Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Трагедията край Своге!
Форум АБВ > Общи > Ъ?
Страници: 1, 2, 3, 4
biggeorge
Кажи ми как да накараме политиците да си свършат работата?
Българският народ може и да иска всичко, но няма кой да му го даде.
Политиците отказват да си вършат работата и за тях няма никакво значение какво искаме. sad.gif
Радио Ереван
Цитат(Alexfield @ 31/08/2018, 16:26) <{POST_SNAPBACK}>
Това, че теб не са те информирали насила, не значи, че там не е имало и преди проблеми.
Насила, защото очевидно доброволно няма да се информираш.
Минавал съм многократно оттам. Изглежда абсолютно безобидно на пръв поглед. А глупавият знак 40 км/ч (вече 30) изглежда абсолютно нелепо. Разбираш, че има нещо нередно точно в момента, в който се опитваш да вземеш завоя - намираш се вътре в него.

П.П. Не оспорвам, че и шофьорът има вина.

Проблеми има на много места и повярвай ми, ще продължи да има. Който не може да се справи с тях, да не шофира.
Един приятел на баща ми на времето казваше, че шофьорът е с единия крак в гроба с другия в затвора. Поемат се и рискове като шофираш, а дори и когато се возиш в МПС.
Нека погледнем нещата от положителната им страна. Надявам се да има някакви положителни промени.
biggeorge
Не мога да не се кача на автобуса.
Като няма друг автобус с какво ще се прибера?
Пеша ли?

Осъзнавам, че всяко пътуване е на риск за живота ми и ме е страх, но не мога насила да накарам собствениците на автобусите да сложат колани или да не карат с превишена скорост.
Ако има колани - ще се закопчея. sun.gif
Дано на никой не му се случва да преживява катастрофа. happy.gif
biggeorge
Цитат(Радио Ереван @ 31/08/2018, 17:34) <{POST_SNAPBACK}>
Нека погледнем нещата от положителната им страна. Надявам се да има някакви положителни промени.

Оптимист! dry.gif
Надявай се, ама надали ще има промени! sad.gif
Аз предпочитам да съм реалист.
Досега нищо не са направили, за да се променят кардинално условията по пътищата.
Спомням си, че преди 10 години в АБВ Форуми бях правил тема за катастрофите след поредната трагедия на пътя и тогава призовавах за крути мерки.
После някои хора ми разясниха, че с крути мерки проблеми не се решават и по-късно осъзнах, че са прави.
Трябва да има системен контрол и трябва да е ясно, че има неизбежност на наказанията и че правилата важат за всички - от царя до пъдаря и от министър-председателя до обикновения редови гражданин.
Да, вярно е, че катастрофите и жетвите по пътищата са намалели, но това е заради по-засиления контрол на органите на реда.
Само че проблемът не е само в контрола, подготовката на шофьорите или лошите пътища, а в натрупването на тези проблеми по едно и също време на едно и също място.
Друг основен фактор е наличието на твърде много участници в движението.
И всеки новопоявил се шофьор носи риск за останалите шофьори и пътници.
Според мен ако го нямаше превоза с лични автомобили нямаше да има и толкова много катастрофи. wink.gif
Thursday Next
Цитат
Според мен ако го нямаше превоза с лични автомобили нямаше да има и толкова много катастрофи.

Супер! Айде пак да въведем чакането по 15 години за Лада! clap3.gif
Питето
Жоре, у поречието на Амазонка е точно така както го искаш, ма нещо няма уморени от мръсни градове и задръствания, дето да са се преселили там. Хем и въздуха е чист, и храната е само БИО, обаче нъцки. Що ли всички мрънкачи се натискат да живеят при автозадръстванията...
Alexfield
Да бе! Ако не бяхме живи, нямаше да има риск да умрем! Тия ги продавай на някой друг!
Като няма коли, няма да има и пътища, а тогава никой няма да може да стигне където и да е...
wal
Цитат
Три "бушона" изгоряха, но "главния бушон" си остана на мястото. no.gif

Два пъти вече "главният бушон" подава оставка.
Мислил ли си за това ,че ако вземе пак да си хвърли оставката може да се бетонира за още четири години?!
Има неща ,за които политиците нямат вина,пък и те са наши съграждани,такива като нас.Да си ги внасяме ли?!
biggeorge
Да, много е досадно, че няма отърване от него. dry.gif
D-rA
Цитат(biggeorge @ 01/09/2018, 00:15) <{POST_SNAPBACK}>
Да, много е досадно, че няма отърване от него. dry.gif

Кой от популярните, по-малко известните или дори от публично непознатите политици е идеалния за теб?
biggeorge
Нямах това предвид. rolleyes.gif
Говоря за това, че личните автомобили като превозно средство са неефективни и с ниско КПД в сравнение с всеки друг транспорт.
Личният автомобил няма място по пътищата.
Първо, ако няма автомобили ще има по-малко катастрофи.
Само заради това хората по целият свят трябва да се откажат от автомобилите.
Второ, ще се намали потреблението на нефт в световен мащаб и останалите нефтени запаси ще се използват най-рационално.
Трето, ще се намали замърсяването на атмосферата с отпадъчни газове като въглероден окис и въглероден двуокис.
Представям си как по улиците ще има само велосипеди, електрифициран градски транспорт и тук-таме товарни автомобили. sun.gif
Като междуградски и международен транспорт ще се ползват влакове, кораби и самолети.
Вярно е, че транспорта ще е малко по-бавен, но най-важното е, че ще можем да стигнем дотам, докъдето искаме да стигнем.
Освен това като няма лични автомобили ще има повече гориво за по-дълго време за земеделската техника, с която се обработва земята и се произвежда храната за цялото човечество.
...
Сега като го написах си дадох сметка, че хората не са толкова разумни и няма да се откажат от автомобилите като превозно средство. dry.gif
Това няма да се случи, докато нефта не свърши окончателно в средата на 21 век и световната икономика не се срине.
Тогава човечеството ще бъде принудено да се откаже от всякакъв превоз основан на нефта.
Най-абсурдното е, че милиарди хора ще умрат от глад, само защото храната не може да бъде произведена, ожъната или доставена до тях. malii.gif
D-rA
Цитат(biggeorge @ 01/09/2018, 00:46) <{POST_SNAPBACK}>
Говоря за това, че личните автомобили като превозно средство са неефективни и с ниско КПД в сравнение с всеки друг транспорт.

Това е повод ако утре спечелиш добра сума от тотото - да си купиш велосипед sunbathing.gif
D-rA
Офроуд с 4 коня и каляска сигурно ще е яко преживяване sunbathing.gif
biggeorge
Това е много добра идея. good.gif
biggeorge
Много ме затрудняваш. rolleyes.gif
Може би ... Светльо Витков.
Но докато не го изпробваме на практика няма как да знаем какъв политик би бил. wink.gif
Макарена
Това е един от основните козове на Борисов. Да не си изкарва мандатите докрай, за да не се налага да се отчита какво е обещал и какво и свършил на практика.
Затова уж се разсърдва, подава оставка, идва служебно правителство с маймуни от БСП, играят един театър за подмяна на областни управители и след това Борисов отново е на власт, оправдавайки се, че заради лошото наследство то служебното правителство, нещата ще са кофти, затова се налага затягане на колани и други непопулярни мерки.

И тъй като у нас вече има повече поданици, отколкото граждани, му се връзват всеки път и го преизбират. Отделно милиционерщината на Цветанов, която директно фалшифицира изборите.
Питето
Цитат(wal @ 31/08/2018, 21:57) <{POST_SNAPBACK}>
... Има неща ,за които политиците нямат вина,пък и те са наши съграждани,такива като нас.Да си ги внасяме ли?!

И вносната стока е калпава, нали си внесохме царе на два пъти и веднъж от вън ни назначиха едни за 45годин — все отнасяхме дървото от към дебелия край... По-скоро трябва да пратим тукашни хора на опит в чужбина и после пак тук. Дори може да наемем една пустиня, и там да пуснем мераклиите за политици да обикалят четири-пет мандата преди да се кандидатират. Хем парламента сам ще се свие до 40-50 депутата, хем тези дето влязат ще са "печени" и "оправни". То, май и за избирател ще трябва да се прави нещо подобно, щото "полага се безплатно" предразполага към хазартен избор, негласуване (което по същество е гласуване за този с най-много гласове, та ако да са само 5 или 8) или просто се разменя срещу кебапче (щото кебапчето има по-висока стойност и гласуващия има файда)...
Ако сами не си организираме щадящ свестен естествен подбор, то естествения подбор ще ни го организира нещадящо.
Питето
А ако пътуваш споделено, освен колан има шанс да имаш и въздушна възглавница, при това новите коли са с няколко и куп още екстри около пасивната защита. Отделно че виждаш колата преди да се качиш, а и цената често е под цената на билета...
Който иска го прави, а който... не му е приоритет си намира оправдание.
Питето
Цитат(biggeorge @ 01/09/2018, 00:46) <{POST_SNAPBACK}>
...
...

Хайде от първото. АКо няма пътуващи, няма да има въобще автомобили и от там абсолютно никакви катастрофи. Ко, нье ли?
Личния автомобил е ефективен, дори повече от градския транспорт, защото е независим от час на тръгване, има пределно близки точки на тръгване и пристигане, има багажник и може да вози няколко човека. Правилния въпрос е: "Защо ефективния личен автомобил не е ефективен в България?" Ми щото няма Юбер и колите се търкалят с по един двама човека вместо пълни, щото сме дребни тарикати и си прецакваме доверието и от там общата файда, щото... (един куп балканщини) които ни съсипват портфейлите.
За пътищата, ако на пътищата няма лични автомобили, парите за поддръжката им ще идват от всеки гражданин, дори през живота си да не се е качвал в автобус. Елементарна икономика бе юнако, проста математика от рода: "Пътя и поддръжката му струват толкоз и толкоз, ха се сетете кой ще ги плати..." (тези въпроси винаги завършват с многоточие, а не с въпросителна).

Мога да дам примери точно за обратното на написаното от теб, при това точно от България.
Когато имахме твърде малко лични автомобили, пътищата се плащаха от всички (т.е. от тези дето нямат автомобили и пътуват с автобуси). Убитите в катастрофи спрямо броя на колите (да не говорим спрямо изминати километри) бяха повече от днешните, обаче не се огласяваше. Иначе постоянно се дърдореше за "акции срещу превишената скорост" (т.е. по-малко но по-опасни). Автобусите бяха препълнени ("натъпкани като в Икарус" е класика от онова време) и отделно от това, горяха нафта (пари и мръсен въздух) дори с по един двама пътника щото нали имат график и си карат по него. Точно в това време пуснаха хората да возят с частните коли (КООП-такситата) и изведнъж се оказа, че частните коли са по-ефективни и евтини от дападжийските таксита, градския и междуградския транспорт. При това бяха Лада, Москвич и тук-там някое Пежо, Рено или каквото там са успели да внесат навремето. Да старички и с голям разход на гориво, и въпреки това по-ефективни.
Та когато достигнеш до някои съкровени идеи, чукни едно търсене в нета да провериш дали тези идеи вече са пробвани някъде и какви са последиците.
Питето
Получаваш каквото си си платил (по един или друг начин), а не каквото искаш. Ето, ти искаш автобус и маршрутка с колани, обаче отказваш да платиш за тях (с по-висока цена, отказ от пътуване ако нямат колани, ровене в нета за споделен транспорт с колани) и съвсем естествено получаваш транспорт без колани.
Като се научиш да плащаш (по някакъв начин, не само с пари) за мераците си, тогава ще има цяла опашка мераклии да ти предлагат каквото искаш и както го искаш, а след време ще стане стандарт и плащането ще намалее драстично.
biggeorge
Това би проработило някъде другаде. rolleyes.gif
В България този номер няма да мине.
Тук няма как обикновените хора да повлияят на средата около тях или на управляващите над тях. wink.gif
Питето
ВЕрно? Ето как "не проработило": Искам да пътувам седнал. В градския автобус ще седна ако имам късмет да има празна седалка, щото никой не е длъжен на никого. Обаче, ако си платя 50стотинки отгоре, ще се кача в маршрутка, в която ще съм седнал, щото нямат право да возят правостоящи. Т.е. ако не се държа като кореняк-балканец и си платя, ще го имам дори тук в България.
За пореден път ти напомням, че преди да мрънкаш за нещо, вземи провери дали нещата са се променили.
Онуфри
Цитат(biggeorge @ 01/09/2018, 02:07) <{POST_SNAPBACK}>
Много ме затрудняваш. rolleyes.gif
Може би ... Светльо Витков.
Но докато не го изпробваме на практика няма как да знаем какъв политик би бил. wink.gif

Малко по прикрит простак от учиндолския!

https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU

w00tbrows.gif
New
Цитат(biggeorge @ 31/08/2018, 17:53) <{POST_SNAPBACK}>
Според мен ако го нямаше превоза с лични автомобили нямаше да има и толкова много катастрофи. wink.gif

Решението е в самоуправляващите се електроавтомобили. Трябва ти транспорт? Викаш го през телефона си и колата цъфва след 2 мин.
biggeorge
Цитат(Питето @ 01/09/2018, 15:00) <{POST_SNAPBACK}>
За пореден път ти напомням, че преди да мрънкаш за нещо, вземи провери дали нещата са се променили.

Нещата не са се променили.
В България никога нищо не се променя. dry.gif
biggeorge
И аз мисля, че Бойко Борисов е простак, но не го казвам директно, нали? rolleyes.gif
Освен това Бойко Борисов ужасно много ми напомня на съучениците ми в 5 клас, които бяха насилници, терористи и хейтъри, но това също не го казвам директно, нали?

Още първият път като го видях през далечната 2001 година не го харесах като човек.
От пръв поглед ми заприлича на мутра и това ме отблъсна тотално.
Настръхвам всеки път като го видя на телевизора.
Имам един приятел, който като го види по телевизията и му показва среден пръст. w00tbrows.gif
Много яко, а? laugh.gif
Представи си ситуацията: Бойко Борисов дава интервю, а някой някъде му показва среден пръст и той нищо не може да направи срещу това. sochi.gif
Много ми е забавно! 406.gif
На теб, Онуфри, не ти ли е забавно?
biggeorge
Не си прав. rolleyes.gif
Калпавият човешки материал е виновен. dry.gif
biggeorge
Не, аз говоря за друго. misli.gif
Масовият градски транспорт е по-ефективен от гледна точка на това, че за единица енергия се превозват повече хора.
Докато в една кола могат да пътуват максимум 5 човека, в обществения транспорт могат да пътуват десетки, стотици или хиляди хора.
И това е по-ефективно, отколкото ако същите тези хора се качат на личен автомобил и пътуват от точка А до точка Б.
Освен това ако няма толкова много участници в движението няма да има и толкова много катастрофи.
Колкото повече променливи вкараш в едно уравнение толкова по-неясно е решението.
За да се реши кардинално проблема с катастрофите, с изчерпването на фосилните горива и замърсяването на околната среда(глобалното затопляне) от уравнението трябва да се премахне автомобилния транспорт.
Просто е - човечеството трябва да жертва личния си комфорт и индивидуализъм в името на една по-голяма цел - оцеляването на вида ни.
Чувствам се като Колумб, Нютон, Дарвин, Айнщайн - току що открих топлата вода! laugh.gif
biggeorge
Не може всички лични автомобили да се заменят с електромобили.
Няма да ни стигнат суровините на планетата.
А и замърсяването няма да намалее.
Вместо замърсяване на атмосферата ще замърсим реките, моретата, океаните и почвите.
Решението е пълен отказ от личен транспорт. wink.gif
Така си мисля аз.
Persian
Цитат(biggeorge @ 01/09/2018, 20:01) <{POST_SNAPBACK}>
Решението е пълен отказ от личен транспорт. wink.gif
Така си мисля аз.

Това е добра идея, но в днешно време не става.
През 70те, когато живеех на село, всички се движеха пеша, с колелета или каруци, но колко е едно село. Два квадрата и половина. smile.gif
Отгоре на това за всички имаше работа и то разнообразна.

Сега положението е друго.
С цел да се разбият семействата и народа да се унищожи, няма нищо по селата, но някои хора са упорити и гледат да оцелеят като не са напуснали къщите си.

Около всеки град има села и от тези села ходят по градовете. Друг е въпроса, че някои градове са на доизживяване, затова и селата са запустели.
Е за това на хората им трябват лични автомобили.
На мен пък ми трябва аеромобил щото все пеша се движа. smile.gif

Не знам при теб как е с движението, но сигурно не е добре, имайки в предвид селяндурите как карат коли, но пък сигурно въздуха е по-чист.
При мен е обратното. Селяндурите в София се стараят да спазват някои работи, но не може да се диша.
Ама това е положението.
Перник, Банкя, Сливница, Костинброд сутрин идват, вечер си отиват.
От другите посоки - други. И така.
На никой не му е приятно да бичи толкова километри.

Питето
Прав си — мрънкачите си мрънкате без промяна. Аз ти давам пример че нещата са се променили към по-хубаво, щото вече и от тебе си зависи какво ще си изберш, ама ти пак си мрънкаш все едно фактите ги няма... абе констатно мрънкане. bg.gif
Питето
Пак ти куца математиката. По-ефективен когато е пълен, обаче като намесиш графика, и се оказва че автобусите не пътуват толкова пълни, че се дублират по някои улици, че е необходимо да смениш два автобуса, пък ако включиш в сметката и времето за придвижване и чакане, щото времето е и пари, плюс времето (астрономическото и метеорологичното) за вървене от и до спирката и се оказва, че не са чак толкова ефективни колкото предполагаш. Пък ако обхванеш и тези дето трябва да стигнат до по-забитите кътчета и може да се изненадаш как това дето си мислиш е коренно различно от реалността. Стана сложно, ама хайде по елементарния начин: КАто е толкова добре с автобуса, тези с колите всичките ли са тъпи та вдлъбнати че не се качват в автобусите, ами си причиняват онова със задръстванията ката ден? Да не би да пропускаш нещо, дето онези в колите го знаят и от там им излиза сметката, въпреки че на пръв поглед би трябвало да са на загуба?
Онуфри
Цитат(biggeorge @ 01/09/2018, 19:11) <{POST_SNAPBACK}>
Нещата не са се променили.
В България никога нищо не се променя. dry.gif

За теб, може би!

prashchai grigorii.gif
Онуфри
Цитат(biggeorge @ 01/09/2018, 19:25) <{POST_SNAPBACK}>
...От пръв поглед ми заприлича на мутра и това ме отблъсна тотално.
Настръхвам всеки път като го видя на телевизора.
….На теб, Онуфри, не ти ли е забавно?

Обсесия?

a4dff7b7.gif
Онуфри
Цитат(biggeorge @ 01/09/2018, 20:01) <{POST_SNAPBACK}>
...Така си мисля аз.

Много мисли, много нещо!
Но, дефектна стока пазар няма …

prashchai grigorii.gif
New

Няма да се заменят всички лични автомобили, едно към едно, защото голяма част от тях ще се окажат ненужни. Едно семейство поддържа повече от една кола, защото човек тръгвайки нанякъде, примерно на работа, няма кой да му върне колата обратно, за да я ползва и друг. Затова се налага всеки да си има кола. Ако, обаче колата се движи сама, тогава тя може да превозва много хора през деня, докато иначе обичайно би стояла на паркинг. Освен това могат да се комбинират няколко пътника да пътуват в една кола, ако имат ежедневно сходно разписание. Ти и човек по пътя ти отивате на работа по едно и също време, до едно и също място. Ползвате една кола.
Плащането може да става през телефона, който е в джоба ти, засича месечно пътуванията ти и парите си ги взимат електронно. Няма разплащане, като в таксита или пък билетчета.
Ако всички МПС-та са самоуправляващи се, инциденти на пътя няма да има.
Автомобилите са ектрически. Разбирай никакви изгорели газове.
D-rA
Цитат(New @ 01/09/2018, 23:08) <{POST_SNAPBACK}>

Какво включваш под самоуправление?
Една машина за да функционира коректно и трябва - безбъгов софтуер, информационна свързаност и куп други фактори извън нея. Което я прави уязвима за "хакване" и удобна за разчистване на сметки с няколко клика... Та как казваш че няма да има инциденти на пътя?

От трагедията на загиналите хора край Своге се хвърлихте в безумни фантасмагории sunbathing.gif
biggeorge
Няма да се заменят всички лични автомобили, едно към едно, защото голяма част от тях ще се окажат ненужни. Едно семейство поддържа повече от една кола, защото човек тръгвайки нанякъде, примерно на работа, няма кой да му върне колата обратно, за да я ползва и друг. Затова се налага всеки да си има кола. Ако, обаче колата се движи сама, тогава тя може да превозва много хора през деня, докато иначе обичайно би стояла на паркинг. Освен това могат да се комбинират няколко пътника да пътуват в една кола, ако имат ежедневно сходно разписание. Ти и човек по пътя ти отивате на работа по едно и също време, до едно и също място. Ползвате една кола.

Не знам как го наричаш ти, но на това му се вика индивидуален обществен транспорт, какъвто е Юбер. a4dff7b7.gif
Автомобилите са ектрически. Разбирай никакви изгорели газове.

Малко вероятно е да няма инциденти.
Просто инцидентите ще са от друг тип - програмно-навигационен.
И това, че един автомобил е електрически не значи, че не се замърсява природата по време на производството и експлоатацията на електромобила.
Нали тези електромобили трябва да се зареждат, а това изисква батерии.
Няма да стигнат всички суровини на света да се направят толкова много батерии.
Да не говорим, че след това тези батерии ще трябва да се рециклират, което е трудно осъществимо.
Електромобилите не са манна небесна.
Както казах единственото икономически изгодно (и екологично) решение на проблема с катастрофите (и на глобалното замърсяване/затопляне) е пълен отказ от автомобилите като превозно средство по целия свят.
Но надали ще се случи, няма политическа и гражданска воля за това. sad.gif
biggeorge
Цитат(Persian @ 01/09/2018, 22:10) <{POST_SNAPBACK}>
Перник, Банкя, Сливница, Костинброд сутрин идват, вечер си отиват.
От другите посоки - други. И така.
На никой не му е приятно да бичи толкова километри.

Ако имаше добре развит обществен транспорт и подходящи условия тези хора нямаше да идват всеки с личния си автомобил до София, а щяха да се возят заедно в автобуси. wink.gif
Shade
Цитат(biggeorge @ 01/09/2018, 20:33) <{POST_SNAPBACK}>
Ако имаше добре развит обществен транспорт и подходящи условия тези хора нямаше да идват всеки с личния си автомобил до София, а щяха да се возят заедно в автобуси. wink.gif

По време на развития социализъм се ходеше на работа с автобус. В час пик хората наистина се "возеха заедно".
В онези години не беше проява на добър вкус всеки ден да се ходи на работа с кола. Само "снобите" го правеха. Колата беше за уйкенда. А истинските достойни колективисти, онези, на които снобизмът беше съвсем чужд, си ползваха колите само по време на годишната отпуска. На мода бяха едни платнища за коли и повечето коли седяха повити като охтичави пред блоковете.
За какво ли изобщо бяха нужни коли: за уйкендите имаше междуградски автобуси, а за годишната отпуска - влакове. Сигурно затова за този излишен разход, купуване на кола, се чакаше ред 10-15 години. Е, вярно, че за най-евтината кола, пърпорещ съветски "Запорожец" с въздушно охлаждане на цена около 40 средни месечни заплати се чакаше само 2-3 години.
Интересно, че по онова време не само колите се повиваха. Имам детски спомен от ходене на гости, когато домакинята развежда гостите си да им покаже апартамена. Повдига една покривка в хола и казва гордо: "Това ни е телевизора". Повига покривки в кухнята с обяснение: "Тук ни е хладилника", "А това ни е радиото". За покривката в спалнята се обяснява: "Това тук ни е шевната машина".
Shade
Цитат(biggeorge @ 01/09/2018, 20:28) <{POST_SNAPBACK}>
Както казах единственото икономически изгодно (и екологично) решение на проблема с катастрофите (и на глобалното замърсяване/затопляне) е пълен отказ от автомобилите като превозно средство по целия свят.

Всъщност икономически най-изгодно е да се върнат конските кабриолети. Дядо ми е ползвал такъв, икономическата и екологична изгода от което е била безусловна. При това допълнително е получавал безплатен оборски тор, продукт жизнено необходим за домашното зеленчукопроизводство.
Питето
Суровините на планетата ни винаги са били недостатъчно спрямо населението през всеки един човешки строй, и въпреки това сме се размножили адекватно, че на всичкото отгоре ставаме все по-независими от случайните фактори около суровините. Всъщност има такова ограничение на суровините (необходимото) и при животните и растенията (територия, сезонност/цикличност, промени в наличието на храна... отваряш кой да е учебник по биология и си припомняш), ама и те не мрънкат по форумите, ами му намират колая.
Питето
А роби от къде? Питам, щото ако нямаш роб дето да се грижи за коня 24/7 срещу едното хранене, то ще трябва да плащаш МРЗ (+нощен труд на смени) на трима коняри за да ти гледат коня 24/7, което поставя конския транспорт в съвсем друга финансово-икономическа светлина. Така де, като ще се сравнява едното с другото, трябва да им сравним и масрафите. Всъщност такова сравнение вече е правено миналия век, и се оказало че ФОРД-Т излизал по-евтино отколкото да поддържаш кон с кабриолет. А у лондонско (преди да изнамерят черните таксита с културните шофьори) имали черни карети с коне, ама пак имали задръствания, а камшиците на кочияшите били доста по-дълги от необходимото за достигане на конете... animatedwink.gif
Питето
Жоре, нали беше чел някаква книга за човешкия фактор в технологиите? Виж там дали не пише за личната срещу обществената файда от някаква технология, и как се намира равновесната точка или най-вече кога една технология става неизползваема. Ако там не го пише, отвори нЕкой учебник по икономика, там 100% ще има едни графики за търсене/предлагане... good.gif
Persian
Каква щеше да е България, ако соцът бе жив

Години след падането на Тодор Живков у нас продължава да се говори за „бай-тошово време“ – една възвеличавана легенда за приказни времена на умерено изобилие, равенство, братство, работа за работниците, любов между хората и кавги между комшии.

Човек може да се наслуша за това колко прекрасни са били онези времена и ако не е живял тогава и не е чел кой знае колко за онези времена, ще остане с впечатлението, че действително е било някаква форма на утопия, над която с топли очи и тежки ръце е бдяло едно голямо ДС. Да, тази последната част най-често я забравят в разказите, но всеки си знае, че я е имало, пише socbg.com.

Какво обаче щеше да стане ако този лидер беше продължил да властва строго над пролетариата и верните другари? Как щеше да изглежда 2018 г. под управлението на БКП и наследниците на Тодор Живков?

Любимият архитектурен стил на българския соц – панелните кутийки, щяха да са основната форма на строителство. Популацията расте, жилищата също, а какъв по-лесен начин да намериш място за всички от това да ги навреш в така познатите сиви блокове. А и си носи посланието – всички са еднакви, всички са равни.

Междувременно всички тези лъскави бизнес сгради щяха да са заменени от държавни ведомства – държавна компания за програмисти, държавна компания за колцентрове, за маркетингови изследвания. Ако си мислите, че сегашната корпоративна среда е суховато място, което те отнема от детските ти мечти, представете си само какъв бегемот ще е това, ако се слее с държавната администрация.

За сметка на това всички ще са наети на работа. Фактът, че самата работа ще се върши с интензивността на петъчен ден в държавната администрация е друга тема. Важното е да кипи труд. Или поне кротко да къкри.

В същото време младежите ще се шляят по хоремагове. Вярно, оттам няма да може да се купи кой знае какво, но ще ги има, а витрините им ще са пълни с лъскави неща… за очите на чужденците, децата на тираджиите и онези от партията.

За сметка на това на самите млади няма да им пука много, защото ще са забили очи в смартфоните си „Правец“, таблетите си „Правец“ или лаптопите си „Правец“. Една марка за всички, за да няма сърдити. Разбира се, те може и да не са чааак толкова бързи, но пък за сметка на това ще издържат на всякакви удари.

А като си вземеш една джаджа, я сменяш след около поне 10-15 години. Хем здрави, хем така или иначе ще ти се наложи да чакаш горе долу толкова, че да ти дойде пак ред за покупка. Но пък машинката ти ще си работи безотказно (с по някой друг удар в земята между другото). А и нали ти стига само да си разцъкваш профила във ВКонтакте, както и останалите руски версии на Snapchat, Twitter, Instagram и т.н.

А има ли интернет (особено ако той е цели 20 мегабита) нещата са супер. Само трябва да внимаваш какво пишеш в социалките, че чичковците от ДС пазят и то много по-добре от родната полиция. Но не си ли отваряш устата за политика и такива работи, всичко е наред. Виж, „Мелодия на годината“ е съвсем безопасна тема.

Там няма да има Криско и Гери-Никол, но пък за сметка на това естрадата ще си има Кристиан Талев и Гергана Николаева Георгиева, гордо взели щафетата от Орлин Горанов и Силвия Кацарова. Самите формати няма да са мръднали кой знае колко от 70-те насам. А някъде тайно по мазетата хора ще слушат нелегално Бийонсе и Джъстин Бийбър.

Телевизията пак ще е само една, с няколко програми, за да може да се наврат всички роднини на големите водещи и режисьори. По тях няма да върви Big Brother, че да не вземат да си помислят нещо зрителите, нито предавания от типа на „Фермата“, защото това така или иначе повечето хора ще си го изпитват и сами на село. За сметка на това „Минута е много“ ще се готви след няколко години да отпразнува 40 години на екран.

Нямаше да има „Игра на тронове“, но и без това една камара хора така или иначе харесват повече руския „Кухня“. Щяхме да си имаме руски супергерои, руски фентъзита и руска фантастика, а от Москва току виж позволят и България да си направи собствени.

Въобще идилия. А най-доброто от страната ще се представя пред света по време на „Знаме на мира“ (под патронажа на Жени Живкова). Да видят всички как в България расте здрава, социалистическа младеж… Докато всичко наоколо си върви бавно и спокойно, донякъде зациклило в средата на 80-те. Петилетка след петилетка…
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 01/09/2018, 22:43) <{POST_SNAPBACK}>
КАто е толкова добре с автобуса, тези с колите всичките ли са тъпи та вдлъбнати че не се качват в автобусите, ами си причиняват онова със задръстванията ката ден? Да не би да пропускаш нещо, дето онези в колите го знаят и от там им излиза сметката, въпреки че на пръв поглед би трябвало да са на загуба?

Ами "тъпи" са някои от тях и то заради егото и навиците си. Не желаят да се возят на автобус, след като имат лека кола. Смятат го за унизително и проява на нисък стандарт на живот. Автобусите според тях са за ученици и пенсионери. Има хора, които години не са ползвали градския транспорт. Донякъде ги разбирам. Кеф цена няма.
New
В Калифорния са пуснали коли на Гугъл, които се самоуправляват. Без волан и педали, за да няма "умна" намеса от страна на пътника. Доколкото знам доста успешно се представят.
New
Знам, Джорджи, че телепортацията е най-идеалния вариант на предвижване, но все още не е въведена, така че трябва да се придържаме към други варианти. Този, за който говоря е далеч по-добър, в сравнение с текущата ситуация.
А супер най-икономически изгодно за природата и против катастрофите е просто да няма хора. По сталински.
Макарена
То и телепортацията ще окепазим. Ще смесим или пресечем няколко квантови потока и Жоржи ще стигне с една цица и без член закъдето е тръгнал. Които ще са в някоя мома. И ето ти драма.
biggeorge
Разликата със съществуващата действителност не е голяма. rolleyes.gif
Живеем в някаква извратена действителност на това, което си публикувал.
Вместо ДС имаме ДАНС и Прокуратурата.
Вместо БСП имаме ГЕРБ и Патриотите.
Вместо една държавна медия имаме много, които са също толкова послушни колкото е и държавната.
И т.н. sad.gif
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.