Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Какво управление да очакваме?
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
lati1960
Здравейте!
Новият парламент днес се закле. Очертава се мнозинство и управленска коалиция, навярво всички знаете.
Между ПП, ИТН, ДБ и БСП. Пазарлъците изглежда приключиха, навярно ще направят правителство. Така твърдят.
Кажете какво очаквате от това управление? Ако го бъде. То ново ли е, какво ще се променѝ, и дали изобщо?
Щото аз малко съм разочанован вече. Ето от какво: https://www.mediapool.bg/sluzhebnoto-pravit...news329591.html Той и Борисов ги правеше тези гимнастики, така че не му прилича сега да критикува, обаче - тези сега направо се оляха! 12 милиарда нов дълг за година! Това вече е рекорд!
Нали бюджетът е добре, нали приходната част си е о кей, и всичко останало... Тогава? blink.gif
Ще ме извини д-р А, но отново ще го намеся, щото май пак ще се окаже прав - всичко е заради кацата с медеца държавен и обществен. Кой, кои с черпаците да се наредят, и да гребат, гребат, гребат... no.gif
Не може ли да се управлява тази страна без да се тегли толкова дълг? Това питам.
Били сме с най-малък дълг в Европа. Ми защо да не си останем с такъв? Защо трябва да ни набутват така!
То по този начин и баба знае да управлява. Жалко! Аз лично се надявах на други неща. И по съдебната реформа, и по електронното правителство, и по избирателния закон, и по какво ли не. Но, уви. Истината е, че всичко е само комуфлаж и се върти около кинтите. Кой от бащина дружина да ги разпределя и да си облизва пръстите.
Дано свършат и добри неща, дано. Но, така както от вратата, за милиардите се хванаха... вече не съм оптимист.
А вие?
D-rA
Гледа ли Панорама? По въпросът с 12 те милиарда, Добрев им го каза - През цялата година досега твърдите че са откраднати 8 милиарда и като спрете тези кражби в бюджета ще се появят 8 милиарда, при условие на планов дефицит около 6 милиарда даже ще останат 2 милиарда. За какво ви е този дълг? sunbathing.gif ПП. По отношение на новите очаквания - твърде лесно им се получи дотук за кратко време. От моя скромен над 40 годишен технически опит при създаване на ново устройство - ако при сглобяването на прототипа всичко проработи, значи има някъде грешка...Т.е. не очаквам нищо, нов сезон да омръзнала ми над 30 годишна серия... sunbathing.gif
lati1960
Цитат(D-rA @ 03/12/2021, 22:27) <{POST_SNAPBACK}>
Гледа ли Панорама? По въпросът с 12 те милиарда, Добрев им го каза - През цялата година досега твърдите че са откраднати 8 милиарда и като спрете тези кражби в бюджета ще се появят 8 милиарда, при условие на планов дефицит около 6 милиарда даже ще останат 2 милиарда. За какво ви е този дълг? sunbathing.gif

И аз това питам!
/Не, нямах възможност да гледам "Панорама"/
Явно с тези финансови гимнастики ще продължи и "новата" власт.
Каква промяна ще е, вече се чудя?
Иначе, не му прилича на Добрев да критикува, нито на който и да било от управляващите до днес, и от ГЕРБ, и от БСП, и от ДПС. Щото тия правеха същото вече повече от 30 години! Обаче, новите наистина се оляха, или така се очертава. Направо с летящ старт, с двуцифрен дълг от съблекалнята така да се каже! То така и аз мога да управлявам, даже по-добре, щото аз няма да крада. Жалко, но си продължава старото шоу. Просто с нови играчи.
Не съм икономист, да кажат такива, нито финансист, но така и не ми става ясно - защо са тези колосални дългове, при положение че се твърди бюджетът да се изпълнява и че имало излишъци? Кое е лъжа, и кое е вярно? 292.gif
Някой може ли да ми обясни?
Ти какво мислиш?
D-rA
Правителство с ИТН не се случи, при 46 тото, щото ИТН не искаха Василев за финансов министър, е сега ще е... И да се чуди/или не човек защо Василев се е закатанчил за финасов министър - може би защото ще държи черпака от кацата... sunbathing.gif
Питето
Ако имахме пустия, щях да ти кажа: "Пясъка ще стане дефицитен"... на тези, нощните шкафчета са празни...
Потребител

... традиционно, проблеми на този текст са два:

- гласувахте?
- сега се чудите?

:.)

- - -

... гледах Панорама ... американска направа ... другаря Василев се чудеше на въпроси ли да отговаря, да жестикулира ли ...

... както казва автентичния и органичен г-н премиер - "като го такова ... и то се върти" ...

... сега, прилича на изказването на г-н Галилей - и все пак, тя се върти ... но! контекста, значението, пък и времената са други ...

- - -

... ще спестя време - с протести не става! ...

... протестите са оръжие на слабите, на жертвите ... конституция дефинира господството на народа ... друг въпрос е, че не обяснява как точно се упражнява тази власт ...

п.п. ... да не забравя - не съм се ваксинирал, нямам и намерение :.) ...

Best regards!

The_Purifier
Порочен кръг - съсипване и ограбване на обществото чрез явни и задкулисни договорки -> даване на заеми за преживяване -> продължаващо съсипване.
lati1960
Цитат(D-rA @ 03/12/2021, 22:58) <{POST_SNAPBACK}>
Правителство с ИТН не се случи, при 46 тото, щото ИТН не искаха Василев за финансов министър, е сега ще е... И да се чуди/или не човек защо Василев се е закатанчил за финасов министър - може би защото ще държи черпака от кацата... sunbathing.gif

Това ясно.
Въпросът беше друг, отправен персонално към икономисти и финансисти:
Защо непрекъснато всички теглят колосален дълг, след като отчитат огромни приходи, преизпълнен бюджет и огромен резерв и излишък? Ето това не разбрах. И продължавам да не разбирам.
Моля, помогнете!
lati1960
Цитат(Питето @ 03/12/2021, 23:03) <{POST_SNAPBACK}>
Ако имахме пустия, щях да ти кажа: "Пясъка ще стане дефицитен"... на тези, нощните шкафчета са празни...

Разбрах.
Това все пак е отговор. Макар и непрофесионален, за какъвто претендираш.
Затуй ще ти припомня ключовия въпрос на темата:
Защо е нужно всички правителства да теглят огромни дългове /и вътрешни, и външни/, след като отчитат преизпълнени бюджети, приходи, и огромни излишъци? Лъжат ли за последното? И за да крадат ли тези кинти го правят?
Това ли ми казваш?
А какво казват учебниците по същото?
Защо въобще е нужен дълг, ако се спазват всички закони за бюджетите и критериите на Евро Комисията по дефицита?
lati1960
Цитат(Потребител @ 04/12/2021, 01:49) <{POST_SNAPBACK}>
... традиционно, проблеми на този текст са два:

- гласувахте?
- сега се чудите?

- - -

... гледах Панорама ... американска направа ... другаря Василев се чудеше на въпроси ли да отговаря, да жестикулира ли ...

... както казва автентичния и органичен г-н премиер - "като го такова ... и то се върти" ...

... сега, прилича на изказването на г-н Галилей - и все пак, тя се върти ... но! контекста, значението, пък и времената са други ...

- - -

... ще спестя време - с протести не става! ...

... протестите са оръжие на слабите, на жертвите ... конституция дефинира господството на народа ... друг въпрос е, че не обяснява как точно се упражнява тази власт ...

п.п. ... да не забравя - не съм се ваксинирал, нямам и намерение :.) ...

Best regards!

О кей, схванах.
Революшън ли тогава?
Щото един мъдър челяк е рекъл, че революциите са оръжието на елита по възпроизводството му в новите условия.
Има ли въобще варианти за "слабите и жертвите"?
Или както българите сме се научили от столетия: Спасявайте се поединично! Който както може!
lati1960
Цитат(The_Purifier @ 04/12/2021, 08:09) <{POST_SNAPBACK}>
Порочен кръг - съсипване и ограбване на обществото чрез явни и задкулисни договорки -> даване на заеми за преживяване -> продължаващо съсипване.

... И после пак даване на заем.
И така, докога? До гръцкия вариант ли?
Има ли начин да се спре този порочен кръг?
Как да си сложим управленци, които да прекратят това?
Възможно ли е? Щото досега всичките ни ги спускат отгоре, от разни посолства.
Толкова ли сме тъпи и неорганизирани? Не само българите, виждаме навсякъде е същото.
Иначе е просто: 10-ина хиляди с павета и колове отиват на площад "Батенберг" в София, и работата се оправя.
Само че - после какво ще е? Кой ще е, пак ли от същото? Всички ли се продават бе, да му се не види, в тая пуста политика! Няма ли почтени хора вече на тая пуста наша земя!
D-rA
Бюджета е лист хартия с предполагаеми приходи и планирани разходи.

Теглят кредити за да харчат в аванс на очакваните приходи, т.е. да се правят на мъже пред изгладнели булки... sunbathing.gif
lati1960
Цитат(D-rA @ 04/12/2021, 20:56) <{POST_SNAPBACK}>
Бюджета е лист хартия с предполагаеми приходи и планирани разходи.

Теглят кредити за да харчат в аванс на очакваните приходи, т.е. да се правят на мъже пред изгладнели булки... sunbathing.gif

О кей, добре.
Но, все пак плащаме данъци, осигуровки, такси, ДДС, всичко. Тези кинти отиват в бюджета, във фондове като пенсионния, в Здравна каса, и т. н. Те са милиарди. Не им ли стигат, за да покриват разходите, че все заеми теглят?
Ето това не разбирам. Или се краде яко, и заемите покриват кражбите? Това ли е?
D-rA
Цитат(lati1960 @ 04/12/2021, 21:14) <{POST_SNAPBACK}>
О кей, добре.
Но, все пак плащаме данъци, осигуровки, такси, ДДС, всичко. Тези кинти отиват в бюджета, във фондове като пенсионния, в Здравна каса, и т. н. Те са милиарди. Не им ли стигат, за да покриват разходите, че все заеми теглят?
Ето това не разбирам. Или се краде яко, и заемите покриват кражбите? Това ли е?

ДДС влиза в бюджета 1 път всеки месец, обиконовено около 14 то число на месеца.
Здравни и социални осигуровки, а и ДОД от работещи по трудови договори - до и обикновено на 25 число.
От самоосигуряващи ДОД - веднъж годишно - най-често към края на м. април.
Т.е. за да се покрият текущи плащания от бюджета са необходими свежи пари и в другите участъци от месеца - затова и се теглят кредити...
Друг е въпросът за числото на размера на всеки кредит и неговата обосновка...
Ако не теглят кредити, следва да харчат от резерва, но там е сложно ... sunbathing.gif
biggeorge
Цитат(lati1960 @ 04/12/2021, 20:37) <{POST_SNAPBACK}>
Иначе е просто: 10-ина хиляди с павета и колове отиват на площад "Батенберг" в София, и работата се оправя.

Срещу 10 000 протестиращи с павета и колове държавата може да изкара 15 000 полицаи, военни, ДАНС-аджии, жандармерия, спецчасти и т.н.
Никой протестиращ не е победил държавата.
Дори и да стане като във Френската революция, Октомврийската революция, Деветосептемврийски преврат или Майдана и протестиращите да махнат старата власт на нейно място ще дойде нова власт, която ще има същите структури, много често със същите хора.
Това че нещо може да се промени с протести и революции е най-голямата заблуда на масите. wink.gif
viara
Цитат(biggeorge @ 04/12/2021, 22:27) <{POST_SNAPBACK}>
Срещу 10 000 протестиращи с павета и колове държавата може да изкара 15 000 полицаи, военни, ДАНС-аджии, жандармерия, спецчасти и т.н.
Дори и да стане като във Френската революция, Октомврийската революция, Деветосептемврийски преврат или Майдана и протестиращите да махнат старата власт на нейно място ще дойде нова власт, която ще има същите структури, много често със същите хора.
Това че нещо може да се промени с протести и революции е най-голямата заблуда на масите. wink.gif

Браво за това осъзнаване. Точно така е. Революциите са най-голямата заблуда на масите.
Здраве пожелавам. Съвършено Здраве за всяка една твоя клетка. Да бъде!
Питето
Нормално. Протестиращите нещат това дето е в момента, а не че имат идея с какво по-добро да го заменят... както се видя и на последните избори в България — БСП отново на масата за лапане, познай кой ще плати сметката...
lati1960
Цитат(D-rA @ 04/12/2021, 21:23) <{POST_SNAPBACK}>
ДДС влиза в бюджета 1 път всеки месец, обиконовено около 14 то число на месеца.
Здравни и социални осигуровки, а и ДОД от работещи по трудови договори - до и обикновено на 25 число.
От самоосигуряващи ДОД - веднъж годишно - най-често към края на м. април.
Т.е. за да се покрият текущи плащания от бюджета са необходими свежи пари и в другите участъци от месеца - затова и се теглят кредити...
Друг е въпросът за числото на размера на всеки кредит и неговата обосновка...
Ако не теглят кредити, следва да харчат от резерва, но там е сложно ... sunbathing.gif

Пак не разбирам.
/Ще прощаваш, ама съм си малко тъпичък, шопско реотанче. rolleyes.gif /
Добре. Трябват им свежи пари в периоди от месеците, когато няма приходи в бюджета. О кей. Теглят заем, покриват. Само че. После идват приходите. С тях би трябвало да възстановят баланса, до следващи плащания, и да няма нужда от нови заеми. Нали така? Или? Щото от горното излиза, че приходите въобще не ги бройкаме, в аритметиката. Сякаш ги няма. А са милиарди, знаеш. Е? Къде потъват тези кинти! Ето това е въпросът. Как ги раздаваше на ортаци от прозореца на джипката бат Бойко, вече знаем. Тези новите и те ли това ще правят? Щото тръгнаха директно с голямата кошница, за година почти половината на държавния заем досега! no.gif
lati1960
Цитат(biggeorge @ 04/12/2021, 22:27) <{POST_SNAPBACK}>

Дай друг вариант, за истинска промяна. Реален. Има ли изобщо такъв?
Понеже, като гледам, управляващи и управлявани живеем в различни реалности.
Проблемът е, че допирната точка между двете се нарича ГРАБЕЖ, и е в ущърб на управляваните.
Тоест, управляващите си живеят добре, изсмуквайки ресурсите от света на управляваните през игрите наречени политика, медии, пандемии, и други подобни. Реално ли е управляваните да могат да моделират в свой интерес света на управляващите, и как?
Хасан
Цитат(lati1960 @ 05/12/2021, 19:46) <{POST_SNAPBACK}>
Пак не разбирам.
/Ще прощаваш, ама съм си малко тъпичък, шопско реотанче. rolleyes.gif /
Добре. Трябват им свежи пари в периоди от месеците, когато няма приходи в бюджета. О кей. Теглят заем, покриват. Само че. После идват приходите. С тях би трябвало да възстановят баланса, до следващи плащания, и да няма нужда от нови заеми. Нали така? Или? Щото от горното излиза, че приходите въобще не ги бройкаме, в аритметиката. Сякаш ги няма. А са милиарди, знаеш. Е? Къде потъват тези кинти! Ето това е въпросът. Как ги раздаваше на ортаци от прозореца на джипката бат Бойко, вече знаем. Тези новите и те ли това ще правят? Щото тръгнаха директно с голямата кошница, за година почти половината на държавния заем досега! no.gif

Спокойно, бюджетният дефицит няма да бъде повече от 4%. sunbathing.gif
Хасан
Цитат(lati1960 @ 04/12/2021, 20:37) <{POST_SNAPBACK}>
Има ли начин да се спре този порочен кръг?
Как да си сложим управленци, които да прекратят това?
Възможно ли е? Щото досега всичките ни ги спускат отгоре, от разни посолства.
Толкова ли сме тъпи и неорганизирани? Не само българите, виждаме навсякъде е същото.
Само че - после какво ще е? Кой ще е, пак ли от същото? Всички ли се продават бе, да му се не види, в тая пуста политика! Няма ли почтени хора вече на тая пуста наша земя!

Не се плаши от заемите в тази инфлация, особено ако са с много ниска лихва, както е в този случай.
Питето
Неговата "банкова система" още се намира между натуралната размяна между хората и жълтиците/сребърниците. Няма как да му обясниш за хартиените пари, разликата между физическо, юридическо лице и държава. Камо ли за държавните финансови пинизи, международните дългове и на кое, къде му е разликата и силата...
Хасан
Цитат(Питето @ 06/12/2021, 11:04) <{POST_SNAPBACK}>
Неговата "банкова система" още се намира между натуралната размяна между хората и жълтиците/сребърниците. Няма как да му обясниш за хартиените пари, разликата между физическо, юридическо лице и държава. Камо ли за държавните финансови пинизи, международните дългове и на кое, къде му е разликата и силата...

Нищо де, ще пробвам, може и да разбере. Не бъди такъв скептик. navikvane.gif

Лично аз кредити нямам, но се оказва в тази и инфлация, че не е много за хвалба. smile.gif
lati1960
Цитат(Хасан @ 05/12/2021, 22:05) <{POST_SNAPBACK}>
Спокойно, бюджетният дефицит няма да бъде повече от 4%. sunbathing.gif

При 12 милиарда нов дълг! blink.gif
Дано да е така. Не ми се рови сега, но, доколкото знам, брутният ни продукт в парично изражение е малко над 100 милиарда. 12 милиарда са над 10%, не 4%. Кое, какво ще покрие разликата? Аз съм си скаран малко с математиката, но пак не ми се връзват нещата. Може би има бюджетни врътки, които да балансират това, признавам че не съм запознат с материята. Но, както и да го смятаме, такъв дълг може да бъде покрит само от... нов такъв. От нищо друго. Тоест, ще го решат проблема с преструктуриране на дълга и повишаването му. За да си гарантират поне година управленско спокойствие. Това упражнение го играха всички досега, какво му е новото? 292.gif
lati1960
Цитат(Хасан @ 05/12/2021, 22:09) <{POST_SNAPBACK}>
Не се плаши от заемите в тази инфлация, особено ако са с много ниска лихва, както е в този случай.

О, аз не се плаша. Щото съм на 50 вече.
Да се плашат младите, които ще ги връщат.
Мисълта ми беше, че така, с десетки вече милиарди дълг и баба знае да управлява.
Чалъма е да го правиш без заеми, поне не и такива. Но това изисква тежки реформи, които никой вече повече от 30 години не посмя да направи. Щото нещата са така: Произвеждаме толкова, разпределяме го по ресори и сфери, на всички според труда, и, колкото, толкова. Ако има недоволни, границите отворени, прав им път! То така и почнаха нещата. Но спряха още в самото начало. И после всички се научиха само с дълг да управляват. Макар че имаме валутен борд и евро критерии по дефицита. Дългът обаче застрашително расте, и гръцкият варинт се очертава и за нас в обозримото бъдеще. На политиците не им дреме, щото те си крадат, изнасят си навън, по офшорки, банки, купуват имоти, яхти, и т. н. Но като фалира държавата, кой ще отговаря? На бат Бойко родата в Щатите, на други по Английско, Немско, и т. н. А какво ще правят хората тук, на тази земя българска? Когато каруцата се гътне!
lati1960
Цитат(Питето @ 06/12/2021, 11:04) <{POST_SNAPBACK}>

Ето ги пинизите като факти дотук:
2004-та, при сдаване властта от НДСВ: Държавен дълг малко над 4 милиарда, плюс резерв около 5 милиарда лева.
2009-та, при сдаване властта от т. нар. Тройна коалиция: Държавен дълг около 6 милиарда, плюс резерв от над 10 милиарда лева.
2021-ва, при сдаване властта от ГЕРБ и партньори: Държавен дълг около 26 милиарда, плюс резерв около 8 милиарда лева.
Забележка: Цифрите са приблизителни, цитирам ги по памет, проверявал съм ги, всеки може да направи справка за тях в сайта на БНБ. Но са близки до реалните.
Та, квито и пинизи да правите, квито и врътки, държавни, международни, дългът си е дълг, той се трупа, и трябва да се плаща, рано или късно. От кого? От марсианците ли? Ми не. От вас, от децата ви, от внуците ви, от поколенията ви. Плюс зависимостта им от тези, на които се дължи. Както и да го въртите и сучете, това е положението.
И да се ровиш в читанките, пак трябва да си плащаш! animatedwink.gif
Ако ли не... navikvane.gif
Хасан
Цитат(lati1960 @ 06/12/2021, 13:16) <{POST_SNAPBACK}>
Дано да е така. Не ми се рови сега, но, доколкото знам, брутният ни продукт в парично изражение е малко над 100 милиарда. 12 милиарда са над 10%, не 4%. Кое, какво ще покрие разликата? Аз съм си скаран малко с математиката, но пак не ми се връзват нещата. Може би има бюджетни врътки, които да балансират това, признавам че не съм запознат с материята. Но, както и да го смятаме, такъв дълг може да бъде покрит само от... нов такъв. От нищо друго. Тоест, ще го решат проблема с преструктуриране на дълга и повишаването му. За да си гарантират поне година управленско спокойствие. Това упражнение го играха всички досега, какво му е новото? 292.gif

12 милиарда лева ако изтеглят с голяма част от тях ще покрият стари дългове, но няма да са 12, а много по-малко, ще видиш. От догодина ще започнат да събират данъците и осигуровките както трябва и ще спрат кражбите. Поне така се надявам да стане. Иначе ще бъде старата песен на нов глас. Ще поживеем и ще видим.
Хасан
Цитат(lati1960 @ 06/12/2021, 13:25) <{POST_SNAPBACK}>
О, аз не се плаша. Щото съм на 50 вече.
Мисълта ми беше, че така, с десетки вече милиарди дълг и баба знае да управлява.
Чалъма е да го правиш без заеми, поне не и такива. Но това изисква тежки реформи, които никой вече повече от 30 години не посмя да направи. Щото нещата са така: Произвеждаме толкова, разпределяме го по ресори и сфери, на всички според труда, и, колкото, толкова. Ако има недоволни, границите отворени, прав им път! То така и почнаха нещата. Но спряха още в самото начало. И после всички се научиха само с дълг да управляват. Макар че имаме валутен борд и евро критерии по дефицита. Дългът обаче застрашително расте, и гръцкият варинт се очертава и за нас в обозримото бъдеще. На политиците не им дреме, щото те си крадат, изнасят си навън, по офшорки, банки, купуват имоти, яхти, и т. н. Но като фалира държавата, кой ще отговаря? На бат Бойко родата в Щатите, на други по Английско, Немско, и т. н. А какво ще правят хората тук, на тази земя българска? Когато каруцата се гътне!

Момента е подходящ за теглене на кредити с ниски лихви.
Представи си, че си си купил жилище със 100% кредит преди три години. Остават ти да го плащаш още 17 години и се притесняваш, защото си одъртял вече. Чудиш се дали децата ти ще могат да го плащат. Само че ако погледнеш цената му в момента, ще видиш, че е скочила с 30% и спокойно можеш да го продадеш с печалба. Дано да си ме разбрал. Много зависи за какво си похарчил получените пари. Щото може и да си си купил автомобил, чиято стойност е намаляла.
Хасан
Цитат(lati1960 @ 06/12/2021, 13:32) <{POST_SNAPBACK}>
Ето ги пинизите като факти дотук:
2004-та, при сдаване властта от НДСВ: Държавен дълг малко над 4 милиарда, плюс резерв около 5 милиарда лева.
2009-та, при сдаване властта от т. нар. Тройна коалиция: Държавен дълг около 6 милиарда, плюс резерв от над 10 милиарда лева.
2021-ва, при сдаване властта от ГЕРБ и партньори: Държавен дълг около 26 милиарда, плюс резерв около 8 милиарда лева.
Забележка: Цифрите са приблизителни, цитирам ги по памет, проверявал съм ги, всеки може да направи справка за тях в сайта на БНБ. Но са близки до реалните.
Та, квито и пинизи да правите, квито и врътки, държавни, международни, дългът си е дълг, той се трупа, и трябва да се плаща, рано или късно. От кого? От марсианците ли? Ми не. От вас, от децата ви, от внуците ви, от поколенията ви. Плюс зависимостта им от тези, на които се дължи. Както и да го въртите и сучете, това е положението.
И да се ровиш в читанките, пак трябва да си плащаш! animatedwink.gif
Ако ли не... navikvane.gif

Дългът се измерва като процент от БВП.
https://www.google.com/search?q=%D0%B1%D0%B...me&ie=UTF-8
Направи нова справка.
ByBa
Цитат(lati1960 @ 03/12/2021, 23:08) <{POST_SNAPBACK}>
Нали бюджетът е добре, нали приходната част си е о кей, и всичко останало... Тогава? blink.gif

Нека го чуем от ПЪРВОизточника - та гледайте Панорама с Бойко Василев от 3 декември 2021 и от 13:50 минута на въпроса на журналиста БВ какво отговаря Ококорко...и ако ви се стори интересно, го догледайте.

Така от ПЪРВА ръка ще имате информация...няма и начин да му редактират изказа ...
ByBa
Цитат(D-rA @ 03/12/2021, 23:27) <{POST_SNAPBACK}>
Гледа ли Панорама? всичко проработи, значи има някъде грешка...Т.е. не очаквам нищо, нов сезон да омръзнала ми над 30 годишна серия... sunbathing.gif

еъ, винаги се заричам първо да чета коментарите...те са по-интересни от темата понякога :-)
ByBa
Тъп фарисей!
ByBa
Цитат(lati1960 @ 03/12/2021, 23:45) <{POST_SNAPBACK}>
И аз това питам!

Ти какво мислиш?

Ти нали почти всичко знаеш...не си доктор, като ДрА, не си финансист, като Заслона, но имаш мнение...

Ако ме питаш мен, тоя Добрев ли беше, е една хитра лисица(сори, ама няма хитър вълк), която обича да си играе с мишката...но да не стане като в Ну, Погоди :_)

И на най-простия, дето няма знанията на Добрев, му е ясно, че има инфлация и тя се ЗАЛАГА...но зависи от залога де...щот те си говореха за залози, а аз в това отношение нямам опит :-)
===
освен дето съм гледАл филма "Залог по-голям от живота"
lati1960
Цитат(Хасан @ 06/12/2021, 15:25) <{POST_SNAPBACK}>
12 милиарда лева ако изтеглят с голяма част от тях ще покрият стари дългове, но няма да са 12, а много по-малко, ще видиш. От догодина ще започнат да събират данъците и осигуровките както трябва и ще спрат кражбите. Поне така се надявам да стане. Иначе ще бъде старата песен на нов глас. Ще поживеем и ще видим.

О кей. Още не са застъпили, да не ги урочасаме. Ще видим, да.
Но. Нека попитам, не само теб: Някой знае ли какво е ДКК? Това е т. нар. Държавна Консолидационна Компания.
Хайде без да си правите справка в нета ми кажете наясно ли сте какво върши това нещо? Аз не знаех. Не че е ясно и със справка. Накратко: Това е едно старо посткомунистическо държавно образувание, което не върши нищо полезно, но, членовете му си лежат в едни луксозни кабинети и получават по над 15, 20 и повече хиляди на месец! В други подобни, разни бордове държавни, кинтите са още по-умопомрачаващи, над 40, 50 и нагоре хиляди! Кои ги взимат тези парѝ? Ми приближени до властта, техни калинки, малинки, деца, ортаци, рода... Ние сме си още в държавен социализъм, факт. Тотално разхищение на народни парѝ! Очаквам новото управление да прекрати тези практики и да ликвидира подобни агенции, бордове, и т. н. Вместо това ето какво се очертава - Министерство на ефективното управление! blink.gif Нов държавен апарат. От нови лежачи. На държавна хранилка. И, знаеш ли кой ще го оглави? Ми г-жа, пардон, другарката Нинова! Ето това е то "промяна", и то каква! Просто нямам думи.
Всичко това трябва да бъде тотално разчистено! До дни! И да се въведе скоростно електронно правителство. Администрацията да се съкрати драстично, от над 400 000, до най-мого 30 000, не повече. И, ако някой ревне, че няма работа, да ми се обади, ще му намеря. animatedwink.gif Само че, няма да го направят. Защо? Щото д-р А е прав човека, извинявам му се, че пак го намесвам, ама си е така - цялата работа беше едни лапачи с черпаци да заменят други такива около народния казан с медеца. Е, доредиха се. no.gif
ByBa
Цитат(lati1960 @ 04/12/2021, 21:26) <{POST_SNAPBACK}>
Това ясно.
Въпросът беше друг, отправен персонално към икономисти и финансисти:
Защо непрекъснато всички теглят колосален дълг, след като отчитат огромни приходи, преизпълнен бюджет и огромен резерв и излишък? Ето това не разбрах. И продължавам да не разбирам.
Моля, помогнете!

Помагам бе, помагам, щом трябва да се помага...:_)

Какво ако нямаше банки? Какво ако банките се провалят отново /имам предвид 2006:7 година/? Какво ако парите имаха паспорт да минават през граници? Какво ако имаха и зелен паспорт :-)?Какво ако нямаше интерест/пардон, лихва/? Какво, ако къщите биха останали на същата цена след 30 години? Какво ако ние спрем да купуваме?
...абе какво да кажа...

Според един стар хебрю закон /нали знаете, че евреите са предимно банкери, а не миньори :-)*
всеки 50 години е юбилейна - за мен такава беше 2010

Та тогава всеки дълг се забравя, робите се освобождават, и земята се дава на техните оригинални хабитанти.
Поне така е било в древна Баби-лония :-) и Месо-потамия.
Тази практика е давала възможност да се запази economic order because in these societies poor harvests could lead to farmers'debt and interest payments reaching levels beyond their ability to pay /и това Гърция го знаеше много добре/ - съжалявам, пуснете си Гугъл и си го преведете.
Seizing their land and depriving them of their income was self-defeating. Allowing debtors to return to land their historically cultivated was easier when land was wiewed as being held in common, or belonging ultimately to God, and therefore unavailable to be permanently bought or sold.
В днешните времена Господ са банките и техният репрезентатив - Израел :-)

пп - мога да пиша още, но ми трябва време...
ByBa
Цитат(lati1960 @ 04/12/2021, 21:30) <{POST_SNAPBACK}>
Защо въобще е нужен дълг, ако се спазват всички закони за бюджетите и критериите на Евро Комисията по дефицита?

А, това го пропуснах, а е важно !

Учебниците няма нищо да ти казват, може би само ако четеш папируси, защото в повечето учебници по тая материя има автоцензура, най-малкото...На времето четях малко правна литература и ми направи впечатление, че съветите от някои по-стари книги ги няма в новите, а какво по-точно - ами много просто, просто в по-старите съветваха нищо да не се прави по въпроса /моя въпрос/, защото няма за какво да те хванат :-)докато в по-новите такъв ъдвайс не се даваше, защото това е лошо за банките...тоест за тези, задлъжняли на банките...ще ме хванат за топките !:-)
ByBa
Цитат(lati1960 @ 04/12/2021, 21:37) <{POST_SNAPBACK}>

, Не хм,въпрос на предаване...а......ма може и да има нещо като в предаване, но на щафетата...

тоест

всички сме се хванали на хорото и ТРЯБВА да го играем, който се пусне, хм, не ми е хрумвало какво трябва да прави...но

да се съсредоточим в поговорката

КАТО СИ СЕ ХВАНАЛ НА ХОРОТО ЩЕ ГО ИГРАЕШ...

ByBa
Цитат(lati1960 @ 05/12/2021, 20:46) <{POST_SNAPBACK}>
Щото от горното излиза, че приходите въобще не ги бройкаме, в аритметиката. Сякаш ги няма. А са милиарди, знаеш. Е? Къде потъват тези кинти! Ето това е въпросът. no.gif

Абе Лати, приходите не можеш да ги "бройкаш" :-) като разходите, по простата причина /според мен/, че

приходите са потенциална величина, а разходите - константна*-(величина, че и повече)
ByBa
Цитат(lati1960 @ 06/12/2021, 14:16) <{POST_SNAPBACK}>

Абе учете се от американците !

Те се зануляват от време на време :-)

Па като "светнат" после....чак те заслепяват :_)

Щот американеца не е научен /от историята си/ да ПЕСТИ, а оногова ти нашего брата все е бил роб, а не аристократ.....

ако има противоречие в последното ми изречение ме поправете...
ByBa
Цитат(lati1960 @ 06/12/2021, 14:25) <{POST_SNAPBACK}>
Щото съм на 50 вече.
А какво ще правят хората тук, на тази земя българска? Когато каруцата се гътне!

Ха, оказа се, че имаме с теб много прилики :-) ....и те съпортвам :-) за това или затова :-)

Затова съм против това да гласуват българи от чужбина /също съм и да гласуват цигани и турци от България/, като бившия исторически ректор на Ректоратата

- Софийския университет де
ByBa
Цитат(lati1960 @ 06/12/2021, 20:12) <{POST_SNAPBACK}>
Ми г-жа, пардон, другарката Нинова!

Ма стига си ме имитирАл бе !
lati1960
Цитат(ByBa @ 06/12/2021, 18:58) <{POST_SNAPBACK}>
Ти нали почти всичко знаеш...не си доктор, като ДрА, не си финансист, като Заслона, но имаш мнение...

Ако ме питаш мен, тоя Добрев ли беше, е една хитра лисица(сори, ама няма хитър вълк), която обича да си играе с мишката...но да не стане като в Ну, Погоди :_)

И на най-простия, дето няма знанията на Добрев, му е ясно, че има инфлация и тя се ЗАЛАГА...но зависи от залога де...щот те си говореха за залози, а аз в това отношение нямам опит :-)
===
освен дето съм гледАл филма "Залог по-голям от живота"

Що е то инфлация?
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%...%86%D0%B8%D1%8F
https://www.ecb.europa.eu/ecb/educational/h...l/index.bg.html
https://financer.com/bg/wiki/inflaciya/
Та. Простичко казано, повече парѝ, по-малко стоки, производство и услуги.
В нашия случай и нови, и нови заеми! Раздават се едни кинти наляво и надясно /разбирай и като политически модел/, за да се възпроизведе същия принцип на власт, без реални реформи и истински промени. Което твърдя. А дали ще е така и сега, нека изчакаме да видим първите действия на новата ни власт.
lati1960
Цитат(ByBa @ 06/12/2021, 19:17) <{POST_SNAPBACK}>
Помагам бе, помагам, щом трябва да се помага...:_)

Какво ако нямаше банки? Какво ако банките се провалят отново /имам предвид 2006:7 година/? Какво ако парите имаха паспорт да минават през граници? Какво ако имаха и зелен паспорт :-)?Какво ако нямаше интерест/пардон, лихва/? Какво, ако къщите биха останали на същата цена след 30 години? Какво ако ние спрем да купуваме?
...абе какво да кажа...

Според един стар хебрю закон /нали знаете, че евреите са предимно банкери, а не миньори :-)*
всеки 50 години е юбилейна - за мен такава беше 2010

Та тогава всеки дълг се забравя, робите се освобождават, и земята се дава на техните оригинални хабитанти.
Поне така е било в древна Баби-лония :-) и Месо-потамия.
Тази практика е давала възможност да се запази economic order because in these societies poor harvests could lead to farmers'debt and interest payments reaching levels beyond their ability to pay /и това Гърция го знаеше много добре/ - съжалявам, пуснете си Гугъл и си го преведете.
Seizing their land and depriving them of their income was self-defeating. Allowing debtors to return to land their historically cultivated was easier when land was wiewed as being held in common, or belonging ultimately to God, and therefore unavailable to be permanently bought or sold.
В днешните времена Господ са банките и техният репрезентатив - Израел :-)

пп - мога да пиша още, но ми трябва време...

Разбрах те. Но няма да стане. Това колосално опрощаване. Щото светът не се управлява от този Израел, за който намекваш, а от един друг псевдо такъв, имитатор на истинския. Който нищо не прощава и нищо не опрощава! Така че, надайте се, да ви опростят заемите и дълга, ама няма да стане! Ще си плащате до последния кодрант, нали така беше. Ако не вие, то децата, внуците и поколенията ви. Та чак ушите им ще пращат!
lati1960
Цитат(ByBa @ 06/12/2021, 19:36) <{POST_SNAPBACK}>
Абе Лати, приходите не можеш да ги "бройкаш" :-) като разходите, по простата причина /според мен/, че

приходите са потенциална величина, а разходите - константна*-(величина, че и повече)

Че нали твърдят управниците наши, че има колосални резерви и излишъци. Лъжат ли?
Едва ли, щото БНБ няма как да лъже, нали там е всичко. Така че приходи има, и са големи.
Според мен проблемът е друг - липсата на истински реформи у нас, и то още от самото начало на този т. нар. безкраен преход. Ние все още пребиваваме в някакъв хибрид на остатъчен социализъм и държавен полукапитализъм. Вече писах на Хасан, и на теб: За нищоправене в едни държавни агенции и напълно излишни бордове изтичат огромни държавни средства за колосални дори за световните стандарти заплати, премии и бонуси. А на народеца се казва, че нямало кинти за пансии, за по-добри доходи, и то на хорицата, които се утрепват от работа от сутрин до мрак, за да хрантутят същите тези търтеи близки до властта. Това лесно може да бъде променено буквално за часове, при добра политическа воля. Просто ги закриват тия посткомунистически свърталища на угоени до властта лапачи, и да си търсят истинска работа. Но няма да го направят. Защото тези са си едно змийско кълбо, от едно котило, наследниците на ДС и БКП. Половин век комунизъм успя да унищожи почти всички здрави сили в обществото ни, а то е така обезверено и свикнало с всякакви форми на робия, че не реагира дори на най-страшните гаври с него. Цялата работе беше ортаците на Бойко да бъдат заменени от ортаците на Радев и хората му. Иначе лесно може да стане, нали тия новите момченца обещават да спрат течовете, ми ето как: Закриват подобни бордове, мордове, с калинки малинки и подобни, и ето ти свежи парѝ за останалите нужди. И то огромни парѝ! Въвеждат електронното управление, и половин милион лежачи от нищоправещата администрация отива на борсата да си търси истинска работа! Във всички сектори е подобно положението - едни тарикати смучат яко държавата, без да допринасят с нищо, а заплати до небесата! Реже се яко, и да ходят да се трудят истински. И т. н., и т. н., навсякъде е така. Само че не е това идеята. Това може да го направи само държавник, който е извън Матрицата, а и тези са от нея, за съжаление. Просто ще имитират промени, с говорилнята, но няма да ги направят.
lati1960
Цитат(ByBa @ 06/12/2021, 19:42) <{POST_SNAPBACK}>
Абе учете се от американците !

Те се зануляват от време на време :-)

Па като "светнат" после....чак те заслепяват :_)

Щот американеца не е научен /от историята си/ да ПЕСТИ, а оногова ти нашего брата все е бил роб, а не аристократ.....

ако има противоречие в последното ми изречение ме поправете...

Противоречие няма.
Противоречието е в огромния дълг на братята американци.
Но ние с тях не можем се мери, щото там е машинката за кинти, и те могат да си печатят за тях колкото си щат, без проблем. Но ние не можем. Интересното е, че новите момченца са техни възпитаници, пък като дойдоха, първото е да ни набутат с огромни дългове. animatedwink.gif Които никой няма да опрости, дори на американците. Така че зануляване не очаквай, не и финансово.
lati1960
Цитат(ByBa @ 06/12/2021, 19:24) <{POST_SNAPBACK}>
А, това го пропуснах, а е важно !

Учебниците няма нищо да ти казват, може би само ако четеш папируси, защото в повечето учебници по тая материя има автоцензура, най-малкото...На времето четях малко правна литература и ми направи впечатление, че съветите от някои по-стари книги ги няма в новите, а какво по-точно - ами много просто, просто в по-старите съветваха нищо да не се прави по въпроса /моя въпрос/, защото няма за какво да те хванат :-)докато в по-новите такъв ъдвайс не се даваше, защото това е лошо за банките...тоест за тези, задлъжняли на банките...ще ме хванат за топките !:-)

Така де. Ама ще те хванат, за джоба и портфейла.
Струва ми се, че нещата са така: Обществото има нереални очаквания от властта - по стандарт, доходи и начин на живот. Ако се харчи според произведено и според бюджетите, то тези очаквания няма как да бъдат задоволени и властта рискува да бъде сменена. А у нас всяка такава се нуждае поне от няколко години, за да се ояде, да покраде добре, после е ясно, че ще дойде друга. И, за да си спечели време за крадене, тегли дългове, за да посрещне тези обществени очаквания. Примерно сега с пенсиите, майчински, детски, и т. н. Но точно мерките по насърчаване на икономиката не се насърчават. Нито доходите на реално работещите хора, които пълнят бюджета. По това ти писах в горните постове, какъ и къде изтичат огромни обществени средства. Това лесно може да бъде прекратено, и парѝ да има за важните неща, за икономиката най-вече. Но властта, без значение коя, няма да го стори. Щото е в същата игра, с родата, децата, ортаците, калинките, малинките, и цялата тая гвардия остатъчна от посткомунистическия сговор, който и до днес управлява у нас. Сега докараха едни момченца отвъд океана, с огромни обещания, да видим дали те ще посмеят да пипнат това гнездо с постоталитарни осѝ. Аз се съмнявам, но да не избързваме. Може пък да ме опровергаят. Самият факт, че залагат такъв колосален държавен дълг за следващата година подсказва, че няма да посмеят, да направят истински и драстични реформи, във всичко. Тоест, разчитат на свежи кинти от заемите, за да раздават насам-натам и да си спечелят време в по-дългосрочен план. Това не е промяна. Това си е ново посткомунистическо статукво. Примерно поляците ги направиха тези неща една година след рухване на Източния блок, ние и до днес не сме ги почнали. Няма и да ги направим. Щото няма и обществена подкрепа за тях. Народецът си е още в турско, че и в комунистическо, само реве за парѝ, но никой не ще да бачка истински! Няма да стане! no.gif
lati1960
Цитат(Хасан @ 06/12/2021, 16:41) <{POST_SNAPBACK}>
Дългът се измерва като процент от БВП.
https://www.google.com/search?q=%D0%B1%D0%B...me&ie=UTF-8
Направи нова справка.

Не видях разминаване.
Дали е 70 милиарда долара, или 100 милиарда лева, същото е. Или?
О кей. Дори да съм сбъркал някои от данните /дадох ги по памет, не ми се рови отново/, идеята ми беше да покажа, че дългът на България прогресивно нараства дори спрямо БВП на страната. А новите момченца направо решиха да го удвоят за една година! Щото 12 милиарда са почти половината от реалния сега. Това въобще не е 4% инфлация. Това се опитах да кажа.
lati1960
Цитат(Хасан @ 06/12/2021, 15:30) <{POST_SNAPBACK}>
Момента е подходящ за теглене на кредити с ниски лихви.
Представи си, че си си купил жилище със 100% кредит преди три години. Остават ти да го плащаш още 17 години и се притесняваш, защото си одъртял вече. Чудиш се дали децата ти ще могат да го плащат. Само че ако погледнеш цената му в момента, ще видиш, че е скочила с 30% и спокойно можеш да го продадеш с печалба. Дано да си ме разбрал. Много зависи за какво си похарчил получените пари. Щото може и да си си купил автомобил, чиято стойност е намаляла.

Далеч съм от подобно спекулативно мислене, и начин на живот.
Никога не тегля заеми, нямам и намерение. Трудя се яко, и, с каквото Господ ме дари, с това живея и разполагам. И спя спокойно. Без да съм лишен от нищо. Според вярата ми, заемът е от дявола. Щото те прави зависим. Да, може да имаш някакви ползи, понякога дори огромни, но те си имат цена. Не, благодаря!
Същото касае и държавите. Добре е да разполагат с което имат и произвеждат. А то е достатъчно, ако не се краде. Нали новите момченца обещаха да спрат течовете, с идеята че пари така ще има за всички? И как смятат да го направят? Като изтеглят веднага 12 милиарда дълг! no.gif Ми така те самите признават, че няма да спират никакви течове и кражби. Ако могат и искат, то за какво им е този огромен заем? Нали ще има парѝ и без заеми.
lati1960
Цитат(ByBa @ 06/12/2021, 19:48) <{POST_SNAPBACK}>
Ха, оказа се, че имаме с теб много прилики :-) ....и те съпортвам :-) за това или затова :-)

Затова съм против това да гласуват българи от чужбина /също съм и да гласуват цигани и турци от България/, като бившия исторически ректор на Ректоратата

- Софийския университет де

Не е проблемът кои ще гласуват. А че ни спускат управляващите от едни посолства, а ние само ги узаконяваме на изборите. Нямаме развито гражданско общество, което да излъчи автентични свои представители за властта. Оттам-нататък... е което виждаме, и сега също. Пременил се Илия, огледал се, пак си в тия. sad.gif
lati1960
Цитат(ByBa @ 06/12/2021, 19:28) <{POST_SNAPBACK}>
, Не хм,въпрос на предаване...а......ма може и да има нещо като в предаване, но на щафетата...

тоест

всички сме се хванали на хорото и ТРЯБВА да го играем, който се пусне, хм, не ми е хрумвало какво трябва да прави...но

да се съсредоточим в поговорката

КАТО СИ СЕ ХВАНАЛ НА ХОРОТО ЩЕ ГО ИГРАЕШ...

Бе те и други се хванаха на хорото, като поляци и унгарци примерно, но друг танц играят, май.
Хората си направиха реформите и лустрацията веднага след промените 1989-та, а у нас си е същата свинщина посткомунистическа, плюс сега и мутренска, и не му се вижда края.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.