Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Мораториум ...
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Страници: 1, 2, 3, 4
Швейк
Това все едно аз съм го писал - напълно съгласен с теб...въпреки другите ни различия
lati1960
Цитат(Швейк @ 07/01/2022, 08:22) <{POST_SNAPBACK}>
Това все едно аз съм го писал - напълно съгласен с теб...въпреки другите ни различия

Малко се говори по това, малко се мисли по въпроса:
Ние българите в какъв обществен строй пребиваваме в момента?
Едва ли някой може да определи точно. Каква е обективната ситуация, не спекулативната?
Държавата щяла да подкрепи бизнеса, държавата щяла да индексира пенсионерите, държавата щяла да наложи мораториуми, държавата, държавата, държавата... blink.gif Това не са ли го играли по време на т. нар. развит социализъм?
Всичко живо днес се е наредило да цоца от държавата. И бизнес, и пенсионери, и майки, и бащи, и дядовци и баби, внуци и снахи, цялата нация!
Това не е ли точно социализъм, в най-чист вид?
Откъде накъде държавата трябва да подпомага когото и да било? Освен най-закъсалите, най-бедните и които са в невъзможност да се грижат за себе си. Само тях. Но, не е така. Точно тях държавата не ги въобще забелязва! Смея да го кажа, понеже точно това ми е работата сега. Държавата подпомага някакви угоени олигарси, приближени до властта, без значение коя. Те са си едни и същи, вече 30 и повече години. Държавата подпомага пенсионери, които имат по три, четири и повече апартаменти в големите градове, приписани на деца и внуци, които не дават и лев да ги обгрижват! Това трябвало да прави държавата. Че що? blink.gif Държавата трябвало да подпомага майки с деца, сякаш държавата решила майките да раждат. Който реши да има деца, да си се грижи за тях. Някъде да е писано, вкл. в Конституцията, че създаването на деца е задължително? Ми не. Тогава? Въобще всичко е обърнато с краката нагоре и главата надолу, у нас. Крайно време е държавата да се оттегли от всички тези обгрижвания, и да си поеме свойнствените функции. По новото ни капиталистическо развитие. Напомням. В него ролята на държавата е само да гарантира права, свободи, но и задължения и отговорности, да създава условия за труд, развитие и бизнес. Но не да дава пари наляво и надясно, на който изреве! Не става така. Но, у нас става, виждаме. Защо? Щото още не сме се разделили нито с османския робски комплекс, нито с комунистическия, да чакаме или падишаха да ни дава, или Тато, Батко, или някой от сорта. Време е да пораснем, и всички да си поемем отговорностите. В новия свят, какъвто е.
Време е и нашите управляващи да престанат да се държат като посткомунистически бащици, които като Бате да раздават кинти ако не от джипката, то от джобовете на данъкоплатците. Държавата има хиляди неща, в които трябва да вложи нашите парѝ, за да подобри условията на труд, добри доходи, бизнес, инфраструктура, и т. н. Политиците ни, вкл. и новите, не смеят да излязат от посттоталитарните модели, знаейки какъв обществен отпор ще има по това. И омагьосаният кръг на това посткомунистическо израждане ни държи застопорени в този безкраен преход вече десетилатия. И не му се вижда края. Който едва ли ще е различен от нова национална катастрофа, ако погледнем към първите резултати от скорошното национално преброяване: https://glasove.com/public/index.php/catego...hi-za-10-godini След 30 години преход една трета от нацията вече я няма у нас. И то най-читавата! За последните 10 години почти 1 милион човешки дефицит! Няма да ни дадат истинските данни, но, над 1 милион вече са ромите и турчеещите се у нас. Пенсионерите отиват към 3 милиона. Към тях почти милион са пред пенсия. Застаряваща, болна, деградираща, чалгализирана и циганизирана нация. Демографската катастрофа вече е факт. От нея ще произтекат и други такива, в обозримото бъдеще. Страната ни продължава да е разкрачена между изтока и запада, между комунизма и капитализма, и в това ненормално положение ще е винаги на опашката в най-негативните световни и европейски класации. Няма здрави сили у нас, които да са наясно какво трябва да се направи и да имат смелостта и куража да го направят. Няма го Ботев, няма го Левски, живи са само наследниците на предателите им. Които се кипрят с портретите им по министерските си кабинети! Крадливи подлоги и хитри тарикати. Горко на България!
Rat_in_the_house
98-99 беше там някъде. Като смениха парите.
Rat_in_the_house
По принцип може, но не мисля, че е особено реално да очакваш такива неща.
Изграждането на мобилна мрежа е много сложно нещо. Знам от опит, защото съм участвал при изграждането на тази на сегашния Теленор (тогава Глобул). Месеци работа на няколко хиляди човека. Колкото и да е евтин трудът в БГ, разходите са огромни и трябва някой голям оператор от чужбина да се хване с това. А държавата ни е все по-малко интересна за инвестиции в такива услуги. Дори интернетът, който ни беше над срдноевропейските нива, западна стремглаво за има-няма десетина години.
lati1960
Цитат(Rat_in_the_house @ 07/01/2022, 23:44) <{POST_SNAPBACK}>
98-99 беше там някъде. Като смениха парите.

И не само.
Аз бих напомнил нещо, по което въобще не се говори или дискутира, дори от новата ни власт.

Плоският данък!

Ето един от основните проблеми на обществото в България.
Нужно ли е да напомням, че такъв тип данък е характерен за т. нар. бананови държавици? Нито САЩ, нито Британия, нито Франция или която и развита страна няма подобно данъчно облагане! То генерира корупция, безнаказаност, на едни недосегаеми елити и олигарси, които чрез него си гарантират спокойствие по ограбването на собствените си общества и народи. В най-развитите все още демокрации като тези на Дания, Нидерландия, Швеция, и т. н., пропорционалното подоходно облагане достига до 70-80% при най-богатите хора, фирми, корпорации и дънъчни субекти! И виждаме, че нито един от тях не е тръгнал да бяга от тези страни. Още по-малко пък да идва у нас, макар че процентът по облагане е само 10%. Тоест, нещата не опират до процентите, а до условията, за правене на бизнес, за данъци, и т. н. Сам наш нов премиер Кирчо го призна - корупцията у нас е основната причина да избягат почти всички външни инвеститори. И - минус 10% да им предложат, пак няма да се върнат!
Но. Дори и Кирчо Петков не прави нищо, за да променѝ данъчното законодателство у нас. Корнелийка също си мълчи по това. Президент Радев и той. Демократична България въобще не продумват по въпроса. Славчо и ИТН въобще не им пука. Лидерът им си има частна телевизийка, що да плаща 80% данък, като минава само с 10%! Така де, всички са доволни. Ама май не всички. Щото. Ето другата страна на медала: 1 500 000 българи работят на минималната заплата! Почти още толкова малко над нея, под 1000 лева бруто, тоест направо пак същото. Само 40 000 българи имат доход над 5 000 лева на месец, поне официално обявен. За по-нагоре няма статистика. И излиза, че над 90% от работещите българи се блъскат за буквално жълти стотинки, щото какво можеш да си купиш с около 500-600 лева на месец? Ми то само парното тая зима в София ще е толкова! Е, тогава - как и с какво оцеляват над 1 500 000 жители на столицата? А в останалите големи градове? Нещо не се връзва. Не излиза аритметиката. Кой кого лъже? И на каква цена?
Питето
Абе то, и балона изглежда огромен, ама отвътре само горещ въздух, та и твоите лакърдии като балоните... олекнали като горещия въздух. Откак имаме плосък данък, от тогава в хазната влизат повече кинти от платени данъци. Прогресивното данъчно облагане не е както го мислиш — да се вземат кинтите на богатите и да се преразпледелят към бедните, ами си има съвсем други цели. Аре сега още една странност, как така богатите стоят в държавите с прогресивно данъчно облагане, що не дойдат при нас, та да спестят едни яки кинти? Май нещо пропускаш, ама е нормално за който смята че има само една достоверна и достатъчна книга...
lati1960
Цитат(Питето @ 08/01/2022, 18:56) <{POST_SNAPBACK}>
Абе то, и балона изглежда огромен, ама отвътре само горещ въздух, та и твоите лакърдии като балоните... олекнали като горещия въздух. Откак имаме плосък данък, от тогава в хазната влизат повече кинти от платени данъци. Прогресивното данъчно облагане не е както го мислиш — да се вземат кинтите на богатите и да се преразпледелят към бедните, ами си има съвсем други цели. Аре сега още една странност, как така богатите стоят в държавите с прогресивно данъчно облагане, що не дойдат при нас, та да спестят едни яки кинти? Май нещо пропускаш, ама е нормално за който смята че има само една достоверна и достатъчна книга...

no.gif
Това, че държавата не е способна, или не желае да си събере от богатите съответните пропорционални данъци, не означава, че трябва да съдира кожите на най-слабите и бедните! Тотално си се объркал по това. Защо в Швеция може, в Дания може, във Франция също, в Германия, и където има воля, пък само тук не можело? no.gif
Абсолютно не си прав по това!
А защо е така? Защото страната ни се управлява именно от същата мафия от олигарси, от които би трябвало да си вземе своето. Тоест, напълно е вярно онова народотворчество, което казва, че: Другите страни си имат мафия, нашата мафия си има държава! Факт. Няма как тези същите да допуснат справедливо данъчно и подоходно облагане. Докато мафията управлява страната ни, това няма да го бъде. Проблемът другият е, че такива като тебе аплодират това, и така допринасят този узаконен грабеж над работещите реално хора да продължи.
Питето
Държавата може да събере пропорцонално от богатите, дори непропорционално, че дори всичко и то от всички наред — след 9септември44 точно това направи държавата. Номера е, че е много по-хитро да оставиш и десетте ризи на ближния, вместо да му ги вземеш. Ей това не можете да научите завистливите и алчните, че "вземи от богатия" не работи, дори съсипва обществото. Прогресивното данъчно облагане се ползва за други цели, а не за "да вземем парите на чорбаджиите". Наблягай на икономическите читанки, и ще видиш че парите раздават повече правосъдие и справедливост от всчиките наместници на боговете (религии) взети заедно.
lati1960
Цитат(Питето @ 08/01/2022, 21:44) <{POST_SNAPBACK}>
Държавата може да събере пропорцонално от богатите, дори непропорционално, че дори всичко и то от всички наред — след 9септември44 точно това направи държавата. Номера е, че е много по-хитро да оставиш и десетте ризи на ближния, вместо да му ги вземеш. Ей това не можете да научите завистливите и алчните, че "вземи от богатия" не работи, дори съсипва обществото. Прогресивното данъчно облагане се ползва за други цели, а не за "да вземем парите на чорбаджиите". Наблягай на икономическите читанки, и ще видиш че парите раздават повече правосъдие и справедливост от всчиките наместници на боговете (религии) взети заедно.

Интересно защо точно в най-богатите, проспериращи и демократични страни като Швеция, Дания, Финландия, Нидерландия, Франция, Германия, Австрия и да не изреждам, е точно обратното на което твърдиш. Пак си се объркал.
Затова, залягай отново над читанките по въпроса, и може би ще разбереш, че ако я караш както казваш, накрая не само десет ризи, нито една няма от кого да вземеш, щото в глобалния свят има баланс, и народът ще се разбяга, както го сториха над 2 милионо българи! И ще си останете с ромите и турците да си "оправяте" икономиката. Да ви е халал!
Да, богатите крепят просперитета на една нация. И точно заради това трябва да има пропорционално данъчно облагане. В разумни граници. От всеки да се взима за общественото благо според приноса му, но и според печалбата му. Разбираш ли какво ти казвам? Май не. Да държиш изкуствено бедни работещите хора на една територия в глобалния отворен свят е безумие! Голяма част от най-продуктивните и можещите просто ще идат другаде да си продават уменията. И точно това стана, в България. Ти не го ли знаеш? Ти идиот ли си, или май въобще не четеш книжките, които се опитваш да ми пробуташ?
Питето
Лъжеш. Фактите са: в най-богатите и проспериращи държави е най-добре за всички, защото нито богатите нито бедните се изнасят от там. Дори напротив, новозабогателите и "бежанците" точно за там драпат. Всеки сам може да провери потоците.
Депардийо се изнесе от Франция, обаче пък забогатя от руското си гражданство (което ще рече сделка), а неотдавна се гласеше за турско гражданство, ама май не стана пазарлъка и се споменаваше Тунис. Другите дето "смениха гражданството" стигнаха до в Белгия...
lati1960
Цитат(Питето @ 09/01/2022, 17:09) <{POST_SNAPBACK}>
Лъжеш. Фактите са: в най-богатите и проспериращи държави е най-добре за всички, защото нито богатите нито бедните се изнасят от там. Дори напротив, новозабогателите и "бежанците" точно за там драпат. Всеки сам може да провери потоците.
Депардийо се изнесе от Франция, обаче пък забогатя от руското си гражданство (което ще рече сделка), а неотдавна се гласеше за турско гражданство, ама май не стана пазарлъка и се споменаваше Тунис. Другите дето "смениха гражданството" стигнаха до в Белгия...

Драги ми, Пите.
Проверѝ каква е данъчната ситсема в най-богатите, проспериращи и социално успешни държави.
В никоя от тях няма 10%-ов плосък данък! В нито една!
Останалите ти дрънкявеници ще подмина, не са в контеста на спора.
ЕксГорски
Цитат(Питето @ 09/01/2022, 18:09) <{POST_SNAPBACK}>
. Дори напротив, новозабогателите и "бежанците" точно за там драпат. Всеки сам може да провери потоците.

Стар виц :
"Какво е ленинградски камерен оркестър ?"
Питето
Аз го знам с Большой театр преди турнето... ама сега, малките русначета мечтаели да станат шпиони, та хем да живеят на запад, хем парите да идват от Москва. Нещо като наш Жорж Ганчев.
Питето
Видяла жабата, че подковават вола, че и ти като нея. Нали имахме прогресивно облагане преди плоското, що не цъфнахме и не вързахме и не догонихме белите държави,а? Дори в хазната влизаха по-малко пари от сега.
Сега станаха две неща дето да обясняваш:
-защо като имахме прогресивно данъчно облагане бяхме по-зле от сега с плоското.
-защо богатите не бягат от прогресивното и да идват при нас с плоското, а става точно обратното — от тук бягаме към прогресивното.

И вземи чети научна (аре, може и научно-популярна) литература, за да не питаш глупости. Всъщност въпросите бива да са и глупави, ама отговорите трябва да са умни, а точно там ти липсва прочетеното в читанката по икономика и даваш глупави отговори. Данъчното облагане е следствие и донякъде инструмент, а не причина за просперитета на една държава.
ЕксГорски
Цитат(Питето @ 10/01/2022, 13:30) <{POST_SNAPBACK}>
Аз го знам с Большой театр преди турнето... ама сега, малките русначета мечтаели да станат шпиони, та хем да живеят на запад, хем парите да идват от Москва. Нещо като наш Жорж Ганчев.

Ленинградски симфоничен оркестър СЛЕД турне в Западна Европа wavetowel2.gif
lati1960
Цитат(Питето @ 10/01/2022, 13:40) <{POST_SNAPBACK}>
Видяла жабата, че подковават вола, че и ти като нея. Нали имахме прогресивно облагане преди плоското, що не цъфнахме и не вързахме и не догонихме белите държави,а? Дори в хазната влизаха по-малко пари от сега.
Сега станаха две неща дето да обясняваш:
-защо като имахме прогресивно данъчно облагане бяхме по-зле от сега с плоското.
-защо богатите не бягат от прогресивното и да идват при нас с плоското, а става точно обратното — от тук бягаме към прогресивното.

И вземи чети научна (аре, може и научно-популярна) литература, за да не питаш глупости. Всъщност въпросите бива да са и глупави, ама отговорите трябва да са умни, а точно там ти липсва прочетеното в читанката по икономика и даваш глупави отговори. Данъчното облагане е следствие и донякъде инструмент, а не причина за просперитета на една държава.

Ми ще обясня, фактите. Нали си по тях:
Докато имахме прогресивно данъчно облагане, външният дълг на България беше едва около 5-6% от брутния ни продукт. А резервът надхвърляше 10% от него. Ръстът на икономиката ни гонеше почти двуцифрени стойности, имаше милиарди външни инвестиции, всичко това може да се провери надлежно в регистрите и на БНБ, и въобще.
Днес външният ни дълг надхвърля 30%, резервът е под 7%, а ръстът не може да надскочи дори 3.5%! Днес външните инвестиции у нас клонят към минус -0!
Такива са фактите. Останалото са спекулации. Включително и твоите безсмислени ала-балаизми.
Питето
Ми точно де, сега сме по-добре от преди, точно заради фактите, дето сочиш. Уф, забравих, че ти бъкел не отбираш от икономика, още си на жълтицата и робството.
D-rA
С това съм съгласен - икономиката и развитието не са просто размахвани %. Прогресивният данък, който не го е плащал никога, им се вижда спасение - тц, не е, а е въженце и за без това умиращия бизнес.
И токовия екшън дето го спретнаха е последица от неразградения социализъм - трансформирал се във соц-феодализъм, а не в капитализъм както се очакваше... За жалост и ББ не успя да ги пребори и се натресе в капаните на тоя измислен соци-преход, който не е нищо друго освен агония на социализма с неясен край... sunbathing.gif

Питето
Споко, и "големите тоци" накрая ще "дадат на късо". Най-лесно се сговнят, като си повярват и направят някоя глупост с цените. Тези толкова си могат. Сума народ почна да се замисля за слънцето дето му пече покрива нахалос... а той плаща за топла вода или ток. Ще стане като навремето с АГУ-тата и после с метана. Вдигаха цените на бензина до ниво, скъпите и бутикови устройства да станат приемливи, хората почнаха да си ги монтират, а който веднъж монтира АГУ, после не го търси да си купува бензин, колкото и да падне цената. То и цената на АГУ-тата почна да пада, щото станаха оборотни. Същото и със скъпата ел.енергия. Фирмите веднъж като купят солар и системата към него, после върви им сваяй цената на тока...
D-rA
Цитат(Питето @ 10/01/2022, 23:50) <{POST_SNAPBACK}>
Споко, и "големите тоци" накрая ще "дадат на късо". Най-лесно се сговнят, като си повярват и направят някоя глупост с цените. Тези толкова си могат. Сума народ почна да се замисля за слънцето дето му пече покрива нахалос... а той плаща за топла вода или ток. Ще стане като навремето с АГУ-тата и после с метана. Вдигаха цените на бензина до ниво, скъпите и бутикови устройства да станат приемливи, хората почнаха да си ги монтират, а който веднъж монтира АГУ, после не го търси да си купува бензин, колкото и да падне цената. То и цената на АГУ-тата почна да пада, щото станаха оборотни. Същото и със скъпата ел.енергия. Фирмите веднъж като купят солар и системата към него, после върви им сваяй цената на тока...

И това е така както казваш, а и примери бол. Лошото е че причинителите на подобни безмислици винаги излизат "сухи" от помията която забъркват... sunbathing.gif
Питето
Пука ми за котката, и да я спукам от бой файда няма. Важното е млякото вече да е покрито.
Quaker between your quarks
Само ток не бях си произвеждал, но то почна ми се повръща от техния.
Знаете ли, как от един фотон се правят два по ниско енергийни, кои участват в два фотоефекта, и избиват два електрона за нас.
Отделно нулата на енергото има потенциал спрямо земята един волт.
Волт,по волт,- киловолт !
Питето
Пробвай с топла вода от вятър.
Quaker between your quarks
Ами не намирам с винтът на Онипко.
ЕксГорски
Цитат(Quaker between your quarks @ 17/01/2022, 16:03) <{POST_SNAPBACK}>
Отделно нулата на енергото има потенциал спрямо земята един волт.

Късметлия си ти - аз съм мерил 11V sad.gif
Хасан
Цитат(lati1960 @ 09/01/2022, 21:28) <{POST_SNAPBACK}>
Драги ми, Пите.
Проверѝ каква е данъчната ситсема в най-богатите, проспериращи и социално успешни държави.
В никоя от тях няма 10%-ов плосък данък! В нито една!
Останалите ти дрънкявеници ще подмина, не са в контеста на спора.

Ей тука има нещо подобно даже е по-добро от плосък данък.
https://www.flashnews.bg/lyubopitni-fakti-z...atsi-i-planini/

Катар е най-богатата страна в света спрямо БВП на глава на населението.
В Катар няма нито данъци, нито такси за здравеопазване и образование.
95% от работната ръка са чужденци.
Най-голямата американска военна база се намира в Катар.

Хасан
Цитат(Питето @ 24/12/2021, 18:50) <{POST_SNAPBACK}>
За неекспертите като тебе, тези с подозрително късата памет, "лукановата зима" дойде щото Луканов отказа да плаща външния ни дълг, дето според тебе сме го нямали... За селското стопанство, закъсването в селското стопанство, не е точно закъсване, щото изнасяхме рекордно слънчоглед (дето соца не го можеше), с мнооооого по-малко заети в селското стопанство (също нещо невъзможно за соца с неговите бригади за ученици, студенти и работници). За останалото "сринато" в икономиката, "обезкръвена майка България" днес, изнася много повече отколкото "9 млн" през соца, и сме по-добре, щото улиците са пълни с коли и дори високите цени на горивата не ни спират да ги търкаляме, което съвсем не беше така през соца с дефицита по магазините. Кога по Ивановден през соца си имал в кварталния плодзеленчук пресни краставици, пипер, домати, лук и копър? За режима на тока, емблемата на соца, да ти напомням ли...

Тогава може да сме били бедни, но заводите работеха и работа имаше за всички и живеехме спокойно. Ами като е имало работа, защо бяхме бедни? Защото ни управляваха некъдърни комунисти? В коя страна подобна на нашата са управлявали кадърни комунисти? Изводът е, че не строят е бил лош, а комунистите са некадърни.
Разговор преди време между мен и баща ми.
Хасан
Цитат(lati1960 @ 08/01/2022, 21:35) <{POST_SNAPBACK}>
no.gif
Това, че държавата не е способна, или не желае да си събере от богатите съответните пропорционални данъци, не означава, че трябва да съдира кожите на най-слабите и бедните! Тотално си се объркал по това. Защо в Швеция може, в Дания може, във Франция също, в Германия, и където има воля, пък само тук не можело? no.gif
Абсолютно не си прав по това!
А защо е така? Защото страната ни се управлява именно от същата мафия от олигарси, от които би трябвало да си вземе своето. Тоест, напълно е вярно онова народотворчество, което казва, че: Другите страни си имат мафия, нашата мафия си има държава! Факт. Няма как тези същите да допуснат справедливо данъчно и подоходно облагане. Докато мафията управлява страната ни, това няма да го бъде. Проблемът другият е, че такива като тебе аплодират това, и така допринасят този узаконен грабеж над работещите реално хора да продължи.

Колко съдира от бедните? На 600 лева заплата, колко е данъкът? 60 лева ще ги оправят ли? Десет кутии цигари, ако не греша. Нали и те трябва да платят нещо след като живеят тук за да има справедливост. Пенсионерите са освободени от данъци, което не е редно. И здравни осигуровки не плащат, а най-много употребяват здравни услуги. Не може само милосърдие, трябва да има и справедливост.
В богатите страни има прогресивен данък за да може държавата да издържа лентяите, които не работят. Ако няма необлагаем минимум, никой няма да се хване да работи, а ще си стои вкъщи да получава социални помощи.
lati1960
Цитат(Хасан @ 19/01/2022, 15:18) <{POST_SNAPBACK}>
Ей тука има нещо подобно даже е по-добро от плосък данък.
https://www.flashnews.bg/lyubopitni-fakti-z...atsi-i-planini/

Катар е най-богатата страна в света спрямо БВП на глава на населението.
В Катар няма нито данъци, нито такси за здравеопазване и образование.
95% от работната ръка са чужденци.
Най-голямата американска военна база се намира в Катар.

Катар, Кувейт, Косово, Украйна, Хонг-Конг, Сингапур, Тайланд/Тайпе, Кайманови острови... други острови... Списъкът е дълъг. Всички тези - територии на глобалните играчи по власт и контрол. Преди намесата на британците и янките, Катар е пустинна пустош населена с бедуини. Кувейт също. Британците първи го превръщат в зона за влияние в онзи регион. Заради петрола. И т. н., да не се впускам в подробности. По това ти писах същината: Разменя се частична свобова и просперитет срещу власт и контрол. За ресурси и огромни печалби. Частично споделени с назначен местен елит. Разликата между тези и нашего брата българикус ненормалникус, е че изброените добре са изтъргували подчинението си на глобален Биг Брадър. Докато ние само се подлагаме, продаваме и дупим, говоря за управниците ни, за да ги варди този Брадър от народния гняв и справедливост. Заради грабежа над нацията.
Всъщност, признавам, че каквато и да е данъчната система у нас, е все тая. Щото крадльовците покрай властта така или иначе ще я заобикалят. Да знаеш на някой дори в Катар да са му опростени 160 милиона дълг и данъци към държавата? Не, не знаеш. Аз пък знам такъв у нас. И не е само един. Така че, тези сравнения са безсмислени и неуместни.
lati1960
Цитат(Хасан @ 19/01/2022, 15:35) <{POST_SNAPBACK}>
Колко съдира от бедните? На 600 лева заплата, колко е данъкът? 60 лева ще ги оправят ли? Десет кутии цигари, ако не греша. Нали и те трябва да платят нещо след като живеят тук за да има справедливост. Пенсионерите са освободени от данъци, което не е редно. И здравни осигуровки не плащат, а най-много употребяват здравни услуги. Не може само милосърдие, трябва да има и справедливост.
В богатите страни има прогресивен данък за да може държавата да издържа лентяите, които не работят. Ако няма необлагаем минимум, никой няма да се хване да работи, а ще си стои вкъщи да получава социални помощи.

Тц. no.gif
Не е вярно. От сегашната минимална заплата удражките са над 130 лева, всичките, от работника. Има програма в нета, към НАП и НОИ, която е автоматична, в нея можеш да пресметнеш тези неща, като зададеш размера на заплатата. А несправедливото е, че колкото е по-ниска заплатата, толкова процентът на удръжките е по-голям! Което е абсурдно. И си е точно грабеж! Сам пресметни колко процента са 130 лв от 650, и колко 1000 от 10 000 лева заплата. Дори 1 000 лв. да удържиш от последната, на тариката му остават 9 000 лев чисто. Но на сиромаха, дето се трепе 8 часа за жълти стотинки, като му махнеш удръжките, му остават малко над 420-430 лева чисто. Е, може ли да се живее с тези парѝ? Ми ако има семейство и деца? Стига бе, хора! Хайде по-сериозно.
Само да те осведомя, че в момента точно това ми е работата, с това се занимавам, и направо съм бесен, на държавата, управляващите, на всички тия лицемери! Щото се правят, че не разбират за какво става дума. И говорим за работещи бедни, не за тези, които не щат да работят. Да се трепят хората от сутрин до мрак за 400-500 лв е ненормално! Че те пенсионерите вече взимат повече, с най-ниските пенсии! Стига бе!
Хасан
Цитат(lati1960 @ 19/01/2022, 19:39) <{POST_SNAPBACK}>
Тц. no.gif
Не е вярно. От сегашната минимална заплата удражките са над 130 лева, всичките, от работника. Има програма в нета, към НАП и НОИ, която е автоматична, в нея можеш да пресметнеш тези неща, като зададеш размера на заплатата. А несправедливото е, че колкото е по-ниска заплатата, толкова процентът на удръжките е по-голям! Което е абсурдно. И си е точно грабеж! Сам пресметни колко процента са 130 лв от 650, и колко 1000 от 10 000 лева заплата. Дори 1 000 лв. да удържиш от последната, на тариката му остават 9 000 лев чисто. Но на сиромаха, дето се трепе 8 часа за жълти стотинки, като му махнеш удръжките, му остават малко над 420-430 лева чисто. Е, може ли да се живее с тези парѝ? Ми ако има семейство и деца? Стига бе, хора! Хайде по-сериозно.
Само да те осведомя, че в момента точно това ми е работата, с това се занимавам, и направо съм бесен, на държавата, управляващите, на всички тия лицемери! Щото се правят, че не разбират за какво става дума. И говорим за работещи бедни, не за тези, които не щат да работят. Да се трепят хората от сутрин до мрак за 400-500 лв е ненормално! Че те пенсионерите вече взимат повече, с най-ниските пенсии! Стига бе!

Нещо си се объркал. Дискутираме данъка, който е 10%, а не всичките удръжки, които включват и осигуровките. Естествено с осигуровките удръжките са над 22%, но заради тях работникът ще може да получава болнични и здравни услуги, а след време евентуално и пенсия. Никой не е длъжен да ги внася заради него. Ами работещи бедни са, така е, но защо някой трябва да плаща заради тях?
lati1960
Цитат(Хасан @ 22/01/2022, 14:39) <{POST_SNAPBACK}>
Нещо си се объркал. Дискутираме данъка, който е 10%, а не всичките удръжки, които включват и осигуровките. Естествено с осигуровките удръжките са над 22%, но заради тях работникът ще може да получава болнични и здравни услуги, а след време евентуално и пенсия. Никой не е длъжен да ги внася заради него. Ами работещи бедни са, така е, но защо някой трябва да плаща заради тях?

Ето защо:
https://bnr.bg/horizont/post/101590027
Няма защо аз да го обяснявам, нали.
Що касае работещите бедни у нас, проблемът е друг. В България целенасочено се поддържат ниски доходи и ставки на труда, идеята беше с това да се привличат външни инвеститори. Не сработи. Къде са те? Ми няма ги. Криво разбрана стратегия. Инвеститорите искат други неща, като почти нулева корупция, предвидима политическа среда, данъчна също, в дългосрочен план. Нашите мафиоти в управлението обаче сбъркаха тотално това. С огромна корупция, нестабилност, данъчен хаос, и т. н. И инвеститорите не идват, а които бяха, си плюха на петите! Днес финансовият министър Василев го артикулира: https://btvnovinite.bg/pari/dvojno-poveche-...dzhet-2022.html И е вярно. Лошото е, че нещата вече са прецакани с 30 години нищоправене по въпроса, и сега идеята ще се осъществява не през работеща икономика, такава почти нямаме, а отново през дългове и заеми. Което няма да свърши добре в дългосрочен план за страната ни. По въпроса съм принуден да приема аргументите на Борисов, прав е: https://news.bg/politics/borisov-pita-nali-...t-nov-dalg.html Не че и той не правеше същото, когато беше на власт: https://news.bg/politics/ninova-predupredi-...i-na-vlast.html Така е, когато властта е корумпирана и само краде. Тези огромни средства трябва да се влагат в развитието на икономиката, а не директно в социалната сфера. Ако имаме работеща и развита икономика, ще има средства и за социалните нужди на обществото. Иначе дълговата спирала един ден просто ще ни помете! Както стана с гърците.
Питето
Строй, който допуска да го яхнат некадърници за дълго време (при социализма е завинаги) е калпав строй. Съответно и резултатите са калпави.
lati1960
Цитат(D-rA @ 10/01/2022, 22:07) <{POST_SNAPBACK}>
С това съм съгласен - икономиката и развитието не са просто размахвани %. Прогресивният данък, който не го е плащал никога, им се вижда спасение - тц, не е, а е въженце и за без това умиращия бизнес.
И токовия екшън дето го спретнаха е последица от неразградения социализъм - трансформирал се във соц-феодализъм, а не в капитализъм както се очакваше... За жалост и ББ не успя да ги пребори и се натресе в капаните на тоя измислен соци-преход, който не е нищо друго освен агония на социализма с неясен край... sunbathing.gif

Ето това го пиша от години тук:
"И токовия екшън дето го спретнаха е последица от неразградения социализъм - трансформирал се във соц-феодализъм, а не в капитализъм както се очакваше... "
Другото също:
"За жалост и ББ не успя да ги пребори и се натресе в капаните на тоя измислен соци-преход, който не е нищо друго освен агония на социализма с неясен край... "
Само дето краят е ясен, май. Дългова спирала до дупка, и накрая гръцкия вариант. Че и по лошо! Щото комшиите имаха активи, които да заложат, острови, пристанища, и т. н. Ние нямаме вече нищо! Един Козлодуй, и... май дотук.
Що касае данъчната система, не съм съгласен с теб и Питето. Дадох и източник, от който става ясно, че най-богатите 100 милиардери сами са предложили на щатската данъчна агенция да им повиши данъците, за да има повече приходи в обществените фондове и икономиката. Така се прави. В цивилизования свят. Там хората разбират, че именно от богатите зависи развитието на обществото, във всяка сфера. У нас е обратното. Приходите се събират като се дере кожата на мнозинството, на най-бедните, предимно работещите такива. А разходите отиват през корупционни схеми към едно отбрано властово малцинство. Ето го порочния ни кръг, от който още не можем да излезем. Вярно ли е? Вярно е. Без прогресивно данъчно облагане на най-богатите у нас, нещата няма да потръгнат, разберете го. Само че, понеже политиците са им производни, няма воля в страната ни някой да го направи това. И, си оставаме в режим на посткомунизъм и неофеодализъм с шуробаджанашки мутренски и ченгеджийски привскус. Никой досега за тези повече от 30 години не посмя да пипне из основи този порочен робски ненормален модел! Само козметични еквилибристики в смисъл - стани да седна, и не ти а аз да греба с черпака от народния казан! no.gif
lati1960
Цитат(Хасан @ 22/12/2021, 18:35) <{POST_SNAPBACK}>
Как на бунището! blink.gif Я виж как го хвали Киро Брейка.
https://www.youtube.com/watch?v=XOLU0kS1Ktw
https://p.facebook.com/watch/?v=590250302397359&_rdr

Човекът е харчил без лимит.
https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10525580

Преди го писах, пак: От родния контингент няма как да извадим по-добро управление. Щото всички сме маскари, факт. Цялата нация беше в кюпа на комунистическата власт, по един или друг начин. Не че някои повече, облажили се яко. Но, няма човек днес, дори от младите, който да не е наследник на комсомолци, комунисти или приближени до тях. Всички бяха в тази система. Въпросът е друг.
Дали имат воля и амбиции новите ни управници да ни извадят от този порочен кръг? Засега отговорът не е утешителен. Да, правят се и добри неща, безспорно. Но, по най-ключовите проблеми решенията се бавят. Примерно в енергийния сектор Белене задължително трябва да се дострои! И то скоростно, веднага! Нищо подобно. Мълчат по това и пишман социалистите от БСП с преизбраната си лидерка Нинова. Всички мълчат. Защо? Щото е руски проект, а трябва да се докарват на новия голем брат. Срамна работа! Иначе непрекъснато говорят за национални интереси. Само празни прикъзки!
Всъщност новият проекто бюджет на новата власт издава на какво ще разчита тя. Ми на каквото и старата, на ГЕРБ и Борисов. На заеми и дълг. Че и още по-големи такива! Само от 1 април /щото от тогава ще влезе в сила новия бюджет на страната/ до края на тази финансова година е заложен дълг над 7 милиарда!!! Е, бат Бойко, ще трябва да ти се извиня, тези те надминаха! no.gif Батко чопваше по окло 4-5 милиарда "само" на година, плюс скритите завишени разходи, които раздаваше от прозореца на джипката. Тези новите ще гепят двойно повече, чрез които ще си откупят време да управляват, колко? Една, две години? Дори да изкарат пълен мандат, знаете ли колко ще е дългът на Балгария в края му? Ако я карат с това темпо, ще е двоен от сегашния, и ще иде на към 60% от БВП за страната ни. Тоест, ще ни набутат точно в гръцкия сценарий. Не че мога, но аз бих ги попитал: След като икономиката работи и има добър ръст, според техните твърдения, и след като резервът е голям, защо залагат такъв огромен дълг? Оправданията, че са за социални разходи не струват. Защото, пенсиите ще се индексират само веднъж на 1 юли, и то само с 6.1%, а минималната заплата ще се вдигне само до 710 лв еднократно. което са само няколко стотин милиона. Е, къде ще идат останалите над 6 милиарда?! Ето това е въпросът. На който нямаме отговор, вече повече от 30 години. Грабеж! Тотален. Крадене! Огромно. Корупция. Повсеместна. И лъжи, лъжи, лъжи, лъжи... На мен ми писна, на вас не знам.
Питето
Лъжеш. Аз не съм наследник на комунисти, дори напротив. И не, не всички сме били маскари или наследници на маскари, нищо че маскарите и техинте наследници така приказват. По това се разпознават — опитват се да се слеят с фона, та да им се размине.
lati1960
Цитат(Питето @ 23/01/2022, 15:22) <{POST_SNAPBACK}>
Лъжеш. Аз не съм наследник на комунисти, дори напротив. И не, не всички сме били маскари или наследници на маскари, нищо че маскарите и техинте наследници така приказват. По това се разпознават — опитват се да се слеят с фона, та да им се размине.

Дано да е така, както казваш. Но.
Бих те посъветвал да си проследиш родословието до ключовата 1944-та, и малко след това. И, тогава, ако действително си като мен, наследник на "врагове" на социализЪма и комунизЪма, о кей, добре. Но такива сме по-скоро изключения, и, никога не сме били дори близко до властта последния почти век. Наясно си. Иначе за фона си прав, тъжна е тази констатация. На посткомунистическата ни днешна реалност. Усложнена от мутренската такава, ченгеджийската, шуробаджанашката, чалгаджийската, и каквото се сетиш в този смисъл. Всичко това може да се изчегърта само по един начин, но той не е демократичен. Чрез диктатура. Отгоре. На никой обаче от властта родна няма да ѝ стигне смелост да го стори, още повече външните приоритети наложени от ЕС и т. н. Всички се примиряват с тази реалност и се съобразяват с нея. Още от османското "присъствие" у нас. Не е тайна. За народопсихолозите поне. И, какво е решението? Хайде да те чуем, давай.
Питето
Решението е три години ковид (първия, ониз отначало), без локдауни и мерки ама със "секи сам си преценя".
Радио Ереван
Цитат(D-rA @ 03/01/2022, 00:48) <{POST_SNAPBACK}>
Не сме си го причинили комунизма - наложиха ни го. Съпротивлявали са се - и са изгнили в Белене и по други затвори... Глупости пишеш.И кой мисли капиталистически - отрочетата на комунистите станали капиталисти - затова и сме в хаоса на безвремието - все още агонизираща соц система... sunbathing.gif

Така е, ама не съвсем. Че са го наложили, наложили са го, но у нас нямаше събития като в Унгария, Чехословакия и Полша. По онова време много хора са си харесвали живота, колкото и бедно и скромно да са живяли.
Бай Ганьо
Цитат(Радио Ереван @ 23/01/2022, 22:42) <{POST_SNAPBACK}>
По онова време много хора са си харесвали живота, колкото и бедно и скромно да са живяли.

He e до харесване.
Страх се нарича.
Питето
Страх донякъде, основното е било сигурността. Имаше "гарантирано утре". Гадно, мизерничко, дефицитно, некачествено, тегаво... обаче гарантирано. Хората не се страхуват толкова много от сатрапи, колкото обичат сигурността за утрешното папо и топло. Контактувам с много хора в спокойна обстановка, и се отпускат, и тези дето си харесват татовото време точно това изтъкват ВИНАГИ — гарантираното работно място. Бонус, ако са можели да поодкраднат това-онова или са имали връзки. Дори не толкова им липсва младостта през соца, колкото гарантираната заплата (папо и топло), спокойствието че и утре ще има, че няма да гладуват и студуват.
lati1960
Цитат(Питето @ 23/01/2022, 20:56) <{POST_SNAPBACK}>
Решението е три години ковид (първия, ониз отначало), без локдауни и мерки ама със "секи сам си преценя".

Ми то и с ваксини и мерки вие пак ще го докарате до 3 години, че и повече?
Какъв е смисълът тогава от всичко това? Ето го въпросът. animatedwink.gif
Дай да видим твоят отговор.
Питето
Гледам, прочел си каквото ти искаш да е написано. Сега се върни и прочети какво реално съм написал. Там е отговора не само на този, а и на още доста въпроси. Обаче е гаден отговор, брутален, и толкова всеобщ, че дори и аз ще си го отнеса, ако се случи да получим такъв отговор...
lati1960
Цитат(Питето @ 24/01/2022, 23:22) <{POST_SNAPBACK}>
Гледам, прочел си каквото ти искаш да е написано. Сега се върни и прочети какво реално съм написал. Там е отговора не само на този, а и на още доста въпроси. Обаче е гаден отговор, брутален, и толкова всеобщ, че дори и аз ще си го отнеса, ако се случи да получим такъв отговор...

Не искам да те разочаровам, но не си първият, който го говори това. Че с мерки и без, с ваксини и без, всички ще минат през този вирус така или иначе. Те и властите и казионните учени го признаха. Идеята им беше да разтоварели здравните системи, за да спасяват хората. Но, така като гледаме ковид статистиките навсякъде, дори и това не им се получи. Тогава?
Впрочем, това прословуто претоварване на здравната система също е спекулация, вкл. у нас. Днес няколко шефове на болници признаха, че места в ковид отделенията има, можело винаги да се добавят още легла /самата истина!/, проблемът бил липсата на персонал, който да лекува. А добър ден! Здрасти!
Тоест, същината на проблема не е вирус, а прецаканата здравна система като резултат от прецаканата държавна, политическа, и всякаква. И всичко това се стоварва върху горкият ковид страдалец, дето вече повече от две години го лашкаме напред назад, за да си оправдае всеки провалите. Това поне разбра ли го? Да, нали. Ще го признаеш ли? Не. Така че, със здраве! Най-искрено.
Питето
Ти легла може да добавиш, ама обучени лекари и персонал дето да ги обслужва не можеш да добавяш, щото няма от къде. И пак не си схванал каква е разликата между "всички ще го изкарат" и "всички ще го изкарат почти едновременно". Да ти го кажа като притча, че само такива неща схващаш. Можеш да изядеш цял слон, ама хапка по хапка. Ако се опиташ да го налапаш наведнъж, ще се задавиш и ще умреш.
lati1960
Цитат(Питето @ 26/01/2022, 00:01) <{POST_SNAPBACK}>
Ти легла може да добавиш, ама обучени лекари и персонал дето да ги обслужва не можеш да добавяш, щото няма от къде. И пак не си схванал каква е разликата между "всички ще го изкарат" и "всички ще го изкарат почти едновременно". Да ти го кажа като притча, че само такива неща схващаш. Можеш да изядеш цял слон, ама хапка по хапка. Ако се опиташ да го налапаш наведнъж, ще се задавиш и ще умреш.

Съгласен съм за разликата, която посочваш, по заразяване с вируса. Но, и с това се спекулира. Погледнете си ковид статистиките, от вече две години и повече! Статистически погледнато, всички навсякъде вече трябваше да сме го минали тоя ковид по няколко пъти! Целият свят би трябвало да е вече минал през това и да има т. нар. стаден имунитет. Но. Ето защо ви измислиха нови и нови щамове, за да удължат натиска по ковид "ваксинацията". Това беше целта. Всичко останало е спекулация и манипулация. Разбрал? Не. Или, ако да - не признал.
Имаш ли си идея колко бързо се разпространява една страшна зараза по света? Особено с идиотските "мерки", които наложиха по тоя ковид? Едва ли. Учените имат, които са в сферата, но. Повечето се продадоха за кинти по това, и няма да го кажат и признаят. Истинска пандемия би се разпространила по целия свят буквално за няколко месеца! Тотално, за всички! Навсякъде! А тука ни лъготят вече повече от две години, с разни измишльотини за нови щамове и дрън-дрън. За да боцнат всички, ако може. Андърстеен, анадънмо, понял, и разбрал ли? Колко пъти да ти се обяснява бе, пич? Нали уж си умен челяк, или?
Buitenlander
Цитат(lati1960 @ 26/01/2022, 17:55) <{POST_SNAPBACK}>
Статистически погледнато, всички навсякъде вече трябваше да сме го минали тоя ковид по няколко пъти! Целият свят би трябвало да е вече минал през това и да има т. нар. стаден имунитет.

Може ли да мотивираш математичски, с данни от избран от теб източник поредната простотия, която си написал?
Питето
Имам идея за разпространение на подобна зараза. Имам идея и какво причинява ако я изтърват да заразява колкото може. Има идея и как се бори такава зараза, при това дето не мутира на всяка половин година — десетилетие.
Пали свещ, че ковида е от сравнително беззъбите зарази, че е като учение, а не като истинска война.
Catpuccino
И аз имам идея за така изпусната зараза и то само ендемично и то с немутиращ причинител, а хора от Лудогорието за цял живот носят белезите й sad.gif
Радио Ереван
Цитат(lati1960 @ 22/01/2022, 21:45) <{POST_SNAPBACK}>
Ето защо:
https://bnr.bg/horizont/post/101590027
Няма защо аз да го обяснявам, нали.
Що касае работещите бедни у нас, проблемът е друг. В България целенасочено се поддържат ниски доходи и ставки на труда, идеята беше с това да се привличат външни инвеститори. Не сработи. Къде са те? Ми няма ги. Криво разбрана стратегия. Инвеститорите искат други неща, като почти нулева корупция, предвидима политическа среда, данъчна също, в дългосрочен план. Нашите мафиоти в управлението обаче сбъркаха тотално това. С огромна корупция, нестабилност, данъчен хаос, и т. н. И инвеститорите не идват, а които бяха, си плюха на петите! Днес финансовият министър Василев го артикулира: https://btvnovinite.bg/pari/dvojno-poveche-...dzhet-2022.html И е вярно. Лошото е, че нещата вече са прецакани с 30 години нищоправене по въпроса, и сега идеята ще се осъществява не през работеща икономика, такава почти нямаме, а отново през дългове и заеми. Което няма да свърши добре в дългосрочен план за страната ни. По въпроса съм принуден да приема аргументите на Борисов, прав е: https://news.bg/politics/borisov-pita-nali-...t-nov-dalg.html Не че и той не правеше същото, когато беше на власт: https://news.bg/politics/ninova-predupredi-...i-na-vlast.html Така е, когато властта е корумпирана и само краде. Тези огромни средства трябва да се влагат в развитието на икономиката, а не директно в социалната сфера. Ако имаме работеща и развита икономика, ще има средства и за социалните нужди на обществото. Иначе дълговата спирала един ден просто ще ни помете! Както стана с гърците.

Искаш да кажеш, че ако съм с 2700 лева брутна заплата трябва да плащам данъци, а този който е с минимална не е нужно да плаща? unsure.gif Защо аз да давам, а той да се скатава? unsure.gif
Виж за заплати над 20 000 лева съм съгласен, че трябва да се облагат с по-голям данък, примерно 15%, но не повече за да могат да се събират.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.