Само дето тези производства вече не виреят в ЕС, щото екологичните изисквания ги тормозят яко.
Друго което пропускаш, е че ако енергията от АЕЦ се търгува през борсата, ти пак ще си прецакан, щото хем не ти пасва потребителския профил, хем ще се намерят заводи с кинти, които да се преборят за ел.енергията. Това в оптимистичния вариант. В песимистичния, тези заводи не са достатъчно, и инвеститорите на АЕЦ-а бутат рушвет на нЕкой от следващите политици, който да прокара закон за 40 годишно изкупуване на ел.енергията на АЕЦ-а. Познай на кого ще му резнат пенсията и социалните помощи, за да има пари за излишната ел.енергия. Хайде за новите технологии да не говорим. Просто е достатъчно хората да се усетят за соларните панели за топла вода, и познай какво ще стане с битовото потребление на ел.енергия. Точно както се усетиха за топлоизолирането на жилищата.
Както писах по-горе, всичко може да се построи, въпроса е дали е изгодно и има ли икономически смисъл.

Прочетох го този път цялото. Искаш да кажеш, че аз през деня харча повече ток ли? Защо? Аз през деня съм на работа. Вярно, там също се харчи ток. Вкъщи зимата климатиците работят постоянно, даже денем на по-ниска температура в спалнята. Бойлерите през цялата година също не спират. Не виждам голяма разлика между дневното и нощното потребление.
Във Франция има няколко десетки АЕЦ. Защо?
не искам да споря с теб, може да си прав, само отбелязвам факти.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.