biggeorge
02/09/2018, 16:17
Тия работи и аз ги помня.
Аз не говоря за това.
Липсата на нефт ще ни принуди да не ползваме автомобили и всякакъв превоз основан на бензин и дизел.
Вместо да чакаме нефта да свърши по-добре да вземем предварителни мерки и да се подготвим.
biggeorge
02/09/2018, 16:19
Знам, Джорджи, че телепортацията е най-идеалния вариант на предвижване, но все още не е въведена, така че трябва да се придържаме към други варианти. Този, за който говоря е далеч по-добър, в сравнение с текущата ситуация.
А супер най-икономически изгодно за природата и против катастрофите е просто да няма хора. По сталински.
Не да няма хора, а да се избавим от зависимостта си към нефта и да променим транспорта и икономиката си.
Така когато свърши нефта няма да бъдем прецакани тотално.
biggeorge
02/09/2018, 16:28
Точно благодарение на тази книга достигнах до извода, че колите са излишните в транспортната схема.
Години наред четох и гледах филми по темата и се опитвах да направя различни варианти за развитието на транспорта и задоволяването на енергийните ни нужди.
Това е единственият вариант, който е най-евтин, най-бърз, най-екологичен и най-здравословен за човечеството.
Има милиарди затлъстели хора, които ако ходят пеша ще отслабнат много бързо.
Всички други възможности са икономически неефективни, скъпи, замърсяващи и опасни за здравето.
biggeorge
02/09/2018, 16:32
Говориш глупости!
Когато суровините свършат и околната среда драстично се промени видовете изчезват.
biggeorge
02/09/2018, 16:38
За единият кеф не си струва да прецакаме цялата планета и оцеляването в дългосрочен план на човечеството.
Цитат
Може би ... Светльо Витков.
Но докато не го изпробваме на практика няма как да знаем какъв политик би бил. wink.gif
Изпробван е вече на практика.Партията му има цели двама общински съветници в СОС, единият ,от които е Св.Витков.И Бюреков го пробвахте,и Митьо Пищова също.Кандидат за президент беше.Азис!Азис защо е забравен?!
А роби от къде?
А, това е друга тема. Тук е даден отговор на нефто-икономичния и екологичния въпроси. Което напомня за един от разказите в Кибериада на Станислав Лем. Ето го:
На Земята се появява грамаден свиреп змей. Където мине, тъпче и бълва огън. Само пепел и руини остават от градовете. Никакви оръжия не могат да го засегнат.
Поставят на най-мощния компютър на планетата задача да намери решение за унищожаване на змея. Суперкомпютърът поема перфолентата с данни за змея, започва да присветва с лампи и да дрънчи с релета, та дори пушек се появява тук-там. След много часове на обработка на информацията изплюва перфолента с алгоритъм за построяване на кибер-змей по модел, аналогичен на оригиналния змей, но два пъти по-голям. Компютърът мигновено се заема с производствената задача на кибер-змея, който да атакува оригиналния змей и да го унищожи.
Разтревожени, учените натракали на супер-компютъра перфолента с въпрос какво ще стане след унищожаването на първия змей, след като кибер-змеят е създаден с копиране модела на унищожителното му поведение. Няма ли кибер-змеят да продължи началната разрушителна мисия на първия змей? Супер-компютърът веднага изплюва отговор, че именно така ще стане, след като в началните условия на задачата не е поставено ограничаващо условие.
Тия работи и аз ги помня.
Аз не говоря за това.
Липсата на нефт ще ни принуди да не ползваме автомобили и всякакъв превоз основан на бензин и дизел.
Вместо да чакаме нефта да свърши по-добре да вземем предварителни мерки и да се подготвим.

Да, да, ясно е за какво говориш. Което звучи доста еднопосочно и праволинейно:
1 - Липсата на нефт срещу индивидуалните автомобили с двигатели с вътрешно горене.
2 - Замърсяващо природата производство на батерии за индивидауални електромобили.
3 - Предложение-панацея: да впрегнем всички ресурси за изграждане и развитие на групов транспорт. Крайно и надеждно решение без алтернатива, точка.
С други думи да приемем за основополагащо условие вечната зависимост електромобил-батерии. Което отхвърля:
1 - Разработка на алтернативни методи за пренасяне на енергия по модела на безжичното зареждане на мобилните телефони.
2 - Разработка на алтернативни екологично чисти източници на енергия, примерно вариант на горивни клетки или студен синтез.
Напомня теорията на един френски професор от края на 19-ти век, която е толкова прецизно дефинирана, че не е оборена и до днес. Той доказва убедително, че не е възможно да бъде създадена летяща машина, по-тежка от въздуха. В изчисленията му са включени теглото на парната машина, водата и въглищата, нужни за да издигнат и поддържат летящата машина във въздуха. Изчисленията доказват, че само собственото тегло на тези безусловно нужни ресурси надвишава неколкократно теглото на минималния полезен товар.
Изводът на професора: да не губим време и ресурси в опити, близки до търсенето на перпетуум-мобиле. Парната машина работи перфектно като двигател на кораби влакове. Това транспортът на бъдещето. Да ивестираме в развитието му!
В Калифорния са пуснали коли на Гугъл, които се самоуправляват. Без волан и педали, за да няма "умна" намеса от страна на пътника. Доколкото знам доста успешно се представят.
Цитат от една от статиите по въпроса
Цитат
Все пак остава законовото изискване самоуправляемите коли да се наблюдават дистанционно от команден център.
Самият факт че тези коли са достъпни през мрежа за данни е предпоставка в масовата им употреба да са достъпни и за злонамерени атаки. Което ще ги направи не по-малко опасни за инциденти с летални изходи.Ако приемем че господ ни е създал с най-съвършенния софтуер - значи и господ е слаб програмист, допускащ твърде много бъгове в действията ни зад волана.
Пак вземи прочети книгата, и дето ти писах прочети внимателно поне един учебник по икономика. Лекия автомобил си има своите предимства пред автобуса и камиона, и тези предимства няма как да ги заместиш. От друга страна, в учебника по икономика е обяснено по елементарен начин, как хората вземат решение коя технология колко да използват, коя да зарежат и към коя да се насочат. Такива щуротии дето "махаме колите щото затлъстелите да вървят пеш за да отслабнат" са... абе и за виц не стават. "Няма кола, няма проблем" не е решение, щото аз колата я купих не щото исках кола, а щото исках возене от тА до тБ с определени условия: Време, независимост, багажник, пътници...
А през соца малко хора имаха автомобили, ама дебелковци си имаше. Още по-зле, някои ползваха служебните коли като лични. Дори на едно място една ръководителка е имала шоьор и камион само за да води и взема детето до детската градина. Да бе, сериозно, камиона само толкова е вървял. Та като почнеш да ограничаваш хората, да си знаеш че няма да ти се получи сметката.
agrippa
03/09/2018, 17:09
....
Както казах единственото икономически изгодно (и екологично) решение на проблема с катастрофите (и на глобалното замърсяване/затопляне) е пълен отказ от автомобилите като превозно средство по целия свят.
Но надали ще се случи, няма политическа и гражданска воля за това.

ОК, ти си се отказал от тях и си стоиш вкъщи. Ама някой друг ти докарва мамбото до дома или поне до магазина. Доставките, пощенските пратки, строителните материали, техниката... Остава да ги убедиш, тия безволни твари, да минат на човешка и животинска тяга. И пак ще стават сакатлъци, сигурно си гледал по филмите как цели кервани се свличат в пропастите.
agrippa
03/09/2018, 17:23
Това, което си описал вече се случва.
Смъртните случаи зачестяват, а нищо не се прави, за да има превенция.
Никакви предварителни мерки не се взимат и крайния резултат е ясен - все по-често имаме ден на национален траур.
Накрая този ден на национален траур ще е ежедневен и целогодишен.

Някъде бях чул, че билетът за транспорта бил и един вд застраховка, в паричния смисъл на думата. Може би към него трябва да има разни обяснения, една страница дребен шрифт, че компанията ще направи всичко възможно вашето пътуване да е удобно и благополучно, но има някаква малка вероятност да не го завършите. Четеш, примаш, подписваш или викаш [ОК] и се качваш с усмивка...
Колите могат и сами (напълно автономно, като асансьорите), обаче адвокатите и съдиите не могат без да има кой да отговаря... като при асансьорите. Проблема е, че накрая трябва да има някой, който да опере пешкира и този някой да контролира какво става за да не се стига до "пране на пешкири".
Всъщност Жорето не е наясно, че хората си купуват придвижване с определени параметри, а не просто леки коли. То и заради това е тръгнал да прави двойно по-голям змей...
agrippa
03/09/2018, 17:40
Ами "тъпи" са някои от тях и то заради егото и навиците си. Не желаят да се возят на автобус, след като имат лека кола. Смятат го за унизително и проява на нисък стандарт на живот. Автобусите според тях са за ученици и пенсионери. Има хора, които години не са ползвали градския транспорт. Донякъде ги разбирам. Кеф цена няма.
Не е само кефа, ами и въпрос на сметка и практичност. Аз като им плащам масрафа на колите, да плащам и за градски транспорт отгоре ми идва вповече. А автобуси или влакове и други просто
няма по времето, по което тръгвам за работа или в посоките които пътешествам. И в града ми болшинството възприема нещата по тоя начин. А в отзвука на фаталните катастрофи с автобуси, тоя начин на придвижване въобще не изглежда безопасен и привлекателен. С колата, в по-голяма степен поне "сам си си виновен", а не шофьора или правителството.
Подкрепяй с примери от историята, щото засега си до "от Искъро, по-дълбоко нема". В коя епоха коя суровина е изчерпана докрай? Въобще коя е тази суровина, дето е изчерпана до край от предците ни и днес се гърчим и изнемогваме щото я няма? Ама посочваш и обясняваш с пример, а не само общи заклинания и емоции.
Thursday Next
04/09/2018, 00:49
Точно така е със споделеното пътуване, да. Но говорехме за автобусните превози.
Не знам да имат команден център.
Ако изобщо Господ съществува, обаче.
Иха, направо ми развинти фантазията, с какви работи може да се снабди човек.
И как точно ползването предимно на обществен транспорт (това, което ти предлагаш, ако не се лъжа) ще помогне за избавянето ни от зависимостта от нефта?
Колите могат и сами (напълно автономно, като асансьорите), обаче адвокатите и съдиите не могат без да има кой да отговаря... като при асансьорите. Проблема е, че накрая трябва да има някой, който да опере пешкира и този някой да контролира какво става за да не се стига до "пране на пешкири".
Няма машина която да може сама. Каквито и действия да са и предназначени. Може да имитира самостоятелност - но само имитация. Всяка машина изпълнява заложена програма - която е създадена от екип човеци. Която програма винаги има бъгове - защото идеален вариант не съществува. Машината няма разум и решенията и се базират на алгоритъм, в който са въведени хиляди ситуации и решения. Не забравяй че няма софтуер без ъпгрейд. И как производителят ще прави ъпгрейда си? Ще изпозлва флашка или подобно за да обикаля всяка кола поотделно или ще ползва мобилна мрежа за данни - сам се сети. И защо следва да се вярва безапелационно на свръхзащитената им мрежа за данни?
За каква самостоятелност на тези автомобили в случая се говори?
rocco_george
05/09/2018, 00:07
Перси,този завой е направо отвратителен,на този участък често стават катастрофи.Вярно,повечето са само с материални щети,но това не означава,че нямаше да се стигне до тази катастрофа.
rocco_george
05/09/2018, 00:18
В последните три години пътувам с междуградски автобусен транспорт и в повечето има колани.Вярно,коланите на автобусите не са като на автомобилите,но като се кача първо оглеждам предните две седалки,за да зная има ли колан и къде точно да го търся.Но много малко са тези,които ползват това предпазно средство.Онзи ден например пътувах по лош за семейството ни повод до Ботевград и ми направи впечатление как шофьорът спазва всички ограничения по пътя.А той в момента на места е в ремонт и вместо в две отделни платна с по две ленти се пътува в едно платно с по една лента в двете посоки.През цялото време на отиване към Ботевград валеше и никак не беше читав пътят,но стигнахме навреме и без проблеми.
biggeorge
05/09/2018, 03:57
Общественият транспорт може да бъде електрифициран много по ефективно от индивидуалния транспорт.
Освен това по-ефективното и по-икономично използване на нефта ще намали потреблението и така той ще стигне за по-дълго време.
Thursday Next
05/09/2018, 09:22
Цитат
Освен това като няма лични автомобили ще има повече гориво за по-дълго време за земеделската техника, с която се обработва земята и се произвежда храната за цялото човечество.
Че какво ти пречи да електрифицираш тракторите и така да гарантираш продоволствената сигурност на населението и без нефт? След като според теб е по-ефективно да се електрифицират автобусите, що не и тракторите? При един разход от около 35/100 сещаш се що парникови газове изхвърлят пък те. А, като си почнал - изколи и кравите, щото те са виновни за около 40 % от метана в атмосферата. А метанът, както знаем, също е парников газ.
Напротив, индивидуалният транспорт може да бъде електрифициран много по-ефективно от обществения. При него държавата няма нужда да се "бърка в джоба" за подмяна на автомобили, понеже хората сами ще го направят. Просто спуска закон, при който налага неимоверен данък на всеки, който ползва бензинов и дизелов автомобил и хората много бързо ще се откажат от колите си.
Машината няма разум ...
А може би точно това е изходът от текущата, убийствена ситуация по пътищата. Колите да се управляват от някой, който няма разум, защото както знаеш по отношение на шофирането често мозъкът ни пречи. Бързаме за някъде, решаваме да прецакаме някого, да се направим на тарикати, неспазвайки правило, повеждаме се по адреналина си и т.н., и т.н. причини за ПТП-та, които със сигурност ще липсват при "умните" коли.
А че няма ситуацията да е идеална на 100% - няма да е. Това всички го знаем. Идеално има само в рая.
Thursday Next
05/09/2018, 14:48
Цитат
При него държавата няма нужда да се "бърка в джоба" за подмяна на автомобили
Ама го прави. Тук ако си взема хибрид, държавата ще ме подпомогне с едни необлагаеми 2 500 евро, а за чисто електрически автомобил - с 5 000.
Е, прави го, защото иска, за стимул, но не е задължително.
Вероятно има предвид изчезването на динозаврите преди 65 милиона години.
Радио Ереван
05/09/2018, 16:43
За единият кеф не си струва да прецакаме цялата планета и оцеляването в дългосрочен план на човечеството.

По принцип не съм привърженик на този вид транспорт, но мисля, че си твърде краен. Съгласен съм обаче, че леката кола трябва да бърка дълбоко в джоба за да се ограничи ползването й, особено в града.
Радио Ереван
05/09/2018, 16:49
Не е само кефа, ами и въпрос на сметка и практичност. Аз като им плащам масрафа на колите, да плащам и за градски транспорт отгоре ми идва вповече. А автобуси или влакове и други просто няма по времето, по което тръгвам за работа или в посоките които пътешествам. И в града ми болшинството възприема нещата по тоя начин. А в отзвука на фаталните катастрофи с автобуси, тоя начин на придвижване въобще не изглежда безопасен и привлекателен. С колата, в по-голяма степен поне "сам си си виновен", а не шофьора или правителството.
От катастрофи с автобуси са загинали много малко хора. По-безопасен транспорт е.
Както вече писах на Жорето, леката кола трябва да бърка дълбоко в джоба на собственика, за да се ограничи ползването й. Би могло да се помисли и за безплатен градски транспорт, който да се финансира от високите данъци на МПС.
Thursday Next
05/09/2018, 17:24
Да бе, просто обяснявам, че има и други видове стимули. На Жорко му дай да размахва пръчка, да забранява, да строява в редичка, да бърка в джоба. А ей на, тука ми бъркат в джоба, за да оставят в него едни пари, ако аз им играя по свирката. Ми нямам възражения. Но виж, ако някой се засили да ми забрани да си ползвам колата, автоматично се прави неизбираем.
Ех, какви пържоли щеше да става от тях!
Thursday Next
05/09/2018, 18:07
Цитат
Нали тези електромобили трябва да се зареждат, а това изисква батерии.
Няма да стигнат всички суровини на света да се направят толкова много батерии.
Нещо не го схванах това: да не би да си останал с впечатлението, че използваните батерии от колите се изхвърлят и заменят с други, като в джобното фенерче?
Почети малко за горивните клетки, може пък да ти вдъхнат надежда постиженията в тази област.
Нали някои от държавите ще въвеждат забрана за ползване на бензинови и дизелови коли. Норвегия беше най-ранно забраняващата май. 2025 г., ако не се лъжа.
Познай къде ще се озоват старите им автомобили.
Alexfield
05/09/2018, 19:38
На същото място, където и сега се озовават старите западни автомобили - в Източна Европа. Т.е. нищо различно от случващото се в момента.
Освен това 2025-та няма да забранят карането на бензинови и дизелови автомобили, а продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили.
Разликата е съществена като между Канада и канализация.
Това добре,ама замисляла ли си се какво би станало ,ако ти щукне с електромобил да си дойдеш до България?!
В Русе откриха това лято цяла една колонка за зареждане на електромобили на пл."Св.Троица" в присъствието на кмета разбира се.И репортаж по местните телевизии имаше.ББ пропусна ,нещо друго откриваше по това време.
Това е положението, щеш не щеш трябва да си пазиш и автомобила.
Thursday Next
05/09/2018, 20:57
Понеже съм се замисляла, затова още не съм си купила. Като се разшири мрежата от зарядни станции, ще си помисля за една теслА.

Щото тука съм лесна - в подземния паркинг на всеки супер има паркоместа с контакти. Но на изток от Виена ситуацията още е друга.
Е, ако само ще забраняват продажбата, работата ще се оттече за поне още десетилетие. Тъкмо се бях притеснила, че Източна Европа няма да насмогне на толкова трошки.
А аз предлагам, да се обложат с нов данък (примерно "данък автобус") всички офиси и работещи в централната градска част. Така де, нали там най-много се оплакват от автомобилите и искат да пътуват с автобуси, та ето начин да си ги платят. Дори може за зелените и сините зони вече да няма отстъпка за автомобилите на живеещите в тях. Таксуват ги на общо основание (който си няма собствен гараж или паркомясто) и кинтите отиват за градски транспорт. Така много бързо задръстванията в централните части на градовете ще изчезнат, въздуха ще е чист... е местните и работещите там пак ще мрънкат заради кинтите, ама то българин ако не мрънка, значи нещо е повредено.
А аз предлагам, да се обложат с нов данък...
Нищо ново под Слънцето. В САЩ са на мода слънчевите панели. Рекламата е: "Слънцето осигурява безплатно електричество и сметката ти за ток пада драстично". Обаче електрическата компания е издействала създаването на закон за облагане собствениците на слънчеви панели с данък, в резултат на което цената на тока за такива скача драстично.
Като се замисля, който политик успее да въведе явен "данък страх" ще направи много за България. Примерно Жорето и другите като него ще си плащат такъв данък за да пътуват на седалка с колан, и въобще ще го има за подобни моменти, когато страха ще може да се таксува, а хората ще могат да си го измерват и да решават сами струва ли си риска. Е, към данъка ще върви и по-несоциално (и по-нетолерантно) отношение към пострадалите без застраховки или недекларираните им и погинали животни, имоти, вещи, но пък това ще прати математиката и статистиката в челната десятка с приоритетни занимания, редом до фейсбука, чалгата, автоджигитството и другите подобни.
Радио Ереван
06/09/2018, 20:30
Нищо ново под Слънцето. В САЩ са на мода слънчевите панели. Рекламата е: "Слънцето осигурява безплатно електричество и сметката ти за ток пада драстично". Обаче електрическата компания е издействала създаването на закон за облагане собствениците на слънчеви панели с данък, в резултат на което цената на тока за такива скача драстично.
Много интересно е да си прецакваш клиентите.
Радио Ереван
06/09/2018, 20:34
А аз предлагам, да се обложат с нов данък (примерно "данък автобус") всички офиси и работещи в централната градска част. Така де, нали там най-много се оплакват от автомобилите и искат да пътуват с автобуси, та ето начин да си ги платят. Дори може за зелените и сините зони вече да няма отстъпка за автомобилите на живеещите в тях. Таксуват ги на общо основание (който си няма собствен гараж или паркомясто) и кинтите отиват за градски транспорт. Така много бързо задръстванията в централните части на градовете ще изчезнат, въздуха ще е чист... е местните и работещите там пак ще мрънкат заради кинтите, ама то българин ако не мрънка, значи нещо е повредено.
Някак си няма да е съвсем справедливо. Аз живея на центъра и ходя пеша на работа, но щом е за общото благо нека да го има. Разбира се, че не трябва да има отстъпка, а ако има тя да е много по-малка. Подкрепям те!
Thursday Next
07/09/2018, 08:15
Познай къде ще се озоват старите им автомобили.

Те па щот сега другаде се озовават.
Една колежка беше в Норвегия миналата година и каза, че има страшно много електромобили по улиците, и като нищо ще си изпълнят целта за 2025-та. И не, не става въпрос за забрани, а за комбинация от стимули и гражданско съзнание. Хората
искат да е така, разбираш ли? Те са готови да си купят по-скъпа кола, ако това означава по-чист въздух.
Радио Ереван
07/09/2018, 11:21
Подкрепяй с примери от историята, щото засега си до "от Искъро, по-дълбоко нема". В коя епоха коя суровина е изчерпана докрай? Въобще коя е тази суровина, дето е изчерпана до край от предците ни и днес се гърчим и изнемогваме щото я няма? Ама посочваш и обясняваш с пример, а не само общи заклинания и емоции.
Няма такава суровина, но рано или късно ще има. Дотогава трябва да се развият нови технологии. Може би това му е тезата.
Ето нещо интересно:
https://profit.bg/svetat/dnes-se-izcherpvat...yata-za-2018-g/
Thursday Next
07/09/2018, 14:18
Цитат
В коя епоха коя суровина е изчерпана докрай?
Ами напримееер ... яйцата от додо са се изчерпали към края на 17-ти век.
И сега цЕл ден се гърчиш щото нЕма обилен заместител на яйцата от Додо ли?
Ще, ще, ще... Дори на редкоземните елементи са им подготвят схема за изобилна доставка от космоса. Няма такава суровина дето е свършила, и живота на хората рязко се е променил. Дори един арабин схвана че суровините не свършват, а технологиите променят света и предупреди своите: "Каменната епоха не е приключила, защото камъните са свършили. По същия начин и петролната епоха ще приключи много преди петролът да свърши." шейх Ахмед Заки Ямани, саудитският министър на нефта. Това още миналия век, мноооого преди Мъск и Тесла.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.