Mukaveev
26/08/2017, 23:27
Как кажеш така.......беше какво беше.
Не. Множат се щото смъртността там е висока, та по-голямата бройка деца надвива по-голямата смъртност и по-късата продължителност на живота. В България е обратното — смешна смъртност спрямо онези в Африка, висока продължителност на живота... абе малък риск, малобройно поколение. Сега, ако питаш "как да вдигнем раждаемостта на образованите и работещите в България и в "белите" държави? ", то отговора няма да е свързан с риска, а с доходите на старини. Просто правиш пенсията да зависи не само от вноските, а и от това какви данъци и осигуровки плащат децата ти (и в коя държава ги плащат), когато остарееш. Ако са двама лекари, пенсията ти ще е десет пъти по-голяма отколкото ако си отгледал четирима общи работници, обаче този с четиримата общи работници ще взема повече от онзи, дето чедото му е в затвора... Да, ще боли първоначално (а политика дето ще го въведе ще е по-черен от Костов), обаче след пет години ще имаш бум на раждаемостта сред работещите, както и видимо повишаване на знанията на учениците в училищата, както и търсене на свястно образование, а не само на "кетапи". Дори ще намалеят отлитащите, както и доста хора ще се върнат в България. Няма да се учудя, ако дори ромите принудят децата си да завършат училище щото после ще имат гарантирана файда.
Alexfield
27/08/2017, 09:56
Лоша идея е доходите на човек да зависят от нечии други действия, било то и на собствените му деца. Крайно време е пенсиите да спрат да се определят от държавата на база милостиня. Пенсията трябва да се определя единствено на база големина и брой на вноските.
Доходите на човека ще зависят от последиците от неговите си действия и то години подред, ама връзката ще е по-очевидна от сегашната. Броя и размера на вноските за пенсия дават само разликата между две пенсии, обаче обслужването на двамата пенсионери зависи от работоспособните към момента когато внасящите са станали пенсионери, а не просто от събраните пари през годините. Да, трудно е да се схване щото сме свикнали да пазаруваме с пари, обаче един от проблемите с пенсиите (навсякъде по света) е че заделените пари не стигат за да се плаща на тези, дето обслужват пенсионерите. В смисъл, че е важно колко от следващото поколение ще обслужват пенсионерите, и какви заплати ще получават. От там и идеята, че ако се свърже пенсията и с децата/внуците, този проблем ще се тушира. Ти внасяш "тавана" за пенсия през целия трудов стаж, а аз го карам в сивата икономика. Накрая ти имаш тавана на пенсията, а аз нямам нищо. Обаче като застанем двамата пред лекарския кабинет, и там има още трийсетина като нас, а доктора може да обслужи само 20, то вече не става дума за кой колко е плащал, а имаш ли пари за платено лечение или... от къде ще намерим втори лекар, та да поеме останалите пенсионери. Е, ако аз съм "спестил" данъци, ама съм платил медицинското образование на детето, и то отвори втори кабинет, то дали нЕма да преглътнеш по-лесно тарикатлъка ми? Всъщност дали ще точно тарикатлък или здрав разум, щото държавата може да ти открадне пенсията, ама на детето ми (лекаря) няма как да открадне занаята и дори да го прогони в чужбинско, мен пак ще ме огрее. Дори да нямам пенсия, детето ((лекаря) просто ще те одруса по-скъпо платено лечение, и ще ми даде парите, което си е преразпределяне на пенсиите извънадминистративно. Абе по-малко пари в държавата за крадене (и калпаво преразпределяне), и повече изучени граждани и изучените им деца дето да оправят държавните бакии по един естествен начин. Дори като инвестиция да го разгледаш, то риска, прекия контрол и крайните резултати са в полза на това дето описвам, а не на това дето е в момента.
Alexfield
27/08/2017, 18:19
Пътят към ада е постлан с добри намерения.
Веднага се сещам за една приятелка, която загуби брат си в автомобилна катастрофа миналата година. Родителите ѝ са пенсионери. По твоята логика към мъката им за загубеното без време дете държавата трябва да прибави и намаляване на пенсиите им...
Ще кажеш "изключение". Но ако реша, със сигурност с лекота ще ти намеря други подобни примери.
Има вариант: сестрата може да работи нещо по-добро и пенсиите им да се вдигнат въпреки загубата. Отделно, че не само ти ще се сетиш за такъв тъжен вариант, а който се сети, ще планира повече деца... което именно е една от крайните цели.
Отделно, че при едно общество с подобни принципи, дори такива единични случаи ще бъдат по-добре подсигурени с държавна подкрепа.
Пренебрегваш едно основно правило - че отговорността е лична, а не колективна. Не може да искаш пенсията да зависи от друг човек, който е независим от теб. Ми то по същата логика може и теб да вкарат в затвора, ако детето ти извърши престъпление, с мотива, че не си го възпитал. Малко ми прилича на сталинизъм или на Северна Корея...
Цитат
Отделно, че не само ти ще се сетиш за такъв тъжен вариант, а който се сети, ще планира повече деца... което именно е една от крайните цели. wink2.gif
Едва ли някой би имал такава мотивация за повече деца!!
Мотивацията пряко е свързана със стандарта на живот.Вторият ни син беше заченат месец преди промените през 1989 г.Ако преврата се беше случил по-рано щяхме да си останем с едно дете.
Nova123
29/08/2017, 18:23
Как пък ги изброи
Дори и да приемем, че досега.........е имало 55 затопляния и 66 изстудявания............Кури е прав в едно - НИКОГА досега Земята не се е населявала ТОЛКОВА............мойта статистика куца, защото не съм я прегледала - колко е населението на Земята сега?
...е, вярно е, че ПРЕДИ е нямало статистика и БРОЕНЕТО е недостоверно, пък и незнаеш дали да включваш извънЗемните или не..........
Демографските кризи не се преодоляват с епидемии, войни, или бежанци....не мога да кажа рецептата – тя не се знае дали ще се изпълни от болния - но първото нещо, което здравия разум диктува е да се запази здравето на здравия, а не да се дават пари да се лекува болния, с което ще увредиш здравия.....така или иначе сме болно човечество и няма здрави......
Mukaveev
29/08/2017, 20:46
Как пък ги изброи

От доста време съм по тия земи....
Е по-лично от "каквото си засял, това ще пожънеш" не виждам на къде. Всъщност пенсията не е наказание. Ако си спестяваш за старини, е същото, само дето трябва сам да се грижиш къде да влагаш парите и сам си носиш риска, а не като при държавната пенсия дето вземат от другите данъци за да додават и допълват липсата на кинти за пенсии. При "пенсиите" в настоящия момент, държавата взема от всички за да дава на изпълнилите условията за пенсия, та е малко като социална помощ за старини, а не точно кой каквото си е внасял. Та в тази посока, за да чакаш от обществото е хубаво първо да допринесеш нещо за него обаче в дългосрочен план не е лесно да се прецени, та и от там идеята да получаваш според това какви нови членове на това общество си дал. Да, знам — "аз си внасям пари за пенсия", ама я си помисли, ако няма млади да ти създават благата и да ти помагат когато си стар, то парите ти губят смисъл. Парите в случая са повече в ролята на измерител на допринесеното, а не на "натрупани ресурси и услуги за старини". Всичко зависи от следващото поколение дето изработва необходимото за остарялото предходно поколение, ама ако младото поколение е дефицит (като бройка или като работоспособност) то парите на старото поколение (дето са влагани за пенсия) няма да стигнат до никъде щото ще се вкара в наддаване по схемата "търсене при ограничено предлагане". Както писах, парите са много неща, и нямат чак такава сигурна покупателна способност.
Хората предвиждат проблеми с безработицата заради роботизацията на труда, та липсата на хора не е проблем, даже ще бъдат в излишък. Но също така и ще са мобилни и не можеш да задължиш никого да бачка в България за да имам аз пенсия. Затова ако държавата не може да ми я гарантира да не ми взема вноски. Но подозирам, че ще съм довйно преебан - веднъж, че съм плащал вноски и втори път, че няма да вземам пенсия.
Бай Ганьо
29/08/2017, 22:59
Викаш преди те ни преебаха, сега ние ще се преебем.
Викаш преди те ни преебаха, сега ние ще се преебем.

Как пък го схвана така? Ако не ми вземат вноски няма да съм преебан никакси.
Пропусна момента с "критичната маса". В смисъл, че сега бягат щото са малко и нямат среда, ама по схемата дето предлагам, ще се случи, в един момент новото поколение да е по-многобройно и по-обучено, та може и да привлече свестни инвеститори които да отворят тук офиси и работни места... Не подценявай количеството. От друга страна, дори всичките млади да отлетят по света, то колкото повече и по-обучени деца имаш, толкова по-голям шанс те да ти оправят старините вместо държавната пенсия, та пак си на далавера.
И да напомня, че когато държавата дава едни пари на всички хора след определена възраст, а парите се вземат "разходопокривно" от данъците (не само от натрупано в специални пенсионни фондове), то имаш социални помощи за възрастни, а не пенсии. Не се лъжете по думите, а гледайте съдържанието.
Mukaveev
03/09/2017, 21:16
Хората предвиждат проблеми с безработицата заради роботизацията на труда, та липсата на хора не е проблем, даже ще бъдат в излишък. Но също така и ще са мобилни и не можеш да задължиш никого да бачка в България за да имам аз пенсия. Затова ако държавата не може да ми я гарантира да не ми взема вноски. Но подозирам, че ще съм довйно преебан - веднъж, че съм плащал вноски и втори път, че няма да вземам пенсия.
Държавата няма да признае , че не може да ти я гарантира,,,,,,,,,иначе ще спреш да плащаш. Подозренията ще ти се окажат.............
Мда, и именно тогава ще е нужно образовано и умно поколение, щото иначе няма как да се вържат нито пенсиите, нито социалните помощи. Тези с роботите, те няма да "роботят" за слава ами за пари, а да изкарваш пари в роботизирана индустрия става само с акъл. Ще трябва яко търсене на таланти във всички налични хора, та да върви обществото и да има за пенсии.
Да, ще се търсят високообразовани, но не в бройката, която се иска сега. Тогава и малкото потомци на образованата класа ще са достатъчни, а от разни цигани и необразовани мигранти полза няма да има.
Държавата няма да признае , че не може да ти я гарантира,,,,,,,,,иначе ще спреш да плащаш. Подозренията ще ти се окажат.............
То това е ясно, че няма да признаят. Не съм и очаквал друго.
Mukaveev
04/09/2017, 20:06
То това е ясно, че няма да признаят. Не съм и очаквал друго.
Държат се като комунисти , кълнат се в лъжа и отричат всичко, а ти обещават и светло бъдеще.
Така се губи най - скъпата стока , където я няма никъде , нито в магазин , нито в склад-..................... доверието.
Ти сериозно ли? А на кого и срещу какво ще се продава огромното количество стоки, дето трябва да се пласират за да излезе сметката на роботизираните производства? Роботите произвеждат много е истина, ама не е истина че произвеждат евтино. Евтиното зависи от броя потребители дето пазаруват. Ако са много, цената на скъпите роботи се разпределя на огромен брой стоки и е евтино, ама ако бройките са малко, то цената на роботите се разпределя на малко пласирани бройки и крайната цена скача... дори до над тази на човешкия труд. Та не само много умните, ами и по-малко умните си имат своето място на света, просто трябва да сме мааааалко по-умни на средно ниво от околните за да ни вървят нещата, а и бройка си трябва.
Ти сериозно ли? А на кого и срещу какво ще се продава огромното количество стоки, дето трябва да се пласират за да излезе сметката на роботизираните производства? Роботите произвеждат много е истина, ама не е истина че произвеждат евтино. Евтиното зависи от броя потребители дето пазаруват. Ако са много, цената на скъпите роботи се разпределя на огромен брой стоки и е евтино, ама ако бройките са малко, то цената на роботите се разпределя на малко пласирани бройки и крайната цена скача... дори до над тази на човешкия труд. Та не само много умните, ами и по-малко умните си имат своето място на света, просто трябва да сме мааааалко по-умни на средно ниво от околните за да ни вървят нещата, а и бройка си трябва.
Изобщо не са толкова скъпи роботите, хайде поспри се. И все по-евтини стават. Нито пък има трябват милиарди потребитеи за да се изплатят. Найш колко хубаво ще си живее човечеството ако станем 1 милиард вместо 7, а? Че и планетата си ще спасим.
Та проблем има, но е по-различен - как да не се оставят необразованите да умрат от глад. От което следва, че ако ги няма няма да има и проблем...
Бай Ганьо
05/09/2017, 13:18
Роботи не се слагат да произвеждат малобройни детайли.
Не е икономически изгодно.
Ми точно това де, ако купувачите са малко щото само много умните ще могат да работят (нали роботите са взели работата на умните и по-малко умните), то ще се продават малко бройки и от там онова дето го написа... Та си трябват и не толкова умните, и още по-малко умните, щото иначе става скъпо за всички, дори и за най-умните. Номера е всичките да се напъват да стават умни (яко образование щото ще има файда) което напъване да се подпомага и с пенсионната система.
Mukaveev
09/09/2017, 22:40
Докато има хора ще има и потребление......
Mukaveev
09/09/2017, 22:41
Проблемът за спасяването на давещия се е преди всичко проблем на самия давещ се.
Никой не им е длъжен на тези хора. Да вървят там откъдето са дошли и да въведат ред в държавите си.
Света е скачен съд......техния проблем е и наш проблем.
Mukaveev
09/09/2017, 22:44
Аз те разбирам, но англичаните - не те. Те си харесват съпорт-телефонът да им вдигне с "Хелоу-у-у! И уиш ю а вери-вери гууд морнинг!"
Англичаните са свирепи извратеняци........само им погледни движението, другото да не го коментираме.......
Тия изроди дори на монетите нямат цифри.
Абе не са толкова тъпи, особено ако погледнеш от към практичната страна (примерно пробваш да четеш дълъг надпис край път с ляво и край път с дясно движение), а иначе движението от дясно е въведено... напук, точно както (и когато) асаците от най-слаба карта, са издигнати до най-силна.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.