Thursday Next
28/02/2026, 11:23
Говоря теоретично как е. По принцип. Лошите примери са си лоши примери. Изключения.
Хахаха, теоретично. Напълни си теоретично хладилника в Хавана, пич. Да те видя колко ще ти е полезно теоретичното говорене.
Що няма такива "изключения" в тази част на Европейския континент, която е избрала да не се занимава с планови икономики, м? Що не настъпва глад в Щатите, в Канада? Изключението Северна Корея, изключението Куба, изключението Венецуела ... Особено Венецуела е страхотен пример: там докъм края на 80-те всъщност икономиката е била в много добро състояние, държавата е привличала икономически мигранти от съседните страни. После идват гламавите, решават да правят боливарска революция, да национализират наред и да налагат държавен контнрол, и само за десетина години всичко се срива. В държавата с най-голям запас от суров петрол в света има недостиг на храна. Толкоз за плановата икономика.
Дончо Тонев
28/02/2026, 11:37
В нашия свят не съществува друг тип икономика.
Само планова. Ейдж ъф Импайърс. Това е на мегдана. Колкото повече се дърпа човек, толкова по-зле.
Това във "вашия свят" ли? Понеже вече на няколко пъти спомена "така е в нашия свят". Става дума за света, където вярата замества знанието, нали?
Дончо Тонев
28/02/2026, 19:07
Сложен въпрос.
При твоя религиозен мироглед със сигурност е така. В моята реалност, колкото повече аз и тези около мен харчим, толкова повече се замогваме всички. Имам факти в подкрепа от свят с 9млр. народ и над 2 000 години прилично описана история.
Ако почерпиш, ще ти посоча мястото, където плановата икономика работи както трябва.
Ако почерпиш, ще ти посоча мястото, където плановата икономика работи както трябва.
Ако можеш да посочиш такова място, значи си под влиянието на Дявола. Но Дончо, борещ се успешно срещу Антихриста с помощта на цитати, не се поддава от изкушения.
Никакви дяволи, никакви антихристи нямат шанс да дават посоката, защото всичко си е точно по божествения канон. Само да обещае да черпи Шрито (или там както е новия му ник) и веднага посочвам къде е работещата планова икономика.
Дончо Тонев
03/03/2026, 00:16
За такива неща не черпя. Аз по принцип избягвам да черпя. За каквото и да било. Много рядко ще се случи дяволът да ме подведе да почерпя за нещо. Но дори тогава го правя с нежелание и със свито сърце. Мисълта ми е заета с важните неща в живота. Прахосването на пари не е от тях. Примерно сядането на барче, особено сега, като влезе новата валута, може да бъде кошмарно преживяване. И ако ти черпиш, направо си разорен. Благодаря, Пите.
Дончо Тонев
03/03/2026, 00:22
Може би владееш някакъв вид магия.
За такива неща не черпя. Аз по принцип избягвам да черпя. За каквото и да било. Много рядко ще се случи дяволът да ме подведе да почерпя за нещо. Но дори тогава го правя с нежелание и със свито сърце. Мисълта ми е заета с важните неща в живота. Прахосването на пари не е от тях. Примерно сядането на барче, особено сега, като влезе новата валута, може да бъде кошмарно преживяване. И ако ти черпиш, направо си разорен. Благодаря, Пите.
Известно е, че не черпиш. Вече си
оповестил, че си стиснат (цънцър).
Напомня "
Какво ядете там, круша ли? Браво! Я да видим, тъй както съм легнал, мога ли изяде една круша".
Дончо Тонев
03/03/2026, 00:54
Само преди една година е било. Ъмейзинк. Отлетя ни животецът.
Веднъж да ти се отвори шанс да се окажеш прав (с плановата икономика) и ти го пропиля. Дявола е по икономиите — минал с едната ябълка и сега се мъчи душа по душа да подписва договори. Абе вие дори основните си писания не познавате. Аватара на вашия бог правел от водата вино и от три хляба незмнаколко си за да почерпи куп народ и стой та гледай как вече 2 000 години му се лепят на религията. "Дай за да получиш"...
Thursday Next
04/03/2026, 21:44
В нашия свят не съществува друг тип икономика.
Видях те, че ползваш израза "на барче" и веднага ми стана ясно на кое викаш "светът".

Няма повече да те занимавам със сложни въпроси, грехота е да те мъча.
Дончо Тонев
07/03/2026, 00:38
Много смешно.
Дончо Тонев
07/03/2026, 00:43
. "Дай за да получиш"...
Не черпя за такива неща. Ако си открил топлата вода, сподели. Все ще се намери някой да те похвали.
Дончо Тонев
07/03/2026, 00:53
Откакто брат Никодим използва във форума култовата фраза: “Как е пием ли белина едно друго”, напълно ми се отщя да пия купешки алкохол. Макар че Узо Пломари например ми докарва доста добре на вкус. Нищо общо със спирт Пещера.
Аха, на тази магия ѝ казват икономика и почти всички от 9-те милиарда вярват в нея. По-интересното е, че дори да не вярват, тя пак им действа и ги вкарва в пътя. Отделно, че върви с едни други магии: математика, физика, химия, биология. Те пък правят живота по-хубав, по-лесен, по-изобилен и по-дълъг, не като разните религии и алабализми.
Дончо Тонев
08/03/2026, 18:57
Истината е простичка. Отървеш ли харчовете, опираш до кредити. Икономиката процъфтявала от твоето разточителство. Голям праз.
Пълни глупости. Ако изтървеш харчовете, опираш до фалит. Кредитите са за друго. Големия праз е вид лечение за тези, дето не отбират от икономика...
Не черпя за такива неща. Ако си открил топлата вода, сподели. ...
Наготовото е от дявола. Заради това не ви връзва на богобоязиливите.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.