Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Смисълът на живота
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
trаnsalp
Цитат(Питето @ 15/09/2020, 13:42) <{POST_SNAPBACK}>
На "детинско обяснение", термина му е "бръснача на Окам" и яко се използва из науката. Сега, ако нЕкой се чувства заегнат, че обяснението не включва нЕкакви свиши сили и въжделения, а само страхове, мързел и други отрицателно приемани неща, то си е негов проблем.

Имам предвид, че е елементарно, повърхностно и знам, че така си го представят.
trаnsalp
Цитат(Shade @ 15/09/2020, 09:12) <{POST_SNAPBACK}>
Твоето "навсякъде е това", представено като лайтмотив в тема за смисъла на живота, е потрисащо! Отгоре на всичкото подпряно на една отнесена религиозна вяра за вечен живот!
Наистина ли в обкръжението ти отсъстват нормални хора, които си стоят на краката?

Ммм,да. Отсъстват.
Ето ти "нормално" семейство. Родителите много сериозни хора. Направиха малък бизнес, в който работят всички. Много стабилни хора. Децата им също работят там от малки.Единият момък се влюби. Две години връзка, обаче момичето го разлюбило. Не е грозен, агресивен и идиот, но така се случило. Взел човека пистолета на баща си и отишъл пред вратата на момичето."Отвори ми" Не " Отвори ми, защото ще се застрелям". ....
Е, така и момичето не отворило. Беше абсолютно нормално момче. Погребаха го И се изнесоха.
Как определяме "нормално"? В отрязък от време или през целия живот!
trаnsalp
Цитат(Shade @ 15/09/2020, 09:23) <{POST_SNAPBACK}>
Съзнателно използване силата на вярата, за да разбереш какво означава да живееш чрез вяра? И да те разбира някой, когато сам не разбираш себе и противопоставяш разум на емоции? crying.gif

Яя, разума и емоциите не се ли противопоставят? grin.gif Умът изчезва при силна емоция. А емоцията изчезва, ако твърде много разсъждаваш върху нещо.
lati1960
Цитат(Питето @ 14/09/2020, 20:42) <{POST_SNAPBACK}>
Доказан край и недоказано начало. Който го е страх от истината прегърща вярата, пък дори да попадне в ад. Страха е голяма работа.

А между Началото и Края ето това:

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-k...ven-red-6114907

Аз пък се чудя как ще нулирате това:

https://www.vesti.bg/sviat/hiliadi-myrtvi-p...meksiko-6114912

Впрочем, то туй си е истинското нулиране, на живота. Поетапно. Неотклонно.
Или, казваш - всичко си е наред? И няма страх, проста математика... Само че, към Края кой ще ви спасява от истинското нулиране?
lati1960
Цитат(Shade @ 15/09/2020, 04:23) <{POST_SNAPBACK}>
Няма точна дата на смяна на епохите, преминаването е плавно и постепенно в продължение на 100-150 години. И след като продължителността на епохите е около 2150 години, а епохата на Риби е започнала някъде около началото на новото летоброене, пълното преминаване към епохата на Водолей ще е приключило към средата на 22-ри век.

Тоест, малко преди, а може би и след 2 200-та година?
Знаеш ли, че има удивително съвпадение на тези цифри, по епохите? Включително в пророчествата на Библията. Писал съм по същото в Х-форума, надявам се не е проблем да го повторя основното и тук. Какво съвпада всъщност?
В Християнския свят най-култовата дата е свързана с въпроса кога ще е Пришествието на Христос, т. нар. Ново идване на Господ на Земята? Какви ли не спекулации има по това. Но. Да се придържаме към известното и фактите:
Не случайно те попитах кога Водолей сменя Риби, като епохи. Приблизителния период е този, който си посочил. С какво съвпада той?
В Книга Даниил от Стария завет има едно пророчество за т. нар. 2 300 дни/нощи, което са пророчески години, след които е обещано Светото Място, където е дн. държава Израел, да бъде изчистено от т. нар. Мерзост на запустението, заради която то е било пусто с векове. Важно е да се разбере кога е началото на този пророчески период, за да уточним и края му. Около 60 г. пр. н. е. Антиох Епифан, а преди това и римския Крез оскверняват еврейския Храм като влизат в Светая светих и принасят прасета на Жертвеника там. Ако приемем това за начало на същия период, то краят му е около 2 240 г. по слънчевия, но по лунния, който е еврейския, е няколко години по-рано, те се разминават минимално. Още нещо: Според Закона Мойсеев от Тора, на всеки 6 години земеделската земя трябва да почива от обработка, от живот. Същото се отнася и за планетата ни, но за всеки 6 000 години. По лунния еврейски календар в момента сме около 5 780 г. сл. Хр., което означава, че когато по същия свършат 6 000 години, ще стигнем отново до... 2 240 г., там някъде. Прецизността тук е неуместна, първо както казах заради разминаване в календарите, лунен и слънчев, после и заради относителността на историческите данни по въпросното начало на периодите. Но, горе-долу така стоят нещата. И, ако обобщим, няколко неща съвпадат удивително по темата:
1. Епохите Риби и Водолей имат като вододел именно същия времеви раздел, около 2 200 г., както се разбра.
2. По еврейския лунен календар 6 000-та година от сътворение мира свършва пак малко след този период, около 2 237 г., да кажем.
3. Според пророчеството от Книга Даниил, изчистването на Светото Място след 2 300-та пророчести "дни" също удивително съвпада със същото време, към 2 240 г., или приблизително.
4. Според Божия Закон за Земята, тя като наш дом и планета трябва да почива от живот, или поне от грях в края на същия този период, в края на упоменатите 6 000 години от еврейския календар.
Има и още съвпадения по това, но ще ги спестя тук, за да не усложнявам излишно въпроса. Прекалено много съвпадения обаче станаха, видно е. А използвам определения като приблизително, защото в Книгата е писано, че за оня Ден и Час, по Идването на Господ, никой смъртен не знае, можем само да гадаем донякъде за самите периоди, което и правим. А аз само се опитах да покажа, че дори от гледна точка на общото познание, няма противоречие между Вяра, Религия и Наука относно най-важните и глобални неща, които касаят живота ни тук и сега. Просто по различен начин са представени от различните гледни точки. Но, ти поне си наясно, след като представяш една от тях, тази на еоните и епохите. Нищо различно не е представено и в Библията, но с други изразни средства и език. Като част от живия живот, впрочем. Щото и в Библията говори един Жив Бог, не машина или безчуствена енергия.
Питето
Ми то нЕма разлика дали "вярвай ми, аз съм най- най-" нЕкой ти го казва или го е написал у некоя богоприписвана книга. У приказката обаче има заложено критично мислене и проверка на факти, което съвсем не е така у последователите на господните упътвания.
Shade
Цитат(trаnsalp @ 15/09/2020, 06:33) <{POST_SNAPBACK}>
Така е устроена психиката. Ако искаш ми вярвай.
Вярата, че в жунглата ще се оправят сами със съответните и закони. Ето, това вярват например.

И тук ли трябва да ти се вярва? Ако вярваш, че психиката е тотално подвластна на вярата, съвсем сме я закъсали... smile.gif
Shade
Цитат(trаnsalp @ 15/09/2020, 06:49) <{POST_SNAPBACK}>
Яя, разума и емоциите не се ли противопоставят? grin.gif Умът изчезва при силна емоция. А емоцията изчезва, ако твърде много разсъждаваш върху нещо.

Имаше една древна китайска мъдрост, че човек е като кораб. Емоциите са вятъра в платната, който го движи, а разумът е кормилото, което дава посока на това движение. Какво става, когато разумът и емоциите се противопоставят и не са в синхрон? Отговорът е корабокрушение.
Shade
Цитат(trаnsalp @ 15/09/2020, 06:46) <{POST_SNAPBACK}>
Ммм,да. Отсъстват.
Ето ти "нормално" семейство. Родителите много сериозни хора. Направиха малък бизнес, в който работят всички. Много стабилни хора. Децата им също работят там от малки.Единият момък се влюби. Две години връзка, обаче момичето го разлюбило. Не е грозен, агресивен и идиот, но така се случило. Взел човека пистолета на баща си и отишъл пред вратата на момичето."Отвори ми" Не " Отвори ми, защото ще се застрелям". ....
Е, така и момичето не отворило. Беше абсолютно нормално момче. Погребаха го И се изнесоха.
Как определяме "нормално"? В отрязък от време или през целия живот!

Значи това е представата ти за "нормално" семейство. Разбираме, че всички семейства около теб представят редовни истерии и погребения с ускорена динамика. И несъмнено тези индивиди от твоята среда са дълбоко вярващи смирени християни. Които редовно посещават попски проповеди да слушат как Библията се чете на глас.
Shade
Цитат(lati1960 @ 15/09/2020, 10:57) <{POST_SNAPBACK}>
Тоест, малко преди, а може би и след 2 200-та година?
Знаеш ли, че има удивително съвпадение на тези цифри, по епохите? Включително в пророчествата на Библията. Писал съм по същото в Х-форума, надявам се не е проблем да го повторя основното и тук. Какво съвпада всъщност?
В Християнския свят най-култовата дата е свързана с въпроса кога ще е Пришествието на Христос, т. нар. Ново идване на Господ на Земята? Какви ли не спекулации има по това. Но. Да се придържаме към известното и фактите:
Не случайно те попитах кога Водолей сменя Риби, като епохи. Приблизителния период е този, който си посочил. С какво съвпада той?
В Книга Даниил от Стария завет има едно пророчество за т. нар. 2 300 дни/нощи, което са пророчески години, след които е обещано Светото Място, където е дн. държава Израел, да бъде изчистено от т. нар. Мерзост на запустението, заради която то е било пусто с векове. Важно е да се разбере кога е началото на този пророчески период, за да уточним и края му. Около 60 г. пр. н. е. Антиох Епифан, а преди това и римския Крез оскверняват еврейския Храм като влизат в Светая светих и принасят прасета на Жертвеника там. Ако приемем това за начало на същия период, то краят му е около 2 240 г. по слънчевия, но по лунния, който е еврейския, е няколко години по-рано, те се разминават минимално. Още нещо: Според Закона Мойсеев от Тора, на всеки 6 години земеделската земя трябва да почива от обработка, от живот. Същото се отнася и за планетата ни, но за всеки 6 000 години. По лунния еврейски календар в момента сме около 5 780 г. сл. Хр., което означава, че когато по същия свършат 6 000 години, ще стигнем отново до... 2 240 г., там някъде. Прецизността тук е неуместна, първо както казах заради разминаване в календарите, лунен и слънчев, после и заради относителността на историческите данни по въпросното начало на периодите. Но, горе-долу така стоят нещата. И, ако обобщим, няколко неща съвпадат удивително по темата:
1. Епохите Риби и Водолей имат като вододел именно същия времеви раздел, около 2 200 г., както се разбра.
2. По еврейския лунен календар 6 000-та година от сътворение мира свършва пак малко след този период, около 2 237 г., да кажем.
3. Според пророчеството от Книга Даниил, изчистването на Светото Място след 2 300-та пророчести "дни" също удивително съвпада със същото време, към 2 240 г., или приблизително.
4. Според Божия Закон за Земята, тя като наш дом и планета трябва да почива от живот, или поне от грях в края на същия този период, в края на упоменатите 6 000 години от еврейския календар.
Има и още съвпадения по това, но ще ги спестя тук, за да не усложнявам излишно въпроса. Прекалено много съвпадения обаче станаха, видно е. А използвам определения като приблизително, защото в Книгата е писано, че за оня Ден и Час, по Идването на Господ, никой смъртен не знае, можем само да гадаем донякъде за самите периоди, което и правим. А аз само се опитах да покажа, че дори от гледна точка на общото познание, няма противоречие между Вяра, Религия и Наука относно най-важните и глобални неща, които касаят живота ни тук и сега. Просто по различен начин са представени от различните гледни точки. Но, ти поне си наясно, след като представяш една от тях, тази на еоните и епохите. Нищо различно не е представено и в Библията, но с други изразни средства и език. Като част от живия живот, впрочем. Щото и в Библията говори един Жив Бог, не машина или безчуствена енергия.

Удави ме с океан от предсказания! Предвам се.
trаnsalp
Цитат(Shade @ 16/09/2020, 03:54) <{POST_SNAPBACK}>
Значи това е представата ти за "нормално" семейство. Разбираме, че всички семейства около теб представят редовни истерии и погребения с ускорена динамика. И несъмнено тези индивиди от твоята среда са дълбоко вярващи смирени християни. Които редовно посещават попски проповеди да слушат как Библията се чете на глас.

Не, това не са християни. Просто са нормални хора.

Пп. Познавам само един вярващ, който живее чрез вяра. Другите ходят на излети по манастирите, но не всички. Или пък събират църковно знание.
trаnsalp
Цитат(Shade @ 16/09/2020, 03:39) <{POST_SNAPBACK}>
И тук ли трябва да ти се вярва? Ако вярваш, че психиката е тотално подвластна на вярата, съвсем сме я закъсали... smile.gif

Разбира се, че е подвластна. Дори светът го казва. /макар че става въпрос за самоувереност, убедителност и доверие, а не за вяра в истината/. Колко ще издържи психиката ти, ако се съмняваш във всичко?! w00tbrows.gif Ако нямаш доверени хора?! Отричаш заради самото отричане, но лоша работа е живот в съмнение. Да, тотално е подвластна психиката ни на нещо, на което да се довери!!! animatedwink.gif
Питето
А, това е лесно. Обясняваш на психиката, че един от доверените хора може да те продаде за 30 сребърника, а друг, в рамките на ден да се отрече 5 пъти от тебе щото го е страх, и че това се отнася за господ и силно вярващи последователи, а ти си обикновен човек и трябва да очакваш подобни неща в пъти повече... и вече нЕмаш психически проблеми с доверието. А тези дето не вярват си изграждат преценката въз основа на размера на риска. Мда, онзи същия риск, който стои в основата на всички религии, които обещават "ако вярваш, една върховна сила ще нагласи риска в твоя полза". Естествено, който е изтеглил "къса клечка", значи не е вярвал достатъчно... и тЕ така с психиката, риска и боговете.
Питето
Живота си е една постоянна промяна, а социалните и икономическите строеве са част от живота. Същото са го мелили робовладелците, когато другите освободили робите, същото го сочели лихварите, когато Солон ги наритал, сега пак ще е със сочене. А да, същото правели римляните, когато се прокарвала твоята религия, пък после взели че я направили имперска. Единственото сигурно нещо е промяната.

За онова накрая, досега математиката го е давала нЕколко пъти в планетарен мащаб, значи може още веднъж да го даде. Е, който поназнайва наука ще е по-подготвен. Който е задълбал в некоя религия, ако извади "къса клечка" няма да е жив да разказва, а който оцелее (математически има такъв шанс, който ще го има и на практика) ще чука чело о земята още по-усърдно.
Нищо ново под слънцето.
trаnsalp
Цитат(Питето @ 16/09/2020, 09:23) <{POST_SNAPBACK}>
А, това е лесно. Обясняваш на психиката, че един от доверените хора може да те продаде за 30 сребърника, а друг, в рамките на ден да се отрече 5 ...

Това беше предвидено преди да се случи. Вярата е да знаем истината каквато е, а не каквато ни се иска. Имаше смисъл отричането.. Просто беше предвидено в плана. Няма лъжа.
Shade
Цитат(trаnsalp @ 14/09/2020, 10:04) <{POST_SNAPBACK}>
Много пъти съм казвал, че не мога да вярвам по желание. Вярата ни насочва, а не ние нея!

С други думи много пъти си сравнявал круши с електрически крушки.
Би ли споделил накъде и как си насочен? Вярата те насочва към Вечен живот, осмислен с вечно славене на Всемогъщия? Или твоето желание за такова вечно блаженство насочва вярата ти натам?
trаnsalp
Цитат(Shade @ 16/09/2020, 16:27) <{POST_SNAPBACK}>
С други думи много пъти си сравнявал круши с електрически крушки.
Би ли споделил накъде и как си насочен? Вярата те насочва към Вечен живот, осмислен с вечно славене на Всемогъщия? Или твоето желание за такова вечно блаженство насочва вярата ти натам?

Имах предвид, че не си го измислям сега. Въпросът е принципен относно вярата. Не го обръщай към мен лично.
За протокола, щом питаш, нека знаеш, че нищо от това, което си изброил.. Има връзка с нещата, които правим днес. Насочва ни вярата и не е по желание да вярваме, каквото си искаме. Вярата се променя, но не пряко по волята и желанието. Други са механизмите. То е все една, ако искаш да измислиш двигател да пожелаеш и да го измислиш.
lati1960
Цитат(Питето @ 16/09/2020, 09:31) <{POST_SNAPBACK}>
Живота си е една постоянна промяна, а социалните и икономическите строеве са част от живота. Същото са го мелили робовладелците, когато другите освободили робите, същото го сочели лихварите, когато Солон ги наритал, сега пак ще е със сочене. А да, същото правели римляните, когато се прокарвала твоята религия, пък после взели че я направили имперска. Единственото сигурно нещо е промяната.

За онова накрая, досега математиката го е давала нЕколко пъти в планетарен мащаб, значи може още веднъж да го даде. Е, който поназнайва наука ще е по-подготвен. Който е задълбал в некоя религия, ако извади "къса клечка" няма да е жив да разказва, а който оцелее (математически има такъв шанс, който ще го има и на практика) ще чука чело о земята още по-усърдно.
Нищо ново под слънцето.

Горе-долу... да кажем... е така. С други думи речено. Приемам.
Но, все някаква опора трябва да имаме, на този свят. И тук е разминаването, принципното. Знаеш ли какво е да си истински свободен? Дори в този живот, на този свят? Споделѝ. Щото ето на кого и на какво са роби почти всички, смятайки, че живеят в сигурен и свободен свят:

https://www.pariteni.bg/novini/ikonomika/by...rd.-evro-236422

На кого дължите парѝ всички? Знаете ли? Понеже, в онази Книга, универсалната, Моят Премиер обясни така: "На когото дължиш, негов роб ставаш." Но ти ги знаеш тия работи, нали четеш учебници по икономика. animatedwink.gif
lati1960
Цитат(Shade @ 16/09/2020, 03:57) <{POST_SNAPBACK}>
Удави ме с океан от предсказания! Предвам се.

a4dff7b7.gif

Добре. Извинявам се за което.
Ето пак основното, другото го игнорирай:
Което значи, че всички тези съвпадения водят към началото на 2 200 година, малко след това, в която повратна точка ще се случат епохални събития, повечето от които описани и предсказани в Книгата, и не само. Да не за забравяме Ведите, вавилонските плочки, маи, ацтеки, и т. н. Всички те предсказват катастрофични събития, чрез които се сменят епохите, за които и ти писа. Това се опитах да дообясня. И, че тези събития не са хаотични, както на нас ни се струва, а са под контрол Отгоре, извън човешкия, който както ще да го разбира. Някои примитивни умове ще кажат: А, че то дотогава много време, кво ми пука, да си живеем живота! Да де, ама от това как сега си живеем живота, зависи какво ще ни сполети и в периода, който обсъждаме. Но ти го знаеш това, дано и другите. Надявам се вече да е по-ясно, с цялото ми уважение!
Питето
Мда, бе, било предвидено дефекта, да стане ефект, щото нали връзкар божи, та... глупости на търкалета. Или работата е била нагласена предварително (хайде от мен да мине, онзи е бил добър психолог и е пробутал на подходящите последователи подходящите самосбъдващи се пророчества) или е била нагласена в последствие, когато хората са описвали случката. Така де, как ще оставят техния бог да се издъни и да не предвиди такива неща, ми нали хората няма да го следват и бизнеса на ексклузивните Му дистрибутори отива на кино...
trаnsalp
Цитат(Питето @ 16/09/2020, 22:18) <{POST_SNAPBACK}>
Мда, бе, било предвидено дефекта, да стане ефект, щото нали връзкар божи, та... глупости на търкалета. Или работата е била нагласена предварително (хайде от мен да мине, онзи е бил добър психолог и е пробутал на подходящите последователи подходящите самосбъдващи се пророчества) или е била нагласена в последствие, когато хората са описвали случката. Така де, как ще оставят техния бог да се издъни и да не предвиди такива неща, ми нали хората няма да го следват и бизнеса на ексклузивните Му дистрибутори отива на кино...

Сега остава да обясниш и как пророк Еремия, живял стотици години преди това е предвидил предателството и дори сумата на оценка.
Матей 27:9
Тогава се изпълни реченото чрез пророк Еремия, който каза: "И взеха тридесетте сребърника, цената на оценения, Когото оцениха някои от израилтяните,
Shade
Цитат(trаnsalp @ 16/09/2020, 12:37) <{POST_SNAPBACK}>
Сега остава да обясниш и как пророк Еремия, живял стотици години преди това е предвидил предателството и дори сумата на оценка.
Матей 27:9
Тогава се изпълни реченото чрез пророк Еремия, който каза: "И взеха тридесетте сребърника, цената на оценения, Когото оцениха някои от израилтяните,

Обяснението не е чак толкова трудно. Исус влиза в Ерусалим на магаре, за да се изпълни пророчеството. За целта праща двама от учениците си в близкото село да откраднат магаре. И ги поучава как да наглеят, ако ги хванат: "И ако някой ви каже нещо, отговорете: На Господа трябват; и веднага ще ги изпрати. А това стана, за да се сбъдне изреченото от пророка". Матей 21:3.
Shade
Цитат(lati1960 @ 16/09/2020, 10:20) <{POST_SNAPBACK}>
a4dff7b7.gif

Добре. Извинявам се за което.
Ето пак основното, другото го игнорирай:
Което значи, че всички тези съвпадения водят към началото на 2 200 година, малко след това, в която повратна точка ще се случат епохални събития, повечето от които описани и предсказани в Книгата, и не само. Да не за забравяме Ведите, вавилонските плочки, маи, ацтеки, и т. н. Всички те предсказват катастрофични събития, чрез които се сменят епохите, за които и ти писа. Това се опитах да дообясня. И, че тези събития не са хаотични, както на нас ни се струва, а са под контрол Отгоре, извън човешкия, който както ще да го разбира. Някои примитивни умове ще кажат: А, че то дотогава много време, кво ми пука, да си живеем живота! Да де, ама от това как сега си живеем живота, зависи какво ще ни сполети и в периода, който обсъждаме. Но ти го знаеш това, дано и другите. Надявам се вече да е по-ясно, с цялото ми уважение!

Преди доста години бях чел нещо по въпроса в предсказанията на Нострадамус. Не мога да го открия в мрежата. Само това намерих за 21-век и нататък, но онова не го виждам.
trаnsalp
Цитат(Shade @ 17/09/2020, 03:55) <{POST_SNAPBACK}>
Обяснението не е чак толкова трудно. Исус влиза в Ерусалим на магаре, за да се изпълни пророчеството. За целта праща двама от учениците си в близкото село да откраднат магаре. И ги поучава как да наглеят, ако ги хванат: "И ако някой ви каже нещо, отговорете: На Господа трябват; и веднага ще ги изпрати. А това стана, за да се сбъдне изреченото от пророка". Матей 21:3.

w00tbrows.gif Действал е по указанията на пророка за да заплати с живота Си?!

Не е трудно обяснението, но не разбрах, как е уговорил точно 30 сребърника за предаването Си? animatedwink.gif
Shade
Цитат(trаnsalp @ 16/09/2020, 21:36) <{POST_SNAPBACK}>
не разбрах как е уговорил точно 30 сребърника за предаването Си? animatedwink.gif

И аз не разбрах, не съм пряк свидетел и липсва описание.
Може да е споменатото в някое от десетките неканонични Евангелия, унищожени по заповед на император Константин. За да бетонира вярата, която решава наложи в Римската империя по политически причини.
Явно добре се е справил: въпреки че същата тази вяра е целенасочено маркирана с кръв, страдания, назадничавост и застой в продължение на векове, много глави остават бетонирани и до днес.
Всяко явление на този свят, било то материализирано или идеализирано, минава през цикъл на зараждане, развитие, разцвет, триумф, упадък, загниване и изчезване. Интересно кога и как ще дойде краят на вярата в отживели времето си приказки за добитък, роби, господари, насилие и кръв...
И остава вечният въпрос за познаваемостта на света и смисъла на живота.
trаnsalp
Цитат(Shade @ 17/09/2020, 09:31) <{POST_SNAPBACK}>
И аз не разбрах, не съм пряк свидетел и липсва описание.
Може да е споменатото в някое от десетките неканонични Евангелия, унищожени по заповед на император Константин. За да бетонира вярата, която решава наложи в Римската империя по политически причини.
Явно добре се е справил: въпреки че същата тази вяра е целенасочено маркирана с кръв, страдания, назадничавост и застой в продължение на векове, много глави остават бетонирани и до днес.
Всяко явление на този свят, било то материализирано или идеализирано, минава през цикъл на зараждане, развитие, разцвет, триумф, упадък, загниване и изчезване. Интересно кога и как ще дойде краят на вярата в отживели времето си приказки за добитък, роби, господари, насилие и кръв...
И остава вечният въпрос за познаваемостта на света и смисъла на живота.

Няма логично обяснение, колкото и да измисляме. Много са навързани нещата.
Смисълът на живота е да познаеш непознаваемото. Да живееш чрез Него. Светът ти казва да насилваш, да напъваш, щот е жунгла. Е, някой разбират това, че може да си бъркаме в носа, щом вече сме познали Бог. Затова ви разбирам за неверието.
Shade
Цитат(trаnsalp @ 16/09/2020, 23:52) <{POST_SNAPBACK}>
Няма логично обяснение, колкото и да измисляме. Много са навързани нещата.
Смисълът на живота е да познаеш непознаваемото. Да живееш чрез Него. Светът ти казва да насилваш, да напъваш, щот е жунгла. Е, някой разбират това, че може да си бъркаме в носа, щом вече сме познали Бог. Затова ви разбирам за неверието.

Слабо ти е обяснението.
Някои са търсещи, други са заспали. Заспали с вяра, че са направили резервация за Вечен живот в курортните Му палати. Защото Го били "познали". Това са им познанията и че контингент само с толкова познания е най-стойностен за Него.
trаnsalp
Цитат(Shade @ 17/09/2020, 10:42) <{POST_SNAPBACK}>
Слабо ти е обяснението.
Някои са търсещи, други са заспали. Заспали с вяра, че са направили резервация за Вечен живот в курортните Му палати. Защото Го били "познали". Това са им познанията и че контингент само с толкова познания е най-стойностен за Него.

Целият съм в слух /в очи/ да чуя твоето. Как се сбъдват пророчествата?
trаnsalp
Цитат(Shade @ 17/09/2020, 10:42) <{POST_SNAPBACK}>
..

Вярата е и търсене. Постоянно! За нещата от деня ни. Бог е преди всичко за тук и сега. В смъртта нямаме наша част. Тя е тук и сега.

Сега като се замисля, някои имат част и в смъртта, както е описал поетът тук.
Shade
Цитат(trаnsalp @ 17/09/2020, 01:50) <{POST_SNAPBACK}>
Целият съм в слух /в очи/ да чуя твоето. Как се сбъдват пророчествата?

Ха-ха! Наистина ли мислиш, че ми дреме какво те вълнува? Ако очакваш безсмислена дискусия като на детска сбирка в кошарата, сбъркал си адреса.
Нали по-долу твърдиш, че "Вярата е и търсене. Постоянно!"? Като е така, търси постоянно, намери го сам.
Или, викаш, търсенето е докато Го "познаеш". След което следва лежане на лаврите в очакване на гарантираното "Вечно блаженство".
Shade
Цитат(trаnsalp @ 17/09/2020, 01:53) <{POST_SNAPBACK}>
Вярата е и търсене. Постоянно! За нещата от деня ни. Бог е преди всичко за тук и сега. В смъртта нямаме наша част. Тя е тук и сега.

Това като "Блага вест" звучи. wink.gif
trаnsalp
Цитат(Shade @ 17/09/2020, 16:12) <{POST_SNAPBACK}>
Това като "Блага вест" звучи. wink.gif

Да, Благата вест е за тук и сега. В огромна грешка си, че са "благини" след смъртта, пък тук да си чоплим носа.
trаnsalp
Цитат(Shade @ 17/09/2020, 16:09) <{POST_SNAPBACK}>
Ха-ха! Наистина ли мислиш, че ми дреме какво те вълнува? Ако очакваш безсмислена дискусия като на детска сбирка в кошарата, сбъркал си адреса.
Нали по-долу твърдиш, че "Вярата е и търсене. Постоянно!"? Като е така, търси постоянно, намери го сам.
Или, викаш, търсенето е докато Го "познаеш". След което следва лежане на лаврите в очакване на гарантираното "Вечно блаженство".

Щом говорим се предполага, че те интересува, но все пак добър опит да се направиш на непукист. w00tbrows.gif
trаnsalp
Цитат(Shade @ 17/09/2020, 16:09) <{POST_SNAPBACK}>
..

Тц! Не го казвам това.
lati1960
Цитат(Shade @ 17/09/2020, 04:09) <{POST_SNAPBACK}>
Преди доста години бях чел нещо по въпроса в предсказанията на Нострадамус. Не мога да го открия в мрежата. Само това намерих за 21-век и нататък, но онова не го виждам.

Мосю Дьо Нотърдам, или т. нар. Нострадамус, е изповядвал юдаизма и древния еврейски мистицизъм, кабализъм и талмудизъм. Тоест, неговите т. нар. пророчества са базирани изключително на това, което е писано в Тора, Танаха и в целия ни познат днес Стар завет. Специално в книгите на пророците, но не само. Тоест, можеш ти сам да си ги отвориш тези книги, да ги прочетеш, може би не веднъж /трудно четиво е, за неподготвените/, и сам да асимилираш каквото можеш и каквото разбереш. Така няма да ти е нужно посредничеството на самия Нострадамус. Което впрочем е доста спекулативно представено днес, в съвременния свят. Опитвам се да кажа, че е по-добре да черпиш тези знания от Първоизточника, който е Книгата, а не от посредници като Нострадамус, не че и неговите четиристишия не са кодирани тълкувания пак оттам. Но, ще споделя, че лично за мен беше по-лесно с много вяра и търпение да изследвам с години самите пророчества от Оргинала, поне донякъде и доколкото е възможно за човешкия плътски ум. Отколкото да разгадая кодираните послания на самия Нострадамус. По тях има толкова спекулации и безброй дешифровки, че човек се обърква буквално и накрая така и не му става ясно за какво става дума. Най-кратко: Чети Библията, с вяра и търпение, и, каквото разбереш сам, разбереш. Успех в това!
Cayen
Гледаш само наоколо, което ти е пред очите, или някъде нагоре из райските селения.
Ако можеш да погледнеш някак и отгоре и отвътре за смисъла на живота, трябва да видиш и нещо друго освен суетата на човека, който си въобразява, че е нещо повече от всичко накуп над мравките, растенията, планините, моретата, червеите, бактериите, вирусите тук, на земята... И всичко онова, което е Вселената. Много си далеч от смисъла на живота, драги ми, вярвайки, че като вярваш в нещо, си се доближил до него. Смисъла имам предвид. Затова и аз се присъединявам към изразяване на смисъла на живота само с една цифра. Може да е 42, а може да е и 69, че и наопаки да я обърнеш пак си е същото whistling.gif
Потребител

... число :.) ...

Питето
Ми спри да си представяш... ако ти стиска. Реалността ще си остане същата. animatedwink.gif
Shade
Цитат(lati1960 @ 17/09/2020, 09:56) <{POST_SNAPBACK}>
Мосю Дьо Нотърдам, или т. нар. Нострадамус, е изповядвал юдаизма и древния еврейски мистицизъм, кабализъм и талмудизъм. Тоест, неговите т. нар. пророчества са базирани изключително на това, което е писано в Тора, Танаха и в целия ни познат днес Стар завет. Специално в книгите на пророците, но не само. Тоест, можеш ти сам да си ги отвориш тези книги, да ги прочетеш, може би не веднъж /трудно четиво е, за неподготвените/, и сам да асимилираш каквото можеш и каквото разбереш. Така няма да ти е нужно посредничеството на самия Нострадамус. Което впрочем е доста спекулативно представено днес, в съвременния свят. Опитвам се да кажа, че е по-добре да черпиш тези знания от Първоизточника, който е Книгата, а не от посредници като Нострадамус, не че и неговите четиристишия не са кодирани тълкувания пак оттам. Но, ще споделя, че лично за мен беше по-лесно с много вяра и търпение да изследвам с години самите пророчества от Оргинала, поне донякъде и доколкото е възможно за човешкия плътски ум. Отколкото да разгадая кодираните послания на самия Нострадамус. По тях има толкова спекулации и безброй дешифровки, че човек се обърква буквално и накрая така и не му става ясно за какво става дума. Най-кратко: Чети Библията, с вяра и търпение, и, каквото разбереш сам, разбереш. Успех в това!

В това няма много истина. Независимо какво е изповядвал Нострадаму, предсказанията му не са базирани на посоченото от теб. Предсказва с изключителна точност събития от близкото си бъдеще, включително датата на смъртта си, начина, по който ще умре, и годината, в която гробът му ще бъде отворен. Тези неща няма да ги откриеш в посочената от теб литература.
Колкото по-далеч в бъдещето се опитва да предсказва, толкова по-неясни стават предсказанията му. Което също не отговаря на теориите ти.
Но няма да споря, тъй като не съм от сляпо вярващите. Явления, за които липсва информция, не могат нито да бъдат отхвърляни, нито утвърждавани. Но надлежно документирани факти не се отричат.
Питето
Промяната е константата на света, погледнато психологически.
Сега за основния конкурент на всички религии — парите:
Пари дължа... проблема с дълженето на пари е проблем на кредитора (емитента на валутата). "Заробването" към парите, както и залитането към всяка религия, в основата му е страха от промяната на света. Смешното е, че днес парите са най-зависими от същата тази промяна. Още по-смешното е, че днес парите са религия, дето е по-силна класическите религии с божество/а щото успява наистина да ти дават възможност да имаш връзка минало-бъдеще, дори измерват и вярата на индивида в бъдещете, завладели са всяка точка на света и куп още неща, дето религиите само ги обещават, но никога не са ги изпълнявали реално (доказано реално, а не "вервайте, така е")...
Cayen
Цитат(Потребител @ 17/09/2020, 22:46) <{POST_SNAPBACK}>
... число :.) ...

За 42 да, но 69 е една цифра откъдето и да я погледнеш smile.gif

Питето
Ало, тези книги са писани мнооого време след случките, ако въобще е имало такива случки. Отделно, че са редактирани* постоянно. Когато нямаш свидетели, или случката е отдавнашна, лесно се манипулират слушателите или поразбърканата памет на свидетелите. Елементарна психология, бе, ма като сте балъци и вярвате на всичко нека ви лъжат както си искат.
А за бройката на сребърниците, ми сигурно такава е била стандартната награда за посочване на лъжепророк. Всъщност може да е чул/да са му казали колко са обявили за главата му и от там става лесно с пророчествата.

--------------------
* Дописвани мнооого време след смъртта на последните живи свидетели, дори след смъртта на слушателите на живите свидетели... абе факти-бетон.
Потребител

... Wabi Sabi ...

... съвършенството, само по себе си е силно послание :.) ...

Поздрави!

trаnsalp
Цитат(Питето @ 17/09/2020, 23:10) <{POST_SNAPBACK}>
... Още по-смешното е, че днес парите са религия, дето е по-силна класическите религии с божество/а щото успява наистина да ти дават възможност да имаш връзка минало-бъдеще, дори измерват и вярата на индивида в бъдещете, завладели са всяка точка на света и куп още неща, дето религиите само ги обещават, но никога не са ги изпълнявали реално (доказано реално, а не "вервайте, така е")...

Дали е от днес?! Чувал ли си за бог мамон? Той е от едно време и Христос казва в прав текст "Не можете да слугувате на Бога и на мамона."

Пп самата дума "мамон" означава пари.
trаnsalp
Цитат(Питето @ 18/09/2020, 00:52) <{POST_SNAPBACK}>
Ало, тези книги са писани мнооого време след случките, ако въобще е имало такива случки. Отделно, че са редактирани* постоянно. Когато нямаш свидетели, или случката е отдавнашна, лесно се манипулират слушателите или поразбърканата памет на свидетелите. Елементарна психология, бе, ма като сте балъци и вярвате на всичко нека ви лъжат както си искат.
А за бройката на сребърниците, ми сигурно такава е била стандартната награда за посочване на лъжепророк. Всъщност може да е чул/да са му казали колко са обявили за главата му и от там става лесно с пророчествата.

--------------------
* Дописвани мнооого време след смъртта на последните живи свидетели, дори след смъртта на слушателите на живите свидетели... абе факти-бетон.

Пророците са писани стотици години преди това. Събирането им в нова книга, не означава, че и съдържанието е ново.
Питето
Аха, стотици години преди това, а източниците? Щото стотици години при тук-там некой грамотен и къси поколения (голям оборот на преразказването от баща към син), си е много време за да се запазят точни данни. И това в последствие "пресято" със същото религиозно сито... Позволявам си, да приемам пророкуванията на пророците като част от постановката, отколкото като реален факт.
Питето
Оказва се, че парите са по-стара религия от божествените. Също се оказва, че и тогава, както и днес, мнозинството от хората не схващат какво точно са парите, а невежеството води до измислици и щуротии... точно както се случва с божествените религии.
lati1960
Цитат(Shade @ 17/09/2020, 23:05) <{POST_SNAPBACK}>
В това няма много истина. Независимо какво е изповядвал Нострадаму, предсказанията му не са базирани на посоченото от теб. Предсказва с изключителна точност събития от близкото си бъдеще, включително датата на смъртта си, начина, по който ще умре, и годината, в която гробът му ще бъде отворен. Тези неща няма да ги откриеш в посочената от теб литература.
Колкото по-далеч в бъдещето се опитва да предсказва, толкова по-неясни стават предсказанията му. Което също не отговаря на теориите ти.
Но няма да споря, тъй като не съм от сляпо вярващите. Явления, за които липсва информция, не могат нито да бъдат отхвърляни, нито утвърждавани. Но надлежно документирани факти не се отричат.

Няма да споря. Само ще отбележа, че днес не малка част от т. нар. "факти" и "доказателства" се донатъманяват, нагласяват, според това, което познаваме като политкоректност или иначе казано, според мераците на тези, които управляват. И не само по въпроса, който обсъждаме. Истината, каквато е, често остава встрани от тези буквални спекулации, не случайно ги нарекох така. Но, това ти е ясно. Оттук-насетне изводите са за теб. Бъди здрав!
lati1960
Цитат(Питето @ 17/09/2020, 23:10) <{POST_SNAPBACK}>
Промяната е константата на света, погледнато психологически.
Сега за основния конкурент на всички религии — парите:
Пари дължа... проблема с дълженето на пари е проблем на кредитора (емитента на валутата). "Заробването" към парите, както и залитането към всяка религия, в основата му е страха от промяната на света. Смешното е, че днес парите са най-зависими от същата тази промяна. Още по-смешното е, че днес парите са религия, дето е по-силна класическите религии с божество/а щото успява наистина да ти дават възможност да имаш връзка минало-бъдеще, дори измерват и вярата на индивида в бъдещете, завладели са всяка точка на света и куп още неща, дето религиите само ги обещават, но никога не са ги изпълнявали реално (доказано реално, а не "вервайте, така е")...

И тази "религия" и култ към парите, е известна наистина от дълбока древност, в Книгата богът на това е наречен Мамон, или т. нар. Златен Телец, който се кипри пред Световната борса в Ню Йорк впрочем, като символ и статуя. animatedwink.gif
lati1960
Цитат(Питето @ 18/09/2020, 19:09) <{POST_SNAPBACK}>
Оказва се, че парите са по-стара религия от божествените. Също се оказва, че и тогава, както и днес, мнозинството от хората не схващат какво точно са парите, а невежеството води до измислици и щуротии... точно както се случва с божествените религии.

Да, за първото си прав. Парите са един от най-древните символи и "божества" в познатия ни свят, факт. В паралелната притча на шумерите за Ной, наречен Утнапищим, която дублира библейската история за Ной и т. нар. Ноев "ковчег", директно се казва, че като влязъл в "ковчега" преди всемирния Потоп, Утнапищим/или Ной закътал голямо количество злато, скъпоценности и златни монети! blink.gif Учудването ми не е случайно, понеже възниква въпросът: За какво са му на Ной и фамилия злато, скъпоценности и парѝ в новия свят след Потопа, в който се предполага, че са оцелели само той и родата му? neprichom.gif
Аз и до днес нямам отговор на това. Тоест, признавам констатацията ти, че парите наистина са едно уникално "божество" в нашия свят, много по-устойчиво през епохите и вековете от много други такива, факт също.
---------------------------------
По което можеш да отвориш нова, специална тема - какво са парите, примерно? Ще е интересно да поговорим и по това. Но, извън горното размислѝ: Колко от най-важните неща на този свят можеш да си купиш с парѝ?
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.