Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Смисълът на живота
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
Питето
Хи-хи, "за мен има за теб няма... щото вярвам". Мноооого мутренски, бе, немаш ли нещо по-завоалирано в арсенала?

Света си го има от преди мен, и ще го има след мен, ама аз го осмислям, и твоя бог се бори да го приема (на гола вяра при това) щото без мен него го няма, няма кой да го осмисли като бог. Именно заради това, смисъла на живота е моето живеене. Дори в твоите свещени указания е описано — предизвикал потоп заради хората, ама ги оставил да оцелеят щото ако издави всички, кой ще го осмисли та да го има.
Потребител

... хм ... всъщност, още един вид ескейпизъм ... развлечения според вкуса ...

... но да - да не се налага да ровите за ключове из джобовете си прибирайки се у дома е достойна цел/смисъл ... мисля :.) ...

- - -

... организираното, деструктивно поведение изразено в отчуждено наблюдение на недъзите на света е възможно да се превърне в смисъл на живота и извор на самоутвърждаване ...

... изобщо /и без преувеличение/, обхващайки събитията в тяхната динамика, трябва да сте внимателен с хора, които говорят само "истината" и по-интересното - отъждествяват себе си с "истината" :.) ...

lati1960
Цитат(Shade @ 13/09/2020, 03:35) <{POST_SNAPBACK}>
Не ме препращай към другия форум. Там само се дъвчат цитати с гола вяра.
Да не задълбаваме в онова, което вече сме коментирали. А именно, че е изолиран ген, водещ до склонност към религиозна вяра за сметка на критичното мислене и волята. Аналогично на гена за склонност към алкохолизъм.
По въпроса за редуващите се епохи също е дискутирано. Библията описва живота през трите епохи на Телец, Овен и Риби. Известен е гневът на Мойсей, който по времето на навлизане в епохата на Овен слиза от планината Синай и вижда, че хората му обожествяват погрешен символ, символа на отминаващата епоха на Телец.
Съответно Рибите са силно застъпени в християнството: Исус се сприятелява с рибари, нахранва народа с две риби и др.
Широки интереси и познания са нужни, за да се осмислят всички тези явления. Моля те не приемай лично мнението ми, че четеното и препрочитането само на Една Книга е сигурна гаранция за тесногръдие и не може да бъде база за определяне смисъла на живота.

Добре.
Само не разбрах с какво представената от теб епохална зодиакална система противоречи на Вярата и писаното в Книгата?
Ти сам по-горе донякъде хармонизираш вяра и знание /не казвам наука, друго е/, но пък за единия спор ми опонираш само защото твърдя... същото. blink.gif Подозирам, че си вярващ, и то християнин, подтекстът е красноречив, но едва ли ще го признаеш. animatedwink.gif
-----------------------------
Къде прочете, че разчитам само и единствено на писаното в Библията?
lati1960
Цитат(Потребител @ 13/09/2020, 19:45) <{POST_SNAPBACK}>
... хм ... всъщност, още един вид ескейпизъм ... развлечения според вкуса ...

... но да - да не се налага да ровите за ключове из джобовете си прибирайки се у дома е достойна цел/смисъл ... мисля :.) ...

- - -

... организираното, деструктивно поведение изразено в отчуждено наблюдение на недъзите на света е възможно да се превърне в смисъл на живота и извор на самоутвърждаване ...

... изобщо /и без преувеличение/, обхващайки събитията в тяхната динамика, трябва да сте внимателен с хора, които говорят само "истината" и по-интересното - отъждествяват себе си с "истината" :.) ...

О, разбрах те. И то прекрасно. Благодаря за съвета! Внимателен съм, и още как.
Схванах и критиката, конструктивна е, признавам - имам залитания в тази насока по "десктруквино поведение изразено в отчуждено наблюдение на недъзите на света". Схванал/а си прекрасно нещата. Да, изкушавам се често в тази посока, най-малкото съпротивление е, прав/а си. Но, какво да се прави, все някой трябва да ги казва тези неща, гадната "чест" тук се падна на мен. Е, не само де. Проблемът е, че някои, и то повечето, се самозабравиха във вакханалията на консуматорския "рай", и, ако никой не ги приземи и предупреди отсега, рискът да се приземят фатално скоро е изключително голям. Някои вече се и пльоснаха пред коронованата особа, за съжаление. А едва сега се почва! Но, ти знаеш, на теб поне да не обяснявам...
lati1960
Цитат(Питето @ 12/09/2020, 22:25) <{POST_SNAPBACK}>
Смъртта е по-стегната. Докато живеем, имаме време да отпуснем, ама след живота никой не съм видял да разпуска, та явно държат доста стегнато. Дори смъртта по-стегната от данъчните, щото те май ще отпуснат "наредба Н-18"... a4dff7b7.gif

Да е жив и здрав бат Бойко! Не само заради наредбата, знаеш. Отпусна му края наш Батко, като за изпроводяк. Няма лошо. Ако така беше почнал преди 10 години, до живот щяхме да си го кътаме за управник. Не че и сега няма да е. Но, вече не като добрия Бате. Различно е. Но, да не се отклоняваме.
Смъртта, казваш. Ето тук дилемата е вечна. С теб сме класическият пример. За единия е краят, за другия ново начало. Но, виж какво се получава: Ако ти си прав, няма как да разберем, наистина, по разбираеми причини. Краят си е край. Тхе енд, ла финито, канец, и так далее. Вечна тъма, и толкоз. Обаче, ако не си, тогава... Ето тук трябва да поспреш, и да поразмислиш. Ако? Все пак. Не е краят. Тогава какво? Тогава отиваме към Книгата, а там има едни критерии, за два варианта, мисля ги знаеш. И, ако си му разпуснал края, вярвайки, че после няма нищо... А то има! Тогава? Само предположѝ. Е, какво правим?
trаnsalp
Цитат(Питето @ 13/09/2020, 10:53) <{POST_SNAPBACK}>
По същество, всяка вяра е идея, която се крепи само и единствено върху парадокс и непризнаване на факти. А не ги признава, щото да не се прецака парадокса в основата и да рухне "логиката" на съответната идея. А ако приемаш парадокс за факт, то за ква истина говорим...
От там и странните логики извиращи от свещените инструкции на религиите, и съответното объркване у последователите. Ей ти нагледно Лати 1960 какви фермани пише за да нагласи някак си реалността към парадоксите, и пак не му се получава. У религиите няма логика и факти, а истина без факти и логични връзки, не нещо друго, но не и истина.

Точно идея. Идеите творят и правят нещата. Как се раждат идеите и какво представляват? За мен те са дух.
Дали вярваме в истини или лъжа много по-често е лесно да се провери. Има и вери, които не могат да се проверят пряко, но чрез вярата в деня ни, в ситуация, то пак се вижда дали сме в истината. Ако често се лъжем в деня ни, то май е добре да направим ревизия на вярата си. Вярата в истината е направо пророчество. Сбъдва се. Вярата в Бог си има всекидневно измерение и водителство на вярата с която подхождаме в ситуация. Ако вярвам на думи, но в ситуация си трайкам и все не ми достига вяра за да направя нещо, то в какво се изразява тази вяра? В приказки?!
Когато вярвам и подхождам с вяра, то не си гриза пръстите от страх и съмнение. Правиш нещата спокойно и за теб е нормално да станат така, както вярваш. Може да се излъжеш, но въпросът е, че не го правиш с неверие. Ако се излъжеш, значи си бил заслепен от нещо.Ако не се излъжеш обаче, то ставаш още по-вярващ. Тази вяра е много свързана с обещение. Не е просто увереност, а е преди всичко общение.
И атеистите вярват и общуват с водителите на сърцето си /според вярата си/, така че говоря принципно за верите. Всеки си има бог, водител на сърцето.
Shade
Цитат(lati1960 @ 13/09/2020, 12:16) <{POST_SNAPBACK}>
Добре.
Само не разбрах с какво представената от теб епохална зодиакална система противоречи на Вярата и писаното в Книгата?
Ти сам по-горе донякъде хармонизираш вяра и знание /не казвам наука, друго е/, но пък за единия спор ми опонираш само защото твърдя... същото. blink.gif Подозирам, че си вярващ, и то християнин, подтекстът е красноречив, но едва ли ще го признаеш. animatedwink.gif
-----------------------------
Къде прочете, че разчитам само и единствено на писаното в Библията?

Не ти опонирам. Това за епохите беше в отговор на въпроса ти
Цитат
Но, понеже посочи конкретни 130 години, любопитен съм откъде това заключение?

От астрономична и астрологична гледна точка епохата на Риби, дълбоко асоциирана с християнството, изтича. В процес е бавно и постепенно навлизане в следващата епоха на Водолей.
При внимателен прочит на Книгата изпъква силната зависимост на описваните събития от текущата епоха: периодът на Новия завет с Риби, важността на тръбенето с Овнешки рог; Телец (бик) като символ на борбата за освобождаване от робство в Стария завет, и т.н.
trаnsalp
Цитат(Dani @ 13/09/2020, 19:02) <{POST_SNAPBACK}>
Ако знаеш , че някой ще стане "ларж и голяма" работа и ще ти вика "кой беше ти?", не би ли му помогнал, ако наистина има нужда от помощ!? Защото, помагайки, ние не очакваме признание от този, на когото помагаме, а от Бог. Един вид, помагайки на другите, всъщност човек помага на себе си. Няма нищо алтруистично тука, всичко си е здравословен егоизъм, плюс, че се чувстваш по-добре ,когато хората около теб също се чувстват добре, всичко е взаимосвързано.

Разбира се, че ще му помогна, но това няма да го спаси от неприятностите, които вътрешната му нагласа ще донесе. А точно от подпомагането се променя вътрешната му нагласа към по-зле. Доброто и хубавото, което си направил е закоравило сърцето му.
Питето
Това е заради "скритите доказателства". Ей ти го описано от умен човек:

" Проблемът със скритите доказателства

Една от главите на книгата разказва историята на онези, които са вярвали в Бог, които са били на прага на корабокрушение, но са успели да избягат след молитва. Разбира се, подобни истории (вероятно разказани от оцелели) бяха посрещнати и разпространени от църквата и духовенството, но веднъж един от слушателите зададе неприятен въпрос: „Но можем ли да разпитваме онези, които също се молеха при подобни обстоятелства, но не бяха спасени?“

Всъщност мъртвите не говорят, въпреки че вътрешно усещане подсказва, че е имало много повече, които не са били спасени, отколкото тези, които са имали късмет. Резултатът е изкривяване на причинно-следствените връзки (разказ), което допълнително намалява вероятността от всяка точна прогноза. Но не просто не можем да интервюираме мъртвите. ... "
от "Черният лебед" на Насим Талеб
trаnsalp
Цитат(Shade @ 13/09/2020, 18:17) <{POST_SNAPBACK}>
Настояваш, че хората по света само изглеждат силни, а в действителност са слаби? Ама всички ли?
Как стигна до толкова крайно заключение? По аналогия с извадката от близкото ти обкръжение или по друг начин?
Хората са еднакви навсякъде по света. И никъде не е само черно и бяло, както ти го описваш. Съществува огромно количество нюанси.
Заблуждаваш се с представянето на алкохолизма, наркоманията и хипохондрията за признак на устойчивост. Религизният фанатизъм като разновидност на горното също не е признак на устойчивст.

Ами много психически заболявания и зависимости има. Това сила ли е? Понякога парите прикриват много слабости. Просто мерната единица често е пари и има ли пари, не го жали. Силен е. Пред света тези хора са силни, но всъщност те си знаят, колко сила имат.
Заблуждавам ли се, като представям алкохолизма, наркоманията и хипохондрията като признак на НЕустойчивост?
За религиозният фанатизъм съм съгласен, но за света ми беше думата. Колко един фанатик не е от света е един друг въпрос, но за момента приемам, че не са от света и не ги коментирам.
trаnsalp
Цитат(Shade @ 13/09/2020, 18:21) <{POST_SNAPBACK}>
Би ли могъл да бъдеш малко по-конкретен?
Коя е нелъжливата вяра, при която наистина

Нелъжливата е когато не се излъжеш да вярваш в лъжи /то е ясно де, но понеже питаш/. Когато ти посочва истината. Примерно едва ли ще ти посочи, че ще ще се премести планината освен, ако не и е дошло времето да се премести. Вярата ни насочва, какво ще се случи, а не че каквото си искаш можеш да повярваш и то се случва.
Питето
Това е лесно — всяка вяра, в която вярващите вярват достатъчно, та да отсвирват фактите. Ако вярват достатъчно в светите инструкции че "планината е преместена", няма да я видят, дори да се блъснат в нея.
Така де, щом вярваш в нещо дето няма доказателство че го има, то е логично и обратното — да вярваш че нещо е преместено, въпреки че не е мръднало от мястото си.
Shade
Цитат(trаnsalp @ 13/09/2020, 13:18) <{POST_SNAPBACK}>
Нелъжливата е когато не се излъжеш да вярваш в лъжи /то е ясно де, но понеже питаш/. Когато ти посочва истината. Примерно едва ли ще ти посочи, че ще се премести планината освен, ако не и е дошло времето да се премести. Вярата ни насочва, какво ще се случи, а не че каквото си искаш можеш да повярваш и то се случва.

Планината ще се премести, ако й е дошло време да се премести? Това не само не е насочваща, но е напълно заблуждаваща теория, наместена в рамките на вярата.
През минали геологични епохи преди милиони години не само планините, но и континентите и океаните са били с други форми и разпожения.
Ако наистина вярваш в толкова дървена теория, е излишно да дискутираме.
Питето
Тези номера ги учат децата в началното училище, а ти си тръгнал да ни ги прилагаш. Ей ти да си припомниш:
...
— Господарю, над кого царувате вие?
— Над всичко — отговори съвсем простичко царят.
— Над всичко ли?
С едно скромно движение царят посочи своята планета, другите планети и звездите.
— Над всичко това ли? — рече малкият принц.
— Над всичко това… — отговори царят. Защото той беше не само абсолютен, но и универсален монарх.
— И звездите подчиняват ли ви се?
— Разбира се — каза му царят. — Те веднага се подчиняват. Аз не търпя неподчинение.

Подобно могъщество смая малкия принц. Ако той разполагаше с него, би могъл да присъствува не на четиридесет и четири, но на седемдесет и два или дори на сто, че дори и на двеста слънчеви залеза в един и същ ден, без ни веднъж да мръдне стола си! И тъй като припомнянето на неговата изоставена планета малко го натъжи, той се осмели да помоли царя за едно благоволение.
— Иска ми се да видя един слънчев залез… направете ми това удоволствие… Заповядайте на слънцето да залезе… ...
— Е, ами моят залез? — напомни му малкият принц, който, щом зададеше един въпрос, никога не го забравяше.
— Ще го имаш. Аз ще го поискам. Но, според моята наука за управление, ще почакам, докато условията станат благоприятни.
— А кога ще бъде това? — осведоми се малкият принц.
— Хм! Хм! — отговори му царят, като преди това погледна дебелия си календар. — Хм! Хм! … То ще бъде към… към…. ще бъде тая вечер към седем часа и четиридесет минути! И ще видиш как хубаво ме слушат.
...
от "Малкият принц" king.gif
Shade
Цитат(trаnsalp @ 13/09/2020, 13:11) <{POST_SNAPBACK}>
Ами много психически заболявания и зависимости има. Това сила ли е? Понякога парите прикриват много слабости. Просто мерната единица често е пари и има ли пари, не го жали. Силен е. Пред света тези хора са силни, но всъщност те си знаят, колко сила имат.
Заблуждавам ли се, като представям алкохолизма, наркоманията и хипохондрията като признак на НЕустойчивост?
За религиозният фанатизъм съм съгласен, но за света ми беше думата. Колко един фанатик не е от света е един друг въпрос, но за момента приемам, че не са от света и не ги коментирам.

"Има много психически заболявания" и "парите прикриват много слабости" е несъстоятелно като аргументация за потвърждение на изказаната от теб крайна гледна точка:
Цитат
Аз виждам хората колко са уязвими. Виждам го всеки ден. Жените и децата са направо трева на вятъра, мъжете понякога ги надминават.

Търси други аргументи. Стойностни аргументи.
Shade
Цитат(Питето @ 13/09/2020, 13:41) <{POST_SNAPBACK}>
Това е лесно — всяка вяра, в която вярващите вярват достатъчно, та да отсвирват фактите. Ако вярват достатъчно в светите инструкции че "планината е преместена", няма да я видят, дори да се блъснат в нея.
Така де, щом вярваш в нещо дето няма доказателство че го има, то е логично и обратното — да вярваш че нещо е преместено, въпреки че не е мръднало от мястото си.

Интересна е методиката за аргументация, прилагана от вярващите: планината така или иначе рано или късно ще се премести. Както се е е появила, така един ден ще изчезне.
И нищо не засенчва убедеността, че то ще е резултат на силната им вяра.
Питето
Ти описваш нагаждачите. Тези дето имат едно зрънце вяра, ще броят планината за преместена на момента, нищо че дори едно камъче от нея не е мръднало. Сещаш ли се, зрънцето вяра е по-голямо от цяла планина-факт. Ми те, всичките религии, точно такива последователи търсят.
Shade
Цитат(Питето @ 13/09/2020, 14:04) <{POST_SNAPBACK}>
Ти описваш нагаждачите. Тези дето имат едно зрънце вяра, ще броят планината за преместена на момента, нищо че дори едно камъче от нея не е мръднало. Сещаш ли се, зрънцето вяра е по-голямо от цяла планина-факт. Ми те, всичките религии, точно такива последователи търсят.

Да, верско нагаждане. Това е, което се котира, и се оценява високо.
Dani
Цитат(trаnsalp @ 13/09/2020, 23:01) <{POST_SNAPBACK}>
но това няма да го спаси от неприятностите, които вътрешната му нагласа ще донесе.

Така е, да и това си е негов проблем. misli.gif
trаnsalp
Цитат(Dani @ 14/09/2020, 09:02) <{POST_SNAPBACK}>
Така е, да и това си е негов проблем. misli.gif

Добре, но е станало чрез моята помощ. И колкото повече му помагам, толкова повече отлепя, направо полудява. Екстра добро му правя.
trаnsalp
Цитат(Shade @ 13/09/2020, 23:52) <{POST_SNAPBACK}>
"Има много психически заболявания" и "парите прикриват много слабости" е несъстоятелно като аргументация за потвърждение на изказаната от теб крайна гледна точка:

Търси други аргументи. Стойностни аргументи.

Това е светът, без значение дали ще го сметнеш несъстоятелно. Ако отхвърляше това като факт, то значи си на друго ниво.
trаnsalp
Цитат(Shade @ 13/09/2020, 23:43) <{POST_SNAPBACK}>
Планината ще се премести, ако й е дошло време да се премести? Това не само не е насочваща, но е напълно заблуждаваща теория, наместена в рамките на вярата.
През минали геологични епохи преди милиони години не само планините, но и континентите и океаните са били с други форми и разпожения.
Ако наистина вярваш в толкова дървена теория, е излишно да дискутираме.

Затова на човек в истината, няма да му се даде такава вяра.
trаnsalp
Цитат(Shade @ 13/09/2020, 23:59) <{POST_SNAPBACK}>
Интересна е методиката за аргументация, прилагана от вярващите: планината така или иначе рано или късно ще се премести. Както се е е появила, така един ден ще изчезне.
И нищо не засенчва убедеността, че то ще е резултат на силната им вяра.

Става въпрос на момента. При свлачище може да се даде такава вяра.
trаnsalp
Цитат(Питето @ 13/09/2020, 23:41) <{POST_SNAPBACK}>

Е, не. Фактите ако не виждаш, значи нямаш общо с истината. Примерно да казваме, че е несъстоятелно да твърдим, че има много психически заболявания и зависимости.
Shade
Цитат(trаnsalp @ 14/09/2020, 00:30) <{POST_SNAPBACK}>
Затова на човек в истината, няма да му се даде такава вяра.

Човек в истината? Какво имаш предвид? Та нали имено Истината (Пътя и Живота) ти дава такава вяра. Пробутвайки внушението за възможност с команди или щракане на пръсти да преместиш каквото ти попадне на пътя, било то черница или планина.
Така че с настоящия си отговор затъваш още по-дълбоко в блатото на схоластиката. Можеше поне да опиташ с класическото измъкване по тъча, че Библията следва да се тълкува метафорично или алегорично. С други думи всичко е възможно на сън.
Shade
Цитат(trаnsalp @ 14/09/2020, 00:27) <{POST_SNAPBACK}>
Това е светът, без значение дали ще го сметнеш несъстоятелно. Ако отхвърляше това като факт, то значи си на друго ниво.

По-достойно е да си замълчиш, отколкото да изопачаваш толкова несъстоятелно.
Да, има много слабохарактерни и безволеви индивиди в света. Това никой не го отрича.
Но ти не споменаваш, че има такива хора, а твърдиш, че хората са такива. Това е различно. Прочети още веднъж изявлението си:
Цитат
Аз виждам хората колко са уязвими. Виждам го всеки ден. Жените и децата са направо трева на вятъра, мъжете понякога ги надминават.

Shade
Цитат(trаnsalp @ 14/09/2020, 00:33) <{POST_SNAPBACK}>
Става въпрос на момента. При свлачище може да се даде такава вяра.

Да, също така и на сън. Става за всеки момент.
trаnsalp
Цитат(Shade @ 14/09/2020, 16:31) <{POST_SNAPBACK}>
Да, също така и на сън. Става за всеки момент.

Да, ако си в сън, също може. Все пак говорехме за човек в истината, което предполага, съзнанието му да е във връзка с нея и доста будно.
trаnsalp
Цитат(Shade @ 14/09/2020, 16:30) <{POST_SNAPBACK}>
По-достойно е да си замълчиш, отколкото да изопачаваш толкова несъстоятелно.
Да, има много слабохарактерни и безволеви индивиди в света. Това никой не го отрича.
Но ти не споменаваш, че има такива хора, а твърдиш, че хората са такива. Това е различно. Прочети още веднъж изявлението си:

Говоря за света, за ученията му. Светът това прави -роби и трева на вятъра. Така пише и това се вижда. Може да не знаеш библейските неща, но не виждаш ли света? Измислям ли си? Виждам борбата и нападките за душата/личността на човека. Всеки ден и постоянно го виждам. За мен е най-нормалното нещо. Само с розови очила или заваръчни шлем не се вижда.
За света с княза си, това е смисъла на живота.

Пп светът и ученията му не ходят по гората, а по хората.
trаnsalp
Цитат(Shade @ 14/09/2020, 16:20) <{POST_SNAPBACK}>
Човек в истината? Какво имаш предвид? Та нали имено Истината (Пътя и Живота) ти дава такава вяра. Пробутвайки внушението за възможност с команди или щракане на пръсти да преместиш каквото ти попадне на пътя, било то черница или планина.
Така че с настоящия си отговор затъваш още по-дълбоко в блатото на схоластиката. Можеше поне да опиташ с класическото измъкване по тъча, че Библията следва да се тълкува метафорично или алегорично. С други думи всичко е възможно на сън.

Много пъти съм казвал, че не мога да вярвам по желание. Вярата ни насочва, а не ние нея!
Питето
Това е истина, вярата е външното оправдание, за вътрешното щуране и слабостта на егото. Онези дето ги насочва истината (научната, фактите и реалността), на тях ни е по-трудно, щото повечко самоопознаване требе (а и самокритиката трябва да си понесем в пълен размер), а и риска си го смятаме и поемаме без да се надяваме, че връзките ни с нЕкакви богове ще ни помогнат и ще обърнат късмета, ма се справяме някак си, де. По-трудничко е, ма дявола чака на края на лесния път... и заради това го оставяме на вярващите.
По-интересното е, че тези с външното оправдание много държат и на нас да ни го пробутат, та заприличват на лисицата с отрязаната опашка, дето убеждавал останалите лисици че е модерно и правилно да си без опашка, та да си ги отрежат... 406.gif
Питето
Доказан край и недоказано начало. Който го е страх от истината прегърща вярата, пък дори да попадне в ад. Страха е голяма работа.
lati1960
Цитат(Shade @ 13/09/2020, 22:53) <{POST_SNAPBACK}>
Не ти опонирам. Това за епохите беше в отговор на въпроса ти

От астрономична и астрологична гледна точка епохата на Риби, дълбоко асоциирана с християнството, изтича. В процес е бавно и постепенно навлизане в следващата епоха на Водолей.
При внимателен прочит на Книгата изпъква силната зависимост на описваните събития от текущата епоха: периодът на Новия завет с Риби, важността на тръбенето с Овнешки рог; Телец (бик) като символ на борбата за освобождаване от робство в Стария завет, и т.н.

О кей, не оспорвам подобна символика. Тя е доста над нашето ежедневно, да не кажа дори научно разбиране за нещата. По-глобално е, съгласен съм. И, понеже не се интересувам от чиста езотерика и от зодиакалните алгоритми на епохите, прости за въпроса:
Кога свършва епохата на Рибите, и кога почва тази на Водолея?
Питето
Повтарям, та дано го схванеш. АКо някой приема за истина нещо, за което няма реални доказателства (като съществуването на богове), то съвсем лесно ще направи обратното — ще игнорира реалните факти все едно че ги няма. Просто му трябва определен стимул. Да ти подскажа ли, защо вярата премества планини, а не морета? Щото дори да игнорираш планината, то най-много да се блъснеш в нея, да ти излезе цицина, ама ако сбъркаш така с "преместено" море, се давиш и после кой да вярва и да плаща за свещи и тамян...
trаnsalp
Цитат(Питето @ 14/09/2020, 20:48) <{POST_SNAPBACK}>
Повтарям, та дано го схванеш. АКо някой приема за истина нещо, за което няма реални доказателства (като съществуването на богове), то съвсем лесно ще направи обратното — ще игнорира реалните факти все едно че ги няма. Просто му трябва определен стимул. Да ти подскажа ли, защо вярата премества планини, а не морета? Щото дори да игнорираш планината, то най-много да се блъснеш в нея, да ти излезе цицина, ама ако сбъркаш така с "преместено" море, се давиш и после кой да вярва и да плаща за свещи и тамян...

Пропускаш едно основно качество на истината. Излиза през ноздрите. Ако трябва да я видиш де. Има хора, които са оставени в лъжи.
trаnsalp
Цитат(Питето @ 13/09/2020, 23:52) <{POST_SNAPBACK}>
Тези номера ги учат децата в началното училище, а ти си тръгнал да ни ги прилагаш. Ей ти да си припомниш:
...
— Господарю, над кого царувате вие?
— Над всичко — отговори съвсем простичко царят.
— Над всичко ли?
С едно скромно движение царят посочи своята планета, другите планети и звездите.
— Над всичко това ли? — рече малкият принц.
— Над всичко това… — отговори царят. Защото той беше не само абсолютен, но и универсален монарх.
— И звездите подчиняват ли ви се?
— Разбира се — каза му царят. — Те веднага се подчиняват. Аз не търпя неподчинение.

Подобно могъщество смая малкия принц. Ако той разполагаше с него, би могъл да присъствува не на четиридесет и четири, но на седемдесет и два или дори на сто, че дори и на двеста слънчеви залеза в един и същ ден, без ни веднъж да мръдне стола си! И тъй като припомнянето на неговата изоставена планета малко го натъжи, той се осмели да помоли царя за едно благоволение.
— Иска ми се да видя един слънчев залез… направете ми това удоволствие… Заповядайте на слънцето да залезе… ...
— Е, ами моят залез? — напомни му малкият принц, който, щом зададеше един въпрос, никога не го забравяше.
— Ще го имаш. Аз ще го поискам. Но, според моята наука за управление, ще почакам, докато условията станат благоприятни.
— А кога ще бъде това? — осведоми се малкият принц.
— Хм! Хм! — отговори му царят, като преди това погледна дебелия си календар. — Хм! Хм! … То ще бъде към… към…. ще бъде тая вечер към седем часа и четиридесет минути! И ще видиш как хубаво ме слушат.
...
от "Малкият принц" king.gif

Тук се говори за лично господство, а аз говоря за водителство на вярата. Не може да вярвам в кавото си искам, нито да планувам, как ще вярвам в ситуация.
trаnsalp
Цитат(Питето @ 14/09/2020, 20:39) <{POST_SNAPBACK}>
Това е истина, вярата е външното оправдание, за вътрешното щуране и слабостта на егото. Онези дето ги насочва истината (научната, фактите и реалността), на тях ни е по-трудно, щото повечко самоопознаване требе (а и самокритиката трябва да си понесем в пълен размер), а и риска си го смятаме и поемаме без да се надяваме, че връзките ни с нЕкакви богове ще ни помогнат и ще обърнат късмета, ма се справяме някак си, де. По-трудничко е, ма дявола чака на края на лесния път... и заради това го оставяме на вярващите.
По-интересното е, че тези с външното оправдание много държат и на нас да ни го пробутат, та заприличват на лисицата с отрязаната опашка, дето убеждавал останалите лисици че е модерно и правилно да си без опашка, та да си ги отрежат... 406.gif

Вярата рано или късно става факт и там е трудно да се заблуди човек. Мога да я сравня с разума. Той първо съобразява нещата, а не ги създава по желание. Това съобразяване му дава възможност измисленото да стане реален или лъжовен факт. И както казват, че нечии разум е по-слаб, а друг по-силен, така и с вярата. Виждат се резултатите.
Питето
"Една лъжа, повторена сто пъти, става истина." Гьобелс Този от къде мислиш, че го е научил, това, а?
Цитат(trаnsalp @ 14/09/2020, 21:35) <{POST_SNAPBACK}>
Вярата рано или късно става факт и там е трудно да се заблуди човек.

Питето
Цитат(trаnsalp @ 14/09/2020, 21:15) <{POST_SNAPBACK}>
Пропускаш едно основно качество на истината. Излиза през ноздрите. ...

Е точно де, истината е труден път, и заради това някой е измислил вярата. Ти представяш ли си, ако няма вяра, как вярващите ще трябва да погледнат в себе си и да потърсят истинския смисъл на живота си. Мъка, мъка. Критично мислене, самокритика, самоконтрол, проверка на факти, егото го отнася постоянно (щото издънките са повече от успехите), абе накратко собствен ад. Пък когато вярваш, някой отвън ти е виновен, той ти е разписал маршрута, спирките, той отговаря за късмета, абе ти си само колелце, ма иначе егото ти е "на шест" щото нали си от към правилната машина, и ще има вечна награда, Ако да не е гарантирана с някакъв факт...
trаnsalp
Цитат(Питето @ 14/09/2020, 22:04) <{POST_SNAPBACK}>
Е точно де, истината е труден път, и заради това някой е измислил вярата. Ти представяш ли си, ако няма вяра, как вярващите ще трябва да погледнат в себе си и да потърсят истинския смисъл на живота си. Мъка, мъка. Критично мислене, самокритика, самоконтрол, проверка на факти, егото го отнася постоянно (щото издънките са повече от успехите), абе накратко собствен ад. Пък когато вярваш, някой отвън ти е виновен, той ти е разписал маршрута, спирките, той отговаря за късмета, абе ти си само колелце, ма иначе егото ти е "на шест" щото нали си от към правилната машина, и ще има вечна награда, Ако да не е гарантирана с някакъв факт...

w00tbrows.gif Това е детинско обяснение за вярата в Бог. А иначе всички се водят от вярата си. Както и всички "мислят" и ума ги води нанякъде.
Shade
Цитат(lati1960 @ 14/09/2020, 10:46) <{POST_SNAPBACK}>
О кей, не оспорвам подобна символика. Тя е доста над нашето ежедневно, да не кажа дори научно разбиране за нещата. По-глобално е, съгласен съм. И, понеже не се интересувам от чиста езотерика и от зодиакалните алгоритми на епохите, прости за въпроса:
Кога свършва епохата на Рибите, и кога почва тази на Водолея?

Няма точна дата на смяна на епохите, преминаването е плавно и постепенно в продължение на 100-150 години. И след като продължителността на епохите е около 2150 години, а епохата на Риби е започнала някъде около началото на новото летоброене, пълното преминаване към епохата на Водолей ще е приключило към средата на 22-ри век.
Shade
Цитат(trаnsalp @ 14/09/2020, 09:59) <{POST_SNAPBACK}>
Говоря за света, за ученията му. Светът това прави -роби и трева на вятъра. Така пише и това се вижда. Може да не знаеш библейските неща, но не виждаш ли света? Измислям ли си? Виждам борбата и нападките за душата/личността на човека. Всеки ден и постоянно го виждам. За мен е най-нормалното нещо. Само с розови очила или заваръчни шлем не се вижда.
За света с княза си, това е смисъла на живота.

Пп светът и ученията му не ходят по гората, а по хората.

Виждаш го, защото съществува. Но очевидно е твърде интензивно в обкръжението ти, доста над средностатистическото, след като го гледаш през тъмни очила.
Shade
Цитат(trаnsalp @ 14/09/2020, 09:52) <{POST_SNAPBACK}>
Да, ако си в сън, също може. Все пак говорехме за човек в истината, което предполага, съзнанието му да е във връзка с нея и доста будно.

Няма да споря, но и няма да скрия, че тази вяра звучи доста примитивно. Струва си да й се вдигне нивото с добавки от друга категория. Казано е: "Науката е познание".
Но ти си знаеш.
trаnsalp
Цитат(Shade @ 15/09/2020, 04:34) <{POST_SNAPBACK}>
Няма да споря, но и няма да скрия, че тази вяра звучи доста примитивно. Струва си да й се вдигне нивото с добавки от друга категория. Казано е: "Науката е познание".
Но ти си знаеш.

Разума е друго естество. Емоциите друго. Колкото те разбере емоционалник, неотворил една книга в живота си, че разума създава, предвижда и т.н., толкова и невярващ /неразбрал и не използвал съзнателно силата на вярата/ ще разбере какво означава да живееш чрез вяра.
trаnsalp
Цитат(Shade @ 15/09/2020, 04:27) <{POST_SNAPBACK}>
Виждаш го, защото съществува. Но очевидно е твърде интензивно в обкръжението ти, доста над средностатистическото, след като го гледаш през тъмни очила.

Да, много интензивно. Виждам в същият свят и много с розови очила и заваръчни шлемове. Ако взема да изброявам ще ми свърши мастилото да пиша. Скоро свалиха от въжето един 30 годишен момък. Вече направо си отивал, не било театър. Братовчед му пък постоянно мисли да се самоубива. Далече са от мен, а и в нищо друго не търсят помощта, освен в пари и емоции. Друго 28 годишно момиче скочи от втория етаж на болницата та се дотроши. Знам я от малка, беше като ангелче, но продадоха имоти и нещо се опаричиха, та се разпадна. Друг се обеси преди години след побой от малоумния си баща. Половината приятелки на дъщеря ми са на хапчета и с панически атаки /на 16-18 г./, без да са употребявали наркотици и всъщност са едни много добри деца. Снощи едната споделила, че майка и и казвала "Няма да успееш, защото си мърша!?" Що за идиот? /тя е алкохолик, но ще съсипе и психиката на детето си/
Навсякъде е това. Не познавам майка с малко дете, която не изпада в паника, ако детето се закашля. За температура се отива направо на ЯМР. Луда работа. Подлудиха хората.
На нас лично ни се случиха някои неща и всички /ама всички/ близки казваха, че без баячки и психолози няма да се оправим, най-вече детето. И дрънкаха постоянно, аха да ме убедят. Друг на мое място би тръгнал и ето как ставаш трева на вятъра.
Сега с този коронавирус дезинфектанти, маски?! СТРАХ! Приятел беше "диагностициран" положителен и в карантина. Аз бях посочен да му нося провизии -подавам и бягам, че е "опасно". Е, влизах, говорихме си като едни джентълмени. И като кажа на някой АУУууу почва воят, че може да умрем. За протокола, смъртта е най-сигурното нещо от всичко. Все някога ще умрем, но нека не живеем в слепота, страх и други емоции.
Shade
Цитат(trаnsalp @ 14/09/2020, 22:21) <{POST_SNAPBACK}>
Свалиха от въжето един 30 годишен момък, 28 годишно момиче скочи от втория етаж, и друг се обеси, ...на хапчета и с панически атаки, ...не познавам майка с малко дете, която не изпада в паника, ако детето се закашля...
Навсякъде е това...

Твоето "навсякъде е това", представено като лайтмотив в тема за смисъла на живота, е потрисащо! Отгоре на всичкото подпряно на една отнесена религиозна вяра за вечен живот!
Наистина ли в обкръжението ти отсъстват нормални хора, които си стоят на краката?
Shade
Цитат(trаnsalp @ 14/09/2020, 22:09) <{POST_SNAPBACK}>
Разума е друго естество. Емоциите друго. Колкото те разбере емоционалник, неотворил една книга в живота си, че разума създава, предвижда и т.н., толкова и невярващ /неразбрал и не използвал съзнателно силата на вярата/ ще разбере какво означава да живееш чрез вяра.

Съзнателно използване силата на вярата, за да разбереш какво означава да живееш чрез вяра? И да те разбира някой, когато сам не разбираш себе и противопоставяш разум на емоции? crying.gif
Питето
На "детинско обяснение", термина му е "бръснача на Окам" и яко се използва из науката. Сега, ако нЕкой се чувства заегнат, че обяснението не включва нЕкакви свиши сили и въжделения, а само страхове, мързел и други отрицателно приемани неща, то си е негов проблем.
Shade
Цитат(trаnsalp @ 14/09/2020, 12:30) <{POST_SNAPBACK}>
Всички се водят от вярата си.
Както и всички "мислят" и ума ги води нанякъде.

Всички се водят от вярата си?
Тази наивна убеденост е отличителна черта за вярващите. Въобразяване, че тяхното е задължителен шаблон: "Няма разлика между вярващи и атеисти, едните вярват, че има Бог, а другите вярват, че няма".

И накъде ги води умът?
Несъмнено по калъпа на вярващите атеистите по цял ден не правят друго, освен да "мислят" как няма Бог.
trаnsalp
Цитат(Shade @ 15/09/2020, 16:29) <{POST_SNAPBACK}>
Всички се водят от вярата си?
Тази наивна убеденост е отличителна черта за вярващите. Въобразяване, че тяхното е задължителен шаблон: "Няма разлика между вярващи и атеисти, едните вярват, че има Бог, а другите вярват, че няма".

И накъде ги води умът?
Несъмнено по калъпа на вярващите атеистите по цял ден не правят друго, освен да "мислят" как няма Бог.

Така е устроена психиката. Ако искаш ми вярвай.
Вярата, че в жунглата ще се оправят сами със съответните и закони. Ето, това вярват например.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.