Какво мислите за тези протести? Назрял ли е момента за нови отношения в Европейския съюз? Накъде върви светът, Ъ?
Питето
03/12/2018, 17:55
Няма ново, има ненаучена история. За тези от снимката е собствената им история. Мисля си, че ако наистина запишем в конституцията си, че образованието е задължително, много бързо ще догоним водещите европейски държави.
Thursday Next
03/12/2018, 19:54
Цитат
Назрял ли е момента за нови отношения в Европейския съюз?
Задето на французите им вдигнаха данъка върху горивата? Какво общо имат двете?
evanka
03/12/2018, 20:03
На средната класа в Европа ѝ писна да плаща за Глобалното затопляне и за мигрантите. Хората изпитват носталгия по някакви времена преди 30-40г, в които са били по-богати.
Дали ще се промени нещо? Едва ли. Политическите структури са добре оформени конституционно и всяка промяна на този етап е немислима.
Във Франция бензина поевтиня драстично, но твърде късно, през това време назря революционна обстановка. А за тези погроми от снимките, вина има и полицията, защото обгазява превантивно и ядосва и обикновени хора. Сред арестуваните има и свестни граждани като университетски преподавател и подобни. А днес видях клипове от ученическа манифестация, където децата първо бяха обгазени и докато бягаха, полицаите хвърляха по тях в гръб гранати за борба с безредици. Такова нещо ако падне във врата на някой, може да го убие. Та мисля, че стигнаха точка на необръщение.
Дали българските жилетки ще постигнат нещо, не знам. Студа може да ги разколебае.
c@t
03/12/2018, 20:09
Слез за малко от частния си облак Френските жилетки нямат нищо общо с Европейския съюз, още по-малко със света
Във държава като Франция (експорт на военна техника + собствено ползване) хората имат повече страх от края на месеца, отколкото страх от края на света .
Тия жилетки ги има навсякъде. Ако добре помня, в България се наричат “футболни запалянковци” , в Германия, а и Франция са просто анархични наивни групи, които нямат дефинирана идея (която да не противоречи сама на себе си).
Преди малко моя приятел се вайка че ще получава малка пенсия (пратили му разпечатка, а той сега е на 36г ) Аз пък като разгънах последната разпечатка за ноември, той се ококори, че съм платила над 2300,00 € удръжки. (на мен това отдавна не ми прави впечатление в тая робинхудска държава, затова се чудя на французите)
The_Purifier
03/12/2018, 20:21
Не се различават особено от всички протести преди това. Обединени от общото усещане, че нещо не е наред, но разединени в идеи, концепции, начини на изразяване на недоволството и т.н. Дайте им време и ще се кротнат.
Машала! Машала! Само да уточним, че днес малко съм се схванал: Това при 20% данък или при 40% данък?
wal
04/12/2018, 11:06
Цитат
Какво мислите за тези протести?
Обикновен вандализъм.
iridium
04/12/2018, 17:23
Събитията свързани с *Жълтите Жилетки* са съвсем различни от предишните протести и манифестации във Франция (като събитията през маи 1968 или разните стачки водени от синдикатите примерно...).
И актуалният президент и неговата клика нещо не загряват, че става дума за страхотен разрив на доверието на средната класа спрямо управлението на страната. Явно средната класа е подложена от около 30 години на системно и методично облагане/таксуване, което днес приема форма на *пребъркване на джобовете* и преминава всякакви граници. Пребъркват джобовете на средната класа тъи като на бедните няма какво да вземат, а на супер заможните не могат да ги достигнат тъи като се използват специaлни фискални формули и монтажи за избягване/силно редуциране на данъци.
А днешната държава има все повече нужда от пари : за поддържане на безброини (ненужни) чиновнически постове, за издържане на все повече нахлуващи *мигранти* от третия и четвъртия свят, на които трябва да се осигури качествен живот... А и актуалният Президент Макрон (+ и Министър Председателят му) допуснаха груба грешла в началото на навдигането на Жълтите жилетки и се отнесоха с безразличие, граничещо с презрение към средните класи французи, които де факто издържат държавата, финансират щедро прищевките и догмите и'...
wal
04/12/2018, 20:12
Средствата ,които използва тази според теб средна класа са варварски. А Макрон се оказа слаб президент ,бързо се огъна.
Тарабас
04/12/2018, 20:51
Протестират, защото били вдигнали цените на това или онова или заради данъци? Комунисти има навсякъде.
c@t
04/12/2018, 21:20
В Германия става дума за прогресивен данък. За инфо — аз съм сама с 1 цяло дете т.е. Класа 2 (обикновено на родител се полага по 0,5от детето, но тъйкато бащата не ползва предимствата си в България (защото не е измислен закона там) аз имам цялото дете.
Най—много се ядосвам за женските квоти в лидерските позиции и за уж олекотяване на данъците за самотни родители. А аз всяка година трябва да доплащам пари на финансовата служба, защото малко данъци ми взимат.
За пари за социално слабите съм съгласна, но това да взимат на сам родител толкова данъци, направо полудявам. По-добре да ги дам на някой който се нуждае, отколкото на фискуса.
ето тук всеки може да смята данъците (има много такива сайтове)
Накрая ще взема да се омъжа, от тая данъчна класа в моя случай няма много смисъл. ама първо трябва да измисля защо ми е да се омъжвам п.п. махнах камарата към която съм и данъчните нр. не са полазани, ама горе долу това е положението.
Иридиум е общо взето права, а средната класа гледа съпричастно на безредиците.
Една вметка — най-скъпи са военните, а в момента безработицата е ниска, навсякъде се търси работна ръка.
Издръжката на един безработен местен не е много, един работещ от средната класа може да плати с данъците си за няколко безработни калпака. За бежанците е още-по малко.
Така че социалната система не е проблема, а по-скоро разпределянето на бюджета. Да не започвам със смешните пенсии, кога ли ще ги махнат. Здравните каси пак, за поредна година са с прилив.
Средствата ,които използва тази според теб средна класа са варварски. А Макрон се оказа слаб президент ,бързо се огъна.
To и аз си мислех така първите дни. От къде на къде ще ме блокират по пътя, няма бензин когато ми потрябва...ограничават ми свободите. Но управляващите се оказаха много нагли. Забраняват манифистации по Шанз Елизе, като че ли този булевард е на някой си и трябва да се пазят тузарските ресторанти и апартаментите, където отсядат отбрани люде и те не трябва да бъдат безпокоени. На народ, който се е борил за равенство м/у хората и отмяна на привилегиите, тези неща му идват трудни за преглъщане.
Полицията уж била там да пази манифестиращите (неясно от кого), а се оказва, че първи започват агресивните действия. Ако бяха оставили хората да се пошматкат по булеварда няколко часа без полиция, всичко можеше да приключи само с няколко счупени стъкла. Като нямат предизвикателства, вандалите не вилнеят много, но като се изправят с/у полиция, кръвта им започва да кипи.
В Монпелие 80 годишна баба била убита от полицейска пиратка докато си затваряла кепенците. В нашия град младеж е в кома с тежка мозъчна травма от такава полицейска пиратка, при положение, че няма никакви щети и счупени витрини. Вандализма е от страна на полицията. И ако Макрон се отърве с едно разпускане на Парламента, ще е добре.
Така че социалната система не е проблема, а по-скоро разпределянето на бюджета. Да не започвам със смешните пенсии, кога ли ще ги махнат. Здравните каси пак, за поредна година са с прилив.
Пенсионната им с-ма е също толкова несправедлива, колкото и останалото. Някои, продавали билети в железниците, пенсионирани на 55г с 3500 евро пенсия мрънкат, че им увеличили тякаква такса с 15 евро и това им намалило драстично покупателната способност. Други трябва да живеят с минимума от 700 евро.
c@t
05/12/2018, 00:17
Всеки колкото изкарвал, това е нормално.
Мисълта ми беше, че тия пари за държавна пенсия, които ми удържат всеки месец, аз самата бих ги вложила много по-рентабилно отколкото държавата.
Има много предимства да се махне държавната пенсия. Поне за минимум 3000€/месец бруто.
За останалите да остава, тъй като ако са под тая граница, са обречени на социална пенсия. (т.е. да им е осигурен минимума, защото вероятността да не се осигуряват доброволно е голяма)
Това разбира се е много общо написано, ако беше толкова лесно, да е станало факт. Има много недодялкани неща, но в последните дни като метях новините, ми направи впечатление че на някои кандидат заместници на Меркел им се върти подобна (още по-ненодялана) мисъл в главата.
Мисълта ми беше, че тия пари за държавна пенсия, които ми удържат всеки месец, аз самата бих ги вложила много по-рентабилно отколкото държавата.
Има много предимства да се махне държавната пенсия. Поне за минимум 3000€/месец бруто.
За останалите да остава, тъй като ако са под тая граница, са обречени на социална пенсия. (т.е. да им е осигурен минимума, защото вероятността да не се осигуряват доброволно е голяма)
Това разбира се е много общо написано, ако беше толкова лесно, да е станало факт. Има много недодялкани неща, но в последните дни като метях новините, ми направи впечатление че на някои кандидат заместници на Меркел им се върти подобна (още по-ненодялана) мисъл в главата.
Това, което ти удържат за пенсия месечно е 50-60 евро. Не знам в какво би вложила рентабилно такава дребна сума така че да ти е финансово удобно след 30-40 години? Инфлацията ще ги глътне много бързо.
c@t
05/12/2018, 10:04
Месечната ми удръжка за държавна пенсия е почти 600,00 €.
Тия пари бих ги вложила всеки месец в сигурни крауд инвестинг с малка лихва от 5% р.а. (сигурните са по толкова, несигурните са с повече лихва) Също бих купила в следващия месец опционни ценни книжа, сертификати и всичко печелившо, което ми попадне. Бих ги търгувала 2 седмици, като сумата би нарастнала многократно. На следващия месец бих започнала да разнообразявам със същото в браншите.
За тая акция бих ползвала най-много 50.000,00 €, всичко отгоре бих разпределила в крауд инвестинг, но до 300.000 или 400.000,- €
Всичко отгоре изисква друга, допълнителна стратегия. Например участие във концерни.
Това всъщност правя и сега, само не знам за какво ми взимат 600 € всеки месец. За да имам скъпо стрували джобни като стана пенсионерка ли?
c@t
05/12/2018, 11:28
Апропо военни и мегарезерви при държавнозадължителните здравни осигуровки (ако мога така да ги нарека)
Отварям новините докатопия кафе, а кучето хърка и се чуди защо е толкова шумно днес унас и не е само.
Милиарди в излишък от удръжките, а военните експорти все намират начин да заобиколят закона.
Месечната ми удръжка за държавна пенсия е почти 600,00 €.
Тия пари бих ги вложила всеки месец в сигурни крауд инвестинг с малка лихва от 5% р.а. (сигурните са по толкова, несигурните са с повече лихва) Също бих купила в следващия месец опционни ценни книжа, сертификати и всичко печелившо, което ми попадне. Бих ги търгувала 2 седмици, като сумата би нарастнала многократно. На следващия месец бих започнала да разнообразявам със същото в браншите.
За тая акция бих ползвала най-много 50.000,00 €, всичко отгоре бих разпределила в крауд инвестинг, но до 300.000 или 400.000,- €
Всичко отгоре изисква друга, допълнителна стратегия. Например участие във концерни.
Това всъщност правя и сега, само не знам за какво ми взимат 600 € всеки месец. За да имам скъпо стрували джобни като стана пенсионерка ли?
На мен ли ми куцат сметките, но пенсионната вноска 3,15% от една средно нормална заплата от 2000 евро е по-близо до 60 евро, отколкото до 600. Освен ако месечната ти заплата не е 20 бона, но тогава едва ли си опряла до някакви си 600 евро.
c@t
05/12/2018, 11:59
Аз не съм ученичка, за да изкарвам 2000 € / месец. С тая заплата човек е обречен на социална пенсия на старини.
Общата пенсионна осигуровка в момента за Германия е 18,6 % обща и 24,7% в кнапшафт в рамките на законно зададена горна граница (даже не е на база на цялата брута заплата)
Аз не съм ученичка, за да изкарвам 2000 € / месец. С тая заплата човек е обречен на социална пенсия на старини.
Общата пенсионна осигуровка в момента за Германия е 18,6 % обща и 24,7% в кнапшафт в рамките на законно зададена горна граница (даже не е на база на цялата брута заплата)
ОК - ти си в Германия. Понеже писа доста осведомено за ситуацията във Франция, помислих, че ми говориш за френския социум
Наистина ли учениците в Германия изкарват 2000 евро? Ако е така, да пращам моите да учат там
ПП Понеже любопитството ме зачовърка, проверих и се оказа че социалните удръжки за сметка на работещия са 22% във Франция и 21% в Германия. На удръжките на работодателите са почти 2 пъти по-ниски в Германия и затова и заплатите са по-високи. Но 600 евро идващи от тези 21% са пак доста мистериозни, защото в тях имаш не само пенсионна вноска, но и други такси.
c@t
05/12/2018, 12:36
Да, като издържат изпитите след училище (на по 20г са) започват със средно 2200,00€ / месец.
Иначе мисля че стана ясно защо във Франция хората са недоволни, че майката държава не ги кърми достатъчно.
Явно ставките са прекалено ниски. Същото важи и за България.
Като искате да имате висока държавна пенсия и социално слабите да са добре осигурени — плащайте данъци.
Ако мислите че държавата харчи прекалено много за оръжия — тогава вече се излиза на улицата, защотопознайте от къде идват парите.
Да, като издържат изпитите след училище (на по 20г са) започват със средно 2200,00€ / месец.
Иначе мисля че стана ясно защо във Франция хората са недоволни, че майката държава не ги кърми достатъчно.
Моите племеници са в Германия, и никой не взема толкова. Единия дори е на 900 евро на месец. Заплата каквато споменаваш може би е валидна за младежи с техническо образование, които започват работа в производството. Но не всички имат този "шанс".
Хората във Франция не искат да им вадят душата с толкова данъци, които не е ясно за какво точно се ползват. Някои от тези такси се връщат при по-бедните, но има една голяма прослойка, която е твърде богата за да получава помощи и твърде бедна за да живее добре. Живота във Франция е доста по-скъп от германския. Това също е парадоксално.
iridium
05/12/2018, 15:51
Ако имаш предвид сцените на чупене и горене, те са причинени от банди, които нямат нищо общо с миррите френски граждани, излезли на манифестацията. Става дума за банди идващи от предградята на Париж принципно, които се възползват от всяко подобно събитие, за да трошат и крадат от разрушените магазини. Полицията си ги знае много добре, но не ги закачаше онзи ден повреме на дефилето, а ги остави да си деистват именно с надежда да има зрелищни сцени и така да се настрои общественото мнение срещу жълтите ... Полицаите бяха инструктирани да се настървяват срещу мирните жълти и да оставят на мира бандите на рушителите.
Иначе Макрон няма мащаба за поста, на които е избран. Французите го избраха, защото Hе посмяха да гласуват за Националния Фронт. А тои предваритерно елиминира фаворита (François Fillon), като предаде на пресата какви суми бил получавал François Fillon, които са си законно получени пари, но все пак целта беше да подбуди възмущение сред французите...За съжалени, успя да ги възмути : и изключително силен, способен и пълноценен съперник бе елиминиран. Бих казала по много долен начин го елиминира
c@t
05/12/2018, 17:11
Този с 900 € вероятно е някой, който работи почасово в някой склад и чрез фирма-посредник, която получава част от заработените пари. Иначе не мога да се сетя кой получава такава заплата.
Или пък е още в обучение (ако е на 18-19г), практикант.
Социалните професиине не са добре платени, а търсенето на песонал е голямо.
Например обучението на детска възпитателка е едно от малкото, което не е платено — трае 3 години, през които си на издръжка на мама и тате.
Останалите обучаващи се получават “заплата” от 400-500+ € . Пак живеят при мама и тате, ама поне изкарват джобните си.
Моята дъщеря май към нещо социално се е ориентирала, ама тя сменя решенията си бързо. Миналата година беше технически ориентирана. Каквото и да учи, все ще й се налага да живее унас, ако не я изхвърлим. Жилищата в нашия град, а и въобще където човек има шанс за добра работа, са много скъпи, дори и наемите.
Храната, дрехите, консумативите са евтини. (от почивката с България нищо не купувам, лошо качество и скъпо)
Чудя се, французите не са ли регистрирали че малкото данъци, които плащат не са за тяхото осигуряване, а за военна разруха?!
Ако в новините прочета, че на Меркел служебната кола е издала духа на пътя, няма да се учудя, както стария й самолет, който не можа да я транспортира отвъд океана Да не говорим за старата ни военна техника, кривипушки, нелетящи вертолети... Това е малко странно за една индустриална нация, но пък точно тия неща ги намирам за ок, че са така.
Обаче виждаш ли, ако стане напечено в Сирия, френските самолети първи са там.
Този с 900 € вероятно е някой, който работи почасово в някой склад и чрез фирма-посредник, която получава част от заработените пари. Иначе не мога да се сетя кой получава такава заплата.
Или пък е още в обучение (ако е на 18-19г), практикант.
Социалните професиине не са добре платени, а търсенето на песонал е голямо.
Например обучението на детска възпитателка е едно от малкото, което не е платено — трае 3 години, през които си на издръжка на мама и тате.
Останалите обучаващи се получават “заплата” от 400-500+ € . Пак живеят при мама и тате, ама поне изкарват джобните си.
Моята дъщеря май към нещо социално се е ориентирала, ама тя сменя решенията си бързо. Миналата година беше технически ориентирана. Каквото и да учи, все ще й се налага да живее унас, ако не я изхвърлим. Жилищата в нашия град, а и въобще където човек има шанс за добра работа, са много скъпи, дори и наемите.
Храната, дрехите, консумативите са евтини. (от почивката с България нищо не купувам, лошо качество и скъпо)
Чудя се, французите не са ли регистрирали че малкото данъци, които плащат не са за тяхото осигуряване, а за военна разруха?!
Ако в новините прочета, че на Меркел служебната кола е издала духа на пътя, няма да се учудя, както стария й самолет, който не можа да я транспортира отвъд океана Да не говорим за старата ни военна техника, кривипушки, нелетящи вертолети... Това е малко странно за една индустриална нация, но пък точно тия неща ги намирам за ок, че са така.
Обаче виждаш ли, ако стане напечено в Сирия, френските самолети първи са там.
Това не учудва ли французите?
Французите са наясно, че военния бюджет е голям, но това май не им пречи. От друга страна, според САЩ, ЕС участват мижаво в бюджета на НАТО.
Как върви наема в твоя град? За сравнение.
Ето как е разпределен бюджета на Франция. - 52% образование, 15% полиция и отвъд морски територии, 14% армия.... и т.н. предполагам германския не е много по - различен. В цялата картинка военните разходи са незабележими, Франция пази отдалечени територии и тези разходи са оправдани в очите на обществеността.
Ама уточни, че за бруто говориш, иначе е подвеждащо. Ще си помислят хората, че някой 20-годишен пъпчивец с едвам минат калфенски изпит започва в дърводелски цех с 2200 чисти в джоба.
c@t
05/12/2018, 20:11
Толкова пари за образование е много подозрително. Сметни колко е в сума за образование и ми кажи как точно се харчи за година.
Много лесно си го написала, ама сега като огледнах бюджета на Германия, този на Бундесвера се състои главно от социални осигуровки (само за тях отделно).
Гледаш “социална система” 40,5% Кликам а видя за какво толкова пари — гледам 72% за пенсии, а 26% за безработни (които преди това сами са плащали тия пари и като са станали безработни им плащат за определено време докато започнат другаработа.)
После идва 3. място за моята сфера — инфраструктура — вода, въздух, земя
Чааак на 6 или 7 място намерих образованието в едно чекмедже с иновацията. (от което иновациятаима наравно с Технологията, а образованието на подрастващите има доста по-малък бюджет)
Това как точно всеки си наглася данъците е съвсем негова работа, затова се пише само бруто.
Аз ако съм омъжена, плащам едни данъци, ако не съм омъжена— съвсем други. Ако съм сама с дете — съвсем трети различни данъци. Ако мъжа изкарва повече от мен, аз плащам повече данъци. Ако аз изкарвам повече от него, аз плащам по-малко данъци за негова сметка.
Според това кой изкарва повече, се слага детето на неговите данъци. Иначе всекиима пополовин дете.
Ти ако искаш питай хората колко изкарват нето, ама ще трябва да проведеш една данъчна анкета и после да сметнеш колко изкарват бруто и чак тогава да го сравниш с твоята ситуация — омъжена, или не, с деца или без, с куче, коте... Откривай колелото, топлата вода и тн.
По-лесно е да се каже колко изкарваш бруто. Всичко останало може да се напасва по 2 пъти в годината, ако дете се появи ипо 3 пъти— всеки път с различна данъчна ставка.
wal
05/12/2018, 20:56
Протестите обаче щели били да продължат въпреки ,че президентът Макрон отстъпи за цените на горивата и данъците.Все повече започвам да си мисля ,че авторът на тази статия е прав.
Thursday Next
05/12/2018, 21:11
Всичко това ми е известно, след толкова години в Германия. Казах ти да предупредиш, че говориш за бруто, защото в България има плосък данък, всичките тия Kinderfreibeträge и Steuerklassen ги няма изобщо и е много лесно да се сметне нетото, затова хората може да се объркат.
Протестите обаче щели били да продължат въпреки ,че президентът Макрон отстъпи за цените на горивата и данъците.Все повече започвам да си мисля ,че авторът на тази статия е прав.
Преди малко видях по тв-то един руски журналист да обвинява Тръмп за същото. Защото видите ли как е възможно да се подпали Париж заради няколко цента по-скъп бензин?! Много странно, бунта започнал точно 2 седмици след като Макрон обяви, че иска европейска армия. Следователно зад това стои Тръмп.
Аз им следя сошъл мрежите от първия ден и час за да заобикалям барикадите и да не трябва да чакам в колата половин ден някъде. Та във ФБ групите им има какво ли не. Всеки се бори за своето си нещо. Едни за бензин, други за пенсия, трети не щат мигранти, четвърти не искат да го управляват педали... И се самонавиват и си разказват конспирации и фейкове и им се връзват и се самонавиват отново ... Една голяма каша. Няма световна конспирация, която да забърка такова нещо толкова успешно. Цената на бензина вече няма абсолютно никакво значение, сега всички искат оставка на Макрон.
Истината е, че е много трудно да се наложи либерална политика в страна с толкова силни социални традиции. Както ги нарече Макрон "нереформируеми гали". Това си е чисто френска история и дори Путин не може да я забърка така.
Всичко това ми е известно, след толкова години в Германия. Казах ти да предупредиш, че говориш за бруто, защото в България има плосък данък, всичките тия Kinderfreibeträge и Steuerklassen ги няма изобщо и е много лесно да се сметне нетото, затова хората може да се объркат.
Е, той църковният данък в Германия не е задължителен, спокойно можеш да се откажеш от него.
Споменах го за да доилюстрирам сложността на смятането на нетната заплата в Германия
wal
06/12/2018, 17:34
Симптомите са едни и същи във Франция и у нас.Майките на трайно болните деца първо обявиха ,че ще спрат протеста след оставката на В.Симеонов, след това след промяната на закона.Променен беше закона и сега ще местят палатките пред МС. И тук и в Париж се протестира заради самия протест.
Все повече започвам да си мисля ,че авторът на тази статия е прав.
Абсолютно е прав според мен.Лошото е , че в Европа вече 15 години няма лидери , които да противодействат на бесния гном.Което ми напомня за една китайска мъдрост : “Трудните времена раждат силни хора, силните хора раждат лесни времена, лесните времена раждат слаби хора, слабите хора раждат трудни времена”... Защо няма сега Рейгън и Тачър....?
Париж днес :
c@t
09/12/2018, 11:31
Това е все едно да има демонстрация в Германия против солидарния данък и турците да излязат със знамена на Турция. т.е. ни в клин ни в ръкав.
Иначе в тоя форум сте царе на конспиративните теории
Видях на плаката отзад : "Путин, президентът миротворецът", та си спомних, че и Сталин е бил миротворец, та дори и Хитлер.
А мешането на тези същите във Франция, демонстрира, че в "Жълти жилетки" има всичко и безразборно какво, което показва, че в края на крайщата, това движение няма да постигне кой знае какъв уcпех и ще затихнe, както други подобни!
Колкото до бандите, които чупят и разрушават, те са логично последствие от неоpганизираността и разнообразните, често противоречиви искания.
А мешането на тези същите във Франция, демонстрира, че в "Жълти жилетки" има всичко и безразборно какво, което показва, че в края на крайщата, това движение няма да постигне кой знае какъв уcпех и ще затихнe, както други подобни!
Колкото до бандите, които чупят и разрушават, те са логично последствие от неоpганизираността и разнообразните, често противоречиви искания.
Според мен след още няколко такива съботи, единствено разпускане на Парламента ще може да ги поокроти и то ако добре им се обясни, че Макрон няма как да подаде оставка. Точно защото са хора от всякакви хоризонти и с разнообразни искания, има вероятност да издържат още дълго. Освен това, въпреки погромите, се ползват с голяма популярност. Сондажите им дават 80% подкрепа сред населението. Четири седмици бъркотия струва 3 млрд загуби, обратен икономически растеж и катастрофален имидж на Франция. Не знам дали правителството ще издържи още 4 седмици.
Както го обясни една психоложка, тези събития са отражение на загубата на мъжественост. Един мъж на МРЗ трудно издържа семейство и като добавиш и невъзможността да се държи като мъжкар заради me too и равенството на половете, то агресията в един момент избива в подобни погроми.
Alexfield
10/12/2018, 17:04
Успех за руското участие в бунтовете и размириците са точно погромите и връщането на прогреса назад. Успех за протестиращите французи не знам какво ще бъде. Увеличаването на минималната заплата е нож с две остриета. На някои хора ще им се вдигне заплатата, но някои ще ги съкратят, защото приходите няма да се увеличат и средствата за по-големите заплати няма откъде да дойдат. Доста хора, които не са на минимална заплата, ще се почувстват прецакани, защото преди са взимали значително над минималната, а после - незначително повече. Всъщност минималната заплата във Франция никак не е малка. В момента е 1498€ (колкото е и в Германия) Източник. Даже на французите след осигуровки и данъци им остават повече: Франция 1386€ срещу Германия 1102€.
Успех за руското участие в бунтовете и размириците са точно погромите и връщането на прогреса назад. Успех за протестиращите французи не знам какво ще бъде. Увеличаването на минималната заплата е нож с две остриета. На някои хора ще им се вдигне заплатата, но някои ще ги съкратят, защото приходите няма да се увеличат и средствата за по-големите заплати няма откъде да дойдат. Доста хора, които не са на минимална заплата, ще се почувстват прецакани, защото преди са взимали значително над минималната, а после - незначително повече. Всъщност минималната заплата във Франция никак не е малка. В момента е 1498€ (колкото е и в Германия) Източник. Даже на французите след осигуровки и данъци им остават повече: Франция 1386€ срещу Германия 1102€.
Не са сметнали правилно нетната френска заплата, защото има 21% вноски Та като от 1498 се махнат вноските се получава 1186 евро. Това обаче е заплата за 35 часова работна седмица. Има работни места, които не осигуряват 35 часа, както е и в други страни. В Германия цените на стоки и жилища са по-евтини. Може би защото Германия използва много нископлатени гастарбайтери, които не роптаят, защото са там временно. Но това осигурява по-ниски цени и хората са доволни. Има и друго, Трябва да се види каква пропорцията от хора с какви заплати живеят. Във Франция една голяма част живее с под 1600-1800 евро. Това не са малко пари ако няма безумни такси, защото някой управлява зле бюджета. Пример. Франция преди години спонсорира слънчеви пана в/у къщите. Струваха 20 000 евро, от които се връщат около 15 000. В Германия такива пана сруват 7 000. Колко спонсорира държавата, не знам. Но се получават едни 13 000 разлика, които някой във Франция гуши, а държавата взема тези пари от хората чрез увеличаване на тока и еко такси в/у горивата и т.н....
На мен лично ми е много интересен този феномен. Защо в две държави със сравними икономики има такава разлика в заплатите? Защо едните са доволни, а другите - не са?
Не са сметнали правилно нетната френска заплата, защото има 21% вноски Та като от 1498 се махнат вноските се получава 1186 евро. Това обаче е заплата за 35 часова работна седмица. Има работни места, които не осигуряват 35 часа, както е и в други страни. В Германия цените на стоки и жилища са по-евтини. Може би защото Германия използва много нископлатени гастарбайтери, които не роптаят, защото са там временно. Но това осигурява по-ниски цени и хората са доволни. Има и друго, Трябва да се види каква пропорцията от хора с какви заплати живеят. Във Франция една голяма част живее с под 1600-1800 евро. Това не са малко пари ако няма безумни такси, защото някой управлява зле бюджета. Пример. Франция преди години спонсорира слънчеви пана в/у къщите. Струваха 20 000 евро, от които се връщат около 15 000. В Германия такива пана сруват 7 000. Колко спонсорира държавата, не знам. Но се получават едни 13 000 разлика, които някой във Франция гуши, а държавата взема тези пари от хората чрез увеличаване на тока и еко такси в/у горивата и т.н....
На мен лично ми е много интересен този феномен. Защо в две държави със сравними икономики има такава разлика в заплатите? Защо едните са доволни, а другите - не са?
Ако съм дал 20000 и ми върнат 15000, значи съм дал само 5000 и не ми е изгодно да си купувам колекторите от Германия.