Изобщо не ми се
иска да е така. Знам, че е така. И разсъжденията ми, всъщност са доста практични. Както обикновено, между другото, ако изобщо си успял да ме опознаеш през годините писане тук. Вярата никога не е един от козовете, на които залагам.
Няма връзка между това кой къде работи и колко разбира от психология на човека.

Освен, ако не е психолог, разбира се.

Не само мисълта, насочена към техническото развитие е мисъл. Селските тарикатлъци също са мисъл.
При това доста отганизирана. И тази мисъл, която не е в състояние да бездейства, поради естеството на природата си, ще се впрегне в полезни и практични дейности, а няма да се заеме с броене на звездите. Точно, защото е тарикатска.

Усещам, че трябва да направя едно уточнение. Процентово, разпределението на хората ще е сходно, както и сега. Висшият интелект е ок. 5% от населението на света. Те са хората, които създават новите технологии и идеи в различните сфери на живота. Останалите са изпълнители и лапачи - трудно ми е да ги разделя тях процентово.
Та, ти очевидно изхождаш в разсъжденията си от останалите 95%, които няма да творят, да, но забравяш, че 5-те % все още ще са налични, а няма да се изпарят, само защото стимулът пари е изчезнал. Какви ще ги вършат тези 95% няма никакво значение, тъй като роботите ще изпълняват тяхната работа. Каквото и да правят, ще е все в полза, стига да не вредят. При това вече говорим за общественополезна дейност, а не за лични нужди. Естествено един голям процент от тези 95 нищо няма да правят, но те и сега нищо не правят.
Важно е да сме сигурни, обаче, че 5-те % ще имат стимул да вършат това, което вършат. И като имаме предвид, че тяхното основно оръжие е интелектът им и мисълта им, която и да иска не може да спи, то говорим буквално за хора работохолици. Те тръпнат да си използват мозъка. А работохолиците сами си избират стимули и причини да действат, така че сме шест.

П.П. Когато говоря за промяна на съзнанието, имам предвид промяна, свързана сът страха за "утрешния ден", с "насъщния" и от там "селските тарикатлъци" вече нямат никаква почва за развитие.