В Германия прилагането на закона за фотоволтарите е най-сакатото нещо което съм виждала.
Да не стане дълго — само ще подскажа, че не сига че къщите с панели доставят енергия на доставчиците, а и доставчиците им гарантират висока постоянна цена на тока за 20 г.
Тъй като реалната цена на тока пада, а доставчиците са споразумяли висока номинална цена, то те са на загуба. Това пък води до разпределяне на тая загуба на потребителите и така се вдига цената.
Другия вариант е човек да пробва да финансира изцяло енергийно обновяване на къщата — изолация, прозорци и солар чрез KfW. Така поне ще има добри кондиции.
Аз успях с добра сметка да финансирам чрез KfW и бих пробвала и в тоя аспект.
Относно цените в Германия — сигурна съм че и ти знаеш, че купувача на едро за голям пазар може да си позволи да натиска цените надолу.
На мен това ми е работата (в експорт). Недостатъка е че могат да се изпотрошат и съсипят supplier-ите.
п.п. Мисля че ти писах — в Германия със брута заплата под 2500,00 € / месец ще си на социална пенсия. Въобще не знам как французите живеят с под 2000€ / месец.