Mukaveev
04/10/2018, 20:19
"Сова Харис": Не само младите вече обмислят да напускат
Приблизително всеки четвърти работещ в България обмисля да потърси работа в чужбина, сочат данните от проучване, направено от агенция "Сова Харис"
Това сочат данните от национално представително социологическо проучване "Трудова миграция", направено по поръчка на Фондация "Фридрих Еберт" от агенция "Сова Харис" в периода от 1-8 септември 2018 година.
На въпроса "Обмисляте ли временно или трайно да си потърсите работа в чужбина"
23% отговарят положително, като при тези на възраст от 18-30 години положителните отговори са 32,8 %;
между 31-40 г. - 25,7% ; между 41-50 г. - 20,6%; между 51-64 г. -14,6 %.
"Живеем в мрежово общество, тези хора градят контакти и вече имат изградени такива", коментира Васил Тончев, изпълнителен директор на "Сова Харис".
Той допълни, че около 1/4 от имащите намерение да потърсят работа в чужбина се справят и с езика в страната, в която искат да отидат.
По думите му промяната е, че вече не само младите хора напускат, а напускат всички.
Хората на физическия труд също са в готовност да напуснат страната, допълни той.
Основните причини за търсене на работа в чужбина са по-високото заплащане /95%/, по-добрата социална система /50%/, по-доброто здравеопазване /40%/ и др.
Според 38% от запитаните не биха търсили работа в чужбина, ако получаваха заплата между 1000 и 2000 лв.;
36% - между 2000 и 3000 лв.; 14% - до 1000 лв.; 10% над 3000 лв.
Само 1% заявяват, че няма заплата, която да ги мотивира да останат в България.

Около 25% желаят да останат в чужбина за период до 5 години; около 20% - за период 5-10 г.; 10% над 10 г.; 6% - до пенсиониране; 2% - завинаги; 6% не могат да преценят.
Много голям процент - 34%, са готови да заминат на работа в чужбина без предварително подписан трудов договор.
85% биха потърсили работа в ЕС и само 1% - извън ЕС.
По данни на НСИ от миналата година трудовото население в България е 4 млн. 370 хиляди души.
Да напуснат искат 1 млн. 600 хиляди души,
23%, което прави приблизително всеки четвърти работещ човек, каза изпълнителният директор на "Сова Харис" Васил Тончев.
Според него проблемът е и на политическо ниво - той не вижда политическа сила в България, която може да се ангажира със съществени реформи в страната.
Тончев допълни, че нашият административен апарат е най-тежкият в Европа и това, което в Холандия го правят 20-30 хиляди души, тук го правят 300-400 хиляди души и то не толкова добре и неефективно.
Според прогноза на ООН към 2050 година населението в България ще наброява 5,5 млн. души,
т.е за 40 години населението ще намалее с два милиона, каза Пенчо Хубчев, програмен директор на Фондация "Фридрих Еберт".
Фондация "Фридрих Еберт" се застъпва за значително повишаване на доходите в България, каза Хубчев и допълни, че проучването показва, че именно ниското възнаграждение е основен мотив за трудова миграция.
Не може в България да се плаща по-малко отколкото в Камбоджа,отбеляза Хубчев и допълни, че най-новият доклад на кампанията "Чисти дрехи" сочи, че работещите в Камбоджа получават половината от това, което е необходимо за достоен живот за тях самите и семейството им, а в България - само 10%.
Българите искат и по-добра социална система, и здравеопазване...................................................
Нещо да кажете ?
Тарабас
04/10/2018, 20:30
Българите искат и по-добра социална система, и здравеопазване.[/color]
..................................................
Нещо да кажете ?
Абе май искат по-добра, а искат онази хубавата, безплатната. Едно време сичко беше безплатно! Там са на хората мечтите.
И да си знаете, има разлика между "търсене", и "платежоспособно търсене"... такова, "обмисляне" и "работя в чужбина".
Мисля, че който е искал да замине, вече е заминал. Единствените истински потенциални емигранти са все още ученици.
Thursday Next
05/10/2018, 08:52
Да. Миналата година една приятелка с мъж си се установи окончателно в Мюнхен, и двамата са над 50. Работят си хората, вече се озъртат за по-голямо жилище ... Навиват и сина да дойде като се дипломира. Той следва медицина, ще го прилапат веднага.
Чакам да се появи Кайен да обясни какво е това чудо - 2 милиона паразита вече са навън, още 1 600 000 паразита стягат куфарите ... Че то се оказва, че ние сме нация от паразити, бе! Читав човек не остана. Лоша работа.
Това, което ме шокира е, че тази страна се опразва с прекалено бавни темпове.
krem-karamel
05/10/2018, 15:10
Мисля, че който е искал да замине, вече е заминал. Единствените истински потенциални емигранти са все още ученици.
Не е така. Имам преки наблюдения.
Пазара на труда е много динамичен. Това, че днес имам прилична работа, не е гаранция, че и утре ще е така. Не изключвам вероятността да търся работа навън, нищо, че не съм млада.
Ако Путин иска да намекне, че поне АЕЦ „Белене” да стане, за да защитим интересите си, наистина е сбъркал адреса”
Според Малинов България е „болка” на руския държавен глава заради трите ключови проекта от „Големия шлем” – „Бургас – Александруполис”, „Южен поток” и АЕЦ „Белене”, по които досега няма успешно развитие.
https://www.youtube.com/watch?time_continue...p;v=9GneEVxzCdI
The_Purifier
05/10/2018, 16:58
Туй е някаква центробежна сила.
Като се позамисля, напълно е вероятно да си права. Моето мнение е на база моя опит, но и имигрантите около мен не са представителна извадка. САЩ е доста далечна дестинация, не пристигаш просто с лична карта и мерак за работа, само защото си загубил тази в България. В повечето случаи, доколкото знам хората са емигрирали въпреки приличната работа, която са имали. В моя случай със сигурност е така.
За гурбет питат в проучването, а не за емиграция. Права си че емигрантите са ученици (младите дето учат или не учат) щото за емиграция е хубаво да нямаш много багаж (най-паче "куфари" и "калъпи" в акъла), ама аз мисля, че в темата обсъждаме мераците за гурбет на стари години.
Цитат
Чакам да се появи Кайен да обясни какво е това чудо - 2 милиона паразита вече са навън, още 1 600 000 паразита стягат куфарите ... Че то се оказва, че ние сме нация от паразити, бе! Читав човек не остана. Лоша работа. laughing.gif
Тъй ШЪ я напраЙш ти.Сега пък може да се окаже /според Кайен/ ,че тези ,които сме останали в България сме паразитите.
Мисля че щом заплатите не са повишени по обикновения пазарен механизъм, то това ще стане най-късно с въвеждането на еврото.
Цените на продуктите от п.кошница са сравними с други ЕС—държави, време е да поскъпнат и услугите.
Иначе е тъжно, че повечето българи биха напуснали България за минималния доход в централна Европа т.е. биха напуснали за да са бедни в чужбина.
За ефективността на работата не мога да преценя, никога не съм работила в България.
Общо казано — това явление е нормално. Нагласата на хората е различна.
Моя приятел например никога не би мигрирал в САЩ, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия.
Може би за Сингапур би се съгласил.
А аз тръгвам веднага за горните държави. Даже миналата седмица един партньор търси хора в офиса до Филаделфия за работа, която аз правя от другата страна на океана за същата тая фирма. (кондициите бяха ок, явно това не е по подразбиране за САЩ и само по-големите фирми предлагат това, което в Германия например всеки има)
Моя приятел пък не иска, защото там всеки имал оръжие и било опасно. Отровните животни също са твърде опасни за него, а и това че приятелския кръг ще е надалеч, също е проблем. Иначе много иска да поживее някъде там, но за почивка не му се дават повече от няколкохиляди.
Нали въпросът е "Обмисляте ли временно или трайно да си потърсите работа в чужбина".
Значи включва и двете. Аз коментирам единствено трайната миграция. А за временното - нали знаеш лафа, че временното положение често става постоянно, та и там не е много сигурна работата.
А най-вече постоянното често е временно, щото иначе нямаше да има миграции, били те гурбетчийски, дълготрайни или оконочателни... абе въобще промените щяха да са единични примери, а не статистика. Отделно, че често срещам хора работели дълго в чужбина, които се прибират окончателно, което означава че ще изхарчат натрупаното предимно в България. Та дори дългогодишното гурбетчийство си остава временно, а въпроса е точно за работа, не за преселване и работа. Тънки разлики, но съществени.
Alexfield
06/10/2018, 10:35
Е как! Има бая 30-40 годишни телета, дето все още сучат от кравите-майки.
От гледна точка на вечността е точно така, както казваш. Животът ни, като цяло е временен.
Аз го разглеждам в по-ограничени, времеви отрязъци.
Persian
06/10/2018, 18:56
Това, което ме шокира е, че тази страна се опразва с прекалено бавни темпове.
Да

Трябваше отдавна да се е опразнила, ама

Споко и това ще стане, просто някои сме на доизживяване та позапълваме дупките. След нас ще е изведнъж опразнена
agrippa
07/10/2018, 05:26
Цитат
И аз така.Нищо не казвам обаче за издръжка, пенсия, хонорар, печалба.

Даже и да напуснат тия 25% от трудовата сила, все ще се намери кой да ги замести. Хайде да не драматизираме.
Куп подвеждащи и "новинарски" сравнения:
"Не може в България да се плаща по-малко отколкото в Камбоджа,отбеляза Хубчев и допълни, че най-новият доклад на кампанията "Чисти дрехи" сочи, че работещите в Камбоджа получават половината от това, което е необходимо за достоен живот за тях самите и семейството им, а в България - само 10%."
А какво смятат кабоджанците за "достоен живот"? Щото едно е да искаш семейството ти да не гладува, и съвсем друго е да искаш джипито да те приеме във всеки един момент и да те пренасочи към специализирана болница в рамките на ден на цената на две кутии цигари месечно, а държавата да ти гарантира пенсия и лекарства с огромна отстъпка... Та е много важно да се измерват точно нещата от рода: "достоен живот", "достойна пенсия", "адекватно здравеопазване" и "национално щастие" (със специално министерство на щастието)... ама да се измерват в точните услуги и стоки, а не само с чувствата. В Камбоджа половината от работещите (а какъв е процента на работещи или каква е безработицата някой знае ли без да рови в нета, а?) били доволни, ми що няма наплив на емигранти към Камбоджа като са толкова напред, а? А що не са дали пример с живеещите в немско, там по-зле ли са от камбоджанците или просто няма да е достатъчно "разтърсващо-новинарско". Абе вестникар ли...
agrippa
07/10/2018, 19:06
...
Абе вестникар ли...
Явно по- ги бива в измислянето на статии, отколкото нас – теми за форума. Явно щото им плащат достойно.
Mukaveev
07/10/2018, 21:25
Каквото и да пишат........ няма как да си представим , че сме Швейцария.
Аналога с Камбоджа само може да ни покаже колко далече сме от Швейцария .... например, Нерде Батамбанг, нерде Базел.....
Тури една картинка какво показаха на мераците относно “1:12 – за справедливи възнаграждения”. Ей така, за разнообразие, пък и за размисъл, ако нЕкой се усети.
Тури и едно сравнение на заетите в селското стопанство в Швейцария, България и Камбожда, и давай после да видим в коя държава кое ли ще се смята за "достойно съществуване".
trаnsalp
08/10/2018, 08:22
"Сова Харис": Не само младите вече обмислят да напускат
Приблизително всеки четвърти работещ в България обмисля да потърси работа в чужбина, сочат данните от проучване, направено от агенция "Сова Харис"
Това сочат данните от национално представително социологическо проучване "Трудова миграция", направено по поръчка на Фондация "Фридрих Еберт" от агенция "Сова Харис" в периода от 1-8 септември 2018 година.
На въпроса "Обмисляте ли временно или трайно да си потърсите работа в чужбина"
23% отговарят положително, като при тези на възраст от 18-30 години положителните отговори са 32,8 %;
между 31-40 г. - 25,7% ; между 41-50 г. - 20,6%; между 51-64 г. -14,6 %.
"Живеем в мрежово общество, тези хора градят контакти и вече имат изградени такива", коментира Васил Тончев, изпълнителен директор на "Сова Харис".
Той допълни, че около 1/4 от имащите намерение да потърсят работа в чужбина се справят и с езика в страната, в която искат да отидат.
По думите му промяната е, че вече не само младите хора напускат, а напускат всички.
Хората на физическия труд също са в готовност да напуснат страната, допълни той.
Основните причини за търсене на работа в чужбина са по-високото заплащане /95%/, по-добрата социална система /50%/, по-доброто здравеопазване /40%/ и др.
Според 38% от запитаните не биха търсили работа в чужбина, ако получаваха заплата между 1000 и 2000 лв.;
36% - между 2000 и 3000 лв.; 14% - до 1000 лв.; 10% над 3000 лв.

Около 25% желаят да останат в чужбина за период до 5 години; около 20% - за период 5-10 г.; 10% над 10 г.; 6% - до пенсиониране; 2% - завинаги; 6% не могат да преценят.
Много голям процент - 34%, са готови да заминат на работа в чужбина без предварително подписан трудов договор.
85% биха потърсили работа в ЕС и само 1% - извън ЕС.
По данни на НСИ от миналата година трудовото население в България е 4 млн. 370 хиляди души.
Да напуснат искат 1 млн. 600 хиляди души,
23%, което прави приблизително всеки четвърти работещ човек, каза изпълнителният директор на "Сова Харис" Васил Тончев.
Според него проблемът е и на политическо ниво - той не вижда политическа сила в България, която може да се ангажира със съществени реформи в страната.
Тончев допълни, че нашият административен апарат е най-тежкият в Европа и това, което в Холандия го правят 20-30 хиляди души, тук го правят 300-400 хиляди души и то не толкова добре и неефективно.
Според прогноза на ООН към 2050 година населението в България ще наброява 5,5 млн. души,
т.е за 40 години населението ще намалее с два милиона, каза Пенчо Хубчев, програмен директор на Фондация "Фридрих Еберт".
Фондация "Фридрих Еберт" се застъпва за значително повишаване на доходите в България, каза Хубчев и допълни, че проучването показва, че именно ниското възнаграждение е основен мотив за трудова миграция.
Не може в България да се плаща по-малко отколкото в Камбоджа,отбеляза Хубчев и допълни, че най-новият доклад на кампанията "Чисти дрехи" сочи, че работещите в Камбоджа получават половината от това, което е необходимо за достоен живот за тях самите и семейството им, а в България - само 10%.
Българите искат и по-добра социална система, и здравеопазване...................................................
Нещо да кажете ?
Един приятел живее от 15 години в Испания. Всичко му е легално -осигуровки, здравеопазване. Скоро си счупи много зле ръката в китката. Само че се върна в България да я дооправя. Защо?
Друг приятел в Англия идва тук да си прави зъбите.
Как не разбират, колко хубаво е там здравеопазването?
Аз самият скоро претърпях инцидент с Тир. Отнесе ми вратата, заедно с част от ръката /палеца най-вече/. Отидох в Пирогов 6 часа след удара в насипно състояние беше -стави, кости всичко отвън, макар да се държаха със съдове и тъкани. Един магьосник ми я оправи. Все още не разбирам как се хвана и как проработи. Е, такива лекари имаме тук.
Бай Иван
08/10/2018, 20:41
Няма как да няма такава тенденция.Основно правило в живота е да се следва собствения интерес.Младите днес учат всякакви езици и лесно се интегрират в чужбина.Дъртаците тук ще си умрем неинтегрирани.На времето кандидатствах за поддръжка на електронна машина за производство на пластмасови профили.Техническото описание обаче бе на английски.Т.е. непонятен език.Предложих им да направят превод на документацията,но ...ядец.А, иначе имаха вопиюща нужда от техници.Пък и в национален мащаб собствениците плачат за кадри,но без да влагат някакви усилия за обучение или поне превод.А заплатата с пъти по малка от заплатата на мияч на чинии в белите страни.Мисля .че докато държавата не застави бизнеса да плаща високи заплати,бизнеса няма да си мръдне и пръста за увеличаване на производителността.Една е производителността с лопата и друга с багер.Работника едва ли ще може да си купи багер.
Alexfield
09/10/2018, 07:09
заплатата на мияч на чинии в белите страни / Една е производителността с лопата и друга с багер - Сигурно някой е пропуснал да ти докладва: В белите страни отдавна няма професия мияч на чинии. Бяха заменени от миялни машини.
Работника едва ли ще може да си купи багер. - Познай дали работникът или работодателят е купил миялните машини.
Мисля .че докато държавата не застави бизнеса да плаща високи заплати,бизнеса няма да си мръдне и пръста за увеличаване на производителността. - Тук слагаш каруцата пред коня. Когато държавата започне да урегулира заплати и цени, се стига до дефицит на стоки и калпаво производство. Имаме пресен пример за този феномен е 1944-1989 - как строихме социализЪма.
Пазарният принцип трябва да урегулира заплатите и цените. Държавата трябва само да се грижи само да се спазват правилата и качеството. Работниците да се осигуряват (на цялата заплата, а не частично) а стоките да отговарят на някакви стандарти.
П.П. Уж си за промяна, а пък идеите ти назад към социализЪма те влекат... Защо така?
Бай Иван
09/10/2018, 20:51
Явно не си запознат с миенето на чинии.Да ти обясня как става това.Мияча първо изхвърля отпадъците удряйки по една гъба на чиниите,след което ги слага в миялната.След това ги взема и ги подсушава,а в някои случаи и ги обработва с препарат за лъскавост,след което ги нарежда на стелажа.
А, колкото до регулацията на заплатите,сещаш ли се как го направиха румънците?Изглежда румънците все още ги влече към Чаушеску.
Като те чета, се чудя от кой век идваш
Още веднъж — минималната почасова заплата е твърде скъпа за да има персонал за “ миене на чинии”. (сега извади поуката от всяка дума в това изречение)
п.п. Много се кефя, когато някой нахлуе в кухнята на работа и ме пита какво правя — докато си наливам кафе. Веднага отговарям — Не виждаш ли?! Върша си работата
Обичам кафе, други излизат да пушат, а аз сърбам от чашата.
Горския
09/10/2018, 21:49
Явно не си запознат с миенето на чинии.
Бай Иване, ти явно никога не си мил чинии - "индустриално" имам предвид - и явно нямаш понятие какво е това.
Аз съм мил чинии. Не, не във Франция, в София, в студентския стол. Не, не в мензата - във стола на физическия факултет. В продължение на ... три (3) години, за да преживеем - аз и брат ми, ученик в химическия техникум.
Там миячни машини нямаше - имаше два (2) бака - в първия, мръсните чинии, във втория ги плакнехме.
Това в белите държави, както ги наричаш, го няма от дълго време
Та извинявай, ама не говори за неща, които не познаваш;
[...
П.П. Уж си за промяна, а пък идеите ти назад към социализЪма те влекат... Защо така?
Обратното е — социализма се възползва от страховете на хората за "ще има ли папо днес, а папо утре?", даде им гаранция за котлова храна всеки ден за да се закрепи стабилно на власт, и от там хората у нашенско очакват някой да продължава да се грижи за утрешния им ден. И да знаеш, че този страх идва от преди човека да стане човек, на него дължим идеята за камъка, копието и лъка, за животновъдството и земеделието, за религиите, науката, селекцията на породи, видове, ГМО-то, различните видове обществени строеве и дори ББД... Та Бай Иван си е точно на мястото и обмисля точно неща, които тормозят всеки човек по света. Е, добре де, повечето хора през повечето време, щото нЕкои отделни индивиди са преминали етапа "как да се нахраним?" и са на етап "защо се храним?", а трети са го докарали дори до "къде ще обядваме?", но въпреки това трябва да се съобразяваме с тези от първия етап, щото те са огромното мнозинство и дори имат право да гласуват.
Като се замисля, работата в чужбинско няма да доведе до втория етап, а просто ще даде по-лесен отговор на първия въпрос.
Цитат
Там миячни машини нямаше - имаше два (2) бака - в първия, мръсните чинии, във втория ги плакнехме.
Тази технология беше разработена в казармата, ама за там беше простено.
Сега като си помисля ,че ми се е налагало да обядвам в студентския стол!!
Не си от Габрово, щото щеше да си доволен, че са си поели мазнината отпреди, а не от твоята манджа.
Alexfield
10/10/2018, 11:30
...Та Бай Иван си е точно на мястото и обмисля точно неща, които тормозят всеки човек по света...
Някак не успя да ме убедиш, че концепцията "държавата трябва да накара бизнеса да плаща високи заплати" е правилна. Затова продължавам да смятам, че мислите на Бай Иван не са си на мястото.
Къде съм писал че е правилна? ПИсах от къде идва мерака за такава концепция, както и какво е приложението И и колко силно ни е заложен стремежа към сигурност, а не че е правилна. Между другото, тази концепция "гарантирано папо" може да се насочва и в много посоки, та мисли за нея като за мощен инструмент, а не толкова като за правилна/неправилна. Примерно да се обвърже получаването на ББД (гарантирано папо) с липсата на право на глас. Ха върви купувай вот, срещу кебапчета и петдесетолевки.
Thursday Next
10/10/2018, 13:19
Цитат
Примерно да се обвърже получаването на ББД (гарантирано папо) с липсата на право на глас.
Недей така. Накрая ще останат само олигарсите да гласуват.

А то и това не е работа.
Преувеличавам, де, но макар също да виждам изкушението на подобен модел, смятам, че да се върви към него е рисковано. Освен това я си представи следната ситуация - въвежда се ББД, половината си продават правото на глас срещу него, а другата половина, която плаща масрафа, след време си гласува за партия, която да премахне ББД. Бунтове, безредици, разцепление в обществото ... Отделно, че задълбочаването на синдрома на зависимост не е полезно за никого. Като ония мацки с жирафските шии в Бенин, нали се сещаш ...
...и като се премахне ББД-то, онези дето не са гласували отново почват да гласуват, а популистите ги яхват веднага с "достойна пенсия" и "достойни социални помощи" като по този начин разкатават фамилията на "гъбарите" и тези дето са гласували да се махне ББД-то. Предполагам, че ако си вадиш хляба с труд, а не да го получаваш наготово през някое социално папо, ще "стоплиш" че не трябва да се махне ББД-то, а само да се държи в поносими граници. Аз лично бих плащал добре за ББД, ако ще гласувам и определям размера и начина на отпускането му, а тези дето го ползват да нямат право на глас относно вдигане на данъците или за разходопокривна схема на финансирането му. Някак си трябва тези дето допринасят за обществото, да имат право на глас в обществото, а тези дето са на обществената ясла да преживят и да не пречат.
Абе, ...амин.
Alexfield
10/10/2018, 17:07
Концепцията ББД срещу отнемане на правото на глас ми се струва интересна.
….
Та извинявай, ама не говори за неща, които не познаваш;
И ти извинявай, но не можеш да отнемеш на човека хобито !
Бай Иван
10/10/2018, 18:30
Отлична логика.Идвам от миналия век,и мияч на чинии е образно казано.Естествено че това не е единственото му занимание.Мият се тави ,казани ,скари и т.н.,включително и /незаконно/чистач на продукти.
Бай Иван
10/10/2018, 18:35
Тези думи требаше да ги адресираш до Алексфелд.По същата метода съм мил чинии в казармата.По о/о 1000 чинии на ядене.
Бай Иван
10/10/2018, 19:10
Всяко нещо с времето си.И в семейството скандалите започват когато нема пари,камо ли в национален план.Бъдещето е в роботиката,придружена от масова безработица.Да помислим от къде сме тръгнали в производството къде сме сега и какво ни очаква.Не знам дали съм от миналия век или от бъдещия,но ключа за бараката е в ефективното производство т.е. роботизираното.Призива ми към работодателите е да въвеждат именно такива производства,за да могат да осигуряват високи заплати и данъци./за създаващата се безработица./Е да но инвестициите в тази посока създават дискомфорт /макар и временен/за работодателя.Затова и нещата не вървят ,и живеем като при соца.
Уважавам усилието ти да излезеш от тази безумна релса, в която се вкара.
Сега остава да отгатнеш каква роля има държавата в цялата история.
п.п. Жокер — аз като искам повишение, не пиша писмо до госпожа Меркел.
Предполагам че ти се оплакваш при държавните служители, вместо при работодателя. Затова не ти се получава
Thursday Next
10/10/2018, 19:24
Явно ти пък не си запознат със Запада. Отдавна вече няма длъжност мияч на чинии. В кухнята на всеки ресторант има по няколко кухненски работници, които имат един куп задачи, само една малка част от тях включва зареждането на миялната. В по-малките ресторанти всички работещи се редуват, който няма друга задача към момента, поема това. Виждала съм го нееднократно с очите си. Никой няма да ти държи някого на заплата и да го осигурява само за да изсипва отпадъците и да пуска и спира миялната. Смешно е просто.
Thursday Next
10/10/2018, 19:26
Аз ще си сипя едно вино и ще седна ей тук до тебе, да си помечтаем мълчаливо заедно.
Пфф, значи да има равни и по-равни, ахм?!
Истински гений си! *иронично*
Да се въведе и поименната пенсия. Старицата, която може да пече най—вкусната баница и пача, ще почучава най-голяма пенсия.
А старецът, сдухал се от бачкане и му хлопат дъските от десетилетен продължителен стрес на работа, ще получава най-малка или никаква пенсия, защото другите не ги кефи.
Ам!? Какво ще кажеш?!
А като ти попреминат емоциите и превключиш на логика изглежда напротив, а? Няма кефи/некефи, ами си има варианти на избора пред всеки и съответните последици. Даваш за да получиш. Който смята че салама е по-важен от свободата му се предоставя гарантирано салам и нЕма да гласува (щото нали свободата и тази на избора му е през салама), а който смята че свободата е над всеки салам, ще плаща за определено количество салам за негласуващи, но пък неговия глас ще тежи повече. Всеки получава каквото иска, и всеки си плаща по някакъв начин за полученото, при това всеки може да си промени избора за следващия период. Ако виждаш някъде нещо несправедливо ти си знаеш, ама аз пък вижда един обществен подбор, който да замени естествения подбор при това без крайностите. Така де, толкоз векове развитие на обществени системи и технологии, трябва да минем още по-напред.
Това е социална несправедливост.
В Европа не се среща. В Индия и подобни държави, където има човек, по-човек, най-човек и гражданин, по-гражданин, най-гражданин.
Alexfield
10/10/2018, 21:01
Дорбре, обясни кое му е социално несправедливото? Предоставят ти ББД срещу отказът ти от гласуване. Ако не ти е важно да гласуваш, защо да не вземаш за това едни сигурни кинти на месец?
....Бъдещето е в роботиката,придружена от масова безработица....
По-миналия век, възлагали такива надежди на машините, после ги възлагали на химията, на ГМО-то, днес ги възлагаш на роботиката... Ама ядец, щото системата е по-сложна и изисква повече от едното "по-ефективно производство на блага". Трябва някак да се плаща за тези блага, трябва да си създадем някакъв вид нежен обществен подбор за да не се върнем рязко към грубия естествен.
Thursday Next
11/10/2018, 08:39
Това е социална несправедливост.
Но пък е свободен избор на всеки. Няма несправедливост за този, който сам я е пожелал. Ако никой не те заставя, а избираш сам, не е несправедливо. Да ти кажа, от години гледам мили родни картинки и си мисля, че трябва малко шокова терапия, за да бъде обяснена на много хора корелацията избор-лична отговорност.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.