Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Кризата с мигрантите и бъдещото на ЕС:
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
ЕксГорски
Бойко Борисов преговарЯ с Ердоган и ви спаси от емигратския поток. Поне можехте да си искривите устата за едно "БлагодАрим"!
Да, ама не !
Почвам да си мисля, че не го заслужавате ББ, както на времето не заслужавахте и Царя, който направи толко много за България
Моля извинение за резкия тон, но ми идват вече прекалено българските щуротии!!!
iridium
Не знам за кого говориш...,за какви асфалти и канализации neprichom.gif
Що се отнася за мен : аз израснах в Западна Европа - живея в Белгия от 1987 година.
lati1960
Цитат(iridium @ 11/03/2020, 11:01) <{POST_SNAPBACK}>
Анализът е много точен.

Това е деи'ствително ядрото и целта на таси …*криза*.

Това не е никаква криза , а целенасочен коварен план за ислямизиране на великолепна Европа :
люлката на цивилизазията, на искуството, на красивата музика, на науката, на медицинaта.

Дори и едно бебе разбира, че става дума за умишлено наводнение на Европа с ислямски фанатици и населения със средновековни варварски традиции и *култури* .
Бих само добавила, че Европа си тегли окончателния куршyM обръщаи'ки гръб на Руссия;
не че имам ква да е симпатия към Руссия и Путин, но Русия си е един естествен съюзник на Европа, с аналогичхна култура и съвместима религия.
Как Европа не разбира, че Турция е неин естествен враг, злонамерено настрoен към неи'ната култура, религия и великолепие.
Авее, няMам думи...

Абсолютно вярно.
Европа в момента бавно и необратимо се сомоубива, като развита и просперираща общност. Приемайки тези мигранти. Същата класическа схема по рухването на древната Римска империя, едно към едно. Но в новите съвременни условия. Не съм сигурен само за намеренията на днешна Русия към съдбата на ЕС в частност. Освен като добър пазар за енергийни източници, днешна Европа част от пакта НАТО е потенциална заплаха за Москва, така се приема там поне. Проблемът на самата Европа е, че дори като част от НАТО, основният лидер в тази организация, САЩ, открито вече се оттеглят от съюзническите си ангажименти към Стария континент. Явно във Вашингтон поне сегашната администрация възприема ЕС освен като търговска заплаха, единствено като територия, на която са военните им бази с ракети насочени на изток. Това не е продуктивно за самата Европа, понеже е между чука и наковалнята в това хибридно засега противостоене. А докога ще е само хибридно, един Господ знае. Преди две години между руски и американски военни прехвърчаха искри в Сирия, днес такива има между турски и руски пак там. Сложна е ситуацията. Понякога и от по-малко са пламвали големи конфликти, че и световни войнѝ. Не ми е много на сърце Макрон, но донякъде споделям неговите предложения по ускорена консолидация на ЕС в смисъл създаване собствена армия, свои служби за сигурност, общи митнически такива, и т. н. Видя се обаче, че никой не откликна на неговите идеи. Всички от управленията на отделните страни искат да печелят от общото, но никой не желае да носи отговорност в този смисъл. Което прави Съюза разединен и неспособен на бързи и адекватни решения, вкл. по съдбоносния проблем с мигрантите.
Що се отнася до Турция, тя е в НАТО заради интересите на Вашингтон, а не заради тези на Европа. Доказателство са конфликтът на Анкара с Гърция в Кипър, сега с "бежанците", откритите заплахи на Ердоган към Брюксел, и т. н. Турция е единствената ислямска държава в НАТО, един чужд придатък към юдео-християнската модерна цивилизация. Който придатък е нужен на Америка именно да контролира и отслабва развитието на Европа, по което активно се работи и в Москва, да не забравяме и Лондон. Всички от карето: САЩ, Британия, Русия, Турция имат интерес ЕС да се разпадне или поне да е слаб и разединен. И както виждаме, целта е постигната. Отту-насетне другата цел - ислямизирането на Стария континент, е въпрос на време. Насърчително е все пак, че има хора като теб, които го виждат това, дано и тези в Брюксел най-после го осъзнаят. Макар да се съмнявам. Те продължават да живеят в някакъв откъснат от реалността псевдо либерален сън, от който властта и парѝте им пречат да се събудят. Не изключвам част от тях да са агенти на чужди сили и интереси, помним кои и откъде подслушваха г-жа Меркел, примерно. А едва ли само нея!
lati1960
Цитат(Тарабас @ 11/03/2020, 15:52) <{POST_SNAPBACK}>
Интересно е да се наблюдава, как през 21 век хора, които живеят е части от Европа, в които асфалтирани улици, канализация и течаща вода са лукс, предричат края на Европа от към западната му страна. Интересно и доста шизофренично.

Те и древните римляни са смятали своята империя за вечна, дори така са я наричали. Днес Рим също го назовават "вечния" град. Което не е попречило на древните варвари да я съсипят империята тогава, нищо че е съществувала няколко века. Днес текат същите процеси, вече в съвременните условия. И ако не се предприеме нещо драстично по въпроса с мигрантите, ЕС го чака съдбата на Древен Рим. Въпрос на време. Първите наченки по това са цели квартали и мюсюлмански гета източници на престъпност и тероризъм в прекрасни досега държави като Швеция, Холандия, Дания, Белгия, дори Швейцария, за съжаление. Да не говорим за Франция и Германия. А на теб като ти харесва исляма и Ислямска държава, отивай да живееш някъде в халифат. Защото аз и всички разумни хора не искаме халифатът да дойде в Европа!
lati1960
Цитат(ЕксГорски @ 11/03/2020, 15:53) <{POST_SNAPBACK}>
Бойко Борисов преговарЯ с Ердоган и ви спаси от емигратския поток. Поне можехте да си искривите устата за едно "БлагодАрим"!
Да, ама не !
Почвам да си мисля, че не го заслужавате ББ, както на времето не заслужавахте и Царя, който направи толко много за България

Благодарим, г-н Борисов!
Ето, аз се престраших. И не се подигравам. Въпросът е на каква цена е спазарил същото нашият премиер. Щото е видно, че султан Ердоган не дава нищо даром. Дори не искам да гадая каква е цената на същото. Иначе не знам какво "толко" направи Кобургота за България. Да ни напомниш? Освен едни заменки, взе си също човека имотите, че опита и чужди, държавни... Имаше едни дела по това, спечелени от държавата, не съм сигурен вече. А самият г-н Борисов помним кой го лансира и вкара в политиката, това е точно Кобурготски. Борисов, освен член на Комунистическата Партия, после и охрана на Вожда Тато Живков, накрая охраняваше самия Симеон Кобурготски. Повечето забравиха това, но е интересен факт. Опитвам да предположа, че чрез Борисов има вероятност България да я управлява още... царя. А чрез същия дистанционно отвън и едни други чичковци, и лелки. Което е любопитен сговор: От една страна бившият монарх, от друга контингента в ГЕРБ от бившата БКП и даже ДС, от трета мутрите в костюми, да не забравим политическата змия ДПС, всички тези узурпирали властта в страната ни. Прекрасна дружинка се получава. Което поне донякъде обяснява благосклонността на падишах Ердоган към вилаета България, защо не.
Питето
Ми не. Всякакви неевропейци, полуевропейци и чисти европейци гропокопаят. Аз се сещам поне за двама-трима дето са си родени и живели точно в западната част на Европа, и също са предричали загробване. Е, единия успя да загроби 1/8-ма от света с едно книжле ама не точно европейската част на света. Втория пак с едно книжле и лично успя да съсипе цяла Европа и разтърси останалия свят, ма и от него останаха само уроците, а Европата го преживя. Дори онова дето у книгата (за която горе дадоха линк), за една определена религия, и тя се е пробвала два пъти, ма и там греда. Дори собствените религии на Европата, и те са я налягали яко, ма гледам днес и те са го обърнали на туризъм върху стари лаври...
На мен пък ми се вижда, че ще стане обратното на предричането за загробване. Религията като се сблъска с различното ( и благото, лесното, охолното и обилното) ще се промени сама, че и ще се върне от където е тръгнала и там да променя. Това поне вече е проигравано точно у същата тази Европа, а хората го знаят като "кръстоносни походи" и "Ренесанс". Е, има варианта и да не си раздвижат акъла, ма и то не е страшно — империята на Чингис Хан. Свирепи, гладни, крайни, налапали света, загладили косъма и... и внуците на хана били пак прости ездачи в мънички племена... animatedwink.gif
lati1960
Цитат(iridium @ 11/03/2020, 14:56) <{POST_SNAPBACK}>
The Strange Death of Europe: Immigration, Identity, Islam

Aвтор : Douglas Murray

Ако имате възможност да си добавите тази книга или поне да хвърлите поглед над резюмето и...всичко е обяснено.
В книжарските магазини в Европа е практически забранена (+ много малко търговци смеят да я предложат), но може да се купи по интернет (изращат я от от Щатите).

https://www.amazon.fr/Strange-Death-Europe-...y/dp/1472942248

good.gif

Прекрасна книга. Невероятен анализ. Препоръчвам я на всеки.
Има я преведена и на български, ето:
https://iztok-zapad.eu/strannata-smart-na-evropa
Жалко, че такива умове не управляват ЕС и въобще света ни, нещата биха били различни.
Наистина жалко.
lati1960
Цитат(Питето @ 11/03/2020, 19:49) <{POST_SNAPBACK}>
Ми не. Всякакви неевропейци, полуевропейци и чисти европейци гропокопаят. Аз се сещам поне за двама-трима дето са си родени и живели точно в западната част на Европа, и също са предричали загробване. Е, единия успя да загроби 1/8-ма от света с едно книжле ама не точно европейската част на света. Втория пак с едно книжле и лично успя да съсипе цяла Европа и разтърси останалия свят, ма и от него останаха само уроците, а Европата го преживя. Дори онова дето у книгата (за която горе дадоха линк), за една определена религия, и тя се е пробвала два пъти, ма и там греда. Дори собствените религии на Европата, и те са я налягали яко, ма гледам днес и те са го обърнали на туризъм върху стари лаври...
На мен пък ми се вижда, че ще стане обратното на предричането за загробване. Религията като се сблъска с различното ( и благото, лесното, охолното и обилното) ще се промени сама, че и ще се върне от където е тръгнала и там да променя. Това поне вече е проигравано точно у същата тази Европа, а хората го знаят като "кръстоносни походи" и "Ренесанс". Е, има варианта и да не си раздвижат акъла, ма и то не е страшно — империята на Чингис Хан. Свирепи, гладни, крайни, налапали света, загладили косъма и... и внуците на хана били пак прости ездачи в мънички племена... animatedwink.gif

С последното няма как да не се съглася. Да, има хора и общности, които с много труд, знания и усилия градят цивилизация. В случая ЕС. Плод на многовековно развитие. Други пък, като упоменатите ездачи чергари могат и знаят само да рушат и заграбват. И, като оглозгат заграбеното, понеже не знаят какво е труд, търпение и постоянство, пак си остават пустинни семитски бедуини. Тези последните не градят цивилизации, те са като паразитите, впиват се във вече изграденото, и като му изпият кръвчицата и приемникът умре, се прехвърлят на друг. Проблемът им е, че накрая, като уморят де що има цивилизация на тази планета, ще си останат само кръвопийците паразити на нея, и тогава ще се погнат един друг, до умирачка. Което май вече наближава, като гледам кои са лидерите на т. нар. днес глобални велики сили. Че и на по-малките протекторати като нашата прескъпа Татковина. Тъжна констатация.
Не съм съгласен обаче, че Европа ще преживее и този варварски набег, както ти се струва. Това вече ще е краят на играта, по войната на цивилизациите. И няма да спечели този път добрата стара Европа, за съжаление. Точно защото е добра и стара, буквално. Ще я оглозгат и съсипят наследниците хищни на същите чергари, които и преди са го правили. Този път окончателно. Въпрос на време. Сега просто гледаме онлайн етап от този процес. По предизвестената смърт на най-старата, хуманна и развита цивилизация. С края на която ще си иде цял един свят. Какъв ще е новият? Предстои на бъдните да разберат. Честно казано, не им завиждам.
wal
Цитат
Европа в момента бавно и необратимо се сомоубива, като развита и просперираща общност. Приемайки тези мигранти.

Европа не приема тези емигранти.Германия приема ограничен брой деца.Това е всичко ,което се случва.Европа си научи урока.
lati1960
Цитат(wal @ 12/03/2020, 21:08) <{POST_SNAPBACK}>
Европа не приема тези емигранти.Германия приема ограничен брой деца.Това е всичко ,което се случва.Европа си научи урока.

Официално, да. Което е добре, засега.
Неофициално, нелегалният трафик продължава.
Ако в момента е намалял и замрял, заради глупотевините на Ердоган на гръцката граница, като позатихнат нещата, в камионите към Европа пак ще откриват групи от третия свят. Освен всичко от 2015 г. досега на Стария континент са акостирали официално близо 3 милиона мигранти, или бежанци, както искаш го кажи. Не си направих труда да ги смятам точно, защото това са само официалните данни, броят им е много повече, понеже нелегалните са почти колкото легално пристигналите. Така че, ти смятай, ето:
https://www.europarl.europa.eu/news/bg/head...s-danni-i-fakti
За мен това си е една огромна ислямска армия вкарана в сърцето на Европа, в най-развитата ѝ и цивилизована част. Отделно тези, които са били вече тук, от години, с няколко поколения. Европа вече е тотално деформирана - и духовно, етично, цивилизационно, всякак. Упадъкът вече е почнал, на по-ниските социални и етнически нива, в цели квартали и зони на доскоро цветущи градове, вече пълни с престъпност, наркотрафик, проституция, обири, насилие... Цели гета са извън контрол и в тях се води буквално война между престъпни банди и органите на полицията. Въпрос на време е всичко това да ескалира и гръмне. Лъскавата фасада на плутократската върхушка в Брюксел и финансовата във Франкфурт не може да прикрие тези факти, тази днешна реалност. Не случайно ескалира подкрепата навсякъде за крайно десни и популистки партии, хората търсят някакъв изход от тази ситуация, не че ще я намерят и в тези. Всъщност белята вече е станала, въпросът е след колко време нещата ще ескалират необратимо.
biggeorge
А ти какво предлагаш да се направи? rolleyes.gif
Аз предлагам всички мигранти да бъдат качени по самолетите и да бъдат върнати обратно в държавите, от които са дошли.
След като преди 15-20 години Западна Европа връщаше нелегалните българи обратно в България, значи и за мигрантите могат да бъдат приложени същите мерки.
Остава неясно защо Запада не прилага тази практика към нелегалните мигранти от Африка и Азия? neprichom.gif
Защо за българите правилата важат, а за мигрантите не важат?
С какво са по-специални мигрантите в сравнение с българите?

Също така никой мигрант не би дал хиляди долари на трафикантите ако знае, че ще го върнат обратно.
Остава неясно откъде тези хора, които работят за 1 долар на месец в родните си държави са намерили 5000 долара, за да се трафикират.
И накрая ... вместо тези хора да идват в Европа в готовите, изградени демокрации, по-добре да се връщат по родните си места и да градят демокрации там.
Освен това когато мигрантите дойдат в Европа те не се държат като местните хора и не спазват правилата, а пренасят хаоса и беззаконието от родните си държави.
Не така се случва с българите - когато отидат някъде българите гледат да се нагодят към местната култура и традиции, за да ги харесват и да не ги изгонят. wink.gif
lati1960
Цитат(biggeorge @ 13/03/2020, 17:57) <{POST_SNAPBACK}>
А ти какво предлагаш да се направи? rolleyes.gif
Аз предлагам всички мигранти да бъдат качени по самолетите и да бъдат върнати обратно в държавите, от които са дошли.
След като преди 15-20 години Западна Европа връщаше нелегалните българи обратно в България, значи и за мигрантите могат да бъдат приложени същите мерки.
Остава неясно защо Запада не прилага тази практика към нелегалните мигранти от Африка и Азия? neprichom.gif
Защо за българите правилата важат, а за мигрантите не важат?
С какво са по-специални мигрантите в сравнение с българите?

Също така никой мигрант не би дал хиляди долари на трафикантите ако знае, че ще го върнат обратно.
Остава неясно откъде тези хора, които работят за 1 долар на месец в родните си държави са намерили 5000 долара, за да се трафикират.
И накрая ... вместо тези хора да идват в Европа в готовите, изградени демокрации, по-добре да се връщат по родните си места и да градят демокрации там.
Освен това когато мигрантите дойдат в Европа те не се държат като местните хора и не спазват правилата, а пренасят хаоса и беззаконието от родните си държави.
Не така се случва с българите - когато отидат някъде българите гледат да се нагодят към местната култура и традиции, за да ги харесват и да не ги изгонят. wink.gif

328.gif

Солидаризирам се с което си написал, и предложил.
За съжаление има сили и интереси, на елитите от които зависят тези неща, тези разумни мерки да не се приложат. Точно защото целта на играта е съсипването на ЕС и въобще на Европа. Категоричен съм по това, като лично разбиране естествено. Дано да греша. Иначе е вярно, че не само за българите, дори за украинци, македонци, въобще за всякакви европейци от изток и по на юг има железен режим да не могат лесно да идат към Западната част на Континента. Докато мигрантите от години, дори от десетилетия просто се тъпчат там на килограм така да се каже. Франция вече прилича повече на Африка, отколкото самите африкански държави! Това е уникален абсурд, прав си. И не само Франция. Но с теб нищо не можем да направим. Предъвкваме тук проблема, просто за утешение, и това е. Тези, които имат властта да го решат, имат други цели и намерения, както казах. И ще ги постигнат. Разбира се, не всички от плутократите в Брюксел са осъзнато в играта. Да не прекалявам отново с теориите по конспирацията. Не. Повечето от същите, от пиадестала на властта и собственото си охолство, богатство и безгрижие просто не осъзнават какво става и сериозността на положението. Или си мислят, че още контролират ситуацията. Засега така изглежда, но нещата са на ръба. Още малко, още няколко милиона мюсюлмани в ЕС, и везните ще се наклонят точно към масов хаос, терор и безумие. Както вече писах, цели градове, квартали и региони вече в цветущи до скоро страни и столици на Европа са ислямски гета, зони на шовинистичен краен фанатизъм, на престъпност, тероризъм, и всякакви проблеми. Не утре, днес Европа вече не е същата. Не само етническият ѝ и религиозен облик е променен, но и културният, социалният, етичният, моралният, икономически, всякакъв. Това вече не е нашият континент, на европейците. Тихо и постепенно едни сили и кукловоди ни го отнеха чрез тая напаст, която вкараха тук. Нищо лично към останалите етноси и раси, но те си имат родни места, държави, домове, да работят там, да се трудят и развиват собствените си страни, а не да търчат на готово заради социалните помощи. И да вършат терор и престъпност. Но, вече е късно. Дано бъркам, но според мен нещата вече са необратими. Дано бъркам!
Радио Ереван
Цитат(ЕксГорски @ 11/03/2020, 15:53) <{POST_SNAPBACK}>
Да, ама не !

На мен като си върша работата, никой не ми благодари. Плащат ми заплата, понякога ДМС и толкоз. Борисов също не бива да очаква благодарност. Това му е работата.
Ами да, не заслужавахме да загубим един милиард лева заради сделката с дълга на Милен Велчев. https://news.bg/politics/1-mlrd-lv-ni-struv...en-velchev.html
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 14/03/2020, 20:21) <{POST_SNAPBACK}>
На мен като си върша работата, никой не ми благодари. Плащат ми заплата, понякога ДМС и толкоз. Борисов също не бива да очаква благодарност. Това му е работата.
Ами да, не заслужавахме да загубим един милиард лева заради сделката с дълга на Милен Велчев. https://news.bg/politics/1-mlrd-lv-ni-struv...en-velchev.html

То да е само това.
За преди 1989-та няма да говорим, ясно е. Конкретно за външния дълг почва да нараства драстично в началото на 80-те години, като в края им надхвърля огромните тогава над 11 милиарда долара! Луканов обявява реален банкрут на държавата през 1990 г., и оттогава до днес няма нито едно управление, което да е извършило нещо позитивно и градивно за страната ни, включително и сегашното. Най-профански казано - тотално крадене и далавери, на всички нива, по всякакъв начин! И всичко на гърба на редовите граждани. Единственото позитивно нещо беше влизането на България в ЕС, оттам свободата хората да пътуват и работят извън Родината. В резултат на което днес над 2 милиона нашенци се трудят зад граница, захранват с парѝ и своите близки у нас, а така и икономиката. Отделно европейските парѝ и фондове, с които, въпреки краденето и по тях, все пак се построиха някои неща, от немай къде. Но то не е заслуга на нашите управници, а на строгия контрол от Брюксел, и добре че го има. Иначе всичко щеше да потъне като в черна дупка. Не само Симеон Сакскобурготски не извърши нищо решаващо положително за България, и преди него, и след него само едно снишаване по Татовски, сега по Батовски, да угодим на началниците навън, първо на едните, после и на другите... Само да ги оставят политиците да си покрадват както си знаят. И са ги оставили. Затуй народът се оправя кой как може, и не ги обвинявам хората. Като е калпав овчаря, овците сами си намират паша.
Питето
Ми отворена пазарна икономика бе, юнак, заради това имаме асортимент всичко в магазина и в аптеката, а и имаме пари да си пълним багажниците на колите. По татовото ти време бяхме затворена планова икономика и заради това доматите и чесъна бяха сезонна стока, а елементарните банани, кафето и т.хартията бяха "дефицитна" стока. А и ако по онова време не стреляха по границите, сигурно щяха да си тръгнат завинаги поне 4-5милиона българи, а не 2,5млн част от които са гурбетчии...
lati1960
Цитат(Питето @ 14/03/2020, 22:19) <{POST_SNAPBACK}>
Ми отворена пазарна икономика бе, юнак, заради това имаме асортимент всичко в магазина и в аптеката, а и имаме пари да си пълним багажниците на колите. По татовото ти време бяхме затворена планова икономика и заради това доматите и чесъна бяха сезонна стока, а елементарните банани, кафето и т.хартията бяха "дефицитна" стока. А и ако по онова време не стреляха по границите, сигурно щяха да си тръгнат завинаги поне 4-5милиона българи, а не 2,5млн част от които са гурбетчии...

Че кой спори по това? blink.gif
Можеш ли да ми обясниш дали краденето е задължително условие съпътстващо пазарната икономика?
Щото не мога да си спомня точно лекциите по пазарна икономика. rolleyes.gif
Примерно, какво общо има пазарната икономика с откраднатия 1 милиард чрез Милен Велчев и врътката с преструктурирането на дълга?
Пазарната икономика задължително ли има общо с такива мащабни далавери и буквално крадене?
Да не изброяваме останалите подобни врътки за последните 30 години, щото свят ще ни се завие!
И то вече ни се зави де, буквално като гледам.
Питето
Краденето е още от преди да са измислени икономиките, парите и огъня... И да, в пазарната икономика се краде в пъти по-малко, отколкото в диктатурите и соц/комунистическите режими. Сега, колко е трябвало да открадне (ако наистина ги е откраднал де, щото и там има спор) М.Велчев, за да докара неколко фалита на България, щото комунетата ги докараха фалитите, а то става с яко крадене щото целата държава беше тяхна.
lati1960
Цитат(Питето @ 15/03/2020, 12:38) <{POST_SNAPBACK}>
Краденето е още от преди да са измислени икономиките, парите и огъня... И да, в пазарната икономика се краде в пъти по-малко, отколкото в диктатурите и соц/комунистическите режими. Сега, колко е трябвало да открадне (ако наистина ги е откраднал де, щото и там има спор) М.Велчев, за да докара неколко фалита на България, щото комунетата ги докараха фалитите, а то става с яко крадене щото целата държава беше тяхна.

О кей, няма да споря.
Но ме притеснява това, че и ти като други приемаш краденето и "законните" далавери като нормална част и от демокрацията, и от пазарната икономика.
В този смисъл цялото общество просто свикна с корупцията, грабежа, краденето и далавераджийската икономика, която наричате някои пазарна. А това наистина е притеснително.
D-rA
Цитат(lati1960 @ 15/03/2020, 19:13) <{POST_SNAPBACK}>
О кей, няма да споря.
Но ме притеснява това, че и ти като други приемаш краденето и "законните" далавери като нормална част и от демокрацията, и от пазарната икономика.
В този смисъл цялото общество просто свикна с корупцията, грабежа, краденето и далавераджийската икономика, която наричате някои пазарна. А това наистина е притеснително.

Цялото общество е любопитна категория - и да, това цяло общество се движи, ако е уместно въвеждане на такъв термин - в летаргично живуркане... А това се случва когато по някаква причина е притъпена до полусън възможността за полезна за обществото инициативност на индивида.А това съществуваше при социализма, съществува и при демокрацията (това у нас все още е неопределимо състояние на политическата система и макар да притежава това което пиша, то е само придобито в движение като инерционен модел).Разликата е че при социализма имаше и допълнителни илюзорно преследвани фактори налагащи тази летаргия, а в демокрацията това се нарича бизнес. Но не буквално преводимото му интерпретиране като работа, а реална произвеждаща продаваем продукт/услуга дейност, свързана с познание, амбиция и спазване на правила - простичко и ефективно, но за съжаление и пренебрегвано в много от добрите примери от т.н. демократични държави - а защо ли?
Негово величество алчността управлява безмилостно. sunbathing.gif

lati1960
Цитат(D-rA @ 15/03/2020, 21:58) <{POST_SNAPBACK}>
Цялото общество е любопитна категория - и да, това цяло общество се движи, ако е уместно въвеждане на такъв термин - в летаргично живуркане... А това се случва когато по някаква причина е притъпена до полусън възможността за полезна за обществото инициативност на индивида.А това съществуваше при социализма, съществува и при демокрацията (това у нас все още е неопределимо състояние на политическата система и макар да притежава това което пиша, то е само придобито в движение като инерционен модел).Разликата е че при социализма имаше и допълнителни илюзорно преследвани фактори налагащи тази летаргия, а в демокрацията това се нарича бизнес. Но не буквално преводимото му интерпретиране като работа, а реална произвеждаща продаваем продукт/услуга дейност, свързана с познание, амбиция и спазване на правила - простичко и ефективно, но за съжаление и пренебрегвано в много от добрите примери от т.н. демократични държави - а защо ли?
Негово величество алчността управлява безмилостно. sunbathing.gif

"... свързана с познание, амбиция и спазване на правила - простичко и ефективно, но за съжаление и пренебрегвано в много от добрите примери от т.н. демократични държави - а защо ли?
Негово величество алчността управлява безмилостно."

Съгласен.
Аз съм категорично за демокрацията и пазарната икономика. /Колкото и да не се вярва на някои предубедени тук./ Проблемът е, че както си обяснил, и демокрацията, и пазарната икономика имат съпътстващи "заболявания" като корупцията и алчността, които израждат прекрасните иначе на теория механизми на системата. Разбира се, няма по-добра система измислена досега от човека, така че... продължаваме напред. Според скромното ми мнение големият проблем днес въобще на глобалната икономика е финансово спекулативният модел на корпоративния капитализъм, налаган вече навсякъде. Със сигурност експерименти като социализЪма и комунизЪма не са естествено състояние на човешкото развитие, затова претърпяха крах. Дори в Китай вече няма класически социализъм, а някакъв хибрид между пазар и крайно централизирана планова икономика, пригодена за манталитета и традициите на това племе. За съжаление след избирането на президент Тръмп в Америка, наблюдаваме връщане назад към крайно агресивния дивашки капитализъм, който обрича на мизерия и социална изолация цели групи от обществата, явно излишни за подобна елитарно управлявана система. Естествено, това беше допреди да се пръкне проклетото нещо наречено корона вирус, оттук-насетне светът вече ще е друг, дори не знам как точно ще се преструктурира глобално, за да продължи развитието си. Задават се непознати за всички ни условия и на труд, и на живот, към които трябва да се приспособяваме в движение. Клишето "идва нова ера" изглежда започва да се изпълва със съдържание. И за добро, и не чак толкова. Но, чашата винаги е наполовина пълна, или наполовина празна. Зависи кой колко е жаден. Както се казва, няма пълно щастие.
D-rA
За да не се отклоняваме от темата за мигрантите, както си я формулирал, коментирай намерението на ЕС да затвори границите на съюза заради коронавируса. Предстои видеосреща на ЕС шерифите...

Това ако се приеме - темата мигранти ще отпадне, не мислиш ли? sunbathing.gif
Питето
Радвам се, че нямаш забележки, че при пазарната икономика се краде по-малко отколкото при соца, и другите диктатури. А за "приемането на краденето от обществото", то си е твое си мнение, щото аз за "приемане на краденето в обществото" нищо не съм писал. animatedwink.gif
Питето
Уви, няма да отпадне, щото тези влизат нелегално и нямат документи за официално връщане и не им пука че ЕС бил решил да си затвори границите, та проблема ще си стои и занапред. Дори лагери за "бежанци" няма да се отворят, щото като плъзне грипа из лагера и стой та гледай хаос, паника и бежанци дето нищо няма да ги спре. Би отпаднал ако ЕС затвори границите с ток и автомати, ма това е фантасмагория.
D-rA
Цитат(Питето @ 16/03/2020, 21:47) <{POST_SNAPBACK}>
Уви, няма да отпадне, щото тези влизат нелегално и нямат документи за официално връщане и не им пука че ЕС бил решил да си затвори границите, та проблема ще си стои и занапред. Дори лагери за "бежанци" няма да се отворят, щото като плъзне грипа из лагера и стой та гледай хаос, паника и бежанци дето нищо няма да ги спре. Би отпаднал ако ЕС затвори границите с ток и автомати, ма това е фантасмагория.

Гледай сега - при мигриране към лелеяно сладко бъдеще - прав си, но не мисли че мигрантите не гледат тв, не знаят какво се случва в Европата, колко европейци мрат като мухи... Дали ще се засилят към короната... sunbathing.gif
lati1960
Цитат(D-rA @ 16/03/2020, 21:51) <{POST_SNAPBACK}>
Гледай сега - при мигриране към лелеяно сладко бъдеще - прав си, но не мисли че мигрантите не гледат тв, не знаят какво се случва в Европата, колко европейци мрат като мухи... Дали ще се засилят към короната... sunbathing.gif

Честно ли?
Да си призная, ситуацията вече стана прекалено сложна и за моя конспиративен ум. a4dff7b7.gif Съжалявам, не е смешно. Не знам вече какво става, и как ще свърши. Ако си изгледал в раздел "Християнство" инфото дадено от Вяра за едни танкове и цяла армия нахлуваща в Европа... Направо тръпки ме побиха! Да, вероятно са само за някакво учение, сигурно. Но, съчетано с тоя вирус. Плюс кризата с мигрантите. Също глупотевините на Ердоган и Путин в Сирия. И не само там. Размахващия строго пръст Тръмп. Извънредното положение почти в цяла Европа. Затворените граници. Полупразните магазини. Пустите театри, кина и стадиони.
Наистина не знам. Сякаш сме в сюреалистичен хорър за края на света, който край е само в умовете ни. Но пък банковите сметки на едни чичковци и лелки стремглаво растат чак до одисеята на Мъск до Марс, че и нататък! Шантава работа.
Светът се побърка. Само това мога да кажа. И то се побърка от много имане. Полудя от елита до последния клошар и несретник. Тотално!
lati1960
Цитат(Питето @ 16/03/2020, 21:41) <{POST_SNAPBACK}>
Радвам се, че нямаш забележки, че при пазарната икономика се краде по-малко отколкото при соца, и другите диктатури. А за "приемането на краденето от обществото", то си е твое си мнение, щото аз за "приемане на краденето в обществото" нищо не съм писал. animatedwink.gif

Имах предвид, че краденето, корупцията и далаверите не бива да са част от реалната демокрация и пазарна икономика. За съжаление, са. И не само у нас. У нас обаче положението е ненормално. Ако обърнеш внимание, най-крупните и печеливши бизнеси и бизнесмени са партийни касички, свързани с властта, доящи еврофондовете, обществените поръчки и въобще на държавна ясла. Кажи ми каква пазарна икономика е това? Нищо общо, според мен.
Питето
Куца ти историята и икономиката. Варварите не надделяват, просто римляните западат под нивото им, поради куп икономически фактори. Римската (на републиката и империята) икономика им е била поставена върху кофти основи, а не че варварите са напреднали с военните технологии и са победили.
То, и литературата не ти е силна страна, щото и там увлекателно и ясно (къде и не толкова ясно) е описано как империите се сриват отвътре, а не отвън.
lati1960
Цитат(Питето @ 28/09/2020, 22:45) <{POST_SNAPBACK}>
Куца ти историята и икономиката. Варварите не надделяват, просто римляните западат под нивото им, поради куп икономически фактори. Римската (на републиката и империята) икономика им е била поставена върху кофти основи, а не че варварите са напреднали с военните технологии и са победили.
То, и литературата не ти е силна страна, щото и там увлекателно и ясно (къде и не толкова ясно) е описано как империите се сриват отвътре, а не отвън.

Тъй де. И, коя е днес Империята? И срива ли се отвътре:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8A%...%A1%D0%90%D0%A9
https://www.investor.bg/analizi/91/a/koi-kr...a-sasht-107909/
https://money.bg/finance/kolko-amerikanski-...hava-kitay.html
А ето какво става в протектората на Империята, в хубавата стара Европа:
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-k...-zashto-6115507
Между другото, древната Римска Империя е почнала да се срива именно когато е завладяла огромни територии в тогавашния познат свят, населени именно с "варвари". Вкл. и по нашите земи. Не е в капацитета на земна сила да контролира и управлява такъв огромен конгломерат и потенциал, дори чрез средствата на съвременните технологии! Това да ти напомня на днешния свят? Същото е, само че в по-големи мащаби. Елитът разчита изключително на военните и финансови механизми, както е било и в древен Рим, но това рано или късно ще се обърне срещу самия него. И вече е. Иначе си прав, упадъкът винаги почва отвътре навън, показателно е кои са кандидатите за нов кесър на света ни, на съвременната Империя, ето:
https://btvnovinite.bg/svetut/tramp-i-bajda...te-v-sasht.html
Когато мислиш, че си спечелил целия свят, и вече няма нови предизвикателства, идват отпускането, разгула, упадъкът и моралната деградация. Отпускаш се, и ставаш лесна плячка. Именно на "варварите", които си взел за роби /работници/, за арените /спорта/, за армията си, а и за леглото си. Врагът вече е в дома ти, до теб, той има цел, ясна и проста - граби, унищожавай и палѝ! Това е лесно. А ти си мислиш, че си изградил цивилизация. no.gif Дори да си, тя ще се разпадне пред очите ти. Срутена от младите и напористи орди на варварите. Нямаш полезни ходове, понеже си мислиш, че си изградил свят само от "богове", но боговете не работят, имат нужда от роби, слуги и свежа плът за разплод и рабавления. И това ще те довърши! И, да, сценарият е същият, нищо ново под слънцето, прав си.
Питето
Първо четенето и ученето, че чак после му отпускай края с писането. Дългите писаници са просто писаници, а не факти, но пък показват какво не знае писача и от какво го е страх. За Римската империя и "варварите" си на етап: "Дърветата правят вятър, щото първо се разклащат клоните и чак тогава усещам вятъра..." animatedwink.gif
За другите "империи", ми и там си "опрегнал конья наопаки" ама то така са го опрегнали и източниците дето си посочил.
lati1960
Цитат(Питето @ 30/09/2020, 19:56) <{POST_SNAPBACK}>
Първо четенето и ученето, че чак после му отпускай края с писането. Дългите писаници са просто писаници, а не факти, но пък показват какво не знае писача и от какво го е страх. За Римската империя и "варварите" си на етап: "Дърветата правят вятър, щото първо се разклащат клоните и чак тогава усещам вятъра..." animatedwink.gif
За другите "империи", ми и там си "опрегнал конья наопаки" ама то така са го опрегнали и източниците дето си посочил.

Сега си прочети твоите писаници, и виж дали ти си дал поне един факт, исторически или друг? Ми не си.
За Римската империя съм дал такива, и то не един, всеки може да си направи справка. Пример: Упадъкът ѝ стартира точно когато е в епогея си и почва да се заиграва с "варварите", вкарвайки ги в армията като наемници, по арените като гладиатори, като роби, като слуги, младите жени за разплод на патрициите, и т. н., и т. н., да не изброявам всичко. Черно на бяло и в учебниците, които уж четеш. После някои от "варварите" стават и сенатори, дори императори, също факт. И накрая всичко това изгаря, че и буквално, в големия пожар в Рим. Но ти си четѝ, четѝ си, може и нещо друго да прочетеш, ти си знаеш.
Но да се върнем към днешния ден. Повтаря ли се ситуацията? Да, категорично. Вече в по-големи мащаби, глобални, но си е същото. Разпадът пак е първо морален, етичен и духовен, едва после икономически, финансов и военен. Етническият и расов елемент е само детейл, средство от играта. Старият срещу новия свят. Старият - САЩ и Европа, и Британия. Новият - всички останали, в които раждаемостта почти догонва тази на мишоците. В тях средната възраст е почти наполовина от тази на Америка и Европа, под 40 г., докато в страни като Германия, и не само, е почти двойно нагоре! В древен Рим е било същото. И изходът ще е същият. Биологична война. Расова. Почнала е още от синовете на Ной, пише го в Книгата. Къде сме ние, българите в това? Като територия сме точно между тези два свята, които са във война, от векове. Призивите за обединение на нацията от страна на г-н Борисов и ГЕРБ са прекрасно нещо, но - в името на какво? И около кого? Магистралите не са ценности, нито идеали. И не само магистралите. И то пропадналите! Тогава? За какво ще се обединяваме? За по 50 лв на пенсионер? И то на вересия, от милиарди нови заеми върху идните поколения! Борисов играе ва банк, тегли дълг до дупка, раздава наляво-надясно, за да се подсигури за идещите избори. И не само. Днес примерно е назначил стария си авер Александър Андреев отново за шеф на ЦИК. Който ще прави идещите вотове. Другият такъв, от "Информационно обслужване" Михаил Констатнитов пък ще брои накрая. И всичко това под юрисдикцията на евентуален служебен президентски кабинет. Е, как ГЕРБ да не спечелят! Ще си спретнат резултат какъвто си искат, за останалите също. Пълна нагласация и фалшификация. Измама! Както досега. После ще кажат: Ми то Радев ги прави изборите, с негово правителство. Ми не е Радев! Служебният кабинет по закон само ще узакони машинациите на гореупоменатите, не може да пипне никого от тях! Абсолютна порнография, дори не ми се говори повече. За съдебната система и прокурора наш пък въобще. Видно, че в ЕК почнаха да се усещат какво става у нас, днешният доклад го подсказва, специално частта за съда и прокуратурата. И не само. За медиите също, че са собственост на политически активни лица, ние ги знаем: Борисов, Пеевски, Прокопиев, Доган... Истината е дори още по-гадна, и не само за България. Навсякъде вече управляват службите, у нас е ДС, в Русия чрез Путин е КГБ, в САЩ е ЦРУ, в Британия са МИ-тата, във Франция сикрет сървиз, в Израел МОСАД, и т. н., и т. н. Световната ченгеджийница. Навсякъде мутри, бандити, крадци и касапи! Цяло чудо е, че още не са се изпотрепали. Не че Армения и Азърбейджан не го правят, в Близкия изток също... Едно към едно като в древен Рим. И краят ще е същият. Прочети си в учебника.
Питето
Ми "варварите" са си били там още от преди римските република и империя, постоянно са правели пакости, нищо ново не са изобретили, но едва накрая успяват да направят големи поразии. От друга страна, варварите успяват, едва когато римската империя стига до една "границата" на своята посока на развитие, и тази граница не е географска. Няма да ти подсказвам в коя област е тази "граница", но не я търси в атласите. Въобще никоя империя не се е сринала, щото е стигнала до някаква географска граница. Сриват се, щото достигат до границата на това, на което се е дължало превръщането им от градове/племена/държави/идеи в империи.
lati1960
Цитат(Питето @ 30/09/2020, 23:20) <{POST_SNAPBACK}>
Ми "варварите" са си били там още от преди римските република и империя, постоянно са правели пакости, нищо ново не са изобретили, но едва накрая успяват да направят големи поразии. От друга страна, варварите успяват, едва когато римската империя стига до една "границата" на своята посока на развитие, и тази граница не е географска. Няма да ти подсказвам в коя област е тази "граница", но не я търси в атласите. Въобще никоя империя не се е сринала, щото е стигнала до някаква географска граница. Сриват се, щото достигат до границата на това, на което се е дължало превръщането им от градове/племена/държави/идеи в империи.

Нали със същото почнах и аз по-горе. Границите на упадъка са най-вече духовни, морални и етични. Оттам се почва. Когато няма идеали, цели, ценности, чрез които да обединиш и сплотиш един народ или група от такива, наречена империя, тя вече е мъртва. Въпрос на време. Иначе разбирам накъде биеш, предполагам де, но не ми се говори за финансовия въпрос, за парѝ пак, и тяхната роля в този процес. Наясно си, че те са само средство, не цел. Древният Рим е притежавал всички богатства на тогавашния свят, и въпреки това се е разпаднал. Днес не е по-различно. Никоя държава или съюз не се крепи на истински идеали, морални ценности и благородни цели. Реално, не на думи. Всичко е борба за власт, ресурси и контрол. От най-богатите и силните, до най-бедните и слабите, всички до един имат за ценност и идеал хладилника, телефона, масата, телевизора и спалнята. Въобще няма да споменавам дрогата, цигарите, алкохола, фармацефтичното безумие... Консуматорската вакханалия! Надиграване на обезумели хищници в съвременната бетонна джунгла. Докъде мислиш, че ще доведе това?
Питето
Съвсем друго си почнал, което се разминава (като два автомобила на двупосочен път) с това дето го намеквам. Между другото, Римската република и Римската империя вървят нагоре преди да приемат християнството. Когато го приемат и се тръгва надолу, надолу та накрая отиват в учебника по история. Толкоз за морала, етиката и дитиримбите дето ги разтягаш. Религиите сриват всеки, който вземе, че ги приеме на сериозно.
"Икономиката глупако".
Shade
Цитат(lati1960 @ 02/10/2020, 11:00) <{POST_SNAPBACK}>
Границите на упадъка са най-вече духовни, морални и етични.

Доста изследвания има за разпадането на Римската империя и прекалено много е писано по въпроса. Ето защо не е уместно да се започва със свободни съчинения, произволно преекспониращи фактори, които не са от първостепенно значение.

Шест са главните причини за разпадането на Римската империя:
1. Интензивно нахлуване на варварски племена.
2. Икономически затруднения поради зависимостта от робски труд.
3. Прекомерно разрастване, налагащо увеличени военни разходи.
4. Отслабването на римските легиони поради използването на наемници.
5. Корупция в управлението и политическа нестабилност.
6. Християнството и загубата на традиционните ценности.

Видно е, че границите на упадъка в рамките на "духовност, морал и етика" са на последен план.

По отношение първостепенното значение на нахлуването на варварски племена говори най-малко фактът, че до 19-ти век Западна Европа не успява да достигне нивото на канализационната система на древния Рим, позната като Cloaca Maxima. През Средновековието европейските градове приличат на гнусни вмирисани животински обори.
lati1960
Цитат(Питето @ 02/10/2020, 21:45) <{POST_SNAPBACK}>
Съвсем друго си почнал, което се разминава (като два автомобила на двупосочен път) с това дето го намеквам. Между другото, Римската република и Римската империя вървят нагоре преди да приемат християнството. Когато го приемат и се тръгва надолу, надолу та накрая отиват в учебника по история. Толкоз за морала, етиката и дитиримбите дето ги разтягаш. Религиите сриват всеки, който вземе, че ги приеме на сериозно.
"Икономиката глупако".

Така, така.
Значи да очакваме религията да срине Америка, Европа, че и целия ни свят? Може би визираш конкретно християнската?
Само че аз не виждам нищо християнско и въобще духовно в управленията навсякъде, вкл. в САЩ, ЕС, и въобще. Тогава? Защо виниш религиите? Пример: Как се връзват Евангелието с пачките и кюлчетата в нощното шкафче на наш Бате и с пищова отгоре им? Какво духовно и християнско виждаш в това?
Иначе съм съгласен, за икономиката. По това спор няма. Само че и най-силната икономика ще рухне, когато връх вземат алчността, несправедливостта, аморалността, лъжата, насилието и грабежа. А точно това наблюдаваме и в съвременния свят, за съжаление. Същото, както и в древен Рим. Паралелът ти в случая е уместен.
lati1960
Цитат(Shade @ 02/10/2020, 21:49) <{POST_SNAPBACK}>
Доста изследвания има за разпадането на Римската империя и прекалено много е писано по въпроса. Ето защо не е уместно да се започва със свободни съчинения, произволно преекспониращи фактори, които не са от първостепенно значение.

Шест са главните причини за разпадането на Римската империя:
1. Интензивно нахлуване на варварски племена.
2. Икономически затруднения поради зависимостта от робски труд.
3. Прекомерно разрастване, налагащо увеличени военни разходи.
4. Отслабването на римските легиони поради използването на наемници.
5. Корупция в управлението и политическа нестабилност.
6. Християнството и загубата на традиционните ценности.

Видно е, че границите на упадъка в рамките на "духовност, морал и етика" са на последен план.

По отношение първостепенното значение на нахлуването на варварски племена говори най-малко фактът, че до 19-ти век Западна Европа не успява да достигне нивото на канализационната система на древния Рим, позната като Cloaca Maxima. През Средновековието европейските градове приличат на гнусни вмирисани животински обори.

Горе-долу, това са причините, да. За разпада не само на древен Рим, на всяка империя. Не съм съгласен само с т. 6, и че "духовност, морал и етика са на последен план". Но няма да споря, за да не пренасям дискусията от другия раздел тук.
Някъде в по-горен пост дадох лично мнение, че една империя почва да се разпада и рухва, когато вече е в апогея си и няма повече територии за завладяване, нито цели за постигане. Тогава идва деградацията, аморалността, отпускането и разгула, което води в крайна сметка до загиване. Докато варварите, най-общо казано, са винаги жизнени и готови да плячкосват, тяхната цел е ясна и проста - убивай, грабѝ и палѝ. Лесна работа. То е лесно да разрушиш една цивилизация, трудното е да я изградиш, ти си дал пример с канализацията, с всичко останало е така. Впрочем, някои варвари и до днес са си такива, няма да споменавам етноси и националности, държави, ще оставя сами да се досетите. Една от тях започва с "б", и завършва с "-ия", жокерче давам. animatedwink.gif
Shade
Цитат(lati1960 @ 02/10/2020, 12:53) <{POST_SNAPBACK}>
Така, така.
Значи да очакваме религията да срине Америка, Европа, че и целия ни свят? Може би визираш конкретно християнската?
Само че аз не виждам нищо християнско и въобще духовно в управленията навсякъде, вкл. в САЩ, ЕС, и въобще. Тогава? Защо виниш религиите? Пример: Как се връзват Евангелието с пачките и кюлчетата в нощното шкафче на наш Бате и с пищова отгоре им? Какво духовно и християнско виждаш в това?
Иначе съм съгласен, за икономиката. По това спор няма. Само че и най-силната икономика ще рухне, когато връх вземат алчността, несправедливостта, аморалността, лъжата, насилието и грабежа. А точно това наблюдаваме и в съвременния свят, за съжаление. Същото, както и в древен Рим. Паралелът ти в случая е уместен.

Ти очевидно разглеждаш религията само като съзидателен фактор, което е дълбока заблуда. Всяко преиграване води до дисбаланс и негативни резултати.
И понеже посочваш религията и САЩ, ето един актуален пътеводен маркер с няколко думи.
Десните, консерваторите в САЩ, Републиканската партия, които в момента са мнозинство в Сената, напират за назначаването на изключително консервативната Айми Кони Барет като съдия във Върховния съд. При одобрение на тази кандидатура следва силно разбалансиране на Върховния съд надясно в отношение 6:3.
Един от основополагащите акценти на "консервативен" е асоциацията с "дълбоко религиозен", представяща идеята "запазване на традиционните ценности в рамките на развиващото се общество".
Основен конфликт между десните и левите платформи е стремежът към съответния подход за избягване на залитането в крайност при търсене на оптимум между запазване, задържане, насоки на развитие и развитие. Едната крайност се разглежда като връщане назад към ретроградните времена на сливане между църквата и държавата. Другата крайност се разглежда като тенденция към аморално прахосничество.
И след като поставяш въпрос за САЩ, в близък план консервативното разбалансиране на държавата е свързано с опасения по отношение на политиката на здравеопазване (от изключителна важност в момента на пандемията от ковид), екологията и климатичните промени, правата на жените, правата на хомсексуалните, масовото притежание на оръжие и др.
Така че религията няма да срине Америка, но с извиването на ръце започва силен конфликт с общественото мнение, при който консервативната платформа пресича граница, след която вероятността да започне интензивна загуба по точки нараства силно.
Питето
Ми питай във Ватикана как са ги вързали, те имат изобилно пачки и вяра, хем от много отдавна. Хем нито наука правят, нито технологии, само от "стригане на овцете"...
lati1960
Цитат(Shade @ 03/10/2020, 00:14) <{POST_SNAPBACK}>
Ти очевидно разглеждаш религията само като съзидателен фактор, което е дълбока заблуда. Всяко преиграване води до дисбаланс и негативни резултати.
И понеже посочваш религията и САЩ, ето един актуален пътеводен маркер с няколко думи.
Десните, консерваторите в САЩ, Републиканската партия, които в момента са мнозинство в Сената, напират за назначаването на изключително консервативната Айми Кони Барет като съдия във Върховния съд. При одобрение на тази кандидатура следва силно разбалансиране на Върховния съд надясно в отношение 6:3.
Един от основополагащите акценти на "консервативен" е асоциацията с "дълбоко религиозен", представяща идеята "запазване на традиционните ценности в рамките на развиващото се общество".
Основен конфликт между десните и левите платформи е стремежът към съответния подход за избягване на залитането в крайност при търсене на оптимум между запазване, задържане, насоки на развитие и развитие. Едната крайност се разглежда като връщане назад към ретроградните времена на сливане между църквата и държавата. Другата крайност се разглежда като тенденция към аморално прахосничество.
И след като поставяш въпрос за САЩ, в близък план консервативното разбалансиране на държавата е свързано с опасения по отношение на политиката на здравеопазване (от изключителна важност в момента на пандемията от ковид), екологията и климатичните промени, правата на жените, правата на хомсексуалните, масовото притежание на оръжие и др.
Така че религията няма да срине Америка, но с извиването на ръце започва силен конфликт с общественото мнение, при който консервативната платформа пресича граница, след която вероятността да започне интензивна загуба по точки нараства силно.

Всичко това е много относително. Да, все още в САЩ има такива ултраконсервативни среди, чието влияние по върховете на властта е доста голямо, засега. Такъв крайно консервативен "християнин" е сегашният вицепрезидент Майк Пенс, който поне теоретично би могъл да стане дори президент, ако титулярът Доналд Тръмп се влоши сериозно в болницата, където е приет с КОВИД-19. Не че ще стане, последните вести за Тръмп са добри, разбира се. Ако въобще приемаш сериозно тези властови и политически заигравания с вируса. Но друго да те питам: Какво християнско виждаш във фигури като Пенс, дори Тръмп и останалите овластени навсякъде по света, които взимат решения за водене на войнѝ, по рухване на икономики, обедняване на хора, и колко още? Примерът с Армено-Азърбейджанския конфликт е само намигване към това, което творят подобни "християни", мюсюлмани, "юдеи", и въобще от целия религиозен спектър. Ако пък говориш именно за имитациите на религии, като средство за налагане на власт и контрол, о кей, съгласявам се веднага. Но това не е истинска вяра и религия, друго е. Точно начин за разделяне на хората на богати и бедни, на избрани и низши, на специални и тълпа, на власт и плебеи, и т. н. Когато внушиш на масите, че някои са по-специални и важни от останалите, вече е лесно да ги манипулираш, мамиш и ограбваш. Оттам насетне действително всичко е средство към това, не само религиите, но самата държавност, обществени структури, финанси, всичко. В този смисъл си прав, не мога да ти опонирам, би било глупаво. Но, ако разделим религията от вярата, тогава нещата стават различни. Но са за другия раздел, бъди здрав!
lati1960
Цитат(Питето @ 03/10/2020, 17:18) <{POST_SNAPBACK}>
Ми питай във Ватикана как са ги вързали, те имат изобилно пачки и вяра, хем от много отдавна. Хем нито наука правят, нито технологии, само от "стригане на овцете"...

То да са само тези от Ватикана! С мед ще ги намажем, ще ги позлатим. Но не са само те.
По това вече писах на Шаде, да не го повтарям. Само същината: Ако приемем, че религиите са средство за упражнавяне на власт, контрол и грабеж над хората - да, съгласявам се. Но, ако разграничим вярата от религиите в горния смисъл, нещата са различни.
Не че го правите нарочно, но това е стар трик - да се атакуват искрено вярващите хора, като се представят делата на религиозните лицемери, които са срам за вярата и религията. И така всички да са маскари. Не е коректен този подход. Много велики открития са направени от искрено вярващи хора, да не ги изброявам, много са - Нютон, Леонардо да Винчи, Спиноза, Айнщайн... Искам да кажа да не изхърляме бебето с мръсната вода.
Shade
Цитат(lati1960 @ 03/10/2020, 11:19) <{POST_SNAPBACK}>
...имитациите на религии, като средство за налагане на власт и контрол... не е истинска вяра и религия, друго е. Точно начин за разделяне на хората на богати и бедни, на избрани и низши, на специални и тълпа, на власт и плебеи, и т. н. Когато внушиш на масите, че някои са по-специални и важни от останалите, вече е лесно да ги манипулираш, мамиш и ограбваш. Оттам насетне действително всичко е средство към това, не само религиите, но самата държавност, обществени структури, финанси, всичко. В този смисъл си прав, не мога да ти опонирам, би било глупаво. Но, ако разделим религията от вярата, тогава нещата стават различни. Но са за другия раздел, бъди здрав!

С много приказки не казваш нищо. Само словестна еквилибристка: "Имитацията на религия като средство за налагане на власт и контрол" не било "истинската вяра и религия, друго било".
Откакто съществуват казионните религии, те винаги са били неявно средство за хвърляне на прах в очите и "разделяне на хората на богати и бедни, на избрани и низши, на специални и тълпа, на власт и плебеи".

Защо в края на краищата не опиташ да посочиш кратко и ясно къде другаде, освен във въображението си, я видя тая "разделена от религията вяра", която уж била "истинската вяра"? Това звучи като изразена надежда за внезапно материализиране на нова утопия, наред с останалите утопии, описани преди векове. И си сигурен, че това чудо ще бъде изградено върху примитивната база на Христянската религия от реалността на безпросветните времена отпреди хилядолетия?
И не се измъквай по тирлици, че това било за другия раздел. Не би поставил на обсъждане фундаментален философски въпрос, изискващ огромна обща култура, при нивото в другия раздел, където времето е спряло на дребнави безсмислени дискусии от рода на дали било по-правилно да се казва „Божия вяра“ или „Божия воля“. Голямо важно.
Питето
Аха, Джордано Бруно, Галилей ... а кой знае колко като тях не са посмели да си кажат мнението щото е различно от каноните, а различните неща свършват я в огъня, я изтрепани от богобоязливата тълпа. А тези дето си ги изброил, идеите им са възприети от невярващите, щото средата е била такава — слаборелигиозна, та е имало кой да чуе и не му пука от църковниците. Иначе всичките щяха да се отказват публично от "ерестта си" по схемата "И все пак тя се върти"...
lati1960
Цитат(Shade @ 03/10/2020, 22:42) <{POST_SNAPBACK}>
С много приказки не казваш нищо. Само словестна еквилибристка: "Имитацията на религия като средство за налагане на власт и контрол" не било "истинската вяра и религия, друго било".
Откакто съществуват казионните религии, те винаги са били неявно средство за хвърляне на прах в очите и "разделяне на хората на богати и бедни, на избрани и низши, на специални и тълпа, на власт и плебеи".

Защо в края на краищата не опиташ да посочиш кратко и ясно къде другаде, освен във въображението си, я видя тая "разделена от религията вяра", която уж била "истинската вяра"? Това звучи като изразена надежда за внезапно материализиране на нова утопия, наред с останалите утопии, описани преди векове. И си сигурен, че това чудо ще бъде изградено върху примитивната база на Христянската религия от реалността на безпросветните времена отпреди хилядолетия?
И не се измъквай по тирлици, че това било за другия раздел. Не би поставил на обсъждане фундаментален философски въпрос, изискващ огромна обща култура, при нивото в другия раздел, където времето е спряло на дребнави безсмислени дискусии от рода на дали било по-правилно да се казва „Божия вяра“ или „Божия воля“. Голямо важно.

Не се измъквам. И не става дума само за философия и житейски принципи. А за реалния живот. Познавам такива хора, които са вярващи, а не религиозни в общоприетия смисъл. Вярващи до степен да изпълняват всичко казано и наредено в Книгата. Примерно, ако те ударят по едната буза, да обърнеш и другата. И не само. Точно този начин на живот, чрез жива вяра, няма нищо общо с т. нар. казионни религии, както си ги нарекъл. Затуй ги разделих нещата: Религиите са средство за контрол, а вярата е надежда за излизане от този контрол.
lati1960
Цитат(Питето @ 04/10/2020, 15:05) <{POST_SNAPBACK}>
Аха, Джордано Бруно, Галилей ... а кой знае колко като тях не са посмели да си кажат мнението щото е различно от каноните, а различните неща свършват я в огъня, я изтрепани от богобоязливата тълпа. А тези дето си ги изброил, идеите им са възприети от невярващите, щото средата е била такава — слаборелигиозна, та е имало кой да чуе и не му пука от църковниците. Иначе всичките щяха да се отказват публично от "ерестта си" по схемата "И все пак тя се върти"...

Не смея да споря по това, понеже инфото, историческо и всякакво, е доста субективно за тези времена. Между другото, и Джордано Бруно, и Галилео Галилей са били кръстени членове на Църквата. Чийто интелект и уникални умове са излезли извън рамките на тогавашните канони и схващания за мирозданието и света ни. И са платили тежка цена за това. Но и техните научни открития и разбирания са били в контекста на тогавашните религиозни такива, макар и надхвърлящи общоприетите. Както писах и на Шаде, понякога трябва да правим разграничение между Църква, религия и вяра. Не винаги е едно и също. Голямо е изкушението на светската власт да използва религиите като стредство за власт и контрол над обществото, това е валидно и до днес.
Питето
Били бИли кръстени... ма когато били бебета и техните по задължение, без да ги питат, щото иначе бой с камъни или там каквото боговете причиняват на некръстените. Мноооооого остроумно доказателство, че вярата била давала напредничави идеи. И нито дума не написа, какво им се е случило като посочили факти дето били в разрез с канона, нищо че били кръстени... А да, историята не била точна, особено в онази част, дето не ти пасва на религията. Баце, това е вид лъжа, която е в основата на лъжесвидетелстването, което май твоя бог искаше да не го правиш...
... и ти си тръгнал, да търсиш тука нЕкой, дето да ти върже...
lati1960
Цитат(Питето @ 04/10/2020, 23:26) <{POST_SNAPBACK}>
Били бИли кръстени... ма когато били бебета и техните по задължение, без да ги питат, щото иначе бой с камъни или там каквото боговете причиняват на некръстените. Мноооооого остроумно доказателство, че вярата била давала напредничави идеи. И нито дума не написа, какво им се е случило като посочили факти дето били в разрез с канона, нищо че били кръстени... А да, историята не била точна, особено в онази част, дето не ти пасва на религията. Баце, това е вид лъжа, която е в основата на лъжесвидетелстването, което май твоя бог искаше да не го правиш...
... и ти си тръгнал, да търсиш тука нЕкой, дето да ти върже...

Важно уточнение: Не само Джордано Бруно и Галилео Галилей не са съдени по канона на Книгата, а по мераците на едни самозвани и самозабравили се люде, които са нямали нищо общо с каноните и принципите на вярата, истинската. Затуй винаги е важно да уточняваме, че религии и вяра често не са едно и също. Убиването с камъни отдавна не се практикува нито в християнството /никога не е било в него!/, нито в юдаизма. Ислямът е друг филм, но не му е тук мястото да обяснявам разликите. Впрочем, векове преди Бруно и Галилей в същите писания го има черно на бяло, за "кълбото на земята", ако си дадеш труда да четеш. И не е лошо да четеш, за да имаш автентичното инфо, а не да говориш от втора и трета ръка.
... Не търся никой да ми се върже. На мен няма защо. Но, ако се "вържеш" на което е писано в Книгата, и се опиташ да го осмислиш, много повече ще разбереш, от учебниците по финанси и икономика.
Питето
Едни лоши хора били, как'Сийке, и не съм от тия...
lati1960
Цитат(Питето @ 11/10/2020, 18:34) <{POST_SNAPBACK}>
Едни лоши хора били, как'Сийке, и не съм от тия...

Всеки може да каже, че прави нещо от името на Бога, и да натвори зло, нечестие и безумие. Това значи ли, че Господ го е водил в това и го е подкрепял? Ми не. Писано е ясно: "По плодовете на делата им ще ги познаете", като се има предвид кои са истински вярващи и вършещи господните работи. Властта не само днес е най-изкушена да се изживява като небесен посредник, но, ако внимателно следим делата ѝ... е, всеки да си прави изводите. По принцип не е редно да се обобщава така. И в управленията навсякъде има честни и почтени хора, макар и не много, така и надолу по веригата, до нас простосмъртните. Всеки отговаря за себе си. Христос е обобщил това така: "Който нож вади, от нож ще умре", което се отнася и за всяко друго човешко дело. Ако вършиш добро, ще го срещнеш един ден. Ако вършиш зло, то ще те погуби рано или късно, със сигурност децата и поколенията ти, които ще платят, ако ти се измъкнеш. Щото няма измъкване. Така и с тия с кладите, с всички. Там Горе сметките винаги са точни и справедливи, за разлика от тук "долу", но това тук е само временно, тленно. Небесната правда и тук е точна, никой не може да се откупи от смъртта, нито да вземе нещо със себе си от този свят. Голи идваме, голи си отиваме. Ама кой да размишлява!
lati1960
Ето до какво доведе наплива на мигранти в Европа:

https://www.vesti.bg/sviat/teror-vyv-franci...shtenik-6117023

https://fakti.bg/world/524557-desetki-mlade...arkva-vav-viena

https://news.bg/world/turtsi-porugaha-tsarkva-vav-viena.html

Засега това са само инциденти. Отделни терористични актове. Но какво ще стане, когато радикалните ислямисти станат повече в Европа? А мнозинство? Защото джамиите вече са повече от църквите и синагогите взети заедно!
Това е война! Расова, религиозна. Ако някой още не го е разбрал, време е.
За мен лично е интересно поведението на френския президент Макрон, който изигра ролята на подстрекател, за да се активират пак мюсюлманските фундаменталисти. Дразнейки ги с карикатурите с Мохамед, уж защитавайки свободата на словото. Само че то, свободното слово, също си има граници. Една от които е да не накърняваш религиозните чувства на другите, на различните. Пак ще ида в сферата на конспирациите, но си мисля, само като мнение, че Макрон и такива като него подстрекаващи тези процеси, вкл. с тоталната миграция към Стария континент, примерно и г-жа Меркел, са добре поставени и режисирани лица, за да се постигне именно този ефект - по наводняването на Европа с мюсюлмани, и в перспектива съсипване на по същество християнската Европейска цивилизация. Защото точно това ще стане, в обозримото бъдеще. Не вярвате? Стойте, и гледайте!
Тарабас
Цитат(lati1960 @ 31/10/2020, 20:55) <{POST_SNAPBACK}>
френския президент Макрон, който изигра ролята на подстрекател, за да се активират пак мюсюлманските фундаменталисти. Дразнейки ги с карикатурите с Мохамед, уж защитавайки свободата на словото. Само че то, свободното слово, също си има граници. Една от които е да не накърняваш религиозните чувства на другите, на различните.

Говориш против ислямистите като ислямист, талибан.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.