Привет!
Да, знам. Не е разумно да виждам конспирации във всичко. Признавам. Не е добър подход. Нито идеята е да всявам паника и да тревожа хората Но, понякога не е зле да се отхвърли тази версия, за да се доближим до истината и фактите. В случая искам да обсъдим една примерна хипотеза по произхода и същината на т. нар. корона вирус и неговата роля в търговските глобални войни напоследък. За някои вероятно няма такава връзка, и може да са прави. Все пак ще дам някои аргументи по противното, пък вие кажете. Но първо, за да съм коректен, ето инфо за самия вирус, малко остаряло, но не открих по-ново, ако някой има, да го даде:
https://www.dw.com/bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0...0%BE/a-52108330
Каква е конспиративната теория? Наблягам на конспиративна, за да е ясно, че е само теоретична хипотеза, възможно напълно погрешна, дори според мен. И, за да я отхвърлим окончателно, за да няма спекулации и страх, да поразсъждаваме заедно по нея. Всички знаем за търговската война между САЩ и Китай, която е тлеела винаги, но администрацията на Тръмп я активира до степен, че наистина си стана буквално такава. Имаше заплахи и от двете страни, за санкции, нови мита, цени, рестрикции, и т. н. В крайна сметка уж постигнаха някакво временно примирие и споразумение, но аз лично не останах с впечатлението, че Тръмп е доволен. Ето източник:
https://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-z...-sdelka-293517/
Първо да кажа, че мозъчният тръст, който управлява Америка, не е от случайни хора. Самият Тръмп може понякога да се прави на палячо, но всичко си е много сериозно. Във Вашингтон прекрасно са разбрали, че силовият подход в глобалния свят няма много привърженици. Примерът с изолацията на Русия е показателен. Не че и САЩ не го използват при нужда, но са наясно, че който иска да контролира глобално нещата, вече не е добро решение да размахва ядрен арсенал. Накратко, който спечели търговската глобална война и контрол над световната икономика, търговия, бизнес и финанси, той ще е в позицията да решава нещата и в бъдеще. Обаче, както вървяха нещата, в скоро време Америка със сигурност щеше да бъде изместена от Китай в тази битка, търговската. Че дори и финансовата, понеже Пекин притежава голяма част и от американските дългови книжа. Опитвам се да кажа, че един изкуствено създаден смъртоносен вирус вкаран отвън в Китай може да реши проблемите на Америка в този план. Китай отрича да има големи икономически щети по икономиката му, но това не е точно така. В дългосрочен план тепърва ще понася удари, ако пандемията не бъде овладяна. А тя все още ескалира. Пример: Ако сте голям инвеститор целящ да построи в Китай нов завод и производство, вече ще се замислите дали точно там му е мястото. А не малка част от китайската икономика се крепи именно на подобни инвеститори, знаем. Ако някои се оттеглят, а други не отидат, какво правим? Заради вируса Китай все повече ще се изолира, а покрай него и други държави, в които има смъртни случаи. Вчера регистрираха два и в Италия! А ако пламне и Европа? Китай изолиран, Русия по други причини, Европа и тя, ако се случи... И кой печели от всичко? В криминалистиката има принцип, че за да откриеш бързо убиеца, трябва първо да разбереш мотивите му. Кой има интерес китайската икономика да влезе в стагнация? Европа едва ли, тя е обвързана доста с Китай. Търговската война е между САЩ и Китай. Значи е ясно кой печели. Разбира се, наблягам отново - това е само една абсурдна хипотеза, която едва ли е вярна, но поне хипотетично обяснява едни евентуални мотиви по горното. Не че и аз вярвам в нея, но не малко хора вярват. Който желае, да опита да ги убеди в противното.