Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Гол ли е царя?
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
D-rA
Едно детенце казало - Мамо, мамо, защо царят е гол?... От "Новите дрехи на царя"...Аналогията е проста:- Много страшен убийствен вирус... За 3 месеца в България - 90 жертви, бог да ги прости...За 2019 година - 108 хил. годишно, или средно 9000 умрели месечно, по данни на НСИ.
В САЩ - средно годишно умират около 2,8 милиона... Статистика

Сега, за трите месеца вирусни, около 80 хиляди, т.е. около 26 хил/месец или 3-400 хил годишно - твърде далеч от годишните резултати...

Какво е смущаващото - за нормалните статистически данни, никой не се амбицира да свири "Внимание - ужас", а тези статистики са в пъти по-страшни, а сега с един, странно неуловим от безумно богати медицински институции и центрове вирус, светът е на колене, със свалени гащи... Удобно ли е всичко умиращо да е корона следствие?Защо сега светът се паникьоса от една сравнително ниска смъртност, спрямо годишните си статистики - какво се цели и какво се прикрива?

Ще се намери ли някой, накрая да извика - Мамо, мамо, защо този е гол?

agrippa
Има много хора, които го викат и го мислят това (и аз в това число), но кой ли ги слуша. Хуманността била по-важна. Голяма смъртност имало в старческите домове – все едно тях ги напускат по друг начин. За мене абсурда е принудителното затваряне на икономиката, може би защото не знаехме как да продължим, а то имало начини. Има някаква котспирация в цялата работа, спор няма. Болестта е необичайно заразна и досега медиците не са имали скорошен опит с подобна. Едно сравнение с държавите с по-меки (или без) мерки ще покаже истината като поприключи всичко. Засега още страха преобладава. Ама като свършат парите? Ще дойдат кредиторите и фармацефтичните компании да ни спасяват... Там някъде е заровено кучето.
Цитат
Миналата седмица, след като заразата започна да се разпространява все по-бързо в Беларус, Лукашенко обяви, че пет пъти повече беларуски граждани умират от алкохолни натравяния, отколкото от ковид-19.

Не бил вируса най-смъртоносната причина. А Беларус и България са с почти еднаква смъртност на милион население според статистиката.
https://www.worldometers.info/coronavirus/
Тарабас
Работя от осем години в пневмология, 20 месеца в реанимация. До сега не съм виждал болен, починал от вирусна пневмония. Има, но това са случай, които човек вижда един, два пъти в кариерата си. Шефът ни, който има 30 години опит ни разказа за подобен случай, на колега който е бил болен от тежка вирусна пневмония, седмици на респиратор. Оцелял. Преди около 15 години.
В нашето предприятие имаме 850 легла. От края на февруари имаме две новосформирани COVID-19 отделения с около 40 легла + капацитет за до 60 интензивни легла. От началото на март до днес периферните легла са пълни с пациенти с вирусна пневмония и позитивни PCR специфични тестове за ковид19. Има пациенти на респиратор и няколко жертви.

Като университетска клиника ние сме много щастливи, че има толкова много болни от това заболяване, защото студентите имат възможност live, не на книга, да се сбълскат с едно такова заболяване, дори на живо да преживеят, как се умира от такава пневмония. Някои студенти щастливци дори успяха да се заразят в желанието си да помогнат с каквото могат, докато заразените лекари се лекуваха и отвориха свободни работни места.

Гол ли е цярят или не, един господ знае. Едно е сигурно. След като се преодолее кризата, в световен мащаб системата на здравеопазването ще се промени драстично. Системата на осигуряването в бъдещ план ще бъде и на лична персонална основа. Сиреч хората които носят висок умишлен риск за системата, ще имат трудности да се ползват от нея. Антиваксъри, 5G-кретени, маниготовагрипче-експерти ще имат безплатен достът примерно до събраните съчинения на баба Ванга и до там. Всеки сам си носи главата.
Питето
В тази посока, може да махнем пешеходните пътеки и светофарите. Така де, нали така и така малко хора загиват по пътеките и кръстовищата, значи светофарите и "зебрите" са излишни...
Сещаш ли се, много е трудно да дадеш статистика за сравнение на нещо, което няма как да бъде повторено по два начина или пък зависи от страшно много странични фактори. Повече вярвам на написаното от Тарабас...

И като писа за Беларус, според статистиката и здравия разум би трябвало тези да нямат производство на морски дарове (щото нямат море и не бяха ни производители ни износители) но пък в един скорошен момент се оказанха най-големия вносител и транзитьор на морски дарове в и през Русия. Намеквам, че в подобни държави (и двете дето ги сравняваш) "статистиката" може да събира данни по различен начин, както и данните дето достигат до нея, да са "пипнати" нарочно, а и не виджам да сравняват такива неща като туризъм, еми/имиграция, завърнали се гурбетчии и други подобни за периода на болестта. За разликите и приликите в средата и стила на живот хич и не питам.
D-rA
Болшинството починали, са със съпътстващи заболявания, т.е. този вирус е бил последната капка в чашата им от живот.Защо никоя държава или институция не публикува сравнителна таблица - примерно месец март 2019, т.е. без този вирус и месец март 2020 - със вируса... Едва ли ще има някаква разлика...
А и както се вижда от всевъзможни инфоизточници - който си е луд зад волана, пак убива...Да, както Тарабас пише - такъв наплив на пневмонични не е имало. Но при всяка нова болестотворна атака винаги ще има изненади.Това значи ли че ако се появи пак нова изненадка и сме обречени за вечни домошари?
А и конспиративните теории за произхода му се подхранват от липсата на официално доказана позиция.Т.е. "има нещо гнило в Дания"... sunbathing.gif
Тарабас
Докторката от Сливен, дето на 42 почина, какво съпътстващо заболяване имаше. Колежката и от София? От сополи се умира дори, ако човек е на 90 и има злокачествено заболяване, няма почти бъбреци и пие на ден по 30 хапчета. Тв е ясно. От Ковид19 не се умира само от инфекцията, а от последиците от нея, от ARDS или конкретно с Коронавируса от CARDS. Тука няма значение възраст и съпътстващи заболявания. И няма каузално лечение. Дори и един умрял е много.
D-rA
Цитат(Тарабас @ 10/05/2020, 20:23) <{POST_SNAPBACK}>
Докторката от Сливен, дето на 42 почина, какво съпътстващо заболяване имаше. Колежката и от София? От сополи се умира дори, ако човек е на 90 и има злокачествено заболяване, няма почти бъбреци и пие на ден по 30 хапчета. Тв е ясно. От Ковид19 не се умира само от инфекцията, а от последиците от нея, от ARDS или конкретно с Коронавируса от CARDS. Тука няма значение възраст и съпътстващи заболявания. И няма каузално лечение. Дори и един умрял е много.

Както и над 100 годишни са излекувани. А при двете споменати лекарки има много неяснотии, набързо приключени с коронавирус изход. Но не ми се влиза в спор - защото в случая с този вирус, спорът няма да намери истината.
Както и последното огнище - жена изписана от онкология, за да си умре у дома, без корона вирус отчетен, починала в последствие ...След това цялото село пламва от ковид...
Riki
Много добро сравнение! Да махнем пешеходните пътеки и светофарите....

За да не стигнем и ние да увеличаваме предвидения капацитет с допълнителни легла по периферията бяха тези мерки.
Продължават да ми викат: ти видя ли вируса? Колегата се чуди, как ли си представят хората "вируса"?!?

Значи, мерките си свършиха работата. То е ясно, че всички ще умрем един ден. Но защо да е днес?!

Тарабас, браво, човеко!!!
hat.gif

п.п. който не го е срещнал, едва ли може да си го представи, но....както се пее в една песен "било, к'во било"....
Ask
Цитат(Тарабас @ 10/05/2020, 20:23) <{POST_SNAPBACK}>

Човечеството не се намира за първи път в пандемични условия. Пандемия е имало преди 100 години заради т. нар. испански грип,когато измират между 50 и 100 млн. души. Тогава дори маските не са били задължителни. Какво остава за „социалното дистанциране“. Още по-новата, преди 10 години пандемия заради свинския грип. H1N1 беше толкова заразен и „смъртоносен“, колкото и COVID-19. Даже може би повече, но и той не доведе до изумителните и безсрочни чудеса, на които сме хем свидетели, хем потърпевши. Редно е да се запитаме: Каква е „науката“ зад социалната изолация?
Все повече хора по Земята смятат, че тези извънредни мерки не са само и единствено заради коронавируса, а целят нещо много по-далечно и опасно, и започват да се съпротивляват: виж последните новини от Германия, Словения, Унгария и др. Лорд Съмптън, бивш съдия от Върховния съд на ОК, в изявление определя дори само социалната изолация на възрастните като „cruel mockery of basic human values“. Ако се поразровиш в нета ще разбереш, че все повече епидемиолози и др. определят сегашните правила за "изсмукани от пръстите".
Сега се сещам за думите на принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II: "Когато умра искам да се превърна в смъртоносен вирус, който да помогне с проблема с пренаселеността на Земята."
Riki
Не съм видял епидемиолог, който да е против соц.изолация (на 1.5 м. разстояние и скупчване на много хора на закрито), дезинфекцията, миенето на ръце, кихането в хартиена кърпичка ( или сгъвката на ръкава). Ще се радвам да науча аргументите им.

Разходки ( двигателна активност на чист въздух, но на разстояние).
lati1960
Цитат(D-rA @ 09/05/2020, 22:29) <{POST_SNAPBACK}>
Едно детенце казало - Мамо, мамо, защо царят е гол?... От "Новите дрехи на царя"...Аналогията е проста:- Много страшен убийствен вирус... За 3 месеца в България - 90 жертви, бог да ги прости...За 2019 година - 108 хил. годишно, или средно 9000 умрели месечно, по данни на НСИ.

Сега, за трите месеца вирусни, около 80 хиляди, т.е. около 26 хил/месец или 3-400 хил годишно - твърде далеч от годишните резултати...

Какво е смущаващото - за нормалните статистически данни, никой не се амбицира да свири "Внимание - ужас", а тези статистики са в пъти по-страшни, а сега с един, странно неуловим от безумно богати медицински институции и центрове вирус, светът е на колене, със свалени гащи... Удобно ли е всичко умиращо да е корона следствие?Защо сега светът се паникьоса от една сравнително ниска смъртност, спрямо годишните си статистики - какво се цели и какво се прикрива?

Идва лято, д-р А. animatedwink.gif
Играта свърши, се пееше. Време е за море!
Та, все повече народ почва да се отегчава от корона безумието, и е нужна малко почивка от сагата.
Тайм аут, така да се каже. Ще има. Гърци и испанци се готвят. Ще и останалите. Наш брат булгарикус няма да изостане, от общия ритъм. Нека да е ля-то, само да е ля-то, нежно и... Та така. Да дадем малко отпуска на вирусчето короновано, да си отдъхне и то, и на есен, с песен. С нови сили. Такива ми ти работи. Както винаги съм казвал: Много са добри! Нашите управници. Добри са, много. Гъвкави, приспособими, като хищник в джунглата, политическа и всякаква. Няма да трошат хатъра на народеца, от летните отпускарски одисеи, няма как. А ако някой няма кинти за море и почивка, заеми дават хората, така де. Взимай народе, топли, топли! Както вика Еревана, може и да се излъжат да не си ги потърсят. Чудеса стават всякакви. Да попечем кълки на плажа, пък после ще му мислим. Е-е-ехе-е-е-е, и замириса на море! Чао, корона вирус. До нови срещи, наесен!
Ако пък властите родни са го закъсали и те за парички за почивка, може по-ранко да ни залеят с нова корона вълна, за да гепят още някой и друг заем, трябва си. Няма да се стискаме на плажа, я. Пък народецът няма и да разбере, що не. Още милиард или два, какво са? Парѝ има, бол. Отвсякъде ни заливат с кинти, няма да се притеснявате. А кой ще ги връща? Ми ясно кой. Баба Пена от Долно Нанагорнище и чичо Спас от Горно Нанадолнище са насреща. Децата и внуците от Лондон и Америка ще помагат, важното е, че преборихме коварния корона враг. Бравос! Най-сетне постигнахме истински обществен и политически консенсус. Велики сме! Направо му разказахме играта на тоя вирус. boxing.gif
clap2.gif
Mukaveev
Изобщо не е за подценяване вируса, майка му и родата..... не искам нищо да подценявам. Още повече пък като няма и някакво лечение за него. Всяка една комунистическа простотия трябва да се посреща ..... както подобава.
Аз мисля , че го изкарах през януари, не съм търсил лекарска намеса - 11 дена бях с 38- 39 градуса температура, без хрема и нищо не ме болеше......температурата ме убиваше, пих парацетамол...... файда никаква , накрая спрях и да го пия. За 11 дена отслабнах - 4,5 кила и след това близо 3 седмици сънувах .... еленчета . Много ме съмнява , че е било грип ,, Виктория ,, щам ,, B ,,.....доста грипове съм преживял.

Боледувам професионално всяка година и знам какво е ...... но това от януари.....беше ново преживяване.
Да не съм прав......колко пък да не съм ? Като те прекара през валците ......от другата страна излизаш тънък като хартия.
Shade
Цитат(Mukaveev @ 10/05/2020, 12:41) <{POST_SNAPBACK}>
Аз мисля , че го изкарах през януари, не съм търсил лекарска намеса - 11 дена бях с 38- 39 градуса температура, без хрема и нищо не ме болеше......температурата ме убиваше, пих парацетамол...... файда никаква , накрая спрях и да го пия. За 11 дена отслабнах - 4,5 кила и след това близо 3 седмици сънувах .... еленчета . Много ме съмнява , че е било грип ,, Виктория ,, щам ,, B ,,.....доста грипове съм преживял.

Само температура? Освен температурата, нещо като кашлица, тежест в гърдите, затруднено дишане, пресъхнало гърло, загуба на вкус и обоняние?
Знам двама-трима, които го прекараха и се възстановиха. Единодушни са, че е отвратително преживяване, доста по-неприятно от тежък грип или пневмония, и не го пожелават на никого.
Ask
Цитат(Riki @ 10/05/2020, 21:40) <{POST_SNAPBACK}>
Не съм видял епидемиолог, който да е против соц.изолация (на 1.5 м. разстояние и скупчване на много хора на закрито), дезинфекцията, миенето на ръце, кихането в хартиена кърпичка ( или сгъвката на ръкава). Ще се радвам да науча аргументите им.

Разходки ( двигателна активност на чист въздух, но на разстояние).

Не си видял, но със сигурност си чул нашият доц.д-р Атанас Мангъров. А в нета ще намериш доволен брой мнения и на чужди експерти. Но да не се вторачваме в подробностите, щото ще загубим поглед към общата картина.
Ask

Ако прочетеш последния доклад на Римския клуб, може би ще намериш отговорите на доста въпроси.
Впрочем ето мнението на д-р Роналд Ърнест Пол (военен лекар - хирург във ВВС на САЩ, писател, пенсиониран конгресмен, кандидат - президент 2008 и 2012г.) по повод сегашната пандемия:
":Властите обичат кризи, защото когато хората ги е страх, те са по-склонни да се откажат от свободите си срещу обещанията на правителствата, че ще се погрижат за тях. Например след 11 септември американците приеха почти пълното им лишаване от граждански права чрез кухите обещания за сигурност в „Патриотичния закон“. И още:
"Този филм сме го гледали и преди. Властите раздуват заплахата извън разумните граници, за да оправдаят ограбването на нашите свободи. Когато „заплахата“ отмине обаче, те никога не възстановяват свободите ни."
Karmic wheel73
Голям залък лапни,голяма дума не казвай.
Да не ти дойде до главата.
evanka
Всяка държава има статистика за смъртността, не си потърсил, не си намерил.
Ето например за Франция - общата смъртност - не само от ковид, а от всичко за периода март-април тази година.
На първата графика по дни се вижда, че през април 2020 на ден има 1000 починали повече в сравнение със същите дни от минали години. Което е 40-50% увеличение на смъртността в някои дни.
https://www.insee.fr/fr/information/4470857

За тази епидемия се разбра следното. Докато заразените са малко на брой, епидемията тлее незабелязано и с малко починали месеци наред. Но като премине определен праг, броя на заразени и починали нарастват експоненциално. И сред този голям брой починали статистически има и млади хора, на които не им е време да починат на 45 или 50г.

България и страните от Източна Европа са все още в периода, в който епидемията тлее и минава незабелязано. Не защото сте някакви супер здрави индивиди или имате БЦЖ, както си въобразяват някои, а защото епидемията е 3 месеца назад. И за щастие карантинните мерки я задържат слаба.

Жалко и абсурдно е, че въпреки карантинните мерки, дневния брой на заразените в България се увеличава, а навсякъде в Европа спада. Което означава, че мерките са били доста лабави, не са спазвани както трябва и т.н...

За световната икономика. Оказва се, че 30-40% от икономиките се крепят на бизнеса за удоволствия - туризъм, ресторанти, концерти, футбол... Не е ли абсурдно? От друга страна това е икономика, която не произвежда, а която мести едни пари от един джоб към друг... Т.е. очаква се, когато всичко това приключи в джобовете на хората да има достатъчно пари, които да се върнат отново в бизнеса за удоволствия...
evanka
Цитат(Ask @ 10/05/2020, 20:32) <{POST_SNAPBACK}>
Човечеството не се намира за първи път в пандемични условия. Пандемия е имало преди 100 години заради т. нар. испански грип,когато измират между 50 и 100 млн. души. Тогава дори маските не са били задължителни. Какво остава за „социалното дистанциране“. Още по-новата, преди 10 години пандемия заради свинския грип. H1N1 беше толкова заразен и „смъртоносен“, колкото и COVID-19. Даже може би повече, но и той не доведе до изумителните и безсрочни чудеса, на които сме хем свидетели, хем потърпевши. Редно е да се запитаме: Каква е „науката“ зад социалната изолация?
Все повече хора по Земята смятат, че тези извънредни мерки не са само и единствено заради коронавируса, а целят нещо много по-далечно и опасно, и започват да се съпротивляват: виж последните новини от Германия, Словения, Унгария и др. Лорд Съмптън, бивш съдия от Върховния съд на ОК, в изявление определя дори само социалната изолация на възрастните като „cruel mockery of basic human values“. Ако се поразровиш в нета ще разбереш, че все повече епидемиолози и др. определят сегашните правила за "изсмукани от пръстите".
Сега се сещам за думите на принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II: "Когато умра искам да се превърна в смъртоносен вирус, който да помогне с проблема с пренаселеността на Земята."

А представи си какво би станало ако Запада беше решил да не прави карантина?
В една голяма фирма като се разболеят половината и починат десетина колеги, хората ще се разбунтуват и няма да отидат на работа, което в дългосрочен план може да се окаже още по-зле от контролираната карантина. Ще затворят магазини за храни... градски транспорт... хората ще се изнервят.. Т.е. ако не наложиш мерки, те могат да се наложат от само себе си, но в условия на пълен хаос.

Виж какво става с Великобритания, която закъсня с 6 дни спрямо други страни да обяви карантина, надявайки се да дръпне икономически докато ЕС се гърчи. Ами стана така, че днес Франция, Испания и Италия имат все по-малко починали и могат да си позволят край на мерките, а ВБ удължи карантината си до началото на юни. Спестиха 6 дни за да загубят още 3-4 седмици.

Свинският грип не беше толкова заразен и опасен за да наложи такива мерки. Освен това е грип и за грип се правят лесно ваксини. Но и без ваксини, хората имат някакъв имунитет към грипни щамове и заразата не се разпространява толкова бързо. Затова грипните вируси не плашат толкова, което не изключва вероятността някой ден да се появи щам, който да вкара хората в днешната схема.

Хората се бунтували срещу мерките. Но ако нямаше мерки, щяха да се бунтуват срещу безотговорните си правителства.
Има едно такова правило. Като не можеш да накараш една група от хора да спазва правила с добро, ги принуждаваш чрез страх. Затова е и цялия този страх, който се сипе от медиите, защото сме големи мислители и многознайковци, вместо да си седнем на задниците, че да мине по-бързо.
Радио Ереван
Цитат(Ask @ 11/05/2020, 08:49) <{POST_SNAPBACK}>
Ако прочетеш последния доклад на Римския клуб, може би ще намериш отговорите на доста въпроси.
Впрочем ето мнението на д-р Роналд Ърнест Пол (военен лекар - хирург във ВВС на САЩ, писател, пенсиониран конгресмен, кандидат - президент 2008 и 2012г.) по повод сегашната пандемия:
":Властите обичат кризи, защото когато хората ги е страх, те са по-склонни да се откажат от свободите си срещу обещанията на правителствата, че ще се погрижат за тях. Например след 11 септември американците приеха почти пълното им лишаване от граждански права чрез кухите обещания за сигурност в „Патриотичния закон“. И още:
"Този филм сме го гледали и преди. Властите раздуват заплахата извън разумните граници, за да оправдаят ограбването на нашите свободи. Когато „заплахата“ отмине обаче, те никога не възстановяват свободите ни."

Патриотичен акт (Patriot Act) - специално законодателство, прието в САЩ месец след атентатите на 9/11, да премина за 48 часа през двете камари на Конгреса, за да даде в ръцете на федералното правителство извънредни правомощия в името на борбата срещу тероризма. По-късно президентът Обама удължи с 3 години действието му, но законът спря да действа на 1 юни 2015 г., а с него и тоталното подслушване, което извършваше Агенцията за национална сигурност.
iridium
Мисля, че цялата дандания бе за да не се (пре)натоварват болниците.
evanka
Цитат(iridium @ 11/05/2020, 13:43) <{POST_SNAPBACK}>
Мисля, че цялата дандания бе за да не се (пре)натоварват болниците.

Точно така. И да се даде време на хората да се снабдят с маски, дезинфектанти и т.н....
Питето
В момента тук-там има територии по света, дето няма закони, но пък има пълна свобода и пълна анонимност... и съм сигурен, че ти не пишеш от такава територия. Има и обратното — с тотален контрол, ама и от там надали ще те допуснат да пишеш тук. Номера с хубавия живот и свободата е в баланса, а не в крайностите.

За пренаселването, преди 100 години сме били около 1,5млрд, и е имало яко глад и сериозно-смъртоносни пандемии, а днес сме над 7млрд. и въпреки това гладуващите са много по-малко, и най-страшните ни пандемии са като обсъжданата — смешна смъртност на фона от 30+% при чумата и шарката примерно или дори на "испанския грип"... Това благодарение на липсата на свобода около самоличността, здравните досиета и задължителните здравни, карантинни и хигиенни (в производството и предлагането на храни) мерки.
lati1960

И докато някои напоследък се опитват да го пооблекат коронованата особа, май ново събличане се задава, ето:

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-k...ovid-19-6109398

Дали ще е ди би ди дюс гол пак, или по кюлоти, ще видим. Властта навсякъде няма така лесно да се откаже от този небесен дар, вируса. Който ѝ решава всички проблеми. Такова е моето впечатление, и мнение. Не го крия. Вирусът освободи властите навсякъде от всякаква отговорност. А те пък внушават на простолюдието, че го обгрижват, че вършат нещо полезно, и че всички заедно се борим с този невидим враг, обединени, сплотени, силни и непобедими. Да живей! /Не вируса де, властта, ако сте ме разбрали погрешно. a4dff7b7.gif / Ура! Ще победим! Напред! malii.gif
На по-възрастните това им напомни едни други времена, с почти същите лозунги. А по-младите трябваше да преглътнем горчилката от всички каши и поразии, които властта натворяваше преди да се пръкне Спасителя Вирус. И той дойде! Халелуя!
Ако сте обърнали внимание, не само у нас, в глобален план преди пандемията се говореше усилено за липса на лидерство, че държавниците навсякъде са тотално неадекватни, лъжливи, корумпирани, комични и смешни до трагичност... Имаше сигнали и залитания към стари идеологеми, в крайно дясно, или в ляво... В Германия примерно се възроди почти нацистко подобие на партия, и то сериозна, почна да печели регионални избори, влезе в Бундестага дори... В Америка мистър Тръмп продължава да разсмива аудиторията с неадекватното си поведение и изказвания... Подобна беше ситуацията и в Британия с Джонсън, който геройски се пребори с коварния враг, бравос! И, изведнъж - хоп! Спасението дойде. Ама не за обществата, а за властта, навсякъде. Цар Вирус. Перфектният враг. И перфектното оправдание. Който отклони вниманието от всички болести на света, най-вече в елитарните среди, и преди всичко с корупцията. Сега вече не е модерно да се критикуват управляващите. Те са новите герои, победили врага коронован. В самото общество вече се гледа с не добро око на тези, които си позволяват плахо отново да извадят в общественото пространство истинските проблеми. Не, не бива. Това са дреболии. Имаме с враг да се борим, нали така. Всичко остава на заден план. Управниците покрадвали. Голяма работа. Че кой не попипва? Важното е, че ни спасиха от тая напаст, от тая зараза. Нал тъй? Голема работа са, така си е. Евалата! clap2.gif 453.gif
wal
Цитат
Антиваксъри, 5G-кретени, маниготовагрипче-експерти ще имат безплатен достът примерно до събраните съчинения на баба Ванга и до там.

И до "БГ мама" също.
wal
Цитат

Не знам дали е модерно или не, но поне унас не са престанали да критикуват управляващите.Ти май четеш само това,което си написал!!
lati1960
blink.gif

Дай примери.
Бай Ганьо
Радвам се, че животът ми в по-голямата си част (да не кажа почти целият) се изниза.
Не бих могъл да живея нормално заобиколен от пълни олигофрени.
До сега някак си успявах.
Но откакто премахнаха голите жени от календарите, ясно беше накъде отива светът.
Та, да ви е честит новият режим.
Дерзайте.
Mukaveev
Цитат(Shade @ 11/05/2020, 05:57) <{POST_SNAPBACK}>
Само температура? Освен температурата, нещо като кашлица, тежест в гърдите, затруднено дишане, пресъхнало гърло, загуба на вкус и обоняние?
Знам двама-трима, които го прекараха и се възстановиха. Единодушни са, че е отвратително преживяване, доста по-неприятно от тежък грип или пневмония, и не го пожелават на никого.

Средата на януари се бях прибрал от Дубай, Още имаше тишина , не се говореше за тоя вирус, към края на януари ме удари ...... та цял месец не можах да се оправя, но тия 11-12 дена температура ме ликвидираха. Кашлям всяка зима и то като настина, кашлям много зле ...... сега също ми се активира кашлицата и остана като последствие , наложи ми се да ходя на иглотерапия ( това ме оправя ).....
Замислих се , че до сега не съм карал грип без хрема , а хрема нямаше , нищо не ме болеше , нямах задух, за вкус и мирис..... не съм се замислял, почти спрях храната..... само вода. Сега като се замисля , по- късно на приятели казах , че едвам оцелях - даже го казах няколко пъти. И друго казах , че от година на година тия грипове стават все по- тежки.....
Мисля , че е това ....... не беше добре , даже беше доста зле....
Shade
Цитат(Бай Ганьо @ 11/05/2020, 12:36) <{POST_SNAPBACK}>
откакто премахнаха голите жени от календарите, ясно беше накъде отива светът.
Та, да ви е честит новият режим.

Премахнаха голите жени от календарите? Брей, много ви е строг новият режим в ЮАР. no.gif
Нека ти е честит, щом настояваш!
Ето нещо от свободния свят без режим, та да изплакнеш очите:

https://www.megacalendars.com/collections/a...lendar-by-helma
Бай Ганьо
Изплакнах ги.
Няма що. laugh.gif
D-rA
Цитат(Бай Ганьо @ 12/05/2020, 10:40) <{POST_SNAPBACK}>
Изплакнах ги.
Няма що. laugh.gif

Виж идеи за подарък - иде лято sunbathing.gif
lati1960
Цитат(D-rA @ 12/05/2020, 10:49) <{POST_SNAPBACK}>
Виж идеи за подарък - иде лято sunbathing.gif

Вие се бъзикате, но нека ви питам нещо:
Какво стана с ИДИЛ, с Ислямска държава?
С мигрантската криза?
Ми със злодея Путин? И с другия, с Ердоган?
Ким Чен Ир се покри, но какво правим с врага в Техеран?
За Ирак и Афганистан да не говорим, сякаш ги няма тези територии вече!
Либия, Африка въобще, сякаш са на друга планета.
А за вътрешните проблеми у нас да не споменаваме, не е редно. Враг имаме да борим!
Забелязвате ли какво се случва? Покрай тоя вирус. Или само на мен ми се привиждат корона призраци?
Разбирам, че чувството за хумор е нормалната реакция на целия абсурд, който ни сполетя напоследък. Но, ако не намерим начин като общества да проконтролираме властта навсякъде, повярвайте ми, в още по-големи абсурди и безумия ще ни вкара!
Как го виждате това - контрол над самозабравилите се управници в режим на кризи и пандемии? Напълно сериозен въпрос.
Аз вярвам в демокрацията и свободата, вкл. на пазара, правата на хората, и т. н. Но е видно, че това не работи, в новата ситуация. То и преди корпоративният сектор и властта си бяха взаимно обвързани като сиамски близнаци, тоже финансовия и всичко останало. Тоест реална демокрация и свободен пазар реално никъде нямаше. Което лъсна отчетливо покрай вируса. Но покрай него властта се опитва да увековечи този абсурден режим. Което лично аз не одобрявам. А вие?
prius06
Много се говори за фалшификация със статистическите данни: кой от какво е умрял, доколко това е достоверно и пр. Има една статистика, обаче, с която трудно се спори: общ брой умрели (без класификация). Според тази статистика в САЩ за последните три месеца са умрели 808851 души, което е 95% от очакванията, базирани на умрелите през същия период усреднен за последните три години (2017, 2018 и 2019). Информацжията е от сайта на центъра за контрол на болестите CDC.gov

Provisional Death Counts for Coronavirus Disease (COVID-19).
D-rA
Цитат(prius06 @ 12/05/2020, 18:42) <{POST_SNAPBACK}>
Много се говори за фалшификация със статистическите данни: кой от какво е умрял, доколко това е достоверно и пр. Има една статистика, обаче, с която трудно се спори: общ брой умрели (без класификация). Според тази статистика в САЩ за последните три месеца са умрели 808851 души, което е 95% от очакванията, базирани на умрелите през същия период усреднен за последните три години (2017, 2018 и 2019). Информацжията е от сайта на центъра за контрол на болестите CDC.gov

Т.е. със и без корона вирус - смъртността е в същите параметри. Кое тогава налага тази масова психоза и икономически колапс? sunbathing.gif
wal
Корнелка, т.нар. президент, доц.Мангъров и хиляди знайни и незнайни специЯлисти не се спряха през тези два месеца.
lati1960
Цитат(D-rA @ 12/05/2020, 19:09) <{POST_SNAPBACK}>
Т.е. със и без корона вирус - смъртността е в същите параметри. Кое тогава налага тази масова психоза и икономически колапс? sunbathing.gif

Власт, контрол и парѝ.
Безконтролна власт.
Тотален контрол.
Спекулативни парѝ.
----------------
Не съм сигурен дали е подходящо тук, но ето накъде отива работата:
https://thebulgariantimes.com/%D0%9F%D0%BB%...OzmuuePrzZ_Bmrc
Ask
Цитат(evanka @ 11/05/2020, 12:34) <{POST_SNAPBACK}>
Има едно такова правило. Като не можеш да накараш една група от хора да спазва правила с добро, ги принуждаваш чрез страх. Затова е и цялия този страх, който се сипе от медиите, защото сме големи мислители и многознайковци, вместо да си седнем на задниците, че да мине по-бързо.

За първи път чувам за такова правило. Хората и без това прекарват целият си живот в страхове от и за какво ли не. Аз говоря за Страхът (с голяма С), който засилва ирационалните и нерядко животински мотиви. Страхът е разрушителен и деградира човешката същина. Епидемията няма да мине бързо, като "си седнем на задниците". Епидемията ще мине или когато всички получим колективен имунитет, или когато се изнамери ваксина, което в най-добрия случай ще стане не по-рано от две години. Досегашните мерки препятстват единствено фатално претоварване на здравните системи, а не за да предпазят здравето на хората изобщо. Иначе, замисли се, защо политиците и лидерите ни постояно излъчват дезинформация и хаос. Един приятел подсмихвайки се веднъж ми каза: "Пандемията ще продължи докато глобалистите са на власт". Ноам Чомски (един голям Човек, когото уважавам дълбоко) скоро направи едно изказване: "Корона вирусът е последния колосален провал на неолибералите."...каквото и да означава това, ме кара да допусна, че този вирус е човешко "творение" с определена дългосрочна цел.
Riki
"Дългосрочна цел" . Вярваш ли го?
Сам каза. Докато не изградим колективен имунитет. Мерките падат. Е?
Riki
доц. д-р Мангъров не отрича, това , което писах по - горе, а друго.
Да! В интернет го пише, какво точно.
До колкото ми е извесно, са го започнали в Пловдив... g.gif
Питето
Ми виж цените на бензиностанциите и ако имаш акъл ще се сетиш кво е станало с петролните юнаци и що са поспрели с простотиите.
Ask
Цитат(Riki @ 12/05/2020, 20:11) <{POST_SNAPBACK}>
"Дългосрочна цел" . Вярваш ли го?
Сам каза. Докато не изградим колективен имунитет. Мерките падат. Е?

Не, все още не го вярвам. Казах "или"! Обръщай внимание на детайлите.
Колко време според тебе е нужно да се изгради колективен/стаден имунитет?
Riki
Ми....знам ли?!
Според теб?
evanka
Цитат(prius06 @ 12/05/2020, 17:42) <{POST_SNAPBACK}>

Процента на очакваната смърт не е 95%, а 97% за месеците януари и февруари, в които почти нямаше починали от ковид. Но пък от 28 март до 25 април минава с много 100-те%. Резултатите от май не ги слагай в сметката, защото това са временни данни, тъй като всички официални документи не са взети под внимание както пише по-долу в статията.
От друга страна това е хомогенна информация за цялата страна. Ако разгледаш статистиката по щати, в някои като Ню Йорк смъртността може да наближава 200%. В някои френски департаменти за периода март-април смъртността е 250% сравнена предните години. Другаде е 90%. Та заради тези 250% сме в карантина всички.
trаnsalp
Цитат(Mukaveev @ 11/05/2020, 23:50) <{POST_SNAPBACK}>
Средата на януари се бях прибрал от Дубай, Още имаше тишина , не се говореше за тоя вирус, към края на януари ме удари ...... та цял месец не можах да се оправя, но тия 11-12 дена температура ме ликвидираха. Кашлям всяка зима и то като настина, кашлям много зле ...... сега също ми се активира кашлицата и остана като последствие , наложи ми се да ходя на иглотерапия ( това ме оправя ).....
Замислих се , че до сега не съм карал грип без хрема , а хрема нямаше , нищо не ме болеше , нямах задух, за вкус и мирис..... не съм се замислял, почти спрях храната..... само вода. Сега като се замисля , по- късно на приятели казах , че едвам оцелях - даже го казах няколко пъти. И друго казах , че от година на година тия грипове стават все по- тежки.....
Мисля , че е това ....... не беше добре , даже беше доста зле....

Само за информация, ако позволиш. По колко мг вит С приема на ден? /или лимони/ Температурата каза, че не си свалял с хапчета, а дишал ли си някакъв горещ въздух - от вряща тенджера, сешоар, пистолет за горещ въздух /с регулация, че иначе ще се опърлим/ или сауна? Благодаря ти, предварително!
lati1960
Цитат(Питето @ 12/05/2020, 21:06) <{POST_SNAPBACK}>
Ми виж цените на бензиностанциите и ако имаш акъл ще се сетиш кво е станало с петролните юнаци и що са поспрели с простотиите.

Временно е.
Скоро махалото ще иде в другата крайност.
Няма безплатен обяд, наясно си. Сметката за корона безвремието ще трябва да се плати!
Ask
Цитат(Riki @ 12/05/2020, 21:32) <{POST_SNAPBACK}>
Ми....знам ли?!
Според теб?

На мене също ми е трудно да преценя. Но става въпрос за популацията в Азия, Европа, САЩ, Русия...и пр. Ще бъдат нужни години. За това време "я камилата - я камиларя" ...много неща могат да се случат, дори и немислимите сега. Ако ваксината бъде сътворена преди това, чието време твърде вероятно е да е контролирано, тогава няма нужда от колективен имунитет. И като имам предвид, че КОВИД-19 по много странен начен потвърждава теорията на Дарвин, че оцеляват само най-адаптивните (не е задължително най-силните), а по-болнавите ще станат жертва на пандемията, т.е. коронавирусът убива най-вече възрастните.,т.е. пенсионери. Досещам се, че това ще бъде добре дошло за и без това закъсалите пенсионно-осигурителни системи. Просто допускам, не съм сигурен,че това е една от възможните цели, мака и не главна. Основната би могла да бъде съвсем друга, за която сега дори не се догаждаме.
prius06
Цитат(evanka @ 12/05/2020, 20:42) <{POST_SNAPBACK}>
Процента на очакваната смърт не е 95%, а 97% за месеците януари и февруари, в които почти нямаше починали от ковид. Но пък от 28 март до 25 април минава с много 100-те%. Резултатите от май не ги слагай в сметката, защото това са временни данни, тъй като всички официални документи не са взети под внимание както пише по-долу в статията.
От друга страна това е хомогенна информация за цялата страна. Ако разгледаш статистиката по щати, в някои като Ню Йорк смъртността може да наближава 200%. В някои френски департаменти за периода март-април смъртността е 250% сравнена предните години. Другаде е 90%. Та заради тези 250% сме в карантина всички.

Знаех си аз, че трябва да направя един screenshot, От времето когато постнах до сега процента нарастна от 95% до 97%, но и двата случая става дума за общ брой умрели от 1 февруари до днес - най-горния ред на таблицата. Останалите редове са по седмици
evanka
Цитат(prius06 @ 12/05/2020, 21:38) <{POST_SNAPBACK}>
Знаех си аз, че трябва да направя един screenshot, От времето когато постнах до сега процента нарастна от 95% до 97%, но и двата случая става дума за общ брой умрели от 1 февруари до днес - най-горния ред на таблицата. Останалите редове са по седмици

Дали са 95 или 97, няма голяма разлика.
Аз го написах, защото помислих, че си взел някакъв осреднен %, включвайки и последните 2-3 седмици, където % е много нисък и така си получил 95%.
Но за да добиеш реална представа за смъртността от ковид, трябва да вземеш данните щат по щат.
evanka
Цитат(Ask @ 12/05/2020, 21:37) <{POST_SNAPBACK}>
На мене също ми е трудно да преценя. Но става въпрос за популацията в Азия, Европа, САЩ, Русия...и пр. Ще бъдат нужни години. За това време "я камилата - я камиларя" ...много неща могат да се случат, дори и немислимите сега. Ако ваксината бъде сътворена преди това, чието време твърде вероятно е да е контролирано, тогава няма нужда от колективен имунитет. И като имам предвид, че КОВИД-19 по много странен начен потвърждава теорията на Дарвин, че оцеляват само най-адаптивните (не е задължително най-силните), а по-болнавите ще станат жертва на пандемията, т.е. коронавирусът убива най-вече възрастните.,т.е. пенсионери. Досещам се, че това ще бъде добре дошло за и без това закъсалите пенсионно-осигурителни системи. Просто допускам, не съм сигурен,че това е една от възможните цели, мака и не главна. Основната би могла да бъде съвсем друга, за която сега дори не се догаждаме.

Някакви хора смятаха, че например за северо-източна Франция, където епидемията беше най-силна, само около 10% за 3 месеца са изкарали вируса. За да се получи групов имунитет трябвали 60-70%, значи трябват над година и половина и то без да се вземат мерки, защото се спира заразата. Но пък не всеки, който е бил в контакт с вируса развивал имунитет. Така че по тези сметки трябва много повече време. Ваксината може и да реши нещата, но трябват няколко милярда дози, вероятно повече от една инжекция на човек ... и т.н.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.