И тъй като всичко в България зависи от един човек, краля-слънце на българската политика, негово сиятелство Бойко Борисов, според мен той трябва да понесе отговорността за загиналите край Своге. Най-напред Бойко Борисов трябва да бъде арестуван и да отиде в затвора, защото за мен той е основния виновник за неразбориите в държавата. После и Цветан Цветанов, Валери Симеонов, Волен Сидеров, Красимир Каракачанов, Сотир Цацаров и Делян Пеевски, както и всички останали политици от всички партии трябва да отидат в затвора заради това, че отказват да си вършат работата. Кои според вас са виновните за трагедията край Своге? Ако не са виновни политиците, тогава КОЙ е виновен - шофьора, фирмата строила пътя, лабораторията контролирала строителството, АПИ, КАТ? Може би загиналите пътници сами са си виновни, че са останали да живеят в България.
evanka
30/08/2018, 08:02
В случая вината е на шофьора. Изгубил е контрол по някаква причина. Но глобално политиците имат вина за високия брой катастрофи. -Няма достатъчно контрол и репресия за нарушителите -Максималната разрешена скорост в България не отговаря на състоянието по пътищата. Не е нормално междуселски път с две ленти и с дупки да е ограничен на 110 км/ч, а мен тук във Франция по същия да ме ограничават на 80 км/ч, но с ясна маркировка и без дупки ....
Не е нормално междуселски път с две ленти и с дупки да е ограничен на 110 км/ч,
За първи път чувам за такова нещо. И не съм виждала, а не е като да не пътувам. Къде е това? Имаме си Закон за движение по пътищата и там са си регламентирани ограниченията. Шофьорите често се сърдят, че има абсурдни ограничения за хубави пътища, а ти говориш точно за обратното.
В един от тв репортажите от мястото на трагедията, като се изключи емоционалното мислене се вижда следното: - завоят от който започва всичко е с мантинела отрязваща част от пътното платно - камерата на оператора засне и показа преминаващи автомобили и един тир влекач - без ремарке - всички автомобили, които преминаваха този завой бяха застъпили бялата ограничителна линия на платното а някои и с една гума в насрещното т.е. достатъчно тясно. - Вероятно и автобусът се е движил по тази траектория с леко навлизане в насрещното - имаше интервю с пътуващите в първата ударена кола от автобуса - шофьорът и, и жена му са видели в последния момент идващият автобус - с усещането им, по техните думи, че ще ги връхлети. Шофьорът на тази кола заяви че е ускорил за да се изнесе по-бързо, но автобусът го е ударил в лява задна врата...
От тази ситуация аз имам и друга хипотеза - автобусът се е движил по инерция, спускайки се по наклона. Няма описан открит спирачен път на автобуса в мястото на първия удар в този завой. Ако шофьорът на първата насрещно ударена кола в уплахата си от връхлитащия автобус, ускорявайки и интуитивно бягайки с лек десен волан при описания хлъзгав участък от пътя се е поднесъл - то поднасянето му ще удари със задна лява част на автомобила му автобуса. И както жената на този шофьор описа - след удара, той е спрял и хукнал да се саморазправя с шофьора на автобуса (което е реакция на гузна виновна съвест) и тогава видял че всъщност автобуса не е на пътя...
Лесно е да се посочи шофьорът на автобуса за основния виновник... Дано има коректен анализ от разследващите. Лека им пръст на загиналите.
Колкото до напъните на доня Корлеоне и компания - ще цитирам Ян Хус: "Sancta Simplicitas!"
Макарена
30/08/2018, 11:23
Минавам често от там. Според мен шофьорът на автобуса е навлязъл в насрещното, видял е, че ще се удари в отсрещните коли, даже е забърсал две и рязко е навил волана надясно, хвърляйки се в дерето. Това е основната причина. Съпътстващите са защо е влязъл там, примерно хлъзгав път, остър завой и др.п. Но дори да си влязъл, по-добре удари една насрещна кола, отколкото да обърнеш цял автобус в дерето. Т.е. лоша преценка и реакция във вече създалата се ситуация.
Минавам често от там. Според мен шофьорът на автобуса е навлязъл в насрещното, видял е, че ще се удари в отсрещните коли
Първият удар е бил задница автобус - задна лява врата автомобил. Т.е. нищо не е видял в първия момент. Ударът го стреснал и след това лавинообразни залитания удари и дере.
ПП. Жената на шофьора на автомобила каза че са видели шофьора на автобуса да говори с някого вдясно на него, т.е. разминали са се първоначално до поднасяне - а кой е поднесъл и кой е удрящия - следствието да уточнява.
... Ежедневно минават хиляди автомобила и ако е толкова зле, никой да не е оцелял. ...
Знаеш ли колко катастрофи са станали на конкретното място за последните 2-3 години? Да беше само тази, да е виновен шофьора. Да бяха две, да кажем, че е съвпадение. Ама са над 10 катастрофите. Наистина ли смяташ, че едва при 100% смъртност при преминаване през конкретното място вината може да не е само на шофьора?
Макарена
30/08/2018, 13:27
Може да е видял, че ще се ударят челно, навил е надясно и тогава задницата поднася и удря отсрещната кола. а след това целият автобус отива в дерето.
New
30/08/2018, 15:21
Че не е съвпадение - не е съвпадение. Пътят е лош. Няма две мнения по въпроса. Но шофьорът е този, който следва да кара със съобразена с пътната обстановка скорост. Той е човекът, който стои зад волана и взима решения. При това говорим за професионален шофьор. Би следвало да има отлична подготовка и опит. Имайки предвид, че не е гледъл пътя, явно става въпрос за немърливост. Ако беше новобранец, щеше да държи волана с две ръце и да не отделя поглед. Точно професионалистите са често небрежни и се провалят.
iridium
30/08/2018, 15:23
От информациите, които прочетох как се е случила катастрофата : според мен си е поради грешка на шофииора, неспособност да овладее превозното средство в пътния участък. Дали поради превишена скорост, дали поради момент на невнимание или просто волно / неволно навлизане в отсрещното платно...Дори и отсечката от платното да е била в лошо състояние - както няко медии намекват- това за съжаление не отменя юридически отговорността на шофиора . Не виждам каква връзка имат български политици при тази катастрофа. В кодекса за шофиране (или както там се казва на български този кодекс..), един от основните му членове е, че водачът трябва да бъде във всеки момент способен да овладее скоростта си, да адаптира начина си на шофиране от функция от метерологията, от състоянието на настилката, от гъстотата и натовареността на движението...
wal
30/08/2018, 16:31
Така се случи в професионалния ми път ,че покрай другите служебни задължения в две от фирмите, в които работих бях и ВТН /Ведомствен Технически Надзор/.В заводите ,където има повече СПО /Съоръжения с Повишена Опасност/ -промишлени парни котли,въздухосборници ,телфери,инсталации с природен газ и др. подобни се налага някой да носи отговорност за тях. Всяка година минавахме и опреснителни курсове.Водещият тези курсове постоянно повтаряше ,че когато се случи тежка авария никога причината не е само една.Никога.Комплекс от причини са. Същото е и с катастрофата край Своге.Няма как да бъде виновен само шофьорът,само мокрият път, само лошокачественият асфалт,мантинелата или липсата на колани.Трагедията идва след като всичко това се събере. За вината на ББ не искам да коментирам.Такива като теб ,които го обвиняват във всичко ще го направят симпатичен в очите на такива като мен. Като споменах за мантинелата се сещам ,че на моста над Янтра до Бяла мантинелите са на два реда,ама ги поставиха ,когато стана сакатлъка с автобуса до Бяла.Такива са особеностите на нашия балкански мЕнталитет.И на Искърското дефиле сигурно ще има два реда мантинели ,нали вече има жертви.
biggeorge
30/08/2018, 16:45
Т.е. ти искаш да ми кажеш, че за да се решат всички проблеми на България трябва да има умрели хора за всеки един проблем?!?
В кодекса за шофиране (или както там се казва на български този кодекс..), един от основните му членове е, че водачът трябва да бъде във всеки момент способен да овладее скоростта си, да адаптира начина си на шофиране от функция от метерологията, от състоянието на настилката, от гъстотата и натовареността на движението...
Не знаеш как се казва "кодекса за шофиране" какъвто в България няма, но знаеш един от основните му членове. В България има Закон за движението по пътищата и Правилник за прилагане на Закона за движението по пътищата. Има и Наказателен кодекс, в който е описано какво става ако някой наруши Закона и Правилника. Но няма "кодекс за шофиране". И политиците имат огромна вина за проблемите, защото решаването на тези проблеми зависи от техните действия или бездействия. Това да няма катастрофи не зависи от мен, защото аз не заемам такъв пост, от който мога да променя ситуацията по пътищата. Добрата пътна среда зависи от хората работещи в Министерски съвет, в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, в Министерство на регионалното развитие и благоустройството и от Народното събрание. Некадърните политици са тези, които причиняват тежките катастрофи с бездействието си и с корупционната среда, която създават.
iridium
30/08/2018, 17:11
Добре, прости ми за неточния термин : бях дете, когато напуснах България, малко съм била в българско училище и някои понятия на български ми убягват. Хубаво, закон за движение по пътища : говорех за закона, по които ме учеха да шофирам тук и мисля, че този член е във всички европеиски закони за движени, в това число и в българския.
Alexfield
30/08/2018, 17:12
Много умрели хора - за всеки един проблем. Като това също не е гаранция, че всеки един проблем ще бъде решен. Например ако хората свикнат, че при дадена ситуация умират хора и спрат да вдигат врява, политиците ще спрат да се правят, че търсят някакво решение и вместо това ще започнат да повтарят "Ами то си е така!"
wal
30/08/2018, 17:17
Т.е. искам да кажа ,че до сега у нас е така ,вземат се адекватни мерки следварително,след като се стигне до такава трагедия. Основното в поста беше друго ,за причините и виновните.Ето ги причините.
…..Некадърните политици са тези, които причиняват тежките катастрофи с бездействието си и с корупционната среда, която създават.
джоре,
Какво означаваше обсесия?
biggeorge
30/08/2018, 17:23
И аз мисля, че причините за катастрофата са комплексни. Но освен шофьора на автобуса още някой трябва да понесе отговорността за катастрофите по пътищата. Примерно някой политик, който с безхаберието си е причинил повече катастрофи от всеки един шофьор.
biggeorge
30/08/2018, 17:32
Това, което си описал вече се случва. Смъртните случаи зачестяват, а нищо не се прави, за да има превенция. Никакви предварителни мерки не се взимат и крайния резултат е ясен - все по-често имаме ден на национален траур. Накрая този ден на национален траур ще е ежедневен и целогодишен.
biggeorge
30/08/2018, 17:42
Права си, и в България в Закона за движението по пътищата и Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата има текстове, които се отнасят за съобразяването на шофьорите с условията на пътя. Между другото не е по темата, но за българка, която е израснала в чужбина пишеш доста грамотно на български. Браво за което!
Alexfield
30/08/2018, 17:57
Не съм съгласен. У нас адекватни мерки не се вземат дори и следварително. Пример: Катастрофата в Хитрино.
Ден на траур. Ужасна трагедия. Съболезнования на близките на загиналите. И дано ранените се оправят и няма повече жертви.
Този път трябва да призная, че комуникациите на институциите бяха навремени. Даваха информация непрекъснато. Така стигнахме до факта, че съответната администрация пет пъти за последната година е писала на една фирма, да оправи пътя. Който тя е изградила. И само след месеци трябва да го ремонтира спешно. Защото може би е опасен. Последният път са писали на 27-и юли. С краен срок за изпълнение 15-и август.
Та, да благодарим за изнесената до тук информация и да поискаме отговори на следващите въпроси:
1. Защо една фирма не се подчинява на разпорежданията на съответната администрация? 2. Защо съответната администрация не е алармирала полиция, прокуратура, министър или премиер, може и президент (той щеше да се зарадва), че една фирма не иска да оправи потенциален смъртоносен път? 3. Законът ли не дава тези правомощия, т.е. да искаме промяна на закона? 4. Съответната администрация ли не знае как да накара фирмата, т.е. да поискаме промяна на администрацията? 5. Фирмата ли се прави на всемогъща, т.е. да поискаме специални части, сини каски и Шести американски флот да се намесят? 6. Кой е одобрил и приел този път и как не е видял, че не е с високо качество? 7. Параметрите ли са били занижени по задание или изпълнението е калпаво? 8. Предвидените финанси по проект били ли са достатъчни за качествен път? 9. Ако да, колко би струвал път с лошо качество, каква е разликата с бюджета по проект и къде ли е отишла тази разлика? 10. Някой прави ли анализ на нормата на печалба на тази и други фирми от сектора и дали има връзка със спечелените проекти по ЗОП? 11. Щом този път е проблемен и фирмата не го е оправила, има ли възможност и други пътища, правени от същата фирма, да са потенциални гробища? 12. Някой от съответната администрация прави ли проверка на всички други договори на тази фирма, за да провери дали няма и другаде потенциални проблеми? 13. Даже и всичко по документи да е наред, не би ли било добре някой от съответната администрация да се разходи присъствено и лично до пътищата на тази фирма, за да се увери, че всичко е наред? 14. Някой от съответната администрация може ли да даде списък с пътищата на тази фирма, за да знаем къде какво да очакваме? 15. В момента какви други договори изпълнява тази фирма? Как се осъществява текущият контрол над дейността й? 16. Тази фирма прави ли друго, освен пътища? Ако прави сгради, трябва ли да се притесняваме, че сградите може да паднат? 17. Щом път, направен на принципа: „Правим в срок, а после оправяме проблемите, защото е в гаранция“, е смъртоносен, може ли съответната администрация да гарантира, че други пътища, направени на същия принцип, няма да са пак с проблеми? 18. Много булеварди в София, например, бяха направени и имаха малки проблеми. Бодро беше рапортувано, че фирмите ще отстранят проблемите в гаранционен срок. Трябва ли да се притесняваме за тези пътища? 19. Спомням си, че подобна драма с последващи ремонти имаше с Цариградско шосе. Има ли шанс и Цариградско да се окаже с тежки проблеми? 20. Има ли шанс другите булеварди в София да се окажат с тежки проблеми и да се случи нова трагедия? 21. Колко пъти хора трябва да пускат сигнали, че дясната лента на магистрала "Тракия" е в бабуни? Трябва ли да стане трагедия, че да се оправи?
Между другото, сега е моментът фирмата да говори. За да разберем и нейната гледна точка.
Не се заяждам, не хейтя, не обвинявам. Само питам.
Задавам тези уточняващи въпроси точно в деня на национален траур. За да намалим шанса за друг траур. И други жертви. Въпросите са абсолютно неполитически. Просто ме е страх. Страх ме е къде живея, как пътувам, какво може да се случи на близките ми. Вас не ви ли е страх?
Знаеш ли колко катастрофи са станали на конкретното място за последните 2-3 години? Да беше само тази, да е виновен шофьора. Да бяха две, да кажем, че е съвпадение. Ама са над 10 катастрофите. Наистина ли смяташ, че едва при 100% смъртност при преминаване през конкретното място вината може да не е само на шофьора?
Един път сутрин и вечер никога не е еднакъв, както и движещият по него, но ако сравним Витиня и Цариградско шосе, дали второто не е взело повече жертви за тези две - три години, както и магистралите по които все ставали верижни катастрофи. Онази в Пловдив, която помела не знам си колко коли, а на местото на колите ако са били хора, щеше да пише, че е помлела маса народ и то не като на спирката, а с метри разстояние.
Ако бяха по-виновни пътищата, нямаше да редят каменни стълбчета посред спирките.
Знам, че пътят през искърското е гладичък, щото съм го минавал с колелото преди години и дори с колело гледах да се движа така, че да мога да спра нормално в случай на нещо.
wal
30/08/2018, 19:26
Кого по-точно освен ББ имаш предвид?!Кой политик да качим на гилотината?! Как да обвиним политиците ,ако някой не си е сложил колана в автобуса?!Каква ще бъде вината на политиците ,ако не си сменя летните гуми и продължавам да карам цяла зима със старите?!Няма как все политиците да са ни виновни за обикновени ,прости неща , които ги знаем ,но ги пренебрегваме. И като споменаваш политиците,това шосе май по времето на правителството на Орешарски е ремонтирано!
wal
30/08/2018, 19:28
И други подобни примери сигурно има ,но нали надеждата за по-добро умирала последна.
evanka
30/08/2018, 19:44
В България намират ли се все още автобуси (без градския транспорт, естествено) които да нямат колани? Преди малко спорих по въпроса с майка.
Ползвам услугите на най-големите три превозвача и не си спомням да съм забелязал да има колани. Ако ги задължат, ще трябва да почна да пътувам с влакчето
Alexfield
30/08/2018, 19:55
Е не очаквах от теб да клъвнеш на тази евтина герберска опорка...
Цитат
Договор за строителство 03.08.2011 г. Начало на строителните работи 21.09.2011 г. Срок за изпълнение 24 месеца + 365 дни за съобщаване на дефекти Удължаване на срока за изпълнение 23 месеца и 15 дни; /общо 47 месеца и 15 дни/ Дата на приключване на проекта 05.09.2015 г.
Източник От 03.08.2011 до 05.09.2015 имаме: 27 юли 2009 - 13 март 2013 - Борисов 1 29 май 2013 6 август 2014 - Орешарски 7 ноември 2014 27 януари 2017 - Борисов 2 Източник Договорът и началото са по време на кабинета Борисов 1 - Асфалт Паша По при управлението на Орешарски ремонтът не е бил завършен и е удължен. Завършен и приет по време на кабинета Борисов 2.
biggeorge
30/08/2018, 20:50
Аз не съм виждал автобус или маршрутка с предпазни колани, а съм пътувал години наред.
Питето
30/08/2018, 22:35
Кой варди вардарите. Ето това ни е проблема в България. Иначе закони си имаме, някои доста строги при това, обаче нали ни е заложено да ги заобикаляме (къде с рушвет, къде ей така) и вардарите и те така вардят (къде ей така, къде намазват от рушветите) и ей ти го крайния резултат. Едните сгафили с асфалта, другите си вързали гащите с абсурдно ограничение на скоростта, сега в акта ще пишат "несъобразена скорост" (само дето няма такова животно, обаче един катаджия се изцепи по телевизията : "Ако трябва с нула километра ще карат") третия карал малко по-бързо (наистина малко, щото в градовете се кара с по 20-30км отгоре) щото от толкоз неадекватни знаци е спрял да им обръща внимание... и опряхме до вардарите на вардарите. Ако някой беше овардил асфалтаджиите да не правят глупости, ако някой беше си оправил знаците да пасват на трафика, ако някой беше глобяван редовно при отсвирване на (рядкосрещащите се) странни ограничения, сега нЕмаше да има такава тема. Та вардарите на варадарите требе да питаме/търсим сметка.
Питето
30/08/2018, 22:47
Хората плащат прескъпо за адреналин, а ти се оплакваш. От това дето писа, разбрах че не ти пука за тебе си, щото плащаш и пътуваш в МПС без колан. Ако ти пукаше, щеше да платиш двойно и шофьора* да те сложи на място с колан. Споко, много сте дето не ви пука, щото иначе шофьорите щяха да се усетят и да наслагат колани за да ви вземат допълнително кинти от мераклиите за безопасно пътуване. Ма то, авантата (в случая да не се плаща нещо отгоре, за защита от рискове) си е голяма работа за българина.
---------------------- *А можеше да пътуваш споделено, щото там автомобилите си имат колани за всеки пътник, а по-новите и пълен въздушни възглавници, на горе долу цената на билетчето, ма това са едни други теми, за прословутата българска заблуда, че вълка бил добре когато е сам и че що да му плащам на съседа...
biggeorge
30/08/2018, 22:48
Нищо няма да се промени. Сега обявяват създаването на нов ("полов" ) орган за безопасност по пътищата, но той ще е безполезен, колкото е безполезен и сегашния. Много ми харесва коментара на Иван Бедров: Защо в България винаги ще има такива трагедии Споделям неговото мнение.
biggeorge
30/08/2018, 22:58
Не си прав. В автобусите и в маршрутките, в които съм пътувал изобщо нямаше предпазни колани. Ако имаше - аз щях да си сложа. Като се кача на кола винаги си слагам колана. Аз не правя компромис с безопасността, доколкото зависи от мен.
Питето
30/08/2018, 23:05
Българина си харесва сегашното положение и именно заради това ще се създаде нещо, което няма да го промени нищо. Когато българина поиска "скрита камера" да стане доказателство за пред съда( без допълнителен свидетел), тогава и тези неща ще се отрегулират по естествен път. Когато българина поиска "дупка на пътното платно" да има посочени в закон дълбочина, ширина и дължина, тогава ще спре да се оплаква от надупчените пътища. Обаче само ако сам си го поиска и е готов да си го отстои.
Питето
30/08/2018, 23:08
"Ако има щях да си сложа" е евфемизъм за "не ми пука". Ако ти пукаше, щеше да напишеш "ако в автобуса или маршрутката нямат колани, аз не се качвам". Жоре, хората се познават по това което правят, а не по това което пишат (тук у форума щото пишем).
Thursday Next
30/08/2018, 23:10
Случва ми се да ползвам линия за междуградски превози в България, свястна линия, която държи на качеството на предлаганата услуга. В техните автобуси има монтирани колани. Имам чувството, че съм единствената, която се закопчава, като се качи. Първите няколко минути се чувствам като идиот, но после спира да ми пука. Всеки си взема решенията сам.
Тук ми се е случвало да се кача с детето (беше още малка, на 7) в селския автобус и шофьорът да откаже да тръгне, докато тя не си закопчае колана, защото е седнала на предната седалка вдясно от него и има опасност да се изтърси по стъпалата надолу.
evanka
31/08/2018, 00:14
В България пътуваме с автобус и от години всички, които сме ползвали имат колани. Та си мислех, че отдавна са задължителни. Друг е въпроса, че сме единствените, които си ги закопчават.
wal
31/08/2018, 06:13
Цитат
В автобусите и в маршрутките, в които съм пътувал изобщо нямаше предпазни колани.
От колко години не си се качвал на междуградски автобус?!Това лято ми се наложи да пътувам до В.Търново с автобус.Вярно,след катастрофата на "Тракия" беше ,но шофьорът преди тръгване изрече : "Моля,пътниците да си сложат предпазните колани.Приятно пътуване!"Какво повече може да направи?!
wal
31/08/2018, 06:15
Така става ,като не се проверява предварително!
Thursday Next
31/08/2018, 08:46
Хем си прав, хем не съвсем. Понеже в България явно е невъзможно да се накарат всички превозвачи да оборудват автобусите/маршрутките си с колани, масово пътуват и такива без колани. Но това можеш да разбереш чак когато се качиш. Тоест, след като си си купил билета, дал си едни пари. Опитай се след това да слезеш и да си върнеш билета с аргумента, че в автобуса няма колани. Не мога да си представя дори какво ще ти чуят ушите. Ако си един високо платен кадър, не е проблем да прежалиш едни десетина лева в името на принципа, на гражданската съвест и на собствената си безопасност. Ами ако не си? И се сещам за един много ценен диалог между полковник Пикъринг и Алфред Дулитъл:
- Нямате ли капка морал, човече? - Не мога да си го позволя, шефе.
ПП. Иначе и аз често се улавям, че давам такива съвети.
И се сещам за един много ценен диалог между полковник Пикъринг и Алфред Дулитъл: - Нямате ли капка морал, човече? - Не мога да си го позволя, шефе.
- Нямате ли съвест? - Имам, но не я употребявам често.
Адио, Рио
agrippa
31/08/2018, 12:53
Цитат
Изговориха се един куп празни приказки, а най-гадното е, че никой от управляващата клика не иска да поеме отговорност. Търсят се "бушони", който да понесат вината за смъртта на хората. Най-накрая прокуратурата намери виновния - шофьора на автобуса.
Вина се търси и доказва в съда. Държавата не е превозвач. Пътниците са си поели риска, още с качването в автобуса. Както и много други хора ежедневно го правят.
Тоест, по 1 - 2-ма да загиват ежедневно в инциденти е нормално, а като са 17, вече е голяма трагедия?
Цитат
Най-ненормалното в цялата ситуация е, че никой не търси КОЙ от политиците не си е свършил работата.
Политиците винаги са се измъквали сухи от водата. Най-много да не ги грее следващ мандат. Не е дошло времето, когато ще гният да живот в затвора. Щото онава време и практика, когато предното правителство отиваше под ножа, го отрекохме и отменихме. И кой политик (или много такива) не си е свършил работата, според автора на темата?
biggeorge
31/08/2018, 12:56
От 4 месеца не съм пътувал с автобус. През април 2018 пътувах и нямаше колани, а се огледах за такива. Може би това, което си написал важи само за дългите линии между София и областните градове. За 30-40 км. колани няма.
И тъй като всичко в България зависи от един човек, краля-слънце на българската политика, негово сиятелство Бойко Борисов, според мен той трябва да понесе отговорността за загиналите край Своге. Най-напред Бойко Борисов трябва да бъде арестуван и да отиде в затвора, защото за мен той е основния виновник за неразбориите в държавата. После и Цветан Цветанов, Валери Симеонов, Волен Сидеров, Красимир Каракачанов, Сотир Цацаров и Делян Пеевски, както и всички останали политици от всички партии трябва да отидат в затвора заради това, че отказват да си вършат работата. Кои според вас са виновните за трагедията край Своге? Ако не са виновни политиците, тогава КОЙ е виновен - шофьора, фирмата строила пътя, лабораторията контролирала строителството, АПИ, КАТ? Може би загиналите пътници сами са си виновни, че са останали да живеят в България.
Как кой, разбира се, че шофьорът е виновен. Колко автобуса са минали от там и не е имало проблем. Пътищата ни са такива и всички шофьори трябва да се съобразяват с това. Постави въпроса, защо пътищата са в такова състояние.
Alexfield
31/08/2018, 15:26
Това, че теб не са те информирали насила, не значи, че там не е имало и преди проблеми. Насила, защото очевидно доброволно няма да се информираш. Минавал съм многократно оттам. Изглежда абсолютно безобидно на пръв поглед. А глупавият знак 40 км/ч (вече 30) изглежда абсолютно нелепо. Разбираш, че има нещо нередно точно в момента, в който се опитваш да вземеш завоя - намираш се вътре в него.
Минавал съм многократно оттам. Изглежда абсолютно безобидно на пръв поглед. А глупавият знак 40 км/ч (вече 30) изглежда абсолютно нелепо. Разбираш, че има нещо нередно точно в момента, в който се опитваш да вземеш завоя - намираш се вътре в него.
Как така "намираш се вътре в него"? Поднася ли? Или изхвърчаш от завоя?
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.