Благодаря за изчерпателността!
Няколко бележки, пак само като споделено мнение:
Обещанието за Връщане на Онзи, от Книгата, е също като вярата - въпрос на надежди и чакане. Е, има някои податки в т. нар. пророчески текстове, от които можем приблизително да маркираме това ново Идване. Посочил съм ги в друхия, в Х-раздела, тук ще ги спестя, не му е мястото. /Ако искаш иди чети там по въпроса./ Но, понеже посочи конкретни 130 години, любопитен съм откъде това заключение?
За Унивърсума. Вселената де. Тя не е само пространство. Да, и това. Но е и живот, светове. Дори новите слънца и галактики, планети и звездни системи са светове в това пространство. Прекалено незначителен човек съм, за да опонирам на официалната наука по въпроса, но, според мен тя и до днес няма категорично становище и стройна система обясняваща Всемира, Вселената, Космоса и всичко свързано с макро и микро живота около и в самите нас. Днес някой си мастит капацитет казва едно, утре друг друго, точно обратното, после трети съвсем различно... Мисля, че дори науката все още гадае кои сме, какво сме, какво е около нас, навсякъде там при звездите, също вътре в самите нас... В който контекст си прав, че няма как да знаем смисъла на живота, ако не сме наясно какво е той, ние самите също, всемира около нас... Та така. И, след като науката все още се лута в дебрите не само на философската схоластика и всемирните тайни, какво ни остава на нас, смъртните, като обяснание на всичко? Ми религиите. И вярата. Тук нещата са прости и ясни. Има Творец. Има творение, свят, светове. Поставени са задачи, на творението. Сключени са договори, завети, споразумения. И всеки да си изпълнява задълженията. Поне са някакви ориентири, основа, нещо, на което да стъпим, за да не ни погълне всемирната празнота, вкл. тази в самите нас. Отплеснах се, ще спра дотук. Можеш ти да продължиш, ако искаш.
Не ме препращай към другия форум. Там само се дъвчат цитати с гола вяра.
Да не задълбаваме в онова, което
вече сме коментирали. А именно, че е изолиран ген, водещ до склонност към религиозна вяра за сметка на критичното мислене и волята. Аналогично на гена за склонност към алкохолизъм.
По въпроса за редуващите се епохи
също е дискутирано. Библията описва живота през трите епохи на Телец, Овен и Риби. Известен е гневът на Мойсей, който по времето на навлизане в епохата на Овен слиза от планината Синай и вижда, че хората му обожествяват погрешен символ, символа на отминаващата епоха на Телец.
Съответно Рибите са силно застъпени в християнството: Исус се сприятелява с рибари, нахранва народа с две риби и др.
Широки интереси и познания са нужни, за да се осмислят всички тези явления. Моля те не приемай лично мнението ми, че четеното и препрочитането само на Една Книга е сигурна гаранция за тесногръдие и не може да бъде база за определяне смисъла на живота.