Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Какво управление да очакваме?
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
lati1960
Цитат(ByBa @ 06/12/2021, 18:37) <{POST_SNAPBACK}>
Нека го чуем от ПЪРВОизточника - та гледайте Панорама с Бойко Василев от 3 декември 2021 и от 13:50 минута на въпроса на журналиста БВ какво отговаря Ококорко...и ако ви се стори интересно, го догледайте.

Така от ПЪРВА ръка ще имате информация...няма и начин да му редактират изказа ...

Това ли имаш предвид:

Изслушах внимателно Василев. И трябва да се поправя: Предложението за 12-те милиарда заложен нов дълг догодина е в проекта на служебния кабинет на Радев, не на Продължаваме Промяната. Важно уточнение. Така че, дано новото управление опровергае всички остри думи, които отправих тук към тях. Дано!
Идеята на Василев, който явно ще е и новият стар финансов министър, е чрез инвестиране на свежи средства в икономиката тя да бъде съживена и да има много по-голям ръст, оттам и по-високи доходи, приходи, за пенсии, и т. н. Добре. Одобрявам. Въпросът е откъде ще ги вземат тези свежи парѝ? Според вижданията на хората на Радев, трябва си нов колосален дълг. Василев отрича това да е идея и на неговите хора. Ще видим. Реално вариантите са два: 1. Драстични реформи във всички сектори и спиране на кражбите и течовете. 2. Нови дългове до дупка, както досега. Средният вариант няма да реши никакви проблеми на обществото, просто ще даде времеви хоризонт на това управление, а докога, бъдещето ще покаже. Кое ще изберат, предстои да видим.
ЕксГорски
Цитат(ByBa @ 06/12/2021, 19:48) <{POST_SNAPBACK}>
като бившия исторически ректор на Ректоратата

- Софийския университет де

За Иван Илчев ли става дума?
Що, к'во ти е направил? 292.gif
Хасан
Цитат(lati1960 @ 06/12/2021, 21:19) <{POST_SNAPBACK}>
Не видях разминаване.
Дали е 70 милиарда долара, или 100 милиарда лева, същото е. Или?
О кей. Дори да съм сбъркал някои от данните /дадох ги по памет, не ми се рови отново/, идеята ми беше да покажа, че дългът на България прогресивно нараства дори спрямо БВП на страната. А новите момченца направо решиха да го удвоят за една година! Щото 12 милиарда са почти половината от реалния сега. Това въобще не е 4% инфлация. Това се опитах да кажа.

След като са заложили в бюджета максимум 4%, значи толкова ще бъде.
Пак ще се опитам да ти го обясня. Аз вчера съм взел от Питето 25 хиляди лева на заем при 1% лихва. Обаче днес се запознавам с теб, благ и разумен човек, който е фрашкан с пари и ми предлагаш заем само с 0,2 % лихва. Аз взимам от теб 12 000 лева заем на тази лихва и връщам на Питето 10 000 лева и остава да му дължа само 15 000 лева главница с 1% лихва. Две хиляди си ги оставям на влог с 0% лихва, ако ми се случи нещо в тази пандемия да мога да ги извадя веднага и платя каквото ми е нужно. Може и да не ги похарча и след време да ги върна на Питето, тъй като неговият заем е с по-висока лихва.
Разбра ли ме сега?
D-rA
Цитат(Хасан @ 07/12/2021, 11:11) <{POST_SNAPBACK}>
Пак ще се опитам да ти го обясня. Аз вчера съм взел от Питето 25 хиляди лева на заем при 1% лихва. Обаче днес се запознавам с теб, благ и разумен човек, който е фрашкан с пари и ми предлагаш заем само с 0,2 % лихва. Аз взимам от теб 12 000 лева заем на тази лихва и връщам на Питето 10 000 лева и остава да му дължа само 15 000 лева главница с 1% лихва. Две хиляди си ги оставям на влог с 0% лихва, ако ми се случи нещо в тази пандемия да мога да ги извадя веднага и платя каквото ми е нужно. Може и да не ги похарча и след време да ги върна на Питето, тъй като неговият заем е с по-висока лихва.
Разбра ли ме сега?

Пропускаш факта че предсрочно връщайки Питето ще си вземе и наказателна лихва sunbathing.gif
Хасан
Цитат(D-rA @ 07/12/2021, 11:14) <{POST_SNAPBACK}>
Пропускаш факта че предсрочно връщайки Питето ще си вземе и наказателна лихва sunbathing.gif

А може би с Питето сме се договорили да няма такава, ако се върнат предсрочно част от задълженията. Или пък падежа на тези пари изтича скоро. wink.gif
lati1960
Цитат(Хасан @ 07/12/2021, 11:11) <{POST_SNAPBACK}>
Разбра ли ме сега?

Аз те разбрах от първия път още. Както и Питето.
Но вие не обърнахте внимание на което подчертавам многократно вече: Както и да го въртите и сучете, като вземете веднъж заем, квито и врътки да правите, накрая ще трябва да го изплатите, до последната стотинка, цент или каквото е там. Няма измъкване. А докато не го изплатите, сте роби на този, на когото или които го дължите. Както и да се променят условията по кредитирането, това си остава. Никой не дава заеми на загуба! animatedwink.gif
lati1960
Цитат(D-rA @ 03/12/2021, 22:27) <{POST_SNAPBACK}>
Гледа ли Панорама? По въпросът с 12 те милиарда, Добрев им го каза - През цялата година досега твърдите че са откраднати 8 милиарда и като спрете тези кражби в бюджета ще се появят 8 милиарда, при условие на планов дефицит около 6 милиарда даже ще останат 2 милиарда. За какво ви е този дълг? sunbathing.gif ПП. По отношение на новите очаквания - твърде лесно им се получи дотук за кратко време. От моя скромен над 40 годишен технически опит при създаване на ново устройство - ако при сглобяването на прототипа всичко проработи, значи има някъде грешка...Т.е. не очаквам нищо, нов сезон да омръзнала ми над 30 годишна серия... sunbathing.gif

Преди време го писах, още при първите два провалили се парламента на "промяната", ще го споделя отново:
Според мен, което сега се случва, е дежа вю и втори опит ала Орешарски, на национален фронт по премахване на ГЕРБ и Борисов от властта. Дотук този втори опит изглежда по-успешен. При първия поводът за контраатака беше назначението, по-скоро опита по назначаване на Пеевски за шеф на ДАНС. Сега хората на Борисов използват случая с в-к "Труд", за да опитат ново активиране на протести. Не им се получава, видно. Дори с автобуси от провинцията не успаха да докарат хора! Никой вече няма да им се върже. Освен всичко е ясно, че Биг Брат отвъд големото море вече е заложил на нова бодра смяна във властта у нас, така че нещата вече са други. Нататък всички прилики едва ли ще бъдат случайни. Дали ще гърми нова банка? Не знам. Едва ли. Дали ще има нов предател в тази коалиция? Може би. Аз бих заложил на ДБ първо, или на БСП. ИТН също могат да се дръпнат по всяко време. Въобще, предстои ни несигурно управление с плаващи мнозинства, по различни политики. Не че е супер, но е добре, че мутрите вече са аут. Това поне е нещо. Струваше си всички усилия. Сега въросът е как надолу по веригата в обществото и институциите мутрите също да бъдат махнати, заедно с калинките, баджанаците, ортаците, ченгетата и цялата тази мафия, на която Борисов и партията му разчитаха да натиска и плаши хората, за да кротуват. Това ще е по-трудното. Щото по места ГЕРБ и ДПС дружно се сляха с държавата и властта точно както БКП на времето, никаква разлика. Тоест, предстои нов опит по разграждане на същия тип постоталитарна структура, че и от чисто мафиотски тип, сраснала се с управлението на всички нива. Ще иска време, усилия, и много кураж. От новата власт. Дали ще посмеят да го направят, ще видим. Дано!
D-rA
Цитат(lati1960 @ 07/12/2021, 21:38) <{POST_SNAPBACK}>
Не че е супер, но е добре, че мутрите вече са аут.

Нещо си се объркал... Забравил си че тяхното наследство завзема властта - изучени и тарикати, в комбинация с БКП/ДС олигарси и стабилна пешка в президенството... Позовавам се на "Бог да пази България", но нищо добро не се очаква... sunbathing.gif
Питето
Едните теглят кредити за да развиват държавата, другите за да ги откраднат. Тези, дето са с участие на комунисти (аканъ БСП), те са от вторите, щото социалисти и комунисти никога никъде не са успели да развият държавата дето я яздят. Та щом не е за развитие, остава другото...
Питето
А може би той просто ще замени скъп дълг (ДЦК дето падежа им е в момента и няма "наказателна" лихва или доплащане щото няма намаляване на срока, а и не се предвижда) с евтин дълг (нова емисия ДЦК, дето се пазаруват днес евтино, а падежа е след време). Кви наказателни лихви, кви пет лева... animatedwink.gif
Както писах горе, едно е дълг на физическо лице, друго е дълг на юридическо лице (фирма) и съвсем трето е държавен дълг, а от там и вариантите и възможностите са коренно различни и със съвсем различни последици и значение. Точно заради това Лати като чуе/прочете "дълг" и почва дитиримбите в стил "небето пада", щото не знае разликите и кое как стои в реалността.
Хасан
Цитат(lati1960 @ 07/12/2021, 21:22) <{POST_SNAPBACK}>
Аз те разбрах от първия път още. Както и Питето.
Но вие не обърнахте внимание на което подчертавам многократно вече: Както и да го въртите и сучете, като вземете веднъж заем, квито и врътки да правите, накрая ще трябва да го изплатите, до последната стотинка, цент или каквото е там. Няма измъкване. А докато не го изплатите, сте роби на този, на когото или които го дължите. Както и да се променят условията по кредитирането, това си остава. Никой не дава заеми на загуба! animatedwink.gif

Хайде да приемем, че тези пари не съм ги взел аз от Питето, а съм наследил дълга от мои роднини и ща и не ща, ще трябва да го плащам, защото нямам право да се откажа от него. След като взимам пари от теб при по-ниска лихва и ги връщам на Питето, аз не увеличавам дълга, а напротив малко го намалявам поради по-ниските лихви. Ще си оставя 2 000 лева, които ще използвам само в краен случай, ако ми се наложи с цел да не загубя повече.
Повтарям ти, за човекът изтеглил кредит е много важно за какво ще похарчи парите!

П.П. Не съм съгласен, че няма кредити, които не са върнати, още повече, че миналата година приеха закона за абсолютната давност от 10 години. В България законите защитават длъжника. Има несеквестируем минимален доход, който не може да се пипа, ако става въпрос за заеми, а не за издръжка. Горе-долу същото е и с единственото жилище.
На Гърция отписаха голяма част от задълженията и сега поради голямата инфлация ще им е по-лесно да ги връщат.
Хасан
Цитат(lati1960 @ 06/12/2021, 21:26) <{POST_SNAPBACK}>
Далеч съм от подобно спекулативно мислене, и начин на живот.
Никога не тегля заеми, нямам и намерение. Трудя се яко, и, с каквото Господ ме дари, с това живея и разполагам. И спя спокойно. Без да съм лишен от нищо. Според вярата ми, заемът е от дявола. Щото те прави зависим. Да, може да имаш някакви ползи, понякога дори огромни, но те си имат цена. Не, благодаря!
Същото касае и държавите. Добре е да разполагат с което имат и произвеждат. А то е достатъчно, ако не се краде. Нали новите момченца обещаха да спрат течовете, с идеята че пари така ще има за всички? И как смятат да го направят? Като изтеглят веднага 12 милиарда дълг! no.gif Ми така те самите признават, че няма да спират никакви течове и кражби. Ако могат и искат, то за какво им е този огромен заем? Нали ще има парѝ и без заеми.

Да си зависим е добре за държавата. Ще ти обясня защо. Какво те прави зависим? Кредитите (както ти сам си забелязал) и семейството. Само че тези двете са свързани. Обикновено като си семеен имаш нужда от жилище, от обзавеждане и други неща. Затова ти трябва кредит. Ако нямаше ипотечни кредити, щеше и да има по-малко семейства. Представи си, че всеки разсъждава като теб и не иска да бъде зависим. Съответно не създава семейство и не тегли кредит. Или си стои ерген, но тегли кредити, които не ги плаща, защото няма какво да му вземат. Той не е заинтересован да работи. Може да живее при мама и тати. Писах ти за такава хипотеза. Знаеш за демографския срив и за потреблението, което дърпа икономиката напред. Ако няма семейни и взимащи заеми хора, няма да има и деца, и голямо потребление, и работна ръка. Разбра ли ме сега как стоят нещата? Зависимите хора са полезни за обществото.
lati1960
Цитат(Питето @ 07/12/2021, 22:37) <{POST_SNAPBACK}>
Едните теглят кредити за да развиват държавата, другите за да ги откраднат. Тези, дето са с участие на комунисти (аканъ БСП), те са от вторите, щото социалисти и комунисти никога никъде не са успели да развият държавата дето я яздят. Та щом не е за развитие, остава другото...

Дано и двамата не познаем. Да е за развитие на държавата.
Ако е така, ще го преглътнем, макар че пак ще трябва да се плаща. Но, ако поне се намалят драстично течовете, ще е по-леко, щото ще има средства и по покриване на дълговете. Обещават новите момчета да е така, да видим.
А за БСП не се тревожѝ, тези отдавна не са комунисти. Ако ме разбираш. То повече такива имаше в ГЕРБ май. А и не са водещата сила в евентуалната нова коалиция, която се очаква да управлява.
Засега има добри новини, ако се вярва на официалната статистика:
https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/3...noemvri-341318/
Похвално е, че така прозрачно се отчита всичко свързано с държавните средства. Подобна прозрачност би парирала евентуални бъдещи мераци да се спекулира с тези средства, като се насочват към браншове и бизнеси на близки до властта, както правеше Борисов. Днес гепиха и човека, за когото се твърдеше, че теглил кеш близо 60 милиона по далаверата с магистрала "Хемус": https://news.bg/crime/zadarzhaha-choveka-iz...-i-chuvali.html Днес стана известно, че е футболен арбитър, чийто брат е участвал с фирмата си по същата схема. Любопитно ми е дали Иван Гешев ще бойкотира и този случай, за да покрие и това престъпление на своите дружки от кръга ГЕРБ. Виждаме как досега отказва да повдига обвинения на всичко свързано с Борисов и партията му. Това е ненормална ситуация. Как ще се оправя новата власт с този човек, не ми е ясно. Докато не го отстранят законно, никой от ортаците на Борисов няма да могат да барнат. Него самия пък хич.
lati1960
Цитат(Хасан @ 08/12/2021, 11:00) <{POST_SNAPBACK}>
Хайде да приемем, че тези пари не съм ги взел аз от Питето, а съм наследил дълга от мои роднини и ща и не ща, ще трябва да го плащам, защото нямам право да се откажа от него. След като взимам пари от теб при по-ниска лихва и ги връщам на Питето, аз не увеличавам дълга, а напротив малко го намалявам поради по-ниските лихви. Ще си оставя 2 000 лева, които ще използвам само в краен случай, ако ми се наложи с цел да не загубя повече.
Повтарям ти, за човекът изтеглил кредит е много важно за какво ще похарчи парите!

П.П. Не съм съгласен, че няма кредити, които не са върнати, още повече, че миналата година приеха закона за абсолютната давност от 10 години. В България законите защитават длъжника. Има несеквестируем минимален доход, който не може да се пипа, ако става въпрос за заеми, а не за издръжка. Горе-долу същото е и с единственото жилище.
На Гърция отписаха голяма част от задълженията и сега поради голямата инфлация ще им е по-лесно да ги връщат.

О кей, хора. Теглете тогава, на килограм и тон.
Само си направете справка колко ипотеки са просрочени, колко жилища на длъжници разпродадени, и не само жилища.
На гърците им опростиха част от дълга, но - срещу собственост! Важно уточнение. Разпродадоха активи срещу това, пристанища, острови, производства, какво ли не. Друга част от сделката бяха драстично орязаните и замразени доходи на комшиите за няколко години. Едва тази година постепенно и плавно почнаха да ги вдигат отново. Та. Няма безплатен обяд. Както съм го казвал винаги - безплатно е само сиренцето в капана за мишоци! animatedwink.gif
lati1960
Цитат(D-rA @ 07/12/2021, 21:54) <{POST_SNAPBACK}>
Нещо си се объркал... Забравил си че тяхното наследство завзема властта - изучени и тарикати, в комбинация с БКП/ДС олигарси и стабилна пешка в президенството... Позовавам се на "Бог да пази България", но нищо добро не се очаква... sunbathing.gif

Вярно е това. То всичко живо у нас е наследство на БКП/ДС, оказа се.
Новите поне не са мутри. Нататък предстои все пак някаква нормализация в обществото ни. И вече е факт.
Това е преломен момент в най-новата ни история, и аз лично съм доволен. От личен опит мога да споделя, че най-страшното нещо са мутрите и ченгетата, иначе в управлението почти всички са наследници на комунисти.
------------------
Аз не съм. animatedwink.gif Но пък мен никой не ме бройка за нищо, да управлявам пък абсурд да ме сложат. Щото не само течове ще спрат, ми ще върнат сами откраднатото, дори без да ги обличам в раирано, и ще питат къде има работа за паница леща! navikvane.gif Уви. Никой не иска такова управление, понеже трябва да се бачка. Ама здраво. От всички. И то без диктатура. Примерно в социалната сфера такива промени мога да направя, че всеки ще се убива да търси работа, инаще ще трябва да си гризе подметките! Има си начини, знаеш. Обществата обаче не искат това, нито ред, законност и справедливост. В такива условия няма далаверка. А почти всички живеят от някаква. Затова, да си им берат кахъра и на новите. Стари, нови, всички се нагаждат към очакванията на хората, а те искат да имат без да се трудят. Нататък... е което наблюдаваме.
lati1960
Цитат(Хасан @ 08/12/2021, 12:59) <{POST_SNAPBACK}>
Да си зависим е добре за държавата. Ще ти обясня защо. Какво те прави зависим? Кредитите (както ти сам си забелязал) и семейството. Само че тези двете са свързани. Обикновено като си семеен имаш нужда от жилище, от обзавеждане и други неща. Затова ти трябва кредит. Ако нямаше ипотечни кредити, щеше и да има по-малко семейства. Представи си, че всеки разсъждава като теб и не иска да бъде зависим. Съответно не създава семейство и не тегли кредит. Или си стои ерген, но тегли кредити, които не ги плаща, защото няма какво да му вземат. Той не е заинтересован да работи. Може да живее при мама и тати. Писах ти за такава хипотеза. Знаеш за демографския срив и за потреблението, което дърпа икономиката напред. Ако няма семейни и взимащи заеми хора, няма да има и деца, и голямо потребление, и работна ръка. Разбра ли ме сега как стоят нещата? Зависимите хора са полезни за обществото.

Ми тя демографската катастрофа е факт и при наличието на кредити, вкл. ипотечни.
Освен всчико, има друг начин човек да се сдобива с блага и собственост, вкл. жилище. Нарича се ТРУД. Работа де.
С кредити е лесно и бързо, но после... Който е теглил, знае. Мнозина се и провалят, и губят всичко. Примерно ако са с добър доход до един момент, но после ги съкратят, и т. н. Какво правим? Да не обяснявам всичко.
Проблемът е, че така учите младите, че могат без много работа да имат всичко, и то веднага. Теглиш заем, и, цветя и рози. Но не е така. Аз примерно преди години бачках извънредно и спестявах повече от три години, за да си купя жилище в София с още една стая! Можех да тегля заем, предлагаха ми от банката, но, можех и да изгубя всичко. Заложих на труда и търпението, и не съжалявам. Така и по останалите неща - кола, техника, всичко. Но, такова е моето виждане. Всеки има ум в главата, да размисля и решава. Не давам съвети, само споделям мнение.
А ти бъди здрав!
Питето
Глупости на търкалета. Незнанието и вярата са от дявола (понеже вървят заедно), мерака да си незнаещ и да вЕрваш на неща от преди векове, когато всичко е било различно. Крайностите също са от дявола, а невземането на никакъв заем е точно крайност. Вземането на заеми на всякаква цена (висока лихва) без да ти трябват също е крайност, другата крайност, обаче заем, за нещо свястно дето ще си върне парите си е пратено от господ, щото се твори и създава. Баси, дори светите инструкции не сте прочели внимателно.
Хасан
Цитат(lati1960 @ 08/12/2021, 21:17) <{POST_SNAPBACK}>
О кей, хора. Теглете тогава, на килограм и тон.
Само си направете справка колко ипотеки са просрочени, колко жилища на длъжници разпродадени, и не само жилища.
На гърците им опростиха част от дълга, но - срещу собственост! Важно уточнение. Разпродадоха активи срещу това, пристанища, острови, производства, какво ли не. Друга част от сделката бяха драстично орязаните и замразени доходи на комшиите за няколко години. Едва тази година постепенно и плавно почнаха да ги вдигат отново. Та. Няма безплатен обяд. Както съм го казвал винаги - безплатно е само сиренцето в капана за мишоци! animatedwink.gif

Да разбирам ли, че ако наследиш кредит няма да го рефинансираш при по-ниска лихва? blink.gif

Няма как да са го опростили срещу собственост!? Това не е опрощаване.
https://news.bg/int-economics/oproshtavat-n...vi-50-mlrd.html

Е, няма как комшиите да не платят нищо.

Ако погледнем исторически, дългове са опрощавани много пъти.
https://money.bg/credits/nay-golemite-opros...a-istoriya.html
Хасан
Цитат(lati1960 @ 08/12/2021, 21:41) <{POST_SNAPBACK}>
Ми тя демографската катастрофа е факт и при наличието на кредити, вкл. ипотечни.
Освен всчико, има друг начин човек да се сдобива с блага и собственост, вкл. жилище. Нарича се ТРУД. Работа де.
С кредити е лесно и бързо, но после... Който е теглил, знае. Мнозина се и провалят, и губят всичко. Примерно ако са с добър доход до един момент, но после ги съкратят, и т. н. Какво правим? Да не обяснявам всичко.
Проблемът е, че така учите младите, че могат без много работа да имат всичко, и то веднага. Теглиш заем, и, цветя и рози. Но не е така. Аз примерно преди години бачках извънредно и спестявах повече от три години, за да си купя жилище в София с още една стая! Можех да тегля заем, предлагаха ми от банката, но, можех и да изгубя всичко. Заложих на труда и търпението, и не съжалявам. Така и по останалите неща - кола, техника, всичко. Но, такова е моето виждане. Всеки има ум в главата, да размисля и решава. Не давам съвети, само споделям мнение.
А ти бъди здрав!

Вярно е, но каква ли щеше да бъде, ако ги нямаше. neprichom.gif

Добре, трудиш се неуморно и спестяваш. Колко години ще ти трябват? Не се знае, защото цената на имотите се покачва. А докато събереш сумата къде ще живееш? При родителите или на квартира? blink.gif Ти си продал жилище и си купил по-голямо, но не всички имат какво да продадат. Сит на гладен не вярва. И това ти го пиша аз, който като теб никога не дължал пари на никого.
biggeorge
Как да кръстим новосформираната управляваща коалиция? rolleyes.gif
Според мен най-подходящото име е "ВъГъЗъ" - "Всички грабим заедно"! w00tbrows.gif
D-rA
Цитат(biggeorge @ 09/12/2021, 01:03) <{POST_SNAPBACK}>
Как да кръстим новосформираната управляваща коалиция? rolleyes.gif
Според мен най-подходящото име е "ВъГъЗъ" - "Всички грабим заедно"! w00tbrows.gif

Тц, няма да им се получи - на останалите 3 съкоалиционери... Така са ги омагьосали с "предбрачното" споразумение, че не се усещат колко са прецакани за в бъдеще... sunbathing.gif
biggeorge
Тогава коалицията трябва да се казва "НаВсВоГъЗъ" - "Ние взимаме 'сичко, вие останалите гърмите заедно". a4dff7b7.gif
Това име ми напомня на коалициите между ГЕРБ и Реформаторския блок и ГЕРБ и Обединени патриоти.
И тогава беше "НаВсВоГъЗъ". wink.gif
Потребител

... всяка добра история започва с - епа к'во толкоз може да стане? ...

... два телевизора, автобус като подвижен предизборен щаб, чуждоземни ортодоксални милиционери ... 'ми, добре се справят с разходите нашите меринджеи ...

... впечатлен съм! :.) ...

At first the polls did not bode well. At first the support rate was 16%, but three weeks before the election it dropped to 10% in the polls. At this point, Yatom’s Israeli company entered the picture. The company admits that their main occupation was a negative campaign focused on competitors and especially on Borisov’s party, and on the personal corruption alleged against him. Among other things, pictures of Borisov in a state of intoxication were spread on social media, lying on his bed with a gun, gold bars and a pile of banknotes next to him. They also played on the national element and presented Borisov’s alliance to the Vogue party, which represents the Turkish minority in the country. The negative campaign, was based quite a bit on technological and digital tools (including bots), text messages, WhatsApps and targeting of specific audiences. The bots have entered large discourse groups and tried to produce a buzz of a corrupt leader who needs to be replaced, and young and talented people with advanced education who need to get the country out of the mud. The rise in electricity prices was also highlighted due to the failure to disconnect the gas pipeline, which is coming from Turkey to Europe.

The results were surprising. The “We Continue the Change” party received 25.7% of the vote – more than any other party, and is now conducting coalition negotiations.

https://observatorial.com/news/economy/2834...on-in-bulgaria/

Buitenlander
Цитат(lati1960 @ 07/12/2021, 20:22) <{POST_SNAPBACK}>
Никой не дава заеми на загуба! animatedwink.gif

Ако знаеш само , колко не си прав….
lati1960
Цитат(Хасан @ 08/12/2021, 22:11) <{POST_SNAPBACK}>
Да разбирам ли, че ако наследиш кредит няма да го рефинансираш при по-ниска лихва? blink.gif

Няма как да са го опростили срещу собственост!? Това не е опрощаване.
https://news.bg/int-economics/oproshtavat-n...vi-50-mlrd.html

Е, няма как комшиите да не платят нищо.

Ако погледнем исторически, дългове са опрощавани много пъти.
https://money.bg/credits/nay-golemite-opros...a-istoriya.html

Добре. Теглете тогава, и се не бойте. Ще ви ги опростят. Радвам се за вас.
Но ще се радвам отстрани и малко злорадо. Сещаш се защо... animatedwink.gif
lati1960
Цитат(Buitenlander @ 09/12/2021, 17:23) <{POST_SNAPBACK}>
Ако знаеш само , колко не си прав….

Е, не ми е за сефте, нали. a4dff7b7.gif
Така че - теглете яко кредити, и се не бойте.
Биг Брадър ще ви ги опрости. Абе както го представяте, направо ви дават купища кинти ей така, само и само да ги харчите, никакъв проблем. Ти да видиш.
Както съм го казвал многократно вече - светът буквално изперка. Ама тотално!
Всичко това няма да свърши добре. no.gif
lati1960
Цитат(Хасан @ 08/12/2021, 22:20) <{POST_SNAPBACK}>
Вярно е, но каква ли щеше да бъде, ако ги нямаше. neprichom.gif

Добре, трудиш се неуморно и спестяваш. Колко години ще ти трябват? Не се знае, защото цената на имотите се покачва. А докато събереш сумата къде ще живееш? При родителите или на квартира? blink.gif Ти си продал жилище и си купил по-голямо, но не всички имат какво да продадат. Сит на гладен не вярва. И това ти го пиша аз, който като теб никога не дължал пари на никого.

Аз не съдя хората, които взимат заеми. Не. То си е тяхна работа.
Само казвам, че никой не дава кредит на загуба, и никой не опрощава заем. Дори да изглежда така.
Цената се плаща, винаги. Безплатно нищо няма на този свят, знаеш го. Бъди здрав!
lati1960
Цитат(Питето @ 08/12/2021, 22:03) <{POST_SNAPBACK}>
Глупости на търкалета. Незнанието и вярата са от дявола (понеже вървят заедно), мерака да си незнаещ и да вЕрваш на неща от преди векове, когато всичко е било различно. Крайностите също са от дявола, а невземането на никакъв заем е точно крайност. Вземането на заеми на всякаква цена (висока лихва) без да ти трябват също е крайност, другата крайност, обаче заем, за нещо свястно дето ще си върне парите си е пратено от господ, щото се твори и създава. Баси, дори светите инструкции не сте прочели внимателно.

Ето това вече е донякъде разумно изказване. В смисъл - за какво ще изразходиш заема.
Но е в друга плоскост. Не променя факта, че заемите винаги се връщат, по един или друг начин. Такъва е същината на кредитирането. Никой не подарява парѝ на този свят. Нито Господ, още по-малко дявола. Всичко си има цена, и тя винаги ще се плати по един или друг начин.
Питето
В твоя свят е така "един печели ако друг губи", и точно така разбираш дълговете и така подхождаш към тях — има ли дълг, някой някъде губи по един или друг начин. В моя, всичко се плаща та няма мелодрама с плащането по един или друг начин щото се знае, че се плаща. Плаща се дори да не ползваш (поради глупост или неосведоменост) — губиш от пропуснатото, а някой те изпреварва. Обаче в моя свят, след плащането остава печалба, и кредитора иска отново бившия му длъжник пак да му вземеш парите, та пак да печелят и двамата... Аха, в моя свят се печили и без някой да губи — просто баницата става по-голяма вместо да се бием за парче от малката баница. тЕ това стои зад уроците в учебниците дето те карам да четеш — как всички да печелят и да живеят по-добре. В твоята книга, това го няма дори в рая, а при мен го има на живо.
lati1960
Цитат(Питето @ 09/12/2021, 22:39) <{POST_SNAPBACK}>
В твоя свят е така "един печели ако друг губи", и точно така разбираш дълговете и така подхождаш към тях — има ли дълг, някой някъде губи по един или друг начин. В моя, всичко се плаща та няма мелодрама с плащането по един или друг начин щото се знае, че се плаща. Плаща се дори да не ползваш (поради глупост или неосведоменост) — губиш от пропуснатото, а някой те изпреварва. Обаче в моя свят, след плащането остава печалба, и кредитора иска отново бившия му длъжник пак да му вземеш парите, та пак да печелят и двамата... Аха, в моя свят се печили и без някой да губи — просто баницата става по-голяма вместо да се бием за парче от малката баница. тЕ това стои зад уроците в учебниците дето те карам да четеш — как всички да печелят и да живеят по-добре. В твоята книга, това го няма дори в рая, а при мен го има на живо.

Плащаш, ако можеш.
Ако не можеш, ти взимат всичко, и оставаш на улицата!
Не само у нас е пълно с такива "печалбари" от кредити и заеми.
Но, спирам да ви убеждавам в каквото и да било. Всеки има глава на раменете, да си мисли преди да решава.
Питето
"оставаш на улицата" заради дългове, го има само в главата ти. Добре че дълговото робство е отменено още от Солон, преди да са написани светите ти инструкции, че кой знае какво щеше да пишеш...
Питето
Баце, първо читави доказателства, че после прокуратурата с обвиненията. Това дето го искаш е "НАРОДЕН СЪД" и сговня цялата държава. Което май ти пасва, щото колкото по-сговнено е едно общество, толкова по-лесно е да го вкараш в нЕкоя религия.
Питето
Обаче, в читанките по политика и икономика пише, че служебните правителства не им е работа да редят бюджети за догодина, а само да добутат страната до избор на редовно правителство, което точно трябва да прави догодишните и дългосрочните стратегии и сметки...
Ей ти го какво управление да очакваш — напреки и въпреки законите. От комунисти и социалисти (и полезните идиоти дето им вярват) толкоз.
Питето
Очаквайте закони "за наши хора" и "за останалите". ПП със 155 гласа гласува точно това — без зелен сертификат в парламента, което си е точно "закон за нас". Сигурно щото депутатския имунитет освен юридически, вече е и биологичен...
Хасан
Цитат(Питето @ 10/12/2021, 18:17) <{POST_SNAPBACK}>
Очаквайте закони "за наши хора" и "за останалите". ПП със 155 гласа гласува точно това — без зелен сертификат в парламента, което си е точно "закон за нас". Сигурно щото депутатския имунитет освен юридически, вече е и биологичен...

Защо не погледнеш от другата страна? Ако бях депутат, щях да искам да има зелен сертификат. Аз съм ваксиниран, този който не е или не е преболедувал да му мисли. ПП доколкото знам всички са ваксинирани. Що им трябваше да гласуват по този начин? Не е в техен интерес.
The_Purifier
Цитат(Питето @ 10/12/2021, 18:17) <{POST_SNAPBACK}>

Депутатският имунитет е свещена крава...
lati1960
Цитат(Питето @ 10/12/2021, 18:12) <{POST_SNAPBACK}>
Обаче, в читанките по политика и икономика пише, че служебните правителства не им е работа да редят бюджети за догодина, а само да добутат страната до избор на редовно правителство, което точно трябва да прави догодишните и дългосрочните стратегии и сметки...
Ей ти го какво управление да очакваш — напреки и въпреки законите. От комунисти и социалисти (и полезните идиоти дето им вярват) толкоз.

И аз това попитах. Но явно има вратички и по това.
Много се надявам редовното правителство да не залага в новия бюджет подобен астрономически дълг. Василев поне обеща. А е почти сигурно, че той ще е новият стар финансов министър. Да видим.
lati1960
Цитат(Питето @ 10/12/2021, 18:09) <{POST_SNAPBACK}>
Баце, първо читави доказателства, че после прокуратурата с обвиненията. Това дето го искаш е "НАРОДЕН СЪД" и сговня цялата държава. Което май ти пасва, щото колкото по-сговнено е едно общество, толкова по-лесно е да го вкараш в нЕкоя религия.

Ти пак към религията теглиш. no.gif
А дали ще има доказателства, ще видим. Това у нас е доста относително.
Държавата ни пък е сговняна отдавна, ако не си забелязал. Щото пък мога да те питам друго: Как без доказателства се нахлува в Президенство! Това са политически войни, наясно съм. По което съм отворил отделна тема - за правосъдието у нас. По същото са нужни кардинални законови, дори конституционни промени. Иначе, докато умните се надприказваме, лудите ще продължават да си крадат яко! И ще ги пазят точно тези, които са поставени да ги вкарват на топло.
lati1960
Цитат(Питето @ 10/12/2021, 18:05) <{POST_SNAPBACK}>
"оставаш на улицата" заради дългове, го има само в главата ти. Добре че дълговото робство е отменено още от Солон, преди да са написани светите ти инструкции, че кой знае какво щеше да пишеш...

blink.gif
Познавам лично поне няколко такива длъжници. Които са изгубили всичко, включително ипотекираните си жилища.
Ти на Луната ли живееш?
Питето
Пропусна гредата, баце, а видя сламка дето я няма.
Искаш обвинения преди фактите, което си е религиозен похват, известен още като лов на вещици. Кавичките идват едва в наши дни, ама когато религията е била прокурор и съд, са си ловили и горили вещици буквално... Та и ти по онези схеми, искаш първо обвиненията и наказанието, пък доказателствата кучета ги яли.
Питето
Нарочно пропускаш или не знаеш нещо за "изгонените на улицата". Или самите "изгонени" са пропуснали да ти кажат някоя "дребна" подробност... Аре бонус "несеквестируемост" и виж там с какво мезе се пие. Е, в юридическата читанка го има, не е в нЕкоя религиозна инструкция, ама пак върши работа като за темата. animatedwink.gif
Питето
Обаче отлично показва каква им е схемата в главите (и капацитета на самите глави), както и можеш да се ориентираш за къде са намислили да тръгнат и дали ще внимават какво мачкат по пътя си.

...И отлично отиграна ситуация от страна на ГЕРБ.
Хасан
Цитат(lati1960 @ 09/12/2021, 22:17) <{POST_SNAPBACK}>
Добре. Теглете тогава, и се не бойте. Ще ви ги опростят. Радвам се за вас.
Но ще се радвам отстрани и малко злорадо. Сещаш се защо... animatedwink.gif

Не е по християнски да се радваш на чуждото нещастие.

П.П. Сетих за една позната, която от 20 години живее под наем. Ако беше изтеглила кредит, досега да го е изплатила.
Питето
Цитат(lati1960 @ 09/12/2021, 22:20) <{POST_SNAPBACK}>
...Както съм го казвал многократно вече - светът буквално изперка. Ама тотално! ...

Когато всички наоколо ти се струват луди, значи... знаят нещо, дето ти си пропуснал да научиш. Другия вариант е да имаш факт, дето останалите да не го знаят, ама досега щеше да си го размахал, а не да пишеш общи приказки и да свириш по страховете и емоциите на четящите.
Хасан
Цитат(Питето @ 10/12/2021, 22:12) <{POST_SNAPBACK}>
Обаче отлично показва каква им е схемата в главите (и капацитета на самите глави), както и можеш да се ориентираш за къде са намислили да тръгнат и дали ще внимават какво мачкат по пътя си.

...И отлично отиграна ситуация от страна на ГЕРБ.

ГЕРБ отново разгневиха антиваксерите, а те са много. ПП явно искат да са по средата.
lati1960
Предложението за нов редовен кабинет вече е факт.
/В момента по БНР "Хоризонт" върви пряко предаване по това./
Ето, на живо: https://binar.bg/programa-horizont/
В понеделник този кабинет ще бъде гласуван. Ясно е, че ще мине.
Но. Какво му е новото всъщност? Кажете. Мотото му е "Нулева толерантност към корупцията!"
О кей. Аз им вярвам, че ще опитат да е така. Но, дали ще успеят?
Много са нещата, по които може да се говори по темата.
Примерно, по зелената сделка този кабинет ще се съгласи да закрие след няколко години въглищните мини и тецове.
А американските "Марици"? Щото от тях идват високите цени на тока у нас, това е обществена тайна, поне за специалистите в сферата. Какво правим с Белене и вече купените реактори за "гьола" там? А с електронното правителство, кога? Също, кога, как и с какви точно стъпки смятат да наложат нов закон за Съдебната система, за Прокуратурата, с ясната цел да бъде отстранен Гешев, това не се крие. Не че Гешев е проблемът, самата система не работи в този си формат. Какъв реално нов дълг ще заложат в следващия бюджет? Какъвто хората на Радев ли им подсказаха, над 12 милиарда? И т. н., и т. н. Много са нещата. Може да добавите и други, и да ги обсъдим.
Питето
Проблема е, че не се разгневи обществото като цяло, че първите закони на групата от "месиите-изчегъртвачи" бяха "закони за свои хора".
Дреме ми за разгневените антиваксъри, те пак са схванали ситуацията наопаки. ГЕРБ предложиха точно това, дето го искат антиваксърите — всички без зелен сертификат, като депутатите. Всъщност точно опозицията в момента го играе за антиваксърите, щото за другите е европейски-нецелесъобразно, нищо че антиваксърите гласуваха за тях. Абе "— Антиваксъри, сър!"
lati1960
Цитат(Хасан @ 10/12/2021, 22:24) <{POST_SNAPBACK}>
Не е по християнски да се радваш на чуждото нещастие.

П.П. Сетих за една позната, която от 20 години живее под наем. Ако беше изтеглила кредит, досега да го е изплатила.

Чуждото нещастие си е личен избор, който не ме касае. Всеки го прави за себе си и близките си. Не че се радвам за което, не ми е работа, опитвам само да ги предупредя такива, които разберат. Нататък всеки си носи последиците, от своя избор.

п.п. По отношение на познатата ти нещата не винаги са толкова прости. Къде живее под наем, и колко плаща? Дали вноската по евентуална ипотека ще са съизмерими с наема ѝ? И т. н. Аз имах колега, който преди 15 години имаше чист доход около 2000 лв на месец. Момчето беше от провинцията, от Търговище, доколкото помня. Подлъга се, направи ипотека, взе прекрасно жилище ново строителство в кв. "Хаджи Димитър" в София, точно на ъгъла където тролеите 2 и 4 излизат към моста "Чавдар". Нова кооперация, много добра локация, близо до центъра, абе супер. Успя да го изплаща около година и малко. После... дойде кризата от 2008-ма, фирмата се разпадна, човекът остана без работа и доходи, семейството, родителите успяха да помагат месец-два-три... Но в крайна сметка той отиде към схемата по продажба на самата ипотека с жилището, и така се измъкна. Но без жилище в София. Такива примери много. Особено в сегашнита ситуация никой не знае дали ще има работа, докога, и т. н. При пова положение да правиш ипотека за 10, 15 или 20 години е рисково начинание, меко казано. Но, всеки си решава. Аз лично, дори да нямах жилище в столицата, не бих отишъл към варианта за ипотека. Може би под наем, скромно, бих отделял определена сума всеки месец, бих работил много, допълнително ако трябва, правил съм го. И, когато събера парите, тогава - да, бих си купил собствено. То е същото: Вместо да плащаш на банката с лихва, просто заделяй същата сума когато можеш, насилѝ се, и резултатът ще е същият. Хората обаче нямат търпение, особено младите. Искат всичко и ако може веднага. Ми добре. Всеки си решава.
lati1960
Цитат(Питето @ 10/12/2021, 21:53) <{POST_SNAPBACK}>
Пропусна гредата, баце, а видя сламка дето я няма.
Искаш обвинения преди фактите, което си е религиозен похват, известен още като лов на вещици. Кавичките идват едва в наши дни, ама когато религията е била прокурор и съд, са си ловили и горили вещици буквално... Та и ти по онези схеми, искаш първо обвиненията и наказанието, пък доказателствата кучета ги яли.

Опитите ти да преплиташ всичко през религиозната призма са контрапродуктивни и безполезни.
Факти излизат много по краденето на властите у нас, вече повече от 30 години. Проблемът е, че правораздавателната ни система е конструирана нарочно така, че те да не са достатъчни да вкарат на топло тези, които ограбват нацията. Това е обществена тайна. Явно само ти не я знаеш. Нужно е генерално законово преструктуриране на съдебната система, за да работи ефективно оттук-нататък. Дали новата ни власт ще успее бързо да го направи, пожелавам им го! Щото, ако това не се направи скоростно, всичко останало ще забоксува.
lati1960
Цитат(Питето @ 10/12/2021, 22:27) <{POST_SNAPBACK}>
Когато всички наоколо ти се струват луди, значи... знаят нещо, дето ти си пропуснал да научиш. Другия вариант е да имаш факт, дето останалите да не го знаят, ама досега щеше да си го размахал, а не да пишеш общи приказки и да свириш по страховете и емоциите на четящите.

О, ми да, знам нещо, и не само аз, което ще илюстрирам с една шега на мастит здравен капацитет, който преди време по повод спора дали да се носят маски и дали те предпазват от страшния ковид вирус, се изказа така:

"Маските предпазват от зарази и вируси толкова, колкото гащите ни от пръднята!" a4dff7b7.gif

no.gif laugh.gif Нататък да ти обяснявам ли? Май няма смисъл.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.