''… Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.
… За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.
... Българин с българин не може да се разбере. Те все гръмогласят.
... Българите са много неопитни и самонадеяни; със своите детински неразбранщини бъркат развитието и бъдащността на Отечеството си. Всеки иска да стане министър. Във време, гдето всички трябва да се заловят за усърдна работа, за да уредят и възвисят Отечеството си, занимават се с дребни лични препирни. Свидетелство за това са тукашните вестници, които в Европа са съвършено без пример по своят си див език и стил. Няма възторг, няма самоотвержен патриотизъм, няма горещата любов за истината и за доброто, няма съгласие (рядко можеш да намериш тука няколко души приятели: единът мрази другия и няма по между им съгласие)....''
През далечната 1899 година на 24 юли чешкият историк Константин Иречек публикува статия, в която описва партизанщината в българския политически живот.......
.....преди 121 г., все едно говори днес. Защо сме такива, трябва да знаем от къде идва този манталитет, за да можем да се борим с тези не преходни недъзи. Защо сме такива .....?
''… Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.
… За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.
... Българите са много неопитни и самонадеяни; със своите детински неразбранщини бъркат развитието и бъдащността на Отечеството си. Всеки иска да стане министър. Във време, гдето всички трябва да се заловят за усърдна работа, за да уредят и възвисят Отечеството си, занимават се с дребни лични препирни. Свидетелство за това са тукашните вестници, които в Европа са съвършено без пример по своят си див език и стил. Няма възторг, няма самоотвержен патриотизъм, няма горещата любов за истината и за доброто, няма съгласие (рядко можеш да намериш тука няколко души приятели: единът мрази другия и няма по между им съгласие)....''
През далечната 1899 година на 24 юли чешкият историк Константин Иречек публикува статия, в която описва партизанщината в българския политически живот.......
.....преди 121 г., все едно говори днес. Защо сме такива, трябва да знаем от къде идва този манталитет, за да можем да се борим с тези не преходни недъзи. Защо сме такива .....?
Според мен ето защо:
"Във време, гдето всички трябва да се заловят за усърдна работа, за да уредят и възвисят Отечеството... "
Никой не ще да се труди, пич. Това е отговорът. Никой вече не я ще усърдната работа. Иначе всички искат да имат, и повечето са му намерили цаката - отгоре, до долу. Това е, според мен. А и според Иречек тогава. По същата причина мнозина не дават и дума да се каже против Борисов и Партията му Държава, наследила БКП, ДС и БСП дори, като последното издихание на посткомунистическото статукво. Понеже, ако младите го махнат, май ще секне далаверката, на мнозина. Страх има от това, а не че няма кой, да управлява вместо тези. Ще се намери кой, да не се притесняват. Проблемът е, че именно заради далаверата наречена власт у нас същите няма да отстъпят, не и доброволно. Познавам добре мутрите, ченгетата и комунистите, наясно съм. Ще опитат какво ли не, за да са пак те, без значение от коя част на същото статукво. За да продължи далаверата вечно. Големият въпрос сега е дали обществото ще позволи това? Надявам се не, но и аз като Иречек имам съмнения, че българският дух вече е изгубил онези морални, етични и духовни ориентири, които до скоро спасяваха нацията от пълна катастрофа. А когато ги няма тези ценности, въпрос на време е едно общество да се разложи и загине. Последно ще кажа това: Така и не разбрах по какви причини някои тук одобряват управление, в което ги няма критериите, загатнати и от Иречек? С какъв морал могат да ни водят напред мутри, ченгета и бивши комунисти? Хиляди километри нагънати магистрали да построят, това няма да променѝ нищо. Защото в същината си това е чисто бандитско и буквално мутренско управление, класическо такова. Отделно класическо посттоталитарно. Което досега имаше здрава основа в самото ни чалгализирано и деморализирано общество. С този протест се вижда някаква надежда, най-вече от страна на младите, образованите и можещите хора у нас. Дано успеят. Дано не се откажат. Желая им успех, защото те заслужават една по-добра България!
Защо сме такива .....?
Eй това никога няма да го има в България. И други такива убавини. Ще си умрем в беднотия и простотия от гореказаното. Зат'ва си бих камшика ено време. Явно ген, сбъркан чип.
Не е до количество, а до качество - няма такова. Един протест като по света не може да стане от искреност, потребност и желание за промяна, колкото и да се опитват да го представят за "революционен момент"...
...от надписа на парламента - Съединенито прави силата.Съединението винаги е свързано с протичане на много енергия /ток/, особено ако е късо такова.А президента се опитва да доказва обратното - Разединението прави юмрука, т.е. силата...Да, ама това е енергия на празен ход - т.е. ток не протича - само пулсации на напрегнати източници на напрежение. Трябва да се премахне надписът на парламента. Никой не отчита неговата сила и значение. Не го и разбират че този надпис не призовава да се съединят с паричните потоци.Затова, като действие 1 во - премахване на изхабения от стойност надпис.
Тарабас
25/07/2020, 23:35
Един вид социален дарвинизмус, но в една перверзна посока. Селекция от каймака на утайката поколения наред, десетки. За съжаления еволюцията е необратима.
Един вид социален дарвинизмус, но в една перверзна посока. Селекция от каймака на утайката поколения наред, десетки. За съжаления еволюцията е необратима.
Малка редакция, ако позволиш - селекция от утайката, когато се размъти, което е лесно
Док, не съм съгласен. Този надпис е История! Жалко, ако днешната младеж не знае какво означава този надпис - чия е вината?
Въпросът ти търси персонална вина - а едва ли има такава. Но че има вина - съгласен съм.Не само младежта не знае какво е съдържанието на този надпис - 90% ако не и повече дори и не го осмислят.Първия президент Младенов под него щеше да вика танковете...Всички останали не му обръщат внимание - освен да се изтипосат за някоя героична снимка на неговия фон.Прав си че е История - крайъглен камък за всеки който все още се усеща българин.Но понякога, историята следва да се прати в музея, когато е безапелационно обезценена... което за жалост се е случило и с този иначе велик по съдържание и стойност надпис.Може би ако бъде премахнат, ще се стреснем и ще работим за по-доброто бъдеще на деца и внуци. Нас, кучета ни яли...
Не само младежта не знае какво е съдържанието на този надпис - 90% ако не и повече дори и не го осмислят.
Е, не е така - я помисли какво учат всички в училище по история....за дребната, ох, древната българска история и примера, който дават с хан Кубрат и снопа снъчки, ох, съчки....
Любопитна сентенция - за да ги познаваш добре, си от тяхните редици
Или от техните противници. Опознай врага, за да го победиш! Няма друг начин. Странно е, че аз, когото обвинявате някои непрекъснато за привърженик на БСП и комунистите, съм от малцината тук, които така принципно и безкомпромисно настояват посткомунистическата власт у нас да бъде най-после премахната. А е странно, понеже уж които сте демократи и десни, и уж противници на комунизма, сте най-яростните защинтници на същата посттоталитарна власт, в която никога не е имало толкова много /бивши, а то няма такива/ комунисти, агенти на ДС, комсомолски секретари, деца и внуци на такива, доносници, с досиета в службите, мръсни ченгета, и т. н., да не изреждам всички категории на днешната власт. ------------------------------ Никога не съм бил член на партия, нито симпатизант на такава. Нямам и намерение. Отдавна съм надпартиен по морални и етични съображения, защото политиката каквато е днес, изключва тези категории. Което не означава, че нямам гражданска позиция, имам. И я споделям тук. Като лично мнение, разбира се. Поне съм откровен, и позицията ми е ясна. Любопитно ми е защо интелигентни, образовани, информирани и знаещи хора подкрепят мутри, ченгета и бивши комунисти? Ето това не мога да си обясня. Всичко опира до някакви лични ползи и изгода ли, това ли е? А какво стана с истината, с морала, с важните ценности? Изглежда за някои парите и далаверата са единствените ценности. За мен не е така. Откъдето и разминаването ни, за съжаление. Но, всеки има право на избор, засега поне все още. Но, като гледам накъде отиват нещата, май няма да е за дълго. Когато полиция и тежко въоръжена жандармерия пази една власт, това е признак за най-малко две неща: 1. Че обществото не я иска, понеже се е провалила. 2. Че тя скоро ще си иде. Въпросът е колко още вреди ще нанесе, преди това да стане?
Cayen
26/07/2020, 15:08
Великият Радой Ралин го е обяснил ясно и просто:
"Срещнали се на полянка,
прабългарин и славянка.
Цуни-гуни, вади-тури,
Народили чукундури.
Хем ебливи, хем крадливи,
но най-вече завистливи."
Това е причината - основоположните гени. После минал някой оттук оттам, оставил по нещо ту добро, ту лошо и ето ти "салатата", за която също говори Ралин: "Съединението прави.. салата."
ByBa
26/07/2020, 17:23
пак повтарям:
На Народното събрание трябва да има лика на Кубрат, изобразен сноп съчки и надпис "Историята не е за учене, тя е само за показване"
Е, не е така - я помисли какво учат всички в училище по история....за дребната, ох, древната българска история и примера, който дават с хан Кубрат и снопа снъчки, ох, съчки....
Вземи им смартфоните и ги попитай - ще видиш колко е куха образователната система. Това поколение е обречено на информационно замъгление - тъй като никой не го е научил как да отсява истина от плява...
Или от техните противници. Опознай врага, за да го победиш! Няма друг начин.
Сещаш ли се за следващия въпрос - кой противник на мутри, ченгета и комунисти ги познава най-добре като врагът?Явно не си за ББ, не си за Корнелия, не си и за президента щото е комунист фигурант, ДПС е пълно с изброените - не си и от тях, да си от аптекарите - не вярвам, та от кои си бе джанъм - та ги познаваш като противник толкова добре???
Бай Ганьо
26/07/2020, 20:08
A защо трябва да има въобще някакъв надпис? Това с надписите е малко олигофренско. Както и клетвите. И всички излишни позьорски пози. Да не ги изброявам, че само ще си загубя времето.
A защо трябва да има въобще някакъв надпис? Това с надписите е малко олигофренско. Както и клетвите. И всички излишни позьорски пози. Да не ги изброявам, че само ще си загубя времето.
То даже и самото определение "Народно събрание" е с овехтял и продран чул. Трябва и то да се премахне. Може би ако се преименува на "Депутатски сбор" ще е най-близо до истината...
wal
26/07/2020, 21:13
Ще те успокои ли ако разбереш, че не сме само ние такива?!
Тарабас
26/07/2020, 21:58
Само дето това е стара монголска легенда, дето някой комунист я е краднал и преписал на великите прабългари.
Питето
27/07/2020, 09:57
Ми неправилно е съставен и от там е неразбираем за 90% от обитателите на територията, иначе идеята е добра. Просто умните са пропуснали, че всеки гледа само себе си, заобикаля закона и е готов на всичко за нЕкаква малка но лична изгода... То и умните не са чак толкоЗ умни, ма е друга тема. Може би ако надписа се замени със: "Сговорна дружина, в петък блажно яде." ще стане доста по-разбираем, особено щото ще пасва на местния манталитет/чип. Така де, щом ще има заобикаляне на закон и лична файдица, то местните ще преглътнем бягането от "сговорност", което си е добра първа крачка...
Питето
27/07/2020, 10:01
Погледнато от друга страна, племето е оцеляло дълготрайно въпреки или точно заради кофтия си чип... което си е съвсем приемливо от към еволюционна гледна точка.
Бай Ганьо
27/07/2020, 13:06
Още едно доказателство за практичност и далновидност. Немците предпочетоха да изсекат част от гората си, за да се построи завод на Тесла. Ние я изсичаме цялата за дърва за огрев. Но за част от нея за завод ще оревем орталъка.
Още едно доказателство за практичност и далновидност. Немците предпочетоха да изсекат част от гората си, за да се построи завод на Тесла. Ние я изсичаме цялата за дърва за огрев.
Е, не е точно така. И при нас беше изсечена само част от гората, за да може Царят на Републиката да си плати дълговете.
Бай Ганьо
27/07/2020, 16:20
Прав си. Иди доказвай, че нямаш сестра. Папагали.
Питето
27/07/2020, 20:39
Опрегнал си коньо наопаки. Завода иска голям и платежоспособен пазар (като немския съвсем неслучайно), а не че гората незнамквоси щото местните били незнамквиси. Като са толкова готини и отговорни с горите, що нЕмат големи греди за парижката Св.Богородица, а? Що не са запазили прагматично една дъбова горичка на възраст 500+ години, та да имат резерв от дълги талпи...
Ще те успокои ли ако разбереш, че не сме само ние такива?!
О, не сме, разбира се. Това успокоява ли те? Великият Радой Ралин го е написал, но пък по-великият Дейвид Гилмор го изпя:
Проблемът на живота в Матрица е, че малцина успяват да осмислят, разберат и повярват, че има и друг живот, истински свободен и невероятно пълноценен и щастлив. Преди ви поздравявах с: Добре дошли в Матрицата! Сега ми се иска да изкрещя към вас: Излезте, хора! Време е! Стига толкова! Но, уви, дали... Дано!
Сещаш ли се за следващия въпрос - кой противник на мутри, ченгета и комунисти ги познава най-добре като врагът?Явно не си за ББ, не си за Корнелия, не си и за президента щото е комунист фигурант, ДПС е пълно с изброените - не си и от тях, да си от аптекарите - не вярвам, та от кои си бе джанъм - та ги познаваш като противник толкова добре???
Ето от кои съм, които искат, пеят за един Нов Ден, и го имат, но той няма как да дойде с гореизброените у нас:
Папагал е някой друг. Питай онези, които бяха преки свидетели, доколко е нужно да доказваш, че нямаш сестра. Има много общо между цар Доналд и цар Мони: И двамата тръгнаха с гръмки обещания и тълпата ги очакваше и посрещна като месии. И двамата ревнаха, че някой друг им е виновен за несправянето и провала. И двамата имат база от ревностни поддръжници до степен религиозен фанатизъм.
Бай Ганьо
28/07/2020, 09:47
На царят грешката беше, че повярва на прословутия мит за работливостта и кадърността на българина. Той си нямаше представа, че вместо да запретнат ръкави и да работят здраво за своето благополучие, те седнаха да му броят 800'те дни.
На царят грешката беше, че повярва на прословутия мит за работливостта и кадърността на българина. Той си нямаше представа, че вместо да запретнат ръкави и да работят здраво за своето благополучие, те седнаха да му броят 800'те дни.
Този "царски" аргумент, който уж изчерпвал въпроса, е известен и минава само сред невежите, които не виждат по-далеч от носа си. Така че не е нужно да се правиш на царски адвокат в отчаян опит да реставрираш увяхналата слава на неговото величество. Отдавана е казано, че което си направиш сам, и най-големият враг не може да ти стори.
Питето
28/07/2020, 17:53
Ха-ха... Наемаш се да водиш цяла държава, а идея си нямаш от манталитета на населението, вЕрно ли го вЕрваш това?
Питето
28/07/2020, 18:02
Що да излизам от нещо дето ме кефи? Като си отвън, напиши колко е готино и какви благинки имаш точно щото си отвън... пък аз (другите) ще си преценявам дали искам от същото или ще си караме на синьото хапче. По делата ще се ориентираме.
Бай Ганьо
28/07/2020, 18:02
Вярвам, да. Непосредсвено след 1989г. се върнаха стари емигранти, с които имах щастието да се запозная. Всички вярваха точно в това, за което говоря.
Питето
28/07/2020, 18:25
Ми вярвай си. Пък ако на царя му е бил толкоЗ акъла та да вЕрва вместо да проучи, хак му е. Според мен обаче, просто царя е проучил, че ще може да бръкне в меда и да му се размине и го е направил, пък тези наоколо вЕрвата та вЕрвате на лакърдии за 800дни и сбъркани чипове. Като не разбираш от чипове и архитектурата им, де си тръгнал да програмираш цЕлио народ бе, нали накрая ще се получи квадратен чеп в кръгъл отвор. Чеша си клавиатурата, а не толкова за заяждане. Ти, като ще си купуваш кола, вЕрваш ли или проверяваш, ровиш за информация и пинизи и проверяваш. То и темата го доказва — идват едни дето си вЕрват на това дето си го мечтаят, а после българите им били криви. Ми като сме криви що сме оцелели бе, що не сме се затрили или да са ни "претопили" правите, можещите и там каквото беше. Май нЕкой недооценява ситуацията и влага повече лични мераци вместо реалност и... чипа сбъркан, можещите били водени от неможещи и други подобни небивалици.
Бай Ганьо
28/07/2020, 21:26
Нали знаеш кои оцеляват. Наведените. Проблемът е, че и се гордеят с това.
Само дето това е стара монголска легенда, дето някой комунист я е краднал и преписал на великите прабългари.
И така да е - за това може би в Монголия все още питат, пардон, пишат на кирилица.....но моля те, нима само комунистите крадат...сега е много актуално да се краде от Герб...но не ми се иска да ми раздуваш....нещата в тази посока, Тарабе....
Вярвам, да. Непосредсвено след 1989г. се върнаха стари емигранти, с които имах щастието да се запозная. Всички вярваха точно в това, за което говоря.
А, ясно, появила се групичка убедени адепти, казали нещо си, и ти "повярва, да". Стигне ли се до аргументация с вяра, всичко е дотам. Критичното мислене блокира до степен "ни приема, ни предава".
Бай Ганьо
29/07/2020, 09:25
Едва ли ще може някой да ти обясни мотивите на Ботев, че с 200 комити и подкрепата на българското население ще може да разгруми османската империя. Най-вече самият той. За тебе той ще е пълен наивник или меко казано глупак. Но поне е опитал. Аман от умници! - би казал поетът.
Едва ли ще може някой да ти обясни мотивите на Ботев, че с 200 комити и подкрепата на българското население ще може да разгруми османската империя. Най-вече самият той. За тебе той ще е пълен наивник или меко казано глупак. Но поне е опитал. Аман от умници! - би казал поетът.
Поетично звучиш в опита си да ни отвориш очите, че всеки, пред когото се прекланяш, е Ботев. Включително неговото величество, чийто съдран авторитет се опитват да закърпиш с вяра.
Питето
29/07/2020, 18:34
Това си е твоя гледна точка към реалността. Моята е че няма лошо оцеляване и нЕма такова нещо като героично затриване — света е на живите.
Вземи им смартфоните и ги попитай - ще видиш колко е куха образователната система. Това поколение е обречено на информационно замъгление - тъй като никой не го е научил как да отсява истина от плява...
Не се и очудвам....но не зависи от поколението....сега много информация, много нещо, много кабели, много спътници, но....станахме ли по-образовани, по-умни, по-знаещи...съзнателно не пиша по-добри, по-морални, по-съзнателни.... Един пример, с братската американска страна....изхвърлят трупа, пардон, статуята на Христофор Колумб, защото видите ли, казват американските индианци /тея от резерватите сега/ Колумб не е открил америка, защото ние сме били вече тук...и това заслужава....подкрепени от негрите от Африка, които не могат да отрекат, че Колумб е открил за тях Америка....Всъщност на тях не им трябва и Божков, защото поне това си имат....сега - безтаксови казина...и лотария...хубо обаче, американските италианци не могат и не искат да се отрекат от историята си, лоша или добра...като българите...
....така че това е всеобщ проблем - за партизанщината и индианството.... ехх, Оцеола...и ти оцеля, но само с перата...без лулата...
американска страна....изхвърлят трупа, пардон, статуята на Христофор Колумб, защото видите ли, казват американските индианци /тея от резерватите сега/ Колумб не е открил америка, защото ние сме били вече тук...и това заслужава....подкрепени от негрите
Едва ли демонстрираш невежество, от което излиза, че с това разхвърляно изказване съзнателно пробутваш неявярна информация. Не отричат, че Колумб е открил Америка, макар и да е стъпил само на някои Карибски острови. Но не могат да му простят, че се е отнасял към индианците като с животни. По същата причина черните свалят статуята на генерал Робърт Лий, който по време на Гражданската война командва войските на Конфедерацията в поддръжка на робството.
Този "царски" аргумент, който уж изчерпвал въпроса, е известен и минава само сред невежите, които не виждат по-далеч от носа си. Така че не е нужно да се правиш на царски адвокат в отчаян опит да реставрираш увяхналата слава на неговото величество. Отдавана е казано, че което си направиш сам, и най-големият враг не може да ти стори.
Всъщност Ганев е прав. Аз също съм разговарял дълго и напоително със стари емигранти, приятели на баща ми (семейството му е било тежко засегнато от национализацията), заради които е бит жестоко няколко пъти в милицията тогава. В чужбина през цялото време са живеели с ценностите на българина до онова време: трудолюбие, предприемчивост, морал, здрави традиции, частна собственост, справедливост и т.нат. Баща ми още докато беше жив разбра, че българина се променя не към добро и ми казваше: "Българинът вече не е това, което беше!" Много хора още не могат да схванат огромните мащаби на пораженията нанесени от комунистите върху народа ни. И друг път съм го казвал: Комунистите направиха с българина това, което никой друг преди тях не е успявал: пречупиха духа му! И резултата е този: мързеливи сеирджии и махнаджии, които чакат наготово някой да ги оправи без да си мръднат пръста, без да понесат и грам отговорност за бъдещето си.Т.е. чипа му безвъзвратно се повреди. Комунягите, за да оправдаят престъпленията си и след 1989г. продължиха да повтарят, че българина винаги си бил такъв. Да, ама не! Царят обеща при конкретни условия, но те бяха отнесени за онези ценности, които вече ги нямаше у по-голямата част от българите. Разбира се, хората пропуснаха покрай ушите си условията и зачакаха като същински сеирджии, да видят как ще ги оправи царя.Е,това е истината. И сега да кажеш на някой: "Ще ти дам това, ако ти направиш това!" той ще чуе само първата част..
И така да е - за това може би в Монголия все още питат, пардон, пишат на кирилица.....но моля те, нима само комунистите крадат...сега е много актуално да се краде от Герб...но не ми се иска да ми раздуваш....нещата в тази посока, Тарабе....
Не ми казвай, че правиш разлика между комунисти и тези от новите партии. Та те са повечето в една лаборатория изрисувани. Многото крила на ДС.
ByBa
30/07/2020, 23:21
Аз не пиша какво съм чела, а цитирам какво са написали във вестниците....
Аз не пиша какво съм чела, а цитирам какво са написали във вестниците....
Знаех си, че такова невежество не може да идва от теб. Друг път чети и пиши каквото си чела, вместо да цитираш идиотщините на разни неграмотници от жълтите парцали, които се информират по интелектуални кръчмарски дискусии.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.