Помолих те да пропуснеш полит-пропагандата, ама кой да слуша... и заради това звучиш като радиоточка.Къде видя политическа пропаганда?
Айде още един жокер: АЕЦ трябва да работи на максимум 24/7 за да е най-евтино произведеното (и да се вържат някак си сметките по строежа, експлотацията, консумативите и ЗАГРОБВАНЕТО), обаче някой трябва да поема тази енергия на 100% при това пак 24/7, че и да я плаща 30-50години подред, без да търси други източници. Ха сега, ми дай пример кои са тези консуматори, дето ползват много и то в режим 24/7.АЕЦ-ите си работят 24 часа на ден, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината, 50-60-70 години.
Спират ги само за планов ремонт и при извънредни ситуации, като аварии - било то ядрени или неядрени.
ТЕЦ-вете са на същия режим.
ВЕЦ-овете покриват върховото потребление.
В момента, докато пиша този пост електричеството, което захранва компютъра ми е било произведено хилядни от секундата преди този момент от АЕЦ Козлодуй.
После за части от секундата същото това електричество е преминало през мрежите високо напрежение, средно напрежение и ниско напрежение.
И после е стигнало до дома ми и захранва компютъра ми и крушката в стаята ми.
Така че въпроса ти "
Кой ще потребява енергията от АЕЦ Белене 24/7?" е безсмислен.
Процесът на производство и потребяване на електроенергия е непрекъснат и едновременен.
Електроенергията няма как да се съхранява в големи количества.
Това не е вода или газ, или нефт.
Ах да, дето нямало загуби при преноса на ел.енергия, те заради това се пробват да изнамерят евтин вариант да замразяват проводниците на далекопроводите, щото си нямат друга работа.
Загубите по електрическата мрежа ВН, СН и НН са минимални.
В противен случай още преди 130 години щяха да намерят друг начин за пренос на електрическа енергия.
И никой не замразява електропроводите.
Как ще замразиш 450-километров електропровод?И ако искаш да звучиш компетентно, а не като пълен лаик не използвай думата "далекопровод".
Правилният термин е "електропровод" или "електропроводни линии", или "електрически линии".
Отделно, че ако му се получи на Мъск, и хората по света почнат да ползват батерии по-масово, то точно АЕЦ-овете ще го отнесат, щото батериите го играят и буфер (за пиковото потребление), а ако има надежден и бърз буфер (не като ПАВЕЦ-овете и ВЕЦ-овете) то няма да трябват толкова големи мощности. Има и още нЕколко подобни препъникамъка, ама първо оправи тези първите, та чак след това за прираста на населението и енергийните му нужди (битови и производствени).Няма как цялото човечество да премине на батерии.
Няма да стигнат суровините на планетата за производството на толкова батерии.
А и живота на една батерия е доста краткотраен.
Да не говорим каква екологична криза ще настане, когато изтече живота на батериите и трябва да се рециклират.
Пишеш неверни неща и задаваш глупави въпроси, защото не си достатъчно компетентен по темата.
Повлиян си от пропагандата и промиването на мозъци, което гербаджиите правят и не мислиш трезво.
Успокой се, нищо не зависи от мен в тая държава.
Само си написах професионалното мнение по въпроса и всички скочихте като ужилени.