Направо към списъка. Ще е нещо като едно временно, но не служебно /на Радев/ правителство на националното спасение, така да го речем, евентуално в един следващ избран парламент. Ще дам имена по постове, като почна от премиерския, вероятно ще пропусна някое министерство, по принцип съм далеч от реалната политика, освен като анализатор. Та, става дума за моите лични предпочитания, което не ангажира с нищо лицата и хората, които ще спомена:
1. Следващ премиер, отново уточнявам - не служебен, ми се иска да е жена. И то от типа българска желязна лейди, веднага се сещам за Кристалина Георгиева, която обаче категорично отказва на този етап да се върне у нас, по обясними причини, знаем коя световна институция оглавява. Резервен вариант е Мария Габриел, но ми се струва малко мека за подобна отговорност, може и да греша. Изключвам мутресите на Борисов и ГЕРБ като Менда Стоянова и Цвета Караянчева, прекалено обвързани са с корупционната власт, освен всичко поне едната е троянски кон на ДПС и Пеевски в управлението. Може би ти ще се сетиш за някоя подходяща.
2. Външен министър виждам старата пушка Соломон Паси. Аргументите: Умерен, дори в отношенията с Русия, но гарантирано пронатовски и прозападно настроен, на 100%. Човек от занаята, запознат с материята, не статист като Екатерина Захариева.
3. За мен най-подходящ за финансов министър би бил Григорий Вазов, ако разбира се приеме човека. Няма да обяснявам защо, който го познава, знае. Невериятен ерудит в сферата, запознат детайлно с всички проблеми в нея, имащ и решенията.
4. Икономиката би прилягала на Радан Кънев, чул съм добри идеи по това от него, дано е способен да ги претвори в действителност. Партийната му принадлежност не е важна в случая. /Както виждаш, не робувам на нея./
5. На правосъдието - Христо Иванов, задължително. Този човек, какъвто и да е /не го познавам лично/, извоюва една от най-големите победи на гражданското общество у нас напоследък - сви сърмите на Догановите морски сараи, не е малко! Освен това е наясно какво трябва да се прави в системата, Борисов преди го махна именно заради това - че почна реформи в нея.
6. На администрацията, транспорта, и т. н., защо не Томислав Дончев? Кадърно момче, ще се справи. И има ищах най-сетне да въведе това прословуто електронно правителство. Ако няма кой да му пречи, ще го стори.
7. На спорта... тук се колебая, но една Весела Лечева би дала нов баланс в дамската част, нищо че е от БСП, почтен човек.
8. В социалното министерство също трябва да се разпорежда някой ляв, задължително, иначе всичко е фарс и пари на парче, както сега се прави, от прозореца на джипа черен на Бате. На това трябва да се сложи край! Кой точно, не мога да кажа, честно казано не съм запознат поименно с ръководството на БСП, и въобще. Но трябва да е политик почтен и с леви убеждения.
Има още много имена на почтени хора професионалисти в своите области, които могат да намерят място в едно бъдещо управление на страната ни, когато най-сетне посткомунистическото статукво бъде премахнато. Виждаш, че не робувам на партийни пристрайстия, важни са качествата на хората, и най-важното - да са морално чисти и готови да работят здраво за родината си. Така че заплахите на Борисов, че без него и Пеевски, Доган и сие държавата щяла да пропадне, са си чисти лъжи и манипулации. Има много кадърни люде, включително и иззад граница, образовани, опитни, които знаят какво да се направи, само трябва да им се даде шанс. Никой не е незаменим, няма такова нещо. Стига с тия глупости. Така само се оправдава посткомунистическата агония на България, нищо друго. Не в Еврозоната, на Марс да ни приемат, ако мутрите и ченгетата останат да управляват, и бившите комунисти, пак те ще се ояждат, и обръчите около тях, а напрежението в обществото ще се запази, дори ще ескалира още по-бурно един ден. На повечето места по провинцията положението е нетърпимо, като прибавим и щуротиите с тая пандемия... Колкото по-бързо Борисов и Гешев се оттеглят, толкова по-успешно държавата ще успее да се преструктурира в новите условия. Сега относителното спокойствие и доволство се крепи на факта, че обществото живее на вересия, от дълг към дълг, истината по това се крие, за размерите, и един ден тази работа няма да свърши добре. Вече го няма Орешарски всичко да лепнем на него. Или може би да върнем Виденов за премиер, какво ще кажеш? За да се оправдава пак с някой Борисов после.
-------------------------------
Забравих да спомена, че министър на чалгата трябва да е г-н Трифонов, но ще ви го спестя, за да не обидя неговия фен тук и мой добър форумен приятел, Еревана.