Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Върви народе възродени
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
ЕксГорски
Честит да ни е най-българският (и може би единствен чисто български) празник drunk.gif

Riki
Чести!
Живи, здрави, по-малко мърморещи
cheers1.gif
Тарабас
Еднинственият нормален празник. В младото поколение е бъдещето.
agrippa
Една добре подредена легенда и повод за празнуване.
https://youtu.be/rl0VSZFgohY
Тарабас
Цитат(agrippa @ 24/05/2020, 16:49) <{POST_SNAPBACK}>

Е, така е. Не са български, не са славянски. Византийците не са успели да ни кротнат с бой, станало с писменост носеща религията, сватби, едене и пиене. Нормално е. Легендата обаче е приятна и се търпи. И е за децата приемлива. Къде по-добре от това да ги мъкне човек по бесилки и в църкви пълни с черепи.
ЕксГорски
Цитат(agrippa @ 24/05/2020, 16:49) <{POST_SNAPBACK}>

Да, но я предпочитам пред много други (легенди), например легендата за ... "Двойния Освободител", легенда в основата на два Национални празника - предишния и сегашния!

wal
Честит празник!
Питето
То, май това е единствения в света празник на азбука.
Riki
Имам приятелки в чужбина. Оказа се, че децата на нито една от тях, не говорят български.
Викат ми: "абе....всичко разбират, но...."

Да. Разбирам.

Стана ми интересно. Вашите деца, говорят ли български.......(хората зад граница)
Shade
Цитат(Riki @ 20/06/2020, 07:48) <{POST_SNAPBACK}>
Вашите деца, говорят ли български.......(хората зад граница)

Говорят български свободно без дори зачатък на чужд акцент.
Единствено под влиянето на живот с американски партньори, понякога използват нетипични словосъчетания, звучащи като специфичен български диалект.
Например веднъж дъщерята каза "да правим закуска" вместо "да закусваме". На английски "правя закуска" е "make breakfast", a "закусвам" e "do breakfast". И двата глагола се превеждат "правя" на български.
По същата причина понякога синът казва "правя решение" (вместо "вземам решение") и "вземам снимка" (вместо "правя снимка").
Riki
Интересно!

Благодаря, че сподели.
ЕксГорски
Цитат(Riki @ 20/06/2020, 16:48) <{POST_SNAPBACK}>
Имам приятелки в чужбина. Оказа се, че децата на нито една от тях, не говорят български.
Стана ми интересно. Вашите деца, говорят ли български.......(хората зад граница)

А за какво им е?! misli.gif 292.gif
Тарабас
Говорят, четат и пишат. Учихме ги у дома. В училищата предлагат също курсове на майчиния език за децата, но изискването беше да са поне 3 за език и училище. Нямаше толкова и си ги поехме сами.
Тарабас
Да си говорят с дядовците и бабите
Riki
И пишат!
Разбирам, че когато са малко, а във вашия случай и 3 дечица няма от бълг.произход , е ..трудно. ..., но не и непостижимо .
Като и при Шейд
Riki
Значи ......не че ти се бъркам , но за децата и внуците ти, "български" ще е просто....думичка?

Като и за моите дружки.

Е, вие си знаете. Аз само така....
Тарабас
Български е просто думичка. Светът на нациите умря отдавна. Животът е прекалено кратък и хубав, за да се инвестира в бити карти.
Тарабас
Е, пишат колкото да попълнят формуляр или писмо. Филолози няма да стават, това им стига.
ЕксГорски
Цитат(Riki @ 21/06/2020, 14:13) <{POST_SNAPBACK}>
Значи ......не че ти се бъркам , но за децата и внуците ти, "български" ще е просто....думичка?

Не бе, аз попитах от любознателност. Иначе:

Имам един син. Когато беше малък (под 6-7 години) ни беше много удобно, когато не искахме да разбира, да си приказваме на български, затова не го и учехме, но той все пак се напъваше.
Когато беше на около 10, дойде братовчедка му (дъщеря на бълдъзата), 3 години по-малка. Тя не приказваше френски, той български. Обаче трябваше да ... "дискутират", т.е. да се препират и джавкат. За около месец, тя проговори френски, той български - без акцент - нормално за деца на тази възраст.
В прогимназията го записахме в паралелка с изучаване на руски, като първи език (задължителни са два езика, като т.н. "първи" е много по-силно застъпен от "втория"). Това не заради руския, но понеже по този начин можехме да го запишем в най-доброто училище в града (и околностите). Той има много добър музикален слух, пее много добре, свири на няколко инструмента и даже ръководи хор (сега) - не като основна професия. Та това му помага да говори чужди езици без акцент - руски, български, английски ...
Така че, що се отнася до българския : говори го без акцент, но бърка с руския. Чете български - писането отново бърка с руския.

За внуците не е моя работа, а на родителте им

Надявам се, че задоволих любопитството ти, но ако има нещо - питай. С удоволствие ще ти отговоря

Shade
Цитат(Riki @ 21/06/2020, 05:08) <{POST_SNAPBACK}>
И пишат!
Разбирам, че когато са малко, а във вашия случай и 3 дечица няма от бълг.произход , е ..трудно. ..., но не и непостижимо .
Като и при Шейд

Много са интересни деца, които от малки са израстнали с два езика. Синът и дъщерята говорят понежду си езика, на който са включили в дадент момент. Приказват си примерно на български, изведнъж превключат на английски, след някое време отново на български. Като ги попитам защо го правят, ме гледат учудено. Не били забелязали, така се получило, превключвали без да се усетят.
На български пишат добре, но правописът им не е перфектен. Бъркат пълни членове, запетаи и други дреболии, които на мен като перфекционист ми вадят очите. Но не издребнявам. Човек трябва да е чел много напечатан текст като книги, списания, документация и др. на съответния език, за да възприеме детайлно на подсъзнално ниво правилата на изписване. Това важи не само за нефонетичния английски правопис, но и за българския. А те четат основно книги на английски.
Тарабас
Ами и аз съм така. И децата и те. Говорим си на два езика и ги вкарваме и в едно изречение. Нормално е. Човек се опитва несъзнателно от двата езика да извлече максимално полза. В определени ситуации на единия език човек намира по-добър изказ, след това превкючва.
Ask
Цитат(Тарабас @ 21/06/2020, 15:48) <{POST_SNAPBACK}>
Български е просто думичка. Светът на нациите умря отдавна. Животът е прекалено кратък и хубав, за да се инвестира в бити карти.

Заблуждаваш се. Светът на нациите скоро няма да умре, въпреки болшевишките мечти и напъни на либералите.Преминаването към глобалното човечество ще става бавно в продължение на дълги години при раждането на редица условия, които сега и в близкото бъдеще все още няма да ги има. Това не става с манипулативни хватки и принуда, както известни елити си въобразяват. Някои неща в развитието на човешкия свят трябва да БЪДАТ ОСТАВЕНИ да следват естественият си ход.
Riki
"..... от любознателност" ?!?

Любознателна съм аз! Защото:

"..Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!..."

П.п. запитването ти беше....ммм....първосигнално, продиктувано от твоя стил.... animatedwink.gif
Но, благодаря! Трогната съм! hat.gif

Да, задоволи любознателността ми.

Благодаря на всички!
lati1960
Цитат(ЕксГорски @ 24/05/2020, 12:19) <{POST_SNAPBACK}>
Честит да ни е най-българският (и може би единствен чисто български) празник drunk.gif

https://www.vesti.bg/bulgaria/protestirasht...-sofiia-6112093
D-rA
Само линк, без коментар е в нарушение на правилата тук. Няма да го махна, но коментирай "катапулта" на президента - слаб пилот ли е, или елементарна марионетка.
Оставаше да извика след всичките изговорени глупости "БКП да живей" и всичко щеше да е точно.Кого защитава Радев? И какво защитават всички "протестери"? sunbathing.gif
Dani
Цитат(lati1960 @ 09/07/2020, 21:42) <{POST_SNAPBACK}>

Ах, колко хубаво! Ах, колко вълнуващо! b_046.gif
lati1960
Цитат(D-rA @ 09/07/2020, 21:48) <{POST_SNAPBACK}>
Само линк, без коментар е в нарушение на правилата тук. Няма да го махна, но коментирай "катапулта" на президента - слаб пилот ли е, или елементарна марионетка.
Оставаше да извика след всичките изговорени глупости "БКП да живей" и всичко щеше да е точно.Кого защитава Радев? И какво защитават всички "протестери"? sunbathing.gif

Сори, Док, но не ме искат някои тук. Затова няма да коментирам повече.
А след като е нарушение да давам само инфо, и това спирам, с цялото ми уважение към теб лично, и с благодарност персонално!
Бъди здрав!
---------------------
Накрая по въпроса за протестите ще кажа само едно: След като една власт почне да кара с автобуси поддръжници от провинцията и след като полицията почне да варди даден държавник, това означава, че идва краят му в управлението. Примери бол, само ще маркирам основните у нас: Тодор Живков, Петър Младунов, Андрей Луканов, Филип Димитров, Жан Виденов, Иван Костов, Сергей Станишев, Пламен Орешарски... Дали скоро към списъка ще е и любимият ви Бойко Борисов, предстои да разберем. Вечни хора няма, вечна власт също. Не взимам страна в боричканията на наследниците на БКП и ДС кой да продължи да ограбва България, но се сещам за едно подходящо сравнение направено от коментатор днес по изявленията на г-н Премиера, а то беше в смисъл: Борисов и ГЕРБ са като огромна Тиква в политиката и управлението, която така се е разпростряла в двора на Държавата, така е задушила всичко, че вече нищо не вирее в него. Ако има все още добри стопани на този "двор", те трябва да я махнат тази "тиква", за да може пак да посадят други разнообразни култури, иначе целият двор ще обрасне покрай тиквата с плевели и бурени. Край на цитата.
Повече няма какво да кажа. За разумните е ясно. А с тролове, енджиота и такива на ясла покрай Тиквата зелена и буйна, няма смисъл да се спори. Бурените също са тлъсти и зелени, но не стават за ядене. Това е разликата. Който разбрал, разбрал.
Със здраве на всички! И се погрижете за Тиквата! Иначе след време пак ще дойда тук, за да ви обясня какво става с един двор, в който растат само бурени. Тлъсти и огромни, но бурени. Добре дошли в Чакалнята, на глобалния Буренак! animatedwink.gif
Shade
Цитат(lati1960 @ 10/07/2020, 13:05) <{POST_SNAPBACK}>
А след като е нарушение да давам само инфо, и това спирам

Може ли да те попитам нещо? Вместо да се изживяваш като жертва (някой не те бил искал!) и да се фръцваш като ощипана невеста, защо не опиташ нещо по-лесно и по-просто? А именно маркиране на онова, което имаш предвид, с няколко кратки изречения по същество. Така онези, които уж "не те били искали тук", ще те прочетат и осмислят написаното от теб, като съответно дадат адекватен отговор или поставят адекватен въпрос. Километрични композиции или хвърчащи линкове без коментар не благоприятстват в тази насока.
Dani
Цитат(lati1960 @ 10/07/2020, 23:05) <{POST_SNAPBACK}>

Стиви, но пък има хора, които искат да ти четат коментарите, затова мисля, че не е честно да не коментираш. Може не всички от четящите да са съгласни с теб, но това не значи, че не трябва да коментираш - различни гледни точки винаги има и те провокират мисленето, иначе ако всички сме съгласни с всичко, няма да има движение напред.

Цитат
Не взимам страна в боричканията на наследниците на БКП и ДС кой да продължи да ограбва България, но се сещам за едно подходящо сравнение направено от коментатор днес по изявленията на г-н Премиера, а то беше в смисъл: Борисов и ГЕРБ са като огромна Тиква в политиката и управлението, която така се е разпростряла в двора на Държавата, така е задушила всичко, че вече нищо не вирее в него. Ако има все още добри стопани на този "двор", те трябва да я махнат тази "тиква", за да може пак да посадят други разнообразни култури, иначе целият двор ще обрасне покрай тиквата с плевели и бурени. Край на цитата.

Вчера, докато се разхождахме, си мислех колко много красиви паркове са направили, нещо, което преди да дойдат на власт ГЕРБ го нямаше, дали като ги свалите, това ще продължи или пак всичко ще бъде запуснато, както едно време!? Не знам какви ще бъдат тези "разнообразни култури", които ще бъдат насадени, изобщо не знам ... , хубаво е да бъдат полезни, но нещо вярата ми в политическото светло бъдеще се е поизчерпала отдавна и допусканията ми са, че пак добре известни ни бурени горят от нетърпение да порастат из целия двор. sad.gif
lati1960
Тези дни у нас протича нещо като революция, а медиите отразяват това сякаш някакви лумпени отново са платени от някого, ще опровергая две основни лъжи на Борисов, които обясняват какво всъщност се случва. Текът две основни линии на обработка на обществото, първата е от щурмуваците на г-н Гешев, които атакуват изключително приближени на президента Радев. Втората е говорилнята на г-н Борисов, който се скъса да обяснява нещо просто - всички лоши неща у нас са дело на лошия Радев. Но. Дали е така? Ще обясня защо не е, чрез лъжите на тия двамата:
Лъжа №1: Борисов с тонове приказки се опита да убеди обществеността, че протестите срещу него и кабинета са дело на Радев, подпомогнати от Божков и партията "Да, България". Само че, фактите говорят друго. Първо, неплатените данъци на Божков не са в прерогативите на президента, а на Министерски съвет и на протежето на премиера Горанов. Радев не е виновен, че над 700 милиона не са влезли в хазната от хазарта на Божков. Второ, прокуратурата нарушава закона и Конституцията, оповестявайки предварително следствена тайна по заведените обвинения на хора близки до Радев, обаче - не оповести нищо по автентичните материали* излезли от спалнята на г-н Борисов, дори не си направиха труда да идат до там и да проверят! Нищо такова. Което наклони везните дори на непредубедените, че Прокуратурата играе на страната на Борисов в политическата му война срещу Радев Което е нарушение на Конституцията.
Лъжа №2: Борисов опита да прехвърли отговорността по случая с имота на Доган и действиата на НСО отново към Радев. В смисъл, видите ли, Радев покровителства Доган и незаконния му имот на брега. Само че, днес не НСО вардят Доган и имота, няма ги гардовете там. Има жандармерия и тежко въоръжена полиция. Всички тези под подчинението на вътрешния министър, а той на Борисов! Радев принуди генерал Станчев да си подаде оставаката, саге не той, а Борисов варди Доган от протестиращите. Защо? Просто е. Борисов си върна властта през 2014 г. чрез ДПС под протекцията на Ердоган и Вашингтон. И е на власт благодарение на ДПС, на никой друг. Пишман патриотите са само за цвят и парлама. Такава е и сделката между Борисов и Ердоган - да не се пипат ДПС, Пеевски и Доган, и всички около тях. Обаче, ако жертва Доган сега, за да угоди на обществения натиск, Борисов е наясно, че ще си иде от властта, както дойде, под давление отвън. Затова е пратил тежката кавалерия, да варди своя покровител и ортак, Сокола. Радев няма нищо общо нито с Божков, нито с Доган. Това са лъжи на премиера.
И не са едиствените. Борисов е патологичен лъжец, макар и сладкодумен, но е такъв. И то от години. Нещо като Тръмп, но в нашенски вариант. Лъжите му са толкова много, всекидневни, ежечасни, че цели томове могат да бъдат изписани по тях. Друг въпрос, че голяма част от обществото си го иска за премиер, защото тази част е вплетена в мрежата от интереси, далавери и корупцията около властта и обръчите около нея, на всякакви нива. Но какво правим с останалата част, от обществото? На честните, трудолюбивите, порядъчните и морални хора? Не са много, но за тях никой не мисли, макар на техните усилия и жертви да се крепи страната. Ето на тези хора им писна, и искат промяна. И не става дума дали ще е Радев или Борисов, а че е нужна кардинална промяна. Едно добро начало е Борисов и ГЕРБ да бъдат махнати. Не казвам да си ходят, щото тези доброволно няма да си идат. Оттук-нататък е важно какви са съпротивителните сили на самото ни общество, дали ще иде докрай в тази битка, за промяна - без мутри, ченгета, наследници на комунистите, децата на ДС и службите, и цялата тая пасмина от подлоги, продажници, крадци, лъжци и дори убийци. Много се надявам тези хора да идат докрай, иначе България окончателно ще бъде заробена от мутрите, ченгетата, мафията, бандитите, доносниците и престъпниците. Не лобирам за никого, дори не е важно кой ще дойде после на власт, ще има и катаклизми, трусове, кардинални промени и решения... Но така не може повече! Борисов, ГЕРБ, Гешев и службите се опитват да разделят обществото на два лагера и да ги противопоставят, за да оцелеят отново. Като насочат с лъжи, клевети и манипулации негативната енергия по посока на президента Радев. Дали ще успеят и този път, зависи от самото общество. Редки са тези исторически моменти, но в момента съдбата на българите е в собствените им ръце. Дано най-после постъпят правилно!
*По тези материали сайта Бовол е поръчал външна експертиза, която доказва, че са напълно автентични, не са монтаж!
https://www.segabg.com/hot/category-bulgari...mati-za-borisov
lati1960
Цитат(Dani @ 11/07/2020, 06:45) <{POST_SNAPBACK}>
Стиви, но пък има хора, които искат да ти четат коментарите, затова мисля, че не е честно да не коментираш. Може не всички от четящите да са съгласни с теб, но това не значи, че не трябва да коментираш - различни гледни точки винаги има и те провокират мисленето, иначе ако всички сме съгласни с всичко, няма да има движение напред.

Вчера, докато се разхождахме, си мислех колко много красиви паркове са направили, нещо, което преди да дойдат на власт ГЕРБ го нямаше, дали като ги свалите, това ще продължи или пак всичко ще бъде запуснато, както едно време!? Не знам какви ще бъдат тези "разнообразни култури", които ще бъдат насадени, изобщо не знам ... , хубаво е да бъдат полезни, но нещо вярата ми в политическото светло бъдеще се е поизчерпала отдавна и допусканията ми са, че пак добре известни ни бурени горят от нетърпение да порастат из целия двор. sad.gif

Не е упрек, просто мнение, но смятам, че това е погрешно мислене. И ще се обоснова.
С ГЕРБ и Борисов, или без тях, обществото така или иначе ще се развива и ще върви напред. И основната заслуга не е на нашите прескъпи управници, а е следствие от външен натиск, от ЕС и Брюксел най-вече, по това спор няма. Така че паркове така или иначе щеше да има, дори без Борисов и ГЕРБ. Впрочем, имаше си и преди, аз лично и преди 2010 г. съм се разхождал в Борисовата градина, в Западен парк, в Южния, и т. н. Не беше по-зле от сега. Имай предвид също, че което се прави, е само заради евро фондовете и далаверата с тях, това щяха да сторят и други на власт. Тоест, пак заслугата е отвън, с външни средства, не на нашата власт. Всичко това в скоби, впрочем. По същество ще ти направя нещо като прогноза, базирана на опита от миналото, което очаквам пак да се повтори. Говорим пак за парѝ, естествено. Относителното "благоденствие" на България през управлението на ГЕРБ и Борисов се дължи изключително на две основни причини - ограбване на обществото и КОЛОСАЛЕН ДЪЛГ!!! Размерът на последния се крие от обществеността, защото вече е толкова голям, че дори лихвите по него са проблем на бюджета. И какво решават умните глави около и начело с премиера? Периодично правят активно мероприятие, чрез каквото дойде Орешарски, и гръмнаха КТБ. Сега ще пробват същото - за малко да са на власт други, най-добре гадните комуняги, и на тях да се припишат всички негативи, които излязат по истината за състоянието на хазната, бюджета, длъга, икономиката, и всичко останало. Ако добре се заслушаш в изказванията на г-н Борисов, няма как да не забележиш, че всяко второ изречение е обвинение срещу БКП, комунистите, Орешарски, Виденов, и всички останали, които са виновни за всички лоши неща, които любимия ни премиер опитва да оправи, но тези все му пречели! Той не е виновен никога за нищо. Сега му трябва нов виновник, щото положението отново е напечено. И заради пандемията, оттам срива в икономиката, заради новите взети заеми и дълг, които потънаха пак по сметките и офшорките на текива като Домусчиеви, Пеевски и цялата тая кохорта около властта... И разделят обществото, противопоставях хората, за да се измъкнат от ситуацията. Някои им вярвате, други ги подкрепят заради итнереси, ваша работа. Впрочем, почти всичко, което "изградиха" ГЕРБ и Борисов, или се срина, или повреди, или се напука и нагъна, като Цариградско шосе, магистралите също, пак далавера, крадене, от обръчите, ортаците, и т. н. Да направиш стадион на село с 15 пансионери, или фитнес на махала с 10 старци не е сериозно, меко казано. Ако заради това го подкрепяте този човек, то е жалко и за ваша сметка. Щото истинската сметка ще излезе един ден, но тогава Борисов ще е при родата някъде по Америка, в Барселонските имоти, или кой знае къде, и ще му хванете опинците! Но, ваша работа. След като си ви харесва да живеете така, ваш избор. Ако по-голямата част от обществото иска да продължи по този начин, така ще е. Но това не е моята страна - на мутрите, ченгетата и наследниците на кумунистите и службите, не е моят избор, нито моят живот. Съжалявам. Виждам, че има и други като мен, които опитват на място да сторят нещо по-добро, дано да успеят. А ти бъди здрава!
Shade
Още по-грешно място за отговор. Ще бъда благодарен на модераторите, ако изтрият и двете грешки.
Shade
Не съм кóпал задълбочено по въпроса кой е по-лошият и кой по-добрият между Борисов и Радев. Обаче предвид сайта, който възпяваш като арбитър по тази драма, имам големи съмнения относно "чистата кристална истина", представена с тази километрична дисертация. Не бих гласувал 100% доверие на споменатия "независим" Биволъ, който се позовава на партньорство със скандалната WikiLeaks. Прочула се с умението срещу блага сума да изрови кал за всекиго:
Trump in 2016: "I love WikiLeaks",
Trump now: "I know nothing about WikiLeaks"
.

Първият въпрос, който се задава, когато някой ти се кълне в независимост, е "А кой ти плаща за тази <<независимост>>"?
ЕксГорски
Shade : А именно маркиране на онова, което имаш предвид, с няколко кратки изречения по същество. Така онези, които уж "не те били искали тук", ще те прочетат и осмислят написаното от теб, като съответно дадат адекватен отговор или поставят адекватен въпрос. Километрични композиции или хвърчащи линкове без коментар не благоприятстват в тази насока.

Не увира и не увира! 292.gif
lati1960
Цитат(Shade @ 11/07/2020, 18:26) <{POST_SNAPBACK}>
Не съм кóпал задълбочено по въпроса кой е по-лошият и кой по-добрият между Борисов и Радев. Обаче предвид сайта, който възпяваш като арбитър по тази драма, имам големи съмнения относно "чистата кристална истина", представена с тази километрична дисертация. Не бих гласувал 100% доверие на споменатия "независим" Биволъ, който се позовава на партньорство със скандалната WikiLeaks. Прочула се с умението срещу блага сума да изрови кал за всекиго:
Trump in 2016: "I love WikiLeaks",
Trump now: "I know nothing about WikiLeaks"
.

Първият въпрос, който се задава, когато някой ти се кълне в независимост, е "А кой ти плаща за тази <<независимост>>"?

Тогава логичният въпрос: Защо Прокуратурата не направи експертиза на тези записи? Ако Гешев беше обективен, трябваше да го стори, а не да се шегува, че не било важно! Ето сега колко не било важно:
https://btvnovinite.bg/bulgaria/poredna-vec...t-v-sofija.html
Явно лъжите на г-н Борисов вече идват в повече на хората. Щото както през 2014 г. и сега са хиляди по улиците на столицата, в Бургас също протестираха днес, заради случая "Росенец" и летните сараи на г-н Доган. Да припомня на позабравливите, че когато подаде първата си оставка през 2013 г., г-н Борисов най-тържествено се закле никога да не изкарва полицията и жандармерията срещу собствения си народ. Тези дни десетки хора се озоваха в Пирогов и други болници за хирургическа намеса заради насилието на органите на реда: https://m.offnews.bg/news/Politika_8/Politc...vek_732555.html
И това продължава! Къде е сега народният вожд и любимец, защо се крие от народа си? Защо не излезе да поговори с мирните хора залели улиците? И, сори, пич, но не източниците ми изкараха хората по площадите. Хайде по-сериозно.
Идва ново време, с драстични промени и изпитания, измами, манипулации и какво ли не. А е видно, че патологичният лъжец /видно от горното/ Борисов с партията си ГЕРБ вече не са в състояние да отговорят на очакванията на хората и обществото. Това е. Нужна е промяна. Умен човек си, би трябвало да го виждаш това. С което съвсем не лобирам за такива от същата кочинка, на сегашното статукво, като Нинова, Каракачанов, Симеонов, Карадайъ, Доган и т. н., всички тия трябва да си ходят от управлението и политиката. Нужни са нови хора, неизцапани, млади и образовани, знаещи и можещи, които ще работят здраво за хората и обществото. Без да крадат. Това е. Ето това искат протестиращите, и няма нужда да ги делим на сини, червени, леви и десни, дрън-дрън. Това опитва ченгеджийницата, за да разделя обществото и така да се задържи още във властта, за да краде. Но ми се струва, че този път номерът няма да мине, дано!
----------------------------
Вманиачаването на някои относно източниците пречи да се видят фактите и истината каквито са. Ако примерно не вярваш колко хора са сега по улиците в София, ела и виж, какъв е проблемът? Без оправдания повече: Мутрите и ченгетата - вън! От властта. Това е, което искат хората, и дано го постигнат. Идват нови предизвикателства, и доносници като Доган и ченгета и мутри като Борисов вече са отживелица. Колкото по-рано обществото ни се отърве от тях, толкова по-добре. Стига толкова грабеж!
lati1960
Цитат(Shade @ 11/07/2020, 18:24) <{POST_SNAPBACK}>
Още по-грешно място за отговор. Ще бъда благодарен на модераторите, ако изтрият и двете грешки.

Според мен тази тема е перфекта по отношение случващото се и в момента по улиците на столицата и в страна ни.

"Върви народе възродени!"

Ми именно. Върви народа възроден най-после, и иска край на грабежа и една истинска промяна към добро, отговорно и прозрачно управление. Нима хората нямат право на това?
Няма грешка, приятелю. Случва се, най-после!

Върви народе възродени!
Това в момента придобива истински смисъл, буквално пред очите ни.
Дано не се откажат хората, сега е моментът за тази така чакана и жадувана истинска промяна, вече повече от 30 години!
Истинската антикумунистическа революция у нас започва сега!
lati1960
Цитат(ЕксГорски @ 11/07/2020, 20:35) <{POST_SNAPBACK}>
Shade : А именно маркиране на онова, което имаш предвид, с няколко кратки изречения по същество. Така онези, които уж "не те били искали тук", ще те прочетат и осмислят написаното от теб, като съответно дадат адекватен отговор или поставят адекватен въпрос. Километрични композиции или хвърчащи линкове без коментар не благоприятстват в тази насока.

Не съм важен аз, приятелю. Важно е това, което се случва у нас, а струва ми се най-сетне обществото ни започна истинксата антикомунистическа революция - срещу наследниците на БКП и ДС, и съюза им с мутрите, бандитите, ченгетата и комсомолските активисти станали капиталисти. Дано да не греша, но така го виждам. Светът ни се променя бързо, идват нови предизвикателства и е крайно време всички тези да останат в историята. Трябват нови хора с нова визия за бъдещето, отговорни, некорумпирани, знаещи и можещи. Има такива, ще си дойдат на мястото. Мутрите и ченгетата трябва да си ходят, свърши им времето, това е. Ако някой още не го е разбрал, негов проблем. Ако пък обществото отново се върже на лъжите и обещанията на г-н Борисов и кликата около него, толкова по-зле за страната ни. Все пак вярвам, че младите хора у нас няма да допуснат това, стига вече. Стига лъжи, крадене и сладки приказки. Дела трябват, и отговорни решения. Безвремието свърши!
Ако искаш още по-кратичко, може и така: Върви народе възродени, към светли бъднини върви... И, ето, върви народът вън на площада, и иска светли бъднини, без мутри и ченгета, и без бивши комунисти, комсомолци и доносници от ДС. Нещо против?
Dani
Цитат(ЕксГорски @ 11/07/2020, 20:35) <{POST_SNAPBACK}>

Аз не виждам какво лошо има в това човек да пише дълги постинги!? Нали няма ограничение в символите!? Различните хора пишат различно, всеки си има различен стил на изказ, така че не мисля, че това е проблем. svirkam si.gif
Dani
Цитат(lati1960 @ 11/07/2020, 14:24) <{POST_SNAPBACK}>
Имай предвид също, че което се прави, е само заради евро фондовете и далаверата с тях, това щяха да сторят и други на власт. Тоест, пак заслугата е отвън, с външни средства, не на нашата власт. В

Ами анджък де, като стане това, което го иска Радев - да дойде БСП на власт и България да се прилепи към Русия, ще видиш спонсориране от еврофондове на куково лято. whistling.gif От ЕС разбира се не са балами да наливат пари в страна, която е ориентирана към Евразийския съюз. animatedwink.gif
Dani
Цитат(lati1960 @ 11/07/2020, 22:29) <{POST_SNAPBACK}>
в Бургас също протестираха днес, заради случая "Росенец" и летните сараи на г-н Доган.

Те и в Пловдив протестираха. wavetowel2.gif
https://m.24plovdiv.bg/novini/article/88005...U2Bo64hSQeyYGX0
На какво според теб се дължи тази липса на ентусиазъм у пловдивчани!?
Може би на това, че винаги са били изключително интелигентни хора и разбират, че няма нужда да се занимават с глупости. misli.gif
lati1960
Цитат(Dani @ 12/07/2020, 11:23) <{POST_SNAPBACK}>
Те и в Пловдив протестираха. wavetowel2.gif
https://m.24plovdiv.bg/novini/article/88005...U2Bo64hSQeyYGX0
На какво според теб се дължи тази липса на ентусиазъм у пловдивчани!?
Може би на това, че винаги са били изключително интелигентни хора и разбират, че няма нужда да се занимават с глупости. misli.gif

/Под линия само да спомена, че по кръв съм дървен шоп и софиянец, но любимият ми град е Пловдив, още от една песен на Васил Найденов на времето, ако я помниш: 770d4fd976.gif /
Пловдив е един от най-древните български градове, в който е проповядвал дори ап. Павел. А защо пловдивчани не протестират масово и активно, не мога да знам. Явно са доволни от своя кмет и своя начин на живот. Както се казва, насила хубост не става.
Нещата обаче в централното управление излязоха от контрол, това е проблемът. Получи се война между институциите и между двете силни личности на най-високо ниво, знаем кои. И докато президента Радев от месеци се опитва само с политически декларации да принуди изпълнителната власт да вземе някои мерки по промяна в политиките, най-вече по отношение корупцията, в социалната сфера, данъчната, и т. н., властта в лицето на г-н Борисов прие това като война и насъска своето протеже Гешев и шпиц командите на Прокуратурата да атакуват буквално Президенството. Което преля чашата. Тоест, Борисов допусна тук грешка, направо се оля, образно казано. И всички видяха реално за какво се използва властта у нас - да се атакуват неудобните, дори на най-висши постове. Като се нарушава Конституцията, на кого му дреме. Но явно на хората им дреме, писна им, и излязоха по улиците. Впрочем, като стана дума за Конституцията, нека уточня нещо изключително важно: Решението на Конституционния Съд по отношение щурма на Президентството вече е готово, но кой знае защо бавят неговото оповестяване. А то ще реши съдбата на България, не е само мое мнение. В смисъл, ако Конст. Съд воглаве в с господина Борис Велчев е спазил Конституцията и обяви атаката на Президентството като противоконституционна, това значи Борисов да си подаде оставаката, Гешев също, и да се иде не само към предсрочни избори, но и към кардинални промени по начина на управление на страната. Ако решението е с обратен знак, ще означава насърчаване на Гешев да продължи с щурма към Радев в угода на Борисов, което ще задълбочи кризата, и не се знае как ще свърши всичко. Понеже не е ясно докъде ще стигне търпението на обществото, което вече е на изчерпване. Аз лично с голямо внимание ще изчакам да видя и чуя това решение, защото от него всъщност зависят по-нататъшните събития у нас. А пловдивчани може да си пиете бирата и да не ви пука, което не значи, че сте извън въпросните събития, те касаят пряко и вас. Дали лично ще участвате, е ваше решение. Впрочем, това показва, че няма платен протест сега, както твърдят Борисов и ГЕРБ. Същите, които протестираха срещу Орешарски, сега са на улицата срещу Борисов, когото тогава върнаха във властта. Това е парадоксът. Младите, умните, красивите, образованите... този път излязоха и старите, пенсионерите, буквално всички. И е напълно спонтанно. Борисов и Гешев ще продължат с лъжите, за да опитат да предотвратят неизбежното, а то е въпрос на време вече - да си ходят! Въпросът е дали ще го сторят мирно и доброволно, или ще подпалят страната, което могат, тъй като разполагат все още с механизмите на властта, именно с послушната Прокуратура, полиция, дори армия, жандармерия... Така или иначе краят им е неизбежен, но ми се ще да видим истинското им лице на същите, на мутрите, ченгетата, тези от ДС и службите, което лице криеха всичките тези години. Лицето на корупцията, лъжите, грабежа, манипулациите, силовите методи, полицейщината и всички средства присъщи на диктатурата и тоталитаризма, с който толкова ни плашат. Който те самите упражняваха. Да изчакаме и да видим. Борисов вече наруши една от клетвите си - да не изкарва полиция и жандармерия срещу мирни протестиращи. Постепенно лъсва истинското му лице, иззад сладките приказки и лъжливи обещания. Ще ми се да видим и останалата част от истинската му същност, на този лъжец. Дано ме опровергае, да си подаде оставката, и да позволи България да тръгне мирно и спокойно по своя нов път, което искат хилядите протестерищи по улиците. Дано. Да видим.
lati1960
Цитат(Dani @ 12/07/2020, 11:18) <{POST_SNAPBACK}>
Ами анджък де, като стане това, което го иска Радев - да дойде БСП на власт и България да се прилепи към Русия, ще видиш спонсориране от еврофондове на куково лято. whistling.gif От ЕС разбира се не са балами да наливат пари в страна, която е ориентирана към Евразийския съюз. animatedwink.gif

Това са лъжите на Борисов, Гешев и централата на ГЕРБ. Последното издихание на обречените. Както и тази, че Радев искал цялата власт. А са лъжи, защото по Конституция президентът не може да стори друго, освен за 2-3 месеца да сформира служебен кабинен, чията единствена цел да проведе едни честни, почтени, прозрачни и неманипулирани избори. Нищо друго! Самият Радев го заяви това нееднократно, също че нито той персонално, нито протестите имат за цел да променят европейския и атлантически избор на България. Изявленията на самите протестиращи го потвърждават. Повечето от тях са с дясна ориентация, същите, или децата на тези, които преди шест години пак протестираха, от което се възползва самият Борисов, за да се върне на власт. И ги измами. Тези хора няма как да искат страната ни да променя външната си ориентация. Идеята на протеста е друга - промяна начините и принципите на властта вътре, с първа стъпка отстраняване на мутрите и ченгетата от властта. Това е, най-кратко. Спрете да плашите хората с тая Русия! Радев впрочем е американски възпитаник, все го забравят някои. Нито той, нито някой друг в обществото иска преориетация на държавата. Проблемите са вътре, затова хората са на улицата. И този път май няма да има мърдане. Дано се иде докрай, и най-после да се приключи с тихия, пълзящ и мутренски комунизъм у нас, крайно време е. Комунисти като Борисов, мутри и ченгета от служибите и ДС не могат да сложат край на това. Нужно е ново начало без тези. Това искат хората, по-голямата част от обществото. И ще стане. Въпросът е дали с бой и насилие, или мирно, по демократичен и законен път. Всичко е в ръцете на Конституционния Съд първо, и после в решението на самия Борисов и кликата около него. Ако наистина е толкова загрижен за държавата, да си подаде кротко оставката. И да се следват демократичните процедури по Конституция. Като е толкова уверен, че народът още го иска, пак ще го избере, нали така. Какъв му е проблемът?
D-rA
Цитат(lati1960 @ 12/07/2020, 12:35) <{POST_SNAPBACK}>
Това са лъжите на Борисов, Гешев и централата на ГЕРБ. Последното издихание на обречените. Както и тази, че Радев искал цялата власт. А са лъжи, защото по Конституция президентът не може да стори друго, освен за 2-3 месеца да сформира служебен кабинен, чията единствена цел да проведе едни честни, почтени, прозрачни и неманипулирани избори. Нищо друго!

Май услужливо забравяш какви ги натвори първия му служебен кабинет - аха и да купи Грипени... и т.н. Но сега е по-обигран и ще сътвори диктатура на "пролетарята". Този юмрук е именно символ на победилия социализъм... Риториката му е същата - "На крак о парии презени"...

Много е лесно да се демонстрира "деменция" - лошото е че е заразна и младото фейс поколение е тотално ошашавено от манипиулациите на новите/стари идващи соцкапиталисти...
Честито на всички идващата нова пролетарска диктатура... sunbathing.gif
Бай Ганьо
Борисов нямаше топки да се справи с крадливите олигарси и дребните мошеници по места.
Като Костов, който имаше цялата власт,
но не направи нищо да отвори досиетата и да направи лустрацията.
Не знам защо и какви са причините.
Изглежда всички са в кюпа.
Но сваляне на правителство с бунтове дава лош сигнал за инвеститорите.
Никой няма да инвестира в такава държава.
Но и да реши да инвестира, народът няма да позволи.
Ние сме обречени, защото глупави, завистливи и прости.
Борисов може и да е крал като другите, но поне построи нещо за тъпия народ.
Рашидов не го обичат интелектуалците, защото им каза в прав текст що за народ са.
Това се отнася и за Борисов.
С две думи: няма кой да управлява България.
А и няма смисъл.
Да я продават и да се свършва.
Радио Ереван
Цитат(Бай Ганьо @ 12/07/2020, 17:03) <{POST_SNAPBACK}>
Борисов нямаше топки да се справи с крадливите олигарси и дребните мошеници по места.
Като Костов, който имаше цялата власт,
но не направи нищо да отвори досиетата и да направи лустрацията.
Не знам защо и какви са причините.
Изглежда всички са в кюпа.
Но сваляне на правителство с бунтове дава лош сигнал за инвеститорите.
Никой няма да инвестира в такава държава.
Но и да реши да инвестира, народът няма да позволи.
Ние сме обречени, защото глупави, завистливи и прости.
Борисов може и да е крал като другите, но поне построи нещо за тъпия народ.
Рашидов не го обичат интелектуалците, защото им каза в прав текст що за народ са.
Това се отнася и за Борисов.
С две думи: няма кой да управлява България.
А и няма смисъл.
Да я продават и да се свършва.

Казваш, щом сме си го избрали, нека да го изтърпим да си изкара мандата? animatedwink.gif
Сега инвеститорите се редят на опашка и може да ги уплашим. prashchai grigorii.gif
Ако отидеш в ресторант където знаеш от опит, че част от менюто е съставено от буламачи, няма ли да поръчаш нещо, което не си опитвал? Може и то да е буламач, но какъв друг избор имаш? Да смениш ресторанта ли? Много го направиха.
Бай Ганьо
Бизнесът търси стабилност.
Никой няма да инвенстира там където няма такава.
Това е основно правило.
Явно не го знаем.
Радио Ереван
Цитат(Бай Ганьо @ 12/07/2020, 17:44) <{POST_SNAPBACK}>
Бизнесът търси стабилност.
Никой няма да инвенстира там където няма такава.
Това е основно правило.
Явно не го знаем.

След като бизнесът не идва, значи стабилност няма.
Да чакаме тази стабилност да се появи отнякъде ли?
Бай Ганьо
Мандатът е 4 години.
Има причини да е толкоз.
Ако вие не можете да чакате толкоз, променете го на 1 или 2 или 3 години.
Но ти би ли се ангажирал да управляваш държава за мандат от 2 години да речем?
Само този факт, че мандатът в една държава е двугодишен ще ви пратят в графата на глупаците.
Дори тъпите комунисти отчитаха петилетки.
Питето
Щото бизнеса и инвеститорите се убиха да идват, когато управляваха комунистите. Отделно, че ББ не е докарал народа до купонна система и до инфлация дето прави пенсиите да са по 3-5$. То, дори никога не е посмял даже да помисли, да обръщал нещата натам.
lati1960
Цитат(Бай Ганьо @ 12/07/2020, 19:42) <{POST_SNAPBACK}>
Мандатът е 4 години.
Има причини да е толкоз.
Ако вие не можете да чакате толкоз, променете го на 1 или 2 или 3 години.
Но ти би ли се ангажирал да управляваш държава за мандат от 2 години да речем?
Само този факт, че мандатът в една държава е двугодишен ще ви пратят в графата на глупаците.
Дори тъпите комунисти отчитаха петилетки.

Всъщност, никой не е по-голям от Държавата. Над нея е само Господ. В този смисъл са смешни напъните на г-н Борисов да ни убеди, че без него и ГЕРБ страната ни ще пропадне и ще защине. Няма. България ще я има, напук точно на такива като Костов, Станишев, Борисов, да не изреждем тези преди тях. Всички до един от котилото на БКП и ДС. В този смисъл си прав, че няма воля да се прочисти управлението на всички нива от бившите комунисти, техните наследници, мутрите и ченгетата, които управляват навсякъде и сега. Срещу това протетестират хората в момента, и аз ги подкрепям. Впрочем, подкрепа получиха и от Лондон, което лично мен ме изненада. Което пък е сигнал към самия Борисов, дано го разбере. Иначе нищо лично против него. Но, да уточним нещо важно: Когато технократ остане извън властта, за него не е проблем да се върне към старото си поприще. Примери има много. Икономистът ще се върне да преподава в университета, или ще създаде бизнес, адвокатът кантора, финансистът ще иде пак в банката, или ще консултира... Но, какво ще прави една мутра или едно ченге, ако е аут от властта? Замислете се! Тези живеят именно покрай далаверата от политиката и управлението, като рекетират, мамят и ограбват обществото. Перспективата да излязат от властта не стои пред тях. Тези не могат без властта. Разбирате ли? И няма да я дадат без бой. В този контекст, въпреки ентусиазма на протестите навън, аз съм умерен скептик и неприкрит песимист, че ГЕРБ, Борисов, Гешев и цялата тая мафия обучена от ДС в залите на Симеоново ще си иде ей така, без съпротива. Няма начин. Оттук-нататък въпросът е останали ли са още съпротивителни сили в самото ни общество? Дано, моля се за това. Но, дали? Съмнявам се. Повърхностните ми наблюдения показват, че мутренизацията, чалгализацията, циганизацията, шуробаджанащината, корупцията и ченгенизацията са повсеместни навсякъде и тотално са отровили българското общество. До степен, че то вече е обречено на дълго пребиваване под мутренско и ченгеджийско управление. Има и още един проблем - че същата тази клика, от бивши комунисти, комсомолски секретари, ченгета, доносници и подлоги на службите са подкрепяни отвън от глобалните центрове на власт, и от Вашингтон, и от Брюксел, че и от Москва, разбира се. Удобни са им, за съжаление, повече от достойните и честни хора. Така че достойните, честни, почтени и морални хора, които искат истинска промяна, не са много. Вижда се и по броя на протестиращите, най-вече в провинцията. Хората така са се примирили и свикнали с властта на мутрите и ченгетата, че я приемат за нещо нормално и естествено. Оттук-нататък какво? Дори да си подаде оставката премиера, какво следва? Избори след няколко месеца, те така или иначе ще дойдат. ГЕРБ вече няма да са такъв хегемон, но пак ще спечелят вероятно, пак ще влязат почти същите като досега в следващия парламент, с някои нови лица, като чалгаджията Трифонов, може би и други... И, какво? Променил се Илия, огледал се, пак си в тия. Истината е, че властта навсякъде е представителна извадка на по-голямата част от обществата. В тази връзка малцината морално чисти и неизцапани хора у нас няма как да бъдат избрани да управляват. Няма от кого! И, какво правим? Ми пак същото, като досега - същите на власт, същия живот, пак чалга, циганизация, ченгета навсякъде и над всичко и всички... Парадоксът е, че макар да протестират сега, хората масово не желаят истинската, позитивната промяна, на общество без корупция, лъжи, измами, далавери и крадене. Щото като ги спре катаджията, да могат да се бръкнат с 50 кинта, и да се отърват, най-елементарното давам. Но с всичко останало е така, стигайки до Съдебната система, и нагоре. Мнението ми е, че в обществото ни няма истинска воля за реална промяна, така мисля. Оттук-нататък всичко е шоу и политическо надиграване, кой пак да раздава порциите и да бърка в казана с обществената манджа, както ни учи любимият гарант на етническия мир у нас доктор донецт професор Ахмед Соколов Доган. Това е положението. Много се надявам хората навън да ме опровергаят, да видим.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.