Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Живота след вируса........
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
Питето
Плащай заплата вместо да си представяш, какво е да плащаш запата. Ще ти се отворят очите и за заемите/спестяванията, и за 2+2=... в математиката и в реалната икономика.
lati1960
Цитат(Питето @ 24/04/2020, 23:19) <{POST_SNAPBACK}>
Плащай заплата вместо да си представяш, какво е да плащаш запата. Ще ти се отворят очите и за заемите/спестяванията, и за 2+2=... в математиката и в реалната икономика.

Знам какво е. И, точно понеже знам, научих, че уравнението 2+2=4 винаги е вярно. Няма как да избягаш от него, освен по некоректен начин, но рано или късно чистата математика ще те застигне, няма измъкване. Нагледал съм се как пишман бизнесмени само отлагат неизбежното, предоговаряйки заеми, връщайки едни за сметка на нови, и така до момента, в който... 2+2 пак си е 4. Когато един бизнес се гради на заеми, който ги е взел само работи с едни чужди парѝ, яхва чужд паричен поток. Разбира се, до един момент може да отклонява средства за лични нужди, и то не малко средства. Да си напазарува това-онова, къщи тук там, бързи коли, и други играчки, не лош стандарт също. Но в даден момент капанът на чистата математика щраква, и приказката свършва, без щастлив край. Естествено, има и такива, които успяват да се измъкнат, с много разум, много труд, лишения, работейки съвестно дълги години, с постоянство и упоритост. Това е начинът, дълги години. Но, такива са изключения. Другият начин е престъпният, в далаверите, заобикаляне на законите, правилата, или директно при мафията, корупцията, дрогата, проституцията, грабежите, и останалите лоши неща. Или в обръча около политическата класа. Но не говорим за това. В тези сфери печалбите наистина са големи, за кратко време. Обаче и цената е жестока. Знаем как свършиха повечето у нас, и как едни играчи от службите им взеха бизнеса. Аз разсъждавам за честния и почтен бизнес, в който няма как печалбите да са такива, че да успееш бързо да си върнеш кредитите и да изплуваш накрая.
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 22/04/2020, 19:03) <{POST_SNAPBACK}>
Всички сме засегнати в случая, знаеш. Да не обяснявам. Не ми е лесно и на мен, но се справям, слава Богу. Но, стига за мен.
Що касае заемите, те заробват, каквото и да си говорим. Ако чрез заем започнеш бизнес, поне първите години или докато го плащаш, ще работиш за банката, или за този и тези, които са ти го дали. Той ще е като воденичен камък за теб, в доста от случаите проваля дори прекрасни идеи и начинания. Разбира се, сложно е. Няма как да се раздават средства просто така, на всеки. Именно по тези причини, в по-развитите държави има съответни програми и фондове за насърчаване на млади хора и такива, които са изготвили добри проекти за малък и среден бизнес. Естествено, всичко това минава през съответните проучвания, и т. н., преди да се отпуснат парите. Трудно е да обобщаваме за всички, съгласен съм.
Мен по-скоро друго ме притеснява, ето инфо от днес по същото: https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-k...ovid-19-6108550 Недопустимо е това да се случва през 21 век, но, факт!

Не всички са засегнати финансово. Има такива, които фирмите им работят даже повече от преди. Моят приятел оперният певец даже е доволен, че си седи вкъщи, а не бачка. smile.gif Иска извънредното положение да продължи година. Не го интересуват другите.
Ако безвъзмездната помощ е от ЕС съм съгласен, но ако излиза от данъците на всички нас, не съм. Кредитите ако са малки, безлихвени и с голям гратисен период, няма да те заробят. Примерно 1500 лева да ги върнеш за период от три години, като преди това 6 месеца не си плащал нищо едва ли ще ти е проблем. Малко над 40 лв на месец няма да те озорят.
По принцип не е добре да дължиш пари. Самият аз никога не съм взимал заем, освен веднъж от родителите ми, който върнах с лихва. Тогава бях на само 21 години и ми трябваше първоначален капитал.
Има логика да дадеш безвъзмездно само, ако си сигурен, че по този начин ще предотвратиш по-големи загуби. Другото е популизъм на политиците. Безвъзмездното обаче може да се замести с безлихвен кредит. Вярно, той може да се окаже лош кредит, но пак е по-добрият вариант.
П.П. Не всички са засегнати финансово. Има такива, които фирмите им работят даже повече от преди. Моят приятел оперният певец даже е доволен, че си седи вкъщи, а не бачка. smile.gif Иска извънредното положение да продължи година. Не го интересуват другите.
Ако безвъзмездната помощ е от ЕС съм съгласен, но ако излиза от данъците на всички нас, не съм. Кредитите ако са малки, безлихвени и с голям гратисен период, няма да те заробят. Примерно 1500 лева да ги върнеш за период от три години, като преди това 6 месеца не си плащал нищо едва ли ще ти е проблем. Малко над 40 лв на месец няма да те озорят.
По принцип не е добре да дължиш пари. Самият аз никога не съм взимал заем, освен веднъж от родителите ми, който върнах с лихва. Тогава бях на само 21 години и ми трябваше първоначален капитал.
Има логика да дадеш безвъзмездно само, ако си сигурен, че по този начин ще предотвратиш по-големи загуби. Другото е популизъм на политиците. Безвъзмездното обаче може да се замести с безлихвен кредит. Вярно, той може да се окаже лош кредит, но пак е по-добрият вариант.
П.П. За да те умори от глад едно извънредно положение поради пандемия, значи и преди нея си бил много зле и си бил на ръба.
"Според прогнозата й през 2020 г. броят на хората на ръба на гладната смърт може да се увеличи от 135 милиона на 265 милиона души заради икономическите последици от пандемията."
"Всеки ден в света умират по около 21 000 души вследствие на свързани с глада причини."
Това е обичайното положение в света, преди пандемията, подчерта той.
"Да се увеличи" значи гладът го има и без пандемия и "това е обичайното положение в света преди пандемията". Пак стигнахме до проблема на давещия се, който си е преди всичко негов проблем. Помощ дори да има, не може да е вечна. Тя е за да му помогне да излезе от мъртвото вълнение, но не и да го крепи посоянно над водата.
Радио Ереван
Цитат(Радио Ереван @ 25/04/2020, 11:37) <{POST_SNAPBACK}>
Не всички са засегнати финансово. Има такива, които фирмите им работят даже повече от преди. Моят приятел оперният певец даже е доволен, че си седи вкъщи, а не бачка. smile.gif Иска извънредното положение да продължи година. Не го интересуват другите.
П.П. За да те умори от глад едно извънредно положение поради пандемия, значи и преди нея си бил много зле и си бил на ръба.
"Според прогнозата й през 2020 г. броят на хората на ръба на гладната смърт може да се увеличи от 135 милиона на 265 милиона души заради икономическите последици от пандемията."
Всеки ден в света умират по около 21 000 души вследствие на свързани с глада причини. Това е обичайното положение в света, преди пандемията, подчерта той.
"Да се увеличи" значи гладът го има и без пандемия и "това е обичайното положение в света преди пандемията". Пак стигнахме до проблема на давещия се, който си е преди всичко негов проблем. Помощ дори да има, не може да е вечна. Тя е за да му помогне да излезе от мъртвото вълнение, но не и да го крепи посоянно над водата.

lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 25/04/2020, 11:37) <{POST_SNAPBACK}>

Това е вече разумно изказване. Но бизнес трудно се прави с кредит от 1500 лева. С Питето говорехме за заеми, с които се плащат заплати. То е друго. И имах предвид, че именно големите заеми те заробват, няма как. Аз също избягвам заемите, взимал съм само веднъж, за да погреба майка си. Върнах го буквално следващия месец. Банкерката дори се почуди и каза, че за пръв път ѝ се случва нещо такова, щото сумата не беше малка. Но и с такава не се плащат заплати. За да правиш сериозен бизнес, трябва сериозен капитал, наясно сте и двамата с Питето. Добре е, ако го имаш без да теглиш кредити. Нататък вече си зависи от теб. Има и друг момент, когато вече си завъртял здраво нещата, тогава в затруднени моменти можеш да вземеш заем, за да си покриеш някои разходи, вкл. за заплати, няма лошо. Но заемът не трябва да е по-голям от оборотните ти средства, защото ще е трудно после да ги покриваш като го връщаш, без значение при какви условия е. Сложно е, разбира се. И не е еднозначно. При всеки е различно, не може да се обобщава генерално. При всички положения големият заем заробва, това съм научил от живота.
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 25/04/2020, 11:56) <{POST_SNAPBACK}>
Това е вече разумно изказване. Но бизнес трудно се прави с кредит от 1500 лева. С Питето говорехме за заеми, с които се плащат заплати. То е друго. И имах предвид, че именно големите заеми те заробват, няма как. Аз също избягвам заемите, взимал съм само веднъж, за да погреба майка си. Върнах го буквално следващия месец. Банкерката дори се почуди и каза, че за пръв път ѝ се случва нещо такова, щото сумата не беше малка. Но и с такава не се плащат заплати. За да правиш сериозен бизнес, трябва сериозен капитал, наясно сте и двамата с Питето. Добре е, ако го имаш без да теглиш кредити. Нататък вече си зависи от теб. Има и друг момент, когато вече си завъртял здраво нещата, тогава в затруднени моменти можеш да вземеш заем, за да си покриеш някои разходи, вкл. за заплати, няма лошо. Но заемът не трябва да е по-голям от оборотните ти средства, защото ще е трудно после да ги покриваш като го връщаш, без значение при какви условия е. Сложно е, разбира се. И не е еднозначно. При всеки е различно, не може да се обобщава генерално. При всички положения големият заем заробва, това съм научил от живота.

Прочети и послеписа.
Като нямаш пари да плащаш заплати дори и по схемата 60/40 тогава спираш работа и пускаш работниците или (не)платена отпуска или на борсата за да получават пари от там. После се надяваш те да се върнат при теб. Друг начин няма.
Сега ще започва някаква друга програма за подпомагане на малките фирми.
lati1960
Цитат(Радио Ереван @ 25/04/2020, 12:01) <{POST_SNAPBACK}>
Прочети и послеписа.
Като нямаш пари да плащаш заплати дори и по схемата 60/40 тогава спираш работа и пускаш работниците или (не)платена отпуска или на борсата за да получават пари от там. После се надяваш те да се върнат при теб. Друг начин няма.
Сега ще започва някаква друга програма за подпомагане на малките фирми.

Няма лошо. Но, както чета инфото по това, кандидатствалите фирми по тази програма, 60/40 са предимно големи, като "Шише Джам" турската примерно, и подобни, които разполагат с повече средства, за да покрият своя дял и запазят персонала. На по-ниско ниво нещата са други. Работодателите предпочитат да освободят хората, излишно е да плащат своята част, понеже не е ясно докога ще е това. И хората отиват точно на борсата, за обезщетения. Както се казва, няма пълно щастие. За мен лично проблемът не е в бизнеса, едър и дребен, а в политическата класа, която от самото начало действа неадекватно по пандемията /казал съм си още преди месеци мнението по това/. В момента слушам все пак разумното изказване по новините на г-н Борисов, който оповести, че има вероятност някои мерки да паднат преди 13 май. И че ще бъдат заменени със закон. Дано. Щото голямо безумие се получи с тоя вирус. Примерно:
"жена на 97 години с 12 съпътстващи заболявания почина от корона вируса вчера"
"мъж на 76 години със сърдечна недостатъчност и дихателни проблеми почина от корона вируса"
"жена на 92 години с 6 съпътстващи здравословни проблема е новата жертва на вируса",
и т. н., и т. н. Аз ли нещо не разбирам, или нещата вече отиват в сферата на комичното?
И, още нещо, което прочетох вчера, коментар на мастит вирусолог, накратко по смисъла, по памет: Че, почти всички тестове, и бързи, и всякакви, с които се тестват хората за тоя вирус, не дават гаранция повече от 70-80%! Че то като е така, каква гаранция, че резултатите са такива, каквито се твърди? Цялата работа с тоя вирус не е наред от самото начало. Едно е сигурно, че вирусът решѝ всички проблеми на политическата класа, навсякъде, не само у нас. Освен, че ѝ позволи да ни контролира вече тотално, също и да ни набута с нови дългове до степен, че да ни зароби тотално! Това стана. А какво ще е утре... Ми моята прогноза е, че мерките ще паднат донякъде през лятото, щото иначе хората ще се дигнат, а на есен вирусът ще се "върне" отново с гръм и трясък, и пак ще ни стегнат примката. Поне ще имаме време да се подготвим по-добре, разумните. Виждам, че ти си от тях, така че бъди здрав!
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.